Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 12)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και τον ομολογο του Θεοδωρο Παγκαλο, συναντηθηκε σημερα ο Ιρλανδος υπουργος Εξωτερικων Ντικ Σπρινγκ.
  • Ο κ. Σπρινγκ δηλωσε οτι συζητησε εκτενως το θεμα της απελευθερωσης του χρηματοδοτικου κανονισμου ΜΕΔΑ.
  • Με τον Κωστα Σημιτη συνανταται στο Μεγαρο Μαξιμου ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Κωστας Γειτονας.
  • Αναμενεται συναντηση του πρωθυπουργου και με τον Κωστα Λαλιωτη.
  • Συνεδριαζει σημερα η κτηνιατρικη επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης για τα κρουσματα αφθωδους πυρετου στον Εβρο.
  • Σε εξελιξη η μεγαλη πυρκαγια στην Καρυστο.
  • Δυο Τουρκοι δουλεμποροι και 19 Ιρακινοι λαθρομεταναστες, συνεληφθησαν το πρωι στο Καστελλοριζο.
  • Στα τελη Αυγουστου θα επαναληφθουν οι συνομιλιες Αθηνων- Σκοπιων για το θεμα του ονοματος.
  • Περιοδεια στις Κυκλαδες πραγματοποιει απο σημερα ο προεδρος της Ν.Δ. Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Τουλαχιστον εικοσι τραυματιες, ειναι ο απολογισμος απο νεα εκρηξη βομβας που σημειωθηκε το πρωι σε τρολευ της Μοσχας.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη συναντηθηκε το μεσημερι, ο υπουργος Εξωτερικων της Ιρλανδιας Ντικ Σπρινγκ ο οποιος το πρωι ειχε συνομιλιες με τον ομολογο του, Θεοδωρο Παγκαλο. Ο κ. Σπρινγκ παρουσιασε σε γενικες γραμμες τις προτεραιοτητες της ιρλανδικης προεδριας, που οπως ειπε επικεντρωνονται στα προβληματα της απασχολησης και της ανεργιας στην Ευρωπη καθως και στην υλοποιηση της τριτης φασης της οικονομικης και νομισματικης ενοποιησης. Απαντωντας σε ερωτηση αν κομιζει καποια συμβιβαστικη προταση στην Αθηνα, για την απελευθερωση του χρηματοδοτικου κανονισμου ΜΕΔΑ ενοψει του Συμβουλιου Γενικων Υποθεσεων τη Δευτερα στις Βρυξελλες, ο κ. Σπρινγκ ειπε οτι συζητησε εκτενως το θεμα αυτο με το Θεοδωρο Παγκαλο, χωρις να δωσει αλλες λεπτομερειες. Συμφωνα με διπλωματικες πηγες, οι διαβουλευσεις γυρω απο το θεμα αυτο, ειναι ιδιαιτερα εντατικες το τελευταιο διαστημα ενω ασκουνται και μεγαλες πιεσεις για την εξευρεση λυσης. Η Ελλαδα, υπογραμμιζει σε καθε ευκαιρια οτι συμμεριζεται απολυτως τους λογους για τους οποιους πρεπει να προχωρησει το προγραμμα, επισημαινοντας παραλληλα το ειδικο προβλημα που υπαρχει σε οτι αφορα τη χρηματοδοτηση της Τουρκιας.

Στο μεταξυ, περισσοτερες απο χιλιες παραβιασεις του εθνικου μας εναεριου χωρου σημειωθηκαν απο τουρκικα μαχητικα αεροσκαφη το πρωτο εξαμηνο του 1996. Οι προκλησεις τετραπλασιαστηκαν μετα την κριση των Ιμια και συνεχιζονται μεχρι και σημερα παρα τη δεσμευση της Αγκυρας, να μην πραγματοποιηθουν στρατιωτικες ασκησεις στο Αιγαιο τους θερινους μηνες.

Με τον υπουργο Δημοσιας Ταξης, Κωστα Γειτονα, συνανταται στο Μεγαρο Μαξιμου, ο Πρωθυπουργος και Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σημιτης, ο οποιος στη συνεχεια θα εχει συναντηση και με τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη. Στις συναντησεις αυτες συζητουνται ολα τα θεματα που αφορουν την οργανωση του κομματος και το κυβερνητικο εργο. Χθες, ο κ. Σημιτης, ειχε συναντηση με τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλο, κατα τη διαρκεια της οποιας δοθηκε ιδιαιτερη εμφαση στο θεμα του κυβερνητικου εργου, ενω προεκυψε η αμοιβαια διαθεση για συνεργασια τοσο στην κυβερνηση οσο και για την ανασυγκροτηση του κινηματος. Στο μεταξυ, το μελος της Πολιτικης Γραμματειας του ΠΑΣΟΚ και υπουργος Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου, σε δηλωσεις της που δημοσιευουν σημερα τα ΝΕΑ, απευθυνει προσκληση για διαλογο χωρις προκαταληψεις μεταξυ των δυναμεων της ευρυτερης αριστερας. Μαλιστα η δηλωση αυτη της κ. Παπανδρεου γινεται μολις μια ημερα πριν τη συνοδο της Κεντρικης Πολιτικης Επιτροπης του Συνασπισμου που θα ασχοληθει με τις εξελιξεις στο χωρο του ΠΑΣΟΚ μετα και την εκλογη του κ. Σημιτη.

Τα κρουσματα αφθωδους πυρετου που εντοπιστηκαν σε κοπαδια σε χωρια του Εβρου, αποτελουν το αντικειμενο της σημερινης συνεδριασης της κτηνιατρικης επιτροπης της Ευρωπαικης Ενωσης. Η επιτροπη θα γνωμοδοτησει για τα μετρα που πρεπει να ληφθουν και τα οποια μπορει να αφορουν την απαγορευση απο την Ελλαδα των εξαγωγων κτηνοτροφικων προιοντων. Ηδη, στις περιοχες που εχουν εντοπιστει τα κρουσματα εχουν σφαγει περισσοτερα απο χιλια ζωα. Οι ευρωπαιοι εταιροι εμφανιζονται ικανοποιημενοι απο τα μετρα που εχουν λαβει οι ελληνικες αρχες ενω η κτηνιατρικη επιτροπη δεν εστειλε κλιμακιο της στον Εβρο καθως θεωρησε οτι εχουν ληφθει ολα τα αναγκαια μετρα. Τελικες αποφασεις για το θεμα θα λαβει η Ευρωπαικη Επιτροπη.

Σε εξελιξη βρισκεται για δευτερη μερα η πυρκαγια στην Καρυστο που εχει αποτεφρωσει μεχρι τωρα περιπου χιλια στρεμματα δασικων εκτασεων. Στις προσπαθειες κατασβεσης της φωτιας παιρνουν μερος πεντε οχηματα της Πυροσβεστικης και δασικης υπηρεσιας καθως και δασοκομαντος. Ωστοσο τα πυροσβεστικα αεροσκαφη δεν μπορουν να πεταξουν λογω των ισχυρων ανεμων που πνεουν στην περιοχη.

Δυο Τουρκοι δουλεμποροι προσπαθησαν τις πρωτες πρωινες ωρες να αποβιβασουν στη νησο Στρογγυλη κοντα στο Καστελλοριζο,19 Ιρακινους λαθρομεταναστες, μεταξυ των οποιων μια γυναικα και ενα παιδι. Εγιναν ομως αντιληπτοι απο στρατιωτικο παρατηρητηριο του νησιου, οι ανδρες του οποιου εριξαν προειδοποιητικες βολες στον αερα καθως το σκαφος ειχε παραβιασει τα εθνικα χωρικα υδατα. Οι Τουρκοι δουλεμποροι, συνεχισαν ομως να πλεουν προς τη Στρογγυλη, με αποτελεσμα οι ανδρες του παρατηρητηριου να βαλουν και εναντιον της βαρκας. Με τις πρωτες βολες τοσο οι δουλεμποροι οσο και οι λαθρομεταναστες επεσαν στη θαλασσα. Συνεληφθησαν ολοι και οδηγηθηκαν στο Καστελλοριζο για τις περαιτερω διαδικασιες.

Ξεκινα την επομενη Τριτη, 16 Ιουλιου την περιοδεια της σε Ελλαδα, Κυπρο και Τουρκια, η πρεσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπραιτ. Στο επικεντρο των συνομιλιων της θα ειναι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις και το κυπριακο. Στο Λονδινο εξαλλου, συναντωνται σημερα ο ειδικος αντιπροσωπος της Βρετανιας στο Κυπριακο Σερ Ντειβιντ Χανι, με τον ειδικο αντιπροσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Χαν Σουγκ Τζου, για να εξετασουν τις εξελιξεις στο κυπριακο μετα τις προσφατες επαφες στη Λευκωσια. Στο μεταξυ, οι Τουρκοι στρατιωτες που βρισκονται στη γραμμη αντιπαραταξης στη Λευκωσια, συνεχισαν τις προκλησεις τους, ριχνοντας και παλι πετρες απο τα φυλακια τους, προκαλωντας ζημιες σε σπιτια και απειλωντας τη σωματικη ακεραιοτητα των κατοικων.

Στα τελη Αυγουστου θα επαναληφθουν οι συνομιλιες Αθηνων - Σκοπιων για το θεμα του ονοματος, καθως η χθεσινη συναντηση εκπροσωπων των δυο χωρων δεν οδηγησε σε αποτελεσμα. Στο μεταξυ, με αφορμη την εξελιξη αυτη, η Νεα Δημοκρατια κατηγορει τον Πρωθυπουργο οτι προεβη σε υποχωρησεις και υπαναχωρησεις, πριν αναχωρησει για το ταξιδι του στις ΗΠΑ, χωρις να εχει φροντισει προηγουμενως να εξασφαλισει το παραμικρο αντισταθμισμα για την επιτυχη αντιμετωπιση του εθνικου ζητηματος. Η Ν.Δ. τονιζει οτι η ενδιαμεση συμφωνια της Νεας Υορκης κινδυνευει να οδηγησει μοιραια στην εγκαταλειψη του ονοματος Μακεδονια στα Σκοπια.

Στην Ανδρο βρισκεται απο το πρωι, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος πραγματοποιει περιοδεια στις Κυκλαδες. Το απογευμα ο αρχηγος της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης θα επισκεφθει την Τηνο. Επισης θα μεταβει στη Ναξο, την Αμοργο και τα Κουφονησια.

Στις 21 Ιουλιου αναμενεται να ολοκληρωθει η επεξεργασια των βαθμολογικων στοιχειων των υποψηφιων στις Γενικες Εξετασεις απο τη μηχανογραφικη υπηρεσια του υπουργειου Παιδειας, οπως δηλωσε το μεσημερι στους δημοσιογραφους ο προισταμενος του τμηματος γενικων εξετασεων Κυριακος Λιτινας. Το υπουργειο σχεδιαζει να αναρτηθουν οι πινακες με τα αναλυτικα βαθμολογικα στοιχεια των υποψηφιων σε ολα τα μαθηματα μεταξυ 22 και 25 Ιουλιου. Οπως ειπε ο κ. Λιτινας, αυτη τη στιγμη η μηχανογραφικη υπηρεσια του υπουργειου Παιδειας, βρισκεται στο σταδιο της διασταυρωσης των στοιχειων των υποψηφιων ενω απο την ερχομενη εβδομαδα θα αρχισει η επαληθευση των βαθμων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλαχιστον 20 τραυματιστηκαν, απο τη νεα εκρηξη βομβας το πρωι σε τρολευ της Μοσχας, ενω, συμφωνα με το Δημαρχο της πολης, αγνωστος με τηλεφωνημα του απειλησε με νεες τρομοκρατικες επιθεσεις στο μετρο της ρωσικης πρωτευουσας. Η αστυνομια, βασιζομενη σε καταθεσεις αυτοπτων μαρτυρων, δημιουργησε το πορτραιτο ενος Καυκασιου που θεωρειται υποπτος για τη σημερινη βομβιστικη επιθεση και το διενειμε σε ολα τα αστυνομικα τμηματα, ενω εκατονταδες αστυνομικοι περιπολουν στους δρομους της πολης. Περισσοτεροι απο 1. 000 στρατιωτες του υπουργειου εσωτερικων αναπτυσσονται στη Μοσχα και στις γυρω περιοχες, ενω και ο Πρωθυπουργος Βικτωρ Τσερνομυρντιν ανακοινωσε, οτι θα ηγηθει προσωπικα των ερευνων για τη συλληψη των δραστων. Σκληρα μετρα για την αντιμετωπιση της τρομοκρατιας στη Μοσχα σε συνεργασια με τις αρχες της πολης, υποσχεθηκε τελος, να λαβει, ο Ρωσος προεδρος Μπορις Γελτσιν, ενω αναμενεται και η εκδοση σχετικου προεδρικου διαταγματος.

Ενας τριανταχρονος Σλοβενος ανοιξε πυρ τις πρωτες πρωινες ωρες σε ζαχαροπλαστειο στη συνοικια Τραστεβερε, οπου υπαρχουν τα περισσοτερα νυκτερινα κεντρα της Ρωμης, σκοτωνοντας μια γυναικα απο τη Σερβια και εναν Ιταλο, ανακοινωσε η αστυνομια. Ο δραστης ομολογησε στους αστυνομικους οτι "το εκανε απο ζηλεια", αλλα η αστυνομια δεν αποκλειει, να ειναι αναμεμιγμενος σε δικτυο πορνειας.

Οι προτεσταντες διαδηλωτες αρχισαν το πρωι την πορεια τους προς τις Καθολικες συνοικιες στο Μπελφαστ, παρα τις ολονυκτιες εκδηλωσεις διαμαρτυριας των Καθολικων ς` ολοκληρη την Βορεια Ιρλανδια. Οι αστυνομικοι προσπαθησαν να κρατησουν τους Καθολικους κατοικους του Μπελφαστ μακρια απο τους προτεσταντες διαδηλωτες, για την αποφυγη επεισοδιων. Η κατασταση παντως, ς` ολοκληρη την Βορεια Ιρλανδια παραμενει εκρυθμη μετα την υπαναχωρηση της αστυνομιας και την εγκριση της πορειας των Προτεσταντων.

Ο πρωθυπουργος του Ισραηλ, Βενιαμιν Νετανιαχου, θα ζητησει απο τον παλαιστινιο ηγετη, Γιασερ Αραφατ, να κλεισει τεσσερα παλαιστινιακα γραφεια, στην Ιερουσαλημ, μεταξυ των οποιων και το Αρχηγειο της ΟΑΠ στον Οικο της Ανατολης, μετεδωσαν σημερα τα ισραηλικα μεσα ενημερωσης. Εκπροσωπος του Ισραηλινου Πρωθυπουργου Βενιαμιν Νετανιαχου, αρνηθηκε να σχολιασει τις πληροφοριες. Εκπροσωπος της ΟΑΠ, στην Ιερουσαλημ, παντως εκανε λογο για "επιστροφη στις ημερες του πολεμου". τονιζοντας, πως η αρνηση της ειρηνης με τους Αραβες και τους Παλαιστινιους εκ μερους του Ισραηλ, ισοδυναμει με αρνηση της ειρηνης στην περιοχη.

Ο πριγκιπας Καρολος και η λαιδη Νταιανα συμφωνησαν στους ορους του διαζυγιου τους, γραφει σημερα η βρετανικη εφημεριδα "Σαν". Η Νταιανα Σπενσερ θα λαβει το ποσο των 17 εκατομμυριων στερλινων αλλα θα χασει τον τιτλο της "Αυτου Βασιλικης Υψηλοτητας". Συμφωνα με την εφημεριδα, η συμφωνια για τους ορους του διαζυγιου θα ανακοινωθει σημερα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην αντεπιθεση περασαν οι παικτες της εθνικης ομαδας μπασκετ, μετα το οργιο παραπληροφορησης για τα γεγονοτα που συνεβησαν στο αεροπλανο που τους μετεφερε στις Ηνωμενες Πολιτειες. Ετσι λοιπον ανεθεσαν την υποθεση στον δικηγορο και προεδρο του Συνασπισμου, κ. Νικο Κωνσταντοπουλο, ο οποιος θα συγκεντρωσει ολα τα σχετικα με το θεμα δημοσιευματα και τις κασετες απο ραδιοφωνικες και τηλεοπτικες εκπομπες, καθως επισης και τις δηλωσεις διαφορων επωνυμων και στη συνεχεια θα προχωρησει σε μηνυσεις εναντιον οσων δυσφημισαν τους παικτες.

Το πρωτο βημα στη μακρα πορεια για την αναληψη της διοργανωσης των Ολυμπιακων αγωνων του 2004, κανει σημερα η ελληνικη επιτροπη διεκδικησης. Στην Ατλαντα των Ηνωμενων Πολιτειων, θα γινει η πρωτη παρουσιαση των υποψηφιοτητων των 11 πολεων που διεκδικουν τους αγωνες. Την ελληνικη υποψηφιοτητα θα παρουσιασει η προεδρος της επιτροπης διεκδικησης, κυρια Δασκαλακη-Αγγελοπουλου.

Η διεθνης ομοσπονδια του μπασκετ με ντιρεκτιβα που εστειλε στην ελληνικη ομοσπονδια κανει γνωστο οτι τα μονα συμβολαια που θα πρεπει να αναγωριζονται ειναι αυτα που θα φερουν τις υπογραφες και των σωματειων και των παικτων. Αυτο σημαινει οτι οι μονομερεις ανανεωσεις των συμβολαιων απο τα σωματεια δεν θα ισχυουν πλεον και οι παικτες θα ειναι ελευθεροι να διαπραγματευτουν τη μεταγραφη τους. Στην κατηγορια αυτη ανηκουν αρκετοι Ελληνες μπασκετμπολιστες και αναμενεται να δημιουργηθουν προβληματα μεταξυ αυτων και των ομαδων τους.

Και ενω ο Μπαγεβιτς ασχολειται με τον Ολυμπιακο, ο Μιχαλης Τροχανας ασχολειται συνεχως με τον .. .Μπαγεβιτς. Ετσι μετα την προχθεσινη επιθεση εναντιον του πρωην προπονητη της ομαδας του, ο κ. Τροχανας επανηλθε χθες απειλωντας μαλιστα οτι ``θα τραβηξει τον Μπαγεβιτς στα δικαστηρια``, γιατι ``προκαλεσε καταστροφη στην ΑΕΚ με την απωλεια του πρωταθληματος``. Ομως ο Μπαγεβιτς αρνηθηκε και αυτη τη φορα να απαντησει, λεγοντας οτι ``εχει πολυ πιο σοβαρα πραγματα να ασχοληθει``. Τη νεα επιθεση Τροχανα εναντιον Μπαγεβιτς, καταδικασε και ο πρωην προεδρος της ΑΕΚ, Δημητρης Μελισσανιδης, λεγοντας οτι ``ειναι μικροψυχια η επιθεση κατα του ανθρωπου που μονο χαρες και δοξες εδωσε στην ΑΕΚ``.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι και σημερα ο καιρος αλλα το απογευμα θα συννεφιασει στα ηπειρωτικα και ειναι πιθανον να σημειωθουν βροχες στα βορεια ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο νοτιο Αιγαιο. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 29 βαθμους στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 33 και στα νησια τους 30 βαθμους Κελσιου. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι σχεδον αιθριος και μονο το απογευμα θα συννεφιασει στα βορεια ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και κατα τοπους στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Friday, 12 July 1996 - 16:18:30