Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 26)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Το ταξιδι προς την αιωνιοτητα, πηρε απο το απογευμα ο Ανδρεας Παπανδρεου. Στην τελευταια του κατοικια τον συνοδευσαν χιλιαδες κοσμου και η αναγνωριση του εργου του απο την πολιτικη ηγεσια.
  • Βαρυ το κλιμα στη Μητροπολη. Φιλοι και αντιπαλοι υποκλιθηκαν στο μεγαλο λαικο ηγετη.
  • Ενοτητα το μηνυμα του λαου που παρευρεθηκε στην κηδεια προς τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ και το Συνεδριο που αρχιζει αυριο.
  • Τελευταια συνεδριαση σημερα του Εκτελεστικου Γραφειου. Δεν εληφθησαν αποφασεις και ολα παραπεμπονται στο Συνεδριο.
  • Δυσκολα τα ερωτηματα της Ιστοριας χαρακτηρισθηκαν απο τους υποψηφιους των Γενικων Εξετασεων.
  • Νεα μειωση της βενζινης και του ντιζελ κατα 1,20 δρχ. το λιτρο.
  • Διαψευδονται οι φημες για επιδεινωση της υγειας της Αλικης Βουγιουκλακη.
  • Βρεθηκε νεκρος στα νερα του Νεστου μετα απο τρεις μερες ο 13χρονος Δημητρης Κοτσαριδης.
  • Νεκρος στο σταθμο Πελοπονησου βρεθηκε ο αρχιμανδριτης Στυλιανος Καραμπατακης. Εφερε τραυματα και ο θανατος του οφειλεται σε εγκληματικη ενεργεια.
  • Με 2,5 εκατ. δολαρια επικηρυξε η Σαουδικη Αραβια τους δραστες της πολυνεκρης βομβιστικης επιθεσης σε αμερικανικη βαση.
  • Με τον Παλαιστινιο ηγετη Γιασερ Αραφατ συναντηθηκε στο Καιρο ο Αμερικανος υπουργος Εξωτερικω, Γουορεν Κριστοφερ.
  • Τουλαχιστον 40 νεκροι απο επιθεση με ρουκετες των ανταρτων Ταλιμπαν στο Αφγανισταν.
  • Τριαντα παιδια εχασαν τη ζωη τους στην Αιτη απο νεφρικη ανεπαρκεια εξαιτιας μολυσμενου φαρμακου.
  • Αποψε οι ημιτελικοι αγωνες για το ευρωπαικο πρωταθλημα ποδοσφαιρου.
  • Υποχωρει απο αυριο σταδιακα ο καυσωνας. Σχεδον αιθριος ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα εκτος απο τα κεντρικα και βορεια οπου θα σημειωθουν βροχες και καταιγιδες. Ασθενεις μεχρι μετριοι οι ανεμοι, το θερμομετρο θα δειξει απο 18 μεχρι 37 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το χωμα της Αττικης γης σκεπαζει απο τις εξι το απογευμα τη σορο του Ανδρεα Παπανδρεου. Ο λαος εσκυψε ευβλαβικα το κεφαλι σε μια απο τις σημαντικοτερες φυσιογνωμιες της νεοτερης ελληνικης ιστοριας, τον ανθρωπο που λατρευθηκε, αγαπηθηκε και αμφισβητηθηκε για τα χαρισματα και τα ελλατωματα του, οσο κανεις αλλος πολιτικος στην Ελλαδα. Η τελευταια πραξη μια πολυταραχης 35χρονης πλουσιας πολιτικης σταδιοδρομιας, παιχθηκε γυρω στις εξι το απογευμα, οταν η σορος του ενταφιαζοταν στο πρωτο νεκροταφειο, σε χωρο που διεθεσε, τιμης ενεκεν, ο δημος της Αθηνας. Στην τελευταια του κατοικια συνοδευσε τον Ανδρεα Παπανδρεου συσσωμη η πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια του τοπου, ξενοι αρχηγοι κρατων και κυβερνησεων, αντιπροσωπειες και προσωπικοτητες απ'ολο τον κοσμο, καθως και χιλιαδες κοσμου, του λαου που τον ανεδειξε και που εφτασε στην Αθηνα απο καθε γωνια της ελληνικης γης, για να πει το υστατο αντιο στον ιδρυτη και προεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ανδρεα ζεις, εσυ μας οδηγεις, φωναζε ο λαος, που ειχε κατακλυσει καθε γωνια της διαδρομης απο τη Μητροπολη στο πρωτο νεκροταφειο, απ'οπου περασε η πομπη.

Η νεκρωσιμη ακολουθια αρχισε στις 2. 30 το μεσημερι, χοροστατουντος του Αρχιεπισκοπου Σεραφειμ. Μιση ωρα αργοτερα αρχισε η εκφωνηση των επικηδειων, με πρωτο τον πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη, ο οποιος τονισε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου εχασε τη μονη μαχη που δεν μπορουσε να κερδισει, τη μαχη με το θανατο. Το ΠΑΣΟΚ μπορει να εχασε τον ιδρυτη του, αλλα οχι και την ψυχη του, τονισε ο πρωθυπουργος για να προσθεσει οτι ευθυνη και χρεος τιμης ολων των στελεχων του κομματος ειναι να ανταποκριθουν και να δωσουν στο εργο του ιδρυτη, συνεχεια και προοπτικη. Ο Ανδρεας Παπανδρεου αγγιξε τα ορια του μυθου, τονισε ο Αποστολος Κακλαμανης και αποχαιρετωντας τον απηγγειλε ενα στιχο απο τον Επιταφιο του Γιαννη Ριτσου, ησουν καλος, ησουν γλυκος, ειχες τις χαρες ολες. Ορκο ενοτητας δινουμε ολοι εδω, τονισε ο Κωστας Σκανδαλιδης υποσχομενος οτι το ΠΑΣΟΚ θα κανει το οραμα πραξη και ελπιδα ζωης. Ο Ανδρεας Παπανδρεου εδωσε νοημα και αξια στις αρχες του σοσιαλισμου, ενωσε τη δημοκρατικη παραταξη και ανοιξε το δρομο της Ελλαδας προς την Ευρωπη, σημειωσε ο Ακης Τσοχατζοπουλος. Μαχητη της πολιτικης και της ζωης, που χρωματισε μια μακρα εποχη, χαρακτηρισε τον εκλιποντα ο Μιλτιαδης Εβερτ, ενω ο Αντωνης Σαμαρας τονισε οτι αυτοι που αφηνουν πισω τους μεγαλες ιδεες και εργα δεν πεθαινουν αλλα μενουν ζωντανοι στη μνημη φιλων και επικριτων. Την εξαιρετικη ικανοτητα του να προωθει στρατηγικες αντιληψεις και στοχους μακρας πνοης, τονισε η Αλεκα Παπαρηγα, ενω ο Νικος Κωνσταντοπουλος σημειωσε οτι η ζωη και η δραση του Ανδρεα Παπανδρεου δεσποζουν επι δεκαετιες και επηρεαζουν τις εξελιξεις. Εμπνευσμενο και αδαμαστο πολιτικο χαρακτηρισε τον Ανδρεα Παπανδρεου ο προεδρος της Σοσιαλιστικης Διεθνους, Πιερ Μορουα. Χωρις αμφιβολια ο Ανδρεας Παπανδρεου συγκαταλεγεται μεταξυ των πεντε κορυφαιων οικονομολογων ολοκληρου του κοσμου, δηλωσε ο φιλος και παλιος συναδελφος του, Στανλει Σεινμπουρ, καθηγητης στο Πανεπιστημιο του Σταμφορντ. Αδελφε μου, παντα σ'αγαπουσα, αλλα εσυ ποτε δεν μου εδωσες την απαντηση γιατι δεν μ'αγαπας. Ισως, σε αλλο χωρο, στον αλλο κοσμο να μου απαντησεις. Παντως, εγω σ'αγαπω, τονισε ο ετεροθαλης αδελφος του Γεωργιος Παπανδρεου. Τον τελευταιο επικηδειο εκφωνησε ο γιος του εκλιποντος, Γιωργος Παπανδρεου, πλαισιουμενος απο τα δυο αδελφια του Νικο και Αντρικο. Ο υπουργος Παιδειας συγκινημενος μετεφερε, οπως ειπε, στον πατερα του, τα νεα των τελευταιων τριων ημερων. Του μιλησε για τους ανθρωπους που ηρθαν απ'ολες τις ακρες του Ελληνισμου και του κοσμου για να τον τιμησουν, αναφερθηκε σε προσωπικες στιγμες της οικογενειας, ενω αισθηση προκαλεσε η αναφορα του στην επι δεκαετιες συντροφο του Μαργαριτα Παπανδρεου, αλλα και στην δευτερη του συζηγο, τη Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου, η οποια του συμπαρασταθηκε σε δυσκολες στιγμες.

Λιγο μετα τις 4. 30 το απογευμα το φερετρο με τη σορο του Ανδρεα Παπανδρεου, που ηταν καλυμενο με την ελληνικη σημαια, τοποθετηθηκε στον ειδικα διαμορφωμενο κιλλιβαντα πυροβολου οπλου, που ανεμενε εξω απο τη Μητροπολη. Την ιδια ωρα ενα συνταγμα στρατιωτων ειχε παρει θεσεις σε ολο το μηκος της διαδρομης, απο τη Μητροπολη μεχρι το Πρωτο Νεκροταφειο. Τη σορο του Ανδρεα Παπανδρεου ακολουθουσαν η οικογενεια του, μελη της πολιτικης και πολιτειακης ηγεσιας της χωρας, στελεχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης, γνωστοι και φιλοι, οι ξενοι προσκεκλημενοι και χιλιαδες λαου. Στη διαδρομη απο τη Μητροπολη μεχρι τη βουλη το φερετρο του προεδρου του ΠΑΣΟΚ εραιναν με λουλουδια. Εξω απο το Κοινοβουλιο η πομπη πραγματοποιησε μικρη σταση, στη διαρκεια της οποιας ηχησαν 21 κανονιοβολισμοι απο το Λυκαβηττο, ενω μαχητικα αεροσκαφη τυπου ΦΑΝΤΟΜ και ΜΙΡΑΖ 2000 πραγματοποιουσαν χαμηλη πτηση. Η πομπη εφθασε στο Πρωτο Νεκροταφειο γυρω στις εξι παρα τεταρτο και ακολουθησε η διαδικασια του ενταφιασμου. Η ελληνικη σημαια τυλιχθηκε και παραδοθηκε στη συζυγο του Δημητρα Παπανδρεου, το φερετρο ξεσκεπαστηκε για τον τελευταιο ασπασμο απο τους οικειους του, ενω την ιδια ωρα το συγκεντρωμενο πληθος φωναζε Αθανατος, Ανδρεα ζεις, εσυ μας οδηγεις και Καλο Ταξιδι. Επανω στον ταφο τοποθετηθηκε ενας σταυρος απο λουλουδια απο τη συζυγο του, που εγραφε: στην αγαπη μου.

Με εντονη τη συναισθηματικη φορτιση, απο το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, αρχιζουν αυριο το μεσημερι, στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας, οι εργασιες του τεταρτου Συνεδριου του ΠΑΣΟΚ, το οποιο καλειται να εκλεξει νεο προεδρο του Κινηματος. Το πρωι συνεδριασε για τελευταια φορα το Εκτελεστικο Γραφειο και συμφωνα με πληροφοριες διαμορφωθηκε μια τελικη συνθετικη προταση, που θα τεθει στο Συνεδριο. Συμφωνα με τις πληροφοριες που διαρρεουν απο στελεχη του ΠΑΣΟΚ, οι δυο υποψηφιοι για το αξιωμα Σημιτης και Τσοχατζοπουλος, εμμενουν στις θεσεις τους για το θεμα της διαδοχης. Το θεμα της εκλογης αντιπροεδρου εξακολουθει να απασχολει τα στελεχη του Κινηματος, αλλα τον τελευταιο λογο θα εχουν οι περιπου πεντε χιλιαδες συνεδροι.

Με το ποσο των 2,5 εκατ. δολαριων επικηρυξαν οι αρχες της Σαουδικης Αραβιας τους δραστες της πολυνεκρης βομβιστικης επιθεσης σε αμερικανικη βαση της πολης Νταχραν. Η εκρηξη σημειωθηκε οταν εξερραγη παγιδευμενο βυτιοφορο μεταφορας καυσιμων εξω απο τους κοιτωνες των στρατιωτων, με αποτελεσμα να σκοτωθουν 19 ατομα ολοι αμερικανοι, ενω αλλα 389 τραυματισθηκαν, μεταξυ των οποιων και στρατιωτες απο τη Σαουδικη Αραβια και το Μπαγκλαντες. Την επιθεση αυτη καταδικασαν οι Ηνωμενες Πολιτειες, η Ρωσια, η Βρετανια και η Γερμανια, ενω ο αμερικανος υπουργος Εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ, αναμενεται αποψε στη Σαουδικη Αραβια προκειμενου να επισκεφθει στους αμερικανους τραυματιες στρατιωτες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναντηση με το παλαιστινιο ηγετη Γιασερ Αραφατ ειχε στο Καιρο ο υπουργος Εξωτερικων Ουορεν Κριστοφερ, δευτερο σταθμο της περιοδειας του στη Μεση Ανατολη. Νωριτερα, ειχε επαφες στο Ισραηλ με τον πρωθυπουργο Μπενζαμιν Νετανιαχου σε μια προσπαθεια να επαναληφθουν οι ειρηνευτικες συνομιλιες με τους Παλαιστινιους. Ο Νετανιαχου σε συνεντευξη του σε μεγαλη ισραηλινη εφημεριδα καλεσε τη Συρια και τους Παλαιστινιους να διαλεξουν αναμεσα στην ειρηνη και την τρομοκρατια, τονιζοντας οτι αυτα τα δυο δεν συμβαδιζουν.

Σφοδρη επιθεση με ρουκετες εξαπελυσαν στην πρωτευουσα του Αφγανισταν, Καμπουλ, οι ανταρτες του κινηματος Ταλιμπαν με αποτελεσμα να σκοτωθουν 37 ατομα και να τραυματισθουν αλλα 67. Η επιθεση σημειωθηκε λιγες ωρες πριν απο την αφιξη στην πολη του νεου πρωθυπουργου της χωρας, Γκουλμπουντιν Χεκματιαρ.

Σε πρωταγωνιστρια των πολιτικων εξελιξεων της Τουρκιας αναδεικνυεται η πρωην πρωθυπουργος και ηγετης του κομματος του Ορθου Δρομου, Τανσου Τσιλερ. Εδω και δωδεκα μερες κρατα σε αγωνια ολη τη χωρα και τον ηγετη του ισλαμικου κομματος Ευημερια, Νετζμετιν Ερμπακαν, για το εαν θα αποφασισει να σχηματισει μαζι του κυβερνηση συνασπισμου. Χθες, κατα την διαρκεια της τριτης συναντησης τους καταφερε να ελιχθει, ζητωντας του αλλη μια προθεσμια για να συμβουλευθει τα ηγετικα στελεχη του κομματος της. Ηδη ομως το κομμα της σπαρασσεται στην προοπτικη αυτη και σε ενδειξη διαμαρτυριας 4 βουλευτες απεχωρησαν και προσχωρησαν στο κομμα του Μεσουτ Γιλμαζ.

Τουλαχιστον 30 παιδια εχασαν τη ζωη τους στην Αιτη απο επιδημια νεφρικης ανεπαρκειας που συνδεεται με μολυσμενο αντιπυρετικο σιροπι. Δειγματα του φαρμακου αυτου που παρασκευαζεται απο μια τοπικη φαρμακευτικη εταιρια της Αιτης, αναλυονται απο το αμερικανικο κεντρο ελεγχου λοιμωδων νοσηματων και ηδη εντοπιστηκε ενα συστατικο που χρησιμοποιειται στα αντιψυκτικα υγρα των αυτοκινητων.

Την κατασκευη καθαρων αυτοκινητων αποφασισαν οι υπουργοι Περιβαλλοντος της Ευρωπαικης Ενωσης, προκειμενου να μειωθουν οι εκπομπες του διοξειδιου του ανθρακα και αλλων ρυπογονων αεριων που επιβαρυνουν την ατμοσφαιρα. Στοχος ειναι η κατασκευη αυτοκινητου που η μεση καταναλωση βενζινης να μην υπερβαινει τα 5 λιτρα ανα 100 χιλιομετρα, το νωριτερο εως το 2005. Σημερα το οριο ειναι αρκετα χαμηλο και φθανει τα 4,5 λιτρα ανα 100 χλμ για αυτοκινητα που κινουνται με ντιζελ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομαλα και χωρις προβληματα συνεχιστηκαν το πρωι οι γενικες εξετασεις. Οι υποψηφιοι της πρωτης δεσμης διαγωνιστηκαν στα μαθηματικα, της δευτερης στη Βιολογια και της τριτης στην Ιστορια. Δεν χρειαστηκε να δοθουν εξηγησεις και διευκρινισεις εκτος απο μια περιπτωση στα μαθηματικα για ενα συμβολο. Οι υποψηφιοι χαρακτηρισαν τα ερωτηματα της ιστοριας ιδιαιτερα δυσκολα και ειπαν οτι απαιτουσαν κριση και συνθετικη ικανοτητα. Η μαθηματικη εταιρια σε ανακοινωση της, επεσημανε οτι τα ερωτηματα των Μαθηματικων ηταν στον ιδιο βαθμο δυσκολιας με τα περυσινα γεγονος που δεν ευνοει τους υποψηφιους παρελθοντων ετων οι οποιοι εχουν κατοχυρωσει βαθμολογια. Αυριο οι υποψηφιοι της τεταρτης δεσμης θα διαγωνιστουν στην ιστορια.

Μειωνονται απο τα μεσανυχτα κατα 1,20 δραχμες το λιτρο οι τιμες των βενζινων και του ντηζελ. Οπως ανακοινωσε η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου η μειωση οφειλεται στην πτωση των διεθνων τιμων και στη διατηρηση της ισοτιμιας του δολαριου εναντι της δραχμης στα επιπεδα της περασμενης εβδομαδας. Στο λεκανοπεδιο Αττικης και στη Θεσσαλονικη απο τα μεσανυχτα αποψε, οι τιμες θα πρεπει να διαμορφωνονται στις 208-209 δραχμες το λιτρο για την βενζινη σουπερ και στις 191-193 δραχμες το λιτρο για την αμολυβδη.

Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας της Αλικης Βουγιουκλακη, ενω συνεχιζεται η θεραπευτικη αγωγη στην οποια υποβαλλεται στο Ιατρικο Κεντρο Αθηνων, συμφωνα με ιατρικο ανακοινωθεν που εκδοθηκε το μεσημερι, διαψευδοντας, ετσι, φημες που κυκλοφορησαν για επιδεινωση της υγειας της ηθοποιου.

Πνιγμενος βρεθηκε απο δυτες στα νερα του Νεστου ποταμου, ο 13χρονος μαθητης Δημητριος Κοτσαριδης, υστερα απο αναζητησεις τριων ημερων. Ο ατυχος Δημητρης Κοτσαριδης πηγε για ψαρεμα με τον 37χρονο πατερα του Γιωργο. Οταν εφθασαν στην περιοχη Κρηνη Παρανεστιου Δραμας, ο πατερας πηρες στους ωμους το γιο του, για να τον περασει απο το ποταμι, στην απεναντι οχθη. Σε καποια στιγμη παραπατησε, γλιστρησε και ο μικρος βρεθηκε στα νερα του ποταμου, τα οποια ειναι ορμητικα στο σημειο του ατυχηματος. Ο αμοιρος πατερας προσπαθησε να σωσει το γιο του, αλλα σταθηκε αδυνατο. Ο μικρος μαθητης παρασυρθηκε απο τα νερα του Νεστου και πνιγηκε.

Νεκρος βρεθηκε τα ξημερωματα κοντα στο σιδηροδρομικο σταθμο Πελοποννησου, στην Αθηνα ο Αρχιμανδριτης, Στυλιανος Καραμπατακης, 41 χρονων. Το θυμα ηταν βαρια τραυματισμενο στο κεφαλι και μεταφερθηκε στο νοσοκομειο, οπου διαπιστωθηκε ο θανατος του. Απο την αστυνομια διεξαγονται ερευνες για να διαπιστωθουν οι συνθηκες και τα αιτια του εγκληματος.

Στο Δικαστηριο οδηγειται αυριο ο προισταμενος της ΔΟΥ Κασσανδρειας Παναγιωτης Ποιμενιδης, ο οποιος συνεληφθη με την κατηγορια της δωροληψιας. Συμφωνα με την Αστυνομια, ο Ποιμενιδης ειχε ζητησει απο τον 62χρονο επιχειρηματια Αθανασιο Νταραντανα, το ποσο των 200. 000 δρχ προκειμενου να θεωρησει εισιτηρια κεντρου διασκεδασης, ιδιοκτησιας των παιδιων του τελευταιου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Υποχωρει απο αυριο ο καυσωνας και η πτωση της θερμοκρασιας θα αρχισει απο τα δυτικα και την Παρασκευη θα γινει αισθητη σ'ολη τη χωρα. Ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος αλλα το απογευμα στα κεντρικα και βορεια θα εκδηλωθουν σποραδικες βροχες και καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι και κατα τοπους ισχυροι.Η θερμοκρασια στα δυτικα και βορεια θα κυμανθει 18 με 32 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 20 με 37 και στο Αιγαιο 23 με 35 βαθμους. Σχεδον αιθριο καιρο με ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 22 με 37 και 20 με 32 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Thursday, 27 June 1996 - 0:15:31