Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 25)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε πληρη κινητοποιηση ο κρατικος μηχανισμος για την κηδεια του Ανδρεα Παπανδρεου. Στο ποδι ολη η δυναμη της αστυνομιας, συναγερμος στο αεροδρομιο του Ελληνικου, σε ετοιμοτητα τα νοσοκομεια και το ΕΚΑΒ, λογω του καυσωνα που αναμενεται αυριο.
  • Συνεχιζεται η κοσμοσυρροη στη Μητροπολη. Το βραδυ αναμενονται χιλιαδες κοσμου απ'ολη την Ελλαδα. Αρχισαν ηδη οι αφιξεις ξενων ηγετων και αντιπροσωπειων.
  • Στις 2. 30 το μεσημερι θα ψαλλει η νεκρωσιμη ακολουθια, στις 5 θα σχηματισθει η πομπη για το Πρωτο Νεκροταφειο. Κλειστες οι υπηρεσιες του δημοσιου τομεα, τα καταστηματα, οι αρχαιολογικοι χωροι και τα μουσεια.
  • Σε εξελιξη διαβουλευσεις και ζυμωσεις στο ΠΑΣΟΚ, ενωψει του Συνεδριου για το θεμα της διαδοχης. Υστατο φορο τιμης αποτισε η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, αυριο νεα συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου.
  • Πολλα και δυσκολα τα θεματα των μαθηματικων, συμφωνα με τους υποψηφιους της τεταρτης δεσμης. Προβλημα στη μεταδοση των θεματων.
  • Δεκαδες ηλικιωμενους ανθρωπους εστειλε στο νοσοκομειο το νεφος, καθως οι τιμες των ρυπων ξεπερασαν τα ορια ληψης εκτακτων μετρων.
  • Οικογενειακη τραγωδια στα Ιωαννινα. 32χρονος αστυνομικος σκοτωνει σε καυγα την 26χρονη γυναικα του και στη συνεχει αυτοκτονει μπροστα στα ματια των δυο ανηλικων παιδιων του.
  • Τραγικος θανατος 42χρονης, η οποια προσπαθωντας να μπει στο ασανσερ αυτο ενεργοποιηθηκε μονο του.
  • Ετοιμος να επαναλαβει τις ειρηνευτικες συνομιλιες με τους Παλαιστινιους δηλωνει ο πρωθυπουργος του Ισραηλ.
  • Επτα στρατηγους καθαιρεσε με προεδρικο διαταγμα ο Γιελτσιν.
  • Πανω απο 120 τραυματιες απο εκτροχιασμο τρενου στην Ιαπωνια.
  • Ανοδος 0,89% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε πληρη κινητοποιηση βρισκεται ολοκληρος ο κρατικος μηχανισμος για την αυριανη κηδεια του Ανδρεα Παπανδρεου, ενω συνεχης ειναι και σημερα η προσελευση του κοσμου στο μητροπολιτικο ναο, παρα την αποπνικτικη ατμοσφαιρα που δημιουργησαν η αφορητη ζεστη που εφθασε τους 38 βαθμους και οι τιμες των ρυπων που ξεπερασαν ακομη και τα ορια ληψης εκτακτων μετρων. Ολοκληρη η αστυνομικη δυναμη Αττικης βρισκεται απο το μεσημερι στο ποδι για την προστασια των ξενων επισημων και τη διευκολυνση των πολιτων που θα παραστουν στην κηδεια. Σε συναγερμο βρισκονται και οι υπηρεσιες στο αεροδρομιο του Ελληνικου, οπου εχουν δοθει εντολες να δινεται προτεραιοτητα στα αεροσκαφη που μεταφερουν ξενους ηγετες και αντιπροσωπειες, που ηδη αρχισαν απο το μεσημερι να φθανουν στην Αθηνα. Μετρα θα ληφθουν και στα λιμανια και τους σταθμους των τρενων, καθως ανεμενονται χιλιαδες κοσμου απο την επαρχια. Σε ετοιμοτητα βρισκονται ολα τα νοσοκομεια της Αττικης και το Κεντρο Αμεσης Βοηθειας, καθως η θερμοκρασια αυριο αναμενεται να ξεπρασει τους 38 βαθμους. Οπως ανακοινωθηκε στην κηδεια θα παραστουν ο Αμερικανος υπουργος Οικονομικων, Ρομπερτ Ρουμπιν, ο αντιπροεδρος της ρωσικης κυβερνησης Βιταλι Ιγνατιενγκο, ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, οι πρωθυπουργοι της Ολλανδιας, της Βουλγαριας, της Αρμενιας, της Σλοβακιας, της Σλοβενιας, του Λιβανου, της Αλβανιας και της Βικτωριας της Αυστραλιας, καθως και συσσωμη η πολιτικη ηγεσια της Κυπρου. Στην Αθηνα αναμενονται επισης οι υπουργοι Εξωτερικων της Γερμανιας, της Τουρκιας, του Καναδα, του Ιραν και της Μαλτας, ενω σε υπουργικο επιπεδο θα εκπροσωπηθουν οι κυβερνησεις της Βρετανιας, της Γαλλιας, της Ισπανιας, της Ιταλιας, των Σκανδιναυικων χωρων και αλλων κρατων. Στην κηδεια του Ανδρεα Παπανδρεου θα παραστουν ακομη ο βοηθος γενικος γραμματεας του ΟΗΕ, Πιτερ Χανσεν, ο προεδρος του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, Κλαους Χενς, ο προεδρος της Σοσιαλιστικης Διεθνους, Πιερ Μορουα, η προεδρος του Ευρωπαικου Σοσιαλιστικου Κομματος, Πολιν Γκριν, ο πρωην Ισπανος πρωθυπουργος Φελιπε Γκονζαλες, και αντιπροσωπειες απο 60 σοσιαλιστικα κομματα ολου του κοσμου.

Ηγετες σαν τον Ανδρεα Παπανδρεου δεν ειναι ουτε συνηθεις ουτε τυχαιοι. Εχασε τη μονη μαχη που δεν μπορουσε να κερδισει, τη μαχη με το φυσικο θανατο. Η Ελλαδα πενθει ενα μεγαλο ηγετη και το ΠΑΣΟΚ τον ιδρυτη και εμπνευστη της πορειας του, τον ανθρωπο των μεγαλων νικων και των μεγαλων οριζοντων. Η χωρα και το ΠΑΣΟΚ γινονται φτωχοτεροι. Με τα λογια αυτα ο πρωθυπουργος ξεκινησε την ειδικη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του κομματος, αποτιοντας φορο τιμης στον Ανδρεα Παπανδρεου. Ειναι χρεος και ευθυνη ολων μας, προσθεσε ο κ. Σημιτης να συνεχισουμε το εργο του, να προωθησουμε οσα εκεινος οραματιστηκε και να αναδειξουμε το ΠΑΣΟΚ ως δυναμη ελπιδας και ευθυνης για τον τοπο μας.

Απο το πρωι χιλιαδες κοσμου συρρεει στη Μητροπολη για το τελευταιο αντιο στοω χαρισματικο ηγετη, ενω απο το βραδυ αναμενονται στην Αθηνα τα καραβανια του κοσμου απο καθε γωνια της ελληνικης επικρατειας. Απο την Κρητη, συμφωνα με πληροφοριες αναμενονται πανω απο δεκα χιλιαδες ατομα που θα φθασουν με ναυλωμενα πλοια στον Πειραια. Αναλογη κινητοποιηση θα γινει και απο τα νησια του Αιγαιου. Απο τη Θεσσαλονικη θα ξεκινησει ειδικα ναυλωμενη αμαξοστοιχια και πανω απο εκατο λεωφορεια, ενω χιλιαδες θα ειναι εκεινοι που αναμενεται να πανε με δικα τους μεσα. Δυναμικη θα ειναι επισης και η παρουσια των κατοικων της Αχαιας. Το λαικο προσκυνημα θα συνεχισθει μεχρι τις 6 το πρωι γιατι στη συνεχεια θα γινει διακοπη προκειμενου να πραγματοποιηθουν οι απαραιτητες εργασιες στη Μητροπολη οπου θα τοποθετηθουν 450 καθισματα, κλιματιστικα μηχανηματα και συστημα αυτοματης μεταφρασης στα γαλλικα, αγγλικα, γερμανικα και ιταλικα για τους ξενους καλεσμενους. Εξω απο τη Μητροπολη εχουν στηθει τρεις εξεδρες, μια για τα μεσα ενημερωσης ελληνικα και ξενα και δυο για τους επισημους που δεν θα μπορεσουν να μπουν στο ναο. Λιγο πριν το μεσημερι η περιοχη γυρω απο τη Μητροπολη και το Συνταγμα θα αποκλεισθει και θα δοθει ξανα στην κυκλοφορια μετα τις 7 το απογευμα.

Η νεκρωσιμη ακολουθια θα ψαλλει στις 2. 30 το μεσημερι και θα ακολουθησει η εκφωνηση των επικηδειων. Απο την κυβερνηση επικηδειους θα εκφωνησουν ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, ο προεδρος της βουλης, ενω επιθυμια εχει εκφρασει και ο γιος του προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιωργος Παπανδρεου. Στις 5 το απογευμα η σορος του Ανδρεα Παπανδρεου θα τοποθετηθει σε κιλλιβαντα πυροβολου και θα σχηματισθει η πομπη για το πρωτο νεκροταφειο, οπου αναμενεται να αφιχθει γυρω στις 7 το απογευμα. Τιμες θα αποδωσουν στρατιωτες και των τριων οπλων. Η πομπη θα σταματησει για λιγο εξω απο το κοινοβουλιο, ενω την ιδια ωρα αεροσκαφη τυπου ΦΑΝΤΟΜ θα πραγματοποιουν χαμηλη πτηση και απο το Λυκαβηττο θα ριχθουν 21 κανονιοβολισμοι.

Η ταφη του Ανδρεα Παπανδρεου θα γινει στην εισοδο του νεκροταφειου σε χωρο που παραχωρησε ο δημος Αθηναιων διπλα στον ταφο του πατερα του, Γεωργιου Παπανδρεου. Μετα την κηδεια η οικογενεια του εκλιποντος θα δεχθει το κοινο στο πατρικο σπιτι του Ανδρεα Παπανδρεου στο Καστρι, οπου θα ανοιχθει και βιβλιο συλλυπητηριων. Η οικογενεια του ζητησε απο το κοινο αντι στεφανων να κατατεθουν χρηματα στο λογαριασμο 39-99-70-45 της Εμπορικης Τραπεζας, τα οποια θα διατεθουν για το μουσειακο και εκπαιδευτικο κεντρο Καλεντζιου Αχαιας, καθως και για υποτροφιες σε παιδια με ειδικες μαθησιακες αναγκες απο τα νησια του Αιγαιου. Λογω του πενθους θα παραμεινουν αυριο κλειστες ολες οι υπηρεσιες του δημοσιου και ευρυτερου δημοσιου τομεα, ενω η ΓΣΕΕ κηρυξε τριωρη σταση εργασιας στον ιδιωτικο τομεα απο τη μια το μεσημερι μεχρι τελους της βαρδιας. Κλειστα θα παραμεινουν επισης τα καταστηματα στην Αθηνα, υστερα απο αποφαση του Εμπορικου Συλλογου, τα μουσεια και οι αρχαιολογικοι χωροι.

Στο πολιτικο πεδιο σε εξελιξη βρισκονται αλλεπαλληλες συσκεψεις και ζυμωσεις στο εσωτερικο του κυβερνωντος κομματος για το θεμα της διαδοχης, ενοψει του συνεδριου που αρχιζει μεθαυριο. Το προβλημα που απασχολει τα στελεχη αλλα και τα οργανα του ΠΑΣΟΚ ειναι η συνθεση της ηγετικης ομαδας του κομματος. Συμφωνα με πληροφοριες που διαρρεουν απο στελεχη του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργος φαινεται να επιμενει στην ενιαια εκφραση κομματος και κυβερνησης, δηλαδη στη λογικη του ιδιου προσωπου πρωθυπουργου και προεδρου του ΠΑΣΟΚ. Απο την πλευρα του ο Ακης Τσοχατζοπουλος επιμενει σε διακριτους ρολους και μαλιστα στην καθιερωση του ασυμβιβαστου μεταξυ προεδρου και πρωθυπουργου. Ο Κωστας Λαλιωτης προτεινε συμφωνια των κορυφαιων στελεχων και εκλογη τριων αντιπροεδρων. Ο Γερασιμος Αρσενης υποστηριζει τη θεση για τη δημιουργια πολιτικου διευθυντηριου, ενω η Βασω Παπανδρεου επιμενει στην εκλογη μονο προεδρου, την οποια να καταλαβει ο Κωστας Σημιτης, αλλα εφοσον υπαρξει θεση αντιπροεδρου θα πρεπει να τοποθετηθει ο Ακης Τσοχατζοπουλος. Το Εκτελεστικο Γραφειο θα συνεδριασει και παλι αυριο το βραδυ αμεσως μετα την κηδεια του Ανδρεα Παπανδρεου για να συζητησει τις τελευταιες λεπτομερειες του συνεδριου, ενω αποψε συνερχεται εκτακτως η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ για το υστατο χαιρε στον προεδρο και ιδρυτη του κομματος Ανδρεα Παπανδρεου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμος να επαναλαβει τις ειρηνευτικες συνομιλιες με τους Παλαιστινιους, δηλωνει ο νεος πρωθυπουργος του Ισραηλ Μπενζαμιν Νετανιαχου. Τονιζει ωστοσο οτι ειναι υπερ της πολιτικης εποικισμου για την οποια δεν ξερει ακομα ποτε θα εφαρμοσθει. Εκτος ομως απο τους Παλαιστινιους, δηλωνει ετοιμος να ανευ ορους συνομιλιες με τη Συρια, τον Λιβανο και αλλα αραβικα κρατη. Στο Ισραηλ βρισκεται απο σημερα ο αμερικανος υπουργος εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ, πρωτο σταθμο της περιοδειας του στην περιοχη σε μια προσπαθεια επανεναρξης της ειρηνευτικης διαδικασιας.

Ολα στο βωμο της εξουσιας τα παιζει ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν, λιγες μολις μερες πριν απο την διεξαγωγη του δευτερου γυρου των προεδρικων εκλογων. Επτα στρατηγους απομακρυνε σημερα με προεδρικο διαταγμα, μια εβδομαδα μετα την αποπομπη του αλλοτε πανισχυρου υπουργου Αμυνας Παβελ Γκρατσοφ. Στο διαταγμα δεν αναφερονται οι λογοι της απομακρυνσης, ωστοσο, πολιτικοι κυκλοι εκτιμουν οτι πισω απο αυτην κρυβεται ο νεος ισχυρος αντρας του Κρεμλινου, στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ, που ασκει καθηκοντα γραμματεα του πανισχυρου Συμβουλιου Ασφαλειας.

Ακαρπη απεβη η συναντηση της Τανσου Τσιλερ με τον Ισλαμιστη ηγετη Ερμπακαν για τον σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου στην Τουρκια. Οι δυο πλευρες δεν καταφεραν να συμφωνησουν αλλα, δηλωσαν οτι θα συνεχισουν τις επαφες τους. Κρισιμη συναντηση πραγματοποιειται αργα το βραδι στην Αγκυρα μεταξυ της Τανσου Τσιλερ και του ισλαμιστη ηγετη, Νετζμετιν Ερμπακαν, προκειμενου να αποφασισουν εαν θα σχηματισουν κυβερνηση συνασπισμου. Ηδη ομως ο Ερμπακαν εχει προειδοποιησει την Τσιλερ να μην επιμεινει στην αναληψη της πρωθυπουργιας, ειδαλλως οι διαπραγματευσεις θα τιναχθουν στον αερα. Η προοπτικη κυβερνησης συνασπισμου με τους ισλαμιστες εχει προκαλεσει τριγμους στο εσωτερικο του κομματος της Τανσου Τσιλερ και την προηγουμενη εβδομαδα τεσσερις βουλευτες σε ενδειξη διαμαρτυριας παραιτηθηκαν και προσεχωρησαν στο κομμα του Μεσουτ Γιλμαζ.

Την μερικη αποχωρηση των ρωσικων στρατευματων απο την Τσετσενια εως την 1η Σεπτεμβριου, υπεγραψε με προεδρικο διαταγμα ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν. Μεχρι στιγμης δεν ειναι δυνατον να υπολογισθει ο αριθμος των στρατιωτων τους οποιους αφορα το διαταγμα, απο τους 40. 000 περιπου που σταθμευουν στην περιοχη.

Ταχεια επιβατικη αμαξοστοιχια εκτροχιαστηκε σημερα στην επαρχια Γκιφου της κεντρικης Ιαπωνιας και επεσε σε ενα ποταμι, 200 χλμ δυτικα του Τοκιο. Απο το δυστυχημα εχουν τραυματισθει 124 ατομα, ενω αγνωστα παραμενουν μεχρι στιγμης τα αιτια του εκτροχιασμου.

Υπαναχωρει τωρα ο ηγετης των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς και δηλωνει ετοιμος να θυσιασει την εξουσια του, ενοψει των εκλογων που θα διεξαχθουν στη Βοσνια, εαν αυτο ειναι προς το συμφερον του σερβικου λαου. Στη Βιεννη, διπλωματικοι κυκλοι επιβεβαιωσαν οτι οι εκλογες θα διεξαχθουν στις 14 Σεπτεμβριου, τελευταια ημερα του χρονικου διαστηματος που οριζουν οι συμφωνιες του Ντειτον.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλα και δυσκολα χαρακτηρισαν οι υποψηφιοι της τεταρτης δεσμης τα θεματα των μαθηματικων, τονιζοντας οτι ο χρονος των τριων ωρων ηταν οριακος για την απαντηση των ερωτησεων. Η μεταδοση των θεματων εγινε με προβληματα, καθως χρειασθηκε να επαναληφθει μια σελιδα, λογω λαθους σε ενα συμβολο.

Σε υψηλα επιπεδα εφθασαν σημερα οι τιμες των ρυπων στην ατμοσφαιρα της πρωτευουσας και σε συνδυασμο με την υψηλη θερμοκρασια εκαναν ιδιαιτερα δυσκολη τη ζωη των αθηναιων. Χαρακτηριστικο της καταστασης που επικρατησε ηταν οτι το διοξειδιο του αζωτου ξεπερασε το οριο ληψης εκτακτων μετρων. Σε πολυ υψηλα επιπεδα μετρηθηκε και το Οζον. Η ιδια κατασταση αναμενται να επικρατησει και αυριο και συμφωνα με την Μετεωρολογικη Υπηρεσια το θερμομετρο σε ορισμενες περιοχες ενδεχεται να ξεπερασει και τους 38 βαθμους. Το ΕΚΑΒ δεχθηκε πανω απο 140 κλησεις για μεταφορα ασθενων στα νοσοκομεια, κυριως ηλικιωμενων, με αναπνευστικα και καρδιολογικα προβληματα. Το υπουργειο Υγειας εξεδωσε ανακοινωση τονιζοντας οτι ακομη και τα πιο υγιη ατομα, μπορουν κατω απο ορισμενες προυποθεσεις, να παρουσιασουν συμπτωματα θερμοπληξιας. Η ανακοινωση καταληγει επισημαινοντας οτι τα νοσοκομεια δεχονται, εκτος απο αυτους που παρουσιαζουν θερμοπληξια, ολους οσους ανηκουν στις ομαδες υψηλου κινδυνου και αδυνατουν να αντιμετωπισουν την αφορητη ζεστη. Το ΕΚΑΒ θα ειναι παντα σε ετοιμοτητα για να τους μεταφερει στο νοσοκομειο εφοσον χρειασθει.

Οικογενειακη τραγωδια συγκλονιζει απο το μεσημερι το Μπισθουνακι Ιωαννινων. Ο αστυφυλακας Κωνσταντινος Μαντζιος, 32 χρονων, σκοτωσε με το υπηρεσιακο του περιστροφο τη γυναικα του Διονυσια, 26 χρονων και στη συνεχεια εστρεψε το οπλο στο προσωπο του και αυτοκτονησε. Συμφωνα με μαρτυριες γειτονων, το ζευγαρι ηταν αγαπημενο και ποτε δεν ειχαν ακουστει καυγαδες. Καποιοι ομως λενε οτι ο δραστης ζηλευε παθολογικα τη γυναικα του. Κανενας απο τους συναδελφους του Μαντζιου δεν μπορεσε να δωσει μια εξηγηση για την ενεργεια του, ενω ο αστυφυλακας δεν ειχε απασχολησει ποτε την υπηρεσια του.

Απαγορευμενο τονωτικο ποτο εντοπιστηκε σε μεγαλες ποσοτητες και κατασχεθηκε στην αγορα της Θεσσαλονικης. Προκειται για το ΧΤΨ ΓUΑΡΑΝΑ, που εισαγεται απο τη Βραζιλια και χαρακτηριζεται τονωτικο ποτο ενεργειας. Οπως ανακοινωθηκε απο την αστυνομια το συγκεκριμενο ποτο, που χρησιμοποιειται για την παρασκευη κοκτειλς, περιεχει καφεινη πανω απο τα επιτρεπτα ορια και για το λογο αυτο εχει απαγορευτει απο το γενικο χημειο του κρατους. Σε εφοδο που εκαναν αστυνομικοι σε κεντρα διασκεδασης της Θεσσαλονικης βρηκαν και κατασχεσαν 60. 072 κουτια του συγκεκριμενου ποτου.

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της πτωσης του εκπαιδευτικου αεροσκαφους το οποιο συνετριβη χθες το βραδυ κοντα στο Μελιγαλα με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους ο εκπαιδευτης υποσμηναγος Ελευθεριος Τσοτρας, 26 ετων και ο εκπαιδευομενος ανθυποσμηναγος Γεωργιος Ρονιωτης, 22 ετων. Ηδη, η επιτροπη εχει συλλεξει στοιχεια απο τα συντριμμια προκειμενου να εξακριβωσει τα αιτια του δυστυχηματος.

Τραγικο θανατο βρηκε το πρωι η 42χρονη τραπεζοκομος Δημητρα Δρακα που υπηρετουσε στο 417 Νοσηλευτικο Ιδρυμα Μετοχικου Ταμειου Στρατου. Το δυστυχημα σημειωθηκε οταν η ατυχη γυναικα προσπαθωντας να μπει στο ασανσερ, αυτο ενεργοποιηθηκε κατω απο αγνωστες συνθηκες με αποτελεσμα να τραυματισθει θανασιμα. Διαταχθηκε ενορκη προανακριση.

Ηλιακη επανασταση στην Κρητη εξαγγελει η οικολογικη οργανωση Γκρινπις, αντιτιθεμενη στα σχεδια τη κυβερνησης και της ΔΕΗ, για εγκατασταση εργοστασιου παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας στην περιοχη του Αθερινολακκου στο Λασιθι. Αντι της δημιουργιας του πετρελαικου σταθμου, που εχει προκαλεσει ποικιλλες αντιδρασεις, η Οργανωση προτεινει την ενεργειακη αξιοποιηση της ηλιακης ακτινοβολιας που υπεραφθονει στην Κρητη, επιδεικνυοντας στα πλαισια της εκστρατειας της, το Ψυρθς, τη μεγαλυτερη διεθνως κινητη μοναδα παραγωγης ηλεκτρισμου απο τον ηλιο. Η Γκρινπις θα επιδειξει τις δυνατοτητες του συστηματος απο τις 29 Ιουνιου στο Ηρακλειο, τον Αγιο Νικολαο, τη Σητεια, το Ρεθυμνο και τα Χανια, ηλεκτροδοτωντας τις εκδηλωσεις της, που περιλαμβανουν εκθεση υλικου, βιντεο και ζωντανη μουσικη.

Δυο φορτηγα νταλικες που ηταν φορτωμενες με 52 τονους λαδι, αξιας 62 εκατομμυριων δραχμων, εκλεψαν αγνωστοι το πρωι στην Πατρα. Οπως κατηγγειλαν οι δυο οδηγοι, ειχαν σταθμευσει τις νταλικες στην παραλιακη λεωφορο και πηγαν να τακτοποιησουν τα διαβατηρια τους στο τελωνειο, προκειμενου να μεταφερουν το λαδι στη Φλωρεντια με το φερι μποτ της γραμμης. Οταν ομως επεστρεψαν, οι νταλικες ειχαν εξαφανιστει.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεξαγονται αυριο οι δυο ημιτελικοι για το Ευρωπαικο Πρωταθλημα ποδοσφαιρου. Στο Γουεμπλει η Αγγλια αντιμετωπιζει τη Γερμανια ενω η Γαλλια στο Ολντ Τραφορντ του Μαντσεστερ, την Τσεχια. Στη μαχη του Λονδινου οι Γερμανοι θα στερηθουν τις υπηρεσιες του Γιουργκεν Κλινσμαν και του Φρεντι Μπομπιτς που ειναι τραυματιες. Προβληματα ομως αντιμετωπιζει και η Τσεχια αφου δεν θα αγωνιστουν τεσσερις βασικοι παικτες της που ειναι τιμωρημενοι λογω καρτων.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με ανοδο 0,89% εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στις 899,76 μοναδες, αν και αρχικα σημειωνε μικρη υποχωρηση. Η ανοδος του δεικτη οφειλεται κυριως στο αγοραστικο ενδιαφερον που υπηρξε για μετοχες των τραπεζων. Η αξια των συναλλαγων παρουσιαστηκε αυξημενη σε σχεση με τις προηγουμενες ημερες και εφθασε τα 6,5 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,47%, Ασφαλειες ανοδος 0,96%, Ληζινγκ πτωση 0,37%, Επενδυσεις ανοδος 0,28%, Κατασκευες ανοδος 1,48%, Βιομηχανιες ανοδος 0,03%, Διαφορες πτωση 1,18%, Συμμετοχων ανοδος 0,89%. Με σημαντικα κερδη σε ποσοστο 2,27% εκλεισε ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι υψηλες θερμοκρασιες θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου, που σ'ολοκληρη τη χωρα θα ειναι αιθριος, εκτος απο τα βορειοδυτικα οπου θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις και στα ανατολικα βορειοι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 18 με 36 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 19 με 38 και στα νησια 22 με 35. Αιθριο καιρο με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 22 με 38 και 20 με 35 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 25 June 1996 - 22:35:03