Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 06)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τη χορηγηση κλιμακουμενου επιδοματος κοινωνικης αλληλεγγυης στους χαμηλοσυνταξιουχους ολων των ταμειων μισθωτων και επαγγελματιων, ανακοινωσε το μεσημερι ο πρωθυπουργος. Οπως διευκρινησε ο κ. Σημιτης το επιδομα που θα χορηγηθει απο 1ης Ιουλιου 1996 και αφορα συνταξιουχους μεγαλυτερους απο 65 χρονων, ανερχεται στις 11. 400 δρχ, δηλαδη ισο με δυο ημερομισθια ανειδικευτου εργατη, για συνταξεις κατω απο 100. 000 δρχ. Για συνταξεις απο 100 εως 110 χιλιαδες δρχ το επιδομα θα κυμαινεται απο μισο μεχρι εναμισι ημερομισθιο ανειδικευτου εργατη. Ο πρωθυπουργος ανακοινωσε οτι αποφασισθηκεεπισης η αυτοματη προσαρμογη των κατωτατων οριων συνταξεων, με βαση τις αυξησεις του τιμαριθμου απο την 1η Ιανουαριου 1997. Προσθεσε οτι το αιτημα της ΓΣΕΕ και των συνταξιουχων για επανασυνδεση των κατωτατων συνταξεων με τα εικοσι ημερομισθια απορριφθηκε στην παρουσα φαση και θα αντιμετωπισθει στο πλαισιο της γενικοτερης αναμορφωσης του ασφαλιστικου συστηματος. Απο την πλευρα του ο υπουργος Εργασιας, Ευαγγελος Γιαννοπουλος, τονισε οτι η εισηγηση του για σταδιακη επανασυνδεση των συνταξεων δεν εγινε δεκτη και εξεφρασε την ευχη να αποδωσει το νεο συστημα. Παντως, ΓΣΕΕ και συνταξιουχοι εχουν χαρακτηρισει ψιχουλα τις κυβερνητικες θεσεις κι εχουν εξαγγειλει κινητοποιησεις την προσεχη εβδομαδα. Κοροιδια και εμπαιγμο χαρακτηρισε τις εξαγγελιες το ΚΚΕ, σημειωνοντας οτι δεν ικανοποιει κανενα απο τα αιτηματα των συνταξιουχων.

Το θεμα των διαπλεκομενων συμφεροντων επανηλθε στη βουλη, με αφορμη την τροποποιηση της διαταξης για την ονομαστικοποιηση των μετοχων. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, κατηγγειλε την κυβερνηση οτι συνεχιζει να δινει εργα σε εργολαβους, που διαθετουν παραλληλα και μεσα ενημερωσης, οτι συγκαλυπτει το θεμα των διαπλεκομενων συμφεροντων και οχι μονο δεν το λυνει, αλλα το συσκοτιζει. Ο κ. Εβερτ προανηγγειλε οτι το κομμα του θα αποσχει απο την ψηφοφορια της σχετικης διαταξης, γιατι δεν προκειται να συμπραξει σε τετοιες λυσεις που στιγματιζουν την πολιτικη ζωη του τοπου. Απο την πλευρα του ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, παραδεχθηκε οτι ο νομος που ψηφισθηκε προσφατα παρουσιασε προβληματα και τονισε οτι στοχος της νεας ρυθμισης ειναι να αντιμετωπισθουν τα προβληματα αυτα.

Ενταση ομως σημειωθηκε και στην αρμοδια επιτροπη της βουλης κατα τη συζητηση του νομοσχεδιου για τη χρηματοδοτηση των κομματων. Ο εισηγητης της Νεας Δημοκρατιας, Μανωλης Κεφαλογιαννης επικαλεσθηκε πληροφοριες, συμφωνα με τις οποιες υπηρξε συμφωνια, στη δεκαετια του '80, να παιρνει το ΠΑΣΟΚ το 2% της αξιας των συναλλαγων μεταξυ Ελλαδας και πρωην Ανατολικης Γερμανιας. Εντονη ηταν η αντιδραση του παρισταμενου υπουργου Εσωτερικων, Ακη Τσοχατζοπουλου, που ζητησε απο το βουλευτη να ανακαλεσει τα οσα ειπε. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε συκοφαντικη, ανυποστατη και παντελως ψευδη, τη σχετικη πληροφορια που μετεδωσε το ΒΒΨ και δημοσιευθηκε σε γερμανικη εφημεριδα.

Διαδοχικες συναντησεις με τους αρχηγους των πολιτικων κομματων ειχε το μεσημερι ο υπουργος Μεταφορων, Χαρης Καστανιδης και τους ενημερωσε τοσο για το νεο προγραμμα προμηθειων του ΟΤΕ σε ψηφιακες παροχες, οσο και για την αποφαση της κυβερνησης να συσταθει διακομματικη επιτροπη, που θα ελεγχει τις προμηθειες του δημοσιου. Ο κ. Εβερτ προτεινε στον υπουργο Μεταφορων να συσταθει νεο διοικητικο συμβουλιο στον ΟΤΕ, ευρειας αποδοχης και εξαετους θητειας, κατι που απερριψε ο κ. Καστανιδης. Συμφωνο βρηκε τον Αντωνη Σαμαρα η προταση του υπουργου, η Αλεκα Παπαρηγα απεδωσε το θορυβο με τα ψηφιακα του ΟΤΕ στον ανταγωνισμο των συμφεροντων, ενω ο Νικος Κωνσταντοπουλος χαρακτηρισε ουσιαστικη και εποικοδομητικη τη συζητηση.

Με ψυχραιμια και αποφασιστικοτητα αντιμετωπιζει η Αθηνα τις νεες τουρκικες προκλησεις, που εκδηλωθηκαν ακομη και δια στοματος Μεσουτ Γιλμαζ, με αμφισβητηση της ελληνικοτητας της Γαυδου. Αστηρικτους και εξαιρετικης αναιδειας χαρακτηρισε τους τουρκικους ισχυρισμους ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, προσθετοντας οτι η Αγκυρα θετει εαυτην εκτος διεθνους νομιμοτητας. Η Τουρκια πρεπει επιτελους να παψει να ζει στον κοσμο των απατηλων ονειρων της και να προσγειωθει στον κοσμο της εννομης ταξης, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, τονιζοντας οτι η εξωτερικη πολιτικη της γειτονος φθανει τα ορια της παραδοξολογιας. Οι ελληνοτουρκικες σχεσεις συζητηθηκαν στη συναντηση του πρωθυπουργου με το Γερασιμο Αρσενη και το Θεοδωρο Παγκαλο, οπου εξετασθηκε και το θεμα της συστασης γραμματειας του ΚΥΣΕΑ, το οποιο θα συνεδριασει τη Δευτερα με αντικειμενο την αμυντικη θωρακιση της χωρας.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, εστειλε επιστολες στους προεδρους της Κομισιον, του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος και στο γενικο γραμματεα του ΝΑΤΟ και τους τονιζει την αναγκη να ανακληθει η Αγκυρα στη λογικη και στη διεθνη νομιμοτητα. Για απουσια σταθερης, ολοκληρωμενης και εθνικης στρατηγικης κανει λογο ο Αντωνης Σαμαρας και κατηγορει την κυβερνηση οτι με την πολιτικη που εχει υιοθετησει διευκολυνει τους εταιρους μας να παιξουν το ρολο του Ποντιου Πιλατου. Παραλληλα τονιζει οτι η τουρκικη απειλη βρισκει ενωμενο το συνολο του ελληνικου εθνους ανεξαρτητα απο πολιτικες τοποθετησεις. Η γγ του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, καλεσε την κυβερνηση να ζητησει απο το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαικη Ενωση τη διασφαλιση των υφισταμενων συνορων στην περιοχη του Αιγαιου, διαφορετικα, οπως ειπε, θα πρεπει η Ελλαδα να επανεξετασει τη σταση της. Στο μεταξυ, σωρεια παραβιασεων του εθνικου εναεριου χωρου σημειωθηκαν μεταξυ Λεσβου, Χιου, Σαμου και Λημνου απο τουρκικα αεροσκαφη που μετεχουν σε ασκηση που εξελισσεται στο ανατολικο Αιγαιο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεκρος ειναι ο Πολ Ποτ, ηγετης των Ερυθρων Χμερ της Καμποτζης. Ο Πολ Πολ που κυβερνησε την χωρα επι τεσσερα χρονια μετατρεποντας την σε εφιαλτη, πεθανε σε ηλικια 68 χρονων απο ελονοσια σε ενα στρατοπεδο σε ζουγκλα της Ταιλανδης. Οι Καμποτζιανοι οταν εμαθαν το νεο δεν εκρυψαν τη χαρα τους, αλλα και την λυπη τους που δεν προσηχθη ποτε στη δικαιοσυνη καθως θεωρειται υπευθυνος για δυο εκατ. θανατους στη δεκαετια του '70, στα λεγομενα στρατοπεδα θανατου.

Τριμερης συναντηση κορυφης πραγματοποιειται αυριο, πιθανον στη Δαμασκο, μεταξυ των προεδρων της Συριας, Χαφεζ αλ Ασσαντ, της Αιγυπτου, Χοσνι Μουμπαρακ και του βασιλια Φαχντ της Σαουδικης Αραβιας, με αντικειμενο το μελλον της ειρηνευτικης διαδικασιας στη Μεση Ανατολη, μετα την εκλογη στην πρωθυπουργια του Ισραηλ του δεξιου Μπεντζαμιν Νετανιαχου, που εχει δηλωσει οτι θα ακολουθησει πολιτικη ισχυος στο θεμα των Αραβων. Στην Ουασιγκτον, ο εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ, δηλωσε οτι η πολιτικη των Ηνωμενων Πολιτειων στη Μεση Ανατολη δεν εχει αλλαξει και υποστηριζει μια ευρεια ειρηνευτικη συμφωνια στην περιοχη.

Οκτω ατομα, ολα μελη του πληρωματος, εχασαν σημερα την ζωη τους κατα τη συντριβη του ρωσικης κατασκευης αεροσκαφους, τυπου Ιλιουσιν. Το δυστυχημα συνεβη την στιγμη που το αεροσκαφος απογειωνοταν απο το διεθνες αεροδρομιο της Κινσασα, πρωτευουσας του Ζαιρ.

Με πληρη ικανοποιηση δεχθηκε η πρωην πρωθυπουργος της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, την παραιτηση του νυν πρωθυπουργου και κυβερνητικου εταιρου της, Μεσουτ Γιλμαζ. Ο Γιλμαζ που αναγκαστηκε να παραιτηθει μετα την δημοσιευση στην εφημεριδα της κυβερνησεως της αποφασης του συνταγματικου δικαστηριου, με την οποια κηρυχθηκε ακυρη η ψηφος εμπιστοσυνης προς την κυβερνηση του στις 12 Μαρτιου, ελαβε ηδη απο τον προεδρο Σουλειμαν Ντεμιρελ εντολη για σχηματισμο νεας κυβερνησης. Νωριτερα ο Μεσουτ Γιλμαζ ειχε δηλωσει οτι εαν καταρρευσει ο κυβερνητικος συνασπισμος, η μονη λυση ειναι η προσφυγη στις καλπες.

Ενω καμμια ξενη χωρα δεν εχει αναγνωρισει τα αποτελεσματα των αλβανικων εκλογων δεκα μερες μετα την διεξαγωγη τους, εντεινονται οι πιεσεις απο δυτικες χωρες και οργανισμους για την επαναληψη τους, το συντομοτερο δυνατον. Την ιδια ωρα τα κομματα της αντιπολιτευσης καλουν τους οπαδους σε νεες κινητοποιησεις, το ερχομενο Σαββατο και συμφωνα με πληροφοριες, οι κινητοποιησεις θα συνοδευτουν απο απεργια πεινας. Απο την πλευρα της, η κυβερνηση του Σαλι Μπερισα που υποστηριζει οτι κατηγαγε περηφανη νικη, εμμενει στη θεση της για επαναληψη των εκλογων μονο σε τεσσερις περιφερειες.

Ετοιμη να δεχθει την διακοπη των πυρηνικων δοκιμων για μια περιοδο δεκα χρονων ειναι η Κινα, ανακοινωσε σημερα ο κινεζος εκπροσωπος στη διασκεψη για τον πυρηνικο αφοπλισμο που πραγματοποιειται στη Γενευη. Μιλωντας στη διασκεψη, ο εκπροσωπος χαρακτηρισε την προταση αυτη ως μειζονα παραχωρηση της χωρας του, προκειμενου να γινει δυνατη το συντομοτερο δυνατον η υπογραφη της συνθηκης για την πληρη απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οριο αυξησεων μεχρι 7% στα διδακτρα των ιδιωτικων εκπαιδευτηριων σχολικης και επαγγελματικης κατευθυνσης ετεθη για το νεο σχολικο ετος. Το υπουργειο Αναπτυξης κατεθεσε σχετικη νομοθετικη ρυθμιση στη Βουλη, που προβλεπει για τα ιδιωτικα Ινστιτουτα Επαγγελματικης Καταρτισης και τα εργαστηρια ελευθερων σπουδων, το υψος των αυξησεων των διδακτρων δεν μπορει να υπερβαινει το 5% εν σχεσει με τα εισπραχθεντα διδακτρα του σχολικου ετους 1995-96. Για τα ιδιωτικα σχολεια γενικης τεχνικης και επαγγελματικης εκπαιδευσης, τα καθε ειδους φροντιστηρια και τους ιδιωτικους βρεφονηπιακους και παιδικους σταθμους, το υψος των αυξησεων των διδακτρων του νεου σχολικου ετους δεν μπορει να υπερβαινει το 7%, επι των εισπραχθεντων διδακτρων του σχολικου ετους 1995-96. Στην εννοια διδακτρα περιλαμβανονται ολα τα ποσα που καταβαλλονται για προσθετες παροχες. Επισης προκαταβολες που δοθηκαν συμψηφιζονται με το συνολικο ετησιο ποσο των διδακτρων που θα προκυψει βασει της ρυθμισης ενω τα τυχον επιπλεον εισπραχθεντα ποσα επιστρεφονται.

Αναβληθηκε, αιφνιδιως, η ανακοινωση που επροκειτο να κανει το απογευμα ο Ενιαιος Συνδεσμος Δημων και Κοινοτητων Αττικης, για την προταση της επιστημονικης επιτροπης, που αφορα την επιλογη του χωρου υγειονομικης ταφης των απορριμματων. Συμφωνα με πληροφοριες οι επιστημονες του Πανεπιστημιου και του Πολυτεχνειου που ειχαν αναλαβει τη μελετη θεωρουν τη θεση Ανατολικο Πηγαδι Παπα του Αυλωνα ως καταλληλοτερη περιοχη για τη δημιουργια χωρου υγειονομικης ταφης. Δευτερη επιλογη, κατα τους ειδικους, ειναι η περιοχη Δυτικο Πηγαδι παλι του Δημου Αυλωνα και τριτη η θεση Μηλιες του Γραμματικου. Ο δημαρχος του Αυλωνα, σε συνεντευξη του, δηλωσε οτι θα ζητησει την προσωπικη παρεμβαση του πρωθυπουργου ωστε να αποφευχθει η δημιουργια τετοιου χωρου στην περιοχη του, κατηγορησε τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ και εξεφρασε φοβους οτι μπορει να ειναι ανεξελεγκτες οι αντιδρασεις που θα προκληθουν απο τους κατοικους του Αυλωνα.

Εντονη κινητικοτητα παρατηρειται στους κολπους του κυβερνωντος κομματος, ενοψει του συνεδριου. Ο πρωθυπουργος ειχε το πρωι συναντηση μιας ωρας με τον προεδρο της βουλης Αποστολο Κακλαμανη και το μεσημερι με το γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, στο πλαισιο πρωτοβουλιας του τελευταιου για συναντησεις με κορυφαια στελεχη. Ο κ. Σκανδαλιδης τονισε οτι δεν υπαρχει κινδυνος διασπασης του ΠΑΣΟΚ και διευκρινησε πως το συνεδριο δεν καλειται να εκλεξει πρωθυπουργο. Αυριο ο κ. Σκανδαλιδης θα εχει διαδοχικες συναντησεις με το Γερασιμο Αρσενη και τον Αναστασιο Πεπονη, ενω στις 9 το βραδυ ο Ανδρεας Παπανδρεου θα συναντηθει στην Εκαλη με το Γιαννη Χαραλαμποπουλο. Στο μεταξυ ολοκληρωθηκε η ψηφοφορια στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ για την εκλογη των εξι υποψηφιων κοινοβουλευτικων εκπροσωπων, απο τους οποιους θα ορισθουν οι τρεις. Σε κρισιμη φαση εισερχεται το Σαββατοκυριακο η προσυνεδριακη διαδικασια, καθως οι νομαρχιακες οργανωσεις θα εκλεξουν τους περιπου 4. 300 συνεδρους, που θα εχουν δικαιωμα ψηφου στο συνεδριο

Μικρη πτωτικη ταση παρουσιασε το Μαιο ο πληθωρισμος, ο οποιος σε ετησιο ρυθμο ετρεχε με 9, 1% εναντι 9, 2% στο τελος Απριλιου. Η Στατιστικη Υπηρεσια εκτιμα οτι αρχιζει παλι η αντιπληθωριστικη ταση και προβλεπει πως η πτωση θα συνεχισθει και τον Ιουνιο λαμβανοντας υποψη της τα πρωτα μηνυματα. Απο τη Ροδο ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, προανηγγειλε νεα εξορμηση της εφοριας, ενοψει του καλοκαιριου, με στοχο την εισπραξη του ΦΠΑ.

Εφθασε πριν λιγο στη Θεσσαλονικη ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, προκειμενου να ενημερωθει για την πορεια των μεγαλων εργων, τα οποια πραγματοποιουνται στην περιοχη, ενοψει της αναδειξης της Θεσσαλονικης, ως πολιτιστικη πρωτευουσα της Ευρωπης το 1997. Ο κ. Σημιτης, συνοδευεται απο πολυμελες κυβερνητικο κλιμακιο και το βραδυ θα μιλησει στο συνεδριακο κεντρο Ιωαννη Βελλιδη της ΗΕΛΕΧΠΟ.

Τριημερη περιοδεια στη Λημνο και τη Λεσβο, πραγματοποιει απο σημερα ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος θα συναντηθει με εκπροσωπους τοπικων φορεων και θα μιλησει σε εκδηλωσεις του κομματος.

Πορεια προς τη Βουλη πραγματοποιησαν το πρωι οι εργαζομενοι του υπουργειου Γεωργιας, του Οργανισμου Βαμβακος, της Ενωσης Διοικητικων Υπαλληλων Δασικων Υπηρεσιων διαμαρτυρομενοι για τη μη καταβολη επιδοματος παραγωγικοτητας στους κλαδους τους. Οι διαδηλωτες πηγαν κατ'αρχην στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, οπου συναντηθηκαν με υφυπουργο Χρηστο Παχτα και του επεδωσαν ψηφισμα με τα αιτηματα τους. Στη συνεχεια κατευθυνθηκαν στη Βουλη, οπου αντιπροσωπεια τους, συναντηθηκε με το συμβουλο του πρωθυπουργου Τασο Μαντελη. Συμφωνα με τους εργαζομενους οι κυριοι Παχτας και Μαντελης τους διαβεβαιωσαν οτι οι ρυθμισεις για την καταβολη του επιδοματος παραγωγικοτητας θα γινουν τον Ιουλιο και θα αφορουν μια σειρα υπουργειων. Σε συνεντευξη που δοθηκε στη Θεσσαλονικη, ο Γενικος Γραμματεας της Πανελληνιας Ενωσης Κτηνιατρων Δημοσιων Υπαλληλων Γιωργος Τσολης επεσημανε τον κιδυνο, που δημιουργειται απο τη μη λειτουργια των Κεντρων Ελεγχου Τροφιμων σε ολη την Ελλαδα και ιδιαιτερα στους νομους Ιωαννινων και Φλωρινας, λογω των κρουσματων αφθωδους πυρετου, που παρουσιαστηκαν σε κοπαδια ζωων στην Αλβανια. Προσθεσε ακομη οτι οι ελεγχοι που πραγματοποιει το προσωπικο ασφαλειας στα εισαγομενα και ελληνικα κρεατα, πουλερικα, ψαρια και οπωρολαχανικα που κυκλοφορουν στην αγορα, ειναι πλημμελεις.

Την ολοκληρωση της διαδικασιας αναθεωρησης του Συνταγματος απο την παρουσα συνοδο της Βουλης προτεινε ο αντιπροεδρος της Νεας Δημοκρατιας Γιαννης Βαρβιτσιωτης, ωστε να αποφευχθει να τιναχθουν στον αερα τα αποτελεσματα των εργασιων της Επιτροπης Αναθεωρησης του Συνταγματος εξαιτιας του ενδεχομενου διενεργειας εκλογων το φθινοπωρο. Ο πολιτικος οριζοντας ειναι θολος, ειπε ο κ. Βαρβιτσιωτης, σημειωνοντας οτι για την ολοκληρωση της διαδικασιας αναθεωρησης του Συνταγματος απαιτουνται δυο ψηφοφοριες, που θα πρεπει να απεχουν μεταξυ τους ενα μηνα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την αντιθεση τους στο νομοσχεδιο για την προστασια της πολιτιστικης κληρονομιας, το οποιο αναμενεται να καταθεσει εντος του μηνος στη Βουλη ο υπουργος Πολιτισμου, εξεφρασαν τα μελη του Ελληνικου Τμηματος του Διεθνους Συμβουλιου Μνημειων και Τοποθετησεων. Στο νομοσχεδιο αντιδρουν και τα μελη του Πανελληνιου Συλλογου Ιδιοκτητων Διατηρητεων Κτιριων. Με το σχεδιο νομου, το τεκμηριο ιδιοκτησιας ιστορικων μνημειων κινητων και ακινητων που ανηκουν στο κρατος, καθοριστηκε για εργα που χρονολογουνται ως το 1700 μ. Χ. αντι του 1453 μ. Χ. που ισχυε ως τωρα. Δεν υπαρχει καμια διαθεση αλλα και δυνατοτητα δημευσης περιουσιων, δηλωσε ο Νικος Ζιας, διευθυντης

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυριο αναμενεται η επισημη ανακοινωση του Ολυμπιακου για την προσληψη του Ντουσαν Μπαγεβιτς. Παντως και σε περιπτωση που αυτο δεν συμβει τοτε θεωρειται σιγουρο οτι απο την επομενη εβδομαδα ο Ελληνοσερβος τεχνικος θα ειναι στην τεχνικη ηγεσια των ερυθρολευκων. Παντως στασιμοτητα επικρατει στα μεταγραφικα της ομαδας και καμια εξελιξη δεν σημειωθηκε στην μεταγραφη του επιθετικου του Απολλωνα, Ντεμη Νικολαιδη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με πτωση 0, 71% στις 916, 37 μοναδες εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Η πτωση του δεικτη οφειλεται σχεδον αποκλειστικα στην αποκοπη μερισματος απο την Τραπεζα Εργασιας και απο τις μετοχες που αλουμινιου της Ελλαδας, οι οποιες επηρεαζουν σημαντικα τη διαμορφωση του γενικου δεικτη. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 7, 2 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1, 77%, Ασφαλειες πτωση 0, 18%, Επενδυσεις ανοδος 0, 42%, Ληζινγκ πτωση 1, 17%, Βιομηχανιες πτωση 0, 24%, Κατασκευες ανοδος 0, 45%, Διαφορες ανοδος 0, 18%, Συμμετοχων ανοδος 0, 21%. Ο δεικτης της Παραλληλης αγορας σημειωσε ανοδο σε ποσοστο 0, 31%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι και στα ανατολικα ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη και στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 18 με 31 βαθμους και στα νησια 20 με 28. Αιθριο καιρο με μετριους ανεμους και θερμοκρασια 20 με 30 και 18 με 29 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

(Κ. Δ.) ΑΠΕ 06/06 19:05


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Thursday, 6 June 1996 - 20:59:02