Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 05)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αυριο θ'ανακοινωθουν οι κυβερνητικες αποφασεις για τους χαμηλοσυνταξιουχους. Τριωρη σταση για την επομενη Πεμπτη εξηγγειλε η ΓΣΕΕ. Με δυναμικες κινητοποιησεις απειλουν οι συνταξιουχοι.
  • Επιμενει στην αμφισβητηση της κυριαρχιας της Γαυδου ο Μεσουτ Γιλμαζ. Εξωφρενικη η σταση της Τουρκιας τονιζει ο Γερασιμος Αρσενης. Ειναι η πρωτη φορα που αμφισβητειται κατοικημενο νησι σημειωνει ο Θεοδωρος Παγκαλος.
  • Προγραμμα δρασης για αναπτυξη και αμυντικη θωρακιση των νησιων του Αιγαιου ενεκρινε το υπουργικο συμβουλιο.
  • Οκτω νεκροι και 18 τραυματιες ο τραγικος απολογισμος τριων τροχαιων δυστυχηματων σε διαφορα σημεια της χωρας.
  • Συνεληφθησαν τα τεσσερα απο τα πεντε μελη της σπειρας των απαγωγεων της 23χρονης Ελενης Κανακη απο την Πατρα.
  • Στη Θεσσαλονικη αυριο ο πρωθυπουργος για να ενημερωθει σχετικα με την πορεια υλοποιησης των μεγαλων εργων.
  • Το επ'αοριστον κλεισιμο της χωματερης αποφασισε ο δημος Ανω Λιοσιων γιατι καθυστερει η επιλογη των νεων χωρων υγειονομικης ταφης των απορριμματων.
  • Προβληματα στα νοσοκομεια της Θεσσαλονικης απο την απεργια των γιατρων. Σπευδει αυριο ο Αναστασιος Πεπονης.
  • Με κινητοποιησεις στις εξετασεις απειλουν οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας.
  • Με το νεο εκκαθαριστικο της ΔΕΗ η επιστροφη των χρηματων απο τους φουσκωμενους λογαριασμους της επιχειρησης.
  • Συναντηση πρωθυπουργου-Σκανδαλιδη αυριο, στο πλαισιο επαφων του τελευταιου ενοψει του συνεδριου.
  • Ελευθερος με περιοριστικους ορους, μετα την απολογια του, ο καπετανιος του μοιραιου δελφινιου που διαμελισε 26χρονο δυτη.
  • Την επιστροφη των Μαρμαρων του Παρθενωνα ζητουν 33 βουλευτες του Εργατικου Κομματος της Βρετανιας.
  • Διευρυνει τις ερευνες του το τουρκικο κοινοβουλιο για την προελευση της περιουσιας της Τανσου Τσιλερ.
  • Πανω απο 200 νεκροι και αγνοουμενοι απο κατολισθησεις στη νοτιοδυτικη Κινα.
  • Χαλαρωνει η Ευρωπαικη Επιτροπη το εμπαργκο κατα της Βρετανιας στην εξαγωγη προιοντων βοοειδων.
  • Πτωση 0,35% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αυριο θα ανακοινωθουν τελικα οι οριστικες αποφασεις της κυβερνησης για το υψος των αυξησεων στους χαμηλοσυνταξιουχους. Το θεμα συζητηθηκε το πρωι σε ευρεια κυβερνητικη συσκεψη υπο τον πρωθυπουργο και τη συμμετοχη εξι υπουργων. Συμφωνα με πληροφοριες και σε αυτη τη συσκεψη διατυπωθηκαν διαφορετικες αποψεις, καθως οι οικονομικοι υπουργοι επιμενουν σε δραχμικη αυξηση απο 1ης Ιουλιου 1996, το υψος της οποιας φθανει μεχρι και τις 12 χιλιαδες δρχ. Ο υπουργος Εργασιας, Ευαγγελος Γιαννοπουλος, επεμεινε στη σταδιακη επανασυνδεση των συνταξεων, με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη, εντος μιας τριετιας, αρχης γενομενης απο τον Ιουλιο. Η ΓΣΕΕ κηρυξε ηδη τριωρη σταση για την επομενη Πεμπτη, ενω την ιδια μερα οι οργανωσεις των συνταξιουχων θα κανουν συγκεντρωσεις και πορειες σε ολες τις μεγαλες πολεις της χωρας. Οι συνταξιουχοι προειδοποιουν για δυναμικες κινητοποιησεις σε περιπτωση που δεν ικανοποιηθει το αιτημα τους. Ημιμετρα χαρακτηρισε τις προτασεις η Πολιτικη Ανοιξη και ζητησε την επανασυνδεση των κατωτατων συνταξεων. Για αθετηση των προεκλογικων δεσμευσεων του ΠΑΣΟΚ κατηγορει την κυβερνηση ο Συνασπισμος.

Σε νεο σημειο τριβης μεταξυ Αθηνας και Αγκυρας εξελισσεται το θεμα της Γαυδου, καθως η Τουρκια συνεχιζει τις προκλησεις της, με στοχο, οπως εκτιμουν διπλωματικοι κυκλοι, να συντηρησει την ενταση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, προκειμενου να οδηγησει την Ελλαδα σε διαπραγματευσεις μεσω διαλογου εφολης της υλης. Ο Τουρκος πρωθυπουργος δηλωσε στις Βρυξελλες οτι το νομικο καθεστως της νησου Γαυδος ειναι αντικειμενο πολιτικης διενεξης, εφθασε στο σημειο να κανει λογο για εποικισμο της Γαυδου και καλεσε για αλλη μια φορα την Ελλαδα σε διαλογο. Ο κ. Γιλμαζ μιλησε ξανα για γκριζες ζωνες στο Αιγαιο, τονιζοντας παραλληλα οτι η Τουρκια δεν εχει καμια εδαφικη διεκδικηση σε βαρος της Ελλαδας. Απο την πλευρα του ο εκπροσωπος του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων υποστηριξε οτι δεν ειχε πολιτικο αλλα τεχνικο χαρακτηρα η παρεμβαση του Τουρκου αξιωματουχου να μη συμπεριληφθει η Γαυδος στην προγραμματισμενη για το Σεπτεμβρη ασκηση του ΝΑΤΟ.

Εντονη ηταν και σημερα η αντιδραση της ελληνικης κυβερνησης που δια στοματος Θεοδωρου Παγκαλου και Γερασιμου Αρσενη εκανε λογο για θρασυτατη τουρκικη προκληση, την οποια απεδωσε σε εσφαλμενες εκτιμησεις της Αγκυρας για την ελληνικη πολιτικη βουληση. Ο υπουργος Εξωτερικων τονισε οτι οι αντιδρασεις που προκληθηκαν πρεπει να προβληματισουν την Τουρκια για το επιπεδο σοβαροτητας που κινουνται οι αποψεις της και προσθεσε οτι οι αξιωματουχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικης Ενωσης εμειναν καταπληκτοι απο τους εξωφερνικους τουρκικους ισχυρισμους. Ο κ. Παγκαλος τονισε ακομη οτι ειναι η πρωτη φορα που η Τουρκια αμφισβητει ελληνικο κατοικημενο νησι, το οποιο δεν εχει σχεση με τη Συνθηκη της Λωζανης. Εξωφρενικη χαρακτηρισε τη σταση της Τουρκιας και ο Γερασιμος Αρσενης, που τονισε οτι δεν στρεφεται μονο εναντιον της Ελλαδας αλλα δημιουργει προβληματα στη λειτουργια του ΝΑΤΟ. Ο υπουργος Αμυνης ενεταξε τη σταση αυτη σε ενα ευρυτερο σχεδιο της Τουρκιας με στοχο να προκαλεσει κλιμα αμφισβητησης του καθεστωτος στην περιοχη του Αιγαιου, προσθεσε οτι η Ελλαδα ειναι ετοιμη να αντιμετωπισει καθε προκληση και παρατηρησε οτι δεν υπαρχουν περιθωρια διαλογου που να οδηγουν σε υποχωρητικοτητα των Ελληνισμο.

Επιθεση κατα της κυβερνησης για το θεμα αυτο εξαπελυσε η Νεα Δημοκρατια κατηγορωντας την οτι φοβαται η περιφρονει τον ελληνικο λαο, αφου χρειασθηκε η παρεμβαση του Τυπου για να υπαρξει αντιδραση στην τουρκικη προκληση. Σε φραστικα πυροτεχνηματα απεδωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος την αντιδραση της Νεας Δημοκρατιας, η οποια, οπως ειπε, παραμενει δεσμια του παλαιοκομματικου της λογου. Στην υποχωρητικη σταση που υιοθετησαν οι κυριοι Σημιτης και Παγκαλος απεδωσε ο Αντωνης Σαμαρας το παραληρημα θρασους της Τουρκιας και αναρωτηθηκε αν αντιλαμβανονται οι εταιροι μας στην Ευρωπη οτι χαιδευοντας μια χωρα που περιφρονει το Διεθνες Δικαιο το μονο που επιτυγχανουν ειναι να την αποθρασυνουν.

Το υπουργικο συμβουλιο ενεκρινε την υλοποιηση ενος προγραμματος δρασης για την αναπτυξη των νησιων του Αιγαιου. Οπως δηλωσε ο πρωθυπουργος τα μετρα αυτα θα συμβαλλουν και στην αμυντικη θωρακιση των νησιων του Αιγαιου, το οποιο, οπως ειπε, αποτελει για την κυβερνηση περιοχη εξαιρετικης προτεραιοτητας. Τα μετρα χωριζονται σε εξι βασικους τομεις και αφορουν στην ενδυναμωση των τοπικων κοινωνιων, με διαφορα οικονομικα και φορολογικα μετρα, στην προωθηση του τουρισμου, της αγροτικης αναπτυξης και της οικονομικης υποδομης, στη διασφαλιση και αναβαθμιση των υπηρεσιων Υγειας, στην Παιδεια, στη βελτιωση των δημοσιων υπηρεσιων και στην ενισχυση του αισθηματος ασφαλειας των κατοικων των νησιων.

Στην Κοζανη ενα κοριτσακι, επτα ετων και μια 30χρονη γυναικα βρηκαν τραγικο θανατο σε τροχαιο δυστυχημο οταν επιβατικη αμαξοστοιχια παρεσυρε το ΙΧ φορτηγο αυτοκινητο, στο οποιο επεβαιναν. Το δυστυχημα εγινε στο χωριο Δρεπανο, σε αφυλακτη διαβαση της σιδηροδρομικης γραμμης Αμυνταιου- Κοζανης. Νεκρες ειναι η 30χρονη Στελλα Λιαγκα και η εφταχρονη Νικη Πεγκλιδη. Το αυτοκινητο οδηγουσε η μητερα της Νικης, Χρυσουλα, 39 χρονων, η οποια τραυματιστηκε σοβαρα. Στο μεταξυ, σε καταληψη της σιδηροδρομικης γραμμης προχωρησαν μετα το δυστυχημα οι κατοικοι της κοινοτητας Δρεπανου, με αιτημα την τοποθετηση φωτοσημανσης και προστατευτικων διφρακτων στην αφυλακτη διαβαση. Η κινηση των τρενων προς την Κοζανη εχει διακοπει ενω οι κατοικοι δηλωνουν οτι δεν προκειται να αποχωρησουν αν δεν ληφθουν μετρα.

Τραγικο θανατο βρηκαν τα ξημερωματα σε δυστυχημα τρεις δημοσιογραφοι της "Κυριακατικης Ελευθεροτυπιας" οταν το αυτοκινητο στο οποιο επεβαιναν ξεφυγε απο την πορεια του στη Λεωφορο Κηφισου στου Ρεντη, χτυπησε σε κολωνα της ΔΕΗ και πηρε φωτια. Προκειται για τους Δημητρη Χαρισμαν, 33 χρονων, οδηγο του αυτοκινητου, Σπυρο Νακοπουλο,26 χρονων η Ελενη Κουκη,25 χρονων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκληση για επαναληψη των προσπαθειων με στοχο την προωθηση της ειρηνευτικης διαδικασιας στη Μεση Ανατολη, απηυθυναν οι ηγετες της Ιορδανιας, της Αιγυπτου και των Παλαιστινιων, μετα τη συναντηση που ειχαν στην πολη Ακαμπα της Ιορδανιας. Στη συναντηση συζητηθηκαν οι εξελιξεις που διαμορφωνονται μετα την εκλογη του Μπετζαμιν Νετανιαχου, ως νεου πρωθυπουργου του Ισραηλ. Παντως, ο Γιασερ Αραφατ δηλωσε οτι συντομα θα ανακοινωσει την ιδρυση παλαιστινιακου κρατους με πρωτευουσα την Ιερουσαλημ. Απερριψε κατηγορηματικα ο νεος Ισραηλινος πρωθυπουργος, τη δηλωση του Γιασερ Αραφατ για δημιουργια, πολυ συντομα, παλαιστινιακου κρατους, με πρωτευουσα την Ιερουσαλημ. Σε κυβερνητικη ανακοινωση τονιζεται πως ολος ο κοσμος γνωριζει οτι ο κ. Νετανιαχου αντιτιθεται στην δημιουργια παλαιστιανικου κρατους με πρωτευουσα την Ιερουσαλημ, η οποια θα παραμεινει ενωμενη υπο ισραηλινη εξουσια.

Στο εδωλιο του κατηγορουμενου θα καθισει, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, η πρωην πρωθυπουργος της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, καθως το κοινοβουλιο ψηφισε υπερ της συστασης και τριτης εξεταστικης επιτροπης που θα κανει ερευνες για την προελευση των περιουσιακων της στοιχειων Η κυρια Τσιλερ ανακοινωσε οτι το κομμα της θα υπερψηφισει την προταση μομφης, το Σαββατοκυριακο, κατα της κυβερνησης Γιλμαζ, στην οποια μετεχει. Παντως, ο κ. Γιλμαζ πιστευει πως ο ευθραυστος κυβερνητικος συνασπισμος μπορει ακομη να διασωθει.

Η Ευρωπαικη Επιτροπη αποφασισε σημερα να χαλαρωσει το διεθνες εμπαργκο στις εξαγωγες βρετανικου βοδινου κρεατος επιτρεποντας τις πωλησεις της ζελατινης, του λιπους και του σπερματος βοοειδων.Η αποφαση αναμενεται να τεθει σε ισχυ απο την προσεχη εβδομαδα. Στο μεταξυ αλλα δυο νεα κρουσματα σπογγωδους εγκεφαλοπαθειας των βοοειδων εντοπισθηκαν σε κοπαδια στην Πορτογαλια, ανεβαζοντας σε 40 το συνολικο αριθμο των κρουσματων της νοσου στη χωρα αυτη.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκρυθμη εξακολυθει να ειναι η κατασταση στις φυλακες βολου, οι οποιες βρισκονται στα χερια των περιπου 120 κρατουμενων, που αρνουνται να επιστρεψουν στα κελια τους. Ολα αρχισαν, οταν ομαδα 15 κρατουμενων, κυριως αλβανων, προσπαθησε να δραπετευσει. Επιτοπου βρισκονται ισχυροτατες αστυνομικες δυναμεις.

Με τον πρωθυπουργο συνανταται αυριο ο Κωστας Σκανδαλιδης, στο πλαισιο του νεου κυκλου επαφων του με κορυφαια στελεχη, ενοψει του συνεδριου. Το Εκτελεστικο Γραφειο συνεδριασε με αντικειμενο την προσυνεδριακη διαδικασια, ενω κρισιμο θεωρειται και το Σαββατοκυριακο, καθως οι οργανωσεις θα εκλεξουν τους περιπου 4. 500 συνεδρους.

Οκτω νεκροι και 18 τραυματιες ειναι ο τραγικος απολογισμος τριων τροχαιων δυστυχηματων. Το πρωτο σημειωθηκε στο δρομο Θεσσαλονικης- Καβαλας, οπου 3 ατομα σκοτωθηκαν και 17 τραυματιστηκαν, απο ανατροπη λεοφωρειου των ΚΤΕΛ. Σε συγκρουση τρενου με ΙΧ, κοντα στο Δρεπανο Κοζανης σκοτωθηκε δυο ατομα και ενα τραυματισθηκε, ενω στου Ρεντη εχασαν τη ζωη τους τρεις νεοι δημοσιογραφοι της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, οταν το αυτοκινητο τους προσεκρουσε σε κολωνα και ανεφλεγη.

Στον Πειραια συνεληφθησαν τελικα τα τρια απο τα πεντε μελη της σπειρας που απηγαγε την 23χρονη, Ελενη Κανακη, απο την Πατρα και ζητουσαν απο τον πατερα της 100 χιλιαδες δολλαρια. Ο τεταρτος συνεληφθη στην Πατρα και ο πεμπτος αναζητειται απο την αστυνομια.

Αποφασισμενοι να κλιμακωσουν τις κινητοποιησεις τους ειναι οι νοσοκομειακοι γιατροι της χωρας που αντιδρουν στο νομοσχεδιο Πεπονη. Ιδιαιτερα προβληματα εχουν δημιουργηθει στη Θεσσαλονικη και για το λογο αυτο ο υπουργος Υγειας μεταβαινει εκτακτως στη συμπρωτευουσα.

Με κινητοποιησεις στην περιοδο των εξετασεων απειλουν οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας, αν δεν παρουν πριμ παραγωγικοτητας. Με το ιδιο αιτημα συνεχιζουν τις κινητοποιησεις τους και οι υπαλληλοι του υπουργειου γεωργιας, με αποτελεσμα να μη γινονται αστυκτηνιατρικοι ελεγχοι στα εισαγομενα ειδη και τα κρεατα.

Την επιστροφη των Μαρμαρων του Παρθενωνα, ζητουν με ψηφισμα τους στη Βουλη,33 Βρετανοι εργατικοι βουλευτες και καλουν την κυβερνηση Μειτζορ να αρχισει αμεσως διαπραγματευσεις με την ελληνικη κυβερνηση

Παγκοσμια Ημερα του Περιβαλλοντος σημερα και ο εορτασμος της στην Αττικη συνοδευτηκε με την αποφαση του δημαρχου των Ανω Λιοσιων να κλεισει επ`αοριστον τη χωματερη της περιοχης, ζητωντας συναντηση με τον Πρωθυπουργο. Η αποφαση εληφθη γιατι οπως ισχυριζεται ο δημαρχος και οι κατοικοι της περιοχης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθυστερει στην επιλογη των νεων χωρων υγειονομικης ταφης των απορριμματων.

Διημερη επισημη επισκεψη στη Θεσσαλονικη, πραγματοποιει απο αυριο το απογευμα ο πρωθυπουργος, ο οποιος θα ενημερωθει για την πορεια των μεγαλων εργων που υλοποιουνται στη συμπρωτευουσα, ενοψει μαλιστα και της προετοιμασιας για την πολιτιστικη πρωτευουσα της Ευρωπης το 1997. Ο κ. Σημιτης που θα συνοδευεται απο κυβερνητικο κλιμακιο θα προβει σε σημαντικες ανακοινωσεις για ενα μεγαλο φασμα θεματων, που αφορουν τη συμπρωτευουσα αλλα και τη βορεια Ελλαδα γενικοτερα.

Εξιχνιαστηκε η υποθεση απαγωγης 23-χρονης, απο την Πατρα, με την συλληψη το μεσημερι σε καφενειο του Πειραια των ναυτικων Αστεριο Γ. Στυλο 44 ετων, Χρηστο Βας. Βερετζη 48 ετων απο τα Σκοτεινα Πιεριας και Γεωργ. Χρ. Καραμανωλη 28 ετων απο τον Πειραια. Μαζι τους ηταν και η απαχθεισα. Απο την αστυνομια αναζητειται ενας ακομη απαγωγεας ονοματι Δαμιανος, αγνωστων λοιπων στοιχειων. Η απαγωγη της Ελενης Κανακη,23 ετων, εγινε εγινε λιγο μετα τα μεσανυχτα στο σπιτι της στην οδο Διονυσου 23 στην Πατρα, οπου ζουσε μαζι με τον συζυγο της. Τεσσερις ανδρες με την απειλη καραμπινας μπηκαν στο σπιτι και απηγαγαν τη γυναικα με σκοπο να εισπραξουν 100 χιλιαδες δολλαρια ως λιτρα απο τον πατερα της Γερασιμο Καουρη, ο οποιος συμφωνα με πληροφοριες ασχολειται με επινοικιαση πλοιων. Η απαγωγη εγινε μπροστα στα ματια του συζυγου της τον οποιο, οι δραστες απειλουσαν. Λιγες ομως ωρες αργοτερα συνεληφθη ενας εκ των δραστων, ο Αγγελος Βασιλειου Ερνικιολης,33 ετων απο τα Χρυσοχωραφα Σερρων.

Αποφασισμενοι ειναι να κλιμακωσουν τις απεργιακες κινητοποιησεις τους ειναι οι νοσοκομειακοι γιατροι της χωρας που αντιδρουν στο σχεδιο νομου για το Εθνικο Συστημα Υγειας που αναμενεται να κατατεθει τις προσεχεις ημερες στη Βουλη. Οι εκπροσωποι των νοσοκομειακων γιατρων που συγκεντρωθηκαν το μεσημερι στο νοσοκομειο Σωτηρια, υποστηριζουν οτι παρα τις βελτιωσεις που εγιναν, εξακολουθει να αμφισβητειται η μονιμοτητα τους, η οποια δεν διασφαλιζεται για τους νεοεισερχομενους στο ΕΣΥ γιατρους και δεν επιλυεται κανενα απο τα βασικα οικονομικα αιτηματα τους. Οι νοσοκομειακοι γιατροι συνεχιζουν την τετραημερη απεργια τους, η οποια ληγει τα μεσανυχτα της Παρασκευης. Στην Αθηνα, η συμμετοχη των γιατρων στην απεργια δεν φαινεται να ικανοποιει ουτε ακομη και τους συνδικαλιστες. Αντιθετα στη Θεσσαλονικη οι νοσοκομειακοι γιατροι πηραν μερος στην απεργια σε ποσοστα που εκτιμαται οτι ξεπερνουν το 75% Το πρωι οι νοσοκομειακοι γιατροι της Θεσσαλονικης εκαναν πορεια στους κεντρικους δρομους της πολης και κατεληξαν στο υπουργειο Μακεδονιας-Θρακης. Κλειστα για τους ασθενεις παρεμειναν και σημερα ολα τα νοσοκομεια της Θεσσαλονικης, εκτος απο τα πανεπιστημιακα ΑΧΕΠΑ και Ιπποκρατειο που δεχονται ολα τα επειγοντα περιστατικα. Για την εκτονωση της καταστασης που λαμβανει πλεον σοβαρες διαστασεις για τη δημοσια υγεια προγραμματιστηκε για αυριο το πρωι συναντηση των απεργων νοσοκομειακων γιατρων με τον υπουργο Υγειας Αναστασιο Πεπονη που φτανει εκτακτως για το λογο αυτο στη Θεσσαλονικη.

Αποφασισμενοι να προχωρησουν σε απεργιακες κινητοποιησεις ακομη την περιοδο των εξετασεων αν δεν παρουν πριμ παραγωγικοτητας ειναι οι εργαζομενοι στην Κεντρικη Υπηρεσια του υπουργειου Παιοδειας, αλλα και στα Πανεπιστημια και Τεχνολογικα Ιδρυματα. Παροτι, ο πρωθυπουργος υποσχεθηκε να καταβαλει καθε προσπαθεια για να βρει λυσεις στα οικονομικα αιτηματα των υπαλληλων, ο προεδρος της Ομοσπονδιας των υπαλληλων Αντωνης Μαζαρης προειδοποιησε οτι οι εργαζομενοι θα δωσουν ενα χρονικο περιθωριο στην κυβερνηση να ικανοποιησει τα αιτηματα τους. Οι υπαλλοι του υπουργειου Παιδειας σχεδιαζουν προειδοποιητικες στασεις εργασιας και απο τις 21 Ιουνιου που αρχιζουν οι γενικες εξετασεις 24ωρες επαναλαμβανομενες απεργιες.

Πορεια στη Βουλη πραγματοποιησαν το πρωι οι εργαζομενοι του υπουργειου Γεωργιας, που εδω και τεσσερις μηνες βρισκονται σε κινητοποιησεις και απο χθες αρχισαν απεργια διαρκειας, ζητωντας την ικανοποιηση κυριως οικονομικων αιτηματων. Στη Βουλη επεδωσαν ψηφισμα στον προεδρο του σωματος, στο γραφειο του πρωθυπουργου και στα γραφεια των κομματων. Οι εργαζομενοι ειναι αποφασισμενοι να συνεχισουν τις κινητοποιησεις αν δεν τους δοθει το επιδομα αποδοτικοτητας των 60. 000 δραχμων, που εχει δοθει σε αλλους κλαδους εργαζομενων στο δημοσιο τομεα. Στις κινητοποιησεις μετεχουν και οι κτηνιατροι και ενδεχεται να δημιουργηθουν προβληματα για τη δημοσια υγεια, δεδομενου οτι τα τροφιμα ζωικης προελευσης δεν ελεγχονται υγειονομικα.

Με τους νεους λογαριασμους της ΔΕΗ θ'αρχισει ο συμψηφισμος των χρηματων που πληρωσαν οι καταναλωτες μεσω των φουσκωμενων λογαριασμων. Η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου προσερχομενη στο υπουργικο συμβουλιο επιβεβαιωσε την πληροφορια λεγοντας πως οτι υποσχομαστε το κανουμε. Τα ποσα που θα επιστραφουν στους καταναλωτες κυμαινονται απο πεντε μεχρι εικοσι χιλιαδες δραχμες. Πανελλαδικη σταση εργασιας αυριο απο τις 12 μεχρι τις 3 το μεσημερι, εξηγγειλε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αντιδρωντας στο νομοσχεδιο για τις ΔΕΚΟ.

Συνεχιζεται η πρωτοβουλια που εχει αναλαβει ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης, να πεσουν οι τονοι της εσωκομματικης αντιπαραθεσης ενοψει του συνεδριου. Στο πλαισιο του νεου κυκλου επαφων με κορυφαια στελεχη του κινηματος, ο κ. Σκανδαλιδης θα συναντηθει αυριο με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη. Απο το απογευμα συνεδριαζει το Εκτελεστικο Γραφειο με αντικειμενο την προσυνεδριακη διαδικασια, ενω ενδιαφερον παρουσιαζουν οι ομιλιες του Ακη Τσοχατζοπουλου αποψε στην Αθηνα και του πρωθυπουργου αυριο στη Θεσσαλονικη. Αυριο, εξαλλου, εκλεγονται απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα οι εξι υποψηφιοι κοινοβουλευτικοι εκπροσωποι του ΠΑΣΟΚ, απο τους οποιους ο πρωθυπουργος θα επιλεξει τρεις. Κρισιμο θεωρειται και το Σαββατοκυριακο, καθως οι οργανωσεις θα εκλεξουν τους περιπου 4. 500 συνεδρους.

Περιοδεια στη Λημνο και τη Λεσβο θα πραγματοποιησει απο αυριο ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος θα συναντηθει με τοπικους φορεις και θα μιλησει σε κομματικες οργανωσεις. Περιοδεια ομως θα πραγματοποιησει το Σαββατοκυριακο στον Πυργο και ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης. Αυριο ο κ. Εβερτ θα συναντηθει με τον υπουργο Μεταφορων Χαρη Καστανιδη, προκειμενου να ενημερωθει για θεματα που αφορουν τον ΟΤΕ.

Ελευθερος, χωρις περιοριστικους ορους και με χρηματικη εγγυηση ενος εκ. δρχ. , αφεθηκε μετα την απολογια του ο πλοιαρχος Βαλεντινος Στυλιανος, ο οποιος τη Δευτερα, ενω επλεε εξω απο το διαυλο του Πορου, με ιπταμενο δελφινι, διαμελισε τον ψαροντουφεκα Πετρο Λιτσα. Προσερχομενος στον ανακριτη, ο πλοιαρχος αρνηθηκε να κανει δηλωσεις, λεγοντας οτι εχει εμπιστοσυνη στη δικαιοσυνη. Συμφωνα με πληροφοριες καταθετοντας επανελαβε οτι απεφυγε με ελιγμο την τσαμαδουρα και μαλιστα σε αποσταση ασφαλειας.

Μειωνονται απο αυριο κατα 3 δρχ. το λιτρο οι λιανικες τιμες πωλησης των βενζινων. Η μειωση οφειλεται στη μειωση των διεθνων τιμων και των τιμων του διυλιστηριου. Για το λεκανοπεδιο Αττικης και το νομο Θεσσαλονικης η σουπερ θα πωλειται προς 212 δρχ. το λιτρο και η αμολυβδη προς 196 δρχ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τριαντα τρεις εργατικοι βουλευτες κατεθεσαν στη Βουλη σχεδιο ψηφισματος για την επιστροφη των Μαρμαρων του Παρθενωνα στην Ελλαδα και καλουν την κυβερνηση να αρχισει αμεσως διαπραγματευσεις με την ελληνικη κυβερνηση. Οι βουλευτες στο ψηφισμα τους, συγχαιρουν το Καναλι 4 για την ποιοτητα και την επιτυχια του προσφατου ντοκιμαντερ για τα Ελγινεια και σημειωνουν οτι σε τηλεφωνικη σφυγμομετρηση που ακολουθησε, το 92,5% των 100. 000 τηλεθεατων ταχθηκε υπερ της επιστροφης των Μαρμαρων στην Ελλαδα.

Δεκαοκτω ακουαρελες και πενηντα γλυπτα του Γαλλου καλλιτεχνη Ροντεν, καθως και δεκα γλυπτα της μαθητριας του, Καμιλης Κλωντελ, θα εκτεθουν στο Ιδρυμα Βασιλη και Ελιζας Γουλανδρη, στο Μουσειο Συγχρονης Τεχνης της Ανδρου, απο τις 6 Ιουλιου μεχρι και 22 Σεπτεμβριου. Τα εκθεματα προερχονται απο μουσεια, ιδρυματα και ιδιωτικες συλλογες κυριως της Γαλλιας και της Ελβετιας, ενω συμφωνα με τους διοργανωτες, η εκθεση επιχειρει να δειξει πτυχες απο ολες τις περιοδους του σημαντικου εργου των δυο καλλιτεχνων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ριζικες αλλαγες γινονται στο ποδοσφαιρο με την εφαρμογη της γνωστης αποφασης Μποσμαν και στη χωρα μας. Ετσι μετα απο συσκεψη εκπροσωπων της ΕΠΟ, ΕΠΑΕ και του ΨΑΠ αποφασιστηκε απο τη νεα περιοδο καθε ομαδα μπορει να εχει στις ταξεις της απεριοριστο αριθμο παικτων απο χωρες μελη της Ευρωπαικης Ενωσης, τους οποιους μπορει να χρησιμοποιει τοσο στο ελληνικο πρωταθλημα οσο και στα κυπελλα Ευρωπης. Ακομη καθε ομαδα μπορει να εχει οσους παικτες επιθυμει , αρκει ο αριθμος να ειναι αναλογος με τον οικονομικο προυπολογισμο της, ενω δεν θα υπαρχει χρονικος, περιορισμος στα συμβολαια. Επισης, καθιερωνονται τα ελευθερα συμβολαια και δεν θα ισχυει το καθεστως της προσφορας και αντιπροσφορας. Για ποδοσφαιριστες που δεν προερχονται απο χωρες μελη της Ευρωπαικης Ενωσης, θα ισχυει το ιδιο καθεστως. Ετσι καθε ομαδα της πρωτης εθνικης μπορει να εχει μεχρι τρεις, ενω στην Β' εθνικη θ'αγωνιζονται δυο και στην Γ' εθνικη ενας.

Ο Ολυμπιακος ανακοινωσε αποψε την αποκτηση του Γερμανου διεθνη μπασκετμπολιστα, Κριστιαν Βελπ, ο οποιος θα αγωνιζεται στους ερυθρολευκους για τα επομενα δυο χρονια, χωρις ωστοσο να γινουν γνωστα τα οικονομικα ανταλλαγματα της μεταγραφης. Ο Βελπ ειναι 32 ετων, εχει υψος 2. 13μ, αγωνιζεται στην θεση του σεντερ και ξεκινησε την καριερα του στην Οσναμπρικ.

Η αφροκρεμα του ελληνικου στιβου και μεγαλα ονοματα απο το παγκοσμιο στερεωμα θα λαβουν μερος στο διεθνες μητιγκ Βενιζελεια που θα γινει το Σαββατο στα Χανια. Μεταξυ των ξενων αθλητων που θα αγωνισθουν στα Βενιζελεια ειναι ο Σουηδος πρωταθλητης του υψους, Πατρικ Σιομπεργκ, ο Τζαμαικανος αλτης του μηκους Τζειμς Μπεκφορντ, ο Νιγηριανος παγκοσμιος πρωταθλητης Εφηβων στα 100 μετρα, Αλιου Ντεζι, η Ρωσιδα πρωταθλητρια του μηκους, Λουντμιλα Γκαλκινα και ο Ουκρανος σφαιροβολος Αλεξ Μπαγκατς.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη υποχωρηση 0,35% εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στις 922,90 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 5,6 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,12%, Ασφαλειες πτωση 0,38%, Ληζινγκ ανοδος 0,68%, Επενδυσεις πτωση 1,30%, Κατασκευες πτωση 0,26%, Βιομηχανιες πτωση 0,67%, Διαφορες πτωση 1,54%, Συμμετοχων πτωση 0,19%. Ο δεικτης της Παραλληλης αγορας εκλεισε με απωλειες 0,71%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, εκτος απο τα δυτικα, κεντρικα και βορεια οπου ενδεχεται να εκδηλωθουν σποραδικες καταιγιδες στα ορεινα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι και στα ανατολικα μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια, που θα σημειωσει μικρη ανοδο, στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 16 με 32 βαθμους και στα νησια 19 με 28. Λιγες τοπικες νεφωσεις, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 18 με 32 και 17 με 29 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Wednesday, 5 June 1996 - 22:03:43