Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 29)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ματαιωσε η Αθηνα τη συναντηση Παγκαλου-Γκιονενσαι στο Βερολινο, καταγγελοντας την Τουρκια για συνεχιζομενες προκλησεις και εδαφικες διεκδικησεις.
  • Ορθως επραξε η κυβερνηση τονιζει η Νεα Δημοκρατια. Αλλαγη πολιτικης κατα της Τουρκιας ζητα η Πολιτικη Ανοιξη.
  • Διατηρουνται οι φοροαπαλλαγες για τις ευαισθητες κοινωνικες ταξεις, καταργουνται για αθλητες, καλλιτεχνες, δημοσιογραφους, βουλευτες και αλλους.
  • Οι περικοπες δαπανων στο επικεντρο της συσκεψης του πρωθυπουργου με Γιαννο Παπαντωνιου και Αλεκο Παπαδοπουλο. Δεν εγιναν δηλωσεις.
  • Με χειμωνια αποχωρει ο Μαιος. Εκατονταδες σπιτια πλημμυρισμενα, ζημιες στις καλλιεργειες απο χαλαζι, προβληματα στο οδικο δικτυο. Πνιγηκε η Αθηνα στα νερα και δημιουργηθηκε κυκλοφοριακο χαος.
  • Μετεωρες και φετος οι γενικες εξετασεις. Κινητοποιησεις στη διαρκεια τους εξηγγειλαν οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας, το οποιο αυριο επισκεπτεται ο πρωθυπουργος.
  • Δεν αναγνωριζονται τα πτυχια που χορηγουν Κεντρα Ελευθερων Σπουδων, επαναλαμβανει ο υπουργος Παιδειας.
  • Με κλεισιμο της χωματερης απειλει ο δημος Ανω Λιοσιων, συνεχιζεται η ενταση στον Αυλωνα για το χωρο υγειονομικης ταφης απορριμματων.
  • Τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ βλεπουν αποψε τα μελη του προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του Κινηματος.
  • Αισιοδοξος ο Ακης Τσοχατζοπουλος οτι θα ενισχυθει η ενοτητα του ΠΑΣΟΚ στο συνεδριο και επιμενει στους διακριτους ρολους.
  • Νεα μειωση κατα δυο δρχ το λιτρο απο τα μεσανυχτα στη βενζινη.
  • Προς καθε κατευθυνση οι ερευνες της αστυνομιας για τη βομβιστικη επιθεση στην ΙΒΜ.
  • Το μελλον της ειρηνευτικης διαδικασιας Ισραηλινων-Παλαιστινιων κρινεται απο την εκβαση των εκλογων στο Ισραηλ.
  • Σωρεια παραβιασεων και ατασθαλιων στις εκλογες στην Αλβανια διαπιστωνει ο ΟΑΣΕ.
  • Στις 3 Ιουνιου συζητειται στην τουρκικη εθνοσυνελευση η προταση μομφης των ισλαμιστων κατα της κυβερνησης Γιλμαζ.
  • Στο Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο εκτιθεται για τρεις μηνες ο επαναπατρισθεις Θησαυρος των Αηδονιων.
  • Τελευταια αγωνιστικη του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος, που θα αναδειξει και τον πρωταθλητη Ελλαδας.
  • Καταγγελιες του Γιωργου Λιανη στη βουλη για στημενα παιχνιδια.
  • Πτωση 0,35% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη ματαιωση της προγραματισμενης για τη Δευτερα συναντησης των υπουργων εξωτερικων Ελλαδος και Τουρκιας, στο Βερολινο, ανακοινωσε η ελληνικη κυβερνηση, ενα 24ωρο μετα το νεο επεισοδιο στην Ιμια με τον εμβολισμο σκαφους του λιμενικου απο τουρκικη ακταιωρο, εντος των ελληνικων χωρικων υδατων. Σε ανακοινωση του υπουργειου Εξωτερικων αναφερεται οτι εξαιτιας της πολιτικης ασταθειας στην Τουρκια και λογω των συνεχιζομενων προκλησεων μια τετοια συναντηση δεν θα ηταν χρησιμη, μεχρις οτου δημιουργηθουν οι προυποθεσεις για μια νεα επαφη μεταξυ των δυο χωρων. Προστιθεται επισης οτι μετα απο τη συναντηση στο Βουκουρεστι, τοσο ο πρωθυπουργος της Τουρκιας οσο και ο υπουργος Εξωτερικων, με δηλωσεις τους, επαναφερουν στο προσκηνιο παγιες τουρκικες επιδιωξεις, διευρυνοντας την εδαφικη διεκδικηση που διατυπωθηκε εκ μερους της Τουρκιας μετα απο την κριση στα Ιμια.Η ανακοινωση καταληγει οτι η Ελλαδα επαναλαμβανει την εμμονη της σε ο, τι αφορα την αναγκη εφαρμογης της συμφωνιας Παπουλια-Γιλμαζ το 1988 και καλει την Τουρκια να πραξει το ιδιο για να αποφευχθουν οι επικινδυνες, οπως αναφερει, για την ειρηνη, καταστασεις στο Αιγαιο. Την αποφαση της ελληνικης κυβερνησης μετεφερε ο Ελληνας πρεσβης στην Αγκυρα, στο τουρκικο υπουργειο Εξωτερικων, ενω το πρακτορειο ΑΝΑΤΟΛΗ σχολιασε πως η Ελλαδα αποφευγει το διαλογο.

Ορθως η κυβερνηση ματαιωσε τη συναντηση αυτη, τονιζει η Νεα Δημοκρατια, αν και επισημαινει οτι η αποφαση εληφθη με μεγαλη καθυστερηση. Προσθετει επισης οτι η συναντηση ειχε προγραμματισθει χωρις τις στοιχειωδεις προυποθεσεις για επιτυχη εκβαση της. Την ευχη η αποφαση να υποδηλωνει αλλαγη πλευσης της κυβερνητικης πολιτικης απεναντι στην Τουρκια, εξεφρασε η Πολιτικη Ανοιξη.

Στα χερια του υπουργου Οικονομικων, Αλεκου Παπαδοπουλου, βρισκεται το πορισμα της Οικονομικης και Κοινωνικης Επιτροπης, για τις φοροαπαλλαγες, που δοθηκε στη δημοσιοτητα. Η επιτροπη προτεινει την αμεση και πληρη καταργηση 51 απαλλαγων, εμμεση καταργηση αλλων 56 και διατηρηση, αλλα με ορους η περιορισμους, ακομη δωδεκα. Η επιτροπη μελετησε τις 588 απο τις 824 συνολικα φοροαπαλλαγες που ισχυουν σημερα προτεινει ολικες η μερικες περικοπες απαλλαγων για καλλιτεχνες αθλητες, ιπταμενους Πολιτικης Αεροποριας, δημοσιογραφους, υπουργους, βουλευτες, πανεπιστημιακους, γιατρους, ακομη και απαλλαγες που αφορουν δημοτικες επιχειρησεις, φορους κληρονομιας, δωρεες και αλλα. Αντιθετα διατηρουνται η και επεκτεινονται οι απαλλαγες για ατομα με ειδικες αναγκες, αναπηρους, εγκυους, πολυτεκνους και οι φορολογικες εκπτωσεις δαπανων για ασφαλιση και υγεια. Για τους αγροτες προτεινεται η διατηρηση και επεκταση των μειωσεων του φορολογητεου εισοδηματος τους και για τα ενοικια η κλιμακωση της εκπτωσης αναλογα με το εισοδημα του φορολογουμενου. Ζητειται ακομη η αυξηση του αφορολογητου οριου του ενος εκατομμυριου και των εξτρα 300 χιλιαδων δρχ για μισθωτους και συνταξιουχους καθως και η φορολογηση των διαφορων επιδοματων που παιρνουν οι υπαλληλοι. Τελος, προτεινεται η φορολογηση κατα 15% των τοκων απο τους τιτλους του δημοσιου. Για το τελευταιο αυτο θεμα διαφωνει ριζικα ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, ο οποιος, αφου μελετησει το πορισμα, θα του δωσει μορφη νομοσχεδιου που θα κατατεθει στη βουλη στις αρχες Ιουλιου. Η Πολιτικη Ανοιξη τονιζει οτι τα εσοδα που θα προκυψουν απο την καταργηση των φοροαπαλλαγων δεν θα πρεπει να διατεθουν για την καλυψη της μαυρης τρυπας του προυπολογισμου αλλα για την ασκηση κοινωνικης πολιτικης.

Το μεσημερι σε συσκεψη του πρωθυπουργου με τους οικονομικους υπουργους συζητηθηκε το πορισμα αλλης επιτροπης, που αφορα τις περικοπες των δαπανων. Μετα τη συσκεψη δεν εγιναν δηλωσεις, αλλα συμφωνα με πληροφοριες στοχος της κυβερνησης ειναι να εξοικονομηθουν τριακοσια δις δρχ, μεχρι το 1998.

Μαγιατικη βαρυχειμωνια ενεσκυψε σ'ολοκληρη τη χωρα και συμφωνα με τη Μετεωρολογικη Υπηρεσια θα συνεχισθει κατα τη διαρκεια της νυχτας, ενω βελτιωση θα σημειωθει απο τα δυτικα. Κυριο χαρακτηριστικο της κακοκαιριας ειναι οι βροχες, οι ισχυρες κατα τοπους καταιγιδες, η χαλαζοπτωση αλλα και η σημαντικη πτωση της θερμοκρασιας. Απο τις καταρρακτωδεις βροχες που εκδηλωθηκαν σε πολλες περιοχες της χωρας σημειωθηκαν σοβαρα προβληματα στις συγκοινωνιες, πλημμυρισαν σπιτια κι εγιναν καταστροφες σε εποχιακες καλλιεργειες. Με ιδιαιτερη σφοδροτητα χτυπηθηκε η περιοχη Συκιας της Χαλκιδικης, οπου εξαιτιας των καταρρακτωδων βροχων υπερχειλισαν χειμμαροι, με αποτελεσμα να πλημμυρισουν τουλαχιστον 250 σπιτια και να προκληθουν σημαντικες ζημιες σε δρομους και στο δικτυο υδρευσης. Συνθηκες χειμωνα επικρατουν στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη, οπου απο το χαλαζι καταστραφηκαν καλλιεργειες στις Σερρες και τη Ροδοπη, ενω στα ορεινα της Φλωρινας χιονισε.

Στην Αθηνα η μαγιατικη νεροποντη προκαλεσε μεγαλα προβληματα στις συγκοινωνιες, καθως δρομοι μετατραπηκαν σε χειμμαρους, ενω δεκαδες φωτεινοι σηματοδοτες αχρηστευθηκαν με αποτελεσμα να επικρατει κυκλοφοριακο χαος. Η Πυροσβεστικη Υπηρεσια δεχθηκε τουλαχιστον 50 κλησεις για αντληση νερων απο πλημμυρισμενα υπογεια, κυριως στις περιοχες Νεας Ιωνιας, Φιλαδελφειας, Κατω Πατησιων και Αγιας Παρασκευης. Το πρωι η Παρνηθα ντυθηκε στα λευκα, απο το χαλαζι που επεσε, ενω λογω της ολισθηροτητας των δρομων σημειωθηκαν αρκετα τροχαια δυστυχηματα, δυο απο τα οποια ηταν σοβαρα. Συγκεκριμενα, στη συμβολη της Εθνικης Οδου Αθηνων-Λαμιας με την Αχαρνων ανατραπηκε νταλικα και καταπλακωσε ταξι με αποτελεσμα να σκοτωθει μια γυναικα και να τραυματισθει ο οδηγος του ταξι. Σε ενα αλλο δυστυχημα νταλικα συγκρουσθηκε με τρενο σε αφυλακτη διαβαση στον Ασπροπυργο με αποτελεσμα να διακοπουν τα δρομολογια του ΟΣΕ προς την Πελοπονησο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατω απο πρωτοφανη μετρα και με την συμμετοχη 24. 000 αστυνομικων διεξαγονται στο Ισραηλ οι κρισιμες γενικες εκλογες, οπου περιπου 4 εκατ. ψηφοφοροι καλουνται να αναδειξουν για πρωτη φορα, με απευθειας ψηφοφορια, τον πρωθυπουργο της χωρας καθως και τα 120 μελη της Κνεσετ. Στις εκλογες αυτες, οπου κρινεται το μελλον της ειρηνευτικης διαδικασιας στην περιοχη, οι προβλεψεις ειναι αρκετα δυσκολες για το ποιος θα ειναι ο νικητης, καθως συμφωνα με τις τελευταιες δημοσκοπησεις ο νυν πρωθυπουργος, Σιμον Περες, προηγειται μονο τρεις εκατοστιαιες μοναδες απο τον αντιπαλο του Μπεντζαμιν Νετανιαχου.Ο αμερικανος προεδρος πηρε ανοικτα το μερος του Περες τονιζοντας οτι ειναι η μοναδικη λυση για την συνεχεια της ειρηνευτικης διαδικασιας. Το γεγονος αυτο προκαλεσε την εντονη αντιδραση του ηγετη της σκληροπυρηνικης δεξιας, Αριελ Σαρον, που κατηγορησε τον Μπιλ Κλιντον οτι αντιμετωπιζει το Ισραηλ σαν μπανανια. Υπερ του Σιμον Περες ταχθηκε και η χηρα του δολοφονημενου Γιτζακ Ραμπιν, Λεα, δηλωνοντας οτι νικη του Περες ισοδυναμει με ηττα του δολοφονου του Ραμπιν. Οι καλπες εκλεισαν στις 3 ωρα ΗΠΑ.

Πακετο μετρων σκληρης λιτοτητας και οικονομικων μεταρρυθμισεων, εξηγγειλε ο πρωθυπουργος της Βουλγαριας Ζαν Βιντενοφ, ενοψει της επικειμενης συμφωνιας με το ΔΝΤ για τη δεινη κατασταση στην οποια εχει περιελθει η οικονομια της χωρας. Αυριο, η κυβερνηση θα φερει στη Βουλη νομοσχεδιο που θα οριζει αυξηση των συντελεστων του ΦΠΑ και των φορων στο αλκοολ, ενω ακολουθουν συμπληρωματικοι φοροι για τα εισαγομενα προιοντα.

Παραβιαση του νομικου πλαισιου, σειρα ατασθαλιων στην εκλογικη διαδικασια και πολλα περιστατικα εκφοβισμου των ψηφοφορων, διαπιστωσαν οι διεθνεις παρατηρητες του ΟΑΣΕ στις Αλβανικες εκλογες. Η Ουασιγκτον εξεφρασε την ανησυχια της για τα φαινομενα αυτα, ενω οι ευρωβουλευτες Γιαννης Ρουμπατης και Αλεκος Αλαβανος προσκαλεσαν τους ηγετες της αλβανικης αντιπολιτευσης να επισκεφθουν τις Βρυξελλες.

Προπομπος εκλογων ειναι η εκτακτη συγκληση της τουρκικης εθνοσυνελευσης στις 3 Ιουνιου, οπου θα εξετασθει η προταση μομφης κατα της κυβερνησης Γιλμαζ που εχει καταθεσει το ισλαμικο κομμα. Υπερ της προτασης μομφης, αλλα και της συγκροτησης νεας κυβερνητικης συμμαχιας ταχθηκε η εταιρος του Γιλμαζ, Τανσου Τσιλερ.

Τον Φελιπε Γκονζαλες, εμπλεκει ο πρωην αρχηγος της ισπανικης πολιτοφυλακης στην υποθεση των παραστρατιωτικων ταγματων θανατου κατα των βασκων αυτονομιστων. Ο Λουις Ρολνταν που βρισκεται στη φυλακη, δηλωσε οτι ο Γκονζαλες γνωριζε τα παντα για την δραση των ταγματων αυτων που ειναι υπευθυνα για το θανατο 22 ατομων στη δεκαετια του '80

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοβαρα προβληματα δημιουργησε η Μαγιατικη καταιγιδα που εκδηλωθηκε στην Αθηνα και σε πολλες περιοχες της χωρας. Εκατονταδες σπιτια στην πρωτευουσα και τις Συκιες Χαλκιδικης πλημμυρισαν, ζημιες σημειωθηκαν σε δρομους και στο δυκτιο υδρευσης και προκληθηκαν ζημιες σε εποχιακες καλλιεργειες απο τη χαλαζοπτωση, ενω στα ορεινα της Φλωρινας χιονισε. Πολλες περιοχες της Αθηνας πνιγηκαν για αλλη μια φορα απο τα νερα, η Πυροσβεστικη δεχθηκε τουλαχιστον 50 κλησεις για αντληση νερων απο πλημμυρισμενα υπογεια και δημιουργηθηκε κυκλοφοριακο χαος, καθως πολλοι σηματοδοτες τεθηκαν εκτος λειτουργιας. Λογω της ολισθηροτητας των δρομων σημειωθηκαν τραχαια ατυχυματα, δυο απο τα οποια ηταν σοβαρα και εχασε τη ζωη του ενα ατομο και δυο τραυματισθηκαν.

Ομηροι διαφορων ταξεων εργαζομενων ειναι και φετος οι υποψηφιοι των γενικων εξετασεων. Οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας εξηγγειλαν απεργιακες 24ωρες επαναλαμβανομενες απεργιες κατα τη διαρκεια των εξετασεων, διεκδικωντας μηνιαιο επιδομα 60. 000 δρχ. Αυριο ο πρωθυπουργος θα επισκεφθει το υπουργειο παιδειας, ενω σημερα συναντηθηκε με τον αρμοδιο υπουργο Γιωργο Παπανδρεου και συζητησε τα προβληματα στο χωρο της παιδειας και τις αλλαγες στο συστημα των γενικων εξετασεων. Αναφερομενος στην αποφαση του συμβουλιου Επικρατειας για το θεμα της αναγνωρισης πτυχιων των ελευθερων κεντρων σπουδων, δηλωσε οτι ισχυει παλαιοτερη αποφαση που δεν αναγνωριζει τις σπουδες στα κεντρα αυτα.

Απειλει και παλι ο Δημος Ανω Λιοσιων με κλεισιμο της χωματερης σε μια προσπαθεια πιεσης να οριστουν οι δυο περιοχες δημιουργιας χωρων υγειονομικης ταφης απορριμματων στην ανατολικη Αττικη. Αποψε, μαλιστα, συγκαλει εκτακτως το Δημοτικο Συμβουλιο. Παραλληλα, εντεινεται η αντιπαραθεση του Δημαρχου Αυλωνα Δημητρη Κυριακου και του προεδρου του Ενιαιου Συνδεσμου Δημων και Κοινοτητων Νομου Αττικης Θαναση Καρουτζου. Αιτια, η αποφαση του Συνδεσμου να αναθεσει την εκπονηση και νεας, συνολικης αυτη τη φορα μελετης, για την περιοχη Πηγαδι Παπα, του Αυλωνα. Σε δηλωσεις του ο κ. Καρουτζος, υποστηριξε οτι υπηρξε παραληψη στα αρχικα πορισματα και επιβαλλεται επανεξεταση. Απο την πλευρα του, ο Δημαρχος υποστηριζει οτι η αρχικη μελετη κατεταξε τον Αυλωνα στην πεμπτη θεση και η νεα μελετη γινεται σκοπιμα, προκειμενου να ιδρυθει παση θυσια ο νεος Χωρος Υγειονομικης Ταφης Απορριμματων στον Αυλωνα.

Με τον Προεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου θα συναντηθει στις 9 το βραδυ το νεοεκλεγεν προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, το οποιο χθες συναντηθηκε με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.

Την αισιοδοξια του οτι μεσα απο τη συνθεση αποψεων και τις ολοκληρωμενες πολιτικες προτασεις, θα επιβεβαιωθει αλλα και θα ενισχυθει η ενοτητα του ΠΑΣΟΚ στο συνεδριο, εξεφρασε ο υπουργος Εσωτερικων, Ακης Τσοχατζοπουλος, σε συνεντευξη του στο περιφερειακο συμβουλιο Δυτικης Ελλαδας στην Πατρα. Ο κ. Τσοχατζοπουλος τονισε οτι στοχος του ΠΑΣΟΚ ειναι μεσα απο πολιτικες που θα απαντουν στα προβληματα του λαου να κερδισει τις προσεχεις εκλογες, οι οποιες, οπως ειπε, θα γινουν τον Οκτωβριο του '97 με τον ισχυοντα εκλογικο νομο. Παραλληλα, επεμεινε στους διακριτους ρολους, τονιζοντας οτι διασφαλιζουν τις καλυτερες προυποθεσεις και μια ισορροπια, που εχει αναγκη σημερα το κινημα.

Μειωμενες κατα δυο δρχ. το λιτρο θα ειναι απο τα μεσανυκτα οι τιμες πωλησης των βενζινων. Αντιθετα το ντηζελ αυξανονται κατα 1,60 δρχ. το λιτρο εναντι των τιμων της προηγουμενης βδομαδας.

Η οργανωση Φραξια Μηδενιστων ανελαβε την ευθυνη για τη χθεσινοβραδυνη ισχυρη εκρηξη στα γραφεια της πολυεθνικης εταιριας ΙΒΜ, στη λεωφορο Κηφισιας στο υψος του Χαλανδριου. Ο μηχανισμος συμφωνα με εκτιμησεις της αστυνομιας, εμοιαζε με εκεινους που ειχαν εκραγει προσφατα σε εμπορικο κεντρο στο Κολωνακι και στο σπιτι του αντεισαγγελεα του Αρειου Παγου κ. Σταθοπουλου στου Ζωγραφου. Την ευθυνη και για τις δυο αυτες επιθεσεις ειχε αναλαβει η ιδια οργανωση. Αυτοπτες μαρτυρες δηλωσαν οτι ειδαν δυο νεαρους με μοτοσυκλετα να κατοπτευουν το χωρο του κτιριου και στη συνεχεια να αφηνουν μια τσαντα απο την οποια εβγαινε καπνος. Ακολουθησε εκρηξη, απο την οποια προκληθηκαν σημαντικες ζημιες τοσο στα γραφεια της εταιριας, οσο και σε γειτονικα κτιρια.

Για δημιουργια εντυπωσεων εις βαρος της εθνικης αντιπροσωπειας, κατηγορησε ο προεδρος της βουλης τη Νεα Δημοκρατια, την Πολιτικη Ανοιξη και μεριδα του Τυπου, σχετικα με το θορυβο που προκληθηκε απο το λεγομενο πριμ των βουλευτων, που προτεινει ο κ. Κακλαμανης.Ο προεδρος της βουλης διευκρινησε οτι δεν υπαρχει τετοιο θεμα και χαρακτηρισε υπερβολικα ορισμενα δημοσιευματα. Απο την πλευρα του το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ διαψευδεται δημοσιευμα συμφωνα με το οποιο το θεμα αυτο συζητηθηκε στη χθεσινη συναντηση του προεδρειου με τον πρωθυπουργο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Απο αυριο το απογευμα και μεχρι την 1-η Σεπτεμβριου οι Αθηναιοι θα εχουν την ευκαιρια να απολαυσουν στο Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο τον επαναπατρισθεντα Θησαυρο των Αηδονιων. Τα κοσμηματα και οι σφραγιδες που γυρισαν στην Ελλαδα μετα απο πολλες προσπαθειες του Ελληνικου κρατους θα εκτεθουν διπλα στην Μυκηναικη συλλογη του Εθνικου Μουσειου. Την εκθεση συνοδευει καταλογος με κειμενα για το ιστορικο της διεκδικησης και της επιστροφης του θησαυρου, για την ανασκαφη και τα ευρηματα του Μυκηναικου νεκροταφειου των Αηδονιων και λεπτομερη περιγραφη των εκθεματων. Ο υπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος, ο οποιος ευχηθηκε η επιστροφη των Αηδονιων να αποτελει προανακρουσμα μιας μεγαλης στιγμης για την Ελλαδα, την επιστροφη των Μαρμαρων του Παρθενωνα.

Ολοκληρωθηκε η επεξεργασια του Αρχαιολογικου Νομου και βρισκεται ηδη στο γραφειο του πρωθυπουργου, δηλωσε ο υπουργος Πολιτισμου, επισημαινοντας οτι αμεσως μετα θα αρχισουν οι συζητησεις με τους φορεις. Ο κ. Μπενος διεψευσε δημοσιευματα σε Αγγλικες και Γερμανικες εφημεριδες οτι η Ακροπολη θα παραμεινει κλειστη για 15 μερες και τονισε οτι καμια εργασια δεν θα αλλαξει το καθεστως επισκεψεων στο μεγαλο αυτο Μνημειο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεχρι και στημενα παιχνιδια εχουν γινει στο παρελθον, κατηγγειλε στη Βουλη ο πρωην υφυπουργος Αθλητισμου Γιωργος Λιανης μιλωντας επι της τροπολογιας που κατεθεσε ο υφυπουργος Ανδρεας Φουρας για την εναρμονιση του Καταστατικου της ΕΠΟ με το Καταστατικο της ΦΙΦΑ. Ο κ. Λιανης απεδωσε τα στημενα παιχνιδια στους παρανομους μπουκ-μεικερς και ζητησε απο την κυβερνηση να επιβαλει αυστηρες ποινες σε οσους διοργανωνουν παρανομο στοιχημα. Κατα τη διαρκεια της συνεδριασης, ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Λεωνιδας Τζαννης τονισε οτι με το ΞΥΣΤΟ, πλουτισε ο Κοκκαλης και φτωχυνε ο ΟΠΑΠ. Απο την πλευρα του ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ, ο Σηφης Μιχελογιαννης ειπε οτι θα καταψηφισει το αρθρο που αφορα τη δημιουργια τριων νεων λαχειων, οπως το ΜΠΙΓΚΟ - ΛΟΤΤΟ και το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΛΑΧΕΙΟ. Ο υφυπουργος Αθλητισμου Ανδρεας Φουρας στην ομιλια του παραδεχθηκε οτι υπαρχουν υπογειες διαδρομες μεταξυ παραγοντων και οργανωτων παρανομου στοιχηματος και χαρακτηρισε το παρανομο στοιχημα ως δρακο που καταναλωνει εθνικους πορους.

Επεσε σημερα η αυλαια του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της Α' εθνικης κατηγοριας. Τα αποτελεσματα που σημειωθηκαν στην τελευταια αγωνιστικη ειναι τα εξης: Απολλων - ΟΦΗ 0-1 Ολυμπιακος-Ξανθη 1-1, Αθηναικος-Ιωνικος 1-2 , Παναχαικη-Καλαματα 1-0 ΠΑΟΚ-Λαρισα 2-3 , Αρης - Εθνικος 4-1 , Πανηλειακος - Ηρακλης 1-2 Οι αγωνες Παναθηναικος - Εδεσσαικος και Πανιωνιος - ΑΕΚ, που θ'αναδειξουν τον πρωταθλητη αρχισαν στις 8. 15μμ. Συμφωνα με τα αποτελεσματα αυτα, ο Εθνικος, η Λαρισα και ο Πανιωνιος, αποχαιρετουν οριστικα την Α' εθνικη, ενω στα κυπελλα Ευρωπης θα παιξουν, ο Παναθηναικος στο πρωταθλητριων, εφοσον νικησει τον Εδεσσαικο, η ΑΕΚ στο κυπελλουχων και Ολυμπιακος και Ηρακλης στο ΟΥΕΦΑ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρες πτωτικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, μετα τη μικρη ανοδο των δυο προηγουμενων ημερων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 915,65 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 0,35%. Σημαντικη βελτιωση παρουσιασε ο ογκος των συναλλαγων, η αξια των οποιων ανηλθε στα 6,6 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,31%, Ασφαλειες ανοδος 0,60%, Ληζινγκ πτωση 0,53%, Επενδυσεις πτωση 0,60% , Κατασκευες 0,17%, Βιομηχανιες πτωση 0,78%, Διαφορες πτωση 0,16%, Συμμετοχων πτωση 0,80%. Ο δεικτης της Παραλληλης αγορας υποχωρησε κατα 0,9%. Η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ σημειωσε ανοδο 20 δρχ και εκλεισε στις 3. 970 δρχ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στις ανατολικες και νοτιες περιοχες θα περιορισθουν αυριο οι βροχες και οι τοπικες καταιγιδες, βαθμιαια ομως τα φαινομενα θα εξασθενησουν και το βραδυ ο καιρος θα βελτιωθει. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 10 με 20 βαθμους, στα δυτικα 12 με 26 και στην υπολοιπη χωρα 14 με 24. Λιγες νεφωσεις, με πιθανοτητα παροδικης βροχης, κυριως το πρωι, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 14 με 24 και 13 με 20 βαθμους αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Wednesday, 29 May 1996 - 18:54:41