Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 23)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Το γραφειο του υπουργου Οικονομικων κατελαβαν συνταξιουχοι, που πραγματοποιησαν συγκεντρωση και πορεια την Αθηνα.
  • Σε φορτισμενη ατμοσφαιρα συνεδριαζει στη Ρηγιλλης η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της Ν.Δ. .
  • Μηνυμα προς τους εσωκομματικους του αντιπαλους απηυθυνε ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Με ομοφωνη αποφαση εξελεγη νεος γραμματεας της Κ. Ο ΠΑΣΟΚ ο Νικος Ακριτιδης, με αναπληρωτη το Θαναση Δημητρακοπουλο.
  • Συνεδριαζει απο το μεσημερι η ολομελεια του Συμβουλιου Εφετων προκειμενου να αποφασισει για τις ψηφιακες παροχες του ΟΤΕ.
  • Δεκατετραχρονος μαθητης απο την Πιερια πεθανε τα ξημερωματα στη Θεσσαλονικη απο κρουσμα μηνιγγιτιδας.
  • Με προσωπικο ασφαλειας λειτουργουν τα νοσοκομεια στην Αθηνα και τον Πειραια.
  • Με τοποθετησεις αντιπροσωπων συνεχιζονται στον Περισσο οι εργασιες του 15-ου συνεδριου του ΚΚΕ.
  • Η ολομελεια του Συμβουλιου της Επικρατειας αποφασιζει αυριο για τη συνταγματικοτητα η μη της κατοχυρωσης της βαθμολογιας στις γενικες εξετασεις.
  • Δολοφονηθηκε το πρωι στη Μοσχα ο αναπληρωτης υπουργος Δικαιοσυνης της Ρωσιας.
  • Ο Σουλειμαν Ντεμιρελ, θα δεχθει το απογευμα την Τανσου Τσιλερ, καθως βαθαινει η κυβερνητικη κριση στην Αγκυρα.
  • Ο Ντουσαν Ιβκοβιτς φερεται πιθανοτερος αντικαταστατης του Γιαννη Ιωαννιδη στην ηγεσια του Ολυμπιακου στο μπασκετ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το γραφειο του υπουργου Οικονομικων εχει καταλαβει αντιπροσωπεια των συνταξιουχων, οι οποιοι το πρωι πραγματοποιησαν συγκεντρωση και πορεια στο κεντρο της Αθηνας με αιτημα την αυξηση των συνταξεων και την επανασυνδεση τους με τους μισθους. Οι συνταξιουχοι δηλωνουν οτι δεν θα εγκαταλειψουν το υπουργειο Οικονομικων, αν δεν συναντηθουν με τον κ. Παπαδοπουλο προκειμενου να του εκθεσουν τα αιτηματα τους. Ο υπουργος Οικονομικων ζητησε απο τους καταληψιες να αποχωρησουν και να συναντηθουν μαζι του στο Γενικο Λογιστηριο του Κρατους, αλλα η προταση απορριφθηκε. Εξω απο το κτιριο του υπουργειου στην Καραγιωργη Σερβιας, επικρατει ενταση καθως ειναι συγκεντρωμενοι εκατονταδες συνταξιουχοι, ενω υπαρχει και ισχυρη αστυνομικη δυναμη. Στο υπουργειο, εχει μεταβει και εισαγγελεας, η οποια εχει συνομιλια με τους εκπροσωπους τους. Αναλογες συγκεντρωσεις πραγματοποιηθηκαν απο τους συνταξιουχους και σε αλλες μεγαλες πολεις της χωρας.

Μεσα σε φορτισμενη ατμοσφαιρα συνεδριαζει απο το πρωι στη Ρηγιλλης η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της Νεας Δημοκρατιας, με αντικειμενο τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις. Ο Προεδρος του κομματος Μιλτιαδης Εβερτ κατα την ομιλια του, συμφωνα με πληροφοριες ασκησε οξεια κριτικη στην κυβερνητικη πολιτικη. Τονισε οτι η κυβερνηση αδυνατει να προωθησει και να δωσει λυσεις στα προβληματα του τοπου. Παραλληλα αναφερθηκε στα εσωκομματικα και προσθεσε οτι η πορεια του κομματος για τη νικη στις επομενες εκλογες ειναι μη αναστρεψιμη και κανεις δεν μπορει να την ανακοψει. Απηυθυνε μηνυμα προς τους εσωκομματικους του αντιπαλους, λεγοντας οτι η εθνικη συνδιασκεψη ειναι οροσημο και αφετηρια. Επεσημανε ακομη, ο κ. Εβερτ οτι στο εξης δεν προκειται να δεχθει μεμψιμοιριες και εσωτερικες αντιπαραθεσεις. Παραλληλα, τονισε οτι δεν προκειται να ανεχθει εσωστρεφεια απο τα στελεχη.

Κατα τη συνεδριαση οι βουλευτες που προσκεινται στον Κωνσταντινο Μητσοτακη, ο οποιος δεν παρευρισκεται αναμενεται να ασκησουν κριτικη στον κ. Εβερτ, για την αντιπολιτευτικη του τακτικη αλλα και τις αποφασεις του σε κρισιμα θεματα. Προσερχομενος ο Μιχαλης Λιαπης δηλωσε οτι το προβλημα ειναι ψυχικη ενοτητα, η οποια οπως ειπε, μπορει να επιτευχθει με μια συμφιλιωση των κυριων Εβερτ και Μητσοτακη. Ο Σωτηρης Χατζηγακης τονισε οτι η Νεα Δημοκρατια δεν κινδυνευει απο το κρατημα του χαλιναριου ουτε απο τις ελευθερες φωνες αλλα το προβλημα προσθεσε ειναι να σφυρηλατηθει η ενοτητα. Σημειωνεται οτι χθες η Ντορα Μπακογιαννη, επεκρινε την ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας οτι νοθευσε το ιδεολογικο προγραμμα του κομματος, ενω εκανε λογο και για λαικισμο. Καλεσε δε τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας να παρει ξεκαθαρη θεση στο θεμα των ψηφιακων.

Σε ομοφωνη αποφαση για την εκλογη νεου Γραμματεα της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, κατεληξαν το μεσημερι τα επτα μελη του προεδρειου του οργανου. Γραμματεας εξελεγη ο Νικος Ακριτιδης και αναπληρωτης ο Θανασης Δημητρακοπουλος. Ο κ. Ακριτιδης φερεται προσκειμενος στον Γερασιμο Αρσενη, ο οποιος απο την αρχη ειχε υποστηριχθει και απο το χωρο του κ. Τσοχατζοπουλου. Ο κ. Δημητρακοπουλος προσκειται στον Πρωθυπουργο, ενω ειχε ερθει πρωτος κατα την προσφατη ψηφοφορια που ειχε γινει στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Ο κ. Ακριτιδης σε δηλωσεις του μιλησε για μηνυμα ενοτητας και για δευτερο δημοκρατικο βημα μετα την εκλογη του Πρωθυπουργου.

Στο μεταξυ, σε ιδιαιτερα καλο κλιμα πραγματοποιηθηκε χθες η συναντηση του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη, με τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλο. Συμφωνησαν για μια αντιπολωτικη πορεια προς το συνεδριο και την προωθηση του κυβερνητικου εργου. Το απογευμα θα συνεδριασει στη Χαριλαου Τρικουπη, το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ και θα ασχοληθει με προσυνεδριακα θεματα. Αυριο, θα πραγματοποιηθει η συναντηση του κ. Σημιτη με τους υπουργους Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο και Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη, οπου αναμενεται να συζητηθουν και οι προσφατες δηλωσεις του κ. Παγκαλου για τις Ενοπλες Δυναμεις.

Ολοκληρωθηκε στις 2 το μεσημερι η συνεδριαση της Ολομελειας των Εφετων Αθηνων και αποφασιστηκε ομοφωνα να ανατεθει σε εφετη ειδικο ανακριτη η κυρια ανακριση στη γνωστη υποθεση της προμηθειας του ενος εκατομμυριου ψηφιακων παροχων στον ΟΤΕ απο τις εταιριες ``ΙΝΤΡΑΚΟΜ`` και ``ΖΗΜΕΝΣ``. Παροντες στη συνεδριαση ηταν 143 εφετες και 26 προεδροι εφετων. Ομοφωνα αποφασισαν και ορισαν τακτικο ανακριτη εφετη τον Γεωργιο Ναυπλιωτη και αναπληρωτη τον εφετη Χρηστο Γεωργαντοπουλο. Μια μικρη διαφωνια υπηρξε ως προς την διωξη που θ'ασκηθει κατα παντος υπευθυνου για τρια κακουργηματα και τρια πλημμεληματα. Τελικα αποφασιστηκε τη διωξη αυτη να την ασκησει ο Εισαγγελεας Εφετων Λαμπρος Καραμπελας, ο οποιος οπως ειναι γνωστο διενηργησε και τη συμπληρωματικη προκαταρκτικη εξεταση στην υποθεση μετα τον εισαγγελεα Εφετων Γεωργιο Ζορμπα. Οι δυο εφετες που θα διενεργησουν την ανακριση θα μελετησουν τη δικογραφια της προκαταρκτικης εξετασης και θ'αρχισουν εντος των ημερων να καλουν μαρτυρες για εξεταση καθως επισης και τους κατηγορουμενους που θα προκυψουν, σε απολογια.

Η αξιολογηση των δηλωσεων του κ. Παγκαλου ειναι στην αποκλειστικη αρμοδιοτητα του Πρωθυπουργου και του υπουργου, δηλωσε το μεσημερι ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης κατα τη διαρκεια συνεντευξης τυπου. Τονισε οτι δεν θελει να σχολιασει τη σταση του Πρωθυπουργου στο θεμα αυτο. Οσον αφορα στη συνεργασια των υπουργειων Εξωτερικων και Αμυνας, ο κ. Αρσενης ειπε οτι δεν υπαρχει ελλειμμα και σε τεχνικο επιπεδο η συνεργασια των δυο υπουργειων κυλα ομαλα. Δηλωσε οτι μπορει να συνυπαρξει με τον κ. Παγκαλο, αφου οπως ειπε ανηκουν στο ιδιο κομμα, εχουν πολλα κοινα σημεια και δεν υπαρχει προσωπικο προβλημα. Το θεμα, ειπε, ειναι η διαμορφωση μιας εξωτερικης πολιτικης και αμυνας. Επεσημανε οτι η αντιμετωπιση της καταστασης στις ελληνοτουρκικες σχεσεις δεν ειναι θεμα συνεργασιας μεταξυ των δυο υπουργειων. ``Ειναι θεμα, προσθεσε, διαμορφωσης εξωτερικης πολιτικης και αμυνας, που συμφωνα με το νομο ειναι ευθυνη του Υπουργικου Συμβουλιου και του ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Αρσενης δηλωσε οτι αντικειμενο της αυριανης συναντησης του Πρωθυπουργου με τον υπουργο Εσωτερικων και τον ιδιο θα ειναι η συγκροτηση της επιστημονικης γραμματειας για τη στηριξη του κυβερνητικου συμβουλιου, Εξωτερικων και Αμυνας.

Στο μεταξυ, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας ενδεχεται να ενημερωσει το βραδυ τον Προεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου για την πορεια των εθνικων ζητηματων. Επισης, οπως ειπε ο κ. Αρσενης, θα συζητησει και ολα τα θεματα που θα θεσει ο κ. Παπανδρεου.

Μεσα στις επομενες δυο βδομαδες θα εχει ολοκληρωθει η επεξεργασια του νομοσχεδιου του υπουργειου Εθνικης Αμυνας που ρυθμιζει θεματα στρατευσης, θητειας κλπ. Σημερα η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Εθνικης Αμυνας θα δεχθει εκπροσωπους των νεολαιων των κομματων για να καταθεσουν τις αποψεις τους επι του νομοσχεδιου.

Μονο τα εκτακτα περιστατικα εξυπηρετουνται στα δημοσια νοσοκομεια Αθηνας και Πειραια, λογω της 48ωρης απεργιας των γιατρων, οι οποιοι διαμαρτυρονται για το προσφατο νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας. Τα νοσοκομεια λειτουργουν με προσωπικο ασφαλειας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αναπληρωτης υπουργος Δικαιοσυνης της Ρωσιας Ανατολι Στεπανωφ δολοφονηθηκε το πρωι στο διαμερισμα του, μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων Ιντερφαξ επικαλουμενο πηγες των δυναμεων ασφαλειας. Τηλεγραφημα του πρακτορειου ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ προσθετει οτι ο Στεπανωφ σκοτωθηκε με μια σφαιρα στο κεφαλι. Μεχρι στιγμης δεν εχουν γινει γνωστες περισσοτερες πληροφοριες.

Ο προεδρος της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ προκειται να δεχθει το απογευμα την πρωην πρωθυπουργο Τανσου Τσιλερ , καθως βαθαινει η κυβερνητικη κριση στην Αγκυρα. Συμφωνα με το πρακτορειο Ροιτερ η Τσιλερ θα δωσει εξηγησεις στον προεδρο Ντεμιρελ για τα 6,5 εκατομμυρια δολαρια απο τα μυστικα κονδυλια, τα οποια η πρωην πρωθυπουργος διοχετευσε κρυφα σε διαφορες υπηρεσιες για να ενισχυσει οπως υποστηριζει την ασφαλεια της χωρας. Ο πρωθυπουργος Μεσουτ Γιλμαζ ειχε ασκησει εντονες πιεσεις στην Τσιλερ να ενημερωσει τον προεδρο Ντεμιρελ για τους αποδεκτες των μυστικων κονδυλιων.

Την αντιδραση μεριδας κομματων της Αντιπολιτευσης προκαλεσε η αποφαση της εκλογικης επιτροπης στην περιφερεια του Αργυροκαστρου να ορισει προεδρους και γραμματεις στα εκλογικα κεντρα στα σημαντικοτερα χωρια της ελληνικης μειονοτητας, ατομα απο την πολη του Αργυροκαστρου η απο αλβανοχωρια. Ειναι η πρωτη φορα στην ιστορια των εκλογων στην Αλβανια, που αμφισβητειται η αξιοπιστια των Ελληνων μεινοτικων στην καταμετρηση των ψηφων. Συμφωνα με τα κομματα της αντιπολιτευσης, η ενεργεια αυτη σημειωνεται με στοχο να γινει νοθεια στα εκλογικα αποτελεσματα.

Σε δικη θα προσαχθουν ο φυγοδικος πρωην σοσιαλιστης Πρωθυπουργος της Ιταλιας, Μπετινο Κραξι και ο πρωην υπουργος Εξωτερικων Τζανι Ντε Μικελις, με την κατηγορια της αντλησης χρηματων απο προγραμματα παροχης διεθνους βοηθειας για χωρες του Τριτου Κοσμου, προς ενισχυσιν του Σοσιαλιστικου Κομματος της Ιταλιας. Δικαστηριο της Ρωμης ασκησε διωξη κατα 34 προσωπων, και ορισε ως χρονο εναρξης της δικης τον ερχομενο Οκτωβριο. Ο 62-χρονος Κραξι, εχει ηδη καταδικασθει σε καθειρξη πλεον των 25 ετων για διαφθορα, αλλα φυγοδικει παραμενοντας κλινηρης, λογω διαβητη, στη βιλα του στην Τυνησια.

Δεκαεννια ατομα, μεταξυ των οποιων γυναικες και παιδια, εχασαν τη ζωη τους απο την ισχυρη εκρηξη που προκαλεσε την καταρευση πενταοροφης πολυκατοικιας στην ρωσικη πολη Σβετογκορσκ, κοντα στα φινλανδικα συνορα. Εκπροσωπος του υπουργειου Εκτακτων Περιστατικων στη Μοσχα ανακοινωσε οτι η εκρηξη προκληθηκε απο διαρροη φυσικου αεριου.

Συμφωνο συνεργασιας μεταξυ της Κουβας και της Ρωσιας στους τομεις του Πολιτισμου, της Εκπαιδευσης , των Επιστημων και της Τεχνολογιας, υπεγραψαν χθες βραδυ στην Αβανα οι υπουργοι Εξωτερικων των δυο χωρων. Εξαλλου κατα τη διαρκεια της συνεντευξης τυπου, ο υπουργος εξωτερικων της Ρωσιας Γεβγκενι Πριμακοφ χαρακτηρισε ως "απαραδεκτη" την προσπαθεια της Ουασιγκτον να προωθησει την εφαρμογη σε διεθνες επιπεδο του εμπαργκο κατα της Κουβας.

Εκκληση στο αμερικανικο Κογκρεσο, να ασκει αυστηροτερους ελεγχους στη στρατιωτικη συνεργασια και στις πωλησεις οπλων προς τις χωρες που διαπραττουν η κλεινουν τα ματια στις παραβιασεις των Δικαιωματων του Ανθρωπου, απηυθυνε σημερα η Διεθνης Αμνηστια. Ο αμερικανικος κλαδος της οργανωσης δημοσιευσε εκθεση του για την στρατιωτικη βοηθεια που παρεχεται απο τις ΗΠΑ σε 19 χωρες, μεταξυ των οποιων η Τουρκια και το Ισραηλ. Στην εκθεση γινεται αναφορα σε οσους παραβιαζουν τα ανθρωπινα δικαιωματα τονιζοντας οτι διαπραττουν φριχτες ωμοτητες, με εξασφαλισμενη την ατιμωρισια τους, γνωριζοντας καλα πως η ζητηση εξοπλισμου και στρατιωτικου υλικου παντοτε τιμωνται δεοντως.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θανατηφορο κρουσμα μηνιγγιτιδας, με θυμα 14χρονο μαθητη γυμανσιου, αναστατωσε την κοινοτητα Περιστασης Πιεριας. Ο ατυχος μαθητης Δημητρης Παντελιαδης, υπεκυψε τα ξημερωματα στο Νοσοκομειο Λοιμωδων Νοσων της Θεσσαλονικης, οπου μεταφερθηκε χθες το βραδυ. Τα πρωτα συμπτωματα παρουσιασε ο νεαρος μαθητης προχθες το βραδυ και χθες το μεσημερι μεταφερθηκε με εντονο αιμορραγικο εξανθημα και χαμηλη πιεση στο Νοσοκομειο της Κατερινης, οπου διαπιστωθηκε η νοσος. Λογω της σοβαροτητας της καταστασης, ο μαθητης μεταφερθηκε, στη συνεχεια, στο Νοσοκομειο Λοιμωδων Νοσων της Θεσσαλονικης, οπου ομως, υπεκυψε, προτου οι γιατροι μπορεσουν ν`αντιμετωπισουν το επεισοδιο. Στο ιδιο νοσοκομειο μεταφερθηκε και νοσηλευεται για προληπτικους λογους ο εννιαχρονος αδελφος του ατυχου μαθητη, χωρις ομως, να εχει δωσει , συμφωνα τουλαχιστον με τα αποτελεσματα των πρωτων εξετασεων, δειγματα προσβολης απο τη νοσο. Στο μεταξυ, αναστατωση επικρατει στην κοινοτητα της Περιστασης, οπου το Γυμνασιο στο οποιο φοιτουσε ο μαθητης παρεμεινε σημερα κλειστο, ενω συνεργεια της Υγειονομικης Υπηρεσιας εχουν ηδη ειδοποιηθει για προληπτικη απολυμανση του χωρου.

Συζητειται αυριο στην Ολομελεια του Συμβουλιου της Επικρατειας το επιμαχο ζητημα της συνταγματικοτητας η μη της κατοχυρωσης βαθμολογιας στις γενικες εξετασεις για την εισαγωγη στα Ανωτατα και Τεχνολογικα Ιδρυματα. Υπενθυμιζεται οτι τμημα του Συμβουλιου της Επικρατειας εκρινε αντισυνταγματικη τη σχετικη ρυθμιση. Παντως, η ηγεσια του υπουργειου Παιδειας, διαβεβαιωνει τους υποψηφιους οτι δεν προκειται να υπαρξει κανενα προβλημα στη διεξαγωγη των γενικων εξετασεων, ενω στην περιπτωση που η αποφαση του Ανωτατου Δικαστηριου ειναι αρνητικη το προβλημα θα αντιμετωπιστει με νομοθετικη ρυθμιση ενω οι οποιεσδηποτε αλλαγες θα ισχυσουν απο το 1999.

Με τοποθετησεις αντιπροσωπων συνεχιζονται στον Περισσο οι εργασιες του 15-ου συνεδριου του ΚΚΕ. Η Γενικη Γραμματεας του Κομματος Αλεκα Παπαρηγα κατα τη χθεσινη της ομιλια ταχθηκε κατα των συνεργασιων και των συμμαχιων. Οι εργασιες του συνεδριου θα ολοκληρωθουν την Κυριακη με την εκλογη νεας Κεντρικης Επιτροπης.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, εγινε το πρωι ο Προεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης, Ζακ Σαντερ. Αργοτερα, ο κοινοτικος αξιωματουχος συναντηθηκε με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη, ενω το βραδυ θα μιλησει στην ετησια γενικη συνελευση του Συνδεσμου Ελληνικων Βιομηχανιων. Αυριο, ο Προεδρος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, θα συναντηθει με τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ και τον υπουργο Εξωτερικων Θεοδωρο Παγκαλο.

Υπογραφεται σημερα η συμβαση για την κατασκευη της λεωφορου Ελευσινας-Σταυρου-Σπατων, απο τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη και την κατασκευαστρια κοινοπραξια "Αττικη οδος", στην οποια συμμετεχουν 15 εταιριες. Το εργο υψους 400 περιπου δισεκατομμυριων δραχμων υπολογιζεται να ολοκληρωθει σε 15 χρονια απο τη στιγμη που θα αρχισουν οι εργασιες. Αυριο, θα συνεδριασει η κυβερνητικη επιτροπη και θα ασχοληθει με την πορεια των μεγαλων δημοσιων εργων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γιουβεντους ειναι απο χθες το βραδυ η νεα βασιλισσα της Ευρωπης. Η Ιταλικη ομαδα επιβληθηκε στο Ολυμπιακο σταδιο της Ρωμης, με 4-2 στα πεναλτι, του κατοχου του τιτλου Αγιαξ. Ο κανονικος αγωνας ειχε τελειωσει με 1-1, σκορ που διατηρηθηκε και στην παραταση.

Ο Ντουσαν Ιβκοβιτς, που φετος εργαστηκε με μεγαλη επιτυχια στον Πανιωνιο, ειναι συμφωνα με ολες τις ενδειξεις ο πιθανοτερος αντικαταστατης του Γιαννη Ιωαννιδη, ο οποιος ανακοινωσε χθες την παραιτηση του απο την τεχνικη ηγεσια του Ολυμπιακου.

Αναστατωση επικρατει στο χωρο του ποδοσφαιρου καθως οι παραγοντες των ομαδων στην προσπαθεια τους να πιεσουν την Πολιτεια να τους ρυθμισει τα χρεη προς το Δημοσιο, που οι ιδιοι δημιουργησαν, αποφασισαν να μεταθεσουν απο τις 29 Μαιου στις 2 Ιουνιου την τελευταια αγωνιστικη του πρωταθληματος, ενω απειλουν να μην τελειωσει το πρωταθλημα, αν μεχρι τοτε η Πολιτεια δεν προβει σε ρυθμιση των χρεων τους.

Ενοψει παντως της ολοκληρωσης του πρωταθληματος, οι υπευθυνοι των ομαδων κανουν τις πρωτες κινησεις για την αποκτηση των παικτων που τους ενδιαφερουν. Χθες ο βοηθος του Ντουσαν Μπαγεβιτς και οπως ολα δειχνουν διαδοχος του στον παγκο της ΑΕΚ, βρεθηκε στην Πολωνια και παρακολουθησε τον τελικο του κυπελλου της χωρας αυτης, μεταξυ της Λεγκια και της Βιτζεβ Λοτζ. Τα ματια του Ελληνα τεχνικου ηταν στραμμενα πανω στους διεθνεις παικτες της Λεγκια, Γιατσεκ Ζελινσκι, που αγωνιζεται στη θεση του λιμπερο και Μαρτιν Γιαλοχα, που ειναι μεσοεπιθετικος.

Στον Παναθηναικο επικρατει το θεμα της ανανεωσης συμβολαιου του Αργεντινου Χουαν Χοσε Μπορελι. Ο διεθνης ποδοσφαιριστης δηλωσε πως δεν προκειται να κανει πισω στο οικονομικο, ενω διαφωνια υπαρχει και ως προς την χρονικη διαρκεια του συμβολαιου, αφου ο Παναθηναικος θελει συμφωνια για 5 χρονια και αυτος μονο για 3. Στο μεταξυ ο Νικος Νιοπλιας, ετοιμαζεται να παρει τον δρομο της επιστροφης για το Ηρακλειο της Κρητης και τον ΟΦΗ, ενω υπ'ατμον ειναι και ο Λουης Χριστοδουλου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα. Το απογευμα ομως στα βορεια θα αυξηθουν και ειναι πιθανο να εκδηλωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι και προσκαιρα στο Ιονιο ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα δυτικα και βορεια τους 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 32 και στα νησια του Αιγαιου τους 30 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος και μονο τις απογευματινες ωρες στα βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι και στο Αιγαιο τοπικα ισχυροι. Η
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Thursday, 23 May 1996 - 14:37:07