Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 22)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Την παρεμβαση του υπουργου Δικαιοσυνης και του εισαγγελεα του Αρειου Παγου, προκαλεσε το επεισοδιο του Αλεξανδρου Λυκουρεζου και της προεδρου του δικαστηριου στη δικη Βαγιωνη.
  • Δεν ανησυχει το υπουργειο Οικονομικων για την αποφαση δικαστηριου σχετικα με τα αντικειμενικα κριτηρια. Αιχμες Τσοχατζοπουλου κατα δικαιοσυνης.
  • Κυβερνητικο εργο και εσωκομματικα ΠΑΣΟΚ στο επικεντρο της διωρης συνομιλιας Κωστα Σημιτη και Ακη Τσοχατζοπουλου.
  • Απορριπτει η πλειοψηφια των πολιτων τη διαρχια στο ΠΑΣΟΚ, συμφωνα με τη δημοσκοπηση της ΠΡΨ.
  • Την ασκηση ποινικης διωξης για την υποθεση των ψηφιακων του ΟΤΕ αναμενεται να αποφασισει αυριο η ολομελεια του Συμβουλιου Εφετων.
  • Συνεδριαζει αυριο η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της Νεας Δημοκρατιας. Πενηντα βουλευτες και στελεχη στο σπιτι του Κωνσταντινου Μητσοτακη.
  • Μετωπο με αντιιμπεριαλιστικο χαρακτηρα προτεινει η Κεντρικη Επιτροπη, στο συνεδριο του Κομμουνιστικου Κομματος.
  • Στις 28 του μηνος διπλωματες Αθηνας και Αγκυρας προετοιμαζουν τη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων των δυο χωρων στο Βερολινο.
  • Μειωμενες κατα δυο δρχ το λιτρο απο τα μεσανυχτα οι τιμες της βενζινης.
  • Στη Θεσσαλονικη ο προεδρος της Κομισιον Ζακ Σαντερ. Αυριο θα βρισκεται στην Αθηνα για συνομιλιες με την κυβερνηση.
  • Πολεμο με την Ευρωπαικη Ενωση ανοιξε ο Τζον Μειτζορ εαν δεν αρθει το εμπαργκο στις εξαγωγες βρετανικου βοδινου.
  • Εικοσι νεκροι και τριαντα τραυματιες απο εκρηξη στο ινδικο κρατιδιο Ρατζασταν.
  • Ψυχορραγει η κυβερνηση Γιλμαζ. Την παραιτηση της ζητησε η Τανσου Τσιλερ.
  • Σε επιφυλακη οι υπηρεσιες της Νομαρχιας Ιωαννινων μετα απο πληροφοριες για αφθωδη πυρετο στη νοτια Αλβανια.
  • Επισημοποιηθηκε το διαζυγιο του Γιαννη Ιωαννιδη με τον Ολυμπιακο.
  • Στασιμοτητα στο Χρηματιστηριο. Οριακη πτωση 0,04% του δεικτη.
  • Πτωση της θερμοκρασιας και συννεφια σ'ολη τη χωρα τα κυρια χαρακτηριστικα του καιρου. Ασθενεις μεχρι μετριοι οι ανεμοι. Το θερμομετρο θα δειξει απο 14 μεχρι 32 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σαλος εχει δημιουργηθει με τα οσα διαδραματισθηκαν στο Μικτο Ορκωτο Κακουργιοδικειο της Χαλκιδας, κατα την εκδοση της αποφασης στη δικη Βαγιωνη, οπου η προεδρος του δικαστηριου αποκαλυψε οτι ο συνηγορος του κατηγορουμενου, Αλεξανδρος Λυκουρεζος την απειλησε. Προηγουμενως ο κ. Λυκουρεζος ειχε κανει λογο για προειλημμενη αποφαση του δικαστηριου και υποστηριξε οτι η προεδρος ψευδεται. Ο υπουργος Δικαιοσυνης χαρακτηρισε δυσαρεστο το γεγονος, ζητησε τη διελευκανση της υποθεσης και προσθεσε πως αν υπαρξει αδρανεια ο ιδιος θα ασκησει τις αρμοδιοτητες του. Ηδη για το επεισοδιο ενημερωθηκε ο εισαγγελεας του Αρειου Παγου Αθανασιος Σιουλας, με εντολη του οποιου θα κινηθουν οι διαδικασιες για τη διερευνηση του επεισοδιου. Ο προεδρος της Ενωσης Δικαστων και Εισαγγελεων Παναγιωτης Κωστακος κατηγορησε τον κ. Λυκουρεζο για επιθετικοτητα κατα του δικαστηριου και για συμπεριφορα που παραβιαζει τον κωδικα δεοντολογιας. Ο προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων, Αντωνης Ρουπακιωτης, δηλωσε οτι θα διερευνηθει η καταγγελια της προεδρου του δικαστηριου.

Δεν ανησυχει το υπουργειο Οικονομικων για το θεμα που προεκυψε με την αποφαση του Πρωτοδικειου Θεσσαλονικης να κανει δεκτη αιτηση ασφαλιστικων μετρων που κατεθεσε οδοντιατρος, για τα αντικειμενικα κριτηρια φορολογησης. Πηγες του υπουργειου Οικονομικων δηλωναν οτι υπαρχει σωρεια πρωτοδικων αποφασεων δικαστηριων, που εχουν κρινει συνταγματικα τα αντικειμενικα κριτηρια ενω εχει αποφανθει και το Συμβουλιο Επικρατειας οτι η φορολογηση με αυτα δεν ειναι αντιθετη με το Συνταγμα. Σημειωνεται οτι στο σκεπτικο του το Πρωτοδικειο Θεσσαλονικης χαρακτηριζε αντισυνταγματικο το αρθρο 2 του σχετικου νομου, επειδη το Συνταγμα αξιωνει τη φορολογηση των πολιτων, αναλογα με τη φοροδοτικη τους ικανοτητα. Ο υπουργος Εσωτερικων Ακης Τσοχατζοπουλου αφησε σαφεις υπαινιγμους κατα της Δικαιοσυνης λεγοντας οτι το τελευταιο διαστημα επιχειρειται να ανατραπουν οι αποφασεις της πολιτικης ηγεσιας και εφερε ως παραδειγμα τα θεματα του μισθολογιου και των συμβασιουχων της ΔΕΗ. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε ως μη ανταποκρινομενα στην πραγματικοτητα, δημοσιευματα περι αναπροσαρμογης των αντικειμενικων κριτηριων για τους ελευθερους επαγγελματιες. Ο Αντωνης Σαμαρας καλεσε την κυβερνηση να ξεκαθαρισει τις προθεσεις της γιατι οπως τονισε οι επαγγελματιες δεν μπορει να ειναι παντα τα θυματα της αποτυχημενης οικονομικης πολιτικης.

Διωρη συζητηση εφολης της υλης, για θεματα που αφορουν το κυβερνητικο εργο και την πορεια προς το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, ειχαν το μεσημερι ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο υπουργος Εσωτερικων Ακης Τσοχατζοπουλος. Ο υπουργος χαρακτηρισε χρησιμη και ουσιαστικη τη συζητηση και τονισε οτι καταβαλλεται προσπαθεια ωστε η διαδικασια προς το συνεδριο να μην επισκιασει το κυβερνητικο εργο, αφου αμεση προτεραιοτητα ειναι η προωθηση λυσεων στα προβληματα της χωρας. Για τα εσωκομματικα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσοχατζοπουλος ειπε οτι γινεται προσπαθεια να υπαρξει συνθεση ολων των αποψεων και των τασεων και σε ολα τα επιπεδα. Συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Τσοχατζοπουλος εθεσε και το θεμα των δηλωσεων του κ. Παγκαλου. Ο υπουργος εσωτερικων υποστηριξε τελος οτι πρεπει να υπερκερασθουν τα οποια προβληματα, προκειμενου να επιτυχει η αναπτυξιακη πορεια της χωρας και εμφανισθηκε αισιοδοξος για τα αποτελεσματα της ακολουθουμενης οικονομικης πολιτικης.

Η κυβερνηση δεν ειναι ικανοποιημενη απο την εικονα που εμφανιζει με τις δημοσιες αντιδικιες υπουργων, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, και προσθεσε οτι η συνεργασια μεταξυ των υπουργων ειναι τετοια που επιτρεπει στην κυβερνηση να λειτουργει και να παραγει εργο. Στο δευτερο μερος της δημοσκοπησης της εταιριας ΠΡΨ που δημοσιευουν τα ΝΕΑ προκυπτει οτι η πλειοψηφια των ερωτηθεντων τασσεται κατα της διαρχιας στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμενα το 44% του συνολου των ερωτηθεντων πιστευει οτι ειναι καλυτερο να ειναι το ιδιο προσωπο πρωθυπουργος και αντιπροεδρος, ενω το 35,4% προτιμα διαφορετικα προσωπα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολεμο με την Ευρωπαικη Ενωση ανοιξε ο πρωθυπουργος της Βρετανιας, Τζον Μειτζορ μετα τις χθεσινες δηλωσεις του οτι απο δω και μπρος η χωρα του θα ασκει βετο σε οποιαδηποτε αποφαση της Ενωσης, εως οτου αυτη αρει το εμπαργκο στις εξαγωγες βρετανικου βοδινου κρεατος. Το ακανθωδες αυτο προβλημα καλειται να επιλυσει η Ιταλια που ασκει την περιοδο αυτη την προεδρια της Ευρωπαικης Ενωσης. Απο την πλευρα της, η Ευρωπαικη Επιτροπη ενεκρινε προταση υπερ της χαλαρωσης του παγκοσμιου εμπαργκο στις εξαγωγες ζελατινης, λιπους και σπερματος προερχομενων απο βρετανικα βοοειδη. Η Ελλαδα ασκει πολιτικη στο πλαισιο της Ευρωπαικης Ενωσης και λαμβανει μεριμνα για την υγεια των πολιτων, δηλωσε στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας.

Τουλαχιστον 20 νεκροι και 30 τραυματιες ειναι ο απολογισμος ισχυρης εκρηξης που σημειωθηκε σε λεωφορειο στο ινδικο κρατιδιο Ρατζασταν. Απο την εκρηξη καταστραφηκε η οροφη του λεωφορειου και προκληθηκε φωτια. Αλλο ενα ατομο εχασε τη ζωη του, αυτη τη φορα στη Κωνσταντινουπολη, οταν κατερρευσε πενταοροφο κτιριο. Το δυστυχημα συνεβη την ωρα που συνεργεια εργατων κατεδαφιζαν γειτονικο κτιριο, στο πλαισιο περιβαλλοντικων οικοδομικων εργων ενοψει της διασκεψης των Ηνωμενων Εθνων, που θα διεξαχθει στην Κωνσταντινουπολη τον ερχομενο μηνα.

Και ενω αυτα συμβαινουν στην Κωνσταντινουπολη, στην Αγκυρα τριζουν ολο και περισσοτερο τα θεμελια του κυβερνητικου συνασπισμου. Σε μια κινηση αντιπερισπασμου, η πρωην πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ ζητησε απο τον νυν πρωθυπουργο και εταιρο της, Μεσουτ Γιλμαζ, να παραιτηθει, υποστηριζοντας οτι η χωρα χρειαζεται μια κυβερνηση πλειοψηφιας, αφηνοντας ετσι αιχμες οτι η κυβερνηση Γιλμαζ δεν διαθετει πλεον τη στηριξη της Βουλης. Την παραιτηση Γιλμαζ ζητησαν χθες και οι ισλαμιστες του κομματος της Ευημεριας.

Τριημερο εθνικο πενθος κηρυξε απο σημερα η κυβερνηση της Τανζανιας, μετα το χθεσινο ναυαγιο οχηματαγωγου οπου πανω απο 500 ατομα εχασαν τη ζωη τους. Το ναυαγιο σημειωθηκε στη λιμνη Βικτωρια, οταν το πλοιο προσεκρουσε σε βραχο, ανατραπηκε και στην συνεχεια βυθιστηκε. Μεχρι στιγμης εχουν ανασυρθει 25 πτωματα, ενω στα νοσοκομεια νοσηλευονται γυρω στους 90 επιζωντες.

Με το Ιντερνετ μπορεις να κανεις τα παντα, ακομα και να παντρευτεις! Ειναι γνωστο οτι τα συγχρονα τεχνολογικα μεσα εκμηδενιζουν τις αποστασεις, αλλα σε βαθμο να αναπληρωσουν τη φυσικη παρουσια στην τελεση γαμου συνιστα καινοτομια. Τη φαεινη ιδεα ειχε ενας 43χρονος Ιταλος που αποφασισε να παντρευτει την καλη του, μια 32χρονη Κινεζα, μεσω κομπιουτερ. Ο γαμπρος ηταν στο Μιλανο, η νυφη στη Νεα Υορκη και δεκαδες φιλοι και συγγενεις κολλημενοι στις οθονες των κομπιουτερ τους. Ο γαμος επικυρωθηκε απο ειρηνοδικη και ειναι καθολα νομιμος, αρκει να μην γινει και ο μηνας του μελιτος με τον ιδιο τροπο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην ουσιαστικη της φαση εισερχεται απο αυριο η δικαστικη ερευνα για την υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ. Η ολομελεια του Συμβουλιου Εφετων Αθηνων συγκαλειται για να αποφασισει την ασκηση ποινικης διωξης κατα παντος υπευθυνου, για τρια κακουργηματα και τρια πλημμεληματα, οπως προτεινε ο εισαγγελεας κ. Καραμπελας που διενηργησε προκαταρκτικη εξεταση. Την Τριτη εχει κληθει να καταθεσει στον προισταμενο της Εισαγγελιας Πρωτοδικων κ. Κανελλοπουλο ο προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρατης Κοκκαλης.

Υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ πραγματοποιειται αυριο η κρισιμη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας της Νεας Δημοκρατιας στη διαρκεια της οποιας θα συζητηθει μια σειρα θεματων που αφορουν τη στρατηγικη του κομματος, ενοψει της Εθνικης Συνδιασκεψης, τον αλλο μηνα και τις πολιτικες εξελιξεις. Πολιτικοι κυκλοι χαρακτηριζαν ως κινηση επιδειξης δυναμης, ενοψει της αυριανης συνεδριασης, την παρουσια περισσοτερων απο πενηντα βουλευτων και στελεχων του κομματος, στο σπιτι του Κωνσταντινου Μητσοτακη, με αφορμη την ονομαστικη του εορτη.

Η συγκροτηση ενος μετωπου με αντιιμπεριαλιστικο και αντιμονοπωλιακο χαρακτηρα, ειναι το βασικο στοιχειο της εισηγησης της Κεντρικης Επιτροπης, που αναγνωσε η γενικη γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, κηρυσσοντας την εναρξη των εργασιων του 15ου Συνεδριου του Κομμουνιστικου Κομματος. Στην εισηγηση της Κεντρικης Επιτροπης δεν περιειχετο η γνωστη φραση πεντε κομματα δυο πολιτικες, ασκειτο κριτικη στα αλλα κομματα, ενω για το θεμα των συνεργασιων τονιζοταν οτι δεν υπαρχουν περιθωρια με κομματα που υιοθετουν καπιταλιστικες και ιμπεριαλιστικες ιδεες. Στο χαιρετισμο του ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης τονισε την αναγκη να διατηρηθουν διαυλοι επικοινωνιας μεταξυ των κομματων και διευκρινησε οτι ανεξαρτητα απο τις αποκλισεις που υπαρχουν θα πρεπει να αναζητηθει ενα κοινο μετωπο Στο χαιρετισμο του, εκ μερους της Νεας Δημοκρατιας, ο κ. Αριστειδης Καλατζακος τονισε την αναγκη να παρακολουθουν τα κομματα απο κοντα τις διεθνεις εξελιξεις, διαφορετικα ειναι καταδικασμενα σε εξαφανιση.Η Πολιτικη Ανοιξη δια της εκπροσωπου της Φωτεινης Στεφανοπουλου ζητησε απο το ΚΚΕ να ενημερωσει τις ξενες αντιπροσωπειες, που παρευρισκονται στο Συνεδριο για τα εθνικα μας θεματα.

Στις 28 Μαιου θα συναντηθουν οι εντεταλμενοι διπλωματες Ελλαδας και Τουρκιας, για να προετοιμασουν τη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων των δυο χωρων, στο περιθωριο της Συνοδου του ΝΑΤΟ, στις 2 Ιουνιου, στο Βερολινο. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος διευκρινησε οτι δεν προκειται να γινει διαλογος, αλλα η καθε πλευρα θα αναπτυξει τις αποψεις της επι θεματων που θα θεσει η ιδια στη συναντηση των δυο υπουργων. Στο μεταξυ το τουρκικο υπουργειο Εξωτερικων διενειμε παραχαραγμενο χαρτη, στους ξενους ανταποκριτες που ξεναγησε στην περιοχη της Ιμιας, το περασμενο Σαββατοκυριακο. Απο το χαρτη εχουν απαλειφθει τα στοιχεια του εκδοτη και υπαρχει παραπλανητικη ενδειξη οτι ο χαρτης βασιζεται σε στοιχεια της Ελληνικης Υδρογραφικης Υπηρεσιας. Στις Βρυξελλες ο Ελληνας αντιπροσωπος στη Διακυβερνητικη Διασκεψη, Γιαννος Κρανιδιωτης, υπεβαλε, εκ μερους της κυβερνησης, υπομνημα για την προστασια των νησιων του Αιγαιου.

Επιμενουν στις κινητοποιησεις τους οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας που διεκδικουν πριμ παραγωγικοτητας, υψους 60. 000 δρχ το μηνα. Σημερα πραγματοποιησαν και νεα σταση εργασιας και συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο. Συνεχιζονται επισης και οι στασεις εργασιας των γιατρων στα δημοσια νοσοκομεια, ενω αυριο αρχιζει η 48ωρη απεργια των γιατρων της Αθηνας και του Πειραια, που διαμαρτυρονται στο νομοσχεδιο Πεπονη για την υγεια.

Το νομοσχεδιο για την ανεργια θα κατατεθει τις προσεχεις ημερες στη Βουλη, δηλωσε σημερα ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος και σημειωσε οτι ετοιμαζονται νομοθετικες ρυθμισεις για ασφαλιστικα ζητηματα, πλην της ενοποιησης των Ταμειων και νομοσχεδιο για τον ΟΓΑ. Ο υπουργος δηλωσε οτι δεν θα δεχθει απελευθερωση του οριου μαζικων απολυσεων, αλλα θα υπαρξει ρυθμιση χρεων εργοδοτων προς το ΙΚΑ. Ο Συνδεσμος Βιομηχανων Κλωστουφαντουργιας, επικαλουμενος την κριση του κλαδου, ζητα απελευθερωση των απολυσεων και διετη αναστολη (παγωμα) των πληρωμων εισφορων προς το ΙΚΑ.

Συσκεψη για το θεμα του κρουαζιεροπλοιου Μαρκο Πολο, το οποιο αναμενεται το Σαββατο στο λιμανι του Πειραια, θα πραγματοποιηθει αυριο στο υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας. Η συσκεψη αποφασιστηκε, μετα τη νεα προσφυγη της πλοιοκτητριας εταιριας στο Συμβουλιο Επικρατειας, αλλα και την προθεση των ναυτεργατων να εμποδισουν παση θυσια τον καταπλου του πλοιου στον Πειραια. Παντως, και σημερα, ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας Κοσμας Σφυριου, επεμεινε στις θεσεις του, τονιζοντας οτι το πλοιο παραβιαζει την εθνικη νομοθεσια, αφου αναμεσα στα πολλα ταξιδια του, υπαρχουν και τα λεγομενα κυκλικα, δηλαδη η αποβιβαση και επιβιβαση επιβατων στα ελληνικα λιμανια.

Μειωμενες κατα δυο δραχμες το λιτρο θα ειναι απο αυριο οι λιανικες τιμες πωλησης των βενζινων, λογω μειωσης των διεθνων τιμων και των τιμων διυλιστηριου. Η μειωση αναμενεται να γινει αισθητη και απο τους καταναλωτες, καθως οι βενζινοπωλες εχουν δεσμευτει οτι θα ακολουθουν τις αυξομειωσεις των διεθνων τιμων.

Στη Θεσσαλονικη βρισκεται ο Προεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης Ζακ Σαντερ, για να μετασχει στην εναρκτηρια συνεδριαση των Δημων και Περιφερειων της Ευρωπης. Κατα την παραμονη του στη Ελλαδα ο κ. Σαντερ, θα εχει επαφες με την κυβερνηση, στο πλαισιο του γυρου των πρωτευουσων και ενοψει της Συνοδου Κορυφης της Φλωρεντιας, τον προσεχη μηνα. Ο κ. Σαντερ επιδιωκει την προωθηση του θεματος του λεγομενου Συμφωνου της Απασχολησης στην Ευρωπαικη Ενωση, στη Συνοδο της Φλωρεντιας, με απτα αποτελεσματα για τον Ευρωπαιο πολιτη.

Αλλο ενα ατομο προστεθηκε στο μακρυ καταλογο των θυματων απο τα ναρκωτικα. Προκειται για την 35χρονη Αναστασια Θανου, η οποια βρεθηκε νεκρη το πρωι στο διαμερισμα της στο κεντρο της Αθηνας. Διπλα της βρεθηκε μια συριγγα με υπολειμματα ηρωινης.

Σε συναγερμο εχουν τεθει οι υπηρεσιες της Νομαρχιας Ιωαννινων, υστερα απο πληροφοριες οτι στη νοτια Αλβανια εμφανιστηκε αφθωδης πυρετος σε ζωα της περιοχης. Απο το υπουργειο Γεωργιας και την νομαρχια Ιωαννινων, δοθηκαν εντολες να ενταθουν οι ελεγχοι στα συνορα, ενω ολα τα αυτοκινητα που εισερχονται απο τη γειτονικη χωρα θα απολυμαινονται υποχρεωτικα στην Κακαβια.

Απεβιωσε, σε ηλικια 82 ετων και μετα απο πολυμηνη ασθενεια, ο Μητροπολιτης Φθιωτιδας Δαμασκηνος. Η σορος του θα εκτεθει σε λαικο προσκυνημα στον Ιερο Μητροπολιτικο Ναο της Λαμιας μεχρι την Παρασκευη, στις 4 το απογευμα, οποτε θα γινει η κηδεια του. Με αποφαση του Αρχιεπισκοπου, Σεραφειμ, ορισθηκε τοποτηρητης της Μητροπολεως Φθιωτιδας, ο Μητροπολιτης Δημητριαδος και Αλμυρου Χριστοδουλος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με φανερη την πικρα του απο την συμπεριφορα της διοικησης του Ολυμπιακου τους τελευταιους 18 μηνες και παρα τις αντιδρασεις ερυθρολευκων οπαδων, ο Γιαννης Ιωαννιδης, ανακοινωσε την αποχωρηση του απο την τεχνικη ηγεσια της ομαδας του Πειραια. Η συνεντευξη Τυπου, σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας, εγινε σε φορτισμενη ατμοσφαιρα, λογω της παρουσιας των οπαδων του Ολυμπιακου, ενω δεν ελειψαν και ανοιχτες κατηγοριες κατα του Σωκρατη Κοκκαλη οτι εδιωξε τον Ιωαννιδη επειδη δεν αντεχε να μοιραζεται μαζι του τη δοξα. Ο Ιωαννιδης αποκαλυψε οτι ειχε αποφασισει να παραιτηθει απο περσι, αλλα τον κρατησε στον Πειραια η αγαπη των φιλαθλων, που δεν μπορουσε να προδωσει. Τελικα, οπως ειπε, αποφασισε να στειλει την επιστολη παραιτησης στις 2 Μαιου και ενω ειχε εξασφαλιστει η προκριση του Ολυμπιακου στην Ευρωλιγκα. Ο 48-χρονος τεχνικος, τονισε οτι δεν ειχε επαφες με αλλους συλλογους και χαρακτηρισε τα πεντε χρονια παρουσιας του στο πειραικο συγκροτημα, ως τα ωραιοτερα της ζωης του.

Οσον αφορα τον αντικαταστατη του, φαινεται οτι εχει ηδη βρεθει και δεν πρεπει να ειναι αλλος απο τον προπονητη του Πανιωνιου Ντουσαν Ιβκοβιτς. Για την απιθανη περιπτωση κατα την οποια ο Ολυμπιακος δεν θα συνεργαστει τελικα με τον Ιβκοβιτς, ακουγονται τα ονοματα του συμπατριωτη του Ζελικο Ομπραντοβιτς, του τεχνικου της Αλμπα Βερολινου Σβετισλαβ Πεσιτς και του προπονητη της Μπενετον Τρεβιζο Μαικ Ντ' Αντονι. Η αλλαγη στην τεχνικη ηγεσια των ερυθρολευκων θα φερει και αναλογες ανακαταταξεις στο εμψυχο δυναμικο της ομαδας. Συμφωνα με πληροφοριες, λοιπον, στον Ολυμπιακο δεν θα μεινουν οι Αμερικανοι Ντειβιντ Ριβερς και Ουολτερ Μπερι. Για την αποκτηση του τελευταιου, μαλιστα, κινειται δυναμικα η ΑΕΚ. Πιθανοτατα να αποχωρησουν απο την ομαδα και οι δυο σεντερ, Παναγιωτης Φασουλας και Ντραγκαν Ταρλατς, ο οποιος ενδεχεται να συνεχισει την καριερα του στο ΝΒΑ.

Πραγματοποιειται αποψε στο Ολυμπικο της Ρωμης, ο μεγαλος τελικος της σημαντικοτερης ποδοσφαιρικης διοργανωσης συλλογων στην Ευρωπη, το Τσαμπιονς Λιγκ, αναμεσα στον κατοχο του τιτλου Αγιαξ και τη Γιουβεντους. Οι Ολλανδοι, θεωρουνται το φαβορι της αναμετρησης, παρα το οτι θα στερηθουν τις υπηρεσιες ενος ακομη ποδοσφαιριστη τους, του διεθνη μεσου Φρανκ Ντε Μπερ, ο οποιος υποφερει απο διαστρεμμα στον αστραγαλο. Αντιθετα, ο διεθνης επιθετικος Πατρικ Κλαιφερτ θα ειναι στον παγκο του Αγιαξ. Απο την αλλη πλευρα, η Γιουβεντους θα αγωνιστει πληρης. Ο αγωνας θα αρχισει στις 9. 30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΚΑ.

Στο ποδοσφαιρικο τμημα του Ολυμπιακου αναμενεται να μετακομισει ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, ο οποιος δεν αποκλειεται μεχρι το τελος της εβδομαδας και να ανακοινωσει τα σχεδια του. Απο την αλλη πλευρα, η αρνηση του Ολυμπιακου στην προταση της Ναπολι για την παραχωρηση του Ιλια Ιβιτς, δειχνει τις προθεσεις των ερυθρολευκων να κρατησουν και για την επομενη περιοδο τον Σερβο επιθετικο. Στο μεταξυ, δεν φαινεται φως για την παραμονη του Στελιου Μανωλα στην ΑΕΚ. Ο Μανωλας, συμφωνα με πληροφοριες, ζητα 100 εκ. δρχ. , ενω ο κ. Τροχανας δεν ανεβαινει απο την αρχικη προσφορα του, που ειναι 60 εκ.

Η μεγαλη στιγμη που περιμενει καθε νεαρος μπασκετμπολιστας και που δεν ειναι αλλη απο τη συμμετοχη στο ΝΒΑ, εφθασε για τους παικτες του ΠΑΟΚ, Πρεντραγκ Στογιακοβιτς και Ευθυμη Ρετζια. Οι δυο νεαροι ασοι συγκαταλεγονται μεταξυ των 42 παικτων που θα συμπεριληφθουν στα φετινα ντραφτ του κορυφαιου πρωταθληματος μπασκετ. Υποψηφιος για μια καριερα στα αμερικανικα γηπεδα ειναι και ο αμερικανος Πριστ Λοτερντειλ, που αγωνιστηκε φετος στο Περιστερι.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικο κλιμα πραγματοποιηθηκε και η σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με το επενδυτικο ενδιαφερον να ειναι αρκετα περιορισμενο. Ο Γενικος Δεικτης Τιμων κινηθηκε με μικρες διακυμανσεις για να κλεισει τελικα στις 917,06 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 0,04%. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,08%, Ασφαλειες ανοδος 0,18%, Ληζινγκ πτωση 0,87%, Επενδυσεις ανοδος 0,54%, Βιομηχανιες πτωση 0,41%, Διαφορες ανοδος 0,55%, Συμμετοχων ανοδος 0,23%. Σε ποσοστο 0,85% ενισχυθηκε ο δεικτης της παραλληλης αγορας. Με ανοδο 30 δραχμων εκλεισε η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ και διαμορφωθηκε στις 3. 990 δραχμες, διακινωντας 52. 170 τεμαχια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η πτωση της θερμοκρασιας και οι τοπικες βροχες η καταιγιδες, στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου, ενω στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 14 με 28, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 15 με 31 και στα νησια 17 με 29. Λιγες προσκαιρες νεφωσεις, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 18 με 31 και 16 με 27 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Thursday, 23 May 1996 - 1:12:48