Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έσπασε κάθε ρεκόρ ο «ατρόμητος Φέλιξ» - Άλμα από τα 39 χλμ.
  • [02] Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις - Εμπλοκή για εργασιακά, απολύσεις
  • [03] Spiegel: Διετή επιμήκυνση για Ελλάδα ζήτησε η τρόικα στο Eurogroup

    [01] Έσπασε κάθε ρεκόρ ο «ατρόμητος Φέλιξ» - Άλμα από τα 39 χλμ.

    Με επιτυχία στέφθηκε το εγχείρημα του Αυστριακού αλεξιπτωτιστή Φέλιξ Μπομγκάρτνερ, ο οποίος προσγειώθηκε σώος, έχοντας πηδήξει στο κενό από αερόστατο ευρισκόμενο σε ύψος 39 χλμ., στην έρημο στο Νέο Μεξικό. Στόχος του «ατρόμητου Φέλιξ» ήταν να σπάσει το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης, τόσο σε ύψος όσο και σε ταχύτητα -σπάζοντας το φράγμα του ήχου- κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

    Η «ελεύθερη πτώση» του αλεξιπτωτιστή διήρκεσε 4 λεπτά 19 δεύτερα, με τελική ταχύτητα τα 1.137 χλμ. την ώρα, όπως είπαν κατόπιν οι διοργανωτές του φιλόδοξου εγχειρήματος. Μέχρι την προσγείωση, μετά το άλμα στο κενό από το αερόστατο, κύλησαν εννέα λεπτά τρία δεύτερα. Το αλεξίπτωτο ήταν ανοικτό στα τελευταία 4 λεπτά 44 δεύτερα.

    Ο Αυστριακός έκανε πενταετή προετοιμασία, έχοντας στο πλευρό του 100 συνεργάτες.

    Σύμφωνα με ειδικούς, σήμερα κινδύνευε από «απώλεια συνείδησης κατά την πτώση, πιθανόν μοιραία για την ίδια του την ζωή».

    Το άλμα που πέτυχε θα μελετηθεί τώρα από τη σκοπιά της ιατρικής και της αεροναυτικής και θα χρησιμεύσει στους αστροναύτες.

    Οι άνεμοι καθυστέρησαν σήμερα επί τρίωρο το εγχείρημα αυτό, ενώ το είχαν ματαιώσει την Τρίτη.

    Τριάντα πέντε κάμερες, στο έδαφος και από ελικόπτερο, μία πάνω στη στολή του Αυστριακού, απαθανάτισαν το ιστορικό εγχείρημα, που μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube, 65 ολόκληρα έτη αφότου ο Αμερικανός πιλότος Τσακ Γέγκερ με αεροπλάνο κατέρριψε το φράγμα του ήχου.

    Ο Αμερικανός σμηναγός Τζο Κίτινγκερ το 1960 είχε πηδήξει με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο, όμως από μικρότερο του Μπομγκάρτνερ ύψος (περίπου 31 χλμ.), κατέχοντας έως τώρα το ρεκόρ κατηγορίας.

    BBC: Skydiver Felix Baumgartner lands highest ever jump

    Σχετική είδηση: Ελεύθερη πτώση του "Ατρόμητου Φέλιξ" απο την Στρατόσφαιρα

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012 23:11

    Είδηση: 23840

    [02] Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις - Εμπλοκή για εργασιακά, απολύσεις

    Μαραθώνιες και με εμπλοκές είναι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση για να οριστικοποιηθούν το νέο πακέτο μέτρων και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη. Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών για το πακέτο μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ, τις προαπαιτούμενες δράσεις και το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα σε όλα τα μέτωπα και δεν τελειώνουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις. Νωρίτερα, λόγω σοβαρότατων διαφωνιών που προέκυψαν, διακόπηκαν για περίπου μία ώρα οι συνομιλίες με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος ενημέρωσε για το θέμα τον Πρωθυπουργό. Οι επαφές του υπουργού Εργασίας με την τρόικα θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, με δύο καυτά θέματα να παραμένουν ανοιχτά: τη μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης και το θέμα των τριετιών. Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαπιστώθηκε διαφωνία, καθώς η τρόικα επιμένει στη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα συνάντηση τη Δευτέρα.

    Δεν βάζει «νερό στο κρασί της» η τρόικα

    Αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Κάντε λίγο υπομονή. Τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή». Στην ερώτηση «Τελικά θα προτιμήσετε μειώσεις μισθών, αντί για απολύσεις;», απάντησε: «Προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».

    Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι είναι πιθανό να υπάρξει νέα συνάντηση με την τρόικα αύριο.

    «Το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας "δεν αλλάζει", "είναι αδιαπραγμάτευτο" και αποτελεί "σταθερή κυβερνητική θέση", καθώς δεν μπορούμε ακόμα να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις. (...) Ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει "σκαλοπάτι" για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής», επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας.

    Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συζητείται, επαναλαμβάνει ο Γιάννης Βρούτσης.

    Η τρόικα, από ό,τι φαίνεται, επιμένει στις απόψεις της για τον κατώτατο μισθό, τις τριετίες και τις αποζημιώσεις για απολύσεις, ενώ αμφισβητεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

    Επιπλέον, εκτός από τα εργασιακά, θέτει και το φορολογικό ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ το κενό του 1 δισ. ευρώ που έχει προκύψει από τον ΕΟΠΥΥ, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012.

    Σχετική είδηση: Εργασιακά, φορολογικό «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Ρ. Αλεξοπούλου, Α. Κωνσταντακάκη, Γ. Ευθυμίου

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 00:07

    Είδηση: 23839

    [03] Spiegel: Διετή επιμήκυνση για Ελλάδα ζήτησε η τρόικα στο Eurogroup

    Να δοθούν δύο χρόνια επιπλέον για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος ζήτησε, από το Eurogroup η τρόικα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Το περιοδικό αναφέρει επίσης πως εντός της τρόικας υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

    Εν αναμονή της έκθεσης

    «Η τρόικα ερίζει για την ελληνική έκθεση», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «τσακώθηκαν» για την αναμενόμενη από καιρό έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

    Αρχικά, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, είχε συμφωνηθεί μεταξύ των διεθνών δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης η μείωση του χρέους μέχρι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ και η τήρηση αυτού του στόχου αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση ύψους 31,5 δισ. ευρώ. «Λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, όμως, η Αθήνα δεν θα πετύχει τον στόχο του 120%, όπως δείχνουν εσωτερικοί υπολογισμοί της τρόικας», τονίζεται στο δημοσίευμα και εξηγείται ότι «η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από το πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος το 2020 θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 140% του ΑΕΠ, την ΕΚΤ να υπολογίζει παρόμοιο ποσοστό, αλλά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά αισιόδοξα την κατάσταση και να προβλέπει το ύψος του χρέους στο 128% του ΑΕΠ το 2020».

    Όπως υποστηρίζει το Spiegel, οι ειδικοί της τρόικας εισηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν δύο χρόνια επιμήκυνση στην Αθήνα, κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον.

    Το ποσό θα μπορούσε να βρεθεί μόνο με «κούρεμα» των απαιτήσεων των επίσημων πιστωτών ή με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ενδεχόμενα τα οποία απορρίπτει μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, επειδή αναμένει αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αναφέρει το περιοδικό.

    Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ανοικτά, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις στο Τόκιο, τη διετή επιμήκυνση -την στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε, από το ίδιο πάνελ με την Λαγκάρντ την Παρσκευή, πως το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Der Spiegel, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Στάθης Σφαέλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012 22:27

    Είδηση: 23815


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 October 2012 - 20:49:38 UTC