Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Στουρνάρας: Θετική η επίσκεψη της Α. Μέρκελ-Το Νοέμβριο η δόση
  • [02] Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από την Άνγκελα Μέρκελ

    [01] Γ. Στουρνάρας: Θετική η επίσκεψη της Α. Μέρκελ-Το Νοέμβριο η δόση

    Θετικά αποτίμησε ο Υπουργός Οικονομικών την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα. Ο κ. Στουρνάρας ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς θα κινηθούν τα χρονοδιαγράμματα από εδώ και πέρα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί μέσα στο Νοέμβριο. Ο κ. Στουρνάρας, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο σημείωσε ότι πήραν την εντολή από το Eurogroup να εξεταστεί το πώς θα καλυφτεί το επιπλέον ποσό που χρειάζεται για την επιμήκυνση θεωρώντας όμως ότι αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο πρόβλημα, καθώς θα βρεθεί ο τρόπος.

    Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών

    «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε τίποτα για το σημερινό;

    Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Θετικό, νομίζω, ήταν. Ήταν νομίζω μία θετική αποτίμηση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε τώρα μία καλύτερη εικόνα για το πώς θα κινηθούν τα χρονοδιαγράμματα;

    Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Κάπως καλύτερη εικόνα. Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό με μεγάλη λεπτομέρεια, ενημερώσαμε τους Πολιτικούς Αρχηγούς για το τι έγινε χθες στο Eurogroup. Έχουμε, βέβαια, δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε αισιόδοξος; Πιστεύετε ότι η κα Μέρκελ μπορεί να μεσολαβήσει, έτσι ώστε να υπάρχει μία καλύτερη έκθεση από την τρόικα;

    Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, η κα Μέρκελ είπε να δούμε την έκθεση της τρόικα πρώτα. Βέβαια, οι πολιτικές αποφάσεις από πολιτικούς λαμβάνονται στο τέλος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, έχετε μια πιο σαφή εικόνα αν τελικά θα πάμε σε μία πλήρη εκταμίευση της δόσης, αν θα υπάρξει επιμήκυνση;

    Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Την επιμήκυνση την έχουμε ζητήσει. Είναι πάνω στο τραπέζι. Το πρόβλημα με την επιμήκυνση, είναι ότι απαιτεί παραπάνω χρήματα. Πήραμε την εντολή από το Eurogroup για να δούμε πως θα βρεθούν αυτά τα παραπάνω χρήματα. Με τι τρόπους. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τόσο δύσκολο πρόβλημα αυτό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για την εκταμίευση πότε, περίπου, την υπολογίζετε; Νοέμβριο;

    Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Ναι. Στον Νοέμβριο».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 21:39

    Είδηση: 23457

    [02] Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από την Άνγκελα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνώρισε τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να δείξουμε ότι η ευρωζώνη μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα.

    Ελλάδα και Γερμανία θα συνεργαστούν πολύ στενά προς αυτή την κατεύθυνση, είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος. Μίλησε ακόμη για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ομάδα Δράσης για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα σχετικά με τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αλλά και για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, για τις οποίες - είπε - ότι η Γερμανία θα βοηθήσει για να αυξηθούν οι πιστώσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία προς την Ελλάδα, αλλά στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της αντίστοιχης γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KFB.

    Σε ερώτηση για την άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα, η Αγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν όλη την ευρωζώνη, αλλά η επίλυση αυτών των προβλημάτων θα πάρει χρόνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η καταβολή μιας δόσης από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα αυτά.

    Απαντώντας στην ερώτηση «πόσο θα χρειαστεί να περιμένει η Ελλάδα μέχρι να καταβληθεί η δόση;» η κυρία Μέρκελ είπε: «Μπορώ να πω ότι το πόρισμα της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν είναι έτοιμο να παρουσιαστεί. Αλλωστε είναι κατανοητό πως το να δουλεύει κανείς σε βάθος έχει προτεραιότητα από το να δουλεύει γρήγορα. Η δόση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από το καλοκαίρι και είναι απόλυτα απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Πιέζουμε κι εμείς όσο μπορούμε αλλά οφείλουμε να λύσουμε πρώτα θέματα αξιοπιστίας».

    Η κυρία Μέρκελ μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις που θα δώσει έναυσμα στην ανάπτυξη, ενώ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση των πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι άλλες ευρωπαϊκές πηγές προς την Ελλάδα για ανάλογα προγράμματα.

    Μίλησε ακόμη για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ομάδα Δράσης για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

    Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν ζητά χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του. Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος έστειλε το μήνυμα σε όσους ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας και στην αποτυχία της Ευρώπης, λέγοντας ότι θα χάσουν αυτό το στοίχημα.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ, ο κ.Σαμαράς είπε ότι σπάει μια απομόνωση της χώρας και λόγω των δικών μας σφαλμάτων.

    Κυβερνητικές πληροφορίες για τη συνάντηση

    Ανοιχτή σε μία συζήτηση για το θέμα της επιμήκυνσης εμφανίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων που έκαναν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η καγκελάριος.

    Όλα τα ζητήματα της συμφωνίας θα έρθουν πακέτο και όχι ένα-ένα ενώ τέθηκε και το ζήτημα της επιμήκυνσης, είπε το στέλεχος

    «Να το συζητήσουμε» ήταν η απάντηση επ' αυτού της Γερμανίδας καγκελάριου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου.

    Επιπλέον, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η Σύνοδος Κορυφής να εξουσιοδοτήσει το επόμενο Eurogroup ή ένα έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

    Σημειώνεται ότι την αισιοδοξία του εξέφρασε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκταμίευση των 31,5 δις ακόμα και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Παράλληλα χαρακτήρισε ως σημαντική αναφορά που αφορά την ρευστότητα στην αγορά τα όσα ειπε η κ.α Μέρκελ για έναυσμα ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.

    Ενημέρωση Βενιζέλου και Κουβέλη από τον Πρωθυπουργό

    Ο κ. Σαμαράς μετά την αναχώρηση της κ. Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη τους οποίους ενημέρωσε για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με την Γερμανίδα Καγκελάριο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟκ ενημερώθηκε και από τον Υπουργό Οικονομικών και τα αποτελέσματα του Eurogroup.

    ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποτιμούν θετικά την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα

    Και μόνο το γεγονός της επίσκεψης της Καγκελαρίου Μέρκελ, είναι πολύ θετικό για τη χώρα, σχολιάζει η Ιπποκράτους. Έχει τεράστια σημασία, τη στιγμή που η Γερμανία δια στόματος της Καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά και οι εταίροι μας εν γένει αναγνωρίζουν και προβάλουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της Ελλάδας τα δυόμισι τελευταία χρόνια, το ίδιο να κάνει και η κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές της και τις δημόσιες δηλώσεις της με ξένους ηγέτες, προσθέτει η Ιπποκράτους.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συνεργατών του Φώτη Κουβέλη, στα θετικά είναι η ίδια από μόνη της παρουσία και η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ που αν μη τι άλλο σηματοδοτεί μια στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση και στην χώρα μας, οι σαφείς αναφορές στο ζήτημα της ανάπτυξης και ότι δεν υπάρχουν εκ νέου αναφορές σε θέματα λιτότητας.

    Παράλληλα θεωρούν πως δεν υπήρξε αναφορά στο θέμα της δόσης πιθανόν για λόγους τακτικής λόγω και των γερμανικών εκλογών ή ίσως επειδή υπήρξε νωρίτερα συνεννόηση με τον Όλι Ρέν να κλείσει με την δήλωση που έκανε σήμερα ότι η δόση θα εκταμιευτεί τον Νοέμβριο.

    Στη ΔΗΜΑΡ, θεωρούν ως αρνητικό στοιχείο την αποστροφή του λόγου της κ. Μέρκελ ότι «ελπίζει και εύχεται να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», καθώς όπως τονίζουν επιβεβαιώνει πως θα πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή επαναδιαπραγμάτευση.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση υποστήριξε ότι η Αγκελα Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα, μόνο και μόνο για να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση και το καταστροφικό μνημόνιο, τα νέα μέτρα των 13,5 δις, τα οποία αν εφαρμοστούν θα βουλιάξουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και θα αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο την Ευρώπη.

    Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι είναι αδύνατο πλέον να συνεχιστούν οι πολιτικές των μνημονίων, της εξαθλίωσης των Ελλήνων, των αυτοκτονιών, οι πολιτικές των 1.800.000 ανέργων. Είναι η ώρα πρόσθεσε, να αντιληφθούν όλοι, ότι η Ελλάδα είναι μια εθνικά κυρίαρχη χώρα, ισότιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θυροκόλησαν στην γερμανική πρεσβεία μήνυμα προς τον γερμανικό λαό.

    Για μια θλιβερή πολιτική ηγεσία που δεν τόλμησε να απαιτήσει τα αυτονόητα από την καγκελάριο Μέρκελ, δηλαδή τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αναδιάρθρωση του χρέους και την απαλλαγή του κράτους από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι θα νικήσουν εκείνοι οι λαοί που δεν διστάζουν να σπάσουν και να χάσουν τις ταξικές αλυσίδες τους. Αυτό, τόνισε, είναι το νόημα των σημερινών συγκεντρώσεων για μας και αυτό πρέπει να είναι το νόημα των άμεσων και μελλοντικών αγώνων.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 21:47

    Είδηση: 23451


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 October 2012 - 20:51:10 UTC