Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ανοικτά» κάποια από τα «μέτωπα» στο πακέτο μέτρων - Αισιοδοξία
  • [02] Α. Σαμαράς: «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατία»

    [01] «Ανοικτά» κάποια από τα «μέτωπα» στο πακέτο μέτρων - Αισιοδοξία

    «Ανοικτά» παραμένουν ακόμη κάποια από τα «μέτωπα» στο πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών και των 2 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων, αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει αισιοδοξία ότι «στόχος είναι όταν επανέλθουν οι επικεφαλής - σε μια εβδομάδα - να είναι κλεισμένο το πακέτο».

    Όπως τόνισε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, «υπάρχει πρόοδος, βρέθηκε κοινός τόπος, κοινή συνισταμένη. Υπάρχουν ακόμα κομμάτια που μένουν προς διερεύνηση και συζήτηση, όχι, όμως, θέματα σύγκρουσης».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προς διερεύνηση ζητήματα αφορούν τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και σε εκείνο των εσόδων, και το δύσκολο έγκειται στην κατανομή των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ, ώστε να είναι κοινωνικά δικαιότερα. Πρόσθεσε δε κατηγορηματικά, ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ειδική προστασία προς τους αδύναμους, και να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους όσο το δυνατόν περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα». Όμως, είναι ακόμη άγνωστο εάν στην περίπτωση που και τότε δεν δεχθούν ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα, θα επανέλθουν στην απαίτηση για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών, αφού ολοκληρώθηκε και η σημερινή (Παρασκευή) 3ωρη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, θα αναχωρήσουν από την Αθήνα και θα επανέλθουν μετά από περίπου μια εβδομάδα. Το χρονικό αυτό διάστημα, θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου, με την επάνοδο των επικεφαλής, να υπάρξει συμφωνία.

    Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι βασικοί χρονικοί στόχοι για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν έχουν μεταβληθεί (η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 18 του ίδιου μηνός). Έτσι, εκ των πραγμάτων, δεν θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, ενώ δεν τέθηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις θέμα να «σπάσει» η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και αρχικά να δοθεί στη χώρα ένα μικρότερο ποσό, ως δάνειο- γέφυρα.

    Ανακοίνωση τρόικας

    Οι συζητήσεις της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές με αντικείμενο την αξιολόγηση του προγράμματος θα σημειώσουν σύντομη διακοπή για να συνεχιστούν σε μια εβδομάδα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα.

    Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Ελλάδα σε περίπου μια εβδομάδα, ενώ στη διάρκεια αυτού του διαστήματος, εμπειρογνώμονες θα παραμείνουν στην Αθήνα για περαιτέρω τεχνική επεξεργασία και οι επαφές με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν επίσης από τις έδρες των τριών οργανισμών.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία της τρόικας είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος. Η αντιπροσωπεία προσβλέπει στη συνέχιση των συζητήσεων σύντομα στην Αθήνα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί μιας δέσμης οικονομικών πολιτικών, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταλήγει η ανακοίνωση της τρόικας.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 23:13

    Είδηση: 22112

    [02] Α. Σαμαράς: «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατία»

    «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»

    «Δίνουμε όλοι αγώνα με τον ίδιο στόχο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ελευθερία. Η ελευθερία, η ελεύθερη αγορά, η ευημερία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη είναι τα κύρια στοιχεία της ταυτότητάς μας και του συνολικού μας μέλλοντος» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη διάσκεψη της Χριστιανοδημοκρατικής Διεθνούς, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.

    «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατία και δεν υπάρχει δημοκρατία και ευημερία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, απευθυνόμενος στα μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Διεθνούς, υπογράμμισε ότι δίνεται μια μεγάλη μάχη κατά του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, κατά κάποιων ανθρώπων που βάλλουν ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και στην κοινωνία.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δήλωσε: «Σας εκφράζω την απόφαση του ελληνικού λαού να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να καταπολεμήσει τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Κάποιοι έκαναν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικός εφιάλτης, διότι η κερδοσκοπία θα χτυπούσε τον επόμενο αδύναμο κρίκο».

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα διανύει το πέμπτο κατά σειρά έτος ύφεσης και πρόσθεσε ότι στο διάστημα αυτό χάθηκε το 20% του ΑΕΠ της χώρας, όμως υπογράμμισε ότι οι Έλληνες εννοούν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους. «Παράλληλα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, «πρέπει να στηριχθεί η ανάκαμψη και η κοινωνική συνοχή».

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει το κενό αξιοπιστίας και ότι με μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η προστασία της κοινωνικής συνοχής και με την όσο πιο δυναμική γίνεται προσπάθεια των Ελλήνων θέλει να μετατρέψει την κρίση σε επιτυχία.

    «Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα ήταν μοντέλο δημοκρατίας, επιτυχίας και ελευθερίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, σας στέλνουμε μήνυμα ελπίδας» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    Δήλωση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου του CD

    Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συμμετείχε στο συνέδριο του CDI, όπου εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος. Συνοδευόταν από τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος του CDI. Μετά το πέρας των εργασιών, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Συναντήθηκα σήμερα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Έλαβα μέρος μαζί με τον Γραμματέα του κόμματος κ. Κεφαλογιάννη στη συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Κεντρώων Δημοκρατών - που, μάλιστα, μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν σε μία από τις θέσεις των Αντιπροέδρων μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Ραχόι και τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Όρμπαν- και τέλος παρακάθισα σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μόντι, όπου πέραν των άλλων ήταν και οι Πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας και της Αλβανίας.

    Στις συναντήσεις μας εξέθεσα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τους εξέφρασα την απόφασή μας να ξεπεράσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας κι έτσι να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση. Και υπογράμμισα την ανάγκη να πετύχουμε γρήγορα ανάκαμψη της Οικονομίας μας, αλλά και να διαφυλάξουμε την κοινωνική μας συνοχή.

    Ιδιαίτερη σημασία έδωσα και στις προσπάθειες να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία...

    Μιλήσαμε ακόμα για τα γεωπολιτικά προβλήματα που δημιουργούνται στο περίγυρο της Ελλάδας και που επηρεάζουν όλες τις χώρες του Μεσογειακού νότου. Η απειλή από τα κύματα των λαθρομεταναστών είναι κοινή για τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης. Κι όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη.

    Οι συνομιλητές μας έδειξαν απόλυτη κατανόηση για τις δυσκολίες της Ελλάδας, αναγνώρισαν τις θυσίες που έχει ήδη κάνει ο Ελληνικός λαός, αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, ενώ συμφώνησαν να συνδυαστεί η εξυγίανση με την Ανάπτυξη.

    Στο ζήτημα αυτό υπάρχει πια μια ευρύτερη σύγκλιση μέσα στην ευρωζώνη, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την Ελλάδα.

    Γενικά το κλίμα στο εξωτερικό αλλάζει συνεχώς. Και υπέρ της Ελλάδας και υπέρ της Ανάπτυξης! Μένει, βέβαια, να γίνουν ακόμα πολλά.

    Αλλά τα χειρότερα - που έμοιαζαν αναπόφευκτα - τα αποτρέψαμε. Τώρα προσπαθούμε να σηκωθεί η χώρα στα πόδια της και να βελτιώσει τη θέση της. Και πάνω απ΄ όλα να κερδίσουμε το στοίχημα της αξιοπιστίας μας και της ανάπτυξης. Το ταχύτερο δυνατό!

    Αλλά το πιο σημαντικό είναι πια ότι πρέπει η ίδια η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας της, αλλά και στο στοίχημα της Ανάπτυξης το ταχύτερο...

    Ερώτηση: Κύριε Πρωθυπουργέ, πολλά ακούγονται ότι θα υπάρξει επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

    Αντώνης Σαμαράς: Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόθεση. Ας είναι πιο προσεκτικοί, εκείνοι οι οποίοι τα κυκλοφορούν αυτά.

    Ερώτηση: Θα υπάρξει περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα;

    Αντώνης Σαμαράς: Όχι, ασφαλώς και όχι».

    Σκληρή κριτική από ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Κ.Κ.Ε.

    Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σαμαρά - Μόντι, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «σε κάθε διεθνή επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται η στήριξη της κυβέρνησης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που αποδομεί την Ευρώπη και εξαθλιώνει τους λαούς της».

    Το ΚΚΕ επισημαίνει: Πώς να μη στηρίζει και να μην εκθειάζει ο ένας τον άλλον, οταν τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις τους κατά των εργαζομένων ειναι το ιδιο άγρια και έχουν τον ίδιο σκοπό.

    Σχετική είδηση: Ο Πρωθυπουργός Μόντι εξήρε το έργο του Έλληνα Πρωθυπουργού

    Με Μόντι και ηγέτες κεντροδεξιών κομμάτων ο Αντώνης Σαμαράς στη Ρώμη

    Το ελληνικό πρόγραμμα και οι εξελίξεις στην Ευρώπη στη συνάντηση Σαμαρά - Μόντι

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 23:07

    Είδηση: 22105


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 September 2012 - 20:50:29 UTC