Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βενιζέλος: Στόχος αυτό να είναι το τελευταίο σκληρό πακέτο μέτρων

    [01] Βενιζέλος: Στόχος αυτό να είναι το τελευταίο σκληρό πακέτο μέτρων

    Σημείωσε ότι θέλει να μπορεί να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι «αυτό το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνοδεύεται από δυο αντίρροπα πακέτα αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων που μπορούν να ανασχέσoυν την ύφεση και να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έστω από το 2014».

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά και προτείνει ως διαπραγματευτικό πλαίσιο «ένα πακέτο εσωτερικών πρωτοβουλιών που δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε λεπτό, αλλά και ένα πακέτο άμεσων κινήσεων που πρέπει να κάνουν οι εταίροι μας - στο πλαίσιο της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, χωρίς την περιβόητη πρόσθετη χρηματοδότηση - προκειμένου να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και κυρίως οι επικοινωνιακές εντυπώσεις που αδικούν και υπονομεύουν την ελληνική προσπάθεια».

    Σημείωσε ωστόσο ότι πριν διασφαλιστούν αυτά τα ελάχιστα και θεμελιώδη, «ούτε στην Βουλή μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη γραμμή, ούτε τον ελληνικό λαό να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο πακέτο επώδυνων μέτρων και ότι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έρχεται σε ορατό χρόνο».

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γνωρίζει πως όσα λέει σήμερα τελούν υπό την κρίση δύσκολων αποφάσεων «που καλούμαστε να πάρουμε τις επόμενες ημέρες», ενώ χαρακτήρισε «παράδοξο», όσο το ΠΑΣΟΚ σήκωνε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης μόνο του, να του ασκούν κριτική «αριστεροί και δεξιοί όλων των αποχρώσεων και βέβαια οι σημερινοί μας εταίροι» και τώρα «να υφίσταται κριτική από τα «δεξιά», επειδή, μεταξύ άλλων, «θεωρούμε υποχρέωσή μας να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

    «Αντί να λειτουργούν κάποιοι ως όψιμοι κεκράκτες της Ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης, ας προσέχουν περισσότερο τις προτάσεις μας για την Εθνική στρατηγική και τους άξονες αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές και διαβεβαίωσε πως όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα και ασφαλέστερα πολύ σύντομα και πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από την περιδίνηση της κρίσης πολύ πιο ισχυρή τα δύο επόμενα χρόνια, εφαρμόζοντας ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για το οποίο μιλήσαμε και μιλάμε με ειλικρίνεια, τεκμηρίωση και πάθος τους τελευταίους μήνες.

    «Όχι για να καλύψουμε τις ανάγκες ενός προεκλογικού λόγου, αλλά γιατί δεν μπορεί να καταβυθιστεί ούτε η πατρίδα ούτε η παράταξη σε μια συζήτηση αποκλειστικά δημοσιονομικού ή χρηματο-οικονομικού επιπέδου», τόνισε.

    Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το νέο σήμα του ΠΑΣΟΚ με επτά αντί για εννιά γραμμές με τον κ. Βενιζέλο να εκφράζει την ελπίδα ότι με το ανακαινισμένο έμβλημα ο ήλιος να ανατείλει ξανά.

    Αναφερόμενος στο ανανεωμένο έμβλημα της παράταξης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι επελέγησαν επτά αδρές και στέρεες ακτίνες «που θέλουμε να λειτουργήσουν ως βάσεις για την ανασύσταση της παράταξης» και που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τις εξής επτά λέξεις: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία.

    Παρουσιάζοντας τις επτά «ακτίνες»-άξονες του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρόκειται για 1) εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα, 2) δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία, 3) κράτος δικαίου, 4) κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη, 5) Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης, 6) ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας και 7) οικολογική ευαισθησία.

    Πιο συγκεκριμένα, η «εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα» αφορά στην ανάγκη να ανακτηθεί η ουσιαστική θεσμική και πολιτική ισοτιμία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και τη θεώρηση ότι ο πατριωτισμός ταυτίζεται με τη γνώση και την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και των διεθνών συσχετισμών και με την ικανότητα χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής.

    Η δεύτερη «ακτίνα» είναι η «Δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία», οι νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής σε μία Δημοκρατία μετα-αντιπροσωπευτική «και έχει να αντιμετωπίσει νέα, πολύ σημαντικά διλήμματα». Κατά τον κ. Βενιζέλο καθίστανται αναγκαίες οι ριζοσπαστικές αλλαγές στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης και παράλληλα, όλα αυτά προϋποθέτουν ένα «ανοικτό κόμμα».

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το συντακτικό Συνέδριο στα τέλη Νοεμβρίου θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα που θα λειτουργεί επιτέλους με τις εγγυήσεις, τις διαδικασίες και τις πρακτικές αντίστοιχων κομμάτων με βαθειά δημοκρατική παράδοση, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι εκεί στοχεύει η οργανωτική ανασυγκρότηση και η ανασύσταση της παράταξης, η αυτό-οργάνωση και η αναβάθμιση του ρόλου του μέλους.

    Η τρίτη «ακτίνα» είναι το «κράτος δικαίου», τα δικαιώματα, οι ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η αποδοχή του διαφορετικού, η ανάγκη να διαμορφωθούν νέα δικαιώματα για να ανακοπούν νέες απειλές και νέες μορφές εξουσίας και η ανάγκη να εμπεδωθεί το δικαίωμα στην ασφάλεια.

    Η τέταρτη ακτίνα της «κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και αλληλεγγύης», αφορά στο έξυπνο, δίκαιο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος που έχει ως θεμελιώδη υποχρέωση να αντιμετωπίσει νέες μορφές φτώχειας και νέες ανισότητες, μέσα από το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η πρόταση για Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με καθαρά αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που ανοίγει μέτωπο με τη φοροδιαφυγή.

    Η πέμπτη ακτίνα για την «Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης», είναι για τη δημιουργία μιας Ελλάδας που βασίζεται σε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, που αξιοποιεί στο έπακρο τους ενδογενείς πόρους. Επιπλέον, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαφύλαξη της πλήρους απασχόλησης.

    Η έκτη ακτίνα για την «ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας» προϋποθέτει ότι πρέπει να αποκτήσουμε ξανά το δικαίωμα να μετέχουμε ουσιαστικά και ισότιμα στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Βασική στρατηγική επιδίωξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι η νομισματικά, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά και θεσμικά ολοκληρωμένη Ευρώπη, η Ευρώπη της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και ελευθεριών, της πολυφωνίας, της ανεκτικότητας.

    Η έβδομη ακτίνα είναι η «οικολογική ευαισθησία», η αειφορία, η βαθύτερη αλληλεγγύη των γενεών. «Το ΠΑΣΟΚ είναι, συνεπώς, κίνημα περιβαλλοντικής ευθύνης, δηλαδή ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.

    «Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η υποχρέωση μας να απαντήσουμε τώρα στην κρίση ταυτότητας της κοινωνίας και του έθνους. Να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας της Πατρίδας μας και να υφάνουμε ξανά τον συνεκτικό της ιστό. Μόνον έτσι μπορούμε να πετύχουμε στην μάχη για την υπεράσπιση της πολιτικής και της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, για να συμπληρώσει: «Δεν είμαστε φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι τα απομεινάρια και η οπισθοφυλακή του παλιού. Είμαστε η εμπροσθοφυλακή του νέου, του νέου ΠΑΣΟΚ. Μόνον έτσι μπορούμε να απαντήσουμε στην κρίση αντιπροσώπευσης και συμμετοχής. Στην κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Στη κρίση διαχειριστικής επάρκειας. Μόνον έτσι μπορούμε να μετακινηθούμε από τον αξιακό, στον προγραμματικό επαναπροσδιορισμό της παράταξης και της χώρας. Από το μνημόνιο και την περιορισμένη θεματολογία του στο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Στην εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά που δεν είναι μόνο δημοσιονομική, αλλά είναι πρωτίστως αναπτυξιακή, παραγωγική, θεσμική, διοικητική, φορολογική, δικαιοδοτική, εκπαιδευτική, πολιτική και εν τέλει πολιτιστική».

    Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2012 23:19

    Είδηση: 20600


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 September 2012 - 20:49:43 UTC