Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ειδικά μισθολόγια εφεδρεία και συντάξεις επί τάπητος στη σύσκεψη
  • [02] Μήνυμα αποφασιστικότητας από τον Πρωθυπουργό-Σύσκεψη των αρχηγών

    [01] Ειδικά μισθολόγια εφεδρεία και συντάξεις επί τάπητος στη σύσκεψη

    Με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να ξαναρχίζουν τους ελέγχους και τους επικεφαλής της να επιστρέφουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

    Το πακέτο μέτρων θα συζητηθεί διεξοδικά στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εκεί αναμένεται να λυθεί και ο γόρδιος δεσμός όσον αφορά στις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για κλιμακωτές περικοπές από 5 - 20% σε όλες τις κατηγορίες αλλά από ένα ποσό και πάνω προκειμένου να προστατευθούν οι χαμηλά αμειβόμενες βαθμίδες σε συνδυασμό με κατάργηση επιδομάτων.

    Την ίδια ώρα, στέλεχος του υπουργείου οικονομικών, τονίζει: «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί ο καλύτερος συνδυασμός και η κατανομή να γίνει με τον δικαιότερο τρόπο. Δεν μπορούμε να περικόψουμε κι άλλο τα ήδη χαμηλά εισοδήματα»

    Το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων καλείται να το σηκώσει το Υπουργείο Εργασίας.

    Στα 6 δισ. ευρώ περικοπών περιλαμβάνονται:

    περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

    κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης

    μείωση του εφάπαξ κατά 23% μεσοσταθμικά, υπάρχουν και περιπτώσεις που το ψαλίδι θα φτάσει και το 40%

    επιβολή έκτακτης εισφοράς 2% σε όσους πήραν μεγαλύτερο εφάπαξ από τις εισφορές που κατέβαλαν όσο εργάζονταν και

    εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων. σύμφωνα με πληροφορίες το χρηματικό όριο που συζητείται είναι οι 30.000 ευρώ.

    Οι μειώσεις στις συντάξεις θα αρχίζουν από τα 800 € και θα είναι κλιμακωτές. Όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσσοστό της μείωσης που θα αρχίζει από 2% και θα φτάνει ως και το 15%.

    «Δεν θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες περικοπές αλλά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε δεν γίνεται να υπάρχουν και οριζόντιες παροχές. Όταν μιλάμε για μέτρα προσαρμογής είναι αυτονόητο ότι κάποια από αυτά θα είναι σκληρά», τονίζει σχετικά στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας.

    Όσον αφορά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται :

    μείωση 30 με 35% στις αποδοχές των εργαζόμενων στος ΔΕΚΟ. Από 31.000 € ετησίως κατά μέσο όρο, αναμένεται οι αποδοχές να διαμορφωθούν κοντά στις 21 με 22.000 €

    κατάργηση των ήδη ψαλιδισμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας

    ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή συνταξιοδοτικής ωρίμανσης περίπου 35.000 υπαλλήλων

    παραχώρηση σε ιδιώτες σειράς υπηρεσιών που σήμερα εκτελεί το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα συγκομιδή απορριμμάτων και υπηρεσίες εστίασης και

    λουκέτα και συγχωνεύσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημοτικές επιχειρήσεις, στρατόπεδα και οργανισμούς του δημοσίου

    Μετά την ολοκλήρωση του πακέτου μέτρων η τρόικα θα προχωρήσει στη σύνταξη της έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία αναμένεται να δώσει και το πράσινο φως για την εκταμίευση της σωτήριας δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Μήνυμα αποφασιστικότητας από τον Πρωθυπουργό-Σύσκεψη των αρχηγών

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Κώστας Τσουρός

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 23:10

    Είδηση: 20185

    [02] Μήνυμα αποφασιστικότητας από τον Πρωθυπουργό-Σύσκεψη των αρχηγών

    Δίνουμε μια μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική της θέση, και για να φέρουμε πιο κοντά την ανάκαμψη, περισσότερες θέσεις εργασίας και να έρθει η ώρα της ανάπτυξης για τον τόπο, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Ανέφερε επίσης ότι μετά τις επαφές που είχε στην Ευρώπη, «το λόμπι της δραχμής έχασε έναν αποφασιστικό γύρο», και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει πολύ δουλειά μπροστά της, και δύσκολες αποφάσεις».

    Στον διάλογο που είχε ο κ.Σαμαράς με τον Κάρολο Παπούλια, επεσήμανε ακόμη ότι «έχει αρχίσει και γυρίζει το καράβι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε λιγότερο όγκο δουλειάς, πρέπει να τρέξουμε, και τρέχουμε».

    Στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, που έχει προγραμματισθεί για αύριο στις 10 το πρωί, αναμένεται να «κλειδώσουν» τα μέτρα ύψους 11,5 δισ., που αποτελούν δέσμευση της χώρας μας. Προς συζήτηση θα τεθούν θέματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η εφεδρεία, αλλά και το «καυτό» θέμα των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια.

    Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης, τόσο ουσιαστικά όσο και επικοινωνιακά, ενώ πολύ σημαντικό είναι να μην υπάρξουν διαρροές μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων.

    Οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου των 3,2 δισ ευρώ, που συμφωνήθηκε με την τρόικα στη προηγούμενη αξιολόγηση, ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου.

    Θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης θα θέσει στην σύσκεψη των αρχηγών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως είπε, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να έρχονται αιφνιδιαστικά νομοσχέδια χωρίς προηγούμενη συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά, σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο, πρόσθεσε, δεν θα δώσουμε τη συγκατάθεσή μας σε οποιαδήποτε πολιτική στο εσωτερικό. ¶σκησε ακόμη δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας γελοιότητες τις δηλώσεις του κ.Τσίπρα για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, θα προσέλθει στη σύσκεψη με κόκκινες γραμμές την προάσπιση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και έχοντας εκφράσει δημόσια ην αντίθεσή του στο θεσμό της εφεδρείας.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για να ενημερωθεί η Βουλή για τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά στην Ευρώπη αλλά και τα νέα μέτρα, ερώτηση η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή, ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους, δηλώνοντας μετά την συνάντηση με την ΚΕΔΕ ότι η κοινωνική χρεοκοπία έχει επέλθει.

    «Η χώρα βυθίζεται και αν δεν αλλάξουμε ρότα, αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση, πολύ σύντομα θα βρεθούμε μέσα σε μία απερίγραπτη κοινωνική ένταση», συμπλήρωσε ο κ. Τσιπρας.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύψει τον υφεσιακό και αντικοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο κ. Σαμαράς και οι όμοιοί του σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι αυτοί που συγκροτούν το λόμπι της χρεοκοπίας, και με την πολιτική τους ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία και αποδομούν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Για ένα πολυπαιγμένο θεατρικό έργο των προθύμων κυβερνητικών εταίρων που διαφωνούν μέχρι να συμφωνήσουν, κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, καταγγέλλουν τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων.

    Το σόου της εγχώριας τρόικας, με τις δήθεν διαφωνίες και τη μόνιμη υποταγή στους ξένους δεν συγκινεί κανέναν σχολίασε η Χρυσή Αυγή, προβλέποντας επερχόμενο ξεπούλημα της χώρας.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι: «ο πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει σε διμερές επίπεδο όλα τα κόμματα, καθώς και τη Βουλή, για τις συζητήσεις που είχε στη Γερμανία και στη Γαλλία, πριν από την ανακοίνωση του πακέτου νέων μέτρων.»

    Σε δήλωσή της η Αλέκα Παπαρήγα επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υποδεχθεί ο λαός τα μέτρα με γενική απεργία, και με κλιμακούμενους αγώνες.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σαμαράς: Νομίζω ότι έχει αρχίσει να γυρίζει το καράβι- Δίνουμε μάχες

    Τσίπρας μετά τη συνάντηση με ΚΕΔΕ: Η κοινωνική χρεοκοπία έχει επέλθει

    Επίκαιρη ερώτηση Α. Τσίπρα για τις επαφές Σαμαρά και τα νέα μέτρα

    Σκουρλέτης κατηγορεί Σαμαρά για «ισοπεδωτική πολιτική» και «λόμπυ χρεοκοπίας»

    Εθνική στρατηγική, το πλαίσιο της αυριανής συνάντησης λέει ο Βενιζέλος

    Συνδιαμόρφωση πολιτικών θα ζητήσει ο Βενιζέλος από τον Σαμαρά

    Η Χρυσή Αυγή μιλά για «δήθεν διαφωνίες» των κυβερνητικών κομμάτων

    Αλ. Παπαρήγα: Με κινητοποιήσεις η υποδοχή των νέων μέτρων

    Ενημέρωση για τις επαφές του Πρωθυπουργού ζητά το ΚΚΕ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 23:10

    Είδηση: 20183


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 August 2012 - 20:49:35 UTC