Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπηρεσιακή κυβέρνηση την Τετάρτη και ξανά στις κάλπες
  • [02] Τσίπρας: Δεν προδώσαμε τις ελπίδες του λαού
  • [03] Σαμαράς: Κάποιοι οδηγούν τη χώρα σε νέες περιπέτειες
  • [04] Το έθιμο των Ραγκουτσαριών στην Καστοριά
  • [05] Πήλιο: Η χώρα όπου ζούσαν οι μυθικοί Κένταυροι

    [01] Υπηρεσιακή κυβέρνηση την Τετάρτη και ξανά στις κάλπες

    Σε εκλογές οδηγείται και πάλι η χώρα μετά το αδιέξοδο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια. Την Τετάρτη στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσει και πάλι το συμβούλιο των αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για να σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ με βάση το Σύνταγμα, το ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι τη διενέργεια νέων εκλογών είναι 21 ημέρες. Πιθανότερες ημερομηνίες για να ξαναστηθούν οι κάλπες είναι η 10η ή η 17η Ιουνίου.

    Μετά το αδιέξοδο στη σύσκεψη του προεδρικού μεγάρου οι αρχηγοί των κομμάτων απέδωσαν στους αντιπάλους την ευθύνη για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης και έδωσαν το στίγμα της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

    Για τις πιο κρίσιμες στιγμές που ζει η χώρα από τη μεταπολίτευση, έκανε λόγο στη δήλωση του ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να σχηματιστεί κυβέρνηση, όμως κάποιοι δεν άκουσαν και οδηγούν τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

    Πέσαμε πάνω σε τείχος αλαζονείας και αδιαλλαξίας, πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε τα κόμματα της αριστεράς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα και πασχίζουν - όπως είπε - να βγάλουν τη χώρα από την Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, σημείωσε ο κ.Σαμαράς και τόνισε ότι χρειάζονται άμεσα πολιτικές επανεκκίνηση της οικονομίας και στήριξης των αδύναμων, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για ενότητα μπροστά στις κρίσιμες στιγμές και ενόψει της νεάς εκλογικής αναμέτρησης.

    Ο λαός με την ψήφο του καταδίκασε το μνημόνιο και εμείς καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ' ελάχιστο τη λαϊκή ετυμηγορία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα κόμματα του μνημονίου, είπε, δεν ζητούσαν απλώς να συναινέσουμε αλλά να βάλουμε την υπογραφή μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση αριστεράς, για να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές που καταστρέφουν τον τόπο.

    Η χώρα οδεύει, δυστυχώς, και πάλι σε εκλογές, υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος, το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον, δήλωσε από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και άσκησε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, κάνοντας λόγο για αλαζονεία, μικροκομματισμό και τυχοδιωκτισμό. Είπε, ακόμη, ότι δεν έγινε δεκτή πρόταση να στηριχθεί κυβέρνηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων με πρωθυπουργό τον κ. Καμμένο.

    Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» κάναμε μια ύστατη προσπάθεια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, από την οποία είχαμε αποκλειστεί τις προηγούμενες μέρες, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος και σημείωσε ότι στη σύσκεψη έκανε ξεκάθαρες προτάσεις, οι οποίες μπλοκαρίστηκαν, όπως είπε, από την επιμονή των κομμάτων του μνημονίου να υπηρετούν τους δανειστές. Ο κ.Βενιζέλος, είπε, δεν συμφώνησε στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης και τη μονομερή διαγραφή του χρέους ενώ από τον κ. Σαμαρά είχαμε την απάντηση ότι θέλει να γίνουν εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός.

    Η αναφορά αυτή του κ. Καμμένου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΝΔ. Είναι ψέμα, δεν θα το δει κανείς στα πρακτικά και θα γελάσει και ο κάθε καμμένος, ήταν το σχόλιο από τη λεωφόρο Συγγρού.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι το δίλημμα που θέτουν στον ελληνικό λαό, κεντροδεξια ή κεντροαριστερά, είναι παλιό με νέα μορφή. Οι μεν κινδυνολογούν κυριολεκτικά και εκβιάζουν, οι άλλοι εφυσυχάζουν και αφοπλίζουν το λαό, είπε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι μπορεί να έχουμε αλλαγή χορωδίας αλλά ο σκοπός θα είναι ίδιος.

    Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να μην υπάρξει προσφυγή σε νέες εκλογές, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρότασή της για μια οικουμενική κυβέρνηση με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Άφησε, δε, αιχμές εναντίον κάποιων πολιτικών δυνάμεων, που, όπως ανέφερε, είχαν από την αρχή την επιλογή να προσφύγει η χώρα σε νέες εκλογές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ.Καμμένου, όπως και μεταξύ του κ.Βενιζέλου και του κ.Τσίπρα.

    Όπως φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε στενούς του συνεργάτες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος η σύσκεψη έγινε σε κλίμα έντασης έγινε η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας,.

    Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για δραματικό, αλλά και ιστορικό χαρακτήρα της σύσκεψης, ενώ χαρακτήρισε λάθος την προσφυγή σε εκλογές, αποδίδοντας τη βασική ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, καταλόγισε φοβία στη ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν τόλμησε να προχωρήσει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν σκληρός αναφορικά με τη στάση του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι από την αρχή πολιτεύεται με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές και του καταλόγισε ότι οι τοποθετήσεις του έχουν δύο αντιφάσεις και μια παρεξήγηση.

    Η πρώτη αντίφαση που καταλόγισε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ενώ μιλάει για «απονομιμοποίηση» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν του προτείνεται να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, απαντάει ότι «έχετε τα αριθμητικά δεδομένα που σας επιτρέπουν να προχωρήσετε».

    Η δεύτερη αντίφαση είναι ότι, ενώ προεκλογικά μιλούσε για καταγγελία της δανειακής σύμβασης, στέλνει επιστολή προς τους ευρωπαίους εταίρους, μιλώντας για «επανεξέταση» του πλαισίου.

    Η παρεξήγηση που δημιουργείται από την εν γένει συμπεριφορά και τις θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι, κατά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι «η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη της».

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κινδυνολογίες, αλλά δεν απάντησε στην ερώτηση του κ. Βενιζέλου αν θεωρεί ότι κινδυνολογούν η Α. Μέρκελ και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

    Κατά τις ίδιες, πάντα, πηγές, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τυχοδιωκτική και ανεύθυνη πολιτική στάση, αλλά και για μικροκομματική λογική που επέδειξαν ορισμένοι από τους συνομιλητές και πρόσθεσε, ότι ως ΠΑΣΟΚ δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγματεύσεων από κανέναν και υπενθύμισε ότι ήταν ο ίδιος που έκανε την πιο σκληρή διαπραγμάτευση και ότι η τρόικα έφυγε από το δικό του γραφείο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε το "Plan B" του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμένου, αφού ο ίδιος δεν δέχθηκε ποτέ ότι υπήρξε ποτέ παρόμοιο σχέδιο.

    Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Καμένου ότι δέχθηκε τα περισσότερα από τα επτά σημεία που πρότεινε, λέγοντας ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από την παρούσα κυβέρνηση.

    Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του ανέπτυξε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να σταματήσει η ανεύθυνη κινδυνολογία γύρω από το ευρώ», παραπέμποντας και σε σχετική δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Παράλληλα σχολίασε και τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ευθυγράμμιση, αλλά και για επιμονή στην εφαρμογή του Μνημονίου.

    Στρεφόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, με βάση τις τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου, ουσιαστικά θέλει να μην υπάρχει αντιπολίτευση και ότι μιλάει με τόνο προεκλογικό, ενώ απαντώντας του στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον κ. Τσίπρα ότι κοιτάζει με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία.

    Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του για το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είπε για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ότι τώρα καλούν το ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί μαζί τους, αυτοί που έλεγαν ότι τις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις τις βάζουν οι ισχυροί και πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ευθυγραμμισμένοι και τρομοκρατούν τον κόσμο.

    Αν ο λαός κέρδισε κάτι, είπε ο κ. Τσίπρας , είναι ότι η ψήφος του ήταν καταδικαστική απέναντι στο Μνημόνιο.

    Αναφορικά με την πληρωμή του ομολόγου που έληγε την Τρίτη, ο κ. Βενιζέλος είπε να μην πληρωθεί, ενώ ο πρωθυπουργός έχει αντίθετη άποψη. Ο κ. Τσίπρας παρενέβη στη σύσκεψη και είπε ότι ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά προτείνει πιστωτικό γεγονός, κάτι που προκάλεσε την διαφωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με διαρροές από τη ΝΔ ανάλογο ήταν και το κλίμα μεταξύ και των προέδρων της ΝΔ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων:

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μεταξύ Αντώνη Σαμαρά κα Πάνου Καμμένου έγινε ο εξής διάλογος

    Π. Καμμένος: Θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

    Αντ. Σαμαράς προς Πάνο Καμμένο: Τι κυβέρνηση θέλεις δηλαδή; Κυβέρνηση...Καμμένου;

    Πάνος Καμμένος: Όχι, εγώ αυτό που θέλω είναι κυβέρνηση των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

    Η πρόταση Καμμένου με τα εφτά σημεία που έγινε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, γρήγορα έπεσε πάνω στο τραπέζι με συνέπεια οι δυο πολιτικοί αρχηγοί να συνομιλήσουν σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με τη ΝΔ ακολούθησε ο εξής διάλογος

    Αντ. Σαμαράς προς Π. Καμμένο: Υπήρχε μία ελπίδα να υλοποιηθεί το σενάριο «Β» αλλά εσύ ζητάς να γίνεις ο ίδιος Πρωθυπουργός.

    Καμμένος: Δεν υπάρχει σενάριο «Β»

    Αντ. Σαμαράς προς Κ. Παπούλια: Σας ζητώ κύριε Πρόεδρε να υπάρξει διευκρίνιση για το θέμα

    Κ. Παπούλιας: Θα υπάρξει ανακοίνωση της Προεδρίας.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αδιέξοδο στη σύσκεψη των αρχηγών - Οδεύουμε προς νέες εκλογές

    Σαμαράς: Κάποιοι οδηγούν τη χώρα σε νέες περιπέτειες

    Τσίπρας: Δεν προδώσαμε τις ελπίδες του λαού

    Βενιζέλος: Επικράτησε το ψυχρό προσωπικό και κομματικό συμφέρον

    Ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τον Πάνο Καμμένο

    Κουβέλης: Κάποιοι είχαν επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες

    Α. Παπαρήγα: Μόνη ευκαιρία για το λαό, το δυνάμωμα του ΚΚΕ

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 23:42

    Είδηση: 12167

    [02] Τσίπρας: Δεν προδώσαμε τις ελπίδες του λαού

    Πήραμε την απόφαση να μην προδώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κατηγορώντας τα κόμματα του μνημονίου, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ότι ζητούσαν να αφήσουμε τη χώρα χωρίς ελπίδα. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την κυβέρνηση της Αριστεράς και να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις δυνάμεις του χθες, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου ο λαός έκανε ένα σημαντικό βήμα με την ψήφο του, καθιστώντας άκυρο το Μνημόνιο και καταδίκασε τις δυνάμεις που ευθύνονται για τη φτώχεια και την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την στάση του, πρόσθεσε, μπλόκαρε τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα συνέχιζε την εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ για μερικές χιλιάδες ψήφου δεν ήταν πρώτο κόμμα και δεν είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει μία κυβέρνηση της αριστεράς που θα ανοικοδομήσει τη χώρα από τα ερείπια του Μνημονίου.

    Προσπαθήσαμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ΄ ελάχιστο την λαϊκή ετυμηγορία και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τους πέντε άξονες με σημαντικότερους την πρόταση για την ακύρωση των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.

    Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, είπε ο κ. Τσίπρας, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους, αρνήθηκαν να τις υιοθετήσουν και επί της ουσίας έθεταν το δίλημμα Μνημόνιο ή εκλογές, ελπίζοντας ίσως ότι θα μας εκβιάσουν να προσχωρήσουμε στο Μνημόνιο ή για να φέρουν για τους εαυτούς τους καλύτερο αποτέλεσμα.

    Με αίσθηση πατριωτικής ευθύνης, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, πήραμε την απόφαση να μην προδώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού. Τα κόμματα του Μνημονίου, είπε, δεν ζητούσαν απλά συναίνεση, αλλά ζητούσαν να αφήσουμε τη χώρα δίχως ελπίδα και να βάλουμε την υπογραφή μας σε μέτρα εξαθλίωσης του λαού, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει.

    Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    «Ο ελληνικός λαός στις 6 του Μάη έκανε ένα σημαντικό βήμα.

    Με την ψήφο του κατέστησε άκυρο το μνημόνιο και καταδίκασε τις δυνάμεις που ευθύνονται για την πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της αναξιοπρέπειας και της εκχώρησης της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας.

    Ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε δεύτερη εκλογική δύναμη και μπλόκαρε το σχηματισμό κυβέρνησης που θα συνέχιζε το μνημόνιο, δηλαδή την πορεία του λαού μας προς την κοινωνική δυστυχία και την καταστροφή.

    Για μερικές χιλιάδες ψήφους, όμως, βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση και έτσι δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη τη προεκλογική μας υπόσχεση: Να σχηματίσουμε κυβέρνηση αριστεράς που θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανοικοδομήσει τη χώρα από τα ερείπια που αφήνουν πίσω τους τα κόμματα του μνημονίου.

    Αμέσως μετά τις εκλογές, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επηρεάσουμε προς θετική προοδευτική κατεύθυνση τις εξελίξεις στη χώρα. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ' ελάχιστο τη λαϊκή ετυμηγορία.

    Καταθέσαμε 5 άξονες σε αυτή τη κατεύθυνση ως ελάχιστους προγραμματικούς άξονες που θα μπορούσαν να αποτυπώνουν τη λαϊκή επιθυμία. Σημαντικότερος όλων των αξόνων: η ακύρωση των νέων σκληρών μέτρων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.

    Τα κόμματα του μνημονίου και προσωπικά οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους προς την κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας. Και το μόνο που έκαναν επί 8 και πλέον μέρες ήταν επί της ουσίας να μας θέσουν ένα δίλημμα: Ή μνημόνιο ή εκλογές.

    Ενδεχομένως με την κρυφή ελπίδα είτε ότι θα μας εκβιάσουν να προσχωρήσουμε και εμείς στο μνημονικό μπλοκ, είτε ότι θα καταφέρουν στις νέες εκλογές και μέσα σε κλίμα γενικευμένων εκβιασμών προς το λαό, να φέρουν για τους εαυτούς τους ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Ελληνίδες και έλληνες,

    Πήραμε με αξιοπρέπεια, με αίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής μας ευθύνης την απόφαση να μην προδώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας.Να μη γίνουμε και εμείς μια δύναμη αφερέγγυα στο πολιτικό σκηνικό.

    Τα κόμματα του μνημονίου δεν ζήταγαν από εμάς απλώς να συναινέσουμε σε μια κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου, ζήταγαν να αφήσουμε τη χώρα δίχως ελπίδα. Να βάλουμε και τη δική μας υπογραφή στα μέτρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

    Δεν τους κάναμε τη χάρη. Αντισταθήκαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας.

    Οι δυνάμεις του χθες, αυτοί που κατεδάφιζαν την κοινωνία επί 2 και πλέον χρόνια, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων και ότι τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν μόνο οι ισχυροί, ψάχνουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης. Επιμένουν να απειλούν και να τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό.

    Δεν καταλαβαίνουν όμως, ότι λαός που τόσο σκληρά δοκιμάζεται, δεν μπορεί πλέον να εκβιάζεται.

    Αν σήμερα μπορούμε να ελπίζουμε ξανά είναι γιατί όλοι μαζί κάναμε ένα σημαντικό βήμα στις 6 του Μάη. Τώρα είναι η ώρα να ολοκληρωθεί αυτό το βήμα. Να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις δυνάμεις του χθες. Τις δυνάμεις που κατεδάφισαν τη χώρα και την κοινωνία.

    Να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αριστεράς με ενισχυμένη δύναμη στο λαό και στη Βουλή, ώστε να βάλουμε οριστικό τέλος στις πολιτικές που καταστρέφουν τον τόπο.

    Το χρωστάμε στην ιστορία στην ιστορία της πατρίδας μας. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 23:16

    Είδηση: 12136

    [03] Σαμαράς: Κάποιοι οδηγούν τη χώρα σε νέες περιπέτειες

    Τις τελευταίες ημέρες έκανα ότι ήταν δυνατόν για να σχηματιστεί κυβέρνηση, όμως κάποιοι δεν άκουσαν και οδηγούν τη χώρα σε νέες περιπέτειες, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Πέσαμε πάνω σε τείχος αλαζονείας και αδιαλλαξίας, πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε τα κόμματα της αριστεράς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα και πασχίζουν - όπως είπε - να βγάλουν τη χώρα από την Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου. «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο», είπε χαρακτηριστικά.

    Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, σημείωσε ο κ.Σαμαράς και τόνισε ότι χρειάζονται άμεσα πολιτικές επανεκκίνηση της οικονομίας και στήριξης των αδύναμων, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για ενότητα μπροστά στις κρίσιμες στιγμές και ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

    Το διάγγελμα του πρόεδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά

    «Ελληνίδες, Έλληνες,

    Η χώρα μας ζει τις πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές από τη μεταπολίτευση.

    Το παρόν και το μέλλον μας απειλείται.

    Απομονώνεται η χώρα και συνθλίβονται οι πολίτες της.

    Από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τις δύο πιο σπουδαίες εθνικές προτεραιότητες σήμερα:

    β€’ Την παραμονή μας στο ευρώ και στην Ευρώπη.

    β€’ Kαι, αυτό που πάντα ήταν και είναι προτεραιότητά μας από τον Μάιο του 2010, την αλλαγή των όρων του Μνημονίου, που βυθίζει τη χώρα στην ύφεση, καταστρέφει την πραγματική οικονομία και στερεί την ελπίδα από τους Έλληνες.

    Πριν τις εκλογές είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Τις τελευταίες μέρες έκανα τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κάποιοι δεν άκουσαν και οδηγούν σήμερα τη χώρα σε περιπέτεια.

    Εμείς , όμως, δεν θα το βάλουμε κάτω, δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όπλα.

    Αρκεί να εκμεταλλευτούμε δυο πράγματα:

    β€’ Πρώτον, ότι η Ευρώπη καταλαβαίνει πια, πως η μονόπλευρη λιτότητα που αγνοεί την ανάπτυξη είναι αδιέξοδη και διαλύει την κοινωνία. Κάποτε ήμουν μόνος στην Ευρώπη όταν έλεγα ακριβώς αυτά. Τώρα τα λένε όλο και περισσότεροι. Ήλθε η ώρα που δικαιωνόμαστε. Αρκεί, βέβαια, να παραμείνουμε στην Ευρώπη...

    β€’ Και δεύτερον, ότι η Πατρίδα μας διαθέτει πολλές, πάρα πολλές, ανεκμετάλλευτες δυνατότητες: φυσικό πλούτο, ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα, τουρισμό, ναυτιλία, γεωστρατηγική θέση και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Αυτά όλα, όμως, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε μέσα στην Ευρώπη, όχι έξω από αυτήν.

    Αρκεί να αφήσουμε οριστικά πίσω μας όσα μας κρατούν δέσμιους με το παρελθόν: Σπατάλη, Διαφθορά, Αναξιοκρατία, Ατιμωρησία, Πελατειακές σχέσεις και Κρατισμός. Οι αμαρτίες, αυτή τη στιγμή, της ελληνικής πολιτικής ζωής.

    Αρκεί αυτή τη φορά, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να μην βρεθούμε διχασμένοι. Να ενωθούμε!

    Απέναντί μας έχουμε όσους υπερασπίζονται ένα ξεπερασμένο χθες και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

    β€’ Όσους επί δεκαετίες έδιωχναν επενδύσεις κι έκλειναν επιχειρήσεις.

    β€’ Όσους θέλουν ανοχύρωτες τις πόλεις και τις γειτονιές μας από τους λαθρομετανάστες.

    β€’ Όσους θέλουν τη διάλυση της αστυνομίας.

    β€’ Όσους αποκλείουν λιμάνια, διώχνουν τουρίστες, παραλύουν την οικονομική ζωή.

    β€’ Όσους επιμένουν στον κρατισμό και στη σπατάλη.

    β€’ Όσους τάζουν παροχές από λεφτά που δεν υπάρχουν.

    β€’ Όσους προτείνουν μέτρα που μας βγάζουν άμεσα από το ευρώ και αποκόπτουν την Χώρα από τη μοναδική ευκαιρία της νέας Ευρώπης.

    Ήδη, δημιουργούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες και επιτείνουν τα προβλήματα της χώρας, δίνοντας επιχειρήματα στους εχθρούς της Ελλάδας. Ταυτίζονται τόσο πολύ με τις εμμονές τους στο «ανέφικτο» και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να εκμεταλλευθεί η Χώρα μας τη μοναδική ευκαιρία που έχει μπροστά της.

    Εμείς αγωνιζόμαστε

    β€’ Για την Ελλάδα της Ανάπτυξης μέσα σε μια διαφορετική Ευρώπη της Ανάπτυξης.

    β€’ Για μια Ελλάδα που θέλει να αλλάξει μέσα σε μια Ευρώπη που ήδη αλλάζει...

    Απέναντί μας στέκονται όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα!

    β€’ Στην πραγματικότητα πασχίζουν να τη βγάλουν από την Ευρώπη.

    β€’ Επαγγέλλονται το ανέφικτο και αγνοούν το εφικτό: τον κοινό αγώνα για να τελειώσει η μονόπλευρη λιτότητα και να ξεκινήσει η Ανάπτυξη.

    β€’ Φέρονται με απίστευτη αλαζονεία και ανευθυνότητα.

    β€’ Μας λένε ότι θέλουν να αλλάξει το Μνημόνιο. Μακάρι να ήθελαν αυτό! Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, να το επιτύχουμε όλοι μαζί.

    β€’ Στην πραγματικότητα, όμως, δημιουργούν ένα χειρότερο πρόβλημα...

    Έκαναν, ήδη, ζημιά μόνο με τις απερίσκεπτες δηλώσεις τους. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν είχαν και την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

    Από τη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε όσους επιμένουν στον αριστερόστροφο Καιάδα του κρατισμού, που οδηγεί έξω από τη νέα Ευρώπη, που διαμορφώνεται και στην απόλυτη εξαθλίωση της χώρας μας, την απομόνωση, την οπισθοδρόμηση και τους εθνικούς ορατούς κινδύνους.

    Κι από την άλλη, έχουμε τις δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου, που αγωνιζόμαστε να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, που διεκδικούμε, σε μια Ευρώπη που αλλάζει, να κερδίσουμε το σεβασμό και, κυρίως, ένα καλύτερο μέλλον.

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Το μήνυμα που στείλατε είναι ξεκάθαρο:

    β€’ Ναι στην παραμονή μας στο Ευρώ

    β€’ Όχι στις πολιτικές συντριβής του Ελληνικού λαού.

    Η απόγνωση των ανέργων, η απελπισία των πολιτών που αδυνατούν να σηκώσουν άλλα άδικα βάρη, η φυγή των νέων μας και η εξόντωση των επιχειρήσεων δεν μπορούν να συνεχιστούν. Χρειάζονται άμεσα πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας και υποστήριξης των πιο αδύναμων πολιτών. Με προσπάθεια και σχέδιο μπορεί να κερδηθεί και η ανάπτυξη και η αξιοπρέπεια.

    Το μήνυμά σας το έλαβα και θα αγωνιστώ για να το κάνω πράξη.

    Καλώ όλους τους Έλληνες, που νοιάζονται για τα παιδιά τους, ό,τι και να ψήφισαν στο παρελθόν, πέρα και πάνω από κόμματα, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο Ελπίδας, Υπευθυνότητας και Δημιουργικής Αντίστασης!

    Έκανα ό,τι ήταν δυνατό για να αποφύγουμε νέες εκλογές. Και η Νέα Δημοκρατία δέχτηκε να γίνει μέχρι και κυβέρνηση με όλους τους άλλους, χωρίς εμάς, αρκεί να μείνουμε στο Ευρώ. Βάλαμε πάνω από την καρέκλα το «εμείς» και την Ελλάδα. Πέσαμε, όμως, σε ένα τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας.

    Δυστυχώς, οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες, παρά την εντολή του Ελληνικού λαού.

    Στις εκλογές που έρχονται δεν θα μετρηθούν «κομματικές επιρροές»...

    Θα αναμετρηθούν, από τη μία οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός αδιέξοδου μηδενισμού, παρέα με έναν τυχοδιωκτικό λαϊκισμό, και από την άλλη, οι δημιουργικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις των νοικοκυραίων, της παραγωγής, οι δυνάμεις της Ελπίδας....

    Θα αναμετρηθεί το χθες, όπου βρίσκεται η χώρα καθηλωμένη επί δεκαετίες, με το αύριο, που είναι δικό μας, φτάνει να είμαστε ενωμένοι.

    Αληθινά ενωμένοι. Όσο ποτέ ενωμένοι...

    Και αυτό είναι που θέλω να πιστέψετε.

    Γιατί αυτό είναι το μήνυμα της Πατρίδας μας...».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 23:18

    Είδηση: 12130

    [04] Το έθιμο των Ραγκουτσαριών στην Καστοριά

    Μία από τις πιο αξιόλογες και αντιπροσωπευτικές πόλεις του ελλαδικού χώρου η Καστοριά, ζει αυτή την περίοδο στους ξέφρενους ρυθμούς των Ραγκουτσαριών. Πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων καρναβαλιού στο διάστημα του οποίου η πόλη αποκτάει ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα.

    Από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου στην πόλη της Καστοριάς αναβιώνει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι το πιο γνήσιο ελληνικό καρναβάλι στο οποίο παίρνουν μέρος όλοι οι Καστοριανοί, άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι σε μπουλούκια, το καθένα με την δική του παραδοσιακή ορχήστρα, που γλεντούν με χιλίων λογιών μεταμφιέσεις, στους δρόμους της πόλης μέσα σε ένα αληθινό πανζουρλισμό.

    Η Καστοριά και η λίμνη της είναι από τις πιο όμορφες παραδοσιακές και μαγευτικές πόλεις της Ελλάδας. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Καστοριάς που βρίσκεται στην Δυτική Μακεδονία και συνορεύει στα βόρεια με το νομό Φλώρινας, στα ανατολικά και τα νότια με το νομό Κοζάνης, νότια με το νομό Γρεβενών, δυτικά με το νομό Ιωαννίνων και βορειοδυτικά με την Αλβανία. Απέχει 555 χλμ. από την Αθήνα και 219 χλ η Καστοριά, ζει αυτή την περίοδο στους ξέφρενους ρυθμούς των Ραγκουτσαριών μ. από την Θεσσαλονίκη.

    Τα Ραγκουτσάρια, αλλά και οι βόλτες στην πόλη με τα υπέροχα αρχοντικά, στο παραλίμνιο δάσος, αλλά και στις όχθες της λίμνης, ο πολιτισμός, η παράδοση και οι γαστρονομικές απολαύσεις με ντόπιους μεζέδες μας κάνουν να θέλουμε να γνωρίσουμε κάθε γωνιά της Καστοριάς.

    Τα Ραγκουτσάρια αρχίζουν στις 6 Ιανουαρίου την ημέρα των Θεοφανίων και ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου ημέρα της Αγίας Δομινίκης, με την παρέλαση των καρναβαλιστών. Το όνομα και η καταγωγή αυτού του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρες μας. Είναι πολύ πιθανό το όνομα να προέρχεται από το λατινικό ROGATORES που σημαίνει ζητιάνοι, και το οποίο πολύ εύστοχα ορίζει την ιδιότητα αυτού που συμμετέχει στην ομάδα των μεταμφιεσμένων. Υπάρχει δηλαδή η συνήθεια οι μεταμφιεσμένοι να ζητούν διάφορα δώρα από τα σπιτικά που επισκέπτονται σε ανταπόδοση της συνεισφοράς τους στην απομάκρυνση του κακού πνεύματος. Έτσι ακόμα και το όνομα, μας οδηγεί στον εντοπισμό του εθίμου στην αρχαιότητα.

    Τα Ραγκουτσάρια είναι εορταστικές εκδηλώσεις καρναβαλιού, από τις τελευταίες του Δωδεκαημέρου. Το σημερινό Δωδεκαήμερο συμπίπτει χρονικά με τις αρχαίες εθνικές πανηγύρεις, που τελούνταν στα πλαίσια της Διονυσιακής λατρείας. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της λατρείας αυτής ήταν οι μεταμφιέσεις, οι οποίες μεταφέρθηκαν στις γιορτές του καρναβαλιού.

    Στα χειμερινά Διονύσια υπήρχε θίασος μεταμφιεσμένων οι οποίοι γύριζαν στους συνοικισμούς και περιέπαιζαν τους πάντες, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα κατά τη διάρκεια των Καστοριανών Ραγκουτσαριών. Είναι εκπληκτικό πως άντεξαν στο χρόνο και διασώθηκαν , η συνήθεια της μεταμφίεσης και το εύθυμο στοιχείο, το κλίμα χαράς και πανηγυρισμού. Ένα συμβολικό στοιχείο που διατηρήθηκε είναι αυτό της αναζήτησης δώρων, από την πλευρά των μεταμφιεσμένων. Με αυτόν τον τρόπο εξαγοράζεται η προσφορά τους στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων που ταλαιπωρούν κάποιο σπιτικό. Για να γίνει αυτό βασική προϋπόθεση είναι οι μεταμφιεσμένοι να φέρουν μάσκα η οποία θα τρομάξει το κακό.

    Οι εκδηλώσεις των Ραγκουτσαριών κορυφώνονται την τρίτη ημέρα, την Πατερίτσα όπως τη λένε οι ντόπιοι. Νωρίς το απόγευμα παρελαύνουν όλα τα μπουλούκια που χορεύοντας σατιρίζουν πρόσωπα και γεγονότα με μια πηγαία εφευρετική πρωτοτυπία. Τα καλύτερα από αυτά βραβεύονται από τον Δήμο Καστοριάς που έχει και όλη την ευθύνη της διοργάνωσης του τριημέρου. Τα μπουλούκια και ο κόσμος καταλήγουν στο Ντολτσό, παλιά μεσαιωνική πλατεία που έπαιξε σημαντικό ρόλο επί Τουρκοκρατίας στην ενότητα του λαού και τη διατήρηση των εθίμων, όπου μέσα σε ένα οργιαστικό ξεφάντωμα, συναγωνίζονται μεταξύ τους πιο να καλύψει το άλλο με τη μουσική του.

    Τα Ραγκουτσάρια αποτελούν πόλο έλξης για τους συνεχώς αυξανόμενους κάθε χρόνο επισκέπτες. Όσο για αυτούς που επισκέπτονται την πόλη για πρώτη φορά μένουν άφωνοι από την φυσική της ομορφιά και έκπληκτοι από το εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό θέαμα που αντικρίζουν.

    Η Καστοριά θεωρείται μία από τις πιο όμορφες, παραδοσιακές μαγευτικές πόλεις της Ελλάδας, με πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πολλά στοιχεία του Βυζαντινού πολιτισμού σώζονται μέχρι σήμερα. Βυζαντινά τείχη, πάνω από 75 βυζαντινές εκκλησίες και μοναδικά στην αρχιτεκτονική παραδοσιακά αρχοντικά δένονται άρρηκτα με τη σύγχρονη πόλη και σε συνδυασμό με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον όπου δεσπόζει η μοναδική λίμνη της Καστοριάς, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται οι παραδοσιακοί το Μουσείο Ενδυματολογίας και οι βυζαντινές εκκλησίες όπως η Παναγία η Κουμπελίδικη, η Παναγία η Μαυριώτισσα, οι Άγιοι Ανάργυροι και άλλες. Ξεκινήστε τον περίπατό σας στην πόλη από τα ψαράδικα και απολαμβάνοντας την όμορφη διαδρομή με τους γεροπλάτανους, φτάστε στην προκυμαία και θαυμάστε τους όμορφους κατάλευκους κύκνους που λούζονται στα γαλήνια νερά της λίμνης.

    Στη συνέχεια περπατήστε στους παραδοσιακούς οικισμούς της πόλης, όπου θα θαυμάσετε τα υπέροχα αρχοντικά κτίσματα του 17ου και 18ου αιώνα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική τους, ενώ ξεχωρίζουν από την επιβλητικότητα και την μεγαλοπρέπεια της ιδιόρρυθμης κατασκευής τους.

    Η λίμνη της Καστοριάς που απλώνεται γύρω από την πόλη είναι από τις ομορφότερες λίμνες της χώρας μας, και έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ ο περίπατος στο παραλίμνιο δάσος της Καστοριάς αποτελεί μια σπάνια εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης.

    Επισκεφθείτε επίσης τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού ο οποίος ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932. Τα ευρήματα των ανασκαφών παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής πριν από περίπου 7.000 χρόνια. Στο χώρο των ανασκαφών με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαμορφωθεί πάρκο με φυσική αναπαράσταση μέρους του προϊστορικού οικισμού.

    Για αυτούς που αγαπούν το σκι στο βουνό Βίτσι, στα σύνορα των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, το οποίο απέχει από την πόλη της Καστοριάς 22 χλμ.

    Πριν φύγετε δοκιμάστε την τοπική παραδοσιακή κουζίνα όπως σαρμάδες, σπιτικά χοιρινά λουκάνικα, αρμιόπιτες και ψάρια της λίμνης, και .... Ξεφαντώστε μέχρι το πρωί στο παραδοσιακό καρναβάλι της πόλης τα Ραγκουτσάρια!

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2012 11:02

    Είδηση: 1720

    [05] Πήλιο: Η χώρα όπου ζούσαν οι μυθικοί Κένταυροι

    Θερινή κατοικία των 12 Θεών του Ολύμπου, το Πήλιο υψώνεται επιβλητικό και καταπράσινο ανατολικά του Βόλου. Τα 24 κεφαλοχώρια και τα μικρότερα γραφικά χωριά του, με σπίτια μοναδικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, άλλοτε σκαρφαλωμένα σε πλαγιές και άλλοτε κρυμμένα σε καταπράσινες ρεματιές, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πηλιορείτικου τοπίου. Χιονισμένες βουνοκορφές, σμαραγδένια θάλασσα, φιλοξενία, διασκέδαση, μοναδικές αξέχαστες εμπειρίες κι ένα ταξίδι ψυχής με υπέροχες εικόνες, που θ΄αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη του.

    Στη μαγική ατμόσφαιρα του Πηλιορείτικου τοπίου, σμίγει η ιστορία με τον θρύλο, το άγριο με το ήρεμο, το χθες με το σήμερα.

    Εδώ έγιναν οι θεϊκοί γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδος που ύμνησαν ο Όμηρος, ο Πίνδαρος και ο Ευριπίδης. Από εδώ ξεκίνησε η θρυλική Αργώ με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες για το μακρινό ταξίδι στην Κολχίδα, αναζητώντας το «Χρυσόμαλλο Δέρας».

    Κοντά στο σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσαν οι ημίθεοι Αχιλλέας και Ηρακλής και διδάχθηκε την Ιατρική ο Ασκληπιός.

    Πέρα όμως από το μύθο, τα σημάδια της ιστορικής διαδρομής του Πηλίου μέσα στους αιώνες αποτυπώνονται στα ερείπια αρχαίων πόλεων, στα απομεινάρια μεσαιωνικών κάστρων και στα μνημεία παλαιοχριστιανικών βασιλικών.

    Τόπος μοναδικού κάλλους, αλλά και πολλών αξιόλογων οικισμών των οποίων η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της περιοχής, αλλά και το πιο αναγνωρίσιμο.

    Η πηλιορείτικη πλατεία είναι το χαρακτηριστικό των οικισμών. Πλακόστρωτη με πλατάνια, με τη μεγάλη κεντρική βρύση του χωριού, αλλά και την εκκλησία του προστάτη άγιου. Τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων, φιλοξενεί επίσης τις εκδηλώσεις των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και παραμένουν σε αυτόν.

    Οι βρύσες είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των πηλιορείτικων χωριών. Κάθε χωριό έχει τουλάχιστον μία βρύση, η οποία βρίσκεται στην πλατεία και οι πιο παλιές χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

    Υπέροχα καλντερίμια ενώνουν και διατρέχουν τα χωριά του Πηλίου θυμίζοντας άλλες εποχές, προκαλώντας μας να αφήσουμε στην άκρη το αυτοκίνητο και να περπατήσουμε απολαμβάνοντας τη φύση και την καλαίσθητη αρχιτεκτονική των σπιτιών.

    Το ιδιαίτερο αυτό οδικό δίκτυο με τα καλντερίμια που αναπτύχθηκε κατά την περίοδο της ακμής των χωριών του Πηλίου συμπληρώνεται από πέτρινα γεφύρια, έργα τεχνιτών που προέρχονταν από την Ήπειρο και οι οποίοι έμαθαν την τέχνη τους σε ντόπιους. Από τα πέτρινα γεφύρια του Πηλίου 66 διατηρούνται σήμερα σχεδόν ανέπαφα και είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον.

    Το τρενάκι του Πηλίου, ο αγαπημένος «Μουτζούρης» των ντόπιων, διασχίζει μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης. Ξεκινώντας από τα Λεχώνια, ανεβαίνει μέσα από τα λιόδενδρα αγκομαχώντας και σφυρίζοντας όπως παλιά. Περνά από τους σταθμούς της Άνω Γατζέας, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Αθανασίου στις Πινακάτες, του οικισμού Αργυρέϊκα Βυζίτσας και τερματίζει στις Μηλιές. Το τρενάκι του Πηλίου για 76 χρόνια, από το 1895 μέχρι το 1971 σκαρφάλωνε στο Πήλιο μεταφέροντας ανθρώπους κι εμπορεύματα. Σήμερα γατζώνεται και πάλι στις γραμμές του κάθε Σαββατοκύριακο δίνοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Κατασκευαστής του ήταν ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, ο οποίος έζησε εδώ τα παιδικά του χρόνια.

    Γαστρονομικός παράδεισος το Πήλιο, γνωστό για το σπεντζοφάϊ, το μπουμπάρι, τον κρασάτο κόκκορα, το χοιρινό με κυδώνια,, τα άγρια μανιτάρια, τα «τσιτσίραβλα», -χόρτα που φυτρώνουν μόνο στο Πήλιο- όλα μαγειρεμένα με το υπέροχο λάδι των Πηλιορείτικων ελαιώνων. Φημισμένη είναι και η θαλασσινή κουζίνα της περιοχής με συνοδεία ντόπιου κρασιού και μυρωδάτου τσίπουρου. Ξακουστά είναι επίσης και τα Πηλιορείτικα φρούτα με πιο γνωστά τα μήλα, τα αχλάδια και τα κεράσια. Και μην ξεχνάτε το Πήλιο είναι από τους ιδανικότερους προορισμούς για περιπάτους και πεζοπορικές διαδρομές στα λιθόστρωτα μονοπάτια του, ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη.

    Η μοναδικότητα του ελληνικού τοπίου συμπυκνώνεται σ΄αυτό το θαύμα της φύσης που λέγεται Πήλιο, εκεί όπου το θρόϊσμα των δένδρων του βουνού γίνεται ένα με την αύρα της θάλασσας και μέσα στη φαντασία μας ακούγονται τας ποδοβολητά, οι διαμάχες, και οι έρωτες των Κενταύρων.

    Παραγωγή: Φωνή της Ελλάδας

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 15:55

    Είδηση: 579


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 May 2012 - 20:49:30 UTC