Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρβανιτόπουλος-Σταθάκης-Χριστοφιλοπούλου-Μαριάς για σενάρια συνεργασίας
  • [02] Μέρκελ - Ολάντ: Να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη
  • [03] Πιέσεις από Ευρώπη και ΔΝΤ μετά την άκαρπη σύσκεψη των αρχηγών
  • [04] Με μια ματιά

    [01] Αρβανιτόπουλος-Σταθάκης-Χριστοφιλοπούλου-Μαριάς για σενάρια συνεργασίας

    Για το αδιέξοδο των συνομιλιών των πολιτικών αρχηγών και τα σενάρια συνεργασίας μετά τις νέες εκλογές μίλησαν στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Χριστοφιλοπούλου βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Νότης Μαριάς βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε με έμφαση ότι η ΝΔ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για σχηματισμό κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Παρατήρησε ακόμη ότι θα μπορούσαν οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, τώρα που αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη. Παράλληλα, επισήμανε ότι πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με το non paper των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» αντέκρουσε τις κατηγορίες του κ. Μαριά ότι διέρρευσε από τη ΝΔ το έγγραφο αυτό, λέγοντας πως όλα τα κόμματα το έχουν λάβει.

    Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς τοποθετημένος υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ωστόσο αντιτίθεται στο μνημόνιο και ζητά την απεμπλοκή της χώρας από αυτό. Επισήμανε ότι το κόμμα του δεν είναι σύμφωνο με κάποιες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, όπως αυτή για τα κλειστά επαγγέλματα, και ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένους κλάδους και επαγγέλματα. Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα εκλεγεί κυβέρνηση αυτή τη φορά, ενώ επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συνεργασιών, όχι όμως με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    Η κα Χριστοφιλοπούλου μίλησε για την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα άμεσα, υποστηρίζοντας ότι τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, με την εκλογή Ολάντ στη Γαλλία και τις νέες δυναμικές που διαμορφώνονται στις κοινωνίες, μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ανέφερε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα έδινε ψήφο ανοχής σε μια αριστερή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρός πολιτικός λόγος.

    Ο κ. Μαριάς δήλωσε ότι η βασική θέση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» είναι η συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού μετώπου, επισημαίνοντας ότι το μνημόνιο είναι ένα θεσμικό υβρίδιο με το οποίο οι δανειστές μας μπορούν όχι μόνο να επεμβαίνουν στην οικονομία της χώρας αλλά και να διαμορφώνουν την πολιτική μας. Ερωτηθείς για το θέμα με το non paper του κόμματος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είναι έγγραφο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διέρρευσε το εν λόγω έγγραφο. Ανέφερε ότι από τα πρακτικά της Προεδρίας της Δημοκρατίας προκύπτει ότι ο κ. Καμμένος δεν έδωσε το συγκεκριμένο έγγραφο στον κ. Παπούλια και πως είναι προβοκάτσια. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο αριθμός fax που εστάλη το έγγραφο ανήκει σε υπάλληλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο οποίος το έστειλε από το σπίτι του.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 11:48

    Είδηση: 12177

    [02] Μέρκελ - Ολάντ: Να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

    Την επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, εξέφρασαν από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Όπως δήλωσε ο κ. Ολάντ, η Αθήνα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει ενέργειες για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη.

    Δηλώσεις

    Στις δηλώσεις της η κ. Μέρκελ, ανέφερε ότι: «Γνωρίζουμε τις ευθύνες μας για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρούμε λύσεις. Θα συναντηθούμε πάλι το Μάϊο και τον Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής. Συζητήσαμε για το ελληνικό μνημόνιο. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. Να σεβαστούμε τις νέες εκλογές. Ελπίζουμε ότι θα μείνει στην ευρωζώνη και οι πολίτες θα ψηφίσουν γι αυτό. Το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί. Ελπίζω ότι μπορούμε να πούμε στους Έλληνες πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να προσθέσει μέτρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Για την ανάπτυξη, η μέθοδος που συμφωνήσαμε είναι να βάλουμε όλες τις ιδέες και όλες τις προτάσεις στο τραπέζι και να δούμε τι νομικά μέσα υπάρχουν για να τις θέσουμε σε εφαρμογή».

    Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ, δήλωσε πως: «Ιστορικά έχουμε στενότατη και αμοιβαία συνεργασία. Οι πολιτικές και κομματικές διαφορές μας, μας δείχνουν ότι πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά. Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και είναι υποχρέωση μας να την κρατήσουμε. Άρα πρέπει να βρούμε λύσεις. Οι εκλογές θα καταστήσουν τις επιθυμίες του λαού πιο καθαρές. Να πούμε στους Έλληνες ότι θα τους υποστηρίξουμε στην ανάπτυξη. Θέλουμε να βγάλουμε το λαό από την ύφεση.

    Η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι κενό γράμμα αλλά πρέπει να έχει ουσία και αποτέλεσμα. Θα προετοιμάσουμε το πλαίσιο μαζί με την κ. Μέρκελ. Θα συζητήσουμε τα πάντα για την ανάπτυξη. Ακόμη και τα ευρω-ομόλογα.

    Δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι κρύβουμε κάτι που μας χωρίζει. Ό,τι κι αν συμβεί στις εκλογές θα αποδεχθώ το αποτέλεσμα. Γνωρίζω τις δυσκολίες του ελληνικού λαού. Με μέτρα για την ανάπτυξη θα τους πείσουμε να μείνουν στην ευρωζώνη. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Νάσος Μπράτσος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 01:28

    Είδηση: 12175

    [03] Πιέσεις από Ευρώπη και ΔΝΤ μετά την άκαρπη σύσκεψη των αρχηγών

    Φούντωσαν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν απευθείας την είδηση για τις νέες εκλογές την ώρα που εντείνονται και οι πιέσεις, από την ΕΕ.

    Η προσφυγή της Ελλάδας σε εκλογές έριξε νέο λάδι στη φωτιά και εμφανιστηκαν και πάλι σενάρια για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο πρώτος που αντέδρασε στην είδηση από την Αθήνα, ότι η χώρα οδηγείται και πάλι στις κάλπες. Επέμεινε ότι λίγα έχουν αλλάξει κι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση για να μπορεί να παίρνει αποφάσεις.

    «Αν η Ελλάδα - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτή είναι η ευχή της μεγάλης πλειοψηφίας - επιθυμεί την παραμοή στο ευρώ, πρέπει να αποδεχθεί τους όρους. Δεν γίνεται αλλιώς. Όλοι, κάθε πολιτικός στην Ελλάδα δεν πρέπει να παραπλανήσει τους πολίτες σε αυτό το ζήτημα», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο κ. Σόιμπλε, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε εκτίμησε ότι η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα αποτελεί «μια σοβαρή αντιξοότητα».

    Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι τεχνικά προετοιμασμένη για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Η έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και οι επιπλοκές είναι δύσκολο να υπολογιστούν ακριβώς. Όμως, τεχνικώς έχουμε προετοιμαστεί για τα πάντα.», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

    Η είδηση για προσφυγή σε νέες εκλογές, έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου με το Bloomberg να τονίζει ότι οι νέες εκλογές σημαίνουν ότι η Ελλάδα φτάνει πιο κοντά στο σημείο που θα καταστεί αναπόφευκτη η έξοδός της από το ευρώ.

    Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματική βοήθεια, επανέλαβε το απόγευμα, μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά «απαιτούμε να τηρηθούν οι κανόνες».

    H κ. Φέκτερ - η οποία σε πρωινές δηλώσεις της είχε εκφράσει «έκπληξη» για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης προσωπικοτήτων στην Αθήνα και είχε ανακληθεί εμμέσως στην τάξη από τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν -, υποστήριξε πως, εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης στην Ελλάδα «η υπομονή και των δύο πλευρών θα ταλαιπωρείται πιθανόν για πολύ ακόμη χρόνο».

    «Οι Έλληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός έχουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας», δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

    Ο κ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες που καλείται να καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι στα όρια του δυσβάστακτου, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προτιμότερο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση που συνδυάζει πειθαρχία και αλληλεγγύη, μαζί με τους εταίρους της και όχι μόνη της.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σόιμπλε: Η ανακοίνωση εκλογών δεν αλλάζει τίποτα

    Λαγκάρντ: Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

    Πτώση στο ΧΑ και στα διεθνή χρηματιστήρια μετά το ναυάγιο στην Αθήνα

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 00:01

    Είδηση: 12171

    [04] Με μια ματιά

    -Ληστεία στις 5 τα ξημερώματα σε σπίτι στο Πικέρμι από πέντε ενόπλους οι οποίοι με όπλα και με μαχαίρια ακινητοποίησαν πήραν χρήματα και κοσμήματα ενώ φεύγοντας πήραν και την μηχανή του ιδιοκτήτη την οποία και εγκατέλειψαν σε κοντινή περιοχή και εντοπίστηκε από πλήρωμα της Αμέσου Δράσεως.

    -Τέσσερις νεαρές γυναίκες, βουλγαρικής καταγωγής συνελήφθησαν από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία κλοπής πορτοφολιών μέσα σε αστικά λεωφορεία, εκμεταλευόμενες τις συνθήκες συνωστισμού που επικρατούσαν. Μεταξύ των δραστών είναι και ένα κορίτσι 13 ετών, ενώ οι υπόλοιπες είνα μία 16χρονη, αδελφή της μικρής, μια 17χρονη και μία 21χρονη. Σύμφωνα με την αστυνομία τον τελευταίο μήνα διέπραξαν με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον τέσσερις κλοπές μέσα σε αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Οι γυναίκες συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

    -Στη σύλληψη ενός 62χρονου διαχειριστή εταιρίας που δραστηριοποιείται στις εξαγωγές, την παραγωγή αλεύρων και τις εισαγωγές-εξαγωγές ιατρικών μηχανημάτων προχώρησε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Ο 62χρονος συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης για χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τις 145.000 ευρώ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 10:51

    Είδηση: 12179


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 May 2012 - 8:49:29 UTC