Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαμαράς: «Στόχος μας με το Ζάππειο ΙΙΙ να τα αλλάξουμε όλα»

    [01] Σαμαράς: «Στόχος μας με το Ζάππειο ΙΙΙ να τα αλλάξουμε όλα»

    Με το σύνθημα «Θα τα αλλάξουμε όλα», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε στο Ζάππειο το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος του για έξοδο από την κρίση. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε με έμφαση ότι στόχος της ΝΔ είναι η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας και του μοντέλου διακυβέρνησης και δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις, τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα στηρίξει τα αγροτικά εισοδήματα με την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων, όπως τη μείωση των κρατικών δαπανών, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αξιοποίηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. «Εμείς θα αποκαταστήσουμε αυτές τις αδικίες» είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν θα κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές.

    «Όταν είπαμε όχι στο μνημόνιο το είπαμε γιατί είχαμε δικό μας σχέδιο και σε αυτό επιμένουμε», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με αυτό, 6 εβδομάδες μετά τις εκλογές θα προχωρήσει στην ψήφιση τεσσάρων νομοσχεδίων για την ανάπτυξη της χώρας. Τα νομοσχέδια αυτά αφορούν α) τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, όπως είναι τα επιδόματα, β) την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, γ) τις περικοπές δαπανών και δ) την ώθηση της ανάπτυξης με θεσμικές παρεμβάσεις.

    Για την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων το κόστος των οποίων -όπως είπε- δεν ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα. Τα μέτρα αυτά είναι: η αύξηση φόρου από τα κέρδη του ΟΠΑΠ, η μείωση ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ και περιστολή των δαπανών του δημοσίου.

    Εξάλλου, παρουσίασε συνοπτικά και την πρότασή του για την ανακούφιση των δανειοληπτών καθώς επίσης και τους τρόπους αποζημίωσης των μικροομολογιούχων που επηρεάστηκαν από το κούρεμα των ομολόγων.

    Φώφη Γεννηματά: Περιμένουμε τώρα και το Ζάππειο 4

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ κ. Σαμαρά, στο Ζάππειο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Περιμένουμε με ενδιαφέρον το «Ζάππειο 4» γιατί το σημερινό «Ζάππειο 3» δεν ήταν παρά η αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Σαμαρά να εξηγήσει τις ανακολουθίες, τις ασυνέπειες και τις αντιφάσεις του σε σχέση με το «Ζάππειο 1» και το «Ζάππειο 2». Ο κ. Σαμαράς δεν βρήκε ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για την κυβέρνηση της ΝΔ και την κατάσταση στην οποία αυτή παρέδωσε τη χώρα τον Οκτώβριο του 2009. Επανέλαβε το γνωστό μοτίβο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και δική του πρωθυπουργία με λευκή εντολή. Αδυνατεί προφανώς να αντιληφθεί ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση, να θωρακίσει την πατρίδα από τους διεθνείς κινδύνους και να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες.

    Αντί ο κ. Σαμαράς να τοποθετηθεί σε σχέση με τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει ήδη παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για το πως θα μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση τον Ιούνιο, για την κοινωνική πολιτική, για την ανεργία των νέων, για το κοινωνικό δίκτυ προστασίας, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους υπερχρεωμένους επαγγελματίες, για τη διευθέτηση των δανείων, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού του φτωχού, σιώπησε ή σιωπηρά υιοθέτησε προτάσεις που έχει ήδη εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ.Δεν βρήκε επίσης ο κ. Σαμαράς να πει τίποτε για τα όσα συγκεκριμένα έχει προτείνει ο κ. Βενιζέλος προς τον Πρόεδρο της ΕΕ, για άμεσες παρεμβάσεις αναπτυξιακής στήριξης. Ο κ. Σαμαράς υπέπεσε στο ασυγχώρητο πια ατόπημα των εύκολων προεκλογικών εξαγγελιών. Των τζάμπα υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Οι εποχές όμως άλλαξαν. Οι πολίτες καταλαβαίνουν, καταλήγει η κα Γεννηματά.

    Επικροτούν τις προτάσεις της ΝΔ τα Επιμελητήρια

    «Τα Επιμελητήρια συμφωνούν και επικροτούν τις προτάσεις που περιέχονται στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς στο Ζάππειο.

    ΣΥΡΙΖΑ-EKM: Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι το ίδιο το μνημόνιο

    Ο κ. Σαμαράς τέλος, ανέπτυξε τις θέσεις του για την απενοχοποίηση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθώς και τη μείωση της γραφειοκρατίας επισημαίνοντας την άμεση μείωση του αριθμού των υπουργείων σε 15 από την πρώτη ημέρα δικαυβέρνησης, συννένωση των υπηρεσιών του Δημοσίου, τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού από ειδικούς, ο οποίος θα παρακολουθεί όλες τις υπηρεσίες και θα έχει άμεση επαφή με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς είναι ένας αμετανόητος υποστηρικτής των καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου, των μειώσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της μείωσης της φορολογίας για το κεφάλαιο.

    Το κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο που προτείνει ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ είναι μια νέα αναδιανομή του πλούτου προς τους οικονομικά ισχυρούς, με διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διάλυση της κοινωνίας. Για τις τράπεζες προτείνει την ίδια συνταγή της κοινωνικοποίησης των ζημιών και της ιδιωτικοποίησης των κερδών. Υποσχέθηκε νέα μείωση φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στο 15%, συνεχίζοντας την πολιτική Παπανδρέου (από το 24% στο 20%) . Συμφωνεί στην περαιτέρω μείωση μισθών, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και σε μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας, σύμφωνα με τις μνημονιακές του δεσμεύσεις. Θα ολοκληρώσει τη διάλυση των δημόσιων αγαθών, την ιδιωτικοποίησή τους, το κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων. Ψεύδεται ότι θα α αποκαταστήσει τις χαμηλότερες συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα τη στιγμή που ο ίδιος έχει ψηφίσει την παραπέρα άγρια περικοπή (τουλάχιστον 8 δις) αυτής της κατηγορίας δημόσιων δαπανών.

    Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι το ίδιο το μνημόνιο και τα μέτρα καταστροφής της χώρας. Ο κ.Σαμαράς δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο λαός μαζί με την ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να προχωρήσει, αφήνοντας πίσω του αυτούς που μας οδήγησαν στην καταστροφή και θέλουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν το έργο τους.

    Σχόλιο της ΔΗΜΑΡ για το Ζάππειο ΙΙΙ

    "Ο κ. Σαμαράς μιλάει πολύ, αλλά επί της ουσίας δεν λέει τίποτα. Ο κ. Σαμαράς υπόσχεται πολλά, αλλά δεν πείθει κανέναν", τονίζεται σε σχόλιο της ΔΗΜΑΡ για την παρουσίαση των οικονομικών θέσεων της ΝΔ. "Τα καταστροφικά πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με το μνημόνιο, που φέρει και τη δική του υπογραφή, είναι η πραγματική εικόνα της παράταξής του. Όλα τα άλλα είναι προεκλογικές ρουκέτες", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Δράση: Με βήμα ταχύ ... προς τα πίσω!

    Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε στο Ζάππειο το πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Αν ακούγεται γνώριμο σε πολλούς, είναι γιατί πρόκειται για σύνθεση του προγράμματος Καραμανλή 2004 για την «επανίδρυση του κράτους», του Παπανδρεϊκού «λεφτά υπάρχουν» του 2009 και προβλέψεων του Μνημονίου, για τις οποίες έχει ήδη δεσμευθεί η Ελλάδα - το πρόβλημα είναι η δρομολόγηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο λαϊκισμός των μαγικών λύσεων του κ. Σαμαρά, οδηγεί στην υιοθέτηση μέρους μόνον των μεταρρυθμίσεων - για τις οποίες, βαρετά επαναλαμβάνουμε, έχουμε δεσμευθεί και τις έχει ανάγκη η χώρα - μόνο και μόνο γιατί δεν επιθυμεί να ενοχλήσει τα οργανωμένα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό δημόσιο και την οικονομία. Με μαγικό τρόπο θα λυθούν όλα τα ζητήματα των Ταμείων, τα φορολογικά και θα περισταλούν δαπάνες τις οποίες αρνείται να προσδιορίσει, μήπως ενοχληθούν οι συντεχνίες.

    Το επικίνδυνο είναι οι δεσμεύσεις για αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, προστασία δανειοληπτών, αποκατάσταση ομολογιούχων, μείωση φορολογίας χωρίς κανένα συγκεκριμένο μέτρο το οποίο να επιτρέπει την χρηματοδότησή τους - δεσμεύσεις χωρίς αντίκρυσμα. Όσο για την ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία για να σωθούν δουλειές, να σωθεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, να ανακάμψει η οικονομία, την υπόσχεται μεν, οι «δεσμεύσεις» του όμως την στραγγαλίζουν. Μπροστά στα αδιέξοδα, ο κ. Σαμαράς αποφεύγει τα συγκεκριμένα, άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα ωθήσουν την οικονομία, θα χτυπήσουν όμως το πελατειακό κράτος, και υπόσχεται μαγικές λύσεις. Επιλέγει τους πελάτες αντί τους πολίτες. Οδηγεί το πλοίο στα βράχια - αρκεί να είναι ο ίδιος καπετάνιος.

    ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ελάτε ρε παιδιά να οργανωθούμε, να κάνουμε μια ληστεία της προκοπής!

    Η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ σήμερα δεν έκρυβε καμιά έκπληξη: κινήθηκε στο ίδιο ακριβώς μοτίβο της πολιτικής των Μνημονίων και της συγκυβέρνησης, με ακόμη περισσότερες νεοφιλελεύθερες πινελιές!, αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το Ζάππειο ΙΙΙ.

    «Όταν λέμε θα τα αλλάξουμε όλα, εννοούμε όλα!» είπε ο κος Σαμαράς, παρουσιάζοντας τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους θα ήθελε να συνεχίσει τη ληστεία εις βάρος του εργαζόμενου λαού. Βασικά στοιχεία το λιγότερο δημόσιο, η άμεση ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών για να υπάρξει πλεονάζον προσωπικό (και να γίνουν άμεσα οι απολύσεις), η φαστ-τρακ προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, η έμφαση σε όλα όσα χρειάζονται οι επιχειρηματίες, η διάλυση κάθε κοινωνικής προστασίας και το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού. Όπως δήλωσε, άλλωστε, η γραφειοκρατία θα παρακαμφθεί «από τα πλάγια» και όποιος δημόσιος υπάλληλος φέρνει προσκόμματα (στην ασυδοσία του κεφαλαίου) θα απομακρύνεται! Απαραίτητο συμπλήρωμα, βέβαια, η τρομοκρατία περί «χρεοκοπίας» σε περίπτωση που βαδίσουμε έξω από το ευρώ, την ΕΕ και τα Μνημόνια, αλλά και η έντονη επίθεση στην Αριστερά.

    Αυτή τη φορά ο κ. Σαμαράς επέλεξε τα «εθνικά ισοδύναμα» ως αντίδοτο στις άγριες περικοπές εισοδημάτων, χωρίς να τολμήσει να πει ούτε μια κουβέντα για τις τράπεζες που κοινωνικοποιούν τις ζημιές και στα κέρδη ιδιωτεύουν, ούτε μια λέξη για αυξήσεις στους μισθούς κ.ο.κ. Αντίθετα, βρήκε πολλές κουβέντες για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης στους πλούσιους ως «αντίδοτο» το οποίο όμως το σκέφτηκε και το ΔΝΤ και το εφαρμόζει ήδη στη χώρα. Το «Μνημόνιο ΙΙ», πρόδρομος του Ζαππείου ΙΙΙ, αποφάσισε μαζί με την εξόντωση των εργαζόμενων και τη μείωση της φορολογίας στις Τράπεζες. Και το ψήφισε ο κ. Σαμαράς, το κόμμα του, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και όλους τους «πρόθυμους». Πραγματικά απορούμε με ποιο τρόπο δικαιολογεί τη... χωριστή κάθοδο της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, αφού το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου αποτελεί το προεκλογικό πρόγραμμα και των δύο!

    Ήδη, η «περικοπή δαπανών» και η «εκλογίκευση» είναι υπαρκτή στην ελληνική κοινωνία: oι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και τη νοσηλεία τους, η σχολική χρονιά τελειώνει χωρίς σχολικά βιβλία, τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται μέχρι και με τα αστρονομικά ποσά των... 14 ευρώ κατά περίπτωση (λόγω των αναδρομικών περικοπών και δόσεων δανείων), το 1,5 εκ. ανέργων κάνει ουρές για οκτώ μήνες δουλειάς αντί 500 ευρώ. Αυτή όμως η επιχειρηματολογία των δήθεν «ισοδυνάμων» χρησιμοποιούν ευρέως και κομμάτια του υποτίθεται «αντιμνημονιακού χώρου» όπως η ΔΗΜΑΡ και η Κοινωνική Συμμαχία. Όσο όμως κανείς δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή την καθολική διαγραφή του χρέους και εθνικοποίηση των τραπεζών, ανάμεσα στα υπόλοιπα, τότε οι προτάσεις τέτοιου είδους είναι για προεκλογική κατανάλωση.

    Απέναντι στο δικό τους «Μαύρο Μέτωπο», υπάρχει άλλος δρόμος. Με Μέτωπο Ρήξης και ανατροπής, με διαγραφή του χρέους, έξοδο από το ευρώ, αποδέσμευση από την ΕΕ, με έναν άλλο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, με τις εργατικές ανάγκες στο προσκήνιο. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει ο λαός, με κόκκινη ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με ένταση των αγώνων για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι πολιτικές τους. Πράγματι, κε Σαμαρά, ο λαός θα τα αλλάξει όλα: ξεκινώντας από σας και το χρεοκοπημένο σας σύστημα!

    Ομιλία του Α. Σαμαρά στο Ζάππειο για την Οικονομία

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Απριλίου 2012 16:39

    Είδηση: 9993


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 22 April 2012 - 16:49:36 UTC