Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βενιζέλος: Να κάνουμε την παράταξη και πάλι μεγάλη
  • [02] Ισχυρή εντολή ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς στην Άρτα
  • [03] Εκλογές «θρίλερ» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
  • [04] Ζημιές ρεκόρ 28 δισ. ευρώ, ανακοίνωσαν οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες

    [01] Βενιζέλος: Να κάνουμε την παράταξη και πάλι μεγάλη

    Στο φρόνημα της προοδευτικής παράταξης και ειδικότερα στην παραταξιακή συνείδηση των οπαδών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη απευθύνθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια.

    Με αφορμή τα όσα καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα ο Βενιζέλος ανέφερε ότι «μπορεί να δείχνουν το ΠΑΣΟΚ μικρό αλλά είναι πρόκληση να αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια για να κάνουμε την παράταξη και πάλι μεγάλη».

    «Είσθε η καρδιά της παράταξης. Απευθύνομαι σε όσους ανήκουν στην δημοκρατική παράταξη. Πολλούς τους πικράναμε και δεν τους εξηγήσαμε τι έγινε και τους οδηγήσαμε στους αναποφάσιστους» τόνισε και υπογράμμισε: «Η τύχη του τόπου κρίνεται στις εκλογές της 6 Μαΐου στη συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Όσοι συμμετείχαν στην εκλογή προέδρου θα πρέπει να στηρίξουν την μάχη του ΠΑΣΟΚ. Τώρα αρχίζουμε».

    Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «όσοι είναι αναποφάσιστοι θέλουν να στείλουν μήνυμα με τη σιωπή τους. Αυτούς θέλουμε μαζί μας. Τώρα που σταματάνε οι δημοσκοπήσεις πάλλεται η καρδιά της κοινωνίας και κρίνεται το μέλλον της χώρας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «ήταν μεγάλο λάθος ότι αποδεχθήκαμε να αναλάβουμε μόνοι μας όλα τα λάθη από το ΄74 αλλά η δημοκρατική παράταξη δεν ντρέπεται. Ναι είμαστε ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά και επικαλούμενος τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου , τον Νικόλαο Πλαστήρα και τον Ανδρέα Παπανδρέου απέσπασε το χειροκρότημα των συγκεντρωμένων οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».

    Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε τα σκληρά μέτρα για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η ώρα να ξαναφτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ και τη συνείδηση της δημοκρατικής παράταξης».

    Κάλεσε επίσης τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη να πάρουν τις σημαίες της δημοκρατίας και να δώσουν τη μάχη της δημοκρατικής παράταξης. Πρόσθεσε δε ότι «στην περίπτωση που στο εκλογικό αποτέλεσμα καταγραφούν όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

    Ασκώντας κριτική στη ΝΔ ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ανήθικο να κρύβεται πίσω από την αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Ναι είχαμε ασάφειες, ναι ειπώθηκαν λάθος λόγια, ναι δεν πήραμε όλα τα μέτρα σωστά και μαζί αλλά δεν έχει ευθύνη εκείνος που οδήγησε τη χώρα σ΄αυτή την κρίση; Δεν μίλησε η ΝΔ για τα συντρίμμια που άφησε το 2009».

    Ειδικότερα αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «τώρα λέει ότι "λεφτά υπάρχουν", εμείς τουλάχιστον δεν το λέμε». Και πρόσθεσε: «Ρωτώ: Θα καταγγείλουν τη σύμβαση; Θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο; Ας απαντήσει».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών επανέλαβε: «Ποιός είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο και πρόθυμο να συμμετάσχει σ΄οποιαδήποτε κυβέρνηση και με οποιοδήποτε σκοπό;»

    Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι το κόμμα του έχει νοοτροπία κυβερνητισμού και κατέστησε σαφές ότι «είναι κόμμα δράσης και ιδεών».

    Ανέφερε ότι η πλειοψηφία του λαού δεν επιθυμεί να γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς και επανέλαβε την δέσμευσή του ότι με τα όσα προτείνει το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι και περαιτέρω περικοπές.

    Η συγκέντρωση έκλεισε με την άνοδο στο βήμα όλων των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη ενώ αμέσως μετά σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε με τα τοπικά στελέχη για την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης στις 6 Μαΐου.

    «Είναι ευκολότερο το ΠΑΣΟΚ να γίνει πρώτο κόμμα παρά η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία» επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας προς τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, με τα οποία συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου μετά το τέλος της ανοικτής συγκέντρωσης.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ε. Βενιζέλος: Τώρα αρχίζει ο κύκλος απόφασης των πολιτών

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Απριλίου 2012 00:30

    Είδηση: 9913

    [02] Ισχυρή εντολή ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς στην Άρτα

    Καθαρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση για να τα αλλάξει όλα, ζήτησε από την Άρτα ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι «Όσο περισσότερη δύναμη μου δώσετε τόσο πιο ισχυρός θα είμαι για να διαπραγματευθώ στο εξωτερικό». Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε την συγκυβέρνηση, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, στην Αριστερά αλλά και στα κόμματα της κεντροδεξιάς και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου η παράταξή του θα πάρει τη νίκη.

    «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Άλλοι τζογάρουν και κερδοσκοπούν στην απελπισία του κόσμου. Εμείς κοιτάμε τους Έλληνες στα μάτια και τους λέμε ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Μας ρωτάνε πώς θα τα καταφέρει; Απαντώ ότι η Ελλάδα έχει πλούτο αναξιοποίητο. Είμαστε η πρώτη δύναμη στην ναυτιλία αλλά δεν έχουμε ναυπηγεία. Είμαστε μεγάλη δύναμη στον τουρισμό αλλά διώχνουμε τους τουρίστες, έχουμε το καλύτερο λάδι στον κόσμο αλλά δεν το εξάγουμε εμείς, το εξάγουν εκείνοι που το νοθεύουν. Ποιός φταίει για όλα αυτά; Οι πάντες αλλά φταίει κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Φταίει και η Αριστερά με τις εμμονές της που έδιωξε τις επιχειρήσεις και προστάτεψε τους κουκουλοφόρους. Οι αριστεροί μας κουνούσαν το δάχτυλο τώρα ήλθε η ώρα να μας ακούσουν».

    Συνέχισε προτάσσοντας την ανάπτυξη: «Ρωτάνε κάποιοι πως μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση: Απαντώ με μία λέξη: Ανάπτυξη, το έλεγα όταν εκείνοι ψήφισαν το Μνημόνιο. Σκέτη λιτότητα χωρίς μέτρα ανάπτυξης δεν λύνει το πρόβλημα, το επιδεινώνει».

    Απάντησε όμως και στο βασικό ερώτημα για τα μέτρα του Ιουνίου: «Μας ρωτάνε τι θα κάνετε με τα μέτρα του Ιουνίου που προβλέπουν 11 δισ. περικοπές, θα κόψετε μισθούς και συντάξεις; Απαντώ: Σπατάλη θα κόψουμε και υπάρχει πολλή σπατάλη. Έχουμε εντοπίσει πάνω από 18 δισ. σπατάλη. Θα παλέψουμε για να μην υπάρχουν νέες οριζόντιες περικοπές που μεγαλώνουν το έλλειμμα».

    Ο κ. Σαμαράς διατύπωσε τις βασικές του δεσμεύσεις για αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και την αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων που κόπηκαν. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για τη νεανική επιχειρηματικότητα και για την ανεργία πέρα από το ΕΣΠΑ που παραμένουν αναξιοποίητα. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «καταδίκασε την χώρα σε μόνιμη ύφεση, εμείς θα ξεκινήσουμε την ανάπτυξη. Τώρα η άποψή μας βρίσκει ανταπόκριση στην Ευρώπη».

    Μίλησε για την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων με κορυφαία το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού και αναφέρθηκε και στο πως θα κυβερνήσει: «Θα απευθυνθώ από την πρώτη στιγμή σε εξωκοινοβουλευτικούς να μπουν στην κυβέρνηση. Θέλω δίπλα μου όλους τους άξιους Έλληνες. Θα κάνω πολύ μικρότερη κυβέρνηση, την μισή από την σημερινή».

    Έδωσε έμφαση στην ασφάλεια του πολίτη και στην ανάγκη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να «ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας και να απελευθερώσουμε την ύπαιθρο από τον φόβο». Επανέλαβε ότι θα καταργήσει το νόμο Ραγκούση: «Το μήνυμα που στέλνουμε σε αυτούς που θέλουν να έλθουν είναι να μην χάνουν τον χρόνο τους, θα τους στείλουμε πίσω. Σε όσους ήλθαν το μήνυμα είναι να φύγουν μία ώρα αρχύτερα".

    Μίλησε για την στάση του έναντι των Μνημονίων λέγοντας ότι «δεν ψήφισα τη λάθος συνταγή, εξακολουθώ να λέω ότι είναι λάθος αλλά άλλο το μνημόνιο και άλλο η δανειακή σύμβαση με την οποία κόψαμε τους τόκους. Εξακολουθώ να λέω στους δανειστές ότι η συνταγή πρέπει να αλλάξει, να τροποποιηθεί. Αν όμως άφηνα την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας θα είχαμε σήμερα λιγότερη ανεργία; Άφησα τον Παπανδρέου να πέσει στο γκρεμό και τράβηξα την Ελλάδα, στήριξα κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

    Είπε ακόμη ότι κάποιοι επιμένουν στην συγκυβέρνηση: «Εμείς δεν την θέλουμε τέτοια συγκυβέρνηση με τον κ. Βενιζέλο, θέλουμε καθαρή εντολή για να τα αλλάξουμε όλα». Επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι «όταν ο κ. Παπανδρέου φώναζε λεφτά υπάρχουν ο κ. Βενιζέλος δεν διαφώνησε. Σήμερα παραδέχεται ότι έγιναν εγκληματικά λάθη, στα λάθη αυτά όμως εκείνος είναι μέτοχος».

    Επιτέθηκε και στα άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς λέγοντας ότι «δεν τους νοιάζει η Ελλάδα, δίνουν φιλί ζωής στο ΠΑΣΟΚ».

    Έκλεισε αισιόδοξα λέγοντας «πάμε για νίκη και η νίκη μας τρομάζει πολλούς. Καλά κάνει και τους τρομάζει γιατί θα τα αλλάξουμε όλα. Θέλω την δύναμη για να τα αλλάξω όλα. Αυτό, τίποτε παραπάνω. Κάποιοι θέλουν να μου βάλλουν συνέταιρο για να μην αλλάξει τίποτε. Δεν μπορούμε να βγούμε από την ύφεση μαζί με εκείνους που μας έφεραν στην ύφεση. Την τελική λύση θα την δώσει ο ελληνικός λαός».

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σαμαράς για ανακεφαλαιοποίηση -πετρέλαιο-φορολογία

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Απριλίου 2012 00:30

    Είδηση: 9912

    [03] Εκλογές «θρίλερ» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Εκλογικό θρίλερ στις 6 Μαΐου δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με πλήρη - έως τώρα - ανατροπή του μεταπολιτευτικού σκηνικού. Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις κάλπες και τελευταία ημέρα παρουσίασης δημοσκοπήσεων, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι το αθροιστικό ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων είναι μακράν χαμηλότερο του 50% ενώ έως και δέκα κόμματα φαίνονται να μπαίνουν στη νέα Βουλή. Υπό το σκηνικό αυτό, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μπαίνουν με όλα τα «όπλα» στη μάχη αύξησης της συσπείρωσής τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησαν περιοδείες ανά την Ελλάδα.

    Δημοσκόπηση της ALCO για την ΕΡΤ

    Ενδιαφέροντα ευρήματα για την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της ALCO, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΡΤ και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία το αθροιστικό ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι 31,8%, καθώς το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 13,3% και η ΝΔ το 18,5%.Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7%,ο ΛΑΟΣ το 3%,ο ΣΥΡΙΖΑ 7,9%,οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ το 2,7%,οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 8,3%,η Δημοκρατική Αριστερά το 6,6%,η Δημοκρατική Συμμαχία το 2,3%,η Χρυσή Αυγή 3,9%,ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος προσδιορίζεται στο 19,4%.

    Στο ερώτημα ποιο είναι το βασικό κριτήριο επιλογής ψήφου το 41% απαντά η διαμαρτυρία για το μνημόνιο και τα κόμματα που το υπέγραψαν, το 40% τονίζει την ανάγκη να παραμείνουμε στην Ευρώπη και το ευρώ ενώ το 19% των ερωτηθέντων απαντά δεν ξέρω δεν απαντώ.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία στην επόμενη Βουλή θα συμμετέχουν 8 κόμματα.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Απριλίου 2012 00:25

    Είδηση: 9910

    [04] Ζημιές ρεκόρ 28 δισ. ευρώ, ανακοίνωσαν οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες

    Στα 28 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν συνολικά οι ζημίες που σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες για τη χρήση του 2011,ενώ αυξάνονται με νομοθετική πράξη τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη των απωλειών. Συγκεκριμένα στα 12,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές για τον Ομιλο της Εθνικής Τράπεζας, στα 3,8 1 δισ. ευρώ για την Αλφα Μπανκ,στα 5,5 δισ. για την Γιούρομπανκ, ενώ 250 εκ. ευρώ οι ζημίες για την Αττικα Μπανκ.Στα 6,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν και οι ζημιές που εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς. Στα 50 δισ. ευρώ αυξάνονται εν τω μεταξύ με νομοθετική πράξη τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες των τραπεζών. Απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου το Ταμείο να δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να έχουν υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος βιώσιμα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών.

    ALPHA BANK

    Στα 3,81 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές που κατέγραψε πέρυσι η Αλφα Μπανκ, εξαιτίας κυρίως της συμμετοχή της στο PSI, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας. Οπως εκτιμά η τράπεζα τα κεφάλαια που θα αντλήσει από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα φτάσουν τα 1,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφωθεί στο 9,8% υπερκαλύπτοντας τους δείκτες που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Σε 12,3 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική ζημία του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας του 2011. Ειδικότερα, οι λειτουργικές ζημίες του Ομίλου της ΕΤΕ το 2011 ανήλθαν σε 289 εκατ. ευρώ. Λαμβανομένης υπόψη της ζημίας ύψους 10, 7 δισ. ευρώ., μετά την αφαίρεση μικρού μέρους των αναλογούντων αναβαλλόμενων φόρων από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI+), την απομείωση απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο που δεν συμπεριελήφθησαν στο PSI+ και λοιπές έκτακτες απομειώσεις και προβλέψεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ εκατ. η συνολική ζημία του Ομίλου ανήλθε σε 12,3 δις. ευρώ.

    Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης αναφέρει είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται από τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης. Βρίσκεται αντιμέτωπο με απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενες κυρίως από το Πρόγραμμα Ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και σε μικρότερο βαθμό από εκτιμώμενες μελλοντικές ζημίες στα δανειακά χαρτοφυλάκιά του βάσει των αναλύσεων της BlacKRock Solutions.

    Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρει ο κ.Ταμβακάκης, θα συνεχίσει να ακολουθεί στρατηγική προσαρμοσμένη στις συνθήκες της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε.

    Η Εθνική Τράπεζα εντός των τελευταίων 20 μηνών πέτυχε να συγκεντρώσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετων εποπτικών κεφαλαίων, μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά 250 εκατ. ευρώ εντός της τελευταίας διετίας - προσπάθεια που συνεχίζεται και άσκησε με συνέπεια πιστοδοτική πολιτική που διευκολύνει βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ συνέχισε να δίνει μέσω αναχρηματοδοτήσεων τη δυνατότητα σε εκείνους που είχαν πληγεί από την κρίση να αντιμετωπίσουν τις δραματικές συνέπειές της, πρόσθεσε ο κ.Ταμβακάκης.

    Στους επόμενους μήνες η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την προσπάθειά της να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη κρατικής στήριξής της με την εφαρμογή σειράς δράσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Η πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, η διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μειοψηφικού πακέτου της υπό ίδρυση νέας θυγατρικής η οποία θα ενσωματώσει τις μονάδες της Εθνικής στις βαλκανικές χώρες καθώς και πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα, η περαιτέρω επαναγορά στοιχείων παθητικού και η βέλτιστη διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού της. Ως αποτέλεσμα αυτών των δράσεων, η Εθνική Τράπεζα θα παραμείνει ο βασικός πόλος ισχύος και σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ικανός να προσελκύσει τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, επισήμανε ο κ. Ταμβακάκης.

    EUROBANK

    Σε 5,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές ζημιές μετά από φόρους του ομίλου της Eurobank τo 2011, εκ των οποίων 4,6 δισ. ευρώ προέρχονται από το PSI και 856 εκατ. ευρώ από λοιπές έκτακτες προσαρμογές.

    Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της πώλησης της Polbank EFG και της Eurobank Tekfen βελτιώνει τη Ρευστότητα περίπου κατά 3,5 δισ. ευρώ και ισοδυναμεί με ενίσχυση των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων κατά 1 δισ.ευρώ, συνυπολογιζομένης της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

    Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος αναφέρει ότι για την Eurobank όπως και για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, η συμμετοχή χωρίς δεύτερες σκέψεις στη διαδικασία μείωσης του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο του PSI, ήταν ενδεδειγμένη απόφαση. Η απόφαση αυτή, έχει βαρύτατο κόστος για τους μετόχους της Eurobank και επηρεάζει καθοριστικά τόσο την κεφαλαιακή της θέση όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα καλύψει τις κεφαλαιακές απώλειες από το PSI και δίνει τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει ο κ. Νανόπουλος.

    ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Σε 6,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς το 2012. Πιο συγκεκριμένα, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης του PSI μετά από φόρους, τα αποτελέσματα μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αναλογούντα στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα σε ζημιές 6,6 δισ. ευρω. Το καθαρό συγκεντρωτικό συνολικό εισόδημα του 2011, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αποτίμηση του «Διαθέσιμου προς Πώληση» χαρτοφυλακίου που επηρέασε την Καθαρή Θέση, διαμορφώθηκε σε ζημιές 6,3 δις. ευρώ.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναφέρει ότι η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου είχε αναπόφευκτα πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα και στα ιδία κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Για την αντιμετώπιση των αρνητικών και συνεπειών του PSI, καθώς και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών στο νέο οικονομικό πρόγραμμα έχει προβλεφθεί η πλήρης διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών και γενικότερα η σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος, αναφέρει ο κ. Σάλλας.

    ΑΤΤΙΚΑ

    Σε 249,8 εκατ. ευρώ, ανήλθαν οι ζημιές (αποτελέσματα προ φόρων), για το 2011 για τον όμιλο της Attica Bank, έναντι κερδών 3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2010, λόγω της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων της περιόδου με την πρόβλεψη απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διενεργήθηκε μετά τη συμμετοχή της Τράπεζας στο PSI+ καθώς και τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

    Στα ίδια ακριβώς επίπεδα διαμορφώνεται και το μετά φόρων αποτέλεσμα δεδομένου ότι μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που αναφέρονται στην απομείωση που προέκυψε από τα ομόλογα που είχε στα χαρτοφυλάκιά της η Τράπεζα, θα αναγνωριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους ανήλθαν σε 253,6 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ποσό ύψους 142 εκ. ευρώ που αφορά πρόβλεψη απομείωσης ομολόγων του ελληνιού δημοσίου. Η πρόβλεψη για επισφαλείς χορηγήσεις για το δωδεκάμηνο του 2011 ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 42,5 εκ. ευρώ την συγκριτική χρήση του 2010 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 134% περίπου.

    Αναφορικά με τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του δωδεκαμήνου 2011 της Attica Bank, ο Πρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Ιωάννης Γαμβρίλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα της χρήσης 2011 επηρεάστηκαν κατά κύριο λόγο από τη συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (PSI), η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2012. Σκοπός είναι η Τράπεζα να λειτουργήσει στο μέλλον ως παράγοντας ανάπτυξης ενισχύοντας τους τομείς της οικονομίας από όπου θα προέλθει και η ανάπτυξη (εξαγωγικές επιχειρήσεις, τουρισμός, γεωργία, ενέργεια, κατασκευές υποδομών κ.α.) διατηρώντας την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική της, πρόσθεσε ο κ. Γαμβρίλης.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΕbank στη συνεδρίασή του της 20ης Απριλίου 2012 αποφάσισε να κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχει η Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (18222/B 899/20.4.12), για να παρατείνει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οικονομικής χρήσης έτους 2011, έως τις 31 Μαΐου 2012.

    Σχετική είδηση: Αυξάνονται τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Απριλίου 2012 00:27

    Είδηση: 9883


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 April 2012 - 8:49:28 UTC