Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οριστικοποιούνται τα μέτρα - Διαψεύδεται η αναδιάρθρωση
  • [02] Νέα υποβάθμιση των πορτογαλικών ομολόγων από τη Moody's
  • [03] Περιοδεία Σαμαρά στη Νέα Ιωνία
  • [04] Στη Βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια
  • [05] Κ. Παπούλιας: Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν
  • [06] Αναρτήθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες
  • [07] Επεισόδια στην πορεία εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [08] Ανοιχτά και το απόγευμα το Δημόσιο
  • [09] Αυστηρότερα κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα
  • [10] Ομιλία Α. Τσίπρα στο Δήμο Αριστοτέλη
  • [11] Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα
  • [12] Ληστεία σε πρατήριο καυσίμων
  • [13] Πυροβόλησαν ταχυδρόμο
  • [14] Σήμερα η σύσκεψη για τον περιμετρικό της Καλαμάτας
  • [15] Διαβεβαιώσεις Ρέππα προς Τατούλη για τον περιμετρικό
  • [16] Ερώτηση Γ. Λαμπρόπουλου για τον περιμετρικό
  • [17] Πρόγραμμα κατά της ανεργίας για την Πελοπόννησο
  • [18] Μεταφορά πεζοναυτών
  • [19] Δήλωση Δ. Κουσελά για τον περιμετρικό
  • [20] Ημερίδα για το πρόγραμμα "JESSICA"
  • [21] Φονική επίθεση στο Αφγανιστάν
  • [22] Ακτή Ελεφαντοστού: «Κατάλληλες οι συνθήκες για μια επέμβαση-αστραπή»
  • [23] Άνοιξε η συζήτηση για νέα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις
  • [24] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Βάση της Σούδας
  • [25] 61χρονος μέλος σπείρας με πλαστές επιταγές πιάστηκε στα Χανιά
  • [26] Νεκρός φαντάρος από μηνιγγίτιδα
  • [27] Αφίσα της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ Χανίων προκαλεί αντιδράσεις
  • [28] Στον Έβρο σήμερα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από τον ΠΟΥβ¦

    [01] Οριστικοποιούνται τα μέτρα - Διαψεύδεται η αναδιάρθρωση

    Τριτη, 05 04 2011 17:18

    Στη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος που πρόκειται να ανακοινωθεί στις 15 Απριλίου επικεντρώνονται οι προσπάθειες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της τρόικας συνεχίζει τις επαφές του στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί και να υποβάλει τις εισηγήσεις του πριν από την εκταμίευση της κρίσιμης τέταρτης δόσης. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαψεύσεις των σεναρίων περί πιέσεων του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Το πακέτο νέων μέτρων στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2012-2015, εκκίνησε και νέο κύκλο έντονης κριτικής από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αποδέκτη τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κριτική δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών και για τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

    Με επίσκεψη στο Γενικό λογιστήριο του κράτους και συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά και τους Γενικούς Γραμματείς Αποκρατικοποιήσεων και ΔΕΚΟ, ξεκίνησαν οι επαφές του κλιμακίου των τεχνοκρατών της τρόικας. Οι ελεγκτές ζήτησαν απαντήσεις για τα μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά και για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέσω αποκρατικοποιήσεων.

    Την ίδια ώρα πυρ ομαδόν κατά των σεναρίων αναδιάρθρωσης εξαπέλυσαν Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ντομινίκ Στρο Κάν.

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ στηρίζει της θέση της ελληνικής Κυβέρνησης η οποία δεν επιθυμεί την αναδιάρθρωση του χρέους της.

    Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ έκανε λόγο για σειρήνες καταστροφολογίας που δεν δίνουν λύση στα προβλήματα και πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μία κομβική στιγμή όπου η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει..

    Επίθεση στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

    Επίθεση στην Κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς.

    «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αναρωτιέμαι τι επιτέλους πρέπει να συμβεί για να το καταλάβει η κυβέρνηση και να αλλάξει αυτή την ανάλγητη οικονομική πολιτική η οποία δημιουργεί αυτό το έλλειμμα κοινωνικής συνοχής. Εχει τραυματιστεί βαθύτατα η ελληνική κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Την ευθύνη για την επιτυχία της εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης στις εθνικές κυβερνήσεις εναπόθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, ιδιαίτερα στις κοινωνικές πτυχές, που προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

    Επίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης, με αφορμή την επίσκεψη της τρόικας εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    «Απ' όσα του λένε η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και οι σύμμαχοί τους του ΔΝΤ και της ΕΕ, ο λαός πρέπει να συμπεραίνει και να περιμένει τα ακριβώς αντίθετα. Είναι ανάγκη να πάψει να τους πιστεύει και πολύ περισσότερο να τους φοβάται», τόνισε το ΚΚΕ.

    «Κάθε επίσκεψη των τροικανών σημαίνει αυτομάτως δυσκολότερες ημέρες για το Έθνος και για τους πολίτες. Δυστυχώς, ο κ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια του Μνημονίου, και δεν μπόρεσε να αγωνισθεί για μια Εθνική πολιτική. Παρεδόθη άνευ όρων», σημείωσε ο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ. Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένη να οδηγήσει το λαό στη φτώχεια, εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, ότι η κυβέρνηση, δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει ανενόχλητη το καταστροφικό της έργο.

    «Η κυβέρνηση, πέρα από τη δημοσιονομική εξυγίανση, οφείλει τώρα να στοχεύσει σε στροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακές κινήσεις, με εφικτά και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα τόνωσης των εξαγωγών, και κατασκευής των έργων υποδομής», υπογράμμισε η Δημοκρατική Αριστερά.

    Η κυβέρνηση παριστάνει πως κάνει αλλαγές, την ώρα που το μόνο που σχεδιάζει είναι να επιβαρύνει την πραγματική οικονομία, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.

    Προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    Την ίδια ώρα προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ΚΤΕ Οικονομικών παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι βουλευτές εστίασαν την κριτική τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να δεσμευτεί ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα που θα αφορούν μισθούς και συντάξεις.

    Η Βάσω Παπανδρέου έκανε λόγο για ανακολουθία της οικονομικής πολιτικής και εξέφρασε την άποψη ότι το 2013 μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε αναδιάρθρωση του χρέους.

    Άλλοι βουλευτές ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις που θα πάρουν οι τράπεζες λέγοντας ότι αυτή η πολιτική πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες παρεμβατικές πολιτικές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δε θα γίνουν οριζόντιες περικοπές, αλλά θεσμικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση, ο κ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι δεν πρόκειται η χώρα μας να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή και υπογράμμισε ότι πρέπει να δώσουμε προοπτική στο λαό τονίζοντας ότι η πορεία είναι δύσκολη και ο δρόμος μακρύς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - AΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Άνοιξε η συζήτηση για νέα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις

    Είδηση: 65888

    [02] Νέα υποβάθμιση των πορτογαλικών ομολόγων από τη Moody's

    Τριτη, 05 04 2011 11:18

    Σε νέα υποβάθμιση των πορτογαλικών ομολόγων σε Baa1 από A3 προχώρησε την Τρίτη η Moody's, ενώ προειδοποίησε και για περαιτέρω υποβάθμιση. Η δεύτερη υποβάθμιση έρχεται μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός και είναι ενδεικτική των δυσχερειών με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα σε περίπτωση που δεν καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Πάντως, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να εφοδιαστεί το μόνιμο ταμείο με περισσότερα εργαλεία.

    "Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας"

    Η Σύνοδος Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου κατέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Ο κ. Βαν Ρομπέι τόνισε ότι οι αποφάσεις της συνόδου για τα οικονομικά ζητήματα δεν θα οδηγήσουν στην άμεση έξοδο από την κρίση, καθώς θα χρειαστεί πολλή επιμονή. Είπε επίσης ότι οι αποφάσεις δεν θα προκαλέσουν την κατάλυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, αλλά αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ακριβώς για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτού του μοντέλου.

    Πιέζουν οι τραπεζίτες για μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση

    Σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων τραπεζών Banco Espirito Santo, Millennium bcp and Banco BPI, με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, απηύθυναν έκκληση προς την κυβέρνηση να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου.

    Προειδοποίησαν μάλιστα ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

    Ωστόσο, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην προσφυγή της χώρας σε βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ

    "Είμαι δεσμευμένος στην ιδέα της υπεράσπισης της Πορτογαλίας από την εξωτερική βοήθεια", δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

    H πορτογαλική κρίση στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπ.Οικονομικών

    Οι αγορές θεωρούν ότι η Πορτογαλία θα χρειασθεί σχέδιο διάσωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στη σύνοδό τους την ερχόμενη Παρασκευή τις επιλογές της Πορτογαλίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της υπό την υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χώρας, μεταξύ των οποίων και τη δυνατότητά της να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

    Πηγή: Reuters - Associated Press - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 65856

    [03] Περιοδεία Σαμαρά στη Νέα Ιωνία

    Τριτη, 05 04 2011 17:53

    Περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συνομίλησε με καταστηματάρχες αλλά και κατοίκους και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.Ο κ.Σαμαράς, με δηλώσεις του ζήτησε από την κυβέρνηση να καταλάβει επιτέλους τα προβλήματα που υπάρχουν και να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής.

    «Δεν μπαίνει σήμερα άνθρωπος στα μαγαζιά. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αναρωτιέμαι τι επιτέλους πρέπει να συμβεί για να το καταλάβει η κυβέρνηση και να αλλάξει αυτή την ανάλγητη οικονομική πολιτική η οποία δημιουργεί αυτό το έλλειμμα κοινωνικής συνοχής. Έχει τραυματιστεί βαθύτατα η ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ.Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες τους και τις τοπικές αγορές.

    «Τώρα που πλησιάζει Πάσχα ο καθένας ας ξοδέψει στα καταστήματα της γειτονιάς του. Να βοηθήσει τους καταστηματάρχες, την περιοχή, την τοπική αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από όλους αυτές τις άγιες μέρες να δείξουν σύμπνοια, ανθρωπιά, αγάπη και πάνω απ`όλα αλληλεγγύη όπως είπε, για τον άνθρωπο που έχει ανάγκη τον άρρωστο, τον φτωχό, τον ηλικιωμένο.

    «Ας είμαστε δίπλα του ο καθένας ξέρει τι μπορεί να κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Σαμαράς, που στην σημερινή του επίσκεψη στην Ν Ιωνία δεν συνοδευόταν από κανέναν βουλευτή του κόμματος του, το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχίσει τις περιοδείες του εντός αλλά και εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΝΕΤ FM Είδηση: 65889

    [04] Στη Βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια

    Τριτη, 05 04 2011 16:35

    Στη Βουλή διαβίβασε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την δικογραφία για την υπόθεση των υποβρυχίων .Με έγγραφό του ο αντιεισαγγελέας Αθανάσιος Κατσιρώδης ζητεί να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων μελών της κυβέρνησης που αποφάσισαν την απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης των τεσσάρων υποβρυχίων και την απευθείας ανάθεση εκσυγχρονισμού. Στη Βουλή διαβίβασε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κατσιρώδης, δύο δικογραφίες για την υπόθεση της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων εφαρμόζοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Ο κ. Κατσιρώδης ζητάει από τη Βουλή να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες τού τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, και άλλων μελών της τότε κυβέρνησης, που συναποφάσισαν την απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 σε γερμανικά ναυπηγεία και γερμανική εταιρεία και συγκεκριμένα στην εταιρεία HDW/Ferrostaal.

    Επίσης, ζητάει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για την απευθείας ανάθεση εκσυγχρονισμού άλλων τριών υποβρυχίων τύπου Ποσειδών στην ίδια γερμανική εταιρεία, όπως επίσης για την υπογραφή της σύμβασης του αντισταθμιστικού οφέλους. Οι δύο δικογραφίες αφορούν τις περιόδους 1998-2002 και 2002-2009.

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει τέλος να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες των επομένων κυβερνήσεων που ασχολήθηκαν με τα θέματα υλοποίησης των συμβάσεων αυτών και ενδεχομένως είχαν την δυνατότητα για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και ενεργοποίηση των ρητρών.

    Στο ζήτημα παρενέβη μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα 99.5» ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Άμυνας.

    «Προφανώς και δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή μου. Εξάλλου, οι Γερμανοί έκαναν δέκα χρόνια για να υποπέσει στη δική τους και το φαγοπότι οργανώθηκε στη Γερμανία. Η Δικαιοσύνη κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και πρέπει να συνεχίσει να την κάνει, για να αποδοθεί δικαιοσύνη εκεί όπου πρέπει να αποδοθεί. Σε ό,τι με αφορά, λόγω των καίριων θέσεων που είχα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μεγάλος πειρασμός από πολλούς να με συνδέσουν με δύσοσμες υποθέσεις πολλές, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δείτε τι έγινε, όμως. Όλες κατέρρευσαν και όσοι το επιχείρησαν, γελοιοποιήθηκαν και εξευτελίστηκαν. Τα παθήματα, λοιπόν, ας γίνουν μαθήματα.», υποστήριξε.

    Για όσα μη πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση, η έρευνα συνεχίζεται από την δικαιοσύνη. Ηδη έχουν κληθεί 37 άτομα ως ύποπτοι τέλεσης κακουργηματικών πράξεων ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποσταλούν και νέες κλήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνολικός αριθμός των υπόπτων αναμένεται να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τα 70 άτομα καθώς το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνά του και συνεχώς αποστέλλει νέα στοιχεία στην Εισαγγελία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 65887

    [05] Κ. Παπούλιας: Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν

    Τριτη, 05 04 2011 18:14

    Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και την κυβέρνηση της χώρας στην πρωτεύουσα Μπακού. Τα θέματα της συζήτησης ήταν κυρίως ενεργειακά, αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στα οποία τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπούλιας: «Διαπιστώσαμε, όμως ότι οι διμερείς μας σχέσεις μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω ιδίως στον εμπορικό και οικονομικό τομέα. Με τον πρόεδρο Αλίγιεφ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας. Η Ελλάδα έχει καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας».

    Υπέρ της συνεργασίας με την Ελλάδα τάχτηκε ο πρόεδρος της χώρας κ. Αλίγιεφ, λέγοντας ότι: «το Αζερμπαϊτζάν θέλει να αυξηθεί ο όγκος εξαγωγής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μας ενδιαφέρει ο νότιος διάδρομος».

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες. Ο υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον Αζέρο ομόλογό του Ελμάρ Μαμαντιάρωφ για την ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων, η δεύτερη με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη με τον κ. Μαμαντιάρωφ για τη συνεργασία και τις διευκολύνσεις στις Θαλάσσιες Μεταφορές και η Τρίτη με τον υφυπουργό ΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με τον υπουργό Περιβάλλοντος του Αζερμπαϊτζάν, Χουσεϊν Μπακίρωφ, για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Τέλος, υπεγράφη «Μνημόνιο Κατανόησης» και συνέχισης της συνεργασίας ανάμεσα στην ΔΕΠΑ και την αζερική αντίστοιχη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 65891

    [06] Αναρτήθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες

    Τριτη, 05 04 2011 18:04

    Το μακροχρόνιο ερώτημα «τι είναι δάσος;» έρχεται να απαντήσει η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών που αφορούν στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις εντός 45 ημερών και εντός 60 ημερών οι κάτοικοι του εξωτερικού. Το τέλος για την υποβολή των ενστάσεων είναι ανάλογο με την έκταση, αρχίζοντας από 50 μέχρι 4.000 ευρώ. Η ανάρτηση δασικών χαρτών, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα ωφελήσει την προστασία του περιβάλλοντος από την αυθαίρετη δόμηση και θα διασφαλίσει τη δημόσια περιουσία, σημείωσε η Υπ. Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

    Με τρεις περιοχές της Αττικής ξεκινάει η διαδικασία κύρωσης των νέων δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και την Κτηματολόγιο ΑΕ. Ειδικότερα, πρόκειται για περιοχές 95 χιλιάδων στρεμμάτων στον Μαραθώνα, εκ των οποίων τα 53 χιλ. στρέμματα χαρακτηρίζονται ως δάση, 3.413 στρεμμάτων στη Νέα Πεντέλη, όπου ως δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται τα 3.121 στρέμματα και 23.914 στρεμμάτων στην Παλαιά Πεντέλη με προτεινόμενα δάση τα 22.204 στρέμματα.

    Οι δασικοί χάρτες Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα ΥΠΕΚΑ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και Κτηματολόγιο ΑΕ), στα δασαρχεία Πεντέλης και Καπανδριτίου, καθώς και στα δημοτικά ή διαμερισματικά καταστήματα των περιοχών αυτών.

    Όπως αναφέρθηκε κατά της διάρκεια συνέντευξης Τύπου της υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, η ανάρτηση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου με τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την Κτηματολόγιο AΕ.

    Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός 45 ημερών ή 65 ημερών αν κατοικούν στο εξωτερικό. Η υποβολή των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη αφορά αποκλειστικά τον χαρακτήρα κάποιας εμφανιζόμενης στον χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, το οποίο δεν εξετάζεται κατά την παρούσα φάση. Ειδικότερα, αντίρρηση μπορεί να υποβληθεί, είτε επειδή μία έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική (ενώ δεν είναι) ή και αντίστροφα, επειδή κάποια έκταση έχει παραλειφθεί να χαρακτηριστεί δασική (ενώ είναι).

    Μαζί με την αίτηση κατατίθεται και χρηματικό παράβολο, το ύψος του οποίου ξεκινά από 50 ευρώ και αυξάνεται έως τα 4.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου.

    Οι ενστάσεις θα εξετάζονται μέσα σε τέσσερις μήνες από την κατάθεσή τους από τις τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων και μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αντιρρήσεων, για όλες τις περιοχές που δεν θα ασκηθούν αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης θα κυρωθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

    Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, οι τρεις αυτοί δασικοί χάρτες θα λειτουργήσουν πιλοτικά και εντός των επόμενων μηνών θα ακολουθήσουν οι χάρτες σε Κηφισιά, Δροσιά, Σταμάτα και Φυλή.

    Από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, πάντως, δεν λείπουν οι ενστάσεις, καθώς, ειδικά στην Παλαιά Πεντέλη, εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών και οικισμοί εμφανίζονται ως δάση, μεταξύ των οποίων και 820 στρέμματα του συνεταιρισμού των Δικαστικών, τα οποία ωστόσο δεν είναι χτισμένα, καθώς και του Συνεταιρισμού των κτηνοτρόφων για τους οποίους προβλέπεται ειδική ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι θα προσκομίσουν παραχωρητήρια του 1955.

    Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση, αν βρεθεί αυθαίρετο κτίσμα μέσα σε δασική έκταση θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την αυθαίρετη δόμηση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - AΠE/MΠE Είδηση: 65890

    [07] Επεισόδια στην πορεία εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Τριτη, 05 04 2011 16:03

    Ένταση και επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας συμβασιούχων και εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το υπουργείο εσωτερικών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές οι οποίοι πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη απεργία, επιχείρησαν να παρακάμψουν τον φραγμό των αστυνομικών στην Βασιλίσσης Σοφίας, και απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με το προεδρείο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ουδεμία μονιμοποίηση υπαλλήλου που είχε σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

    Ένταση και επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κολωνακίου κατά τη διάρκεια πορείας εργαζομένων στους ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι διαδηλωτές, πραγματοποιούσαν πορεία στο Σύνταγμα με προορισμό το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά δεν τους επετράπη η διέλευση στο ύψος της Βουλής.

    Για τον λόγο αυτό, οι διαμαρτυρόμενοι κινήθηκαν τρέχοντας από τις οδούς Πανεπιστημίου, Κριεζώτου, Ακαδημίας και Κανάρη, προκειμένου να προσεγγίσουν το κτίριο του υπουργείου από την πίσω πλευρά. Στην οδό Κουμπάρη, όμως, υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον φραγμό. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν, αλλά τελικά οι διαδηλωτές βγήκαν στη Βασιλίσσης Σοφίας και έφτασαν μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών, όπου μέλη επιτροπής τους συναντήθηκαν με τον υπουργό, Γιάννη Ραγκούση.

    Όπως επισήμανε στον πρόεδρο των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, ο Υπουργός Εσωτερικών, δεν πρόκειται να δεχθεί καμία υποχώρηση στο θέμα των συμβασιούχων στους δήμους αποκλείοντας το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

    «Εδώ και ενάμιση χρόνο εφαρμόζεται ο Νόμος 3812/2009 που εξασφάλισε συνθήκες απόλυτης αξιοκρατίας αλλά και αξιοπρέπειας στις πάσης φύσεως προσλήψεις στο Δημόσιο. Το κλειστό επάγγελμα του συμβασιούχου του δημοσίου «άνοιξε». Η κυβέρνηση, 18 μήνες τώρα, δεν έκανε ούτε θα κάνει καμία έμμεση ή άμεση πελατειακή πρόσληψη. Και θα προασπίσει το πολύτιμο κεκτημένο αξιοκρατίας για τη Δημόσια Διοίκηση και τη χώρα», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα, έχει αφήσει οριστικά πίσω τις φαύλες πελατειακές πρακτικές, σήμα κατατεθέν της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης, που οδήγησαν τη χώρα παραλίγο σε χρεοκοπία και τους εργαζόμενους σε ομηρία.

    Σημειώνεται ότι σήμερα οι συμβασιούχοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ το μόνιμο προσωπικό τους πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας από τις 11πμ ως τη λήξη της βάρδιας.

    Για αύριο Τετάρτη έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία στους δήμους, ενώ για τις 10.00 έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση των εργαζομένων στην πλατεία Κοτζιά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65886

    [08] Ανοιχτά και το απόγευμα το Δημόσιο

    Τριτη, 05 04 2011 14:26

    Ανοιχτές και απογεύματα θα είναι από τον Οκτώβριο οχτώ υπηρεσίες του Δημοσίου σύμφωνα με πρόταση του Υπ. Εσωτερικών προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να επανέλθει το 8ωρο στο δημόσιο αντί για τις 37,5 ώρες που εργάζονται οι υπάλληλοι από το Μάιο του 1981.

    Ανοιχτές μέχρι τις 8 το απόγευμα, θα παραμένουν από τον Οκτώβριο δυο φορές την εβδομάδα πιθανότητα Δευτέρα και Τετάρτη υπηρεσίες του Δημοσίου που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του κοινού.

    Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και θα οριστικοποιηθεί μετά το Πάσχα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Η πρόταση θα συνδυαστεί με την επαναφορά της 8αρης απασχόλησης από 7,5 ώρες που είχε καθιερωθεί από το 1981.

    Σύμφωνα με το σχέδιο ανοιχτές θα παραμένουν οι Πολεοδομίες τα Ληξιαρχεία οι Οικονομικές υπηρεσίες ΟΤΑ, οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι Εφορίες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα γραφεία μεταναστών και τα ΚΕΠ.

    Στο Υπουργείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει πρωινή βάρδια 7.30 έως 15.30 και απογευματινή από τις 12.30 έως 20.00.

    Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μετά το Πάσχα και στοχεύον στην αύξηση παραγωγικότητας του Δημοσίου, την εξοικονόμηση πόρων καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM Είδηση: 65885

    [09] Αυστηρότερα κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα

    Τριτη, 05 04 2011 10:55

    Το "ψαλίδισμα" των κοινωνικών επιδομάτων είναι ένα απο τα πρώτα μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι για να κλείσει η "μαύρη τρύπα" των εσόδων. Βασικό κριτήριο για το "μαχαίρι" σε όσους λαμβάνουν καταχρηστικά τα επιδόματα θα είναι το εισόδημα και η περιουσία του. Οι έλεγχοι αφορούν όλο το φάσμα των κοινωνικών επιδομάτων απο τους πολύτεκνους έως το φοιτητικό και το αναπηρικό.

    Με τη καταγραφή όλων των δικαιούχων που λαμβάνουν πάσης φύσεως επιδόματα αρχίζει το ξεσκόνισμα στις κοινωνικές παροχές ώστε η χορήγηση τους να γίνεται στοχευμένα και μόνο σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

    Ως κριτήριο θα λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, μερίσματα, τόκους καταθέσεων κ.ά.), καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα), και αν κάποιος έχει εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο όριο, θα χάνει το επίδομα ή την οποιαδήποτε μορφής παροχή από το κράτος.

    Σίγουρη θεωρείται η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στα πολυτεκνικά επιδόματα και την ισόβια σύνταξη που κυμαίνονται από 44 έως 177 ευρώ τα οποία θα περικόπτονται και στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει ταυτόχρονα και κάποιο άλλο επίδομα.

    Για το φοιτητικό επίδομα θα χαμηλώσει ο πήχης του εισοδηματικού κριτηρίου όπως έγινε ήδη με το ΕΚΑΣ και με την επιδότηση ενοικίου και αναμένεται να γίνει το ίδιο και με τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ που πρόκειται να ξεπαγώσουν από τον Ιούνιο.

    Μόνο όσοι λαμβάνουν καταχρηστικά το επίδομα ανεργίας θα το χάσουν, διαβεβαιώνει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, που σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζει σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες τους πολίτες που εμφανίζονται ως άνεργοι αλλά έχουν εισοδήματα από αδήλωτες πηγές και μαύρη εργασία.

    Το επίδομα αναπηρίας δεν αναμένεται να πειραχτεί δηλώνουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο θα επανεξεταστούν οι περιπτώσεις εκείνες που λαμβάνουν επίδομα παρά το ότι έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησης του.

    Στο ΙΚΑ π.χ. από τους 330.000 αναπήρους οι 150.000 έχουν μόνιμη αναπηρία.

    Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας με την ένταξη 2.500 γιατρών.

    Πηγή ΝΕΤ Είδηση: 65848

    [10] Ομιλία Α. Τσίπρα στο Δήμο Αριστοτέλη

    Τριτη, 05 04 2011 18:21

    Πολιτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συγκέντρωση - συζήτηση πολιτών, φορέων και των επιτροπών αγώνα κατά του επενδυτικού σχεδίου Ελληνικός Χρυσός Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού Δήμου Αριστοτέλη.

    Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων: «Βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σε αγωνιζόμενους πολίτες. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε έκνομοι, ούτε κοπρίτες, ούτε λαμόγια. Υπάρχουν αγωνιζόμενοι άνθρωποι που ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους. Οι πολίτες εδώ, έρχονται αντιμέτωποι με το πιο αποτρόπαιο πρόσωπο της διαπλοκής και της οικονομικής ολιγαρχίας. Εδώ το χέρι της διαπλοκής είναι τόσο μακρύ που φτάνει στα σπλάχνα της ελληνικής γης. Συντελείται ένα διπλό έγκλημα που απειλεί να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών. Ένα έγκλημα περιβαλλοντικό, αλλά και ένα έγκλημα οικονομικό. Ένα έγκλημα περιβαλλοντικό: Θα το τσακίσουν το περιβάλλον αφού διεκδικούν να σκάβουν ένα τόνο εξορυσσόμενου εδαφικού υλικού για να βγάλουν μισό γραμμάριο χρυσού. Και θα το κάνουν χωρίς να νοιάζονται ούτε για το αρχέγονο δάσος στις Σκουριές, ούτε για την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα προκαλέσουν στη σπάνια χλωρίδα και ορνιθοπανίδα. Αυτά τα στοιχεία όμως φαίνεται να μην λαμβάνονται τελικά υπ' όψιν. Αλλά δεν λαμβάνεται υπ'όψιν και το ότι χάνονται δυνατότητες ανάπτυξης οικοτουρισμού, αφού οι εξαιρετικές θέσεις πανοραμικής θέας της περιοχής ακυρώνονται. Αυτές οι «επενδύσεις» διαλύουν το περιβάλλον, μολύνουν και κατασπαταλούν τα νερά. Ενισχύουν δραματικά το ενδεχόμενο πλημμυρών».

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι: «Αλλά και στο οικονομικό επίπεδο έχουμε μια σκανδαλώδη εύνοια για τα γνωστά συμφέροντα. Που τα βρίσκεις όποια πέτρα και αν σηκώσεις. Και στην Κερατέα, και στους δρόμους, και στη Χαλκιδική. Επιτρέψτε μου σήμερα που είμαι εδώ μαζί σας να στείλω το εξής μήνυμα. Δε με ενδιαφέρει αν με συκοφαντούν. Και εμένα προσωπικά και το κόμμα μου. Έχουν άλλωστε σε αυτούς τους 10 μήνες του Μνημονίου, συκοφαντήσει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Δε με νοιάζει για τι ο λαός τους έχει πάρει χαμπάρι. Έχει καταλάβει ποιοι κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα θέλουν να καθίσουν στο σβέρκο του λαού. Και να κάνουν τον ιδρώτα του, το φυσικό και ορυκτό πλούτο, καταθέσεις στην Ελβετία. Σε αυτήν εδώ την περίπτωση έχουμε σκοτεινές διαδρομές χρήματος και πάντρεμα της εγχώριας διαπλοκής με τη διεθνή κερδοσκοπία. Θέλουν να πάρουν τα σωθικά της ελληνικής γης και να τα πουλήσουν σε offshore. Όπως έκαναν με το ασήμι, που το πούλησαν για όλη τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου σε εταιρεία στις νήσους Κάιμαν. Αλήθεια ποιος να είναι πίσω από αυτή την εταιρεία. Αυτή είναι μια σύμβαση της ντροπής. Που δίνει το δικαίωμα να κάνει έρευνα σε οποιοδήποτε σημείο της έκτασης που της έχει παραχωρηθεί. Που διασφαλίζει την εταιρία από ευθύνες σε περίπτωση περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκύψουν γιατί μπορεί να κατηγορήσει τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και να ισχυριστεί ότι δεν φταίει αυτή».

    Tέλος ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Μιλάμε για πρώτου μεγέθους σκάνδαλο. Η «Ελληνικός χρυσός» έδωσε 11.000.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της προκατόχου TVX (χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία). Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων. Για αυτό το αντίτιμο (11.000.000) πήρε 317.000 στρέμματα, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, τα κτίρια στα οποία μένουν οι εργάτες κλπ. Μιλάμε για μπινγκο: 35 ευρώ το στρέμμα. Αμέσως μετά η εταιρία επιδοτήθηκε με 15.000.000 ευρώ από την Ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή βγήκε και από πάνω με 4.000.000 ευρώ. Δηλαδή, του δώσανε το βουνό και 13 ευρώ το στρέμμα στην τσέπη».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 65893

    [11] Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα

    Τριτη, 05 04 2011 18:33

    Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κυπαρισσία έβαλαν στόχο χθες άγνωστοι οπλοφόροι ληστές. Στις 2:30 μετά το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο με τρεις αγνώστους οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σταμάτησε έξω από το κατάστημα.

    Οι δυο από αυτούς πλησίασαν την τράπεζα, έσπασαν τη τζαμαρία με βαριοπούλα, μπήκαν μέσα και με την απειλή μακρύκαννων όπλων (πιθανόν Καλάσνικοφ, σύμφωνα με την Αστυνομία) άρπαξαν από τους υπαλλήλους 2.000 ευρώ περίπου. Στη συνέχεια βγήκαν στο δρόμο, μπήκαν στο αυτοκίνητο, στο οποίο τους περίμενε ο συνεργός και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες για την ανακάλυψη και τη σύλληψη των ληστών.

    Συντάκτης: Γρηγόρης Πουλόπουλος Είδηση: 65898

    [12] Ληστεία σε πρατήριο καυσίμων

    Τριτη, 05 04 2011 18:31

    Περίπου 2.000 ευρώ άρπαξαν από πρατήριο καυσίμων, χθες στις 7:30 το απόγευμα, δυο Ρουμάνοι, οι όποίοι λίγο αργότερα συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Οι κακοποιοί σταμάτησαν το αυτοκίνητό τους στο πρατήριο για να βάλουν βενζίνη.

    Ο ένας από αυτούς παρέμεινε στο αυτοκίνητο και απασχολούσε τον ιδιοκτήτη. Ο δεύτερος μπήκε απαρατήρητος στο γραφείο και άρπαξε από το ταμείο 2.000 ευρώ περίπου. Στη συνέχεια έφυγαν με κατεύθυνση προς Κυπαρισσία. Ο πρατηριούχος αντελήφθη αμέσως την κλοπή και ειδοποίησε την Αστυνομία. Λίγο αργότερα αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους κακοποιούς στο Καλό Νερό.

    Συντάκτης: Γρηγόρης Πουλόπουλος Είδηση: 65897

    [13] Πυροβόλησαν ταχυδρόμο

    Τριτη, 05 04 2011 18:30

    Απόπειρα ληστείας σε ταχυδρομικό διανομέα έγινε χθες στις 09:20 το πρωί στη Μάνη, στο δρόμο Καλαμάτας - Αρεόπολης, μεταξύ Καρδαμύλης και Στούπας.

    Συγκεκριμένα, νεαρός, ο οποίος είχε καλύψει το πρόσωπό του με τη μπλούζα του και κατευθυνόταν με μοτοσυκλέτα από την Καρδαμύλη προς τη Στούπα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και προσπάθησε να κλείσει το δρόμο και να ακινητοποιήσει Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 49χρονος ταχυδρομικός διανομέας των ΕΛΤΑ, μεταφέροντας χρήματα για πληρωμή συντάξεων. Ο ταχυδρομικός, με ελιγμό απέφυγε τη μοτοσυκλέτα και κατά τη διαφυγή του δέχτηκε τα πυρά συνεργού του που τον περίμενε στο σημείο όπου επιχειρήθηκε να τον ακινητοποιήσει ο μοτοσικλετιστής. Από τους πυροβολισμούς έσπασε το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου, καθώς και ένα από τα λάστιχα των πίσω τροχών του, αλλά ο διανομέας των ΕΛΤΑ συνέχισε την πορεία του προς την Στούπα. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι επίδοξοι ληστές έφυγαν με άδεια χέρια προς άγνωστη κατεύθυνση και αναζητούνται από την Αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα για την ανακάλυψη της ταυτότητάς τους και τη σύλληψή τους.

    Συντάκτης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 65896

    [14] Σήμερα η σύσκεψη για τον περιμετρικό της Καλαμάτας

    Τριτη, 05 04 2011 18:27

    Συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με όλους τους βουλευτές Μεσσηνίας και εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα της κατασκευή του περιμετρικού οδικού δακτυλίου της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, έγινε σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομικών και βουλευτή Μεσσηνίας Δημ. Κουσελά.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουσελάς, «μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε σχετικά με την κατασκευή του περιμετρικού δακτυλίου Καλαμάτας», επικοινώνησε με τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, από τον οποίο ζήτησε να ενημερωθεί για τη συνομιλία που είχε με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Ο κ. Μαγκριώτης ενημέρωσε τον κ. Κουσελά ότι όπως είπε στον δήμαρχο «η Κυβέρνηση θέλει να γίνει ο περιμετρικός δακτύλιος. Όμως οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών των υπό απαλλοτρίωση οικοπέδων είναι υπέρογκες», και ζήτησε από τον κ. Νίκα να βοηθήσει ώστε οι απαιτήσεις αυτές να περιορισθούν. Μετά από αυτά και προκειμένου να αποσαφηνισθούν τα πράγματα και να προχωρήσει η κατασκευή του περιμετρικού δακτυλίου, ο κ. Κουσελάς ζήτησε να γίνει η σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών.

    Συντάκτης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 65895

    [15] Διαβεβαιώσεις Ρέππα προς Τατούλη για τον περιμετρικό

    Τριτη, 05 04 2011 18:25

    Στο θέμα που έχει προκύψει με τον περιμετρικό οδικό δακτύλιο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αναφέρθηκε την Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καλαμάτα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Όπως τόνισε ο κ. Τατούλης, σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας θα ολοκληρωθεί και μαζί θα κατασκευαστεί και ο περιμετρικός της Καλαμάτας.

    Συντάκτης: Γρηγόρης Πουλόπουλος

    Είδηση: 65894

    [16] Ερώτηση Γ. Λαμπρόπουλου για τον περιμετρικό

    Τριτη, 05 04 2011 18:21

    Ερώτηση για τον περιμετρικό της Καλαμάτας κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος στη Βουλή για τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, στην οποία αναφέρει:

    «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπό αμφισβήτηση τίθεται η κατασκευή της περιφερειακής οδού (παράκαμψης) της πόλης Καλαμάτας του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, με το πρόσχημα του υψηλού κόστους των απαλλοτριώσεων, παρά το ότι έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις μεταξύ του Δημοσίου και εταιριών κατασκευής και έχουν κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων». Καταλήγοντας ο κ. Λαμπρόπουλος ερωτά τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, αν «θα εφαρμόσει την κυρωθείσα από τη Βουλή των Ελλήνων ισχύουσα σύμβαση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα που συμπεριλαμβάνει και την περιφερειακή οδό (παράκαμψη) της πόλης Καλαμάτας».

    Σύνταξη είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 65892

    [17] Πρόγραμμα κατά της ανεργίας για την Πελοπόννησο

    Τριτη, 05 04 2011 12:34

    Την Τρίπολη επισκέφθηκε χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Η υπουργός είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και μαζί υπέγραψαν πρωτόκολλο για το πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την στήριξη 4.500 ανέργων. Επίσης έκαναν ανακοινώσεις για το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, που αφορά την απασχόληση ανέργων σε κοινωφελείς δράσεις.

    Συντάκτης: Γρηγόρης Πουλόπουλος

    Είδηση: 65884

    [18] Μεταφορά πεζοναυτών

    Τριτη, 05 04 2011 12:02

    Εν τω μεταξύ, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο έναρξης και χερσαίων επιχειρήσεων στη Λιβύη, καθώς το βράδυ της Κυριακής, μεταφέρθηκε με αεροσκάφος τύπου C-160 της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας μεγάλος αριθμός πεζοναυτών από τη Γαλλία στα Χανιά.

    Το γαλλικό αεροσκάφος μεταφοράς προσωπικού προσγειώθηκε στην αμερικανική ευκολία στο Μουζουρά, απ' όπου με ελικόπτερο, από το αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle", μεταφέρθηκαν οι πεζοναύτες.

    (Κατερίνα Πολύζου) Είδηση: 65883

    [19] Δήλωση Δ. Κουσελά για τον περιμετρικό

    Τριτη, 05 04 2011 11:51

    Ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς απαντώντας σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία αμφισβητήθηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου η σκοπιμότητα συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Δ. Ρέππα, με τους βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες για τον περιμετρικό δακτύλιο Καλαμάτας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η πρωτοβουλία μου για τη σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών ελήφθη μετά τη σύγχυση που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με την κατασκευή ή όχι του Περιμετρικού Δακτυλίου Καλαμάτας.

    Ελήφθη μετά από συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και με στόχο τη συμμετοχή όλων των φορέων, που θεσμικά εκφράζουν και εκπροσωπούν τους πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας». Ακόμα ο κ. Κουσελάς αναφέρει στη δήλωσή του ότι «ο Περιμετρικός Δακτύλιος Καλαμάτας είναι έργο, την ευθύνη κατασκευής του οποίου έχει ο παραχωρησιούχος, που ελέγχεται από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο με τη σειρά του λογοδοτεί στη Βουλή για τις επιλογές και τις αποφάσεις του». Σχετικά με τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών ο κ. Κουσελάς σχολιάζοντας τις ενστάσεις του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη σημειώνει ότι «η συνάντηση δεν αμφισβητεί ρόλους και αρμοδιότητες, έχει ως στόχο να ενώσει και όχι να χωρίσει, θέτοντας πάνω από όλα τα συμφέροντα του νομού και των αναγκαίων έργων υποδομής για την ανάπτυξή του. Άλλωστε, τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και στο παρελθόν, από όλους τους βουλευτές του νομού, χωρίς την εμφάνιση παρόμοιων προβλημάτων». Καταλήγοντας ο υφυπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «ο θεσμικός ρόλος του βουλευτή είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και την εντολή των πολιτών. Δεν μπορεί λοιπόν να αμφισβητείται, ούτε να μπαίνει σε καλούπια».

    Συντάκτης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 65882

    [20] Ημερίδα για το πρόγραμμα "JESSICA"

    Τριτη, 05 04 2011 11:47

    Ευρετήριο Άρθρου

    Ημερίδα για το πρόγραμμα "JESSICA"

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Ενημερωτική ημερίδα διοργανώνεται σήμερα στη Λάρισα στο ξενοδοχείο Διβάνι, για την πρωτοβουλία «JESSICA», που αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές). Η ημερίδα αφορά στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου.

    Είδηση: 65881

    [21] Φονική επίθεση στο Αφγανιστάν

    Δευτερα, 04 04 2011 15:30

    Από πυρά Αφγανού αστυνομικού σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης του Αφγανιστάν (ISAF). Το περιστατικό συνέβη στην επαρχία Φαριάμπ, στο βόρειο Αφγανιστάν και επιβεβαιώθηκε τόσο από τη διοίκηση της ISAF, όσο και από την αστυνομία της χώρας. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, διεξάγονταν σύσκεψη Αμερικανών και Αφγανών αξιωματούχων.

    Ο δράστης κατόρθωσε να διαφύγει, ενώ σε δηλώσεις του ο συνταγματάρχης Νατζμουντίν, επαρχιακός υπεύθυνος της μεθοριακής αστυνομίας, στο γραφείο του οποίου διεξάγονταν η σύσκεψη, τόνισε ότι: «Δύο από τους στρατιώτες των Αμερικανών φρουρούσαν έξω από το γραφείο μαζί με έναν από τους αστυνομικούς μας. Ακούσαμε πυροβολισμούς. Όταν βγήκαμε, είδαμε ότι οι Αμερικανοί φρουροί ήταν νεκροί και ότι αυτός είχε διαφύγει».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 65785

    [22] Ακτή Ελεφαντοστού: «Κατάλληλες οι συνθήκες για μια επέμβαση-αστραπή»

    Δευτερα, 04 04 2011 09:49

    Δίχως τέλος οι συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ των δυνάμεων του νικητή των εκλογών Αλασάν Ουαταρά και του Λοράν Γκμπαγκμπό, που δεν αποχωρεί από την εξουσία. Σύμφωνα με τον πρώτο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια άμεση επέμβαση στην Αμπιτζάν. Η αιματοχυσία στην Ακτή του Ελεφαντοστού, αλλά κυρίως ο εγκλωβισμός 1.500 ξένων υπηκόων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, προκάλεσε την επέμβαση των γαλλικών δυνάμεων, στην πρώην γαλλική αποικία. Η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει τον εμφύλιο, και στις εκατοντάδες των θυμάτων προστέθηκαν και τέσσερις τραυματίες κυανόκρανοι, από χειροβομβίδα. Καθώς οι δυνάμεις του νικητή των εκλογών Ουαταρά προελαύνουν, γίνεται γνωστό ότι στις περιοχές από όπου πέρασαν στα δυτικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι. Ο ίδιος σε επικοινωνία με τον Μπαν Κι Μουν αρνείται ανάμιξη του σε σφαγές.

    Κατάληψη του αεροδρομίου από γαλλικές δυνάμεις

    Με χιλιάδες ξένους πολίτες παγιδευμένους σε διασταυρούμενα πυρά στην Ακτή του Ελεφαντοστού, γαλλικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Αμπιτζάν, ώστε αυτό να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

    Η Γαλλία στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στην πρώην αποικία της για να περιπολούν και να προσφέρουν βοήθεια σε 1.500 αλλοδαπούς που έχουν βρει καταφύγιο σε στρατιωτική βάση.

    Ο Λοράν Γκμπαγκμπό, ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών που αρνείται να παραδώσει την εξουσία, καλεί τους πολίτες να ξεσηκωθούν κατά της γαλλικής κατοχής, όπως την αποκάλεσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποστηρικτές του τρομοκρατούν τους πολίτες της Αμπιτζάν, όπου παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, ενώ μαίνονται οι μάχες με τους άντρες του Ουαταρά που έφτασαν στην πόλη. Τέσσερις στρατιώτες του ΟΗΕ τραυματίστηκαν σοβαρά από χειροβομβίδα των κυβερνητικών δυνάμεων.

    Φόβους ότι η εμφύλια διαμάχη δεν θα τελειώσει σύντομα προκαλούν οι πληροφορίες ότι οι δυνάμεις του Ουαταρά αδυνατούν να συνεργαστούν με τους "Αόρατους Κομάντο", όπως αυτοαποκαλείται μια επαναστατική ομάδα που διεκδικούν μερίδιο στην εξουσία.

    Την ίδια ώρα, η επίλεκτη μονάδα των 2.500 αντρών του Γκμπαγκμπό δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τον πρόεδρό της.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC Ivory Coast: Ouattara forces promise Abidjan offensive

    Είδηση: 65749

    [23] Άνοιξε η συζήτηση για νέα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις

    Τριτη, 05 04 2011 10:48

    Με διαδοχικές συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών ξεκινούν οι έλεγχοι, από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που βάζει ξανά στο μικροσκόπιο την πορεία των διαρθρωτικών μέτρων, τα χρέη ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αλλεπάλληλες και οι κυβερνητικές συσκέψεις, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα, με αντικείμενο την οικονομία και ειδικότερα την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, με την τρόικα να ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση τριών δισ. ευρώ. Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση στα μέσα Απριλίου θα αφορούν κατά τα δύο τρίτα στις δαπάνες και το ένα τρίτο τα έσοδα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό κόστος. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ, δια στόματος του προέδρου του Ντομινίκ Στρος Καν διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί πιέσεων προς την Ελλάδα ώστε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την προσπάθεια διορθώνοντας λάθη και αστοχίες, επισήμανε και ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ.

    Πυρετός επαφών

    Συναντήσεις με στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων φορέων του Δημοσίου, θα έχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

    Νωρίτερα θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου.

    Αντικείμενο των επαφών τα διορθωτικά μέτρα του τρέχοντος προϋπολογισμού, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής της περιόδου 2012-2015, αλλά και ο κυβερνητικός στόχος για την είσπραξη 50 δισ. από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις.

    Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων, θα αφιχθούν στην Ελλάδα και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα αναλάβουν να συντάξουν την τελική αναφορά, προκειμένου να εκταμιευθεί και η 5η δόση του δανείου, και στις 26 Απριλίου, η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα, και αποσαφήνισε ότι οι δράσεις που θα ληφθούν θα αφορούν τόσο στις δαπάνες, όσο και στα έσοδα, και όχι σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις φόρων. Δήλωσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει σε ορίζοντα τετραετίας και το κοινωνικό πλαίσιο, ενώ προσδιόρισε για τις αρχές του 2012, την έξοδο της χώρας στις αγορές.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε «σε σειρήνες καταστροφολογίας» που δεν ερμηνεύουν σωστά και δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα. «Οι άλλοι δρόμοι που προτείνονται δεν οδηγούν παρά μόνο στη χρεοκοπία και σε αδιέξοδα», επισήμανε.

    Για το πιο κρίσιμο ίσως, χρονικό διάστημα που διανύει η χώρα έκανε λόγο σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Τόνισε ότι σωτήρες απ έξω δεν υπάρχουν, μόνοι μας θα τα καταφέρουμε, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση συζητά με πολλούς παράγοντες που έχουν διαφορετικές απόψεις.

    Από τη χώρα μας, όμως, ζητείται η λήψη άμεσων μέτρων, ύψους τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Στο «τραπέζι» το πακέτο νέων μέτρων

    Στο νέο «πακέτο» μέτρων που επεξεργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία στο εξής θα συνδέονται με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, ενώ ετοιμάζεται να μπει και νέο «ψαλίδι» στις πρόσθετες παροχές των υπαλλήλων σε Υπουργεία και ΔΕΚΟ.

    Οι δαπάνες θα περάσουν και πάλι από «κόσκινο», προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή μείωση, χωρίς να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες οριζόντιες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις.

    Στόχος βέβαια είναι το νέο «πακέτο» να πείσει την τρόικα πως είναι αξιόπιστο και εφαρμόσιμο. Η υστέρηση των εσόδων αναγκάζει την κυβέρνηση να επιστρατεύσει νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και την επίσπευση της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό.

    Οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και φέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών κυρίως στις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Έτσι σχεδιάζουν νέα παρέμβαση για περικοπές σε πλασματικές υπερωρίες, μετακινήσεις εκτός έδρας, νυχτερινά, συμμετοχές σε επιτροπές, ομάδες εργασίας, συμβούλια κ.ά.

    Επίσης οι διοικήσεις πολλών οργανισμών βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν την εισοδηματική πολιτική μοιράζοντας επιδόματα.

    Στα μέτρα που εξετάζονται, ώστε να κλείσει η «μαύρη τρύπα» περιλαμβάνονται:

    Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 ΙΧ και ΔΧ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

    Επιβολή εντός του έτους ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο. Από την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου που ήταν να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012 εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ.

    Νέες περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους σε ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης μετά και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα.

    Μείωση των εξόδων για ενοίκια που καταβάλλουν δημόσιοι οργανισμοί.

    Μετατάξεις προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1 Ιουλίου 2011 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012 που αναφέρεται στο Μνημόνιο.

    Κατάργηση δημόσιων φορέων. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κατ΄ επανάληψη το κλείσιμο ανενεργών οργανισμών και στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία προτίθεται να επισπεύσει τις κινήσεις της.

    Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί αναδιάρθρωσης χρέους ο Στρος Καν

    «Υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της» δήλωσε στα ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που έκανε λόγο για δήθεν προτροπή του Ταμείου προς τη χώρα μας, να αναδιαρθρώσει το χρέος προς τους πιστωτές της.

    Ο Στρος Καν τόνισε ότι είναι αναγκαία μία πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να βγει η Ευρώπη από την κρίση χρέους των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα, που κατά τη γνώμη του είναι η ρίζα του ελληνικού προβλήματος.

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65841

    [24] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Βάση της Σούδας

    Τριτη, 05 04 2011 11:45

    Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Βάση της Σούδας, κατά των πολεμικών επιθέσεων στη Λιβύη και της εμπλοκής της χώρας μας διοργανώνουν την Κυριακή 10 Απριλίου διάφοροι φορείς, συνδικάτα, κόμματα της Αριστεράς και κινήσεις Ειρήνης των Χανίων. Οι διοργανωτές κάλεσαν χθες τους Χανιώτες να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στην μηχανοκίνητη πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βάση της Σούδας. Το Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο διοργανώνουν -μεταξύ άλλων- η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης, η ΕΛΜΕ, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η Αυτόνομη Παρέμβαση κ.λ.π.

    (Κατερίνα Πολύζου)

    Είδηση: 65880

    [25] 61χρονος μέλος σπείρας με πλαστές επιταγές πιάστηκε στα Χανιά

    Τριτη, 05 04 2011 11:41

    Κύκλωμα που εξαπατούσε εμπόρους μέσω εικονικών εταιρειών ήρθε στο φως μετά τη σύλληψη ενός άνδρα 61 ετών το Σάββατο στα Χανιά, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ΣΤ΄ Ανακριτικού Τμήματος Πειραιά για πλαστογραφία, απάτη και έκδοση ακάλυπτης επιταγής από κοινού και κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος.

    Από την έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς μαζί με συνεργούς, προέβαιναν στην ίδρυση εικονικών εταιρειών με σκοπό να εξαπατούν εμπόρους, αγοράζοντας διάφορα προϊόντα με πλαστές ή μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές άνευ οικονομικού αντικρίσματος. Στη συνέχεια αποθήκευαν τα προϊόντα σε διάφορους χώρους και τα μεταπωλούσαν σε άλλους αγοραστές, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αποκομίζοντας μεγάλο οικονομικό όφελος.

    Σοφία Θεοδωράκη. Είδηση: 65879

    [26] Νεκρός φαντάρος από μηνιγγίτιδα

    Τριτη, 05 04 2011 11:39

    Σε καθυστερημένη διάγνωση της μηνιγγίτιδας σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών του, οφείλεται ο θάνατος νεαρού φαντάρου από τη Ρόδο που υπηρετούσε σε μονάδα της Σύμης. Επί μία εβδομάδα όπως υποστηρίζεται δεν μπορούσαν οι γιατροί να βρουν την ακριβή διάγνωση. Τελικά, την περασμένη Κυριακή διαγνώστηκε μικροβιακή μηνιγγίτιδα και μετά από ενέργειες συγγενών και φίλων διακομίστηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε στους γονείς του ότι ο 21χρονος φαντάρος ήταν κλινικά νεκρός.

    Οι γονείς βρήκαν το κουράγιο να δωρίσουν τα όργανα του γιου τους σε συνανθρώπους τους που τα έχουν ανάγκη. Την ίδια ώρα ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕΑ βρέθηκε χθες στη Σύμη για να εξετάσει από κοντά την υπόθεση ενώ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Μπούτσικος θα ζητήσει τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

    Είδηση: 65878

    [27] Αφίσα της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ Χανίων προκαλεί αντιδράσεις

    Τριτη, 05 04 2011 11:39

    Μεγάλη αναστάτωση στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ Χανίων, προκάλεσε μια αφίσα που κυκλοφόρησε προκειμένου, τα μέλη της, να διαφημίσουν το πάρτι τους την πρωταπριλιά σε γνωστό club της πόλης. Η αφίσα είχε φωτογραφία δυο ημίγυμνα μοντέλα ενώ συνοδευόταν και από ανάλογο διαφημιστικό σποτ που έπαιξε στα τοπικά ραδιόφωνα.

    Η αφίσα προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και η ΔΑΠ ΝΔΦΚ αναγκάστηκε να ακυρώσει το πάρτι και να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ζητάει συγγνώμη από τον κόσμο που είχε δηλώσει ότι θα συμμετέχει στην εκδήλωση , ενώ αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αξιόλογες δράσεις και δεν δέχεται να σπιλώνεται το όνομα της από κανένα.

    Σοφία Θεοδωράκη Είδηση: 65877

    [28] Στον Έβρο σήμερα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από τον ΠΟΥβ¦

    Τριτη, 05 04 2011 11:39

    Επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου καθώς επίσης και στα αστυνομικά τμήματα κράτησης της ευρύτερης περιοχής με στόχο την αξιολόγηση των κινδύνων δημόσιας υγείας που συνεπάγεται η αθρόα μετακίνηση μεταναστών στη χώρα μας μέσω του Έβρου, πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), συνοδευόμενο από εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ .

    Τα μέλη του κλιμακίου θα επισκεφθούν επίσης τα Νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης καθώς και το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Αλεξανδρούπολης. Η επίσκεψη του κλιμακίου αποτελεί έμπρακτη ανταπόκριση σε σχετικό αίτημα του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή των παραπάνω διεθνών οργανισμών στη διαχείριση της υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, με γνώμονα πάντα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία της ατομικής υγείας των μεταναστών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας όλων των πολιτών.

    Συντάκτης :Όλγα Όρφανίδου Είδηση: 65876


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 April 2011 - 16:59:38 UTC