Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Λουκέτο» σε τέσσερα νυχτερινά κέντρα
  • [02] Υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος οπλοκατοχής οι Ελβετοί
  • [03] Επίθεση με μολότοφ κατά περιπολικού στη λ. Λαυρίου
  • [04] Αίγυπτος: Διάλυση του Κοινοβουλίου και αναστολή του Συντάγματος
  • [05] Κύμα μεταναστών από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία
  • [06] «Η επιληψία δεν είναι επιλήψιμη»
  • [07] Ανοιχτές και πάλι οι μπάρες
  • [08] Δεν αισθάνεται σίγουρο για το μέλλον το 83% των Ελλήνων
  • [09] Δεκαπέντε νεκροί σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νιγηρία

    [01] «Λουκέτο» σε τέσσερα νυχτερινά κέντρα

    Κυριακη, 13 02 2011 19:10

    Στην αναστολή λειτουργίας τεσσάρων νυχτερινών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες προχώρησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν, τα ξημερώματα της Κυριακής. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διενήργησαν έλεγχο σε εννέα επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας την διασκέδαση, όπου διαπιστώθηκε η μη εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νόμου και καταλογίσθηκαν συνολικά 245 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ωστόσο, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε τέσσερις από τις έξι επιχειρήσεις επισύρουν και τις κυρώσεις που προβλέπουν αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασής τους για 48 ώρες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59586

    [02] Υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος οπλοκατοχής οι Ελβετοί

    Κυριακη, 13 02 2011 18:08

    Οι Ελβετοί μπορούν να κρατούν τα όπλα τους στα σπίτια τους, πέραν της περιόδου της στρατιωτικής θητείας, καθώς η πλειοψηφία των καντονιών απέρριψε την Κυριακή μία πρωτοβουλία που ήθελε να θέσει τέλος σε αυτήν την παράδοση που ισχύει από το 1874. Σε αυτό το καθεστώς, οι πολέμιοί του συαποδίδουν το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών στη χώρα.

    Η πλειοψηφία των ελβετικών καντονιών απέρριψε κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος την πρωτοβουλία της αριστεράς, ειρηνιστικών και φεμινιστικών οργανώσεων που ήθελε ν' απαγορευτεί στους άνδρες να κρατούν τα όπλα τους στα σπίτια τους πέραν της περιόδου της στρατιωτικής τους θητείας.

    Δύο ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η πρωτοβουλία "Για την Προστασία από τη Βία των Όπλων" απορρίφθηκε στα 14 από τα 26 καντόνια.

    Η πρωτοβουλία αυτή απαιτούσε να καταθέτουν τα όπλα τους όσοι υπηρετούν στο στρατό μετά τη λήξη της θητείας τους καθώς και την καταγραφή όλων των πυροβόλων όπλων.

    Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Άμυνας, περίπου δύο εκατομμύρια πυροβόλα όπλα κυκλοφορούν στη χώρα, ένα για κάθε περίπου τρεις κατοίκους, ενώ περίπου 240.000 όπλα δεν είναι καταγεγραμμένα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59585

    [03] Επίθεση με μολότοφ κατά περιπολικού στη λ. Λαυρίου

    Κυριακη, 13 02 2011 17:34

    Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου 50 άτομα επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις στην Κερατέα και με μολότοφ έκαψαν περιπολικό, μέσα από το οποίο άρπαξαν μία ασπίδα των ΜΑΤ, που, όμως, εγκατέλειψαν σε μικρή απόσταση από το σημείο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους επιτιθέμενους, οι οποίοι σκορπίστηκαν στα χωράφια. Το επεισόδιο δεν πήρε συνέχεια, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59584

    [04] Αίγυπτος: Διάλυση του Κοινοβουλίου και αναστολή του Συντάγματος

    Κυριακη, 13 02 2011 17:25

    Στη διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή του Συντάγματος προχωρά το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας με δήλωση στην κρατική τηλεόραση ότι θα παραμείνει στην εξουσία είτε για έξι μήνες είτε για λιγότερο, εφόσον πραγματοποιηθούν εκλογές. Η κυβέρνηση στην Αίγυπτο που διορίστηκε όταν ο Χόσνι Μουμπάρακ ήταν ακόμη πρόεδρος θα παραμείνει ως υπηρεσιακή, προκειμένου να επιβλέπει την διαδικασία της πολιτικής μετάβασης τους προσεχείς μήνες, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συμπλοκές σημειώνονταν έως και αργά το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου διαδηλωτές αντιστέκονταν στις προσπάθειες του στρατού να τους απομακρύνει.

    Επιτροπή για τροποποίηση του Συντάγματος

    Η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας για έξι μήνες ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών ύστερα από τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.

    Ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του Συντάγματος ενώ μια επιτροπή καταρτίζει ένα τροποποιημένο Σύνταγμα.

    "Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων θα διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας για μια περίοδο έξι μηνών ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι αποφάσεις που έλαβε η στρατιωτική ηγεσία περιλαμβάνουν "τη διάλυση της Άνω και της Κάτω Βουλής" και "τη συγκρότηση επιτροπής για την τροποποίηση άρθρων του συντάγματος και τον καθορισμό των κανονισμών για ένα λαϊκό δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα αυτό".

    Σύμφωνα εξάλλου με πηγή του στρατού, η νέα στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να εκδώσει προειδοποίηση εντός της ημέρας για οποιονδήποτε προκαλέσει "χάος και αναταραχή".

    Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απαγορεύσει επίσης συγκεντρώσεις των εργατικών ή επαγγελματικών συνδικάτων, τις απεργίες και θα ζητήσει από όλους τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν την εργασία τους.

    "Προτεραιότητα η ασφάλεια"

    Πρώτη προτεραιότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης είναι η ασφάλεια, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ, ο οποίος χαρακτήρισε "σταθερή" την κατάσταση της αιγυπτιακής οικονομίας.

    Ο Σαφίκ υποσχέθηκε επίσης να πατάξει τη διαφθορά και θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα των πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την πολιτική αναταραχή τα σχέδια για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα έως το 2025.

    Αναφορικά με τον ρόλο του Ομάρ Σουλεϊμάν, τον οποίο ο Χόσνι Μουμπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο, ο Σαφίκ σημείωσε ότι αυτό θα το αποφασίσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Παραμένουν οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ

    BBC: Egyptian military dissolves parliament

    Είδηση: 59583

    [05] Κύμα μεταναστών από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία

    Κυριακη, 13 02 2011 16:09

    Σε περισσότερους από 3.000 εκτιμάται ο αριθμός των βορειοαφρικανών λαθρομεταναστών που έχουν αφιχθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στο νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, με την ιταλική κυβέρνηση κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα -για ανθρωπιστικούς λόγους- εξαιτίας "των πολυάριθμων Τυνήσιων που καταφθάνουν εσχάτως στις ακτές της Ιταλίας, κατάσταση που προϋποθέτει τη λήψη, επειγόντως, των αναγκαίων μέτρων". "Είμαστε μόνοι, η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα. Είμαι πολύ ανήσυχος, ζήτησα την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι όλη η Βόρεια Αφρική εκρήγνυται" δήλωσε στο ιδιωτικό δίκτυο Canale 5 o Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

    Μεταφορά και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας

    Ο Μαρόνι πρόσθεσε ότι "θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας την άδεια για να μπορέσουν να παρέμβουν ιταλικές δυνάμεις και να μπλοκάρουν τις αναχωρήσεις λαθρομεταναστών. Αυτό, διότι το όλο σχετικό σύστημα της Τυνησίας, είναι υπό κατάρρευση".

    Πολλοί από τους λαθρομετανάστες φιλοξενούνται σε οικήματα της Καθολικής Εκκλησίας και του δήμου, τα οποία, όμως, είναι, πλέον, υπερπλήρη. Για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει αερογέφυρες για την μεταφορά των μεταναστών σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

    Ο δήμαρχος του νησιού, τέλος, Μπερναρντίνο Ντε Ρουμπέις, χαρακτήρισε την κατάσταση "εκτός ορίων" και ζήτησε από τον Μαρόνι την άμεση επαναλειτουργία του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας της Λαμπεντούζα.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Tunisia migrants prompt Italy 'humanitarian emergency'

    Είδηση: 59581

    [06] «Η επιληψία δεν είναι επιλήψιμη»

    Κυριακη, 13 02 2011 15:01

    Υγεια

    Περίπου 120.000 άνθρωποι πάσχουν στη χώρα μας από επιληψία, μια κοινή νευρολογική και όχι ψυχιατρική πάθηση, όπως δυστυχώς συχνά θεωρείται. Με το μήνυμα πως "η επιληψία δεν είναι επιλήψιμη", το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με επιληψία (Π.Σ.Α.Μ.Ε.) διοργανώνει αύριο Δευτέρα, εκδήλωση ενημέρωσης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» και ώρα 18:30- 21:00 εκδήλωση με θέμα: «Η Επιληψία δεν Είναι Επιλήψιμη». Η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο να ενημερώσει το ευρύτερο κοινό για την ασθένεια, για την οποία θα μιλήσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες.

    Η επιληψία αντιμετωπίζεται

    Ο επιληπτικός μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, καθώς σύγχρονα φάρμακα έχουν συμβάλλει αποτελεσματικά ακόμα και στις πιο ανθεκτικές μορφές. Είδηση: 59580

    [07] Ανοιχτές και πάλι οι μπάρες

    Κυριακη, 13 02 2011 13:37

    Λίγο πριν από τις 15:00, το μεσημέρι της Κυριακής, έληξε η κινητοποίηση στον σταθμό διοδίων στις Αφίδνες, από τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω», καθώς διαμαρτύρονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και μετατρέπει την άρνηση πληρωμής σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ σε κάθε παραβάτη. Σε νέα διαμαρτυρία και στα διόδια της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, προχώρησαν κάτοικοι, φορείς και σύλλογοι του νομού, στο πλαίσιο κινητοποίησης του κινήματος «Δεν πληρώνω». Ομάδες πολιτών, με πανό, κατέλαβαν τα διόδια από τις 14:00 και σήκωσαν τις μπάρες, προκειμένου να περνούν ελεύθερα τα οχήματα.

    «Δεν συζητάμε τίποτε παρά την κατάργηση των διοδίων σε έναν δρόμο που έχουμε πληρώσει εδώ και 40 χρόνια», δηλώνουν τα μέλη του κινήματος "Δεν πληρώνω"και εμφανίζονται αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της ψήφισης της τροπολογίας, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σε ανακοίνωσή της το πανελλαδικό συντονιστικό επιτροπών αγώνα κατά των διοδίων καταγγέλλει την «αποκλίνουσα συμπεριφορά της κυβέρνησης» και δηλώνει την απόφασή της να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, από τη μαζική ειρηνική διαμαρτυρία ως την προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, μέχρι «την οριστική κατάργηση των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών οδών στους μεγαλοεργολάβους».

    «Διαμαρτυρόμαστε για όσα ακούστηκαν για τους "τζαμπατζήδες". Μας στερούν το αυτονόητο δικαίωμα να πηγαίνουμε στις δουλειές μας ελεύθερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε μεγάλα ποσά για την καθημερινή μας μετακίνηση», δήλωσε υπεύθυνος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, Ηλίας Τσολακίδης.

    Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν απλοί πολίτες, σύλλογοι αυτοκινητιστών, εκπαιδευτικών, δικηγόρων, μηχανικών και επιμελητηρίων κ.α., οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμη και να προχωρήσουν σε κατάληψη διαρκείας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση κατήγγειλε το «καθεστώς ασυδοσίας, που επικρατεί, όταν νταλίκες διεθνών μεταφορών διέρχονται πλέον από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Νέες κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ

    Είδηση: 59574

    [08] Δεν αισθάνεται σίγουρο για το μέλλον το 83% των Ελλήνων

    Κυριακη, 13 02 2011 12:30

    Με 7,5 μονάδες διαφορά προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Public Issue», που έγινε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ και δημοσιεύεται στην Καθημερινή. Η πολιτική επιρροή των άλλων κομμάτων όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας- είναι το ΚΚΕ στο 10,5% ο ΛΑΟΣ στο 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5%, οι Οικολόγοι στο 3%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία στο 2%. Σε άλλα ερωτήματα της έρευνας, που αφορούν στην Κοινωνική Ανασφάλεια το 83% δηλώνει ότι δεν αισθάνεται σίγουρο για το μέλλον, ενώ ένας στους δύο ερωτώμενους εκτιμά ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία το 36% υποστηρίζει τον. Γ. Παπανδρέου, το 20% τον Αντώνη Σαμαρά και το 44% κανέναν από τους δύο.

    Σ΄ότι αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας το 23% υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, το 7% τη ΝΔ, ενώ το 64% κανένα από τα δύο κόμματα.

    Το 68% των ερωτώμενων εκτιμά ότι η κατεύθυνση της χώρας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και το 21% σε σωστή τροχιά.

    Τέλος, στο ερώτημα για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 44 μονάδες, ο Αντώνης Σαμαράς 37, ο Γιώργος Καρατζαφέρης 38, ο Αλέξης Τσίπρας 31 και η Αλέκα Παπαρήγα 30 μονάδες προτίμησης.

    Πηγή: Public Issue

    Είδηση: 59572

    [09] Δεκαπέντε νεκροί σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νιγηρία

    Κυριακη, 13 02 2011 13:04

    Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ποδοπατήθηκαν σε προεκλογική συγκέντρωση του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν, στη νότια Νιγηρία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Επίσης 29 άνθρωποι φέρουν πολλαπλά τραύματα.Το ποδοπάτημα άρχισε κοντά στην κύρια είσοδο του σταδίου όπου το κόμμα του προέδρου Τζόναθαν είχε οργανώσει πολιτική εκδήλωση στην πετρελαϊκή πόλη Πορτ Χάρκουρτ, πρωτεύουσα της πολιτείας Ρίβερς. Ένας αστυνομικός, μέλος του προσωπικού ασφαλείας το οποίο προσπαθούσε να επιβάλει την τάξη, πυροβόλησε στον αέρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός, γράφει σήμερα η εφημερίδα Daily Sun. Πολλές γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε τη "λύπη" του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

    Ο 53χρονος Τζόναθαν, ένας χριστιανός του νότου, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής με τουλάχιστον 150 εκατομμύρια κατοίκους.

    Ο Τζόναθαν διεκδίκησε και έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP) για τις προεδρικές εκλογές, επικρατώντας του αντιπάλου του, του Ατίκου Αμπουμπακάρ, ενός μουσουλμάνου του βορρά και πρώην αντιπροέδρου, με 2.736 ψήφους έναντι 805, στα μέσα Ιανουαρίου κατά το συνέδριο του PDP.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59573


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 February 2011 - 18:18:02 UTC