Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φορτισμένο το κλίμα στην Αλβανία
  • [02] Σύγκρουση λεωφορείου με βυτιοφόρο στο Πακιστάν

    [01] Φορτισμένο το κλίμα στην Αλβανία

    Κυριακη, 23 01 2011 10:55

    Το πολιτικό κλίμα παραμένει ηλεκτρισμένο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, μετά από τη μετάδοση εικόνων από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, στις οποίες προβάλλονται μέλη της Εθνικής Φρουράς και των Σωμάτων Ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών και δύο άντρες να πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες. Η Γενική Εισαγγελία της Αλβανίας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον έξι ανώτατων αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας και της Εθνικής Φρουράς. Οι έξι αξιωματικοί είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της κατάχρησης εξουσίας και της υπέρβασης αρμοδιοτήτων. Όμως, τα εντάλματα δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη από τις αστυνομικές αρχές. Σήμερα το μεσημέρι, κηδεύονται στο Αργυρόκαστρο και το Φιέρι, οι δύο, εκ των συνολικά τεσσάρων νεκρών, από τα προχθεσινά επεισόδια, στη διάρκεια της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης στα Τίρανα. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις διαδηλώσεις.

    Η χώρα πενθεί για τους τέσσερις νεκρούς, οι πολίτες όμως με αγωνία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας, αφού τόσο η Αντιπολίτευση προανήγγειλε ήδη νέες διαδηλώσεις -αποκηρύσσοντας ταυτόχρονα τη βία- αλλά και η κυβέρνηση, ανακοίνωσε πως προχωρά σε αντιδιαδήλωση την Τετάρτη.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από «κοντινή απόσταση» και από όπλα που δεν ανήκουν σε αστυνομικούς και σε μέλη της Εθνικής Φρουράς, χθες, παραδέχθηκε ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ¨»έκαναν, απλά, το καθήκον τους».

    Οι δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα και η μη σύλληψη των έξι ανώτατων αξιωματικών προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τον πρωθυπουργό ότι είναι «προστάτης του κρατικού εγκλήματος». Η αντιπολίτευση εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα της έως ότου απομακρυνθεί η κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση στην πολιτική ηγεσία της Αλβανίας να αποστασιοποιηθεί από τη βία και να δεσμευθεί για μια συμβιβαστική λύση.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Αλεξάντερ Αρβιζού δήλωσε ότι «η βία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πολλοί χαρακτήρισαν τη διαδήλωση ως πορεία εναντίον της διαφθοράς. Ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η διαφθορά είναι μια πραγματικότητα στην Αλβανία η βία όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Τώρα χρειάζεται η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης».

    Εξάλλου, ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, με τους οποίους συζήτησε τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57933

    [02] Σύγκρουση λεωφορείου με βυτιοφόρο στο Πακιστάν

    Κυριακη, 23 01 2011 10:32

    Τριάντα δύο άνθρωποι, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα τα ξημερώματα όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με βυτιοφόρο με φορτίο λαδιού στην επαρχία Σίντχ, στο νότιο Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο κοντά στην περιοχή Τζαμσόρο ξέσπασε πυρκαγιά. «Η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη που οι επιβάτες δεν μπορούσαν να βγουν από το λεωφορείο. Μόνο δέκα κατόρθωσαν να βγουν», τόνισε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Μοχάμαντ Φαρούκ. Ο ίδιος τόνισε πως στο λεωφορείο επέβαιναν πάνω από 40 άνθρωποι και πως το όχημα έπεσε στο πίσω τμήμα του βυτιοφόρου, το οποίο μετέφερε 40.000 λίτρα λαδιού. Οι διασώστες κατόρθωσαν να ανασύρουν 32 σορούς, οι περισσότερες από αυτές πλήρως απανθρακωμένες, ώστε καθιστούν δύσκολη την αναγνώριση των θυμάτων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57932


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 January 2011 - 9:59:26 UTC