Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έφυγε από τη ζωή η Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτς
  • [02] Δύο εναλλακτικές προτάσεις για τη συνέχιση της Περιμετρικής Καβάλας
  • [03] Επίσκεψη Πεταλωτή στο ΤΕΙ Καβάλας
  • [04] Καταστρέφονται οι αριστουργηματικοί πίνακες του Θεόφιλου

    [01] Έφυγε από τη ζωή η Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτς

    Παρασκευη, 21 01 2011 22:27

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών στην Αμερική, η βραβευμένη ελληνίδα ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη -Όλντριτς. Τιμημένη με το βραβείο Όσκαρ ενδυματολογίας το 1974 για την ταινία του Τζακ Κλέιτον «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» και βραβευμένη με 3 Τόνι για τις παραστάσεις «Το κλουβί με τις τρελές», «Ανι» και «Barnum», είχε συνεργαστεί με τον Ελία Καζάν, τον Ζιλ Ντασέν, την Μελίνα Μερκούρη και διεκδίκησε Όσκαρ ενδυματολογίας για τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» και «Φαίδρα».

    Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη, σπούδασε στην Αθήνα και το θέατρο Γκούντμαν του Σικάγου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες παντρεύτηκε τον ηθοποιό Τομ Ολντριτζ. Δούλεψε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ σχεδιάζοντας τα κουστούμια της Τζεραλντίν Πέιτζ και του Πολ Νιούμαν στην ταινία «Γλυκό πουλί της νιότης» (1959) που σκηνοθέτησε ο Ελία Καζάν (πολλά χρόνια αργότερα, το 1998, η Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτς θα σχεδίαζε τα κοστούμια της ίδιας παράστασης που ανέβηκε από τον θίασο της Κάτιας Δανδουλάκη).

    Η πρώτη της συμμετοχή σε ταινία ήταν το 1955, στη «Στέλλα», μια ταινία που γίνεται αφορμή να γνωριστεί με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη και θα έχει ως αποτέλεσμα μια φιλία η οποία θα κρατήσει ως το θάνατο της Μελίνας.

    Η Θεώνη Βαχλιώτη -Όλντριτς απαριθμεί πλειάδα κινηματογραφικών έργων στο ενεργητικό της όπως: «Μάτια της Λόρα Μαρς» και το «Γκοστμπάστερς», «Τρεις μέρες του Κόνδορα», η κινηματογραφική εκδοχή της «Άνι» σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον , «Κάτω από το φως του φεγγαριού» (Moonstruck), η ταινία της Μπάρμπρα Στράιζαντ «Ο καθρέφτης έχει δυο πρόσωπα» και πολλές άλλες.

    AΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57912

    [02] Δύο εναλλακτικές προτάσεις για τη συνέχιση της Περιμετρικής Καβάλας

    Παρασκευη, 21 01 2011 20:32

    Δύο εναλλακτικές προτάσεις για την κατασκευή του δευτέρου τμήματος της Περιμετρικής οδού της Καβάλας, από το Σανατόριο έως το Περιγιάλι, τέθηκαν κατά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, υπό τον Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. Άρη Γιαννακίδη με εκπροσώπους τοπικών φορέων, εμπλεκομένων υπηρεσιών και της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

    Η πρώτη είναι να κατασκευαστεί το έργο με μία σήραγγα 1000 μέτρων -προκειμένου να μην κοπούν δέντρα από το Περιαστικό δάσος, η οποία ωστόσο είναι εξαιρετικά υψηλού κόστους κατασκευής, αλλά και συντήρησης. Η δεύτερη πρόταση αφορά την κατασκευή μιας σήραγγας 300 μέτρων, που θα περιλαμβάνει έξι οδικούς κόμβους για να καλύπτει το σύνολο των συνοικιών. Για τη λύση αυτή, ο αντιπρόεδρος της «Εγνατίας Οδού» Γιάννης Τσακλίδης υποστήριξε ότι θα γίνει μία προσπάθεια ώστε να επιλυθούν όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να βρεθεί ένας κώδικας συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς αυτή η υπόθεση καρκινοβατεί επί μία δεκαετία. Το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση των Δασικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων με τους υπευθύνους της Εγνατίας Οδού έτσι βρεθεί σε μία κοινά αποδεκτή λύση.

    Σύνταξη: Σάκης Ασβεστάς

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57911

    [03] Επίσκεψη Πεταλωτή στο ΤΕΙ Καβάλας

    Παρασκευη, 21 01 2011 20:30

    Το έργο που επιτελείται στο ΤΕΙ Καβάλας, εξήρε κατά την επίσκεψή του νωρίς το απόγευμα (Παρασκευή) ο υφυπουργός Εσωτερικών- κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Ήδη, το Ίδρυμα βρίσκεται στην διαδικασία ενίσχυσης του ερευνητικού του εξοπλισμού, μέσω του ΕΣΠΑ, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο κ. Πεταλωτής, ενημερώθηκε από τη διοίκηση και τους διευθυντές των σχολών για τη λειτουργία του ΤΕΙ Καβάλας και επεσήμανε την εξωστρέφεια που το χαρακτηρίζει, κάτι το οποίο αποτελεί το ζητούμενο στην εκπαίδευση. Πρότεινε δε, την προβολή του σημαντικού ερευνητικού του έργου θέτοντας στη διάθεσή του τις υπηρεσίες των 40 γραφείων Τύπου της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Αθανάσιος Μητρόπουλος ζήτησε τη υποστήριξη του κ.Πεταλωτή, όσο και του Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ., Άρη Γιαννακίδη, που τον συνόδευε, προκειμένου ένα τόσο σημαντικό έργο, όπως ο αναμενόμενος εξειδικευμένος εξοπλισμός για τις ανάγκες της έρευνας να τεθεί στη διάθεση της περιφέρειας συνολικά και να αξιοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Σύνταξη: Ρένα Πανταζόγλου

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57910

    [04] Καταστρέφονται οι αριστουργηματικοί πίνακες του Θεόφιλου

    Παρασκευη, 21 01 2011 23:35

    Οι αριστουργηματικοί πίνακες του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, που στεγάζονται στο μουσείο της Μυτιλήνης, έχουν σκεβρώσει από την υγρασία. Τα νερά από τα κεραμίδια της στέγης στάζουν πάνω στα έργα τέχνης και ο ήλιος που μπαίνει από τα παράθυρα έχει ξεθωριάσει τα ζωηρά χρώματα που χρησιμοποιούσε ο Μυτιληνιός ζωγράφος για να αποδώσει το ελληνικό φως και την ελληνική παράδοση.

    Μετά από την καταγγελία του αρχιτέκτονα Βελισσάριου Βουτσά για την έλλειψη συντήρησης και μέτρων προστασίας, το μουσείο του Θεόφιλου επισκέφθηκε ο Γ.Γ. Αιγαίου Δημήτρης Χαλκιώτης.

    Το Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά της Μυτιλήνης, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος, ανήκει από το 1965 στη δικαιοδοσία του Δήμου της Μυτιλήνης.

    Ο γνωστός Μυτιληνιός τεχνοκριτικός Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ ήταν ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον Θεόφιλο και δώρισε στο Δήμο της Μυτιλήνης το μουσείο με τους 86 πίνακες του μοναδικού καλλιτέχνη.

    ΝΕΤ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57913


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 January 2011 - 22:01:22 UTC