Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα
  • [02] Βενεζουέλα: Υπερεξουσίες ζητά ο Ούγκο Τσάβες
  • [03] Χιλή: Αστυνομική επιχείρηση σε φυλακή
  • [04] Γουινέα. Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [05] Τουρκία: Οκτώ εκπαιδευτικοί κατηγορούνται για συμμετοχή σε δίκτυο ανατροπής της κυβέρνησης
  • [06] Δυο ασθενής σεισμικές δονήσεις στην Δυτική Μακεδονία
  • [07] Καμιά αλλαγή στα ΤΕΙ-αντιτίθενται οι πρώην πρόεδροι του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
  • [08] Ζητούν τα αυτονόητα τα ΑΜΕΑ στο νομό Κοζάνης
  • [09] Προγραμματική σύμβαση για την εξυγίανση της λίμνης
  • [10] 11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

    [01] Χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα

    Σαββατο, 11 12 2010 10:08

    Τέλος δείχνει να παίρνει το παρατεταμένο σκηνικό της ασυνήθιστης για την εποχή, καλοκαιρίας, αφού ο χειμώνας, έστω με καθυστέρηση, κάνει αισθητή την παρουσία του. Το χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα, συνθέτουν τόσο οι χιονοπτώσεις, όσο και το τσουχτερό κρύο, με θυελλώδεις ανέμους και έντονα καιρικά φαινόμενα. Ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις, ντύνοντας τοπία στα λευκά.

    Στην Αττική χιονόπτωση σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να κλείσει η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο έως τη Νέα Μάκρη και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών από Μάνδρα έως Μαγούλα μόνο για τα φορτηγά, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω και από τη Φυλή μέχρι τη μονή Κλειστών.

    Δεν έλειψαν και οι τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια προς την πυροσβεστική, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πτώσεις δένδρων και παροχή βοήθειας σε οδηγούς αυτοκινήτων.

    Δεν πρόσδεσαν, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο λιμάνι της Κίμωλου, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, το Ε/Γ - Ο/Γ «ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν.Π. 9913 και Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ 1» Ν.Μ. 37, που εκτελούσαν προγραμματισμένα δρομολόγια από Πειραιά για Κύθνο - Σέριφο - Σίφνο - Κίμωλο - Μήλο - Πειραιά και από Λαύριο για Κέα - Σύρο - Πάρο - Νάξο - Ίο - Σίκινο - Φολέγανδρο - Κίμωλο - Μήλο αντίστοιχα.

    Στο «ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ» επέβαιναν 22 επιβάτες που είχαν προορισμό την Κίμωλο, ενώ ανέμεναν οκτώ επιβάτες προς επιβίβαση και στο «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ 1» δεν επέβαιναν επιβάτες με προορισμό την Κίμωλο, ενώ ανέμεναν τέσσερις επιβάτες προς επιβίβαση.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων, οκτώ έως 10 μποφόρ, που πνέουν στα πελάγη, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων στις περισσότερες περιοχές. Tα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κανονικά εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια στις περιοχές Καβάλα-Πρίνου-Κεραμωτή -Λιμένα Θάσου. Τα δρομολόγια Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, εκτελούνται με πλοία ανοιχτού τύπου ενώ με κλειστού τύπου τα δρομολόγια των πλοίων από Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη και Ηγουμενίτσα Ιόνια Νησιά.

    Πρόγνωση καιρού

    Από την Εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, εκδόθηκε στις 6πμ του Σαββάτου, η ακόλουθη πρόγνωση:

    πρόγνωση για σήμερα Σάββατο 11/12/2010

    γενικά χαρακτηριστικά - προειδοποιήσεις:

    Βελτιωμένος σχετικά ο καιρός στα δυτικά και βόρεια. Κακοκαιρία στις υπόλοιπες περιοχές. Σταδιακή εξασθένηση των ανεμών από το απόγευμα. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

    Αναλυτική πρόγνωση

    Μακεδονία, Θράκη

    Καιρός: τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά. Παροδικές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και πιθανώς πρόσκαιρα στα ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 τοπικά έως 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: από μείον 08 έως 05 βαθμούς Κέλσιου.

    Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

    Καιρός: τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στο ιόνιο έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από 00 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    Καιρός: στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με χιονόνερο και στις νοτιότερες περιοχές τοπικές βροχές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, ανατολικής Στερεάς και Ευβοίας. Στην Εύβοια και τις Σποράδες πιθανώς τα φαινόμενα να είναι ισχυρά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα θαλάσσια έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από 05 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

    Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στο βόρειο αιγαίο έως 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από 05 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Τοπικές προγνώσεις

    Αττική

    Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια του νόμου και θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 τοπικά έως και 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: από 01 έως 06 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

    Καιρός: τοπικές νεφώσεις. πιθανώς ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: από μείον 01 έως 03 βαθμούς Κέλσιου.

    πρόγνωση για αύριο Κυριακή 12/12/2010

    Καιρός: στην Εύβοια, τις Κυκλάδες, την κρητη,τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις τοπικά αυξημένες με χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Οι χιονοπτώσεις στη βόρεια Κρήτη νωρίς το πρωί θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

    Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στο νότιο αιγαίο 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός που τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 51872

    [02] Βενεζουέλα: Υπερεξουσίες ζητά ο Ούγκο Τσάβες

    Σαββατο, 11 12 2010 10:49

    Άδεια για υπερεξουσίες, με στόχο την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών στη Βενεζουέλα, θα ζητήσει από την εθνοσυνέλευση ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες. Οι συνέπειες των ισχυρών βροχοπτώσεων, των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν, κόστισαν τη ζωή 34 ανθρώπων, ενώ άφησαν άστεγους πάνω από 120.000.

    Με τη δήλωση «Θα χρειαστούμε δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί», ο κ. Τσάβες στοχεύει στην αποδέσμευση κεφαλαίων για την παροχή βοήθειας, μέσω της νομοθετικής εκχώρησης της δυνατότητας αυτής. Επιφυλακτικοί είναι οι αντιπολιτευόμενοι το κυβερνητικό στρατόπεδο, φοβούμενοι πιθανή εκμετάλλευση αυτής της πίεσης για δυνατότητα έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, πριν τη συγκρότηση της νέας Βουλής, με δεδομένο ότι αυτή θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 5η Ιανουαρίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Ρόιτερς

    Είδηση: 51875

    [03] Χιλή: Αστυνομική επιχείρηση σε φυλακή

    Σαββατο, 11 12 2010 10:31

    Επέμβαση της αστυνομίας σημειώθηκε σε φυλακή της Χιλής, με στόχο τον τερματισμό της εξέγερσης κρατουμένων. Στη συγκεκριμένη φυλακή δύο ημέρες πριν, 83 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και 19 τραυματίστηκαν, μετά από σχεδιαζόμενη μεταγωγή 35 κρατουμένων σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.

    Εκτός από την κινητοποίηση των κρατουμένων και συγγενείς τους, ιδίως όσων είχαν χάσει τη ζωή τους, δραστηριοποιήθηκαν, επιχειρώντας να εισβάλλουν στη φυλακή, με αποτέλεσμα να τους απωθήσει η αστυνομία. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό έλεγχο την εξέγερση, χωρίς όμως να δώσουν στοιχεία για το αν από την επιχείρηση αυτή, σημειώθηκαν τραυματισμοί κρατουμένων. Στη φυλακή Σαν Μιγκέλ κρατούνται 1.900 άτομα, ενώ ο σχεδιασμός της φυλακής προέβλεπε δυνατότητα εγκλεισμού, έως και 700 κρατουμένων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό

    Είδηση: 51873

    [04] Γουινέα. Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Παρασκευη, 10 12 2010 23:47

    Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί στις 17 Νοεμβρίου στη Γουινέα έπειτα από πολιτικο-εθνοτικές συγκρούσεις ήρθη σήμερα, μία εβδομάδα μετά την επιβεβαίωση της εκλογής στην προεδρία του Άλφα Κοντέ, σύμφωνα με ένα διάταγμα του μεταβατικού προέδρου, του στρατηγού Σεκούμπα Κονατέ. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης "αίρεται από σήμερα, 10 Δεκεμβρίου 2010", αναφέρει το διάταγμα, διευκρινίζοντας πως "όλες οι δραστηριότητες της εθνικής ζωής επαναλαμβάνονται κανονικά" και πως "ο καθένας είναι ελεύθερος να επιδοθεί στις δικές του υποθέσεις, αλλά μέσα στην τάξη και την πειθαρχία".

    Ωστόσο οι συγκεντρώσεις "απαγορεύονται επίσημα" έως την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου Άλφα Κοντέ, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 51863

    [05] Τουρκία: Οκτώ εκπαιδευτικοί κατηγορούνται για συμμετοχή σε δίκτυο ανατροπής της κυβέρνησης

    Παρασκευη, 10 12 2010 23:48

    Οκτώ εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι πέντε γυναίκες, προσήχθησαν την Παρασκευή για ανάκριση για συμμετοχή σε ένα δίκτυο το οποίο επιδίωκε την ανατροπή της κυβέρνησης, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι ύποπτοι φαίνεται να ήταν μέλη της CYDD-Ένωση για την Προώθηση της Σύγχρονης Ζώης-και της CEV-Ίδρυμα Σύγχρονης Εκπαίδευσης-είναι δύο ενώσεις που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και κάνουν εκστρατεία για τη μόρφωση των κοριτσιών.

    Η σύλληψη τους συνδέεται με την υπόθεση Εργκένεκον-που βασικός στόχος της ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης-έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών που τροφοδοτεί την άποψη ότι πρόκειται για μια εκστρατεία εναντίον της αντιπολίτευσης που είναι υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

    Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον τους ενός εκ των συλληφθέντων, πρώην προέδρου της CEV και όρισε δικάσιμο για τις 18 Μαρτίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 51864

    [06] Δυο ασθενής σεισμικές δονήσεις στην Δυτική Μακεδονία

    Σαββατο, 11 12 2010 10:51

    Δυο ασθενής σεισμικές δονήσεις 4 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε διάστημα περίπου μιας ώρας σήμερα το πρωί Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 στην Δυτική Μακεδονία. Η πρώτη σημειώθηκε στις 7 παρά πέντε και ήταν μεγέθους 4 ρίχτερ και η δεύτερη στις 8 παρά 20 και ήταν μεγέθους 3 ρίχτερ. Τα επίκεντρα των σεισμών βρίσκονται ανάμεσα στον Αετό Φλώρινας και στον Μελισσότοπο Καστοριάς κοντά στην λίμνη Χειμαδίτιδα. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του Γεωδυναμικού τμήματος του ΑΠΘ Κ.Γιώργου Καρακαΐση οι σεισμικές δονήσεις δεν εμπνέουν καμιά ανησυχία και είναι μη αξιολογήσιμες.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 51876

    [07] Καμιά αλλαγή στα ΤΕΙ-αντιτίθενται οι πρώην πρόεδροι του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

    Σαββατο, 11 12 2010 10:35

    «Τα ΤΕΙ ανήκουν την Ανώτατη Εκπαίδευση και οποιαδήποτε πλάγια σκέψη για αλλαγή αυτού το στάτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κοζάνη όπου συμμετείχαν όλοι οι Πρόεδροι του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας των προηγούμενων διοικήσεων.

    Μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος επεσήμανε ότι η συνάντηση των προέδρων που θα αποτελέσουν την δεύτερη γραμμή άμυνας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, πραγματοποιήθηκε, καθώς η απόφαση από το 2001 ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση πάρθηκε επί δικής τους θητείας και ότι θα αντιταθούν, σε οποιαδήποτε αλλοίωση υποστούν τα ΤΕΙ στο θέμα των σπουδών και οποιασδήποτε άλλης τροποποίησης των ιδρυμάτων επεσήμανε.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 51874

    [08] Ζητούν τα αυτονόητα τα ΑΜΕΑ στο νομό Κοζάνης

    Σαββατο, 11 12 2010 09:21

    Την ελεύθερη πρόσβαση στην Εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, τις φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς τη μείωση φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και την πλήρη λειτουργία των δομών Υγείας-Πρόνοιας ζητά ο νομαρχιακός σύλλογος ατόμων με αναπηρία, νομού Κοζάνης. Αυτά επανέλαβαν τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες(10/12/2010) με αφορμή τη μαζική κινητοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες όλης της χώρας, που έγινε στις 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με το γραμματέα του νομαρχιακού συλλόγου, Μάριο Συμεωνίδη, πρέπει όλοι σύλλογοι και τα μέλη τους να είναι στις επάλξεις για να μην περικοπούν τα κεκτημένα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην απογραφή των ατόμων αυτών. «Πλην εξαιρέσεων, όπως αυτή του δήμου Κοζάνης, η τοπική και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δε στάθηκε όσο θα έπρεπε στο πλευρό των ΑΜΕΑ», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, Μιχάλης Μίγγος, ο οποίος τόνισε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες ζητούν το αυτονόητο από την πολιτεία, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει στο νομό Κοζάνης να λειτουργήσει άμεσα μονάδα χημειοθεραπείας και αντιμετώπισης πόνου για τους καρκινοπαθείς. ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 51868

    [09] Προγραμματική σύμβαση για την εξυγίανση της λίμνης

    Σαββατο, 11 12 2010 09:18

    Προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ ΑΕ για την εξυγίανση της λίμνης Ορεστιάδας. Η Προγραμματική Σύμβαση περιλαμβάνει την από κοινού συνεργασία των τριών φορέων που θα υπογράψουν και από την νέα χρονιά και του νέου Δήμου Καστοριάς για την υλοποίηση και την προώθηση μιας σειράς έργων, τα οποία θεωρήθηκαν ως έργα πρώτης προτεραιότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καστοριάς, στην οποία παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κίρκος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να εξουσιοδοτηθεί ο Νομάρχης Καστοριάς να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση.

    Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κίρκος ανέφερε ότι οι μελέτες εφαρμογής χρηματοδοτούνται με το ποσό των 426.000 ευρώ από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και αντιστοιχούν σε έργα 4 εκατομμυρίων ευρώ που θα γίνουν από το ΕΣΠΑ. Οι μελέτες εφαρμογής αναμένεται να ολοκληρωθούν σε οκτώ μήνες. Για την σημασία της προγραμματικής σύμβασης μίλησε ο Νομάρχης Καστοριάς Κώστας Λιάντσης. Ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του ΝΣ Παναγιώτης Παπαδιαμαντόπουλος μειοψήφησε επειδή, όπως είπε, «αυτό που θα δώσει η προγραμματική σύμβαση είναι πάρα πολύ λίγο για τα χρήματα που θα δώσει η πολιτεία».Ένσταση κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Παναγιώτης Αποστολίδης. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια απευθείας ανάθεση, μέσω της προγραμματικής σύμβασης από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην ΑΝΚΟ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει με τη διαδικασία της προκήρυξης. Μια προγραμματική σύμβαση είναι μια σύμβαση συνεργασίας αναθετουσών αρχών, έτσι προβλέπεται και στην συγκεκριμένη σύμβαση, ο στόχος είναι να υλοποιηθούν τα έργα, όπου ο κάθε φορέας αναλαμβάνει να υλοποιήσει και ένα κομμάτι μιας συνολικής προσπάθειας επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα

    Είδηση: 51867

    [10] 11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

    Σαββατο, 11 12 2010 11:27

    Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού η 11 Δεκεμβρίου, αλλά η κατάσταση στον τομέα αυτό δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά αντιθέτως επιβάλλει περαιτέρω επαγρύπνηση και δράσεις.

    Σε αυτό συνηγορούν οι 550 καταγγελίες σε ετήσια βάση για καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών, με τις εκτιμήσεις να μιλάνε μόνο για την κορυφή του παγόβουνου, αφού ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται σε 15.000. Επιπλέον η Unicef, αναφέρει ότι εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν από ασιτία και να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες.

    Περισσότερα από 22.500 παιδιά χάνουν ημερησίως τη ζωή τους από έλλειψη εμβολίων, ακάθαρτο νερό, έλλειψη τροφής ή κακή διατροφή.Εκτιμάται ότι 980.000 - 1.250.000 παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα εμπορίας ανθρώπων (για πορνεία, παιδική εργασία, αφαίρεση οργάνων) και 158 εκατ. παιδιά, ηλικίας 5 - 14 ετών εργάζονται υπό σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες. Μοναδική αχτίδα φωτός είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που παρακολουθούν το σχολείο. Mε παρεμβάσεις της UNICEF, σώζονται σήμερα 2.500.000 παιδιά το χρόνο από βέβαιο θάνατο. Έχει επίσης επικυρωθεί από το σύνολο σχεδόν των χωρών της ανθρωπότητας η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

    Η κατάσταση στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα 450.000 παιδιά και έφηβοι διαβιούν σε συνθήκες ένδειας.

    Αυξητική τάση παρουσιάζει το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 23,3% των παιδιών ηλικίας 0 -17 ετών.

    Το 7% των μαθητών εγκαταλείπουν το σχολείο στο δημοτικό ή το γυμνάσιο και αντίστοιχο ποσοστό εγκατάλειψης παρουσιάζεται και στο γυμνάσιο. Το 71,2%, των φτωχών παιδιών είναι αναλφάβητα.

    Στην αγορά εργασίας 75.000 έφηβοι εργάζονται ανασφάλιστοι, 20.000 έφηβοι εργάζονται νόμιμα.

    5.000 παιδιά με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις διαβιούν σε ιδρύματα.

    Σε περίπου 8.000 ανέρχονται τα ασυνόδευτα αλλοδαπά παιδιά που εισέρχονται στην Ελλάδα.

    Εκδηλώσεις από την Ελληνική Επιτροπή της Unicef

    Κυριακή 12 Δεκεμβρίου έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Εκθεσιακό Κέντρο Expo Athens σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών (ΠΑΣΙΠΣ).

    Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου τηλεμαραθώνιος Αγάπης στην ΕΤ-1 για την προστασία των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Προσφορές στα τηλέφωνα 801 500 12345, με SMS κενό μήνυμα στο 54234, σε όλες τις τράπεζες.

    19 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο ΜΕΤΣ γίνεται η μεγάλη διαπολιτισμική γιορτή της Unicef με παιδιά από σχολεία της Αττικής.

    21 - 22 - 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και μπαζάρ στην αίθουσα του μετρό στο Σύνταγμα.

    Τέλος, κυκλοφορούν οι κάρτες και τα είδη της UNICEF στα καταστήματα UNICEF σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, στα περίπτερα UNICEF σε Αθήνα και Πειραιά, σε επιλεγμένα καταστήματα τραπεζών και στα ΕΛΤΑ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 51877


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 December 2010 - 9:55:53 UTC