Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα σε Γιάννενα και Θεσπρωτία λόγω της κακοκαιρίας
  • [02] Βρέθηκε γιάφκα με οπλισμό σε υπόγειο γκαράζ
  • [03] Θυελλώδης συνεδρίαση της ΓΣΕΕ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
  • [04] Δ.Δρούτσας: «Βλέπουμε θετικά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας»
  • [05] Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται χώρες των Βαλκανίων
  • [06] Ρωσία: Δύο νεκροί σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μόσχας
  • [07] Ξυλοκόπησαν το μωρό τους μέχρι θανάτου
  • [08] Ανοιξε και πάλι ο εναέριος χώρος της Ισπανίας (ΑΕΝΑ)
  • [09] Ισπανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω απεργίας στα αεροδρόμια
  • [10] Οι επιχειρησιακές συμβάσεις στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΓΣΕΕ
  • [11] Η Κοζάνη γιορτάζει τη Δευτέρα τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο
  • [12] Η θέση ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για την τύχη του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου
  • [13] Οι εκλογές της ΕΛΜΕ Κοζάνης
  • [14] «Καλά Χριστούγεννα κ. Σκρούτζ»β¦ στην Κοζάνη
  • [15] Σύλληψη ατόμου για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στην Πτολεμαΐδα

    [01] Προβλήματα σε Γιάννενα και Θεσπρωτία λόγω της κακοκαιρίας

    Σαββατο, 04 12 2010 12:34

    Επιβεβαιώθηκε η πρόγνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Στα Ιωάννινα, από την πολύωρη καταρρακτώδη βροχή το Σάββατο πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών και καταστράφηκαν καλλιέργειες. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο κόπηκε σε πολλά σημεία, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό, όπου το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο. Ανεμοστρόβιλος έπληξε την Ηλεία ξηλώνοντας στέγες, ξεριζώνοντας δέντρα και προκαλώντας ζημιές σε θερμοκήπια και καλλιέργειες. Κλειστός παραμένει ο κόμβος της Πεδινής στην Εγνατία οδό, στην κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, και τα διόδια Δροσοχωρίου στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη πολλά δρομολόγια ακυρώθηκαν και όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

    Εικόνες μεγάλης καταστροφής έχουν καταγραφεί στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπου από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι και τις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου έβρεχε καταρρακτωδώς. Προβλήματα έχουν προκληθεί και στο νομό Θεσπρωτίας εξαιτίας τα των έντονων καιρικών φιανομένων που επικρατούν κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

    Λόγω των ισχυρών βροχών και καταιγίδων έχουν σημειωθεί ζημιές σε καταστήματα, σπίτια και καλλιέργειες των Ιωαννίνων, η πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 50 κλήσεις για άντληση υδάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ πλημμύρες έχουν σημειωθεί στα χωριά Χαροκόπι και Βασιλική, καθώς και στις περιοχές Λασπότοπος και Βοτανικός.

    Το επαρχιακό οδικό δίκτυο κόπηκε σε πολλά σημεία, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό, όπου το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο ενώ κλειστός παρέμεινε ο κόμβος της Πεδινής, στην κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, ενώ προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων έχουν σημειωθεί σε μεγάλο μέρος και του υπόλοιπου οδικού δικτύου του νομού λόγω και των κατολισθήσεων, με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να καλεί τους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα. Από υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά έχουν καλυφθεί από το βρόχινο νερό μεγάλες εκτάσεις, ενώ στο νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων για άλλη μία φορά έχουν πλημμυρίσει σπίτια, που βρίσκονται κοντά στη λίμνη.

    Προβλήματα, αλλά μικρότερης έκτασης, σημειώνονται και στην Θεσπρωτία από την υπερχείλιση του Αχέροντα και εντοπίζονται στα χωριά Γλυκή, Ποταμιά, Παραμυθιά και Γαρδίκη.

    Στο μεταξύ, ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στα πελάγη και όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης.

    Από το απόγευμα πάντως, η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση και το βράδυ θα περιοριστεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και εκεί θα εξασθενήσει γρήγορα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 50559

    [02] Βρέθηκε γιάφκα με οπλισμό σε υπόγειο γκαράζ

    Σαββατο, 04 12 2010 17:44

    Ραγδαίες εξελίξεις έχουν προκύψει στο θέμα της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την αστυνομία. Σε έφοδο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας το Σάββατο το απόγευμα σε γκαράζ στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, συνελήφθησαν δύο άτομα και βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και άλλου οπλισμού. Ταυτόχρονα κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής κάνουν συνεχώς προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι εξετάζονται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, πιθανόν στην ΣΕΧΤΑ Επαναστατών. Και δεύτερη γιάφκα εντοπίστηκε στον Πειραιά αργότερα.

    Σε νέο κύκλο συλλήψεων για την τρομοκρατία προχωρά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά την προσαγωγή τουλάχιστον 10 ατόμων. Σε υπόγειο γκαράζ στην περιοχή της Νέας Σμύρνης συνελήφθηκαν δυο οπλισμένα άτομα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία στο διαμέρισμα έχει βρεθεί υλικό με το οποίο μπορεί να κατασκευάσει κανείς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

    Και δεύτερη γιάφκα με οπλισμό εντόπισε αργότερα το βράδυ η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στον Πειραιά, στην οδό Πραξιτέλους 42. Νωρίτερα είχε εντοπισθεί γιάφκα με βαρύ οπλισμό στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Συνελήφθησαν συνολικά 4 άτομα (2 στα Εξάρχεια και 2 στη Νέα Σμύρνη) και προσήχθησαν άλλα 10. Για τον έναν από τους συλληφθέντες υπήρχε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στους "ληστές με τα μαύρα".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 50566

    [03] Θυελλώδης συνεδρίαση της ΓΣΕΕ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

    Σαββατο, 04 12 2010 18:05

    Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ η οποία σημαδεύτηκε από τις δηλώσεις αποχώρησης από το προεδρείο της ΓΣΕΕ του γενικού γραμματέα της συνομοσπονδίας Β. Μπουζούλα (ΔΑΚΕ) και του αναπληρωτή προέδρου Γ. Γαβρίλη (Αυτόνομη Παρέμβαση). Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος απέδωσε τις αποχωρήσεις σε ενδοπαραταξιακά προβλήματα. «Προκαλούν κρίση στην ΓΣΕΕ για να ξεπεράσουν την κρίση των κομματικών τους χώρων», είπε ο κ. Παναγόπουλος και ανέφερε ότι προ ημερών είχε κατατεθεί στη ΓΣΕΕ επιστολή συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ με την οποία δήλωναν ότι δεν εκπροσωπούνται από τον Βαγγέλη Μπουζούλα. Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης αποχώρησαν μόνο από το προεδρείο και όχι από τα υπόλοιπα όργανα διοίκησης της ομοσπονδίας, όπως είχε συμβεί πριν χρόνια κατά την αποχώρηση των συνδικαλιστών που συγκρότησαν το ΠΑΜΕ.

    Σε κρίση κορυφής στη ΓΣΕΕ εξελίχθηκε το Σάββατο η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου με θέμα τις επιχειρησιακές συμβάσεις, μετά την αποχώρηση από το προεδρείο της ΔΑΚΕ και της αυτόνομης παρέμβασης. Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την κομματική, την παραταξιακή τους κρίση, σε κρίση του συνδικαλιστικού οργάνου δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Από την πλευρά της η ΔΑΚΕ κατηγορεί την ΠΑΣΚΕ για μυστικές επαφές με τους εργοδότες και για φιλοκυβερνητική στάση, ενώ η Αυτόνομη παρέμβαση ζήτησε έκτακτο συνέδριο.

    Σημειώνεται ότι η ΓΣΣΕ ζητά την πρόβλεψη σαφών οικονομικών προβλημάτων ώστε μία εταιρεία να ζητήσει την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, καθώς και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στα μη μέλη, εργοδότες ή εργαζόμενους.

    Την Παρασκευή, στην ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων στα εργασιακά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων για λύσεις από κοινού, παρά τις δυσκολίες και τα στενά περιθώρια.

    Το μνημόνιο είναι δεσμευτικό αλλά υπάρχουν περιθώρια, τόνισε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, προσθέτοντας ότι για τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας απαιτούνται ισχυρά συνδικάτα.

    Αυτόνομη Παρέμβαση : Αποχωρούμε από το προεδρείο της ΓΣΕΕ - Ζητάμε έκτακτο Συνέδριο

    Στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, η Αυτόνομη Παρέμβαση με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις δραματικές εξελίξεις που δρομολογούνται σε βάρος των εργαζομένων και εκτιμώντας τις οριακές στιγμές που διέρχεται το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποφάσισε την αποχώρησή της από το Προεδρείο της ΓΣΕΕ μέχρι το νέο Συνέδριο.

    Οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Το Μνημόνιο 2 σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, οδηγώντας τη χώρα σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο.

    Η μισθωτή εργασία στοχοποιείται και διαπομπεύεται.

    Οι μισθοί και τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων πετσοκόβονται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στέλνονται στη πυρά της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και το εργατικό δίκαιο καταργείται εν μια νυκτί. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι υπό διωγμό. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία μπαίνουν σε ένα γύψο χωρίς επιστροφή.

    Αντ' αυτού η ΓΣΕΕ ως κορυφαία οργάνωση των μισθωτών με ευθύνη της πλειοψηφίας της και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε στέκει ακίνητη, είτε εμφανίζεται να «διαπραγματεύεται» τους όρους με τους οποίους «η σφαγή των εργαζομένων» θα γίνει με πιο ήπιο τρόπο.

    Όλες αυτές οι ενέργειες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις σημερινές δύσκολες στιγμές για τους εργαζόμενους είναι καταστροφικές και βάζουν τρικλοποδιές στην ανάγκη οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων.

    Οι τελευταίες εξελίξεις υπονομεύουν ακόμη περισσότερο το κύρος, το ρόλο και την διαπραγματευτική ικανότητα της ΓΣΕΕ.

    Επιμένουμε να στέλνουμε σαφές μήνυμα προς τους εργαζόμενους ότι το σ.κ. πρέπει να οργανώσει και να μεγαλώσει τις αντιστάσεις του.

    Επιμένουμε ότι χρειάζεται η ανάπτυξη ενός μεγάλου μαχητικού και μαζικού μετώπου όλου του σ.κ. ενάντια στο μνημόνιο

    Γ' αυτό το σκοπό χρειάζεται να γίνουν σοβαρά και τολμηρά βήματα όπως:

    · Έκτακτο Συνέδριο της ΓΣΕΕ έως τον Μάρτιο του 2011.

    · Να προηγηθούν Συνδιασκέψεις σε όλες τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις για ουσιαστική συζήτηση και επανατοποθέτηση όλου του σ.κ. για τους «μεταμνημονιακούς» χειρισμούς και την δράση του σ.κ.

    · Την αλλαγή προσανατολισμού της στρατηγικής και τακτικής του σ.κ. στις νέες συνθήκες.

    · Την προσφυγή στους εργαζόμενους για την εκλογή νέας Διοίκησης

    · Στην άμεση ενοποίηση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Τέλος συνεχίζουμε την προετοιμασία της Απεργία στις 15 Δεκέμβρη για την επιτυχία της φιλοδοξώντας να πάρει τα χαρακτηριστικά της μεγάλης Απεργίας της 5 Μάη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Οι επιχειρησιακές συμβάσεις στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΓΣΕΕ

    Είδηση: 50567

    [04] Δ.Δρούτσας: «Βλέπουμε θετικά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας»

    Σαββατο, 04 12 2010 15:20

    Όραμα αλλά και ρεαλισμός και όχι πολιτική των εντυπώσεων, είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία ασκείται η ελληνική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ. Σύμφωνα με τον Υπουργό η Ελλάδα ξεπέρασε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και παράλληλα ανέκτησε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό χάρη στο σχέδιο σωτηρίας της Κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ερωτηθείς για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε ότι η στάση της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει, αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα στην Ευρώπη άλλη αντίληψη για την ενταξιακή της πορεία, ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι έχει συμφέρον να γίνει μέλος της ΕΕ και να προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Ως προς το θέμα των ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων και το αν οι σχέσεις με την Τουρκία μάς αποτρέπουν από τις έρευνες στο Αιγαίο, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη δημιουργία του αρμόδιου φορέα, ο οποίος θα προβεί στις αναγκαίες έρευνες και πως οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν στις περιοχές, όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις από παλαιότερες έρευνες ότι κάτι υπάρχει. Ανέφερε ως τέτοιες περιοχές το Ιόνιο και τη Δ. Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου ΠΕΚΑ, το οποίο προχωρεί αυτά τα θέματα.

    Στο ερώτημα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, στο ευρώ και το ρόλο της Γερμανίας, έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης για τη σταθερότητα του ευρώ. Ανέφερε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που μίλησε στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και τώρα όλοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και ότι είμαστε σε διαπραγμάτευση και είναι σε εξέλιξη ο προσδιορισμός των τελικών θέσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

    Για τις θέσεις του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, είπε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει στενή συνεργασία με τη γαλλική και ο Γάλλος Πρόεδρος προσωπικά έχει στενή συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

    Για τη νέα απειλή από διεθνή οίκο αξιολόγησης για υποβάθμιση της Ελλάδας, απάντησε ότι μέσα στις συζητήσεις που γίνονται είναι και ο ρόλος αυτών των οίκων και των διεθνών αγορών, «γι αυτό μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, να μπουν κανόνες από όλους, γιατί μία χώρα μόνη της δεν μπορεί». Ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι συζητήσεις στο πλαίσιο του G20 είναι σημαντικές και είναι, επίσης, σημαντικό ότι και εκεί η φωνή της Ελλάδας ακούγεται, όπως ακούστηκε πρόσφατα στο Παρίσι στις συνομιλίες του κ. Παπανδρέου με τον Σαρκοζί.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50564

    [05] Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται χώρες των Βαλκανίων

    Σαββατο, 04 12 2010 19:09

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται αρκετές περιοχές της Αλβανίας λόγω των πλημμυρών που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις. Στο βορά της Αλβανίας κινδυνεύουν τρία φράγματα υδροηλεκτρικών σταθμών και οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να ανοίξουν τις πόρτες κινδύνου για το νερό. Στην κοίτη του ποταμού Δρίνου πέφτουν 45.000 κυβικά επιπλέον το δευτερόλεπτο. Προβλήματα υπήρξαν σε όλη τη χώρα. Πλημμύρες υπάρχουν σε Τίρανα, Αυλώνα, Δυράχιο και Αργυρόκαστρο καθώς και σε πολλά χωριά της Ελληνικής μειονότητας. Αποστολή ελληνικών μέσων διάσωσης στις περιοχές της Αλβανίας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

    Είναι οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τα τελευταία 100 χρόνια τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στη Βοσνία στρατός, αστυνομία και απλοί εθελοντές προσπαθούν με κάθε μέσο να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους.

    Ηλεκτρικό, νερό και τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί. Ανάλογη η κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία, όπου 1400 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Στην Κροατία, πλημμυρισμένες είναι οι επαρχίες που βρίσκονται γύρω από τον ποταμό Λίκα.

    Ελληνικό Σουπερ Πούμα που μεταφέρει 11 μέλη της ΕΜΑΚ αναχώρησε για την Αλβανία για να βοηθήσει στις πλημμυρισμένες περιοχές. Πορτοκαλί συναγερμό έχουν κηρύξει οι αρχές σε 14 περιφέρειες της Βουλγαρίας, όπου ακόμη και οι γέφυρες έχουν καλυφθεί από τους χειμάρρους.

    Προβλήματα σημειώθηκαν ακόμη και στη Σόφια με πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες να παραμένουν κλειστές.

    Η λίμνη της Σκόδρας έχει φουσκώσει από τις βροχοπτώσεις και αυτή τη στιγμή 130.000 στρέμματα γύρω από τη λίμνη είναι πλημμυρισμένα. Στη Σκόδρα το νερό έχει φτάσει τα 3 μέτρα ακόμη και στο κέντρο της πόλης. 4.500 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ σήμερα δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση να εκκενωθούν άλλες δύο επαρχίες. Κανένας οδικός άξονας επικοινωνίας δεν λειτουργεί. Οι συγκοινωνίες γίνονται μόνο μέσω αέρος και ύδατος. Επίσης πολλοί οδικοί άξονες είναι κλειστοί και λόγω κατολισθήσεων. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

    Στη Βορειοδυτική Ευρώπη μαίνεται ο χιονιάς που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40 ανθρώπους μόνο την τελευταία εβδομάδα. Στην Αυστρία αρκετά είναι τα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί το τελευταίο 24ωρο χωρίς όμως να υπάρχουν θύματα.

    Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ Αλβανίας Ε. Haxhinasto με ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Edmond Haxhinasto, επικοινώνησε το Σάββατο με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα και τον ενημέρωσε ότι οι αλβανικές αρχές θα κάνουν χρήση της προσφοράς, που είχε διατυπώσει ο τελευταίος εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, για την αποστολή μέσων αρωγής στις περιοχές της Αλβανίας (Σκόδρα) που επλήγησαν τις τελευταίες ημέρες από εκτεταμένες πλημμύρες.

    Κατόπιν τούτου, αναχώρησαν άμεσα για την Αλβανία ένα ελικόπτερο Super Puma, το οποίο μεταφέρει δύο πληρώματα, συνολικά 11 ατόμων και το οποίο θα επιχειρήσει αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και ένα ελικόπτερο Chinook με πλήρωμα 4 ατόμων, το οποίο θα συνδράμει στις προσπάθειες για μεταφορά εφοδίων στις περιοχές που έχουν αποκλειστεί.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 50568

    [06] Ρωσία: Δύο νεκροί σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μόσχας

    Σαββατο, 04 12 2010 15:00

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν, όταν αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ-154, ιδιωτικής εταιρίας, το οποίο μετέφερε 163 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Μόσχας με αποτέλεσμα να βγει από το διάδρομο προσγείωσης και να σταματήσει πάνω σε τοίχο.

    Ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε πάνω από 170 επιβαίνοντες βγήκε από το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της Μόσχας, Ντομοντέντοβο, στη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν 50, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Αμυνας.

    Το αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ- 154, το οποίο ανήκε στην αεροπορική εταιρία Dagestan Airlines, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Βνούκοβο, που βρίσκεται έξω από τη Μόσχα, και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Ντομοντέντοβο όταν και οι τρεις κινητήρες του σταμάτησαν να λειτουργούν, μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Το Τουπόλεφ είχε προορισμό την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μακχακάλα.

    Σε αυτό επέβαιναν 163 επιβάτες και εννιαμελές πλήρωμα.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50562

    [07] Ξυλοκόπησαν το μωρό τους μέχρι θανάτου

    Σαββατο, 04 12 2010 13:19

    Στον Εισαγγελέα Πατρών οδηγούνται γονείς βρέφους που κατέληξε λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Το παιδάκι, 22 μηνών, μεταφέρθηκε χθες στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας και μόλις οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του, ειδοποίησαν αμέσως την Αστυνομία. Παράλληλα, κλήθηκε και η ιατροδικαστής, προκειμένου να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια θανάτου του μωρού. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, το παιδάκι κατέληξε λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, ενώ κακώσεις εντοπίστηκαν και στο υπόλοιπο σώμα του, όπως επίσης εγκαυματικές βλάβες, που προήλθαν πιθανότατα από τσιγάρο και εκδορές.

    Μετά την ανάκρισή τους οι γονείς του παιδιού συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Οι ίδιοι, που έχουν άλλα δύο παιδιά, αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι χρήστες απαγορευμένων ουσιών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50560

    [08] Ανοιξε και πάλι ο εναέριος χώρος της Ισπανίας (ΑΕΝΑ)

    Σαββατο, 04 12 2010 17:17

    Οι ισπανοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ξεκίνησαν να επιστρέφουν στις θέσεις εργασίας τους μετά τη λήξη της απεργίας ανακοίνωσε το Σάββατο εκπρόσωπος της Ισπανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (ΑΕΝΑ). «Οι ελεγκτές επιστρέφουν στη δουλειά τους και σχεδόν ο μισός εναέριος χώρος έχει ανοίξει πάλι», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της ΑΕΝΑ. Όσοι εξακολουθήσουν την απεργία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να συλληφθούν, να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Μπλάνκο, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση «Η αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας θα χρειαστεί λίγο χρόνο, μεταξύ 24 και 48 ωρών, αν οι ελεγκτές επιστρέψουν στην εργασία τους ως οφείλουν».

    Η Ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (ΑΕΝΑ) ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές επιστρέφουν στις θέσεις τους, αλλά ότι αναμένουν πως ο ισπανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός ως τις 2000 (ώρα Ελλάδος). Νωρίς το Σάββατο η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανακοίνωσε ότι θα διωχθούν ποινικά όσοι ελεγκτές δεν πειθαρχήσουν.

    Ωστόσο, τα προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις θα συνεχιστούν καθώς ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, Iberia, ματαίωσε όλες τις πτήσεις της μέχρι τις 0700 (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής και η ιδιωτική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair ακύρωσε όλες τις πτήσεις της για το Σάββατο.

    Την Παρασκευή κλήθηκε ο στρατός για να αναλάβει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας μετά την κήρυξη της απεργίας από τους ελεγκτές, που εκτιμάται ότι επηρέασε πάνω από 600.000 ταξιδιώτες, ποσοστό διπλάσιο και πλέον του αρχικού που είχε ανακοινώσει η ΑΕΝΑ. Το σαββατοκύριακο αυτό η κίνηση στα ισπανικά αεροδρόμια ήταν πολύ αυξημένη λόγω μίας εθνικής εορτής.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS

    Σχετικό άρθρο: Ισπανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω απεργίας στα αεροδρόμια

    Είδηση: 50565

    [09] Ισπανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω απεργίας στα αεροδρόμια

    Σαββατο, 04 12 2010 13:44

    Εθνική «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» κήρυξε σήμερα Σάββατο η Κυβέρνηση της Ισπανίας, μετά από έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως απάντηση στην απεργία που εξήγγειλαν αιφνιδιαστικά χτες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προκαλώντας «χάος» στα αεροδρόμια της χώρας. Μετά την εξέλιξη αυτή οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ξεκίνησαν να επιστρέφουν στις θέσεις τους και ο μισός και πλέον εναέριος χώρος της Ισπανίας θα ανοίξει εκ νέου, ανακοίνωσε η ισπανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Aena). Τις θέσεις τους στους Πύργους Ελέγχου κατέλαβαν την Παρασκευή με εντολή της Κυβέρνησης αξιωματικοί του στρατού προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας καθώς η καθήλωση των αεροπλάνων προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις περίπου 250.000 ανθρώπων. Την ίδια ώρα o εθνικός αερομεταφορέας της Ισπανίας, Iberia, καθώς και η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair, ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο ότι ματαιώνουν όλες τις πτήσεις τους από και προς την Ισπανία.

    Η Iberia ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι ματαιώνονται όλες οι πτήσεις της μέχρι την Κυριακή 07:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ η Ryanair θα αναρτήσει νεότερη απόφασή της στην ιστοσελίδα της στις 20:30 (ώρα Ελλάδας).

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: «Κλειστό», μετά από απεργία, το διεθνές αεροδρόμιο στη Μαδρίτη

    Είδηση: 50561

    [10] Οι επιχειρησιακές συμβάσεις στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΓΣΕΕ

    Σαββατο, 04 12 2010 12:06

    Κομβικό σημείο για το νέο εργασιακό τοπίο αναδεικνύονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις, που θα ισχύουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις από την αρχή του χρόνου. Την ώρα που το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας είναι στην τελική ευθεία, στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ αναδεικνύονται ενδοπαραταξιακά προβλήματα και συνδικαλιστικές διαμάχες για τον χειρισμό του θέματος, που εκφράστηκαν με την αποχώρηση από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης παρέμβασης.

    Όπως δήλωσαν οι ίδιοι προέβησαν στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του προέδρου Γιάννη Παναγόπουλου. Ειδικότερα, ο κ. Μπουζούλας καταλόγισε στον Pρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι διαπραγματεύτηκε με τον ΣΕΒ, χωρίς αυτό να είναι σε γνώση του προεδρείου. Ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι χάρη σε αυτή την διαπραγμάτευση υπήρξε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων των κλαδικών συμβάσεων και στους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από αυτές, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντά τους.

    «Δεν φοράμε κομματικά παπούτσια, δεν ακούμε την Κυβέρνηση, ακούμε μόνο τους εργαζόμενους», είπε ο Pρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Οι κ. Μπουζούλας και Γαβρίλης, που, πάντως, δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τα υπόλοιπα όργανα της Συνομοσπονδίας, ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου, πρόταση που απέρριψε ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι πρόσφατα εκλεγμένη με μεγάλη πλειοψηφία ενώ απέδωσε την αποχώρηση σε ενδοπαραταξιακές αντιπαραθέσεις.

    Στην ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων στα εργασιακά, αναφέρθηκε χθες Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, και επισήμανε ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων για λύσεις από κοινού, παρά τις δυσκολίες και τα στενά περιθώρια, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. Σε επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τονίζει ότι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση αποτελεί η δέσμευση ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    «Το μνημόνιο είναι δεσμευτικό αλλά υπάρχουν περιθώρια», τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, προσθέτοντας ότι για τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας απαιτούνται ισχυρά συνδικάτα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Γ. Παπανδρέου: «Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας»

    Είδηση: 50558

    [11] Η Κοζάνη γιορτάζει τη Δευτέρα τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο

    Σαββατο, 04 12 2010 12:09

    Τον πολιούχο της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου η πόλη της Κοζάνης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν από το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 5:30 το απόγευμα...

    ... με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό με Αρτοκλασία, στον οποίο θα μιλήσει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος, με θέμα «Ο κατά Θεόν πλουτισμός». Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει και θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Εδέσσης - Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, ενώ θα παραβρεθούν οι Μητροπολίτες Βέροιας - Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, Σιδηροκάστρου Μακάριος και Σερβίων και Κοζάνης Παύλος. Μετά τον Εσπερινό θα ακολουθήσει σύντομη Αγρυπνία «μετά των χαιρετισμών» του Αγίου Νικολάου. Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της Κοζάνης Αγίου Νικολάου, από τις 7 έως τις 11 το πρωί θα τελεστούν όρθρος και Πανηγυρική πολύ-Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βέροιας - Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, στις 11 το πρωί, καιρού επιτρέποντος, θα γίνει πάνδημος λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου, από τις οδούς: Ξενοφώντος Τριανταφυλλίδη, Πλατείας Εμπορείου, Κεντρικής Πλατείας, Ειρήνης, Πλατείας Ελευθερίας, Παύλου Χαρίση και μέσω της οδού Ξενοφώντος Τριανταφυλλίδη, επιστροφή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Για την ομαλή διεξαγωγή της λιτάνευσης θα ισχύσουν περιοριστικά μέτρα στάθμευσης και κυκλοφορίας των οχημάτων.

    ΕΡΑ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

    Είδηση: 50557

    [12] Η θέση ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για την τύχη του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου

    Σαββατο, 04 12 2010 12:06

    Αντίθετο στα φημολογούμενα σενάρια ακύρωσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, το οποίο δηλώνει ότι κάτι τέτοιο υπονομεύει και στην ουσία καταργεί τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής.

    Επίσης θεωρεί ως σκοπιμότητα τη δημόσια έκφραση των προσωπικών απόψεων του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής κ. Μανωλόπουλου, η οποία εκφράστηκε μέσα από το Δίκτυο της ΕΡΑ Δυτικής Μακεδονίας, από όπου όπως αναφέρει προκύπτουν ερωτήματα, όπως το αν υπάρχει μελέτη που να προσδιορίζει την αναγκαιότητα και την δυνατότητα, επιστημονικά τεκμηριωμένη, συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Και καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ. «Η ύπαρξη Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, με το σύνολο των απαραίτητων εκπαιδευτικών βαθμίδων επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 50556

    [13] Οι εκλογές της ΕΛΜΕ Κοζάνης

    Σαββατο, 04 12 2010 12:05

    Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 η ΕΛΜΕ Κοζάνης.

    Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο, ενώ οι εκλογές την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στον ίδιο χώρο. Για τη διευκόλυνση των καθηγητών, τα μαθήματα στα γυμνάσια και λύκεια θα γίνουν μόνο στις τρεις πρώτες ώρες.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 50555

    [14] «Καλά Χριστούγεννα κ. Σκρούτζ»β¦ στην Κοζάνη

    Σαββατο, 04 12 2010 12:00

    Το έργο του Τσάλρς Ντίκενς «Καλά Χριστούγεννα κ. Σκρούτζ», σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου θα παρουσιάσει σήμερα Σάββατο στην Κοζάνη ο θίασος Θεσσαλονίκης και λοιπής Ελλάδος.

    Θα δοθούν δύο παραστάσεις στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» στις 6:15 και στις 9 το βράδυ. Εν τω μεταξύ αύριο Κυριακή συνεχίζεται στις 8 το βράδυ για 2η εβδομάδα η προβολή της ταινίας του Στράτου Μαρκίδη «Το Ξέσπασμα του Φεγγαριού», όπως και η προβολή στις 10 το βράδυ των τρισδιάστατων ταινιών «Εγώ ο Απαισιότατος» και «Σε βλέπω 3D Αντέχεις;».

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 50554

    [15] Σύλληψη ατόμου για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στην Πτολεμαΐδα

    Σαββατο, 04 12 2010 11:59

    Ένας 41χρονος έλληνας συνελήφθη στην Πτολεμαΐδα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, σήμερα (4-12-2010) κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της από Αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης της Α.Δ. Κοζάνης.

    Συγκεκριμένα στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: μία συσκευασία, που περιείχε ποσότητα κάνναβης βάρους 3,3 γραμμαρίων και ένα τσιγαριλίκι, που περιείχε ποσότητα κάνναβης βάρους 1,3 γραμμαρίων. Ο δράστης με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Κοζάνης.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 50553


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 December 2010 - 17:54:56 UTC