Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νοσοκομεία: Φως στο τούνελ
  • [02] Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση της Moody's
  • [03] Στα ύψη ο υδράργυρος, πνιγηρή η ατμόσφαιρα
  • [04] Συμφωνία για τη χορήγηση του εφάπαξ
  • [05] Κιργιστάν: Φόβοι για εξάπλωση της κρίσης στην Κεντρική Ασία
  • [06] Διάγγελμα Ομπάμα για την πετρελαιοκηλίδα
  • [07] Επιστροφή του ΛΑΟΣ στην Εξεταστική για τη Siemens
  • [08] Δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου/Επιστροφή του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου
  • [09] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για κάλυψη νοσοκομειακής περίθαλψης στα κράτη-μέλη
  • [10] Αφγανιστάν : Τα αξίας 1 τρις. δολάρια κοιτάσματα ενδιαφέρουν Κίνα, Ινδία, Ρωσία.
  • [11] Αυστρία: Η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Google συμφώνησαν να ψηφιοποιήσουν 400.000 βιβλία
  • [12] Ελλάδα : Χιλιάδες καπνοκαλλιεργητές Ελλάδα βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση
  • [13] Microsoft: Έναρξη της διάθεσης του Office 2010 - 27 /8 και στην Ελλάδα
  • [14] Πάρα πολύ νερό στο Φεγγάρι!
  • [15] Μπανγκλαντές: Διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής λόγω Μουντιάλ
  • [16] Διαδικτυακή πύλη εισόδου τουριστών
  • [17] Μπλόκο σε επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα
  • [18] Συνεχίζουν την αποχή οι βαθμολογητές
  • [19] Συναντήσεις Σαμαρά με ΓΣΕΕ και ΣΕΤΕ
  • [20] Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ: «Η αύξηση (του πληθωρισμού), δεν οφείλεται μόνο στο ΦΠΑ ή στην αύξηση του ειδικού φόρου, αλλά στις ολιγοπωλιακές
  • [21] Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Τα κόμματα δεν είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ούτε ενορίες ή φιλανθρωπικοί σύλλογοι.»
  • [22] Χωρίς μετρό Τετάρτη και Πέμπτη η Αθήνα
  • [23] Αγωνία για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών
  • [24] Προγράμματα προώθησης της ψηφιακής σύγκλισης
  • [25] Διεύρυνση του spread και αντιδράσεις από την απόφαση του Moody's
  • [26] Στο μικροσκόπιο της τρόικας

    [01] Νοσοκομεία: Φως στο τούνελ

    Τριτη, 15 06 2010 15:54

    Σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας με τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού για τη ρύθμιση των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με αυτήν, προβλέπεται πλήρης εξόφληση των χρεών για τα έτη 2005-2006, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε τα υπόλοιπα 5,3 δισ. ευρώ που αφορούν σε οφειλές της διετίας 2007-2009 να καταβληθούν με άτοκα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, διάρκειας 1-3 έτη. Θετικοί απέναντι σε αυτήν την πρόταση εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των προμηθευτών, οι οποίοι ζήτησαν λίγες μέρες περιθώριο προκειμένου να συζητήσουν με τις κατά τόπους ενώσεις τους.

    Οι υπουργοί ζητούν άμεσα παράδοση νοσηλευτικού υλικού στα νοσοκομεία

    Στη σύσκεψη που είχαν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Ξενογιαννακοπούλου με τους εκπροσώπους των προμηθευτών, συμφωνήθηκε ότι μετά την εξόφληση των χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε μετρητά για τα έτη 2005, 2006 και μέρος του 2007 θα υπάρξει ο ακόλουθος διακανονισμός:

    -Τα υπόλοιπα των οφειλών του 2005 και 2006 ύψους 245 εκατ. ευρώ θα εξοφληθούν άμεσα σε μετρητά.

    -Οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το 2007 θα εξοφληθούν με άτοκα ετήσια ομόλογα.

    -Οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ του 2008 θα εξοφληθούν με άτοκα διετή ομόλογα.

    -Οφειλές ύψους 2,05 δισ. ευρώ του 2009 θα εξοφληθούν με άτοκα τριετή ομόλογα.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε να καταβληθούν σε μετρητά επιπλέον οφειλές, ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορούν την περίοδο 2007-2008 που αντιστοιχούν περίπου σε 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων.

    Σημειώνεται ότι τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα και μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα από τις τράπεζες.

    Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε θα νομιμοποιηθούν οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς είχαν γίνει με απευθείας αναθέσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "ξοφλήσαμε χρέη πολλών ετών και αφήνουμε πίσω διαδικασίες σε βάρος των ασθενών, νοσοκομείων και Ελλήνων πολιτών".

    Η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση "ανέλαβε τις ευθύνες της, πρέπει όλοι να τις αναλάβουν με άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών προμηθειών στα νοσοκομεία. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων φορέων".

    Στενοί συνεργάτες των δυο υπουργείων προειδοποίησαν μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι προμηθευτές δεν σπεύσουν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των νοσοκομείων, τότε το ζήτημα μεταφέρεται στην αρμοδιότητα άλλου υπουργείου.

    Εξάλλου, στην υπηρεσία των πολιτών έθεσε ο υπουργός Αμυνας τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΕΣΥ.

    Αντιδράσεις

    Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάλεσε κυβέρνηση και προμηθευτές ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει όλοι να συμβάλλουμε για να ξεπεράσουμε τη βαθιά κρίση.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με την ομηρία του ΕΣΥ από τους προμηθευτές, κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σχετική είδηση: Έμφραγμα στα νοσοκομεία/Κρίσιμη συνεδρίαση των προμηθευτών

    Είδηση: 37682

    [02] Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση της Moody's

    Τριτη, 15 06 2010 15:13

    Παράλογη και λανθασμένη θεωρήθηκε εντός και εκτός Ελλάδας η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χωρας απο τον οικο Μoody's σε μια στιγμή που φαίνεται να αποδίδουν τα μέτρα ανάταξης της οικονομίας , όπως άλλωστε αναγνώρισε και η τρόϊκα. Τραπεζικοί κύκλοι μιλούν για ύποπτα παιχνίδια, ενώ ο επίτροπος Όλι Ρεν έθεσε εκ νέου ερωτήματα για το ρόλο των Oίκων αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός κατα την παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτηρισε αδικαιολογητη την ενέργεια της Moody's τονίζοντας οτι θα διαψευσθούν όσοι αμφισβητούν για οποιοδήποτε λόγο την ελληνική προσπάθεια. Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του spread των δεκαετών ομολόγων που ωστόσο δεν επηρεάζει την ελληνική οικονομία όσο αυτή βρίσκεται υπό τη προστασία του μηχανισμού στήριξης και δεν αναγκάζεται να δανειστεί από τις αγορές. Νευρικότητα και σκαμπανεβάσματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να κλείνει με οριακή πτώση.

    Έκπληξη προκαλεί η κίνηση της Moody' s

    Έκπληξη, έντονες αντιδράσεις, διεύρυνση του spread των δεκαετών ομολόγων αλλά και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο, προκάλεσε η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τέσσερις βαθμίδες σε Ba1 από Α3.

    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αν και αναγνωρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι το πακέτο μέτρων περιορισμού του ελλείμματος που έχει ληφθεί σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ περιορίζουν τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και μπορούν με μεγάλη πιθανότητα να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του χρέους, εν τούτοις θεωρεί ότι υπάρχει ρίσκο που σχετίζεται με το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων.

    Το αποτέλεσμα της απόφασης του οίκου αξιολόγησης ήταν η περαιτέρω διεύρυνση του spread των δεκαετών ομολόγων που άγγιξε ακόμα και τις 685 μονάδες, ενώ είχε και ως αποτέλεσμα τις έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις και τελικά πτώση του δείκτη στο ΧΑΑ στο -0,69%..

    Τα διεθνή χρηματιστήρια πάντως στην πλειονότητά τους έδειξαν να αψηφούν τη χθεσινή υποβάθμιση σημειώνοντας οριακή άνοδο, το ίδιο και το ευρώ που κράτησε την ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο στο 1,22.

    Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να επιβάλει επιπρόσθετη χρέωση 5% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατατίθενται ως ενέχυρο από τα πιστωτικά ιδρύματα με στόχο την άντληση ρευστότητας.

    Η επιβολή της επιπλέον χρέωσης σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες που καταθέτουν ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας απο την ΕΚΤ θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από ότι θα λάμβαναν εάν κατέθεταν ομόλογα οποιασδήποτε άλλης χώρας μέλους της ευρωζώνης.

    Η Moody's υποβαθμίζει έξι ελληνικές τράπεζες

    Στην υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, ως συνέπεια της χθεσινής υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου στο Ba1 από A3.

    Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), της EFG Eurobank Ergasias SA σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Alpha Bank AE σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), της Αγροτικής Τράπεζας σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Emporiki Bank σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2 και της General Bank (Γενικής Τράπεζας ) σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2. Ταυτόχρονα, η Moody΄s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Ba1 και της Attica Bank SA σε Ba2.

    Επιπλέον, η Moody΄s τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia Bank σε αναθεώρηση με αβέβαιη κατεύθυνση, ενώ τοποθετεί τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-2 σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση. Η Moody's τόνισε ότι η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με τις δυνατότητες των ίδιων των τραπεζών αλλά με το γεγονός ότι μειώνεται η αξιολόγησή της όσον αφορά τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα λόγω της υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου ο οίκος είχε υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3, την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, απειλώντας να προχωρήσει εντός των επομένων τριών μηνών και σε νέα.

    Πάντως ο οίκος Fitch δεν δείχνει να συμμερίζεται την ανησυχία της Moody's και ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

    "Έχουμε ήδη δηλώσει ότι -εκτός εάν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη- θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Ωστόσο εκτιμά ότι αν και η αντίδραση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου στα προβλήματα χρηματοδότησης του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης υπήρξε υπερβολική, αυτές θα συνεχίσουν να θέτουν υπό δοκιμασία την προσήλωση και τις δεσμεύσεις των κρατών μελών της έναντι του ενιαίου νομίσματος.

    Παπανδρέου: "Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση"

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε: "Είμαστε στο σωστό δρόμο. Η υποβάθμιση από τη Moody's είναι τελείως αδικαιολόγητη. Θα διαψεύσουμε στην πράξη όσους αμφισβητούν για οποιοδήποτε λόγο την προσπάθεια μας". Ενώ για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι: "Επιταχύνουμε το έργο για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα".

    Όλι Ρεν: "Περίεργη και ατυχή η απόφαση"

    Έντονη ήταν η αντίδραση και της ΕΕ που ήρθε μέσω του αρμόδιου επιτρόπου οικονομίας.

    O Όλι Ρεν χαρακτήρισε "περίεργη και ατυχή" τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Moody's για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

    "Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά περίεργη και ατυχή, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός προγράμματος μακροοικονομικής ανάταξης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε ο Ολι Ρεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    "Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση απεικονίζουν τη δέσμευσή της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος στατικής ανάλυσης, τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και την αποκατάσταση διαρκούς μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης", πρόσθεσε και τόνισε ότι η απόφαση του οίκου "δεν αντιστοιχεί καθόλου στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων και στις ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν περιορισθεί σημαντικά μετά την υιοθέτηση του προγράμματος αυτού".

    Όπως διευκρίνισε ο Όλι Ρεν μετά από σχετική συζήτηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο και τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς κ. Μπαρνιέ, η απόφαση της Moody's ανοίγει εκ νέου την συζήτηση για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

    "Η Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα του επιπέδου ανταγωνισμού στον τομέα αυτό όπου υπάρχει μία πολύ ισχυρή συγκέντρωση. Επίσης, θα εξετάσουμε τη διαφάνεια των χρησιμοποιουμένων μεθόδων και τις υφιστάμενες συγκρούσεις συμφερόντων (conflict of interest) στον κλάδο", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Γιούνκερ: "Παράλογη" η απόφαση

    Επικριτικός ήταν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που χαρακτήρισε "παράλογη" την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τονίζοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές "θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο".

    "Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτή η νέα υποβάθμιση. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο. Ερμηνεύουν με εσφαλμένο τρόπο τις αποφάσεις που ελήφθησαν", δήλωσε ο Γιούνκερ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς "αυστηρούς" όρους εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της για να λάβει τη βοήθεια άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Αυτές οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι, σε καθεμιά περίπτωση, κατανοητές και ορθολογικές. Προσωπικά πιστεύω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν μερικές φορές με παράλογο τρόπο". υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Αδικαιολόγητη απόφαση

    Έντονη ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η απόφαση δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα, της ελληνικής οικονομίας.

    "Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", τονίζεται στην ανακοίνωση ενώ υπογραμμίζεται η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας".

    Απαράδεκτη και άδικη χαρακτήρισε την απόφαση η ΝΔ.

    "Η απόφαση του οίκου "Moody΄s", είναι μια απαράδεκτη απόφαση. Και είναι απαράδεκτη γιατί είναι παντελώς αδικαιολόγητη και αδικεί τη χώρα μας. Είναι χτύπημα κάτω από τη μέση, που εξυπηρετεί στόχους διεθνών κερδοσκόπων. Η εξέλιξη αυτή, αναδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την αναγκαιότητα εφαρμογής της πρότασης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, που - εδώ και πολύ καιρό - έχει ζητήσει να υπάρξουν Ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι να ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    "Η προώθηση του βάρβαρου μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ δεν εξευμενίζει τις "αγορές", αλλά δυναμώνει την αντιλαϊκή επίθεση της άρχουσας τάξης. Η υλοποίησή του οδηγεί το λαό σε μαύρες μέρες και τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση και στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται εντός και εκτός ΕΕ και εγκυμονούν νέους μεγάλους κινδύνους", τόνισε το ΚΚΕ.

    Σε ανακοίνωση του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αναφέρει: "Η Moody's, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες αξιλόγησης, είναι όργανα που εξυπηρετούν το Διεθνές κεφάλαιο. Είναι δηλαδή κάτι σαν τις «Civitas» του κ. Φλέσσα και τη «Seimens». Κάποιοι που είχαν επενδύσει στην πτώχευση της Ελλάδας ενοχλούνται που πάμε να σταθούμε στα πόδια μας."

    Για άθλιο τρόπο κερδοσκοπίας μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    "Είναι επόμενο μέσα σε αυτές τις συνθήκες απαξίωσης του ελληνικού κράτους να φτάνει η Moody's στο σημείο να κερδοσκοπεί με τον πλέον άθλιο τρόπο σε βάρος των ομολόγων του δημοσίου, δίνοντας τους τη χαριστική βολή αλλά και τη χαριστική βολή στην καταλήστευση του ελληνικού λαού", επισήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Αδικαιολόγητη χαρακτήρισαν την απόφαση και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζοντας ότι η υποβάθμιση αυτή δεν δικαιολογείται σε μια περίοδο που παρατηρείται πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της ελληνικής οικονομίας, και η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς παράγοντες.

    Εν τω μεταξύ τα στελέχη της τρόικας, συνεχίζουν τις επαφές τους στην Αθήνα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ελεγκτές εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ ζητούν επίσπευση των διαδικασιών όπου έχουν εντοπίσει καθυστερήσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διεύρυνση του spread και αντιδράσεις από την απόφαση του Moody's

    Είδηση: 37679

    [03] Στα ύψη ο υδράργυρος, πνιγηρή η ατμόσφαιρα

    Τριτη, 15 06 2010 16:56

    Σκαρφαλώνει την Τετάρτη ο υδράργυρος με την ατμόσφαιρα να γίνεται ακόμα πιο αποπνικτική όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και από τη σκόνη της Σαχάρας που έρχεται προς τη χώρα μας. Στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά το μεσημέρι 39 και πιθανώς κατά τόπους 40 βαθμοί Κέλσιου. Άνεμοι μεταβλητοί μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από 25 έως 39 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 24 έως 36 βαθμούς Κέλσιου.

    Αναλυτική πρόγνωση για την Τετάρτη

    Αττική

    Καιρός: αίθριος.

    Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 25 έως 39 βαθμούς Κέλσιου.

    Θεσσαλονίκη

    Καιρός: λίγες νεφώσεις που κατά τόπους το μεσημέρι θα αυξηθούν . Σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά.

    Άνεμοι: ασθενείς και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 24 έως 36 βαθμούς Κέλσιου.

    Μακεδονία, Θράκη

    Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες από τις μεσημεριανές ώρες. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

    Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 22 έως 38 βαθμούς Κέλσιου.

    Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

    Καιρός: αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στην Ηπειρο και το βόρειο Ιόνιο τις μεσημεριανές ώρες.

    Άνεμοι: νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 22 έως 39 βαθμούς Κέλσιου και πιθανόν τοπικά μέχρι 40.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    Καιρός: αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη Θεσσαλία τις μεσημεριανές ώρες.

    Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 23 έως 39 βαθμούς Κέλσιου και πιθανόν τοπικά μέχρι 40.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    Καιρός: γενικά αίθριος.

    Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην ανατολική Κρήτη 5 με 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 24 έως 36 βαθμούς Κέλσιου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

    Καιρός: γενικά αίθριος.

    Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 23 έως 35 βαθμούς Κέλσιου.

    Γενική πρόγνωση από Πέμπτη ως Κυριακή

    Πέμπτη 17/06/2010

    Καιρός: γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές η καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

    Άνεμοι: αρχικά ασθενείς και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακά θα επιστατήσουν βόρειων διευθύνσεων άνεμοι οι οποίοι θα φθάσουν τα 5 τοπικά 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: σε υψηλά επίπεδα και θα φθάσει κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς.

    Παρασκευή 18/06/2010

    Καιρός: στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές η καταιγίδες και βελτίωση από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά.

    Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.

    Σάββατο 19/06/2010 και Κυριακή 20/06/2010

    Καιρός: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα της Κυριακής. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις.

    Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και την Κυριακή από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: σε περαιτέρω μικρή πτώση.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΜΥ Είδηση: 37687

    [04] Συμφωνία για τη χορήγηση του εφάπαξ

    Τριτη, 15 06 2010 17:30

    Κλειδώνουν, μία μετά την άλλη, οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα στη Βουλή. Μόνη εκκρεμότητα φαίνεται να παραμένει το θέμα των μητέρων με ανήλικα τέκνα, καθώς το μνημόνιο δεν τις εξαιρεί από το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια. Σε συμφωνία για την χορήγηση του εφάπαξ σε περίπου 20.000 δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλλει αίτηση, κατέληξαν ο υπουργός Οικονομικών με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Η καταβολή του εφάπαξ θα γίνει από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μέσω δανεισμού, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το κόστος για τους συγκεκριμένους δικαιούχους ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν προστεθεί άλλες 10.000 αιτήσεις από εκπαιδευτικούς ανεβάζοντας το κόστος σε περίπου 1,2 δισ.

    Κλείνουν οι "ανοιχτοί λογαριασμοί"

    Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του ασφαλιστικού κλείνουν στις 23 Ιουνίου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τη μεθεπόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Ήδη η τρόικα έδωσε το πράσινο φως με βάση τα στοιχεία για τη βιωσιμότητα των ταμείων που περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας κατά τη συνάντηση χαμηλόβαθμων στελεχών, με τον υφυπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη.

    Από το σύνολο των ρυθμίσεων που επικυρώνονται κατά τις συναντήσεις των ελεγκτών με το υπουργείο, φαίνεται να παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα των μητέρων ανηλίκων καθώς το μνημόνιο δεν τις εξαιρεί από το γενικό όριο ηλικίας των 60 ετών.

    Επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους αποστέλλει ο υπουργός Εργασίας με την οποία τους καλεί να καταθέσουν τις θέσεις τους για το περιεχόμενο των ΠΔ που αφορούν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και πρόκειται να δημοσιοποιηθούν την ερχομένη εβδομάδα.

    Για ασφαλιστικό και συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενημερώθηκε από τη ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Όσον αφορά την καταβολή του εφάπαξ αρχικά σε περίπου 20.000 δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλει αίτηση, όπως κατέληξαν το υπουργείο Οικονομικών και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, αυτή θα γίνει από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μέσω δανεισμού με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Εάν το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζεται και με τις περίπου 10.000 αιτήσεις που θα προστεθούν το Σεπτέμβριο, δεν καλυφθεί, υπάρχει η σκέψη το εφάπαξ να καταβάλλεται με δόσεις.

    ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν την Τετάρτη στις 7 μμ συγκέντρωση στη πλατεία Κλαθμώνος.

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συναντήσεις Σαμαρά με ΓΣΕΕ και ΣΕΤΕ

    Είδηση: 37694

    [05] Κιργιστάν: Φόβοι για εξάπλωση της κρίσης στην Κεντρική Ασία

    Τριτη, 15 06 2010 14:57

    Δείτε το video

    Εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση στο Κιργιστάν, αλλά και στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, στο οποίο έχουν καταφύγει τις τελευταίες μέρες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αν και οι αρχές στο Κιργιστάν μιλούν για αργή σταθεροποίηση της κατάστασης, ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις μεταξύ Κιργιζίων και εθνοτικών Ουζμπέκων στην περιοχή του Ος ανέρχεται σε 170 και των τραυματιών στους 1.800. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα βίαια επεισόδια φαίνεται ότι άρχισαν με συντονισμένες επιθέσεις. Τον γιο του έκπτωτου προέδρου Μπακίγεφ κατηγορεί η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας ότι χρηματοδότησε τα βίαια επεισόδια.Τις βιαιότητες στην περιοχή καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη "να υποστηριχθεί κατεπειγόντως η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας" στο Κιργιστάν. Πολλές χώρες προέβησαν στον επαναπατρισμό πολιτών τους, την ώρα που η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία για πιθανή εξάπλωση της κρίσης στην Κεντρική Ασία.

    Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες - "Συντονισμένες επιθέσεις"

    Εκατό χιλιάδες πρόσφυγες εκτιμάται ότι έχουν ήδη καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν, το οποίο δήλωσε ότι θα κλείσει τα σύνορά του με το Κιργιστάν, παρά τις ικεσίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων να μην το κάνει.

    Την ίδια ώρα, το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησε ότι η βία στο Κιργιστάν φαίνεται πως άρχισε με πέντε συντονισμένες επιθέσεις, έλαβε εθνοτικό χαρακτήρα και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου.

    Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι συγκέντρωσε αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, περιλαμβανομένων μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στην Ος και την Τζαλαλαμπάντ, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Αρμοστού.

    "Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι το γεγονός αυτό δεν ήταν μια αυθόρμητη σύγκρουση μεταξύ εθνοτήτων, ότι ήταν σε κάποιο βαθμό ενορχηστρωμένο, στοχευμένο και καλοσχεδιασμένο" δήλωσε ο Κόλβιλ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

    Σποραδικοί πυροβολισμοί ακούγονται και σήμερα στην περιοχή του Ος, όπου οι αρχές μιλούν για εξομάλυνση της κατάστασης.

    Ωστόσο στις γειτονιές των Ουζμπέκων, εξακολουθεί να απουσιάζει η αστυνομία και ο στρατός.

    Ζητούν την έκδοση του Μαξίμ Μπακίγεφ

    Τον γιο του έκπτωτου προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, ότι έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για να οργανώσει τα βίαια επεισόδια, κατηγορεί η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν.

    "Ολα αυτά οργανώθηκαν καλά και ο Μαξίμ Μπακίγεφ, ο γιος του πρώην προέδρου, έβαλε το χέρι του στο πορτοφόλι για να χρηματοδοτήσει τις συγκρούσεις" δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, δεύτερος στην ιεραρχία της προσωρινής κυβέρνησης.

    Ο Μαξίμ Μπακίγεφ, που καταζητούνταν από την Ιντερπόλ, συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Φάρνμποροου στη νότια Αγγλία, δήλωσε Κιργίζιος αξιωματούχος.

    Οι αρχές του Κιργιστάν έχουν ζητήσει την έκδοση του Μαξίμ Μπακίγεφ, πρόσθεσε ο Αταμπάγεφ.

    "Ελπίζουμε ότι η Βρετανία θα μας παραδώσει τον Μαξίμ Μπακίγεφ", δήλωσε ο Αταμπάγεφ υπογραμμίζοντας ότι "εμπλέκεται σε διεθνή εγκλήματα που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος".

    Ο Μαξίμ Μπακίγεφ καταζητείται από την προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν με την κατηγορία της διαφθοράς σε σχέση με πετρελαϊκά συμβόλαια που υπέγραψε με αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν.

    Επείγει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα καθώς και την ειρηνική επίλυση του προβλήματος ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στις "κατεπείγουσες" ανθρωπιστικές ανάγκες του Κιργιστάν και αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

    Παράλληλα, από τη Βιέννη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ζήτησε να σταματήσουν οι ταραχές στο Κιργιστάν και δήλωσε έτοιμος να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης.

    Με ανακοίνωσή τους, τα 56 κράτη-μέλη του Οργανισμού "εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία τους για τις εξελίξεις και κάλεσαν όλες τις κοινότητες στο Κιργιστάν να αποποιηθούν τη βία και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση". Ο ΟΑΣΕ δήλωσε επίσης "έτοιμος να βοηθήσει το Κιργιστάν, εάν αυτό το ζητήσει, προκειμένου να επιλύσει την τρέχουσα κρίση και να αποφύγει την εξάπλωση των ταραχών στην ευρύτερη περιοχή".

    Πάντως, σύμφωνα με τη μεταβατική πρόεδρο της χώρας Ρόζα Οτουνμπάγεβα, η παρέμβαση ειρηνευτικών δυνάμεων έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, συμπληρώνοντας ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει όπως έχει προβλεφθεί το εθνικό δημοψήφισμα για νέο σύνταγμα στις 27 Ιουνίου, παρά τις ταραχές.

    Σχέδια για κάποιου είδους στρατιωτική επέμβαση έγιναν τη Δευτέρα στην έκτακτη συνάντηση επτά πρώην σοβιετικών χωρών, με επικεφαλής τη Ρωσία, χωρίς να ανακοινωθεί όμως κάτι συγκεκριμένο.

    "Υπάρχει μεγάλη ταραχή με εθνικές βάσεις και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Κεντρική Ασία. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ξαναγίνουν τέτοια γεγονότα, σε συμφωνία με το νόμο, αλλά με σκληρό τρόπο" σημειώνει ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

    Στο μεταξύ, Κίνα και Πακιστάν προχώρησαν στον επαναπατρισμό πολιτών τους, που ζούσαν στο Κιργιστάν.

    Ανθρωπιστική βοήθεια απέστειλε η τουρκική "Ερυθρά Ημισέληνος". Αεροσκάφος που μεταφέρει τρόφιμα, κουβέρτες και ιατροφαρμακευτική βοήθεια αναχώρησε στις 6:15 (τοπική ώρα) από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό την πόλη Ος του Κιργιστάν, όπου αναμένεται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι.

    Η Τουρκία έχει αποστείλει κι ένα αεροπλάνο για να μεταφέρει τους Τούρκους πολίτες, που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, η τουρκική διπλωματική αποστολή θα παραμείνει εκεί.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κιργιστάν: Και 2η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, BBC: UN calls for Kyrgyzstan humanitarian corridor

    Είδηση: 37678

    [06] Διάγγελμα Ομπάμα για την πετρελαιοκηλίδα

    Τριτη, 15 06 2010 16:23

    Δείτε το video

    Την επίσκεψή του στις περιοχές που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να υποστηρίξουν την καθαρή ενέργεια. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι οι περιοχές αυτές θα ξαναγίνουν όπως ήταν πριν και πως η BP θα πληρώσει για όλες τις εργασίες αποκατάστασης. Το βράδυ θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα για το σχέδιο αντιμετώπισης της διαρροής πετρελαίου και την ενεργειακή πολιτική του, ενώ, ανώτατα στελέχη της εταιρείας θα απαντήσουν σε ερωτήσεις στο Κογκρέσο. Κι ενώ η δημόσια κατακραυγή εντείνεται, ο Ομπάμα συναντάται την Τετάρτη με τον πρόεδρο της ΒΡ Καρλ -Χένρικ Σβάνμπεργκ στην Ουάσιγκτον. Σε υποβάθμιση του χρέους του ομίλου της ΒΡ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

    Γρηγορότερη παροχή αποζημιώσεων ζητά ο Ομπάμα

    Στο αποψινό του διάγγελμα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να σκιαγραφήσει το σχέδιο του για την αντιμετώπιση της διαρροής πετρελαίου από την πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς και μία προσέγγιση για τη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, o Μπαράκ Ομπάμα θα αναφερθεί επίσης στο ζήτημα της πιο γρήγορης παροχής αποζημιώσεων για την ρύπανση που έχει προκληθεί στις αμερικανικές ακτές από την πετρελαιοκηλίδα.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε με τους κατοίκους του Μισισιπή, έφαγε παγωτό, ψάρια και θαλασσινά από τον κόλπο του Μεξικού και προσπάθησε να πείσει τον κόσμο πως άφοβα μπορεί απολαύσει τα προϊόντα που στηρίζουν την τοπική οικονομία.

    Σε δύσκολη θέση και ο ίδιος, δέχτηκε έντονες επικρίσεις για καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων αμέσως μετά το δυστύχημα στην εξέδρα διύλισης πετρελαίου στις 20 Απριλίου.

    Ίσως αυτό και όχι η οικονομία να καθορίσει τελικά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνουν αναλυτές: "Ο πρόεδρος θα πρέπει να μάθει από άλλους προέδρους ότι ο τρόπος που αντιδράς σε μια κρίση, μπορεί να καθορίσει ολόκληρη την προεδρία σου".

    Στο Κογκρέσο στελέχη της εταιρείας

    Ανώτατα στελέχη της εταιρείας θα απευθυνθούν σήμερα στο Κογκρέσο για να απαντήσουν στις εναντίον τους κατηγορίες ότι επέλεξαν σκόπιμα διαδικασίες όχι απόλυτα ασφαλείς για να μειώσουν τα κόστη και να κερδίσουν χρόνο κατά τις εργασίες τους. Μαζί τους αναμένεται να είναι και άλλοι εκπρόσωποι εταιριών της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

    Το Σάββατο, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Άξελροντ δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, πως η ΒΡ οφείλει να ανοίξει εγγυητικό λογαριασμό -τον οποίο θα διαχειρίζεται μία ανεξάρτητη αρχή- για την αποζημίωση των εργαζομένων, των οποίων οι ζωές και η απασχόληση θα επηρεασθούν από τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ έχουν δώσει διορία 48 ωρών στη ΒΡ να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για τη συγκράτηση της διαρροής, έπειτα από την γνωμοδότηση Αμερικανών ειδικών πως η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να είναι διπλάσια απ' ότι αρχικά εκτιμάτο.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αντλεί από τον κόλπο του Μεξικού 50.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σε απάντηση στο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Παράλληλα, η BP ανακοίνωσε πως η πετρελαιοκηλίδα της έχει κοστίσει ήδη 1,6 δισ. δολάρια.

    Η εταιρεία επισήμανε πως έχουν κατατεθεί 51.000 αγωγές για αποζημιώσεις και έχουν ικανοποιηθεί περισσότερες από 26.500.

    Στα 1,6 δισ. περιλαμβάνονται μόλις 60 από τα 360 εκατομμύρια που η BP έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλλει για την κατασκευή νησίδων-φραγμάτων στα ανοικτά της Λουιζιάνας.

    Υποβάθμιση από τον οίκο Fitch

    Την ίδια ώρα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά έξι βαθμούς την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους του βρετανικού πετρελαϊκού ομίλου BP, από "ΑΑ σε ΒΒΒ".

    Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος εκτιμά πως η έκταση της υποβάθμισης που έγινε την Τρίτη αντανακλά κυρίως την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τα οικονομικά της BP μετά την ανακοίνωση από τις αμερικανικές αρχές ότι μπορεί να απαιτήσουν από τον όμιλο να τοποθετήσει "σημαντικά ποσά" σε λογαριασμούς που δεν θα διαχειρίζεται ο ίδιος για να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας και των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε.

    Ο οίκος είχε ήδη μειώσει κατά ένα βαθμό την αξιολόγηση της BP στις 3 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με αναλυτές του δικτύου Bloomberg, η εταιρεία ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της και των πηγών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και να αποκλεισθεί από τα συμβόλαια με το αμερικανικό κράτος.

    Η BP είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε την Τρίτη στο κοινοβούλιο ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιούν.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Μπ. Ομπάμα: Η πετρελαιοκηλίδα είναι μια οικολογική 11η Σεπτεμβρίου, CNN: Obama continues Gulf visit, prepares to address nation, BBC: BP faces Congress grilling over Gulf of Mexico oil leak

    Είδηση: 37683

    [07] Επιστροφή του ΛΑΟΣ στην Εξεταστική για τη Siemens

    Τριτη, 15 06 2010 17:48

    Τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του επιστρέφει στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens εξήγησε με σημερινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Όπως είπε, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα 9,89»,ο ΛΑΟΣ επιστρέφει στα έδρανα της Εξεταστικής Επιτροπής επειδή υλοποιήθηκαν όλοι οι όροι που είχε θέσει για την επιστροφή του. «Η πίεση που ασκήθηκε από την αποχώρηση του ΛΑΟΣ οδήγησε σε ροή πληροφοριών μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η υιοθέτηση της πρότασής μας για την επιστολή, η εμφάνιση των «χαμένων» σελίδων της δικογραφίας, η φυγή του blanco από τα ονόματα της λίστας με τους δωρολήπτες της Siemens, αλλά και η πρόθεση της Επιτροπής να κληθεί ο κ. Μητσοτάκης να καταθέσει, είναι όλα υλοποίηση των όρων που θέσαμε για να επιστρέψουμε» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Υπαινιγμοί για "μυστική συμφωνία"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπαινίχθηκε ύπαρξη μυστικής συμφωνίας μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων για τις εξεταστικές επιτροπές Βατοπεδίου και Siemens.

    «Αντιλαμβάνομαι ένα είδος συμψηφισμού ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα να χρεωθούν τα σκάνδαλα στα «πολιτικά πτώματα» που διαθέτουν αμφότεροι και όχι στους πραγματικούς ενόχους, που είναι τα ίδια τα κόμματα και οι μηχανισμοί τους» είπε.

    Υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι που κανείς από τους δύο δεν καταλαβαίνει πως ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει την αλήθεια. Ο ΛΑΟΣ. θέλει να μην μείνουν σκιές για τίποτα και να μπουν «στο κάδρο» όλοι οι πραγματικά εμπλεκόμενοι».

    Ικανοποίηση για την επιστολή

    Αναφερόμενος στην επιστολή του Χ. Παμπούκη στη Siemens, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι ήταν πρόταση του κόμαμτός του και ανέφερε ότι μετά την επιστολή, τα πράγματα αλλάζουν.

    «Ή θα δώσει η Siemens στοιχεία, ή θα χάσει έργα. Υπάρχει πια ένα κόστος που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Και ας μην ξεχνάμε την παράμετρο του επηρεασμού της μετοχής της Siemens στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από οποιαδήποτε μεταβολή», είπε.

    Τέλος, υποστήριξε ότι ο ΛΑΟΣ αποτελεί σήμερα τη σταθερή παράμετρο, τόσο μέσα στην παράταξη, όσο και στην ελληνική πολιτική σκηνή συνολικά και πρόσθεσε:

    «Το ότι παίρνουμε τα εύσημα για τη στάση μας είναι απόρροια της πολιτικής μας και όχι απόρροια του ότι απώλεσε το προνόμιο η ΝΔ. Είναι αδιανόητα πράγματα για οποιοδήποτε κόμμα, πόσο μάλλον για τη ΝΔ, να μεθοδεύεται διαρροή υπέρ ενός βουλευτή και κατά ενός άλλου».

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37696

    [08] Δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου/Επιστροφή του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

    Τριτη, 15 06 2010 18:58

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε πλήρως το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφασίζοντας ομόφωνα να του επιστραφεί το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Έτσι έλαβε τέλος η αντιδικία του Φαναρίου με την Τουρκία η οποία από το 1997 με διάφορες μεθοδεύσεις επιχείρησε να απαλλοτριώσει χωρίς αποζημίωση ένα ιστορικό για τη Ρωμιοσύνη κτήριο και το οικόπεδό του εκτάσεως 25 στρεμμάτων στην κορυφή του ωραιότερου λόφου της Πριγκήπου.

    Η απόφαση αν και αναμενόμενη θεωρείται πολύ σημαντική γιατί είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται αυτούσιο ακίνητο χωρίς την εναλλακτική δυνατότητα χρηματικής αποζημίωσης. Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στην Άγκυρα καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πέρυσι στο κτήριο του Ορφανοτροφείου-το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στον κόσμο- είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Στρασβούργου και θα το επιστρέψει στο Πατριαρχείο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 37701

    [09] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για κάλυψη νοσοκομειακής περίθαλψης στα κράτη-μέλη

    Τριτη, 15 06 2010 17:15

    Τα Ταμεία ασφαλίσεως δεν είναι υποχρεωμένα να καλύπτουν πλήρως τις δαπάνες μιας μη προγραμματισμένης νοσοκομειακής περίθαλψης ενός ευρωπαίου πολίτη, κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής του σε χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Λουξεμβούργο. Η απόφαση του Δ.Ε.Κ. αφορά στην προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά της Ισπανίας, κατόπιν καταγγελίας ασφαλισμένου στο ισπανικό σύστημα υγείας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής του στη Γαλλία χρειάστηκε να νοσηλευθεί επειγόντως εκεί και όταν επέστρεψε στην Ισπανία δεν αποδόθηκε το τμήμα των δαπανών νοσηλείας με το οποίο τον είχε επιβαρύνει ο γαλλικός φορέας κατ' εφαρμογή της γαλλικής νομοθεσίας.

    Δεν καλύπτονται όλα τα έξοδα

    Η νοσοκομειακή περίθαλψη σε άλλο κράτος- μέλος της ΕΕ δεν καλύπτεται υποχρεωτικά από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αναφέρεται σε απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, επισημαίνοντας ότι "ο φορέας του κράτους- μέλους ασφαλίσεως υποχρεούται να αποδώσει στο κράτος- μέλος, εντός του οποίου παρασχέθηκε η νοσοκομειακή περίθαλψη, αποκλειστικώς τα έξοδα τα οποία αυτό κάλυψε, αναλόγως του επιπέδου καλύψεως που ισχύει σε αυτό το κράτος- μέλος διαμονής", πράγμα που σημαίνει ότι τα επιπλέον έξοδα μπορεί να επιβαρύνουν τον ασθενή.

    Η απόφαση του ΔΕΚ αφορά στην προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά της Ισπανίας, κατόπιν καταγγελίας ασφαλισμένου στο ισπανικό σύστημα υγείας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής του στη Γαλλία χρειάστηκε να νοσηλευθεί επειγόντως εκεί και όταν επέστρεψε στην Ισπανία δεν αποδόθηκε το τμήμα των δαπανών νοσηλείας με το οποίο τον είχε επιβαρύνει ο γαλλικός φορέας κατ΄ εφαρμογή της γαλλικής νομοθεσίας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρονούσε ότι η ισπανική νομοθεσία παραβιάζει την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και ότι ενδέχεται να περιορίσει, τόσο την παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης, όσο και την παροχή τουριστικών ή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για προσωρινή διαμονή σε άλλο κράτος μέλος.

    Το ΔΕΚ απέρριψε την προσφυγή της Επιτροπής, κρίνοντας ότι η ισπανική νομοθεσία δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί, σε γενικές γραμμές, ικανή να περιορίσει την ελευθερία παροχής υπηρεσιών νοσοκομειακής περιθάλψεως, τουριστικών ή εκπαιδευτικών υπηρεσιών. "Ο Ισπανός ασφαλισμένος δεν δικαιούται, καταρχήν, κάλυψη εκ μέρους του ισπανικού φορέα του τμήματος εκείνου των εξόδων της περιθάλψεως, το οποίο δεν καλύπτει ο φορέας του κράτους μέλους διαμονής και βαρύνει τους ασφαλισμένους του", αποφάσισε το ΔΕΚ.

    Ωστόσο, το ΔΕΚ εξαιρεί από την απόφασή του τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η νοσοκομειακή περίθαλψη έχει επείγοντα χαρακτήρα, ή συνδέεται με σοβαρή ασθένεια ή ατύχημα, ή την από ιατρικής απόψεως αδυναμία επαναπατρισμού του ασθενούς στο κράτος μέλος ασφαλίσεως.

    Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιρεί από την απόφασή του την εγκεκριμένη προγραμματισμένη περίθαλψη εντός άλλου κράτους- μέλους, η οποία οφείλεται στην οιαδήποτε ανεπάρκεια των παροχών του συστήματος υγείας στο οποίο υπάγεται ο ασφαλισμένος.

    Το ΔΕΚ επισημαίνει ότι οι συνθήκες σχετικά με τη νοσηλεία σε άλλο κράτος μέλος ενδέχεται, ανάλογα με την περίπτωση, να είναι περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκές για τον ασφαλισμένο. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση προγραμματισμένης περίθαλψης, το κράτος μέλος ασφαλίσεως πρέπει να εγγυηθεί στον ασφαλισμένο επίπεδο καλύψεως εξίσου προνομιακό με αυτό που θα είχε παράσχει το ίδιο. Είδηση: 37698

    [10] Αφγανιστάν : Τα αξίας 1 τρις. δολάρια κοιτάσματα ενδιαφέρουν Κίνα, Ινδία, Ρωσία.

    Τριτη, 15 06 2010 17:59

    Σε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζεται η αξία των μεταλλευμάτων που βρίσκονται στο υπέδαφος του Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα μεταλλεύματα μπορούν να συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας και να βοηθήσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν την πληγείσα από τον πόλεμο κυβέρνηση.

    Όπως κατέληξε ειδική ομάδα που είχε συσταθεί για αυτό το σκοπό, το Αφγανιστάν έχει σημαντικά αποθέματα χαλκού, σιδηρομεταλλευμάτων, νιόβιου, κοβαλτίου, αλουμινίου, μολύβδου, και ασημιού καθώς και πηγές φθορίου, βηρυλλίου και λιθίου.

    «Είναι εν δυνάμει καλά νέα, ειδικά για το Αφγανιστάν και αν μπορούμε να βοηθήσουμε τους Αφγανούς στην ανάπτυξη αυτών των αποθεμάτων, σίγουρα αυτό θα έχει τη δυναμική να προσθέσει πολλά στην οικονομία τους», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντέηβιντ Λάπαν.

    Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Αμερικανός υφυπουργός άμυνας, Πολ Μπρινκλι, ο οποίος του είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν στο Αφγανιστάν, έναν δρόμο προς την δική του οικονομική αυτάρκεια να χρηματοδοτήσει τις δικές του ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους και ασφάλεια.

    Η χώρα όμως βρίσκεται στο μέσο ενός πολέμου και η κυβέρνησή του κατηγορείται ως διεφθαρμένη.

    Ο ορυκτός πλούτος βρίσκεται σε όλη την χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των συνόρων με το Πακιστάν, όπου η εξέγερση των Ταλιμπάν, είναι εντονότερη.

    Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Πενταγώνου, τα κυριότερα αποθέματα αφορούν σιδηρομεταλλεύματα με εκτιμώμενη αξία τα 421 δισ. δολάρια ενώ τα αποθέματα του χαλκού εκτιμώνται στα 273 δισ. και αυτά οδηγούν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η συνολική αξία ίσως να υπερβαίνει κατά πολύ το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ήδη γνωστά αποθέματα σε πετρέλαιο και αέριο.

    «Αυτή είναι μία χώρα με ετήσιο προϋπολογισμό 800 εκ. δολαρίων που εξαρτάται κυρίως από τη διεθνή κοινότητα για το τεράστιο κόστος της ασφάλειας και της ανάπτυξης της, αυτό λοιπόν που έχει σημασία είναι ο αφγανικός λαός να έχει μία πηγή αυτόχθονου πλούτου που αν αναπτυχθεί κανονικά, θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν κυριαρχία», έλεγαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Οι ειδήσεις για τον ορυκτό πλούτο της χώρας είναι πιθανό να εντατικοποιήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ γειτονικών χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία αλλά ακόμη και η Ρωσία για μεγαλύτερο ρόλο στην εκμετάλλευση αυτών των πηγών. Ήδη δύο κινεζικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί για επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα τεράστιο μεταλλείο χαλκού, νότια της Καμπούλ, η οποία είναι η μεγαλύτερη μη στρατιωτική επέμβαση που έγινε ποτέ στην χώρα ενώ ένα άλλο συμβόλαιο για 1,8 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλευμάτων, θα βγει σε δημοπρασία εντός του έτους.

    Σύμφωνα με τους Αφγανούς είναι το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα σιδήρου στην Ασία.

    AΠΕ Είδηση: 37697

    [11] Αυστρία: Η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Google συμφώνησαν να ψηφιοποιήσουν 400.000 βιβλία

    Τριτη, 15 06 2010 19:11

    Η μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνέτ Google και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας υπέγραψαν συμβόλαιο 20 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των βιβλίων της που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων και ανέρχονται σε 400.000 τόμους, ανακοίνωσε σήμερα η βιβλιοθήκη.

    Στη συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια της ΝΒ Γιοχάνα Ράχινγκερ χαιρέτισε ως «σημαντικό βήμα» τη συμφωνία και υπογράμμισε πως «λιγοστά σχέδια τέτοιου βεληνεκούς υπάρχουν στην Ευρώπη».

    Το σχέδιο, που δεν είχε καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί με ιδίους πόρους της βιβλιοθήκης, αφορά τη συλλογή της από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα, η οποία πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει 120 εκατ. σελίδες, συμπεριλαμβανομένων και των 200.000 τόμων, που υπάρχουν στην «πολύτιμη αίθουσα» της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία θεωρείται ως η ωραιότερη αίθουσα βιβλιοθήκης στον κόσμο τονίζει η Βιβλιοθήκη στο ανακοινωθέν της.

    Η Google θα αναλάβει το κόστος της ψηφιοποίησης, ήγουν 50 με 100 ευρώ ανά τόμο. Η Βιβλιοθήκη από την πλευρά της θα αναλάβει τα έξοδα της προετοιμασίας των βιβλίων, την αποθήκευση των ψηφιοποιημένων δεδομένων και την πρόσβαση σε αυτά.

    Κατά την Ράχινγκερ, η αμερικανική εταιρεία δεν πρόκειται να έχει το μονοπώλιο στα ψηφιακά βιβλία. Η πρόσβασή της θα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της Βιβλιοθήκης (www.onb.ac.at), της βιβλιο-ιστοσελίδας του Google (books.google.com), καθώς και της ευρωπαϊκής βιβλιοθήκης Europeana(www.europeana.eu).

    Τα βιβλία θα ξεκινήσουν να ψηφιοποιούνται από το 2011 στη Βαυαρία και οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου έξι έτη.

    Η Βιβλιοθήκη θα εξασφαλίσει, χάρις στην ψηφιοποίηση, τα σπάνια βιβλία της, τα οποία δεν θα χρειάζεται πλέον οι ερευνητές να τα συμβουλεύονται με τον κλασσικό τρόπο, ενώ σε περίπτωση καταστροφής τους θα υπάρχουν αποθηκευμένα τουλάχιστον σε ψηφιακή μορφή.

    AΠΕ Είδηση: 37700

    [12] Ελλάδα : Χιλιάδες καπνοκαλλιεργητές Ελλάδα βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση

    Τριτη, 15 06 2010 17:36

    Εβδομήντα χιλιάδες καπνοκαλλιεργητές σε όλη την Ευρώπη εκ των οποίων οι 15.000 στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, ως αποτέλεσμα των συνεχώς μειούμενων επιδοτήσεων που επέφερε η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Καλλιεργητών Καπνού (UNITAB).

    Αναφέρει δε ότι στο βεβαρημένο αυτό πλαίσιο, η νέα πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αν υιοθετηθεί από τις χώρες-μέλη της Σύμβασης Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση τυπικών χαρμανιών τσιγάρων ποικιλίας Μπέρλι ή Οριένταλ που αποτελούν την πλειονότητα της Ευρωπαϊκής καπνοπαραγωγής.

    Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τον ΠΟΥ για να διαμορφώσει τις κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στα Άρθρα 9 και 10 της Σύμβασης Πλαίσιο δημοσιοποίησε τις προτάσεις της, οι οποίες θα συζητηθούν στη συνάντηση των εκπροσώπων υγείας των χωρών-μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου. Στόχος της συνάντησης είναι η συμφωνία σε μία κοινή ευρωπαϊκή θέση με αφορμή το Συνέδριο των Μελών της Σύμβασης Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού το Νοέμβριο 2010. Μεταξύ άλλων μέτρων, ο ΠΟΥ προτείνει «απαγόρευση ή περιορισμό της χρήσης συστατικών στα τσιγάρα».

    Εάν υιοθετηθούν, τα μέτρα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην εξάλειψη της καπνοκαλλιέργειας στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί τα τσιγάρα με τυπικό χαρμάνι, που απαιτούν την προσθήκη συστατικών, παρασκευάζονται από ποικιλίες Μπέρλι και Οριένταλ που αποτελούν το 55% της ευρωπαϊκής παραγωγής καπνού. Αυτός ο τύπος τσιγάρου, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη, μπορεί δυνητικά να εξαφανιστεί αν ισχύσουν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Καταστροφικές επιπτώσεις

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Καλλιεργητών Καπνού (UNITAB) οι προτάσεις αυτές, χωρίς να προστατεύουν τη δημόσια υγεία, θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για δεκάδες χιλιάδες καλλιεργητές καπνού σε μερικές από τις πλέον φτωχές περιοχές της Ευρώπης. Η απαγόρευση προϊόντων που περιέχουν γεύσεις φρούτων (σταφύλι, κεράσι, ροδάκινο, κλπ) που προσελκύουν τα νεαρά κοινά έχει επιτευχθεί με αποτελεσματικούς κανόνες σε αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

    Η Διεθνής Ένωση Καλλιεργητών Καπνού (UNITAB) καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να απορρίψουν τις προτεινόμενες οδηγίες της Ομάδας Εργασίας του ΠΟΥ και να προστατεύσουν το μέλλον των Ευρωπαίων καλλιεργητών υιοθετώντας μία λογική προσέγγιση.

    AΠΕ Είδηση: 37695

    [13] Microsoft: Έναρξη της διάθεσης του Office 2010 - 27 /8 και στην Ελλάδα

    Τριτη, 15 06 2010 17:14

    Η Microsoft Corp. ανακοίνωσε την παγκόσμια διάθεση από σήμερα των νέων προϊόντων της Microsoft Office 2010, Microsoft Visio 2010 και Microsoft Project 2010. Οι καταναλωτές μπορούν από σήμερα να προχωρήσουν στην αγορά του αγγλικού πακέτου Office 2010, σε 35.000 καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το Office 2010 στην ελληνική γλώσσα θα κυκλοφορήσει στις 27 Αυγούστου 2010.

    Επιπλέον, το νέο προϊόν της Microsoft διατίθεται με την αγορά επιτραπέζιων και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους διάφορους κατασκευαστές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung, Sony και Toshiba. Υπολογίζεται ότι, μέσα στον επόμενο χρόνο, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα διαθέτουν προ-εγκατεστημένη μία από τις τρεις εκδόσεις: Office Home and Student 2010, Office Home and Business 2010 ή Office Professional 2010.

    Αλλά και με Product Key Card

    Εξάλλου, για πρώτη φορά, οι χρήστες θα μπορούν να αγοράσουν σε καταστήματα λιανικής πώλησης μια Κάρτα Ενεργοποίησης Προϊόντος (Product Key Card) για να ενεργοποιήσουν το προ-εγκατεστημένο Office 2010 σε νέους υπολογιστές. Ακόμα, όσοι θέλουν θα μπορούν να "κατεβάσουν" το Office 2010 απευθείας μέσω διαδικτύου από το Office.com σε έναν παλιό υπολογιστή.

    Τα αποτελέσματα έρευνας της Microsoft, που διενεργήθηκε σε όσους δοκίμασαν τη δοκιμαστική (beta) έκδοση του Office 2010, σύμφωνα με την εταιρία, έδειξαν ότι το 75% των χρηστών εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει το Office 2010 εντός των επόμενων έξι μηνών. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, περισσότεροι από 9 εκατομμύρια χρήστες εγκατέστησαν τη δοκιμαστική (beta) έκδοση του Office 2010, αριθμός ο οποίος είναι εξαπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο της δοκιμαστικής έκδοσης του Office 2007.

    AΠΕ Είδηση: 37690

    [14] Πάρα πολύ νερό στο Φεγγάρι!

    Τριτη, 15 06 2010 17:06

    Στο Φεγγάρι υπάρχει πολύ περισσότερο νερό από ότι φαντάζεται ο καθένας μας και είναι μοιρασμένα κάτω από την επιφάνεια του, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Science.

    Οι πρόσφατες αποστολές έδειξαν πως υπάρχει παγωμένο νερό στους κρατήρες της επιφάνειας της Σελήνης και πάγος κάτω από την γκρίζα σκόνη που θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από κομήτες που προσέκρουσαν στον φλοιό.

    Όμως όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη που βασίστηκε σε δείγματα που συνέλλεξαν τα μέλη των αποστολών του διαστημόπλοιου Απόλλων πριν 40 χρόνια. Οι αναλύσεις στους κοινούς αυτούς βράχους έδειξαν ότι περιέχουν υδρογόνο και οξυγόνο.

    Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη.

    Χρειάζεται δουλειά

    Βέβαια τα αποθέματα νερού δεν είναι άμεσα προσβάσιμα, αλλά θα χρειαστούν ειδικές επεξεργασίες και αρκετές επιστημονικές αποστολές, όμως η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική.

    "Για τόσα χρόνια πιστεύαμε ότι το Φεγγάρι δεν έχει καθόλου νερό", τόνισε η Φράνσις Μακ Κιούμπιν από το Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον.

    AΠΕ Είδηση: 37689

    [15] Μπανγκλαντές: Διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής λόγω Μουντιάλ

    Τριτη, 15 06 2010 17:01

    Οι αρχές του Μπανγκλαντές ζήτησαν από περίπου 5.000 βιομηχανίες μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Ντάκα να διακόπτουν τη λειτουργία τους κάθε βράδυ μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής.

    "Ζητήσαμε από τις βιομηχανίες να κατεβάζουν τους διακόπτες για πέντε ώρες κάθε βράδυ ώστε να μπορεί ο κόσμο να παρακολουθεί τους αγώνες στην τηλεόραση", τόνισε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής της Εταιρίας Παροχής Ηλεκτρισμού Σάλεχ Αχμεντ. "Η απόφαση αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς", πρόσθεσε.

    Αν και το Μπαγκλαντές είναι 157ο στην παγκόσμια κατάταξη του ποδοσφαίρου, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είναι φανατικοί με την μπάλα. Μάλιστα ταραχές ξέσπασαν ανάμεσα σε ποδοσφαιρόφιλους και αστυνομικούς, όταν εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να παρακολουθήσουν όλο τον αγώνα Αργεντινής-Νιγηρίας.

    Δύο κρατικές εταιρίες ηλεκτροδότησης που τροφοδοτούν τα 12 εκατομμύρια της πρωτεύουσας, δήλωσαν αδυναμία να συνεχίσουν και πρότειναν να διακόπτουν την παροχή για μια ώρα κάθε βράδυ, στη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων.

    AΠΕ Είδηση: 37688

    [16] Διαδικτυακή πύλη εισόδου τουριστών

    Τριτη, 15 06 2010 19:26

    Μια νέα επικοινωνιακή προσπάθεια για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού και την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που έχει η χώρα μας στα διεθνή ΜΜΕ καταβάλει η κυβέρνηση, με όπλο το διαδίκτυο. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε από τον υπουργό Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και δίνει την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας visitgreece.gr να ενημερώνεται για τις προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες όσων έκαναν διακοπές στη χώρα μας, καθώς και για πάσης φύσεως εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

    Η επίσημη ιστοσελίδα visitgreece.gr, με στόχο την προβολή της Ελλάδας στις χώρες του εξωτερικού άλλαξε μορφή σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών. Μέσω της ιστοσελίδας ο επισκέπτης έχει πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθεί βίντεο με πραγματικές μαρτυρίες από τουρίστες που έχουν ήδη επισκεφθεί τη χώρα μας, να μοιράζεται την εμπειρία του από το ταξίδι του και να ενημερώνεται για εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να τον ενδιαφέρουν.

    Η ιστοσελίδα ενισχύει σημαντικά την διαφημιστική καμπάνια του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού καθώς το διαδίκτυο αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο για όσους θέλουν να ταξιδέψουν. Στο visit greece.gr ο ενδιαφερόμενος μπορεί επίσης να διαβάσει για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, τα ήθη και τα έθιμα ανά περιοχή, να πληροφορηθεί για τις μετακινήσεις και τη διαμονή του.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 37702

    [17] Μπλόκο σε επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα

    Τριτη, 15 06 2010 16:29

    Μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών, που φυλάσσονταν παράνομα και κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής σε υπόγεια αποθήκη, κατέσχεσαν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, κατά τη διάρκεια επιχείρησης καθαρισμού και απολύμανσης σε κτίρια - εστίες μόλυνσης στο κέντρο της Αθήνας.

    Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την ΥΠΕΕ, την Υγειονομική Διεύθυνση της Νομαρχίας Αθηνών και παρουσία εισαγγελέα προχώρησαν σήμερα στον καθαρισμό αποθήκης και πολυκατοικίας επί της οδού Σαπφούς.

    Τα τρόφιμα κρίθηκαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καθώς φυλάσσονταν σε ακατάλληλο χώρο, μαζί με απορρίμματα, και τα περισσότερα είχαν αλλοιωθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Όλες οι ποσότητες των προϊόντων που εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν αφού πρώτα έγινε καταγραφή από το κλιμάκιο της ΥΠΕΕ και της Δημοτικής Αστυνομίας. Για τη μεταφορά τους χρειάστηκαν δύο μεγάλα φορτηγά. Ακολούθησε καθαρισμός και απολύμανση των χώρων από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου.

    Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Καταστημάτων και Ασφάλειας της πόλης Ανδρέας Παπαδάκης στην ίδια αποθήκη πριν μία εβδομάδα είχαν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες παράνομων προϊόντων, που προορίζονταν να διατεθούν στην αγορά.

    AΠΕ Είδηση: 37686

    [18] Συνεχίζουν την αποχή οι βαθμολογητές

    Τριτη, 15 06 2010 16:17

    Μετά από πολύωρες συζητήσεις τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή από τα βαθμολογικά κέντρα των Πανελλαδικών εξετάσεων μέχρι την προσεχή Παρασκευή. Η Ομοσπονδία των καθηγητών αποφάσισε με μόλις μία ψήφο διαφορά να συνεχίσει την αποχή. Την Πέμπτη θα γίνει νέο διοικητικό συμβούλιο, όπου και θα ληφθούν αποφάσεις για την ερχόμενη εβδομάδα. Αύριο το μεσημέρι, οι καθηγητές θα κάνουν παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Πεππές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να ικανοποιήθηκε το ένα αίτημα των εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας, να πληρωθούν με χρηματικά εντάλματα τις αμοιβές τους όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά παραμένει το αίτημα να μη περικοπούν οι αποδοχές.

    "Το Υπουργείο Παιδείας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια"

    Η απόφαση για την παράταση της απεργίας όσον αφορά την βαθμολογία των γραπτών αδικεί τους μαθητές, αδικεί τους εκπαιδευτικούς, δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

    Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας νιώθοντας την αγωνία χιλιάδων παιδιών και των γονιών τους, κατανοώντας τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, προσπάθησε και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προέκυψε με την αμοιβή τους.

    Δόθηκε μια λύση που θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική. Πιστεύουμε ότι ο Ελληνας εκπαιδευτικός, που μόχθησε πλάι στο μαθητή του, θα βρεθεί κοντά στην αγωνία του, πέρα από συνδικαλιστικούς εγωισμούς παρατάξεων, κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σήμερα η απόφαση της ΟΛΜΕ για την αποχή

    Είδηση: 37684

    [19] Συναντήσεις Σαμαρά με ΓΣΕΕ και ΣΕΤΕ

    Τριτη, 15 06 2010 15:47

    Συνάντηση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ είχε την Τρίτη στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με την υστέρηση των εσόδων, κυρίως λόγω του παγώματος επιστροφής φόρων και των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η εκτίναξη του πληθωρισμού το 5,4% και οι υποβαθμίσεις από αξιολογικούς οίκους όπως του Moody's, την οποία χαρακτήρισε κίνηση αψυχολόγητη και άστοχη, δείχνουν ότι τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία είναι μπροστά. Συνάντηση και με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είχε την Τρίτη ο κ. Σαμαράς. Όπως δήλωσε η υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, οι επαγγελματίες του τουρισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

    "Ιδεολογήματα και παρωχημένες αντιλήψεις"

    "Απαιτείται ένταση των προσπαθειών. Η ΝΔ έχει καταθέσει και θα καταθέσει κι άλλες προτάσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους που απορρέουν από το μνημόνιο και να μεγιστοποιήσει τις όποιες ωφέλειες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας" Χρ. Σταϊκούρα

    "Δυστυχώς, η κυβέρνηση δείχνει να διακατέχεται από μία ψύχωση σε ιδεολογήματα και παρωχημένες αντιλήψεις, οι οποίες έχουν αποδειχθεί από τη ζωή και την ιστορία ότι δεν μπορούν να προσφέρουν και δεν μπορούν να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο, και αυτή η πολιτική οδηγεί στη χειρότερη μορφή εξαθλίωσης για την κοινωνία μας" τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Απασχόλησης της ΝΔ Γ. Βρούτσης.

    Ο ίδιος ανέφερε πως οι πολιτικές της κυβέρνησης "που χρησιμοποιεί ως άλλοθι το μνημόνιο καθοδηγούν την κοινωνία μας μέρα με τη μέρα σε χειρότερες καταστάσεις".

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι με τον πρόεδρο της ΝΔ συζήτησε για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν "οι δυνάμεις της εργασίας δεδομένων των σκληρών, άδικων και αντικοινωνικών που έχουν ληφθεί".

    Τόνισε ότι για τη ΓΣΕΕ επείγοντα και πρωτεύοντα χαρακτήρα έχουν τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κυρίως της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, της προστασίας της απασχόλησης και της περιφρούρησης των ανέργων.

    Πρόσθεσε πως ο κ. Σαμαράς του είπε πως λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις της ΓΣΕΕ ενόψει της παρουσίασης εναλλακτικών προτάσεων από τη ΝΔ.

    Ερωτηθείς για τη μείωση των αποζημιώσεων, μίλησε για εξαιρετικά απαράδεκτη πρόνοια του μνημονίου. "Δηλαδή διευκολύνουν τον εργοδότη να απολύει και ταυτόχρονα δημιουργούν όρους που ρευστοποιούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας", είπε χαρακτηριστικά.

    Επισήμανε, δε, πως η ΓΣΕΕ θα κάνει κάθε προσπάθεια να το ανατρέψει με προσφυγές και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

    "Απουσία κάθε έννοιας τουριστικής πολιτικής"

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για απουσία κάθε έννοιας τουριστικής πολιτικής, μετά την κατάργηση του υπουργείου Τουρισμού, καταλόγισε η υπεύθυνη του τομέα τουρισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Η κυβέρνηση κωφεύει και ο χρόνος κυλά χωρίς να γίνεται τίποτα, τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη, ενώ ο πρόεδρος του συνδέσμου ανέφερε πως στο γενικότερο αρνητικό πλαίσιο και ο τουρισμός έχει τις ζημιές του.

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ν. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι η κίνηση δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, ότι υπάρχει ύφεση αλλά δεν είναι τραγική, δεν είναι καταστροφική.

    "Θα θέλαμε να είναι καλύτερη, αλλά μέσα στο γενικότερο αρνητικό πλαίσιο προφανώς και ο τουρισμός έχει τις ζημιές του", ανέφερε, τονίζοντας πως περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν "στη βάση υποχωρήσεων ως προς τις τιμές".

    Επίσης, απέδωσε την κάμψη στην κακή εικόνα που δημιουργήθηκε από τα επεισόδια στην Αθήνα και στην αρνητική θέση που πήραν κάποιες χώρες για το οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37681

    [20] Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ: «Η αύξηση (του πληθωρισμού), δεν οφείλεται μόνο στο ΦΠΑ ή στην αύξηση του ειδικού φόρου, αλλά στις ολιγοπωλιακές πρακτικές.»

    Τριτη, 15 06 2010 14:32

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θετικές εκτιμήσεις, δεν τους είχαμε συνηθίσει να μας αναπτερώνουν το ηθικό. Ωστόσο, χτύπησαν και το καμπανάκι του άλματος του πληθωρισμού.»

    Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: «Πιστεύω, ότι πραγματικά είμαστε σε μια εποχή πρόκλησης όπου μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τον τόπο μας. Αν το αντιμετωπίσουμε έτσι και έχουμε στόχους, είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όμως όταν βάζει το χέρι στην τσέπη ο πολίτης και πάει στο Σούπερ Μάρκετ και δεν μπορεί να αγοράσει τα βασικά πράγματα, εκεί νομίζω ότι δεν μπορούμε να του πούμε κάτι⦻

    Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: « Εδώ, λοιπόν, μπαίνει το εξής: υπάρχουν κάποιοι σ' αυτό τον τόπο που ενώ βρισκόμαστε στην εποχή της πρόκλησης, θεωρούν ότι το τίμημα πρέπει να το πληρώσουν μόνο οι μικροί. Είναι ένα σαφές μήνυμα, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι;»

    Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: « Ολιγοπώλια. Τους ξέρουμε, τους έχουμε κατονομάσει. Θα αντιμετωπιστούν αυτά, δεν γίνεται. Δεν μπορεί η ίδια εταιρία το ίδιο προϊόν, να το πουλά με άλλη τιμή στην Ελλάδα και με άλλη τιμή στο Μόναχο. Εδώ είναι ο ρόλος του κράτους, εδώ είναι ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εδώ είναι ο ρόλος των ελέγχων και πρέπει να υπάρξει ένταση. Ένταση, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι ελεγκτές, τι είπαν για το άλμα του πληθωρισμού;»

    Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: « Οι επιθεωρητές, σημειώνουν ότι έχουμε μία εκτίναξη του πληθωρισμού. Είναι σαφές ότι όταν έχεις αύξηση του ΦΠΑ, θα ανέβουν οι τιμές. Όμως δεν μπορούμε να εστιάσουμε εκεί και δεν πρέπει να εστιάσουμε εκεί. Η αύξηση η οποία υπάρχει, δεν οφείλεται απλά και μόνο στο ΦΠΑ, δεν οφείλεται απλά και μόνο στην αύξηση του ειδικού φόρου, αλλά στο ότι υπάρχουν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές, οι συντονισμένες πρακτικές, οι συνδυασμένες πρακτικές οι οποίες οδηγούν σ' αυτή την έκρηξη της ακρίβειας. Από εκεί και πέρα, την προσπάθεια την κάνει η κυβέρνηση.»

    Είδηση: 37676

    [21] Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Τα κόμματα δεν είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ούτε ενορίες ή φιλανθρωπικοί σύλλογοι.»

    Τριτη, 15 06 2010 14:28

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Κιλτίδη, εσείς θεωρείτε πως ήταν κάτι αναμενόμενο; Δεν εκπλαγήκατε από τη στάση του κ. Κιλτίδη;»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Είναι προφανές, ότι η ΝΔ κάποιους ανθρώπους δεν τους επιθυμεί στις γραμμές της. Ο κ. Κιλτίδης, όμως, ήταν και είναι εκλεγμένος βουλευτής με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Δεν μπορούμε να παραχαράξουμε τη λαϊκή εντολή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει περίπτωση εσείς ως κόμμα να απομακρύνετε κάποιον ο οποίος είναι βουλευτής;»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Όταν υποπέσει σε κάποιο ολίσθημα ή σε αντικομματική συμπεριφορά ή αλλοιώσει και παραχαράξει τις αρχές και τα πιστεύω του κόμματος, προφανώς θα βρεθεί απ' έξω. Υπάρχουν διατάξεις, υπάρχει καταστατικό. Τα κόμματα δεν είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ούτε ενορίες ή φιλανθρωπικοί σύλλογοι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπετε να αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, να δημιουργούνται νέα γεγονότα, νέα κόμματα ίσως;»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Εκτιμώ ότι η βαθύτατη κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και τα σκληρά και δύσκολα μέτρα τα οποία έχουν αποφασιστεί, φέρνουν σε όρια αντοχής τα πολιτικά πρόσωπα. Το ίδιο συνέβη και με τους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα, όχι νέα κόμματα, προσωπικές αναταράξεις. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Moody's μας υποβάθμισε 3-4 μονάδες. Έχω την αίσθηση, ότι κάποιοι θέλουν να στοιχηματίσουν στη χρεοκοπία της χώρας. Κάτι δεν πάει καλά στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και στα οικονομικά της αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, ακούω και αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση καταφεύγει και πάλι σε δημιουργική λογιστική. Τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς για τη χώρα, με ευθύνη αποκλειστική του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπουμε ότι ούτε η ΝΔ έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει τους πολίτες ότι είναι η εναλλακτική έξοδος.»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν είναι η ώρα, κατά την οποία η ΝΔ έχει σαν στρατηγική να πείσει ότι πρέπει να φύγει το ΠΑΣΟΚ και να έρθει η ίδια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε τοποθετηθεί- αν θυμάμαι καλά- και κατά του γερμανικού συστήματος;»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Βέβαια. Όταν θα δούμε τον εκλογικό νόμο, θα κάνουμε την ουσιαστική κριτική μας για να δούμε πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου. Δηλαδή τι πολιτικό σύστημα θέλει, τι βουλευτές θέλει τελικά το ΠΑΣΟΚ. Θέλει βουλευτές ισχυρούς ή θέλει βουλευτές μαριονέτες;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κ. Μπακογιάννη, είπε χθες ότι η ΝΔ είναι διπλά υπεύθυνη για τη σημερινή εικόνα.»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Εκπλήσσομαι γι' αυτό που άκουσα απ' την κ. Μπακογιάννη, γιατί απ' όσο θυμάμαι είναι στην κυβερνητική επιτροπή, δηλαδή στο μικρό υπουργικό συμβούλιο του Κώστα Καραμανλή απ' το 2004. Αν αυτό είναι αυτοκριτική για τις πράξεις της, τότε είναι όλα ΟΚ. Αν δεν είναι αυτοκριτική, μένω άναυδος.»

    Είδηση: 37675

    [22] Χωρίς μετρό Τετάρτη και Πέμπτη η Αθήνα

    Τριτη, 15 06 2010 12:36

    Ταλαιπωρία θα αντιμετωπίσει στις μετακινήσεις του το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας Τετάρτη και Πέμπτη εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

    Αντιδρούν στη μη ανανέωση 250 συμβάσεων

    24ωρη απεργία αποφάσισε για την Τετάρτη στο Αττικό μετρό, το σωματείο των εργαζομένων, αντιδρώντας στην μη ανανέωση των συμβάσεων 250 συναδέλφων τους και στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Με βάση το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή πρέπει να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους γιατί προσελήφθησαν παράνομα κατά την προεκλογική περίοδο.

    Στις 07:00, αύριο Τετάρτη το πρωί, οι εργαζόμενοι του Μετρό, θα συγκεντρωθούν στο κτήριο της διοίκησης, στα Σεπόλια, προκειμένου να αποτρέψουν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα ληφθεί απόφαση για την τύχη των 250 εκπαιδευόμενων εργαζομένων στο Μετρό.

    Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς, τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και με θεσμικά αιτήματα.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37671

    [23] Αγωνία για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

    Δευτερα, 14 06 2010 12:17

    Συνεχίζεται η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων και των γονιών τους για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεχίζει την αποχή από την βαθμολόγηση των γραπτών, έως ότου έχει μία απάντηση από το υπουργείο Παιδείας για το θέμα των αμοιβών των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στη διαδικασία των εξετάσεων. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στη βαθμολόγηση των γραπτών. Ανέφερε ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα των βαθμολογητών, που απέχουν από τα καθήκοντα τους, σημειώνοντας ότι αβαθμολόγητο έχει μόνο το 10%. Οι εξετάσεις, στα ειδικά μαθήματα, διευκρίνισε, θα γίνουν κανονικά.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37622

    [24] Προγράμματα προώθησης της ψηφιακής σύγκλισης

    Τριτη, 15 06 2010 16:33

    Σε προκηρύξεις 47 έργων ψηφιακής σύγκλισης καλούνται να προχωρήσουν έως το Σεπτέμβριο υπουργεία, επιμελητήρια και άλλοι δημόσιοι φορείς, μετά την εξασφάλιση των αναγκαίων επιχορηγήσεων. μέσω του Προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης. Όπως ανακοινώσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη από το σύνολο του 1,5 δισεκατομμυρίου του προγράμματος μέσα στο 2010 θα διατεθούν 539 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα το 2010 θα επιχορηγηθούν έργα 190 εκατομμυρίων ευρώ, για ψηφιακές και καινοτόμες δράσεις στους τομείς του εμπορίου, πληροφορικής, τουρισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παρουσιάζοντας τις νέες δράσεις του προγράμματος η υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η ψηφιακή οικονομία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

    Τα προγράμματα του 2010 που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο και οι προτάσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται το Σεπτέμβριο. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

    Στήριξη λιανεμπορίου: Απευθύνεται σε εμπορικές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και διαφόρων κλάδων και θα επιδοτεί επενδύσεις για προσέλκυση πελατών και για αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός είναι 100 εκατ. ευρώ.

    Παραγωγή και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου. Απευθύνεται σε εκδοτικούς οίκους και μέσα ενημέρωσης για την ψηφιοποίηση βιβλίων, αρχείων με προϋπολογισμό 25 εκατ.

    Εγνατία Πληροφορική. Απευθύνεται στις επιχειρήσεις πληροφορικής της Β.Ελλάδας με στόχο την ανάπτυξη δράσεων στα Βαλκάνια και προϋπολογισμός15 εκατ. ευρώ.

    Καινοτόμες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις πληροφορικής για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

    Στον τομέα του Δημοσίου έχει αποφασιστεί ήδη η ένταξη 47 έργων προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για τα οποία πρέπει οι αντίστοιχοι φορείς να προχωρήσουν εντός τριμήνου, σε προκηρύξεις αλλιώς όπως προειδοποίησε η κ. Κατσέλη υπάρχει κίνδυνος απένταξης των έργων.

    Υπάρχουν ακόμη ανοιχτές προκηρύξεις ύψους 220 εκατ. ευρώ, πάντα για το Δημόσιο Τομέα που απευθύνονται στα υπουργεία Οικονομικών (για απλοποίηση διαδικασιών), Προστασίας του Πολίτη (πρόληψη φυσικών καταστροφών, διαχείριση κρίσεων, κ.α.), Οικονομίας (ηλεκτρονικές δημόσιες προμήθειες, οργάνωση ΠΔΕ, κ.α.), Δικαιοσύνης (υποστήριξη εκλογικών διαδικασιών, εθνικό ποινικό μητρώο) και Εξωτερικών (προώθηση ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, υπηρεσίες προς ομογενείς και απόδημους).

    Θα ακολουθήσουν προσκλήσεις για άλλα 249 εκατ., για έργα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Μητρώο Αγροτών (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), την βελτίωση των στρατολογικών υπηρεσιών (υπουργείο Άμυνας), τη δημιουργία αρχαιολογικού κτηματολογίου και εικονικών μουσείων (υπουργείο Πολιτισμού), το ψηφιακό σχολείο (υπουργείο Παιδείας) και την οργάνωση των Δήμων (υπουργείο Εσωτερικών).

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37685

    [25] Διεύρυνση του spread και αντιδράσεις από την απόφαση του Moody's

    Τριτη, 15 06 2010 14:39

    Έκπληξη αλλά και διεύρυνση του spread των δεκαετών ομολόγων προκάλεσε η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τέσσερις βαθμίδες σε Ba1 από Α3. Η διαφορά απόδοσης που χωρίζει τα ελληνικά από τα γερμανικά ομόλογα έφθασε στις 650 μονάδες βάσης από 595 μονάδες βάσης την Δευτέρα. Η υποβάθμιση της Ελλάδος παρέσυρε σε πτώση και τις τιμές των ισπανικών ομολόγων. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης βούτηξε μέχρι και 2,18% στο άνοιγμα, αλλά πολύ γρήγορα κάλυψε τις απώλειες και πέρασε σε θετικό έδαφος, δείχνοντας ότι η δυναμική των τελευταίων ημερών διατηρείται παρά την υποβάθμιση. Ο αρμόδιος για την Οικονομία επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν, πάντως εξαπέλυσε πυρά κατά της απόφασης του οίκου αξιολόγησης χαρακτηρίζοντας την απόφαση "περίεργη και ατυχή", ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις του Υπουργείου Οικονομιών και των ελληνικών τραπεζών.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37677

    [26] Στο μικροσκόπιο της τρόικας

    Τριτη, 15 06 2010 11:53

    Συνεχίζουν σήμερα τις επαφές τους στα υπουργεία, οι εκπρόσωποι της τρόικας. Σήμερα, αναμένεται να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό καθώς και το υπουργείο Εσωτερικών. Τη Δευτέρα, μετά τις επαφές τους στα υπουργεία φάνηκαν να ανησυχούν για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4 % και για την υστέρηση των εσόδων. Στο μικροσκόπιο των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός από το έλλειμμα βρίσκονται επίσης το δημόσιο χρέος, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η πορεία εφαρμογής του σχεδίου "Καλλικράτης" και το σύστημα πληρωμών στο Δημόσιο. Η Κομισιόν πάντως δια του εκπροσώπου της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας με την Αθήνα, αφού τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τηρούνται οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα.

    Τελική αξιολόγηση σε ένα μήνα

    Η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε περίπου ένα μήνα, ώστε το Σεπτέμβριο να αποφασιστεί η χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου.

    Η επίσκεψή του κλιμακίου της τρόικα ολοκληρώνεται την Πέμπτη όπου θα επισκεφθούν εκ νέου την Τράπεζα της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι "είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει".

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Τρόικα: Πρώτη εικόνα ικανοποιητική

    Είδηση: 37668


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 June 2010 - 16:59:52 UTC