Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή δράση Ελλάδας-Αυστρίας
  • [02] Κάνει πίσω η Βουλγαρία για το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
  • [03] Κόλπος του Μεξικού: Διπλάσια η διαρροή από τις αρχικές εκτιμήσεις
  • [04] Απαγόρευση εξόδου του Τ. Μαντέλη από τη χώρα
  • [05] Πυρκαγιές σε Πόρο και Ορχομενό
  • [06] Αυξήθηκε ο αριθμός θυμάτων και τραυματιών στο Κιργιστάν
  • [07] Περαιτέρω αναστολή για τους πλειστηριασμούς
  • [08] Siemens: Αυτοβούλως στην Εξεταστική ο Κ. Σκανδαλίδης
  • [09] Απέχουν οι βαθμολογητές καθηγητές
  • [10] Σύσκεψη για τα πλοία στην Κόρινθο
  • [11] Αισιοδοξία για την οικονομία-Αντιπαράθεση για τις αποκρατικοποιήσεις
  • [12] Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο 1ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας Βορείων Προαστίων
  • [13] Διαμαρτυρία εκπροσώπων γιατρών και ασθενών σε εκπρόσωπο του ΔΝΤ
  • [14] Συνεδρίαση Διαγραμματειακού της ΝΔ
  • [15] Επτά στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα είναι σε λάθος κατεύθυνση
  • [16] Βιαζε την κόρη του επί 12 χρόνια
  • [17] Σουδάν: Δραπέτευσαν 4 σουδανοί ισλαμιστές
  • [18] Κριτική Σαμαρά για τη ναυτιλιακή πολιτική της κυβέρνησης

    [01] Κοινή δράση Ελλάδας-Αυστρίας

    Παρασκευη, 11 06 2010 14:54

    Συντονισμένες ενέργειες και κοινές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης θα αναλάβουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο καγκελάριος της Αυστρίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βέρνερ Φάιμαν, στη Βιέννη. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Φάιμαν για τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και τόνισε, ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας. Πρόσθεσε, ότι και ο ίδιος ο Αυστριακός πρόεδρος διαπίστωσε όπως είπε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε πορεία ανάκαμψης. Αισιόδοξοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία έχουν βελτιωθεί και πως τα μέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ομιλία στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών

    "Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στον Καγκελάριο της Αυστρίας τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Είμαστε προσηλωμένοι στην ανασυγκρότηση της οικονομίας μας, αλλά και στην τήρηση των αξιών μας, των κοινών μας αξιών, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και της Ευρώπης.Με χαρά διαπίστωσα ότι, και ο ίδιος διαπιστώνει την στροφή, την αλλαγή σελίδας στην οικονομία μας και τη θετική πορεία της χώρας μας προς την έξοδο από αυτή την κρίση.Εμείς πιστεύουμε και στην Ελλάδα και στους Έλληνες και στις δυνατότητες που έχουμε. Ανακτούμε βήμα - βήμα την αξιοπιστία μας διεθνώς. Πέρα από τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις με την Αυστρία, αποφασίσαμε με τον Καγκελάριο να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, παίρνοντας πρωτοβουλίες για την ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο και στην Ευρώπη, αλλά και πρωτοβουλίες για την επένδυση στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου το βράδυ θα μιλήσει στο δείπνο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, του διεθνούς δηλαδή Συνδέσμου Τραπεζών, στα πλαίσια της εαρινής συνάντησης των μελών του.

    Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, παρά την επώδυνη ύφεση, έχει δρομολογηθεί σωστά.

    Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, με περισσότερα από 400 Ινστιτούτα - μέλη είναι η κορυφαία παγκόσμια οργάνωση οικονομικών οίκων. Την εαρινή συνάντησή του θα παρακολουθήσουν ανώτατα στελέχη των οικονομικών αυτών οίκων, πρόεδροι κεντρικών τραπεζών και ανώτατοι οικονομικοί αξιωματούχοι κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στην Αυστρία ο Πρωθυπουργός

    Είδηση: 37554

    [02] Κάνει πίσω η Βουλγαρία για το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

    Παρασκευη, 11 06 2010 17:52

    Εγκαταλείπει η Βουλγαρία το σχέδιο κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό αργό στην Ελλάδα μέσω των εδαφών της, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας. Όπως δήλωσε, ο Μπόικο Μπορίσοφ, η εγκατάλειψη του σχεδίου οφείλεται στην αντίθεση των κατοίκων της περιοχής του Μπουργκάς να περάσει ο αγωγός από εκεί καθώς επίσης στο γεγονός ότι περνάει από περιοχές που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "NATURA 2000". Η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ολοκλήρωσης του έργου αυτού και συνεχίζει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    "Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που δεν επιθυμούν οι κάτοικοι του Μπουργκάς", δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με πρέσβεις από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όπως σημείωσε το σχέδιο δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο.

    Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το πρότζεκτ από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο Ιούλιο.

    Την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, κάλεσε τη Βουλγαρία να αποφασίσει σύντομα και ανέφερε πως η Μόσχα πρέπει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το θέμα ως το φθινόπωρο.

    Το υπουργικό συμβούλιο ζητούσε διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι ο αγωγός, προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, δεν θα προκαλούσε οικολογική καταστροφή στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και είχε ζητήσει ενδελεχή μελέτη των περιβαλλοντικών του συνεπειών.

    Σύμφωνα με Βούλγαρους παρατηρητές οι δηλώσεις του Μπορίσοφ "δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα, αφού βγάζουν στο φως τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης μειοψηφίας του κόμματος GERB, πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη".

    Καλεί επενδυτές για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε

    Σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε, ο κ. Μπορίσοφ είπε πως η υλοποίηση των σχεδίων για την κατασκευή του έργου μπορεί να συζητηθεί μόνο κι εφόσον βρεθεί επενδυτής πρόθυμος να το χρηματοδοτήσει.

    Σημειώνεται ότι ο γερμανικός κολοσσός RWE ανήγγειλε την απόφασή του να μη συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με ποσοστό 49%, όπως προέβλεπε το σχετικό προσύμφωνο με τη βουλγαρική Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση Μπορίσοφ απέρριψε και την πρόταση της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει, με δάνειο, την κατασκευή του σταθμού.

    Πάντως, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με κάθε υποψήφιο επενδυτή.

    "Είκοσι έξι δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι τέσσερις αντιδραστήρες (του μελλοντικού πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, που θα κατασκευάσει η Ρωσία) βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν ο ομόλογός μου Ερντογάν και ο πρόεδρος (της Ρωσίας) Μεντβέντεφ. Είκοσι έξι δισ., αν τα διαιρέσουμε διά τέσσερα, προκύπτει το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ. Κι αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε επί δύο, όσοι είναι οι δικοί μας αντιδραστήρες, στο Μπέλενε, μας κάνει 13 δισ. ευρώ. Ας έρθει κάποιος, σήμερα, να μου πει από πού να βγάλω 26 δισ. λέβα (δηλαδή, 13 δισ. ευρώ) για να κατασκευάσω το Μπέλενε κι ύστερα από πόσα χρόνια θα αποσβέσω τα λεφτά (από την επένδυση) και τότε να με κατηγορήσει ότι καθυστερώ το σχέδιο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε η Εθνική Βουλγαρική Ραδιοφωνία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37564

    [03] Κόλπος του Μεξικού: Διπλάσια η διαρροή από τις αρχικές εκτιμήσεις

    Παρασκευη, 11 06 2010 18:50

    Δείτε το video

    Η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται, καθως η επιχείρηση απορρύπανσης της ΒP αποδεικνύεται εξαιρετικά αργή. Τουλάχιστον 40.000 βαρέλια ορυκτού πετρελαίου αναβλύζουν καθημερινά από την επίμαχη γεώτρηση και οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η μόλυνση δεν εξαπλώνεται μόνο στην επιφάνεια του κόλπου αλλά και στην υποθαλάσσια ζώνη με καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα. Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν επιπτώσεις και στη δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε συνάντησή τους με τις οικογένειες των 11 θυμάτων από την έκρηξη της 20ης Απριλίου, διαβεβαίωσε πως θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

    Καταστροφικές συνέπειες

    Η κατάσταση στον Κόλπο του Μεξικού είναι πολύ χειρότερη απ' ότι αρχικά έδειχνε. Νεότερες εκτιμήσεις της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας για τη διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα της BP αναφέρονται σε ποσότητες 40-50.000 βαρέλια την ημέρα, μέχρι τις 3 Ιουνίου, μέρα που τοποθετήθηκε το προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο περιόρισε την καταστροφή.

    Τελευταία εκτίμηση ανεβάζει τη διαρροή στα 100.000.000 γαλόνια ορυκτού πετρελαίου, δηλαδή, 375.000.000 λίτρα.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εκτός της επιφανειακής μόλυνσης, απίστευτη καταστροφή προκαλούν τα τεράστια υποθαλάσσια "σύννεφα" ορυκτού πετρελαίου. Υπάρχουν σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων και προκαλούν ασφυξία στη θαλάσσια ζωή. Μάλιστα, λόγω των ρευμάτων μπορούν να βγουν έξω από τον Κόλπο του Μεξικού.

    Από την πλευρά της, η ΒΡ έκανε γνωστό ότι το κάλυμμα συγκέντρωσε τελικά την περασμένη Τετάρτη 15.800 βαρέλια, βελτιώνοντας κάπως τους δείκτες των προηγούμενων ημερών.

    "Δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας. Μπορούμε να καθαρίσουμε πελεκάνους. Μπορούμε να καθαρίσουμε για τα ψάρια, για να επιβιώσουν και για να συνεχίσουν να ζουν" λέει χαρακτηριστικά ο Μπίλι Άντερσον, πατέρας θύματος κατά την έκρηξη στην εξέδρα.

    Τιτάνια η προσπάθεια, κυρίως των εθελοντών, για τον καθαρισμό της πανίδας αλλά και των ακτών, από την πετρελαιοκηλίδα. Σε αυτή, με πάθος συμμετέχουν και μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

    Πηγές: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: CNN: Gulf spill may have spewed 40,000 barrels a day

    Είδηση: 37566

    [04] Απαγόρευση εξόδου του Τ. Μαντέλη από τη χώρα

    Παρασκευη, 11 06 2010 17:15

    Επικυρώθηκε την Παρασκευή με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η εισαγγελική διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν έχει παραγραφεί η κατηγορία.

    Το αδίκημα δεν είναι παραγεγραμμένο

    Επικυρώνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η εισαγγελική διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό, κατηγορούμενο στην υπόθεση της Siemens για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων, που αυτός έλαβε το 1998 και το 2000.

    Με το βούλευμά τους (αριθμός 1357/2010), οι εφέτες αποδέχονται την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Κώστα Χατζίκου, ο οποίος, κρίνοντας ότι το αδίκημα του πρώην υπουργού δεν είναι παραγεγραμμένο, ζήτησε την επικύρωση του περιοριστικού όρου.

    Οι εφέτες επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για την ισχύ της απαγόρευσης, διότι "προσήλθε μεν (σσ. ο Τ. Μαντέλης) από το εξωτερικό στην εξεταστική της Βουλής Επιτροπή για να καταθέσει, όντας, όμως, πεπεισμένος ότι οι πράξεις του έχουν παραγραφεί κατά τον περί ευθύνης υπουργών, νόμο. Έτσι τουλάχιστον διαφαίνεται από την κατάθεσή του στη Βουλή. Η εργασία του στο εξωτερικό είναι απροσδιόριστη, ως και σχεδόν απροσδιόριστες είναι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου προσφέρει αυτή, με την έννοια ότι η συνεχής μετάβασή του από χώρα σε χώρα για εργασία καθιστά τη διαμονή του στο εξωτερικό, επισφαλή".

    Τονίζουν, μάλιστα, οι εφέτες ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση "που συντάραξε και συνταράσσει την κοινωνικο-πολιτική ζωή της χώρας" έχουν σημειωθεί "τάσεις διαφυγής των πρωταιτίων προς αποφυγή της δικαιοσύνης" και επικαλούνται "αποφυγή της πανελλήνιας κατακραυγής σε διεθνείς προεκτάσεις".

    Οι εφέτες θεωρούν, επίσης, ότι ο κ. Μαντέλης "απαίτησε τον Σεπτέμβριο του 1997 από τη Siemens χρηματικό ποσό, ως δώρο".

    Σύμφωνα με το βούλευμα, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας είναι μεν παραγεγραμμένο, καθώς τελέστηκε κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, αλλά ο κ. Μαντέλης διοχέτευσε τα έσοδα αυτά σε νόμιμες δραστηριότητες (πληρωμές διδάκτρων των παιδιών του) σε χρόνο που δεν ήταν υπουργός και επομένως το αδίκημα αυτό της νομιμοποίησης δεν είναι παραγεγραμμένο.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Τ. Μαντέλης: Θα αγωνιστώ για την απόδειξη της αθωότητάς μου

    Είδηση: 37563

    [05] Πυρκαγιές σε Πόρο και Ορχομενό

    Παρασκευη, 11 06 2010 19:21

    Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη θέση Βαγιωνιά, στον Πόρο, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καίει μακριά από κατοικημένη περιοχή, αλλά καταστρέφει ένα πανέμορφο δάσος με πεύκα. Πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής προσπαθούν την ίδια ώρα να σβήσουν τη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 14:00 την Παρασκευή, στον Ορχομενό της Βοιωτίας.

    Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Πόρο συμμετέχουν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ αναμένονται ενισχύσεις και εναέρια μέσα από περιοχές της Πελοποννήσου.

    Η φωτιά καίει στο βόρειο μέρος του νησιού με ανέμους που πνέουν με 7 μποφόρ, γεγονός που δυσκολεύει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Φωτιά μαίνεται και στον Ορχομενό της Βοιωτίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φωτιά προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή πήρε έκταση σε χαμηλή βλάστηση με πουρνάρια και επεκτάθηκε στο βουνό κοντά στο χωριό Προσήλιο.

    Αρχικά τα δύο μικρά αεροσκάφη πεζετέλ από το αεροδρόμιο της Λαμίας προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία της και λίγο μετά τις 17.00 προστέθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης άλλα τρία αεροπλάνα καναντέρ και πεζοπόρα τμήματα που μετακινήθηκαν από τη Λαμία.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύουν χωριά ενώ αρκετά από τα μέτωπα έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς παραμένει ακόμη ενεργό.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37567

    [06] Αυξήθηκε ο αριθμός θυμάτων και τραυματιών στο Κιργιστάν

    Παρασκευη, 11 06 2010 17:54

    Δείτε το video

    Τους 37 φτάνουν οι νεκροί από τα βίαια επεισόδια στο νότιο Κιργιστάν, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 500, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας της χώρας. Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν κήρυξε σήμερα την πόλη Ος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ απαγόρευσε και την κυκλοφορία μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων την Πέμπτη το βράδυ μεταξύ των Κιργίζιων και της μειονότητας των Ουζμπέκων. Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται σε μία κρίσιμη περίοδο για το Κιργιστάν, καθώς στις 27 Ιουνίου διεξάγεται δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας. Οι ταραχές που ξέσπασαν, όμως τροφοδοτούν εκ νέου το σενάριο για ξέσπασμα εμφυλίου στη χώρα, που φιλοξενεί ρωσικές και αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

    Έκκληση του ΟΑΣΕ για ηρεμία

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκανε έκκληση σήμερα να επικρατήσει ηρεμία στο Κιργιστάν.

    "Καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν κάθε είδους βία και να λύσουν τις διαφορές τους με το διάλογο και το συμβιβασμό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Κανάτ Σαουνταμπάγεφ που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ σε ανακοίνωσή του.

    Ο ΟΑΣΕ, που έχει γραφεία στο Μπισκέκ και στην Ος, "είναι έτοιμος να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιλύσει την παρούσα κατάσταση στο Κιργιστάν", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ που διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις στο Κιργιστάν έκαναν επίσης έκκληση για ηρεμία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κιργιστάν: Δεκαεφτά νεκροί σε συγκρούσεις

    Είδηση: 37565

    [07] Περαιτέρω αναστολή για τους πλειστηριασμούς

    Παρασκευη, 11 06 2010 16:59

    Αναστέλλονται -με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή- έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010, οι πλειστηριασμοί για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των β¬200.000.

    Παρατείνεται η αναστολή που είχε χορηγηθεί

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση - η οποία κατατέθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την "διασυνοριακή πτώχευση" - παρατείνεται ουσιαστικά η αναστολή των παραπάνω πλειστηριασμών που είχε χορηγηθεί μέχρι την 30 Ιουνίου, για ένα ακόμη εξάμηνο.

    Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης, να ανακάμψουν και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37562

    [08] Siemens: Αυτοβούλως στην Εξεταστική ο Κ. Σκανδαλίδης

    Παρασκευη, 11 06 2010 16:16

    Αυτοβούλως προσήλθε την Παρασκευή στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος διεύψεσε δημοσίευμα στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", σύμφωνα με το οποίο ήταν αποδέκτης "non paper" από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο για τα πλεονεκτήματα της αμερικανικής εταιρίας SAIC και της Siemens ν' αναλάβουν το C4I το 2003, ενώ δήλωσε ανοιχτός στο να ελεγχθούν τα περιουσιακά του στοιχεία. Εξάλλου, με ανακοίνωση από το πολιτικό του γραφείο, και ο Άκης Τσοχατζόπουλος δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Στην Επιτροπή κατέθεσε επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΣΙΒΙΤΑΣ, Γιώργος Φλέσσας. Από την πλευρά του, άμεσο έλεγχο από το ΣΔΟΕ στη διαφημιστική εταιρεία ΣΙΒIΤΑΣ ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της εξεταστικής Πάνος Καμένος, διατυπώνοντας υπόνοιες ότι η εταιρεία έδωσε "μαύρα χρήματα" της Siemens. Στο μεταξύ, για απιστία από κοινού παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπερτιμολογημένες συμβάσεις του ΟΤΕ με εμπλοκή της Siemens και Intracom, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγιώτης Βουρλούμης και το διευθυντικό στέλεχος του οργανισμού, Γιώργος Ιωαννίδης. Παράλληλα, επικυρώθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η εισαγγελική διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη.

    Διαψεύδει κάθε ανάμειξη του ονόματός του

    Οποιαδήποτε ανάμειξη του ονόματός του με την υπόθεση του C4I και παράνομες πληρωμές διέψευσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Μετά από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens Δ. Δενδρινός εμμέσως παραδέχθηκε την Πέμπτη ενώπιον της Εξεταστικής της Siemens ότι ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας των "ενημερωτικών non paper" τα οποία έδωσε στον Χριστοφοράκο και εικάζεται ότι εκείνος τα απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς, ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίσθηκε αυτοβούλως ενώπιον της επιτροπής.

    Ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εσωτερικών, δεν ήταν στην ομάδα των συναρμόδιων υπουργείων, που σχετίζονταν με τους ολυμπιακούς αγώνες και "ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος να τον πλησιάσει κανείς για να του δώσει μίζα".

    Υπογράμμισε ότι, όπως θυμάται, πήρε μέρος μόνον στο πρώτο ΚΥΣΕΑ τον Φεβρουάριο 2003, όπου απλώς επισημάνθηκε από όλους ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλό το τίμημα που ζητούσαν και οι δύο υποψήφιες κοινοπραξίες SAIC και TRS, ενώ μάλλον δεν πήρε μέρος στο δεύτερο.

    Ο πρώην υπουργός είπε ακόμη ότι δεν συμμετείχε σε καμία επιτροπή, ούτε σε εκείνη που πρόκρινε το C4I, ούτε στην άλλη των ολυμπιακών έργων, κι ότι, αν συναντήθηκε με τον Χριστοφοράκο, θα ήταν για μία φορά.

    Παραδέχθηκε, πάντως, ότι πήρε "non paper", "αλλά αυτά δεν συνιστούν ούτε μίζες, ούτε εμβάσματα".

    Τάχθηκε δε υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για το πολιτικό χρήμα και τον έλεγχό του.

    Στο μεταξύ, από το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

    "Από πλευράς του πρ. υπουργού Α.Τσοχατζόπουλου γίνεται γνωστό ότι ως υπουργός Ανάπτυξης καμία αρμοδιότητα δεν είχε για τις διαδικασίες σχετικά με το σύστημα C4I και ουδέποτε έλαβε "non paper" ή άλλα έγγραφα από την εταιρεία SIEMENS ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία για το θέμα αυτό. Ως μέλος του ΚΥΣΕΑ συμμετείχε σταθερά στις συνεδριάσεις του μέχρι και το 2004,-και σε αυτήν που αφορούσε το σύστημα C4I-, λόγω της ιδιότητας του ως υπουργού Ανάπτυξης, όπως προβλεπόταν από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Siemens: Παραπέμπεται για κακούργημα ο Πρόεδρος του ΟΤΕ

    Είδηση: 37560

    [09] Απέχουν οι βαθμολογητές καθηγητές

    Παρασκευη, 11 06 2010 16:11

    Αβαθμολόγητος παραμένει σημαντικός αριθμός γραπτών από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς οι βαθμολογητές καθηγητές "κατέβασαν τα μολύβια", διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αμοιβών τους. Καθηγητές που εμπλέκονται με τη διαδικασία των πανελλαδικών συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Πανάρετο, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα και πως συνεχίζονται οι προσπάθειες, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά τους οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν την αποχή ως την Τρίτη, οπότε θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

    Συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας

    Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συζήτηση του υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου, με το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) με θέμα τα οικονομικά αιτήματα των καθηγητών, που εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει αποχή από τη διαδικασία.

    Ο κ. Πανάρετος διαβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (σσ. συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται ως το τέλος Ιουνίου). Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

    "Συζητήσαμε όλα τα θέματα και τους διαβεβαίωσα ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα και ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό", είπε ο υφυπουργός και απαντώντας στις καταγγελίες των εκπαιδευτικών για εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε: "δεν έχω εμπαίξει ποτέ κανέναν, τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική την γνωρίζουν όλοι, όπως και την οικονομική κατάσταση της χώρας".

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεπές, δήλωσε ότι δεν υπήρξε λύση στο θέμα της πληρωμής και κοινοποίησε ότι η αποχή θα συνεχιστεί ως την Τρίτη, οπότε θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Υποστήριξε επίσης, ότι θα καθυστερήσει η έκδοση αποτελεσμάτων και -όπως είπε- το μεγαλύτερο πρόβλημα καθυστέρησης διόρθωσης των γραπτών αντιμετωπίζουν η Αττική, η Ηλεία, τα Χανιά και η Αχαΐα.

    Έκκληση στους βαθμολογητές να συνεχίσουν τη βαθμολόγηση των γραπτών απηύθυνε από την Τρίπολη όπου περιοδεύει, η υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της λευκής απεργίας των βαθμολογητών.

    ''Νομίζω, είπε, πως όλοι πρέπει να δείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης. Το υπουργείο Παιδείας είχε στείλει την απόφαση κανονικά υπήρξε μια περικοπή, εξετάζουμε το θέμα και σε κάθε περίπτωση θέλω να κάνω έκκληση στους βαθμολογητές στους εκπαιδευτικούς να συνεχίσει η βαθμολόγηση των γραπτών''.

    Επικρίσεις ΝΔ κατά Υπουργείου Παιδείας

    Επικρίσεις κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας διατυπώνει η τομεάρχης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, με αφορμή τις προειδοποιήσεις των βαθμολογητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Η κ. Βόζεμπεργκ τονίζει ότι "για μια ακόμη φορά το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση αποδεικνύουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων. Ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός σε βάρος των καθηγητών, με την καθυστερημένη έκδοση της ΚΥΑ, τελικά καταλήγει σε βάρος των διαγωνιζόμενων και των γονέων, που με αγωνία βλέπουν την αναστάτωση στην Εκπαίδευση να διογκώνεται και το μοναδικό θεσμό που όλοι αποδέχονται ως αντικειμενικό να δέχεται σημαντικό πλήγμα". Είδηση: 37561

    [10] Σύσκεψη για τα πλοία στην Κόρινθο

    Παρασκευη, 11 06 2010 15:33

    Επιστολή προς την πλοιοκτήτρια εταιρία των πλοίων Ρόπαξ 1 και 2, προκειμένου να συναντηθούν σήμερα στις 8 το βράδυ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συζητήσουν το θέμα που έχει ανακύψει μετά τον αποκλεισμό των δύο πλοίων στο λιμάνι της Κορίνθου έστειλε ο γ.γ. ναυτιλιακής πολιτικής Γιώργος Βλάχος. Η κράτηση των δύο πλοίων από συνδικαλιστές της ΠΝΟ έχει λάβει διαστάσεις, καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία Adriatic Lines, ζήτησε την εμπλοκή των ξένων διπλωματικών αρχών, ενώ υπήρξε και παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κυβέρνηση και η ΝΔ, κάλεσαν τους συνδικαλιστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να μην εμποδίζουν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 37558

    [11] Αισιοδοξία για την οικονομία-Αντιπαράθεση για τις αποκρατικοποιήσεις

    Παρασκευη, 11 06 2010 15:29

    Διαβεβαιώσεις ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προχωρά σωστά και μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους και ότι όλες οι δόσεις του δανείου από το μηχανισμό στήριξης είναι εξασφαλισμένες, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με αυτό το ρυθμό θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος κατά 40%. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει συντονισμένη πολιτική στους πρώτους επτά μήνες της θητείας της και δεν γίνεται τίποτα για την ανάπτυξη που θα βγάλει τον λαό από την κρίση. Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις. Στο μεταξύ, ττη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, περί πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

    Παπακωνσταντίνου: Είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις, το ΠΣΑ προχωρεί καλά

    Τη διαβεβαίωση ότι και η δεύτερη και η τρίτη δόση του "πακέτου" στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξασφαλισμένες παρείχε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας προχωρά σωστά και μέσα στους χρόνους που προβλέπονται και επικαλούμενος τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου που απεικονίζουν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τόνισε ότι καταγράφεται μια πάρα πολύ σημαντική μείωση του ελλείμματος που φτάνει το 39%.

    Η μείωση - όπως εξήγησε ο Υπουργός - βασίζεται σε μια αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά (πάνω από) 8% - η οποία υπολείπεται μεν λίγο από τους στόχους, υπερκαλύπτεται δε από μια πολύ σημαντική μείωση των δαπανών που ξεπερνά το 10%, πολύ πάνω δηλαδή από το στόχο.

    "Είμαστε λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι προχωρώντας με αυτό το ρυθμό και γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί μέχρι τέλος του έτους, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, για μείωση του ελλείμματος κατά 40%, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 8,1% . Προχωράμε καλά και ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει", ανέφερε.

    Διευκρίνισε ότι στην πρώτη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι έχει υλοποιήσει περίπου 28 δράσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί και διαβεβαίωσε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε έχουν υλοποιηθεί είτε έχουν δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κανένας για την ολοκλήρωσή τους πριν από το τέλος του Ιουνίου, καταληκτική περίοδος της πρώτης αξιολόγησης.

    Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και διαθέτει απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ ενώ συμπλήρωσε ότι η δημιουργία του νέου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα το θωρακίσει περαιτέρω έτσι ώστε να επανέρχεται η ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία, καθώς επίσης υπάρχει μια δειλή αύξηση των δανειοδοτήσεων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει συντονισμένη πολιτική στους πρώτους επτά μήνες της θητείας της και δεν γίνεται τίποτα για την ανάπτυξη που θα βγάλει τον λαό από την κρίση.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι οι "φήμες και τα παπαγαλάκια" κυριαρχούν στη χώρα, χαρακτήρισε "αστεία" αυτά τα οποία ακούγονται (περί ανοίγματος του νομισματοκοπείου κ.α.) ενώ τόνισε ως επιτακτική την ανάγκη να νικηθούν αυτές οι φήμες.

    Ανταπαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τις φήμες "μάστιγα για την χώρα το και τόνισε ότι πως οι φήμες έχουν δύο αφετηρίες:

    Υπάρχουν αυτοί που δεν καταλαβαίνουν ότι η Ευρωζώνη δεν διαλύεται, κανένα κράτος δεν φεύγει από το ευρώ, κανένα κράτος της δεν πτωχεύει και πρέπει η κυβέρνηση διαρκώς να εξηγεί και να τους πείθει ότι αυτό δεν ισχύει και εκείνοι που έχουν επενδύσει σε μια τέτοια κατεύθυνση και κερδοσκοπούν. "Αυτοί απλώς θα χάσουν τα λεφτά τους', τόνισε κατηγορηματικά.

    Αντιπαράθεση Παπακωνσταντίνου-Τσίπρα για τις αποκρατικοποιήσεις

    Νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τις αποκρατικοποιήσεις.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να συμβάλλει στην αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των Ελλήνων και επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι υιοθετεί άκριτα διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ οι ιδιωτικοποιήσεις, που ξεπέρασαν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ακόμα και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Χαρακτήρισε επίσης τις ιδιωτικοποιήσεις ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο που δεν το αγγίζει κανείς, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση "προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί ακόμα και το περιβάλλον".

    Έκανε ακόμη λόγο "για μεγάλο φαγοπότι από τα λαμόγια που περιμένουν με τις πετσετούλες τους να επωφεληθούν από την τραγωδία που περνάει η χώρα".

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αντέτεινε ότι αν είναι κάτι στο DNA του ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι η ευθύνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας. "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις με μεγάλο ρεαλισμό και ευθύνη", τόνισε ο Υπουργός.

    Προκαταρκτική εξέταση για διασπορά ψευδών ειδήσεων

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, περί πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράϊκου.

    Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν, από ποιούς και για ποιο λόγο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει πταισματοδίκης, ο οποίος έχει εντολή να της δώσει μορφή κατ' επείγοντος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37557

    [12] Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο 1ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας Βορείων Προαστίων

    Παρασκευη, 11 06 2010 12:44

    Μουσικές εκδηλώσεις, εργαστήρια κεραμικής, κουκλοθέατρου, ζωγραφικής, μουσικής αλλά και οικολογικά εργαστήρια αλλά και ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες περιλαμβάνει το 1ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας Βορείων Προαστίων, που συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Ημέρας και το Δήμο Μελισσίων και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR). Οι διοργανωτές προσδοκούν το Φεστιβάλ να αποτελέσει κορυφαία εκδήλωση ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε θέματα Ψυχικής Υγείας, στίγματος και κοινωνικού αποκλεισμού.

    Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

    Παρασκευή 11 Ιουνίου

    Ώρα 17.00 - 21.00 Εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά εργαστήρια Κεραμική, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, μουσική, καθώς και οικολογικά εργαστήρια από επαγγελματίες εθελοντές Χώρος διεξαγωγής: πλατεία Αγ. Γεωργίου Μελισσίων.

    Ώρα 19.00 - 21.00 Επίδειξη αγγειοπλαστικής τέχνης σε παραδοσιακές και σύγχρονες φόρμες

    Ώρα 18.00 - 21.00 Επιστημονικές ομιλίες από ακαδημαϊκούς επιστήμονες, ψυχίατρους, ψυχαναλυτές και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Οι επιστημονικές ομιλίες θα ενταχθούν στο πλαίσιο τριών βασικών θεματικών ενοτήτων και θα ακολουθήσει συζήτηση: β’ Α' Ενότητα: Ώρα 18.00-19.00 Οικογένεια σε κρίση: Κατανόηση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση (Στυλιανίδης Στέλιος, Λαμνίδης Νίκος, Τριανταφύλλου Αγγελική) β’ Β' Ενότητα: Ώρα 19.00-20.00 Κρίσιμες φάσεις του κύκλου ζωής: Εφηβεία - 3η ηλικία (Μάρκου Καλομοίρα, Λαζαράτου Ελένη, Σκορδέλη Πέπη) β’ Γ' Ενότητα: Ώρα 20.00-21.00 Στίγμα και Ψυχική Ασθένεια (Βαρτζόπουλος Γιάννης, Παπακωνσταντίνου Κώστας, Κατσιγιάννης Θανάσης) Χώρος διεξαγωγής: Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Μελισσίων.

    Ώρα 21.00 - 23.00 Θεατρική παράσταση στο θέατρο «Αργώ», στο Μεταξουργείο, από την ομάδα «ΑΝΕΜΟΣ» και την ΠΕΨΑΕΕ.

    Ώρα 21.00 - 23.00 Συναυλία με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Λάκη Παπαδόπουλο και Ραλλία Χρηστίδου Χώρος διεξαγωγής: Πλατεία Αγ. Γεωργίου

    ΣΑΒΒΑΤΟ 12/6

    Ώρα 10.00 - 12.00 Κουκλοπαράσταση Παρουσίαση της δουλειάς του εργαστηρίου του κουκλοθέατρου Χώρος διεξαγωγής: Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Μελισσίων

    Ώρα 12.00 - 13.00 Προβολή video της θεατρικής παράστασης, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή και σχετική συζήτηση από συμμετέχοντα χρήστη υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τη συντονίστρια του «Εργαστηρίου χορού/κίνησης» Χώρος διεξαγωγής: Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Μελισσίων

    Ώρα 10.00 - 14.00 Εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά εργαστήρια Ζωγραφική, κεραμική, οικολογία Εργαστήρι μουσικής με τίτλο: «Σήμερα αυτοσχεδιάζουμε», από εθελόντρια επαγγελματία μουσικό, που συνεργάζεται με το Κέντρο Ημέρας

    Ώρα 17.00 - 17.45 «Το Τρένο σφύριξε» Θεατρική παράσταση από σπουδαστές δραματοθεραπείας του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας «ΑΙΩΝ»

    Ώρα 18.00 - 21.00 «Τρίποντο στη Τρέλα», Τουρνουά Μπάσκετ με τις ομάδες: Παλαίμαχοι Εθνικής Ομάδας, Παλαίμαχοι Αμαρουσίου, Ομάδα Τράπεζας Marfin, ΕΠΑΨΥ United Χώρος διεξαγωγής: γήπεδο «Σπύρος Λούης», στο Μαρούσι

    Κυριακή 13/2

    Ώρα 11.00 - 12.00 Προβολή video δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων του Δήμου Κηφισιάς Χώρος διεξαγωγής: πολιτιστικό κέντρο Δήμου Μελισσίων,

    Ώρα 12.00 - 13.00 Συναυλία κλασικής μουσικής από εθελόντρια επαγγελματία μουσικό, του δικτύου εθελοντών του Κέντρου Ημέρας Χώρος διεξαγωγής: πολιτιστικό κέντρο Δήμου Μελισσίων,

    Ώρα 13.00 - 14.00 Παρουσίαση Έκθεσης φωτογραφίας «Ανοίγματα» των μελών του Κέντρου Ημέρας και του Κ.Ψ.Υ. Βύρωνα - Καισαριανής. Δ. Πλουμπίδης, μέλος του Κέντρου Ημέρας, Εργοθεραπεύτρια Χώρος διεξαγωγής: πολιτιστικό κέντρο Δήμου Μελισσίων,

    Ώρα 18.00 - 20.30 Αγώνας επίδειξης τένις στο τένις Smash Club, στα Μελίσσια. Θα συμμετέχουν παλαίμαχοι τενίστες και πρωταθλητές.

    Καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση έργων ζωγραφικής των μελών του Κ.Η. (ΕΠΑΨΥ) καθώς και έκθεση φωτογραφίας των μελών του Κ.Η. Βύρωνα - Καισαριανής στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων. Είδηση: 37547

    [13] Διαμαρτυρία εκπροσώπων γιατρών και ασθενών σε εκπρόσωπο του ΔΝΤ

    Παρασκευη, 11 06 2010 15:08

    Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα, εκπρόσωποι των γιατρών εργαζομένων αλλά και των ασθενών στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ καθώς πραγματοποιούσε επίσκεψη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

    Τουλάχιστον 10 εκπρόσωποι των εργαζομένων είπαν στον Ινδό εκπρόσωπο του ΔΝΤ, μέσω του διερμηνέα του, ότι η παρουσία του είναι ανεπιθύμητη στο νοσοκομείο και ότι η τακτική του διεθνούς οργανισμού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε ότι επισκέπτεται το νοσοκομείο όχι για να δημιουργήσει προβλήματα αλλά για να παράσχει τεχνική βοήθεια.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν ότι το νοσοκομείο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε υλικά ενώ εξακολουθεί να προμηθεύεται με μεγάλη καθυστέρηση βηματοδότες με αποτέλεσμα πέντε ασθενείς να είναι στη λίστα αναμονής για εμφύτευση βηματοδότη.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 Είδηση: 37555

    [14] Συνεδρίαση Διαγραμματειακού της ΝΔ

    Παρασκευη, 11 06 2010 14:46

    Την έντονη ανησυχία του για την πορεία και την κατάσταση της οικονομίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη σύσκεψη του διαγραμματειακού οργάνου του κόμματος. "Η κυβέρνηση αποδεικνύεται καθημερινά κατώτερη των προσδοκιών του λαού", είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Σαμαράς και κάλεσε όλους να σταθούν δίπλα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης. Επίσης, κάλεσε τους συντονιστές και τους γραμματείς του κόμματος να παρακολουθούν στενά τις κυβερνητικές αποφάσεις, προκειμένου να παρεμβαίνουν άμεσα.

    Κατώτερη των προσδοκιών η κυβέρνηση

    Το διαγραμματειακό όργανο της ΝΔ συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία της οδού Ρηγίλλης, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στην εισήγησή του ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την επερχόμενη ύφεση και σημείωσε ότι "αν δεν αποφύγουμε τώρα την περαιτέρω καταβύθιση του δείκτη ανάπτυξης θα γίνει η ύφεση μόνιμη και θα μπούμε σε φαύλο κύκλο".

    "Η ΝΔ υποδεικνύει τον σωστό δρόμο για σταθεί ο τόπος όρθιος και ν' αντέξει", τόνισε.

    Απευθυνόμενος στους υπεύθυνους των γραμματειών του κόμματος, ο Πρόεδρος της ΝΔ τους ζήτησε "να σταθούν στο πλευρό του ελληνικού λαού, ο οποίος σηκώνει βαρύ φορτίο στις πλάτες του". "Θέλω να μας αισθάνεται ο πολίτης καθημερινά πολύ κοντά του, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά του και να παρεμβαίνουμε. Θέλω γραμματείς με καθημερινή παρέμβαση στην κρίση, που δοκιμάζει τον κοινωνικό ιστό και πλήττει την συνοχή της κοινωνίας μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Ακόμη σημείωσε ότι "η κυβέρνηση αποδεικνύεται καθημερινά κατώτερη των προσδοκιών του λαού μας. Σας ζητώ, επίσης, να παρακολουθείτε, μαζί με τους τομεάρχες, σε κάθε βήμα και σε κάθε απόφαση αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Η ΝΔ πρέπει να είναι παρούσα σε όλα. Μοναδικό κριτήριό μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο και στον λαό μας".

    Τέλος, υπογράμμισε ότι μετά το συνέδριο θα οργανωθεί πρόγραμμα εξορμήσεων στελεχών σε όλη την περιφέρεια, ενώ έγινε συζήτηση για να συνεδριάσει το διαγραμματειακό στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη και σημείωσε πως το καλοκαίρι θα είναι ένα "καλοκαίρι εξωστρέφειας".

    Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για κάθε γραμματεία χωριστά και δόθηκε έμφαση σε θέματα που αφορούν το κόμμα με διαδικτυακή δράση.

    "Στο πλευρό του ελληνικού λαού η ΝΔ"

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είπε στους γραμματείς πως από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός σηκώνει ένα τόσο βαρύ φορτίο στην καθημερινότητά του - "το φορτίο που του έχει βάλει στις πλάτες η οικονομική κρίση" - η ΝΔ είναι αποφασισμένη να έρθει ακόμη πιο κοντά στην ελληνική οικογένεια.

    "Η εντολή του Αντώνη Σαμαρά προς τα κομματικά όργανα και τους γραμματείς του κόμματος είναι να παρεμβαίνουν καθημερινά σε όλα τα θέματα που συγκροτούν αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα των συμπολιτών μας για να μπορεί η ΝΔ να είναι όσο γίνεται περισσότερο χρήσιμη", δήλωσε.

    Πρόσθεσε δε πως πρέπει "να αφουγκραστούμε και να καταγράψουμε τα προβλήματα, να παρεμβαίνουμε προτείνοντας λύσεις, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και τον ελληνικό λαό".

    Συναντήσεις Σαμαρά με ΓΣΒΕΕ και ΕΣΕΕ

    Νέο γύρο επαφών με τους παραγωγικούς φορείς είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε με τα προεδρεία επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

    Την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ενιαίο μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων πρότεινε μεταξύ άλλων η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα θα πρέπει να βοηθήσουν να ανατραπεί η καταστροφική ψυχολογία σε επιχειρήσεις και καταναλωτές και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί ο συνδυασμός ελλειμμάτων και πτώσης του τζίρου και των επενδύσεων, θα οδηγηθούμε στο χάος.

    Την Τρίτη 15 Ιουνίου στις 11 το πρωί θα συναντηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ με το προεδρείο της ΓΣΕΕ στα γραφεία του κόμματος (Ρηγίλλης 18) μετά από πρόσκληση του κ. Σαμαρά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους της χώρας μας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37553

    [15] Επτά στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα είναι σε λάθος κατεύθυνση

    Παρασκευη, 11 06 2010 13:33

    Επτά στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα είναι σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Puplic Issue για την Καθημερινή. Το 18% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή τροχιά. Το 69% θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί, έναντι 12% που εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο ορατό μέλλον. Στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου υποχωρεί στο 41%, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς κινείται στο 18%.

    Η ικανοποίηση για την λειτουργία της κυβέρνησης φτάνει στο 18% ενώ για την αντιπολίτευση ανέρχεται στο 9%.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37551

    [16] Βιαζε την κόρη του επί 12 χρόνια

    Παρασκευη, 11 06 2010 12:03

    Στη περιοχή Μαρανάο της βορειοανατολικής Βραζιλίας, ένας 54χρονος αγρότης κατηγορείται για τον βιασμό της κόρης του ενώ την κρατούσε φυλακισμένη επί 12 ολόκληρα χρόνια και με την οποία απέκτησε επτά παιδιά όπου τουλάχιστον ένα από αυτά, ηλικίας πέντε ετών έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον ίδιο.

    Ο Χοσέ Αγκοστίνο Περέιρα συνελήφθη από την αστυνομία και ομολόγησε τις πράξεις του αλλά αρνήθηκε την κατηγορία ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τα παιδιά που απέκτησε με την κόρη του, Σάντρα Μαρία Μοντέιρο.

    Η αστυνομία διέσχισε με κανό το ποτάμι για να φτάσει στη καλύβα του Περέιρα όπου βρήκαν τα έξι από τα επτά παιδιά σε άθλια κατάσταση.

    «Ήταν πέντε το απόγευμα όταν φτάσαμε και δεν είχαν φάει τίποτα όλη μέρα. Ήταν γυμνά, βρώμικα, γρατσουνισμένα και είχαν πληγές σε όλο τους το σώμα» δήλωσε η αστυνόμος Αντριάνα Μειρέλες και πρόσθεσε ότι ένα από τα κορίτσια ηλικίας 5 χρονών έφερνε μώλωπες στα γεννητικά του όργανα.

    Ο Χοσέ Αγκοστίνο Περέιρα κρατείται από τις αρχές μέχρι να του απαγγελθούν κατηγορίες.

    Η υπόθεση ήρθε στο φως πριν από δύο εβδομάδες όταν η αστυνομία πληροφορήθηκε κρυφά σε εκστρατεία κατά της παιδοφιλίας.

    Πηγή: Reuters, Associated Press Είδηση: 37544

    [17] Σουδάν: Δραπέτευσαν 4 σουδανοί ισλαμιστές

    Παρασκευη, 11 06 2010 12:01

    Τέσσερις σουδανοί ισλαμιστές που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο δι απαγχονισμού για το φόνο, το 2008, ενός αμερικανού διπλωμάτη, δραπέτευσαν από τη φυλακή, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο Χαρτούμ. "Είναι αλήθεια. Οι τέσσερις άνδρες δραπέτευσαν από τη φυλακή Κομπέρ, η οποία βρίσκεται σε συνοικία του βορείου Χαρτούμ", δήλωσε η ίδια πηγή η οποία δεν κατονομάζεται. Ο 33χρονος Τζον Γκράνβιλ που εργαζόταν για την αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και ο οδηγός του Αμπντέλ Ραχμάν Αμπάς, 40 ετών, πυροβολήθηκαν θανάσιμα την 1η Ιανουαρίου του 2008.

    Τέσσερις νεαροί σουδανοί ισλαμιστές καταδικάσθηκαν για τους φόνους αυτούς τον Ιούνιο του 2009 σε θάνατο δι απαγχονισμού.

    Στο Σουδάν, η οικογένεια του θύματος ενός φόνου πρέπει να πει στο δικαστήριο εάν συγχωρεί το δράστη, εάν ζητεί αποζημίωση ή την επιβολή της θανατικής ποινής.

    Σε επιστολή της προς το δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2009, η μητέρα του Τζον Γκράνβιλ είχε ζητήσει να επιβληθεί η θανατική ποινή στους τέσσερις άνδρες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37546

    [18] Κριτική Σαμαρά για τη ναυτιλιακή πολιτική της κυβέρνησης

    Παρασκευη, 11 06 2010 19:46

    Κριτική στην κυβέρνηση για τη ναυτιλιακή της πολιτική άσκησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε μετά την επίσκεψή του στα "Ποσειδώνια 2010". Η ναυτιλία είναι εθνική δύναμη, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση την κρατά σε ομηρία με τις απίστευτες παλινωδίες στο θέμα του καμποτάζ και κυρίως με τη διάλυση του Ελληνικού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας". Είπε ακόμη πως είναι απαράδεκτο το ότι έχει καταργηθεί και έχει τριχοτομηθεί το υπουργείο Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη στο ναυτιλιακό τομέα.

    "Ναυτιλία και τουρισμός, τα εθνικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα"

    Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι "εμείς πιστεύουμε ότι τα εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε, δηλαδή τη ναυτιλία και τον τουρισμό, πρέπει όχι απλώς να τα κεφαλαιοποιούμε, αλλά και να τα προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού και αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ".

    Στην επίσκεψή του στα "Ποσειδώνια", που, όπως είπε είναι η μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο για τη ναυτιλία, της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο, που είναι η Ελλάδα, τον συνόδευε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υπεύθυνος του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

    Στο μεταξύ, κατακλυσμό αιτήσεων ακόμα μεγαλύτερου χώρου για τα περίπτερά τους δέχτηκαν οι διοργανωτές των Ποσειδωνίων από ελληνικές και ξένες εταιρείες του ναυτιλιακού κλάδου, καθώς εξέφρασαν έντονα την επιθυμία να επεκτείνουν περαιτέρω την παρουσία τους στην επόμενη διοργάνωση της Έκθεσης, σε δύο χρόνια τον Ιούνιο του 2012.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37568


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 June 2010 - 16:57:21 UTC