Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή ΓΣΕΕ στις εργοδοτικές οργανώσεις
  • [02] Αίσθηση προκάλεσαν τα βλαστοκύτταρα του ''Έξάντα''
  • [03] Προειδοποίηση του ΠΟΥ: Αύξηση του καπνίσματος στις γυναίκες
  • [04] Πλημμύρες στην Ευρώπη
  • [05] Η ώρα του τελικού!
  • [06] Αρνητική απόφαση του ΕΔΑΔ για Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες
  • [07] Ψηφίστηκε και στα άρθρα ο «Καλλικράτης»
  • [08] Ινδία: Διαψεύδουν την εθύνη για το πολύνεκρο δυστύχημα οι μαοϊστές
  • [09] Ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για τον «Καλλικράτη»
  • [10] Απόφαση για την εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων
  • [11] Βλαστοκύταρα θ' αντικαταστήσουν μελλοντικά τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς
  • [12] Μετωπική κυβέρνησης- συνδικάτων στην Ισπανία για τα εργασιακά
  • [13] Εμπρηστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
  • [14] Αντιπαράθεση Σαμαρά - Ρουσόπουλου
  • [15] Φωτιά στην Κηπούπολη
  • [16] Υπόθεση Μαντέλη: Έλεγχος λογαριασμών και πόθεν έσχες
  • [17] Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ « Από την στιγμή που υπάρχει διεθνής σύμβαση για το ξέπλυμα χρήματος που υπερισχύει του εσωτερικού δικαίου δεν υπάρχει
  • [18] Σταμάτησε η διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικό
  • [19] Γουατεμάλα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την έκρηξη ηφαιστείου
  • [20] Πακιστάν: Τουλάχιστον 70 νεκροί από επιθέσεις ενόπλων
  • [21] Γάζα: Ισραηλινά εμπόδια στην ανθρωπιστική αποστολή
  • [22] Αντιπαράθεση στη Βουλή για το ασφαλιστικό
  • [23] Εμπορικοί φραγμοί στις εξαγωγές της Ε.Ε

    [01] Επιστολή ΓΣΕΕ στις εργοδοτικές οργανώσεις

    Παρασκευη, 28 05 2010 14:50

    Επιστολή στις εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΓΣEΒΕΕ, ΕΣΕΕ, έστειλε η ΓΣΕΕ, με θέμα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Το κείμενο της επιστολής της ΓΣΕΕ

    Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

    " Τη Δευτέρα 31/5/10 ο Υπουργός Εργασίας έχει καλέσει τις οργανώσεις σας και τη ΓΣΕΕ σε διαβούλευση με τη θεματολογία που προκύπτει από το Ν.3845/10. Όταν είναι σε εκκρεμότητα η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ συνιστά τουλάχιστον πρόκληση οποιαδήποτε συζήτηση ή διαβούλευση και μάλιστα για ζητήματα που ευθέως παρεμβαίνουν στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στο περιεχόμενό τους. Θεωρώντας δεδομένη την θετική άποψή σας για το θεσμό των διαπραγματεύσεων, σας καλούμε να μην στέρξετε με ενέργειες ή παραλείψεις σας στην υπονόμευσή του. Παρά τις διαφωνίες μας σε πολλά και σημαντικά θέματα έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι μπορούμε να συνομιλούμε, να διαπραγματευόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις χωρίς κρατικές παρεμβάσεις ( οι οποίες όποτε έγιναν "δυναμίτισαν" το κλίμα). Προκειμένου λοιπόν να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την σύναψη ΕΓΣΣΕ σας καλούμε σε συνάντηση ώστε σε σύντομο διάστημα και πάντως εντός του Ιούνη να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία".

    Η ΑΔΕΔΥ

    Από την πλευρά της η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με ανακοίνωσή της αναφέρεται στο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, αναφέροντας ότι:

    1. Τα πανελλαδικά συλλαλητήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου που είχαμε ως προσανατολισμό για το Σάββατο 29/5/2010 προσδιορίζονται τελικά για το Σάββατο 5/6/2010.

    2. Δευτέρα 31 Μαϊου, Τρίτη 1, Τετάρτη 2, Πέμπτη 3 Ιουνίου οι Ομοσπονδίες και τα Νομαρχιακά Τμήματα οργανώνουν Γενικές Συνελεύσεις, Περιφερειακές Συσκέψεις συνδεδεμένες και με μορφές δράσεων. Για να καλυφθούν οι παραπάνω εκδηλώσεις από κοινά κλιμάκια Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - Ομοσπονδιών, πρέπει να μας γνωστοποιηθούν έως την Τετάρτη 26 Μάη 2010 το μεσημέρι.

    3. Την Πέμπτη 27 Μαϊου 2010 και ώρα 9 το πρωί οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών καλούνται σε οργανωτική σύσκεψη στα γραφεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την εξειδίκευση του παραπάνω προγραμματισμού.

    4. Την επόμενη βδομάδα συζητείται στη Βουλή το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που όπως είναι γνωστό, εκτός των άλλων, έχει συνδεθεί με το μνημόνιο (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κυβέρνησης) και περιλαμβάνει ρυθμίσεις που είναι πρόκριμα για γενικότερες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο.

    Η ΟΣΥΝΑΕ και η ΠΟΣΥΠ έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία και μορφή συντονισμού από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Μαϊου και συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί στο Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης για την υπεράσπιση των συλλογικών δικαιωμάτων στο ρόλο των δημοσίων - κοινωνικών υπηρεσιών, περιφερειακών και αυτοδιοικητικών, την προστασία των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων (υποχρεωτικές μετατάξεις, μισθολογικές ανισότητες, μονιμοποίηση συμβασιούχων κ.α.).

    Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:

    1. Στηρίζει τη συγκεκριμένη κινητοποίηση 2. Καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους να πάρουν αποφάσεις, να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν το Συλλαλητήριο.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 37046

    [02] Αίσθηση προκάλεσαν τα βλαστοκύτταρα του ''Έξάντα''

    Παρασκευη, 28 05 2010 15:22

    Υγεια

    Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον των πολιτών που είδαν το ντοκιμαντέρ της εκπομπής του Γιώργου Αυγερόπουλου, την Τετάρτη, για τα βλαστοκύτταρα με τον τίτλο "Το πολύτιμο κύτταρο" όπου παρουσιάστηκαν πολλές λεπτομέρειες για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων, αλλά και τη βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί. Στο site της εκπομπής βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια συζήτηση για τα βλαστοκύτταρα, ενώ οι συντελεστές της εκπομπής δέχονται αμέτρητα μηνύματα και e mail.

    "Το πολύτιμο κύτταρο"

    Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων και τις θεραπευτικές ικανότητες που έχουν. Όπως επισημάνθηκε αυτό το "θαυματουργό" ανθρώπινο βιολογικό υλικό μπορεί να θεραπεύσει ένα πλήθος ασθενειών, από λευχαιμίες μέχρι τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Επίσης, μίλησαν εκπρόσωποι ιδιωτικών τραπεζών που υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ παρουσιάστηκαν και προσωπικές ιστορίες δύο ανθρώπων από το εξωτερικό, ενός ενήλικα και ενός παιδιού, των οποίων η ζωή άλλαξε μετά την εμφύτευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

    Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, προωθείται από το υπουργείο Υγείας κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργούν από δω και στο εξής οι τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, ιδιωτικές και δημόσιας πρόσβασης. «Έχουμε δώσει ήδη εντολή στον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) να γνωμοδοτήσει επί του θέματος,» είπε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Δημόπουλος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, χαρακτηρίζοντας το ντοκιμαντέρ του Εξάντα ως «μια έγκυρη και πρωτοπόρο δουλειά πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα». «Πιστεύουμε» συνέχισε, «ότι σε ένα με δύο μήνες θα είμαστε έτοιμοι για μια κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών.»

    Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε όλο τον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό της, (υπολογίζεται ότι είναι 21 στον αριθμό), ενώ λειτουργούν και δύο τράπεζες δημόσιας πρόσβασης μία στην Αθήνα και μια στην Θεσσαλονίκη.

    Σύντομα θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων

    Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του Εξάντα "Το Πολύτιμο Κύτταρο" που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, προωθείται από το Yπουργείο Υγείας κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργούν από δω και στο εξής οι τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, ιδιωτικές και δημόσιας πρόσβασης.

    "Έχουμε δώσει ήδη εντολή στον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) να γνωμοδοτήσει επί του θέματος", είπε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Δημόπουλος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, χαρακτηρίζοντας το ντοκιμαντέρ του Εξάντα ως "μια έγκυρη και πρωτοπόρο δουλειά πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα".

    "Πιστεύουμε ότι σε ένα με δύο μήνες θα είμαστε έτοιμοι για μια κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών", είπε ο γγ του Υπουργείου Υγείας.

    Θυμίζουμε ότι ο κ. Δημόπουλος στην συνέντευξη που παραχώρησε στον "Εξάντα" για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Υγείας δεν γνωρίζει ούτε καν τον ακριβή αριθμό των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης βλαστοκυττάρων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι "αφέθηκαν επί χρόνια να λειτουργούν εν κενώ". Επισήμανε επίσης ότι "πρέπει να υπάρξει ένας γρήγορος εξορθολογισμός και πάνω απ' όλα να καθοριστούν όροι λειτουργίας των τραπεζών από εδώ και πέρα. Και για τον κόσμο να μην ταλαιπωρείται, να μην καταξοδεύεται, να μην μπαίνει σε διαδικασίες που δεν τον οδηγούν εκεί που θέλει, αλλά και για το γενικότερο όφελος και το δημόσιο συμφέρον το οποίο προκύπτει από τη χρήση των βλαστοκυττάρων τα επόμενα χρόνια".

    Σχετικός σύνδεσμος: exandas.ert.gr

    Είδηση: 37048

    [03] Προειδοποίηση του ΠΟΥ: Αύξηση του καπνίσματος στις γυναίκες

    Παρασκευη, 28 05 2010 18:32

    Τα νεαρά κορίτσια σήμερα, σε πολλές χώρες, ξεκινούν το κάπνισμα με την ίδια συχνότητα όπως και τα αγόρια, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την ευκαιρία της Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου. Η μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών σε όλο τον κόσμο είναι άνδρες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2006 το 40% των ανδρών και το 9% των γυναικών καπνίζουν. Ωστόσο, όσον αφορά τις νεότερες γενιές, στις μισές χώρες όπου έγιναν μελέτες τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνουν ότι το μάρκετινγκ των καπνοβιομηχανιών, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, απευθύνεται ολοένα και περισσότερο στις γυναίκες καθώς θεωρείται ότι σε αυτόν τον πληθυσμιακό τομέα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη.

    Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο από τις συνέπειες του καπνού πεθαίνουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι γυναίκες. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 37062

    [04] Πλημμύρες στην Ευρώπη

    Παρασκευη, 28 05 2010 19:02

    Μετά τον ποταμό Βιστούλα στην Πολωνία, ήρθε η σειρά του Όντερ στη Γερμανία να υπερχειλίσει από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα 6 μέτρα, καλύπτοντας γέφυρες και αναχώματα, ενώ οι αρχές και οι κάτοικοι καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να οχυρωθούν, πριν έλθουν τα χειρότερα. Με τις φονικές πλημμύρες του 1997 να τους έχουν γίνει μάθημα οι αρχές και οι κάτοικοι του Βρανδεμβούργου αυτή τη φορά είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες.

    Σε λίμνες έχουν μετατραπεί οι δρόμοι του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία. Η στάθμη των νερών του ποταμού Όντερ έχει φτάσει τα 6 μέτρα και συνεχίζει να ανεβαίνει με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι υπολόγιζαν οι αρχές. Τα ορμητικά νερά έσπασαν ένα φράγμα στα νότια και άνδρες της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τον χρόνο για να φτιάξουν αναχώματα. Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις τη σταθερότητα των φραγμάτων. Τα νερά ασκούν έντονη πίεση και είναι δυσκολότερο όσο περισσότερο διαρκεί αυτό.

    Οι άντρες των ειδικών δυνάμεων καθαρίζουν τους δρόμους της Αυστρίας μετά τις σφοδρές καταιγίδες και το χαλάζι των τελευταίων 2 ημερών.

    Μερικά χωρία στην κάτω Αυστρία παραμένουν αποκλεισμένα και οι αρχές κατασκευάζουν πρόχειρες γέφυρες και προβλήτες προκειμένου να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν τους αποκλεισμένους κατοίκους. Είδηση: 37063

    [05] Η ώρα του τελικού!

    Παρασκευη, 28 05 2010 14:22

    Στη μάχη του τελικού η Ελλάδα! Έχοντας εξασφαλίσει από τον πρώτο ημιτελικό το εισιτήριο για τη μεγάλη βραδιά, ο Γιώργος Αλκαίος & οι Friends συμμετέχουν στον τελικό της 55ης Eurovision, το βράδυ του Σαββάτου, με το "OPA". Στον τελικό διαγωνίζεται και η Κύπρος, με τον Jon Lilygreen & τους Islanders, τραγουδώντας "Life Looks Better In Spring". Ο τελικός θα μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση στις 22.00 (ώρα Ελλάδος) από το eurovision.ert.gr , τη ΝΕΤ και το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 της ΕΡΑ.

    Διαβάστε περισσότερα

    Είδηση: 37042

    [06] Αρνητική απόφαση του ΕΔΑΔ για Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες

    Παρασκευη, 28 05 2010 18:13

    Και νέα αρνητική απόφαση για τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες εξεδόθη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο πριν από δύο μήνες είχε αναγνωρίσει ως "αποτελεσματικό ένδικο μέσο" την "επιτροπή αποζημιώσεων" στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Σύμφωνα με την νέα απόφαση του ΕΔΑΔ σε προσφυγές δύο Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας δεν αναγνωρίζεται στα παιδιά Ελληνοκυπρίων προσφύγων το δικαίωμα να διεκδικήσουν την περιουσία των γονιών τους στις κατεχόμενες περιοχές. Η Κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η απόφαση αποτελεί "δυσμενή εξέλιξη" και την χαρακτήρισε "άδικη". Εν τω μεταξύ, το ΕΔΑΔ απέρριψε ένσταση της Τουρκίας να μην εκδικαστούν 35 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων που εκρεμμούν ενώπιόν του.

    Το ΕΔΑΔ με την απόφαση του έκρινε ότι η έννοια της κατοικίας από μόνη της δεν μπορεί να τύχει προστασίας σε παιδιά, που ήταν 10 και 11 ετών το 1974. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θεωρείται πλέον ότι ήταν η κατοικία τους εκεί και γι' αυτό δεν μπορούν να τύχουν της προστασίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

    "Δυσμενή εξέλιξη" χαρακτηρίζει την απόφαση και το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ το περιεχόμενο των τελευταίων αποφάσεων υπογραμμίζει τη διαχρονική θέση του προέδρου Χριστόφια και του κόμματος ότι το Κυπριακό είναι κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα.

    Ο ΔΗΣΥ εκτιμά ότι η νέα απόφαση του ΕΔΑΔ περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και δημιουργεί δυσμενέστερες συνθήκες στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Δεν είναι η πρώτη, αλλά η πολλοστή φορά, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, "που έχω προειδοποιήσει για τους κινδύνους που διατρέχουμε, εάν αφήνουμε το χρόνο να διαρρέει με προσδοκίες απροσδιορίστου χαρακτήρα ή και προσδοκίες που καμιά φορά μπορεί να μην επισυμβούν".

    Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτή η νέα κατάσταση -όπως είπε- θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ενότητα δράσης. Πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, να δώσουμε μάχες και να διεκδικήσουμε, χωρίς να αφήνουμε το χρόνο να περνά, διότι μέρα με τη μέρα φαίνεται ότι, μέσα από την πολιτικοποίηση ακόμη και των δικαστηρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες.

    Το ΔΗΚΟ θεωρεί άκρως ανησυχητική την απόφαση του ΕΔΑΔ η οποία, όπως αναφέρει, πρόκειται για οδυνηρή μεν απόφαση, η οποία όμως δεν δημιουργεί έκπληξη αφού αποτελει λογική απόρροια προσφάτων αποφάσεων του ιδίου δικαστηρίου. Σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ προτείνει οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ να τεθούν επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη ακόμα και στο Εθνικό. Προτείνει επίσης να αποσυρθούν όλες οι παρόμοιες υποθέσεις/προσφυγές στο ΕΔΑΔ προκειμένου να προληφθούν παρόμοιες δυσάρεστες αποφάσεις.

    Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, είπε ότι " τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά όχι τραγικά καθώς υπάρχει το περιθώριο έφεσης κατά της απόφασης, με τη διαδικασία της παραπομπής". Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι εξέταση αυτών των υποθέσεων θα συνεχιστεί στο ΕΔΑΔ, προσθέτοντας ότι θα είναι οι τελευταίες που εκδικάζονται από το Δικαστήριο αυτό.

    Στη συνέχεια, ανέφερε, θα υπάρχει μόνον ένας δρόμος, αυτός της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, στην οποία αν θέλει κάποιος μπορεί να προσφύγει διεκδικώντας απώλεια χρήσης. Μετά θα μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ διεκδικώντας είτε αποκατάσταση της περιουσίας του, είτε αποζημιώσεις είτε ανταλλαγή. Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ μπορεί να γίνει μέχρι το 2011.

    Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε πως αν μέχρι τότε δεν επιλυθεί το Κυπριακό οι πρόσφυγες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, "διότι αν δεν προσφύγουν στην λεγόμενη επιτροπή, ο δρόμος για το ΕΔΑΔ θα κλείσει".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37060

    [07] Ψηφίστηκε και στα άρθρα ο «Καλλικράτης»

    Παρασκευη, 28 05 2010 17:53

    Με την ψήφιση επί των άρθρων ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον "Καλλικράτη", για το οποίο πραγματοποιήθηκαν έξι πολύωρες συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ανακοίνωσε ότι την πρόθεση της κυβέρνησης να καλέσει σε συζήτηση τα κόμματα για το θέμα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών εντός του Ιουνίου. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της, η οποία ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη", ωστόσο καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού.

    Πρόταση για συζήτηση κυβέρνησης-κομμάτων για εκλογικό σύστημα

    Σε συζήτηση πρόκειται να καλέσει η κυβέρνηση τα κόμματα για το θέμα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών εντός του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά την ψήφιση του "Καλλικράτη" και στα άρθρα.

    Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο), αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού. Επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης - που ψηφίστηκε και στο νομοσχέδιο - για ένα σύστημα δύο γύρων για τη διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

    "Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Δηλώνω ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα".

    Επιλέγοντας να κλείσει τη συζήτηση με "ένα παράδειγμα γενικότερης πολιτικής υφής", ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε την απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στα αίτια που παράγουν τα προβλήματα στο δημόσιο βίο και να μην εξαντλείται στη συζήτηση των συμπτωμάτων τους.

    Ανέφερε πως ένα μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι τί θα γίνει με την περίπτωση του Τάσου Μαντέλη και πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες επιβολής ποινών, όπως προβλέπεται στο κράτος δικαίου.

    Όμως, έθεσε ένα δεύτερο μείζον θέμα που πρέπει να συζητήσει το πολιτικό σύστημα κι αυτό είναι "να ψάξει να βρει ποια είναι τα αίτια που γεννούν αυτές τις προβληματικές καταστάσεις, αυτά τα συμπτώματα", στη συγκεκριμένη περίπτωση "αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές".

    Δεδομένης της ολοκλήρωσης του "Καλλικράτη", όπου - όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών - το θέμα αυτό έχει πάρα πολλές και εκτεταμένες εφαρμογές και ενόψει του εκλογικού νόμου, όπου ο πολιτικός κόσμος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα ζητήματα, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι χρειάζεται μια πολύ μεγάλη παρέμβαση στα αίτια που παράγουν τα συμπτώματα γιατί "αν η συζήτηση μείνει μόνο στο πρώτο σκέλος, δεν θα είναι η ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα".

    "Θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συζήτηση", απάντησε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Χρήστος Ζώης, αλλά ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποσοστό εκκίνησης από το 42%.

    "Αν η σημερινή σας δήλωση προετοιμάζει το έδαφος για μια αλλαγή προςαυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως ρίχνετε μια φωτοβολίδα, ή ψαρεύετε σε θολά νερά για να δείτε αντιδράσεις χωρίς να έχετε σαφέστερη θέση, τότε απλά κερδίζετε χρόνο για να δείτε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθείτε να δώσετε ως κόμμα τον αγώνα στις επόμενες δημοτικές εκλογές", είπε ο κ. Ζώης.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση:Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο Καλλικράτης

    Είδηση: 37059

    [08] Ινδία: Διαψεύδουν την εθύνη για το πολύνεκρο δυστύχημα οι μαοϊστές

    Παρασκευη, 28 05 2010 17:50

    Τουλάχιστον 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 149 τραυματίστηκαν όταν η αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν εκτροχιάστηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε και στη συνέχεια συγκρούστηκε με εμπορικό τραίνο. Στις αμαξοστοιχίες παραμένουν παγιδευμένοι δεκάδες επιβάτες και συνεργεία διάσωσης καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους. Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για έργο των μαοϊστών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην κεντρική και ανατολική Ινδία.

    Το τραίνο κατευθυνόταν από την Καλκούτα, περιοχή της δυτικής Βεγγάλης, στη Βομβάη. Κατά τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι τμήμα από τις ράγες είχε αφαιρεθεί γεγονός που οδήγησε στον εκτροχιασμό.

    Διάψευση ευθύνης της οργάνωσης των μαοϊστών

    Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης που υποστηρίζεται από τους Ινδούς μαοϊστές αντάρτες διέψευσε σήμερα πως η οργάνωση φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας στην ανατολική Ινδία.

    "Δεν έχουμε καμιά ανάμιξη. Δεν είναι δική μας ενέργεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ασίτ Μαχάτο, σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων PTI.

    Η περιοχή Τζαργκράμ, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα θεωρείται προπύργιο των ανταρτών.

    Οι μαοϊστές, οι οποίοι εμφανίστηκαν το 1967, υποστηρίζουν ότι μάχονται για τους φτωχούς και έχουν στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης μέχρι το 2050, ενώ μέσα στο 2009 τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πάνω από 1000 επιθέσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ινδία:Τραγωδία στις ράγες με 71 νεκρούς

    BBC: 'Maoist sabotage' kills 71 on train in eastern India

    Είδηση: 37061

    [09] Ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για τον «Καλλικράτη»

    Παρασκευη, 28 05 2010 16:59

    Με τη συζήτηση επί των άρθρων ολοκληρώνεται σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον "Καλλικράτη". Χθες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής, με 160 ψήφους υπέρ, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία. Επίσης, "πέρασε" με 156 ψήφους υπέρ, έναντι 112 κατά, σε σύνολο 268 βουλευτών, το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, που αφορά τη χωροταξική αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο Καλλικράτης

    Είδηση: 37055

    [10] Απόφαση για την εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων

    Παρασκευη, 28 05 2010 16:43

    Με μετρητά και με ομόλογα, σκοπεύει να αποπληρώσει η κυβέρνηση τους προμηθευτές των νοσοκομείων, στους οποίους το δημόσιο χρωστά 5,6 δισ ευρώ, μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.

    Η διαδικασία εξόφλησης

    Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών, οι παλαιότερες οφειλές ετών 2005- 2006, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ, θα εξοφληθούν άμεσα και τοις μετρητοίς.

    Οι οφειλές των ετών 2007- 2009 θα εξοφληθούν με άτοκους διαπραγματεύσιμους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Ειδικότερα, για τις οφειλές του 2007 θα εκδοθούν τίτλοι διετούς διάρκειας, για εκείνες του 2008 τριετούς διάρκειας και για τις οφειλές του 2009 θα εκδοθούν την 1η Ιανουαρίου 2011 τίτλοι τετραετούς διάρκειας.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων δαπανών των ετών 2007- 2009.

    Η απόφαση αποτελεί το δεύτερο βήμα εξόφλησης των προμηθευτών, δεδομένου ότι ένα μέρος των χρεών των νοσοκομείων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εξοφλήθηκε τον Δεκέμβριο 2009.

    Επίσης, όπως προβλέπει η κοινή απόφαση, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την εκ νέου σώρευση χρεών προς τους προμηθευτές και η εξόφληση κάθε νόμιμης προμήθειας θα γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις.

    Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πόρισμα των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας, για τα αναλώσιμα, το οποίο αποδεικνύει πως επί σειρά ετών τα αναλώσιμα υλικά προς τα νοσοκομεία ήταν υπερκοστολογημένα ως και 1000% .

    Τέλος, ενεργοποιείται η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και ξεκινά η διεξαγωγή ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για νοσηλευτικό υλικό.

    Πάντως, οι προμηθευτές αναλώσιμων υλικών τονίζουν ότι από την πρώτη Ιουνίου δεν θα προμηθεύουν τα νοσοκομεία αν δεν τακτοποιηθεί το ζήτημα με τα χρέη που τους οφείλονται.

    Φάρμακα

    Στο πλαίσιο της διαχείρισης των νοσοκομειακών δαπανών, το αμέσως προσεχές διάστημα θα αποκατασταθούν οι τιμές των φαρμάκων ιδιαίτερα όσων οι κάθετες μειώσεις της τάξης του 25 % που επέβαλλαν τα συναρμόδια υπουργεία, τα καθιστούν μη βιώσιμα στην ελληνική αγορά.

    Ήδη τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης του Νέου Δελτίου Τιμών, ενώ καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει τον καθορισμό των τιμών με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης.

    Την ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις σε σκευάσματα που χρησιμοποιούν επί χρόνια, ζητούν και οι ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι χρειάζονται ινσουλίνη.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37056

    [11] Βλαστοκύταρα θ' αντικαταστήσουν μελλοντικά τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς

    Παρασκευη, 28 05 2010 16:32

    Υγεια

    Τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς αναμένεται ν' αντικαταστήσουν οι εφαρμογές βλαστοκυττάρων. Ήδη, πριν ενάμιση μήνα στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης εφαρμόστηκαν σε άτομο που έπασχε από κερατόκωνο, βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό του ιδίου του ασθενούς και η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε. Ωστόσο, οι ασθενείς, που επιθυμούν να υποβληθούν σε αυτή τη θεραπεία, πρέπει να κάνουν υπομονή, γιατί η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε προκλινικό στάδιο. Βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκαν και για τη θεραπεία ανεπούλωτων τραυμάτων στο μάτι, αλλά και βαρέων εγκαυμάτων στον επιπεφυκότα σε δύο ασθενείς πριν 3 και 2 μήνες, αντίστοιχα. Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν και στις τρεις περιπτώσεις προέρχονται από τον λιπώδη ιστό των ιδίων των ασθενών και μάλιστα η επεξεργασία τους έγινε σε χρόνο μόλις 2 ωρών στο Εργαστήριο Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, και στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν.

    "Η επεξεργασία βλαστοκυττάρων σε τόσο μικρό διάστημα είναι παγκόσμια πρωτιά", ανέφερε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 43ου Πανελλήνιου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Οι ασθενείς με τα ανεπούλωτα τραύματα στο μάτι και με τα εγκαύματα στον επιπεφυκότα θεραπεύτηκαν. Στον ασθενή που πάσχει από κερατόκωνο δημιουργήθηκαν, με λέιζερ, μικρά "τούνελ" στον κερατοειδή, εμφυτεύθηκαν τα βλαστοκύτταρα και η πάθηση σταθεροποιήθηκε.

    Οι εξελίξεις και στις τρεις περιπτώσεις θα φανούν σε έξι μήνες. Όπως ανέφερε ο κ. Παλλήκαρης, τα άτομα με κερατόκωνο είναι υποψήφια για μεταμόσχευση κερατοειδούς και οι εφαρμογές βλαστοκυττάρων σε αυτές τις περιπτώσεις στοχεύουν μελλοντικά στην αποκατάσταση του κερατοειδούς με τα βλαστικά κύτταρα και στην αποφυγή της μεταμόσχευσης

    Ένα μικροτσίπ "χαρίζει" φως στους τυφλούς

    Το "φως" τους μπορούν να βρουν τα άτομα, που έχουν τυφλωθεί από μελαγχρωματική αμφιβληστοειδοπάθεια χάρη σε ένα μικροτσίπ, που θα εμφυτεύεται στο μάτι. Το μικροτσίπ αυτό συνδέεται με ηλεκτρόδια με το σκελετό γυαλιών, ο οποίος θα έχει ενσωματωμένη μικροκάμερα. Έτσι, ο τυφλός θα μπορεί να διακρίνει πρόσωπα. Σύμφωνα με τον καθηγητή οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Παναγιώτη Οικονομίδη, η εφαρμογή αυτών των μικροτσίπ γίνεται σε άτομα στα οποία η μελαγχρωματική αμφιβληστοειδοπάθεια είναι σε αρχικό στάδιο, πραγματοποιείται σε ερευνητικό κέντρο της Γερμανίας και θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του συνεδρίου.

    Νέα φάρμακα για το οίδημα ωχράς κηλίδας

    Αρχές του 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσουν καινούργια φαρμακευτικά σκευάσματα με την ουσία δεξαμεθαζόνη, τα οποία γίνονται ενέσιμα στο μάτι και έχουν μακροχρόνια δράση στην αντιμετώπιση του οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

    "Στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, κατά την εξέλιξη πολλαπλών παθήσεων, μπορεί να δημιουργηθεί οίδημα με συνέπεια τη μείωση της όρασης. Οι κυριότερες παθήσεις, που δημιουργούν οίδημα στην ωχρά είναι οι φλεβικές αποφράξεις του αμφιβληστροειδή, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όπως και οι χρόνιες φλεγμονές στα μάτια.

    Το οίδημα της ωχράς χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση υγρού και πάχυνση των κυττάρων του αμφιβληστροειδή, με συνέπεια τις ανατομικές ανωμαλίες στην ωχρά. Να σημειωθεί ότι η θεραπεία του οιδήματος της ωχράς κηλίδας είναι συμπτωματική και στην υποτροπή της επαναλαμβάνεται η ένεση", ανέφερε στο πλαίσιο του 43ου Πανελλήνιου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου ο καθηγητής Οφθαλμολογίας της πανεπιστημιακής κλινικής της Γενεύης, διευθυντής τμήματος αμφιβληστροειδή και εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας, Κωνσταντίνος Πουρνάρας.

    Η συχνότητα του οιδήματος της ωχράς κηλίδας στα άτομα με διαβήτη είναι περίπου 30%, ποσοστό όμως που αυξάνεται πάρα πολύ, έως και 80%, κατά την εξέλιξη και επιδείνωση του διαβήτη. Από αυτό προκύπτει ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ρυθμίζουν άριστα τον διαβήτη τους, όπως και τους άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι η υπέρταση και τα λιπίδια.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: Αίσθηση προκάλεσαν τα βλαστοκύτταρα του ''Έξάντα''

    Είδηση: 37052

    [12] Μετωπική κυβέρνησης- συνδικάτων στην Ισπανία για τα εργασιακά

    Παρασκευη, 28 05 2010 15:55

    Δείτε το video

    Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τα συνδικάτα, που αντιδρούν στην επιβολή των αυστηρών οικονομικών μέτρων βρίσκεται η κυβέρνηση Θαπατέρο στην Ισπανία, την στιγμή που οι προβλέψεις για την ανεργία αναθεωρούνται προς τα πάνω, με τάση αντίστροφη από αυτόν της ανάπτυξης.

    "Γνωρίζω ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά και είναι πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας με βασιλικό διάταγμα". Χ. Α. Αλόνσο

    Συγκεκριμένα, τον προβληματισμό του για την πορεία των συνομιλιών με τα συνδικάτα εξέφρασε και ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε πως οι συνομιλίες με τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας στην Ισπανία δεν πάνε καλά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές αυτές παρά την αντίθεση των συνδικάτων.

    Αν τα συνδικάτα και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια ομόφωνη εργατική μεταρρύθμιση ως την προθεσμία που έχουν για τα τέλη Μαΐου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας παρά την αντίθεση των συνδικάτων, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των κυβερνώντων Σοσιαλιστών Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας της Ισπανίας, της Comisiones Obreras, δήλωσε κι αυτός από την πλευρά του ότι "τα πράγματα είναι δύσκολα, περίπλοκα".

    Την ίδια στιγμή το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2012 και το 2013 στο 2,5% και στο 2,7% αντίστοιχα, έναντι του 2,9% και του 3,1% που προέβλεπε προηγουμένως.

    Αυτό, όμως που εντείνει την αβεβαιότητα των ισπανών είναι πρόβλεψή για το ποσοστό ανεργίας για το 2010 στο 19,4% από 19% που προέβλεπε προηγουμένως και σημείωσε ότι αναμένει ποσοστά ανεργίας 18,9%, 17,5% και 16,2% για τα τρία προσεχή έτη.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37053

    [13] Εμπρηστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

    Παρασκευη, 28 05 2010 15:32

    Προς κάθε κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της διπλής επίθεσης που έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν οι άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιάς στην αεροπορική βάση του Ηρακλείου Κρήτης, στο Καστέλι, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

    Συγκεκριμένα, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα άγνωστοι έριξαν15 βόμβες μολότοφ μέσα στην αεροπορική βάση Καστελίου Ηρακλείου, πολύ κοντά στο σημείο που βρίσκονται τα αεροσκάφη επιφυλακής F16.

    Λίγο αργότερα στην αντίθετη πλευρά του στρατιωτικού αεροδρομίου άγνωστοι δράστες έκοψαν το συρματόπλεγμα της περίφραξης και έβαλαν φωτιά η οποία, όπως ανακοινώνει η πολεμική αεροπορία, τέθηκε αμέσως υπό έλεγχο από τους στρατιώτες της 133ης Σμηναρχίας, πριν προλάβει να προκαλέσει ζημιές.

    Σύμφωνα με την διοίκηση του αεροδρομίου, το σημείο όπου οι δράστες έριξαν δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, προκαλώντας πυρκαγιά, είναι ανάμεσα στον διάδρομο προσγείωσης και τον βοηθητικό τροχιόδρομο.

    Για τον εντοπισμό των δραστών κάνει έρευνες η αστυνομία. Να σημειωθεί ότι προ εβδομάδος σταμάτησε πολυήμερος αποκλεισμός του αεροδρομίου από διαμαρτυρόμενους κατοίκους της περιοχής για το σχέδιο "Καλλικράτης".

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 37049

    [14] Αντιπαράθεση Σαμαρά - Ρουσόπουλου

    Παρασκευη, 28 05 2010 14:39

    Σκληρές δηλώσεις σε βάρος στελεχών της περιόδου που δεν ήταν πρόεδρος της ΝΔ, έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι "αν δεν έχετε καταλάβει εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια νέα ΝΔ". ο Θ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά οτι δεν σέβεται τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Α. Σαμαράς: Μακρυά, όποιος έχει βλάψει την παράταξη

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, προσερχόμενος στη Ρηγίλλης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου. Όποιος, το ξεκαθαρίζω, έχει βλάψει την παράταξη δεν θα είναι μαζί μας αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα. Τίποτε άλλο".

    Θ.Ρουσόπουλος: "Θα κριθώ από τη δικαιοσύνη"

    Άμεση ήταν η απάντηση του πρώην βουλευτή Θ. Ρουσόπουλου, που σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, τόνισε: "είναι φανερό ότι ο ίδιος δεν σέβεται τις διαδικασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, και έχει εκδώσει ήδη τις αποφάσεις του. Δεν ζήτησα ποτέ και από κανέναν, ούτε από τον κ. Σαμαρά, να απολογηθεί για εμένα. Προσδοκώ να κριθώ από τη δικαιοσύνη και όχι από κομματικούς μηχανισμούς και τις σκοπιμότητες τους. Θα το επιδιώξω μέχρι τέλους και θα δικαιωθώ πλήρως. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κύριε Σαμαρά, και εσείς αυτό το γνωρίζετε".

    Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, απαντώντας στον κ. Σαμαρά, τόνισε ότι : "Περιοδεύων στα Δωδεκάνησα (Κως, Ρόδος, Κάρπαθος, Καστελόριζο), με πληροφόρησαν ότι ο επικεφαλής του "Ομίλου", παρά το γεγονός ότι δεν είμαι μέλος αυτού, αναφέρθηκε και μάλιστα εκνευρισμένος και στο πρόσωπό μου. Επί της σημερινής "προκάτ" δήλωσής του, σημειώνω:

    Το ποιος έβλαψε και συνεχίζει συστηματικά να βλάπτει ανεπανόρθωτα την παράταξη φαίνεται πως δεν το βχει πάρει ακόμη είδησηβ¦

    1. Αλλ' έσσετ΄ήμαρ!...

    2. Την εντολή της 29ης Νοεμβρίου 2009, μάλλον την παρανόησε. Πάντως δεν ήταν "χτίσιμο", αλλά απλώς "επισκευή".

    Η διαπίστωση, όμως, δυστυχώς είναι ότι προχωρεί με ρυθμό ταχύ στην "κατεδάφιση" .

    Η ΝΔ, με απόφαση του κ. Σαμαρά, συγκροτείται η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αναλαμβάνει την αποστολή της διαρκούς αξιολόγησης και της ανανέωσης των στελεχών της ΝΔ, με στόχο ένα κόμμα αξιών και αξίων.

    Στην επιτροπή συμμετέχουν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 37044

    [15] Φωτιά στην Κηπούπολη

    Παρασκευη, 28 05 2010 14:31

    Τον πανικό στους κατοίκους της Κηπούπολης και ιδιαίτερα στους σεισμοπλήκτους που εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ στην περιοχή, προκάλεσε η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά από τις δύο το μεσημέρι από άγνωστη αιτία.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε στις 14:10 στο τέρμα της οδού Ηρακλέους, σε έκταση με ξερά χόρτα.

    Αμέσως στο σημείο έσπευσαν 21 άνδρες της Π.Υ με 7 οχήματα που άρχισαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

    Να σημειωθεί ότι πλησίον της εστίας της φωτιάς βρίσκονται τα κοντέινερ του καταυλισμού των σεισμοπαθών, τα οποία δεν κινδυνεύουν από την πυρκαγιά.

    Όπως λένε οι επικεφαλής των δυνάμεων, ο έλεγχος της φωτιάς είναι θέμα χρόνου. Είδηση: 37045

    [16] Υπόθεση Μαντέλη: Έλεγχος λογαριασμών και πόθεν έσχες

    Παρασκευη, 28 05 2010 14:06

    Στη δικαιοσύνη θα διαβιβαστούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες του Τάσου Μαντέλη, ενώ για το θέμα αυτό συνεδρίασε το μεσημέρι η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών.

    Προς νέα δίωξη

    Η σύγκλιση της επιτροπής κατέστη αναγκαία, καθώς πρόκειται να ασκηθεί και νέα δίωξη κατά του κ. Μαντέλη για μη αναφορά στις δηλώσεις του της "χορηγίας" των 200.000 ευρώ, όπως είναι υποχρεωμένος από την νομοθεσία για τα προεκλογικά έξοδα κομμάτων και βουλευτών. Ήδη έχει δεσμευτεί τραπεζικός λογαριασμός του κ. Μαντέλη στην Άλφα Μπανκ, μετά από εντολή του επικεφαλής εισαγγελέα για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, Στέλιου Γκρόζου, ενώ έχει απαγορευτεί η έξοδος του πρώην βουλευτή και υπουργού Μεταφορών από τη χώρα. Η ενέργεια του εισαγγελέα προέκυψε μετά την ομολογία του κ. Μαντέλη, ότι μπήκαν στο συγκεκριμένο λογαριασμό 163.800 μάρκα και κρίθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Αναμένεται επίσης, επιστολή στο ελεγκτικό συνέδριο για τη δήμευση και την επιστροφή στο δημόσιο περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο από τον κ. Μαντέλη αλλά και επιστολή στις εισαγγελικές αρχές γιά παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες.

    Οι προβλεπόμενες ποινές για την παραβίαση του πόθεν έσχες είναι φυλάκιση έως δύο χρόνια και κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν κάποιος αποκρύπτει ποσά πάνω από 300.000.

    Στην επιτροπή ελέγχου προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της Βουλής αρμόδιος για τα πόθεν έσχες Βαγγέλης Αργύρης, από το ΠΑΣΟΚ μετέχει ο Ντίνος Βρεττός, από τη ΝΔ ο Θανάσης Μπούρας, από το ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης και από τον ΛΑΟΣ ο Βαΐτσης Αποστολάτος.

    Συμμετέχουν επίσης, ο Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ο Ιωάννης Καραβοκύρης, αντιπρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου και η Ρένα Ασημακοπούλου, αρεοπαγίτης.

    Έλεγχος και στον Τσουκάτο

    Oι αποφάσεις της επιτροπής ήταν ομόφωνες, ενώ αποφασίστηκε και ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ' ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

    "Τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε λογαριασμούς που διατηρούσε στην "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ" ο πρώην Υπουργός Τάσος Μαντέλης, είναι απολύτως αναληθή", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

    ΝΔ

    Ο Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens Κ. Τζαβάρας, δήλωσε: "Η κατάθεση του κ. Μαντέλη και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που τη συνοδεύουν, διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την Επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση Siemens. Ενόψει των δεδομένων αυτών, θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο να κληθεί αμέσως και να καταθέσει, ως μάρτυρας, στην Επιτροπή, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης. Άλλωστε, πιστεύω ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και ο ίδιος, ως υπεύθυνος πολιτικός, πρέπει να επιθυμεί να συμβάλει με τη μαρτυρία του στην πλήρη διαλεύκανση της αλήθειας".

    ΣΥΡΙΖΑ

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε: "Η δικαιοσύνη, η κυβέρνηση και οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κάνουν, έστω και τώρα, αυτό που πρέπει για να βρεθούν και οι άλλοι "Μαντέληδες" που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα. Όσοι θέλουν να ξεβρομίσει το πολιτικό σύστημα και να πληρώσουν όσοι πήραν μίζες και μαύρο πολιτικό χρήμα, πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τους ελάχιστους που πιάστηκαν "με τη γίδα στην πλάτη".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Ποινική δίωξη και απαγόρευση εξόδου στον Τ. Μαντέλη

    Είδηση: 37039

    [17] Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ « Από την στιγμή που υπάρχει διεθνής σύμβαση για το ξέπλυμα χρήματος που υπερισχύει του εσωτερικού δικαίου δεν υπάρχει παραγραφή για κανέναν.»

    Παρασκευη, 28 05 2010 13:58

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι ατελείωτες οι ώρες που δουλεύετε εσείς, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Καλείστε να καλύψετε κενά, να φέρετε στην επιφάνεια στοιχεία που επί τόσα χρόνια κάπου είχαν παραμείνει.»

    Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: « Αντέχω τα τελευταία 18 χρόνια παρόλο ότι το σύστημα αυτό που είχε δομηθεί ήταν σύστημα πανίσχυρο, ένα σύστημα που έλεγχε τα ΜΜΕ, ένα σύστημα των διάφορων βΜαντέληδων' της εκάστοτε εξουσίας που τρώγανε πολιτικούς, επειδή δεν συμβιβαζόντουσαν, όπως εμένα, όπως άλλους. Εδώ, η προσπάθεια που γίνεται δεν έχει κομματικό χρώμα, έχει χρώμα εθνικό. Την ώρα που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν την νύφη, την ίδια στιγμή οι μίζες των εκατομμυρίων επιτέλους βγαίνουν στον αέρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τον κ. Μαντέλη δυο χρόνια πριν δεν τον κάλεσαν καν έστω για μια στοιχειώδη ανάκριση.»

    Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: « Τα στοιχεία του λογαριασμού έχουν δοθεί από την γερμανική δικαιοσύνη, όπου ζήτησε δικαστική συνδρομή από την Ελβετική δικαιοσύνη εδώ και ενάμισι χρόνο, γι' αυτό το λόγο η εξεταστική επιτροπή αυτή αποφάσισε να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο. Η πραγματική εξουσία ήταν οι κύριοι, οι οποίοι τοποθετούνταν ανεξαρτήτως κυβερνήσεως στα περιβάλλοντα πρωθυπουργών, οι οποίοι τοποθετούνταν ως διοικητές οργανισμών, όπως ο κ. Βουρλούμης, οι οποίοι έπαιρναν μισθούς της τάξεως των 500, ή 600, ή 800 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, όπως ομολόγησε χθες ο κ. Αϊβάζης, ο υποδιοικητής του ΟΤΕ που κατά ένα διαβολικό τρόπο τοποθετούνταν όλοι από το ίδιο γραφείο ευρέως εργασίας. Όλοι οι διοικητές και υποδιοικητές των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και σταθερής τηλεφωνίας τοποθετούνταν από το ίδιο γραφείο με έδρα το Λονδίνο, εννοώ την εταιρία του κ. Γαβριηλίδη ευρέσεως προσωπικού.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η ΝΔ προσπαθεί να το βάψει πράσινο το σκάνδαλο της Siemens.»

    Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: « Εγώ μέχρι τώρα δεν είχα ποτέ στην δουλειά, την οποία κάνω στην εξεταστική επιτροπή καμία παρέμβαση από τον αρχηγό της ΝΔ τον κ. Σαμαρά. Ξέρουμε όλοι οι πολιτικοί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους πολίτες. Εάν εμείς δεν προχωρήσουμε με μόνο γνώμονα το συμφέρον του δημοσίου και την αποκάλυψη της αλήθειας, πέρα από την κομματική ταυτότητα, την κομματική ζημία, ή κέρδος θα υπάρχει ένα προσωπικός εξευτελισμός. Εγώ προσωπικά δεν θα ξευτελιστώ και δεν θα το κάνει πιστεύω κανείς από την εξεταστική αυτή επιτροπή και όσοι είναι να επιζήσουν και δεν έχουν λερωμένη τη φωλιά τους θα επιζήσουν. Όσοι δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό, θα φύγουν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί ασκήθηκε δίωξη κατά του κ. Μαντέλη και δεν ασκήθηκε δίωξη κατά του κουμπάρου του, του κ. Τσουγκράνη;»

    Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: « Από την στιγμή που υπάρχει διεθνής σύμβαση για το ξέπλυμα χρήματος που υπερισχύει του εσωτερικού δικαίου δεν υπάρχει παραγραφή για κανέναν. Ο κ. Τσουγκράνης θα τον κρίνει η δικαιοσύνη, με το σκεπτικό που εκείνη θα δει. Υπάρχουν δεκάδες κουμπάροι, οι οποίοι κρύβονται πίσω από τις εταιρίες off shore, κρύβονται πίσω από λογαριασμούς, από το ένα, από το άλλο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από' κει να δω πώς θα βγάλετε άκρη.»

    Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: « Εμείς θέλουμε να καταλάβουν οι κουμπάροι ότι όταν θα βδώσουν' αυτούς που πραγματικά έχουν κάνει την δουλειά και τους πολιτικούς που κρύβονται από πίσω τότε θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον νόμο και τα ελαφρυντικά προκειμένου να βρούμε την αλήθεια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στις off shore εταιρίες θα μπορέσετε να φτάσετε;»

    Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: « Βεβαίως και θα φτάσουμε. Έχουμε φτάσει στις off shore εταιρίες, τις off shore εταιρίες τις έχουμε και την διακίνηση του χρήματος την έχουμε. Χθες αποδείχτηκε κατά την διάρκεια εξέτασης του υποδιοικητή του ΟΤΕ, του κ. Αϊβάζη ότι ο ΟΤΕ, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, η κρατική εταιρία το 1998 που ήταν πλήρως κρατική είχε off shore εταιρία στην Κύπρο. Στην off shore εταιρία στην Κύπρο, στην OTE International ltd. έχει μπει μίζα 1. 100.000 ευρώ από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Χθες έχοντας τον κ. Αϊβάζη μας είπε ότι εγώ το 1.100.000 δεν το ξέρω που έχει μπει και να ψάξουμε πως θα βγει. Εμείς λοιπόν χθες στην εξεταστική επιτροπή δώσαμε εντολή ομόφωνα να παρέμβει το ΣΔΟΕ της Κύπρου και η αρχή προστασίας για την καταπολέμηση του βμαύρου' χρήματος στην Κύπρο. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός, διότι το 1.100.000 κάποιος το σήκωσε.»

    Είδηση: 37037

    [18] Σταμάτησε η διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικό

    Παρασκευη, 28 05 2010 15:35

    Δείτε το video

    Οι επόμενες 48 ώρες θα δείξουν, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, αν και κατά πόσο η σφράγιση της πετρελαιοπηγής της εταιρείας Β.Ρ στον κόλπο του Μεξικό θα διαρκέσει,, ή τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν θα αντέξουν και η διαρροή του πετρελαίου θα συνεχιστεί μεγαλώνοντας της οικολογική καταστροφή που ήδη είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αρχηγός της αμερικανικής Ακτοφυλακής, ναύαρχος Θαντ Άλεν, η διαρροή πετρελαίου και αερίου από πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού μετά την έκρηξη και τη βύθιση της πετρελαϊκής πλατφόρμας της BP που την εκμεταλλευόταν έχει σταματήσει χάρη στην έγχυση λάσπης και μπάζων στην πετρελαιοπηγή, όμως είναι άγνωστο αν αυτό θα διαρκέσει.

    Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο αμερικανός αξιωματικός, οι επόμενες 12 με 18 ώρες είναι "πολύ κρίσιμες" για την φραγή της πετρελαιοπηγής.

    Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP Τόνι Χέιγουορντ, δήλωσε ότι η προσπάθεια φραγής του πηγαδιού "προχωράει σύμφωνα με το σχέδιο". Πάντως, η ζημιά που έχει υποστεί η εταιρεία από το ατύχημα, εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Χέιγουορντ δήλωσε επίσης ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν εκ νέου αργότερα σήμερα την έγχυση επιπλέον λάσπης στο πηγάδι, όμως επεσήμανε ότι δεν θα γίνει γνωστό αν έχει επιτύχει ή όχι η επιχείρηση προτού περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37051

    [19] Γουατεμάλα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την έκρηξη ηφαιστείου

    Παρασκευη, 28 05 2010 14:57

    Δείτε το video

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τρεις περιοχές της Γουατεμάλας από τον πρόεδρό της Αλβάρο Κολόμ μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Πακάγια, από την οποία σκοτώθηκε ένας δημοσιογράφος, ενώ αγνοούνται και τρία παιδιά.

    Οι στάχτες του ηφαιστείου έφτασαν μέχρι την πρωτεύουσα ενώ το διεθνές αεροδρόμιο του μεγάλου κράτους της κεντρικής Αμερικής παραμένει κλειστό εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, η οποία καλύπτει μία περιοχή 50 χιλιομέτρων.

    Τουλάχιστον 1600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κοντά στο ηφαίστειο το οποίο υψώνεται 2.552 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

    Το ηφαίστειο είναι ενεργό από το 1960, αλλά από τον κρατήρα του δεν είχε εκτοξευθεί ηφαιστειακή τέφρα από το 1998.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ Είδηση: 37047

    [20] Πακιστάν: Τουλάχιστον 70 νεκροί από επιθέσεις ενόπλων

    Παρασκευη, 28 05 2010 14:12

    Δείτε το video

    Ένοπλοι επιτέθηκαν σε δύο τζαμιά κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής στο Πακιστάν, στη Λαχόρη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι και να τραυματιστούν 108 ενώ σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης αρκετοί άνθρωποι κρατούνται όμηροι.

    "Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ, έριξαν χειροβομβίδες και πήραν ομήρους σε ένα από τα τζαμιά", δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μουζάρ Αχμεντ, ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης.

    Υστερα από συγκρούσεις που διήρκεσαν δύο ώρες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ελέγχει το ένα από τα δύο τζαμιά,που βρίσκεται σε αριστοκρατική περιοχή της πόλης και συνέλαβε τους δύο από τους τρεις ενόπλους, που ήταν βαρέως οπλισμένοι και φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά.

    Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ λίγο μετά την προσευχή στα τεμένη της θρησκευτικής μειονότητας των Αχμάντι ενώ πιστεύεται ότι έριξαν και χειροβομβίδες.

    Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν γίνει περίπου 400 επιθέσεις αυτοκτονίας, κυρίως από Ταλιμπάν που είναι σύμμαχοι της Αλ Κάϊντα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 3.000 άνθρωποι σε όλη την χώρα.

    Ορισμένες από τις επιθέσεις είχαν στόχο κοινότητες μειονοτήτων στο Πακιστάν, κυρίως σιιτών, αλλά και κοινότητες της μειονότητας Αχμάντι που σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται από καιρό διώξεις. Οι σιίτες και οι σουνίτες θεωρούν αιρετικούς τα μέλη της μειονότητας Αχμάντι, που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

    Μια οργάνωση που συνδέεται με τους Ταλιμπάν και την Αλ- Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΝΕΤ ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Deadly attack on mosques in Pakistani city of Lahore Είδηση: 37040

    [21] Γάζα: Ισραηλινά εμπόδια στην ανθρωπιστική αποστολή

    Παρασκευη, 28 05 2010 13:10

    Τις απόπειρες των Ισραηλινών να εμποδίσουν τον πλου των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, καταγγέλλουν με μηνύματά τους, από τα διεθνή ύδατα, Έλληνες που συμμετέχουν στην αποστολή.

    Ταυτόχρονα σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η "Πρωτοβουλία - Ένα καράβι για τη Γάζα", αναφέρονται τα εξής: Τα πλοία της πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα" κατευθύνονται στο σημείο συνάντησης με τα υπόλοιπα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, πλέοντας στα ανατολικά της Μεσογείου. Το κράτος του Ισραήλ δηλώνει ανοιχτά ότι θα επιτεθεί στα πλοία. Εν όψει της συνάντησης των πλοίων με το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό καλούμε όλες και όλους σε συγκέντρωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία την Παρασκευή 28/5 ώρα 7μ.μ. προκειμένου να:

    διατρανώσουμε την οργή μας ενάντια στις απειλές του ισραηλινού κράτους

    εκφράσουμε τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους που βρίσκονται στα πλοία

    ενώσουμε τις φωνές μας μαζί με τους χιλιάδες πολίτες από όλον τον κόσμο ώστε τα πλοία να φτάσουν στον προορισμό τους και να σπάσουν την πολιορκία την Γάζας

    Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης που μάχεται για την ανεξαρτησία και ελευθερία του.

    Να σπάσει τώρα η πολιορκία της Γάζας.

    Με ανακοινώσεις τους η Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο και οι Οικολόγοι - Πράσινοι, δηλώνουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

    Στην Κύπρο

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαγορεύσει τον απόπλου από κυπριακά λιμάνια σκαφών με προορισμό τη Γάζα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι αυτό συνέβη γιατί από τους οργανωτές της αποστολής "δεν εισακούστηκε παράκληση της να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο της εκδήλωσης τους.

    Είναι καλά γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει αγώνα επιβίωσης και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες προκαλούν δυσκολίες, ακόμα και ζημιά σε αυτό τον αγώνα. Η απαίτηση να αρθεί ο αποκλεισμός είναι δίκαιη και ανταποκρίνεται στα ανθρωπιστικά αισθήματα όλων μας, πιστεύουμε, δε, ότι θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο, το στόχο εξεύρεσης, το συντομότερο δυνατόν, ειρηνικής λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Εκφράζουμε ακόμη μια φορά την πλήρη αλληλεγγύη μας προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού".

    Τα οκτώ σκάφη του στολίσκου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στα Παλαιστινιακά Εδάφη θα συγκεντρωθούν σήμερα στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κύπρου, υπολογίζοντας να φτάσουν στη Γάζα αύριο Σάβατο.

    "Ζητάμε από όλους όσοι εμπλέκονται να επιδείξουν συμπόνια και αίσθημα ευθύνης και να προσπαθήσουν να βρουν μία ικανοποιητική λύση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Νεσίρσκι, εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 37034

    [22] Αντιπαράθεση στη Βουλή για το ασφαλιστικό

    Παρασκευη, 28 05 2010 14:08

    Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε στη Βουλή μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου και του Αλέξη Τσίπρα, για το Ασφαλιστικό μετά από επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εν τω μεταξύ, στα χέρια του υπουργού Εργασίας παραδίδεται εντός της ημέρας η αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό, βάσει της οποίας θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα για ηπιότερες αλλαγές. Το νομοσχέδιο κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

    Εν αναμονή των αναλογιστικών μελετών

    Το Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πως οι αναλογιστικές μελέτες που θα παραδοθούν σήμερα θα επιβεβαιώνουν ότι με τα προωθούμενα μέτρα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Ταμείων και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται σκληρότερες ρυθμίσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει να περιληφθούν σκληρές διατάξεις σε ότι αφορά τα 40 έτη και τη μείωση των συντάξεων στις περιπτώσεις εξόδου από την εργασία πριν τα 65 χρόνια.

    Εν τα μεταξύ, αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου και του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, μετά από επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η σκληρή διαπραγμάτευση για τις προτάσεις της τρόικας που βρίσκονται εκτός του πλαισίου του μνημονίου που έχει ήδη ψηφιστεί, είναι ιερή υποχρέωση, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας στον κ. Τσίπρα.

    Επίσης, χαρακτήρισε ανεύθυνους, ανορθολογικούς και ψευδείς τους ισχυρισμούς που ακούγονται εκτός Βουλής περί αντισυνταγματικότητας των αλλαγών για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

    "Καλό είναι αντί να βάζουν μάλιστα στο στόμα της ανώτατης δικαιοσύνης αυτούς τους ισχυρισμούς, να προστρέξουν στην γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία του μνημονίου", τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι τη Δευτέρα που θα γίνει συζήτηση για το ασφαλιστικό, η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μην προσέλθει και παρακάλεσε τους εταίρους να συζητήσουν μόνοι τους και να καθορίσουν τους όρους τους οποίους θα δεχθούν αυτούσιους, εφόσον δεν θίγονται τα νομικά πλαίσια.

    Οι απόψεις Τσίπρα

    Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που κατηγόρησε την κυβέρνηση για φθηνά επικοινωνιακά κόλπα, παιχνίδια και τακτικές μπλόφας και κάλεσε τον κ.Λοβέρδο "να μην υπογράψει τα καταστροφικά για την κοινωνία μέτρα και να παραιτηθεί".

    "Φοβάμαι, όμως, ότι όλα αυτά για το μνημόνιο και τα περί επιστολών, εντάσσονται σε ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι και στρατηγική μπλόφας ότι οι κακοί ξένοι φταίνε και όχι εμείς. Μπλόφα τη μπλόφα, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνετε ταπί. Αφού υπογράψατε το μνημόνιο, τί μάχες δίνετε με το ΔΝΤ που χθες ανακοίνωσε ότι δεν διαπραγματεύεται τίποτα; Πέρα από τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα και παιχνίδια που δεν μπορούν να σας βοηθήσουν υπάρχει και θέμα αντισυνταγματικότητας. Και επειδή είστε συνταγματολόγος, αν όσα κάνατε στα εργασιακά και ασφαλιστικά τα βλέπατε σε γραπτές εξετάσεις, θα βάζατε πάνω από τη βάση στο γραπτό;".

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν απεργία την ημέρα κατάθεσής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικές ειδήσεις:Ασφυκτικές πιέσεις για το Ασφαλιστικό,ΓΣΕΕ: Καμία συζήτηση με την κυβέρνηση

    Είδηση: 37043

    [23] Εμπορικοί φραγμοί στις εξαγωγές της Ε.Ε

    Παρασκευη, 28 05 2010 13:57

    Εμπόδια στις εξαγωγές της αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπρόσωποι της οποίας, δηλώνουν ότι παρά την σταδιακή βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, σχεδόν 280 περιοριστικά εμπορικά μέτρα έχουν υιοθετηθεί από τους μείζονες εμπορικούς εταίρους της στην Ομάδα των 20 (G20) κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

    "Υπάρχει κίνδυνος τα περιοριστικά εμπορικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από εταίρους μας στη διάρκεια της κρίσης να παραμείνουν μέρος του εμπορικού περιβάλλοντος ακόμη και όταν η οικονομία επιταχυνθεί". Κάρελ Ντε Γκαχτ, επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ετήσια έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την εμπορική πολιτική στην ΕΕ, τα προστατευτικά μέτρα περιλαμβάνουν κλασικούς εμπορικούς φραγμούς, όπως απαγορεύσεις των εισαγωγών ή αυξήσεις των δασμών ώστε οι καταναλωτές να "αγοράζουν εθνικά", αναφέρει η Επιτροπή.

    Η Επιτροπή αναφέρει πως οι εξαγωγείς της ΕΕ αντιμετωπίζουν τους περισσότερους περιορισμούς στην Αργεντινή και τη Ρωσία, όπου μια τελωνειακή ένωση με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν πλήττει τη χαλυβουργία, τη βιομηχανία αυτοκινήτου και τη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της ΕΕ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37038


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 May 2010 - 16:56:34 UTC