Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένταση στην εξεταστική για τη Siemens
  • [02] Αποπληρώθηκε το 10ετές ομόλογο
  • [03] Θεσσαλονίκη - 44χρονη μητέρα έπνιξε το παιδί της
  • [04] Επίσκεψη Παπανδρέου στο Λίβανο

    [01] Ένταση στην εξεταστική για τη Siemens

    Τεταρτη, 19 05 2010 22:08

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Αντιπαράθεση στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens προκάλεσε η επιστολή του προέδρου της Σήφη Βαλυράκη προς τη Δικαιοσύνη. Στην επιστολή διαπιστώνονται παραλήψεις από πρόθεση στις ανακριτικές πράξεις του Νίκου Ζαγοριανού, όπως ο καταλογισμός ευθυνών σε μέλη της επιτροπής παραλαβής του C4I, οι οποίοι πιέστηκαν από κυβερνητικά στελέχη της εποχής. Η Ν.Δ. κάνει λόγο για εκτροπή και δυναμίτη στη λειτουργία της εξεταστικής, καθώς και για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και προαναγγελία πορίσματος. ΚΚΕ και ΣΥΝ μιλούν για κλίμα εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού και χειραγώγηση με στόχο τη συγκάλυψη. Ο Γιάννης Σπανουδάκης διευθύνων σύμβουλος του Αθήνα 2004, που κατέθεσε στην εξεταστική, παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ωστόσο δήλωσε ότι δεν δέχτηκε πιέσεις απ΄αυτόν και δεν υπέπεσε στην αντίληψή του επιχείρηση δωροκίας. Ωστόσο προχώρησε σε απευθείας ανάθεση στην εταιρεία συμβούλων "Μπόαρντες", 50 ειδικοί συνεργάτες της οποίας ελάμβαναν ημερησίως αμοιβή 1.200 ευρώ. Την Πέμπτη θα εξεταστούν από την επιτροπή οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ Ευστάθιος Τσέγκος, Παναγιώτης Κουμάντος, Κωνσταντίνος Λιακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζανακάκης.

    Διαφωνίες για επιστολή Σήφη Βαλυράκη στον ¶ρειο Πάγο- Εξέταση Σπύρου Καπράλου και Ιωάννη Σπανουδάκη

    Σοβαρή αντιγνωμία μεταξύ των κομμάτων προκαλεί επιστολή - υπόμνημα του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens στο σύνολό της Σήφη Βαλυράκη, προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Εμμανουήλ- Ρούσσο Παπαδάκη με αντικείμενο παραλείψεις του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού που προέκυψαν από την έρευνα της εξεταστικής.

    Στην επιστολή -υπόμνημα, που κοινοποιείται και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Αθηνών, δίδεται απάντηση στην αρνητική θέση που πήρε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για την αποπομπή του κ. Ζαγοριανού έως ότου κλείσει η ποινική του δίωξη.

    Όπως καταγγέλλει η ΝΔ, ουσιαστικά η επιστολή προαναγγέλλει το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την υπόθεση της παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I προτείνοντας φυσική αυτουργία σε απιστία των μελών της επιτροπής παραλαβής του συστήματος και ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης της περιόδου 2008-09.

    Συγκεκριμένα στη σχετική αποστροφή της επιστολής Βαλυράκη αναφέρεται ότι ο κ. Ζαγοριανός "παρέλειψε να ενεργήσει οποιαδήποτε έρευνα για την τέλεση του εγκλήματος της απιστίας από κρατικούς υπαλλήλους στα πλαίσια παραλαβής του έργου, η οποία είναι και το βασικό και κεντρικό αδίκημα στην ως άνω υπόθεση".

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται νωρίτερα ότι "οι υπάλληλοι προφανέστατα πιεζόμενοι από στελέχη της κυβέρνησης, προσυπέγραψαν την παραλαβή του με τις αποκλίσεις του έργου, ωσάν να επρόκειτο για όλως επουσιώδεις και απαξιωμένες ελλείψεις".

    Από πλευράς ΝΔ ο συντονιστής των βουλευτών Κωνσταντίνος Τζαβάρας έκανε λόγο για "εκτροπή από το σκοπό της επιτροπής, με σαφή παρέμβαση στο δικαιοδοτικό έργο της Δικαιοσύνης με ταυτόχρονη προαναγγελία μέρους του πορίσματος και δυναμιτίζοντας το έργο της επιτροπής".

    Τόσο ο κ. Τζαβάρας, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισαν ότι η επιστολή, αν και φέρεται να είναι εξ ονόματος της επιτροπής, εκφράζει μόνον τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος.

    Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε ευρύτερα για τη συμπεριφορά του προεδρείου κάνοντας λόγο για "κατάχρηση εξουσίας", ενώ δήλωσε "μη διατεθειμένος να γίνει κομπάρσος σε ένα προδιαγεγραμμένο παιχνίδι που οδηγεί σ' αυτή τη συγκάλυψη δια του συμψηφισμού".

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μέλος της επιτροπής, Θανάσης Παφίλης τόνισε από την πλευρά του ότι "με επουσιώδεις ενέργειες δημιουργείται κλίμα εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης".

    Τελικώς, η συζήτηση επί του θέματος που ανέκυψε μετατέθηκε σε άλλη συνεδρίαση, οπότε θα παρίσταται και ο απών την Τρίτη πρόεδρος κ. Βαλυράκης.

    Το εξεταστικό έργο της επιτροπής συνεχίστηκε κατά τα άλλα με τον σημερινό επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σπυρίδωνα Καπράλο, που διετέλεσε γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων από το Μάρτιο 2004 ως και το τέλος των παραολυμπιακών αγώνων.

    Όπως προέκυψε από την εξέταση Καπράλου, δεν είχε πολλά να διαφωτίσει την επιτροπή, δεδομένου ότι ήδη πριν τη θητεία του είχαν ληφθεί οι κρίσιμες αποφάσεις ανάθεσης του έργου της ολυμπιακής ασφάλειας στην εταιρεία SAIC.

    Παραδέχθηκε ο μάρτυρας ότι γνώριζε και πριν τους αγώνες τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά "επειδή δεν είχα επαφή με το αντικείμενο της Siemens, δεν είχε να κερδίσει τίποτε από εμένα και να με πιέσει".

    Στους έξι μήνες που έμεινε στο πόστο του, το έργο του C4I, "προχωρούσε μετ' εμποδίων που μπορεί να οφείλονταν σε εργολάβους, αλλά και στις αδυναμίες του κράτους να αντεπεξέλθει σε ορισμένα πράγματα", παραδέχθηκε ο κ. Καπράλος.

    Σε ερωτήσεις των βουλευτών Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) και Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για την τακτική των χρηματιστών που προθυμοποιούνταν εξυπηρετώντας συναδέλφους τους, όπως οι ίδιοι πίστευαν και κατέθεσαν, να "ξεπλένουν" το μαύρο χρήμα με το οποίο ο Χριστοφοράκος δωροδοκούσε υπαλλήλους και πολιτικούς, ο κ. Καπράλος είπε ότι σίγουρα δεν ήταν η νόμιμη οδός, αλλά εν τέλει δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ο Ιωάννης Σπανουδάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Αθήνα 2004, που εξετάσθηκε στη συνέχεια, παραδέχθηκε ότι από τη θέση του γνώριζε και συνεργαζόταν με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και η σχέση τους είχε εξελιχθεί σε στενή και φιλική.

    Παρ' όλα αυτά είπε ότι δεν δέχθηκε ποτέ πιέσεις, ούτε είχε αντιληφθεί τότε παράνομες πληρωμές, κατά την άποψή του πάντως ο χρηματισμός ήταν πολιτική της εταιρείας Siemens και όχι των στελεχών.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, είπε ότι κατά τη γνώμη του ο μάρτυρας τον οποίο χαρακτήρισε ως μάρτυρα-κλειδί έπεσε σε αντιφάσεις "επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία".

    Παραδέχθηκε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη ότι ο ίδιος υπέγραψε το Μάιο του 2003 σύμβαση απευθείας ανάθεσης έργου παροχής συμβουλών στην εταιρεία Boarders που απασχολούσε 50 άτομα με ημερήσια αμοιβή 1.200 ευρώ, ενώ σε ερώτηση ποιος του συνέστησε να απευθυνθεί στην Boarders απάντησε ότι ήταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Κατά τον βουλευτή, δεν ήταν ικανοποιητική η απάντησή του, γιατί παρά την αρχική του αντίθεση με την παραλαβή του συστήματος, όπως είχε υποδείξει και ο τότε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιώργος Ζορμπάς, τελικά υπέγραψε επιστολή προς τον κ. Μαρκογιαννάκη προτείνοντας την μερική παραλαβή του συστήματος για τη χρήση στους αγώνες.

    Νιγηρία: Τρεις πρώην υπουργοί ελέγχονται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες της Siemens

    Η αστυνομία της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ανακρίνει τρεις πρώην υπουργούς στο πλαίσιο της διερεύνησης σκανδάλου, στο οποίο εμπλέκεται η γερμανική εταιρία Siemens AG.

    Η Επιτροπή Οικονομικών Εγκλημάτων της νιγηριανής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι διερευνά την εμπλοκή προβεβλημένων Νιγηριανών σε περίπτωση δωροδοκίας εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας Siemens .

    Η εταιρία στο τέλος του 2008 συμφώνησε να πληρώσει ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αμερικανικές και γερμανικές αρχές, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στο οποίο πρωταγωνίστησαν στελέχη της εταιρίας, που δωροδοκούσαν με χιλιάδες δολάρια αξιωματούχους σε πολλά κράτη, από το 2001 έως το 2007. Μεταξύ των χωρών όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι φέρονται να δωροδοκήθηκαν είναι και η Νιγηρία.

    "Η Επιτροπή Οικονομικών Εγκλημάτων κάλεσε τρεις πρώην υπουργούς για κατάθεση", οι οποίοι φέρονται να έχουν εμπλοκή στο σκάνδαλο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Φέμι Μπαμπαφέμι. Τα ονόματα των τριών πρώην υπουργών δεν έχουν γίνει γνωστά. "Η Επιτροπή θα φθάσει στις ρίζες του σκανδάλου και θα ασκήσει διώξεις εναντίον οποιουδήποτε βρεθεί ότι έχει λερώσει τα χέρια του", δήλωσε ο Μπαμπαφέμι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ- ΜΠΕ,REUTERS

    Είδηση: 36739

    [02] Αποπληρώθηκε το 10ετές ομόλογο

    Τεταρτη, 19 05 2010 20:38

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    H κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη να θωρακιστεί η οικονομία από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, ενώ την Τετάρτη η χώρα κάλυψε τις δανειακές υποχρεώσεις της με τα κονδύλια που εκταμιεύτηκαν από το μηχανισμό στήριξης. Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία όμως αφήνουν αιχμές κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που επέφερε στη διαδικασία των συναλλαγών, τον περασμένο Οκτώβριο, διευκόλυναν τους κερδοσκόπους. Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος της χώρας, αυτό αυξήθηκε κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η Τράπεζα την επομένη των εκλογών άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας σε 10 ημέρες από τρεις, το χρονικό περιθώριο για εκκαθάριση των συναλλαγών.

    Η ΝΔ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του κόμματος και αφήνει έκθετο τον Υπουργό Οικονομικών.

    Τράπεζα της Ελλάδος - Απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    H πρακτική του recycling (αυτόματη επανεισαγωγή των μη διακανονισθεισών εντολών) εφαρμόζεται διεθνώς σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε απάντησή της με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Με έγγραφό της η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνει ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές. Σε καμία περίπτωση η πρακτική αυτή δεν έχει σχέση με επενδυτικές στρατηγικές -όπως το short selliing (ανοιχτές πωλήσεις)- όπως λανθασμένα υποστηρίζεται.

    ¶λλωστε η διαδικασία αυτή υπήρχε και πριν από τον Οκτώβριο του 2009, απλώς τότε γινόταν χειροκίνητα. Μάλιστα τότε οι επενδυτές μπορούσαν να επανεισάγουν τις εντολές για τις μη διακανονισθείσες συναλλαγές χωρίς χρονικό περιορισμό.

    Όμως σε κάθε περίπτωση όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ οι συναλλαγές στο ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών) και άρα και οι μη διακανονισθείσες, αποτελούν ένα ελάχιστο κομμάτι από την πίτα των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων.

    Για παράδειγμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν μόλις 66 δισ. ευρώ ενώ ο συνολικός τζίρος των ομολόγων που άλλαξε χέρια την περίοδο αυτή όπως προκύπτει από το Σύστημα ¶ϋλων τίτλων έφθασε τα 976,881 δισ. ευρώ.

    Δηλαδή μόνο το 6,8% των συναλλαγών πέρασε μέσα από το ΗΔΑΤ. Συνακόλουθα η ΗΔΑΤ συμβάλλει μόνο στο 0,12% των μη διακανονισθεισών συναλλαγών στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων. Η ΤτΕ διαβεβαιώνει ότι τα ποσοστά αυτά δεν αυξήθηκαν ούτε μειώθηκαν με την εφαρμογή της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής.

    Τουρκία-Τράπεζα Φινάνσμπανκ: Δεν έχει γίνει μεταφορά κερδών προς την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα

    Δεν έχει γίνει μεταφορά κερδών από την τουρκική τράπεζα Φινάνσμπανκ προς την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα δηλώνει ο Ομέρ Αράς, πρόεδρος της τουρκικής τράπεζας που είναι θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ" την Τετάρτη, ο κ. Αράς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη φημολογία περί μεταφοράς χρημάτων προς την Εθνική, για να πει ότι "εξ' αιτίας της μείωσης των κερδών των τραπεζών στην Ελλάδα, τόσο της Εθνικής, όσο και των υπόλοιπων τραπεζών, εμφανίζεται μια εικόνα σχετικής αύξησης των κερδών της Φινάνσμπανκ εντός του ομίλου. Η Φινάνσμπανκ δεν έχει μοιράσει ούτε μία λίρα μέρισμα από τα κέρδη της και δεν σχεδιάζει να το κάνει. Το σύνολο του κέρδους προστίθεται στο κεφάλαιο της τράπεζας και σκοπός είναι η επέκταση της Φινάνσμπανκ στην Τουρκία. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μεταφοράς κέρδους".

    Επίσης, ο ίδιος λέει "δεν λειτουργούμε ως υποκατάστημα της Εθνικής. Η Φινάνσμπανκ λειτουργεί στην Τουρκία ως τουρκική τράπεζα. Μας ελέγχει το Συμβούλιο Ελέγχου Τραπεζών και έχουμε ένα άκρως υγιή ισολογισμό. Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε Οι στόχοι που θέσαμε με τον προϋπολογισμό του 2010 αφορούν ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο του τραπεζικού τομέα στην Τουρκία και τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου μας επιβεβαιώνουν".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36738

    [03] Θεσσαλονίκη - 44χρονη μητέρα έπνιξε το παιδί της

    Τεταρτη, 19 05 2010 22:28

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Οικογενειακή τραγωδία εξελίχθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν μητέρα, Αλβανικής καταγωγής, στραγγάλισε και σκότωσε το 7χρονο αγοράκι της, ενώ στη συνέχεια αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή της με μαχαίρι. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, στο σπίτι που διέμεναν, στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας, επί της οδού Μοιράρχου Κουφίτσα, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Σύμφωνα με όσα έγιναν μέχρι στιγμής γνωστά, η 44χρονη γυναίκα, μετά την αποτρόπαια πράξη της, βρέθηκε από το σύζυγο και τον μεγαλύτερο γιο της, κατά την επιστροφή τους στο σπίτι. Η γυναίκα μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη σε νοσοκομείο της πόλης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36740

    [04] Επίσκεψη Παπανδρέου στο Λίβανο

    Τεταρτη, 19 05 2010 23:05

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Το άνοιγμα της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στη Βηρυτό, προκειμένου την Πέμπτη να πάρει μέρος σε μεγάλο οικονομικό φόρουμ, το οποίο διοργανώνει ο αραβικός σύνδεσμος. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος του Λιβάνου αλλά και με επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει για τις θέσεις της Ελλάδας για την οικονομική κρίση και για το πώς βλέπει η χώρα ότι μπορεί να βγει από αυτήν. Αυτό που θα τονίσει είναι ότι ο στόχος είναι η Ελλάδα να ξαναβρεί το κύρος της και τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα περιγράψει το επιχειρηματικό πλαίσιο όπως ισχύει στην Ελλάδα σήμερα και όπως θα τροποποιηθεί ιδιαιτέρως σε σχέση με το ονομαζόμενο "φαστ τρακ", δηλαδή τις γρήγορες αποφάσεις για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Επίσης ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το περιβάλλον για ενδεχόμενες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

    Φθάνοντας το βράδυ της Τετάρτης στη Βηρυτό ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάντ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ.

    Επίσης συζήτησαν και θέματα σχετικά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με τον κ. Τζουμπλάντ να ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς. Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Λίβανο και στην Ελλάδα και πώς η Ελλάδα προχωρεί για να βγει από την κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αντνάν Κασάρ, υπουργό Επικρατείας και γνωστό μεγάλο τραπεζίτη στον Λίβανο με τον οποίο συζήτησαν οικονομικά θέματα. Επίσης συναντήθηκε με την κ. Λεϊλά Ελ Σαλέχ, αντιπρόεδρο του ιδρύματος Μπιλ Χαλάλ το οποίο ειδικεύεται στην δημιουργία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων.

    Την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και θα μιλήσει σε επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν οι σημαντικότεροι επιχειρηματίες από τον αραβικό κόσμο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας για τη διεθνή οικονομική κρίση και θα αναφερθεί στις προσπάθειες της χώρας μας να την ξεπεράσει.

    Ο κ. Παπανδρέου θα αναφερθεί στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το επενδυτικό περιβάλλον στην ενέργεια και τον τουρισμό, ενώ θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ευρωμεσογειακα ζητήματα. Ακολούθως θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μισέλ Σουλεϊμάν και το απόγευμα της Πέμπτης με την επιστροφή του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

    Ο Γ. Παπανδρέου νωρίτερα, μιλώντας στο 3ο Μεσογειακό Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ενέργεια, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής οικονομικού μοντέλου και τερματισμού του μοντέλου ανάπτυξης με αιχμή τον παρασιτισμό του δημοσίου και την αδιαφάνεια.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και την αντιμετώπισή της, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο σε τόσες αλλαγές όσες δεν είχαν γίνει εδώ και 30 χρόνια και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Παπανδρέου: "Απαιτούνται νέα μοντέλα ανάπτυξης"

    Είδηση: 36741


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 May 2010 - 20:54:31 UTC