Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η απαγόρευση έφερε πτώση
  • [02] Γενική απεργία την Πέμπτη
  • [03] Νέος υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο Γ. Νικητιάδης
  • [04] Ξεκίνησε το κυνήγι των μεγαλο-οφειλετών
  • [05] Πέντε πορίσματα για το Βατοπέδι
  • [06] Αλλαγές στο θέμα της βουλευτικής ασυλίας
  • [07] Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ:«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από ένα κόμμα ανανεωμένο, το οποίο προσπαθεί να λειτουργήσει στην ουσία και στην πολιτική και όχι
  • [08] Έθαψαν στις Άλπεις την ανθρώπινη ύπαρξη
  • [09] Ψυχική νόσος και κοινωνική προκατάληψη
  • [10] Οι Πυρήνες πίσω από τις βόμβες σε Κορυδαλλό και Θεσσαλονίκη
  • [11] Στον εισαγγελέα οι υποθέσεις ατασθαλιών σε ΟΣΕ και ΕΛΤΑ
  • [12] Διπλό φονικό στην Κρήτη
  • [13] Έτοιμες οι γραμμές Μετρό Χολαργός-Αγία Παρασκευή
  • [14] Πακιστάν: Μάχες με Ταλιμπάν
  • [15] Φοιτητικές εκλογές σήμερα
  • [16] Τους πυροβόλησε γιατί δεν του έδιναν δανεικά
  • [17] Και άλλος στρατηγός στη φυλακή για τη Βαριοπούλα
  • [18] Παπανδρέου: Απαιτούνται νέα μοντέλα ανάπτυξης
  • [19] Πυρκαγιά σε κατάστημα στο Παλαιό Φάληρο
  • [20] ΕΝΑΕ: Ηχηρό όχι στον Καλλικράτη
  • [21] G8: Καμπάνες για επεισόδια, μετά από εννέα χρόνια
  • [22] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Παλαιστινιακό
  • [23] Ρουμανία: Συλλαλητήριο ενάντια στη λιτότητα
  • [24] Ιράν: Απεργία πείνας του Τζαφάρ Παναχί
  • [25] Παρατείνονται 31/12 οι προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποθέσεων
  • [26] Ενδιαφέρον Cosco για νέες επενδύσεις
  • [27] Διευκρινήσεις από το ΙΚΑ

    [01] Η απαγόρευση έφερε πτώση

    Τεταρτη, 19 05 2010 16:35

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Αρνητικό κλίμα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά την απόφαση της Γερμανίας να καταστήσει αυστηρότερους κανονισμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ. Με διακυμάνσεις η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έκλεισε με οριακή άνοδο. Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, η Κομισιόν ανέφερε πως ναι μεν κατανοεί τους λόγους που οδήγησαν τη Γερμανία σε αυτή, τόνισε ωστόσο ότι θα ήταν πιο αποτελεσματική αν γινόταν συντονισμένα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε νέο χαμηλό τετραετίας βυθίστηκε το ευρώ που όμως στη συνέχεια ανέκαμψε.

    Στο "κόκκινο" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Αρνητικό αντίκτυπο είχε στις αγορές η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών και ομολόγων, (naked short selling) για να συγκρατήσει την πτώση των χρηματιστηρίων.

    Οι ανοικτές πωλήσεις αφορούν στην πώληση τίτλων, εν προκειμένω ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, δίχως την προηγούμενη κατοχή των υποκείμενων τίτλων, με την προσδοκία επαναγοράς τους σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

    Οι πωλήσεις του είδους αυτού μεγεθύνουν τις πτωτικές τάσεις της αγοράς και έχουν πρόσκαιρα απαγορευτεί σε σειρά διεθνών αγορών, στην διάρκεια της τρέχουσας συνεδρίασης.

    Η απόφαση όμως αυτή της Μέρκελ που επιβλήθηκε σε 10 κορυφαία γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα "μείνει μέχρι να δημιουργηθούν άλλοι κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο" όπως τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίστηκε από τις αγορές ως αδυναμία, με αποτέλεσμα τις έντονες πτωτικές τάσεις σε όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

    Με διακυμάνσεις η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες που έφτασαν ακόμα και το 2,55% στη συνέχεια ανάκαμψε και έκελισε με οριακή άνοδο +0,44% στις 1636 μονάδες.

    Η γερμανική κίνηση είχε αντίκτυπο και στο ευρώ που βυθίστηκε σε νέο χαμηλό τετραετίας, με την ισοτιμία να κινείται πτωτικά στα 1,2143 δολάρια - τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006, για να ανακάμψει όμως αργότερα και να διαμορφωθεί το απόγευμα στα 1,2312 δολάρια κερδίζοντας έδαφος σε ποσοστό 1,14%.

    Η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται στις προσδοκίες των επενδυτών για την ανάληψη δράσης από μέρους των Ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να στηριχθεί το ενιαίο νόμισμα. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρέν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ισχυρή πίεση προκειμένου να υπάρξει ισχυρή αντίδραση κατά των κερδοσκόπων.

    Σχολιάζοντας την κίνηση της Γερμανίας, η Κομισιόν ανέφερε πως ναι μεν κατανοεί τους λόγους που οδήγησαν τη Γερμανία σε αυτή, τόνισε ωστόσο ότι θα ήταν πιο αποτελεσματική αν γινόταν συντονισμένα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη (σ.σ. της Ε.Ε.) να συνεργασθούν ώστε να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή ένα ευρωπαϊκό καθεστώς που δεν θα παρέχει τη δυνατότητα επιλογών μεταξύ νομοθετικών πλαισίων (σ.σ.από χώρα σε χώρα) και κατακερματισμού του εσωτερικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς", υπογράμμισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοικονομικών Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ.

    Ο Επίτροπος σημείωσε ότι "θα ήταν χρήσιμο το θέμα αυτό να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ΕΚΟΦΙΝ) αυτή την Παρασκευή, στις Βρυξέλες".

    Μέρκελ: "Το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο"

    Σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την τρέχουσα κρίση του ευρώ ως τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες και προειδοποίησε ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σε κίνδυνο.

    "Όλοι εδώ μπορούμε να αισθανθούμε ότι η τρέχουσα κρίση του ευρώ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης Η πρόκληση αυτή είναι υπαρξιακή και πρέπει να μας αφυπνίσει ", ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι το ευρώ μαζί με την κοινή αγορά αποτελεί για τη Γερμανία το "θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ευημερία". "Το ευρώ είναι σε κίνδυνο. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, τότε οι συνέπειες για εμάς στην Ευρώπη θα είναι ανυπολόγιστες", ανέφερε.

    Εν τω μεταξύ, μη ικανοποιητική αποδείχθηκε η σημερινή δημοσπρασία 10-ετων ομολόγων της Γερμανίας, από την οποία το γερμανικό δημόσιο άντλησε 4,574 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,75%, με τις προσφορές να διαμορφώνονται μόλις στα 6,4 δισ. ευρώ, δηλαδή η κάλυψη άγγιξε τις 1,4 φορές.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών το ευρώ- Σε πτώση τα χρηματιστήρια

    Είδηση: 36726

    [02] Γενική απεργία την Πέμπτη

    Τεταρτη, 19 05 2010 15:38

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Παραλύει την Πέμπτη δημόσιος και ιδιωτικός τομέας εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μετ' εμποδίων θα γίνουν οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν και πάλι δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις μια της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και μία του ΠΑΜΕ. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από κάθε διαδικασία.

    Το Ασφαλιστικό στο επίκεντρο

    Αντιδρώντας στις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια σε πορεία προς τη Βουλή. Σε διαφορετική συγκέντρωση καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ , που πραγματοποιεί την κεντρική του συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 στην πλ. Ομονοίας.

    Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν δηλώσει συμμετοχή οι:

    δημόσιοι υπάλληλοι

    εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση

    τελωνειακοί

    προσωπικό των ταμείων

    δάσκαλοι & καθηγητές

    Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από κάθε διαδικασία συμπεριλαμβανομένων και των προγραμματισμένων εξετάσεων για τα εσπερινά λύκεια. Το Υπουργείο δεν ανέβαλε την ημερομηνία διεξαγωγής τους, παρότι το ζήτησε η ΟΛΜΕ, και κάνει έκκληση στο αίσθημα ευθύνης που διακρίνει τους εκπαιδευτικούς.

    Δεν μπορούμε να στήσουμε απεργοσπαστικό μηχανισμό για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις εξετάσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεππές και πρόσθεσε ότι η αυριανή απεργία, δεν γίνεται για την ικανοποίηση κλαδικών αιτημάτων των καθηγητών αλλά είναι γενική και αφορά στο σύνολο των εργαζομένων.

    Την Πέμπτη θα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

    Μετ' εμποδίων θα γίνουν την Πέμπτη οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς του λεκανοπεδίου. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον Προαστιακό, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι θα εκτελούνται τα δρομολόγια στον ΗΣΑΠ και το ΤΡΑΜ.

    Ματαιώνονται επίσης όλα τα δρομολόγια του ΟΣΕ, ενώ τροποποιήσεις δρομολογίων θα υπάρξουν και σήμερα.

    Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία. Θα νεκρώσουν και τα εμπορικά λιμάνια λόγω της συμμετοχής των λιμενεργατών στην κινητοποίηση.

    Κανονικά θα γίνουν τα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς στην απεργία δεν θα συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Επίσης, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία ενώ έχει αποφασίσει επιπλέον 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που θα ξεκινήσουν το βράδυ της επόμενης Δευτέρας.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

    Στην απεργία δε θα συμμετάσχουν τελικά οι δημοσιογράφοι μετά το αίτημα της ΓΣΕΕ για μη συμμετοχή τους, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Τα μέλη της Ένωσης Συντακτών θα απεργήσουν την ημέρα που θα συζητηθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Πέμπτη

    Είδηση: 36722

    [03] Νέος υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο Γ. Νικητιάδης

    Τεταρτη, 19 05 2010 13:11

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Ευρετήριο Άρθρου Νέος υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο Γ. ΝικητιάδηςΔήλωση της Α. Διαμαντοπούλου για φήμες παραιτήσεώς τηςΠεταλωτής για παραίτηση Γκερέκου και πόθεν έσχες βουλευτών Πεταλωτής για νόμο περί ευθύνης υπουργώνΌλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 4Με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, νέος υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού στη θέση της Άντζελας Γκερέκου, ορίζεται ο βουλευτής Δωδεκανήσων Γεώργιος Νικητιάδης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ορκωμοσία του νέου υφυπουργού θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια περί ανασχηματισμού, λέγοντας "δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός. Ήδη έχει πληρωθεί η θέση του υφυπουργού Τουρισμού και δεν επίκειται κανένας ανασχηματισμός".

    Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σενάρια περί ανασχηματισμού

    "Με απόφαση του πρωθυπουργού ορίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Νικητιάδης σε έναν τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει το έργο του", ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι η ορκωμοσία του νέου υφυπουργού θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε δε ότι οι επιλογές των υπουργών και υφυπουργών γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο και είναι σύνθεση πολλών παραγόντων και ιδιοτήτων τους.

    Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός. "Ήδη έχει πληρωθεί η θέση του υφυπουργού Τουρισμού και δεν επίκειται κανένας ανασχηματισμός", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αντικατάσταση υφυπουργού για τον οποίο "ακούγεται" ότι θα δημοσιευτούν στοιχεία σε δημοσίευμα το Σάββατο, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα στοιχείο. "Αναγνωρίζω ότι κάποιοι θα πρέπει να προσελκύσουν αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές αλλά όλα έχουν και ένα όριο", τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Υπογράμμισε επίσης, πως "είναι δεδομένο ότι φήμες και υπονοούμενα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα ενόψει υποτιθέμενου ανασχηματισμού, κάτι που ανάγκασε και την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου να εκδώσει ανακοίνωση".

    "Δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία που υποτίθεται ότι υπάρχουν. Είναι χωρίς βάση και με καμία αιτιολογία", συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι είναι λυπηρό να βάλλεται η υπουργός Παιδείας εν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, "κάτι που δημιουργεί και κλονισμό της εμπιστοσύνης των μαθητών και των γονέων".

    "Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με φήμες και υπονοούμενα", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποστήριξε ότι έτσι απαξιώνουμε τον πολιτικό κόσμο και την ίδια την κοινωνία.

    "Όποιος έχει στοιχεία για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο να έρθει και να τα βγάλει, αλλά αυτή η διάχυτη φημολογία είναι σε βάρος της ίδιας της πολιτείας και της κοινωνίας", υπογράμμισε.

    Είδηση: 36708

    [04] Ξεκίνησε το κυνήγι των μεγαλο-οφειλετών

    Τεταρτη, 19 05 2010 18:47

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Νέες λίστες με ονόματα μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου φέρεται να συντάσσει το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας στο στόχαστρο των ελεγκτών, ελεύθερους επαγγελματίες από πολλές κατηγορίες που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολογίζουν ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα μπορέσουν να εισπράξουν περίπου τρία δισεκατομμύρια, μέσω διασταυρώσεων και δικαστικών αποφάσεων. Όμως, το ποσό αυτό είναι μόλις το ένα δέκατο από τα βεβαιωμένα χρονίζοντα χρέη που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισεκατομμύρια. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, οι εφορίες έχουν εντολή να περάσουν από κόσκινο δραστηριότητες που ανήκουν στο χώρο της παρα-οικονομίας.

    Συγκεκριμένα, με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού παρομοιάζει το υπουργείο οικονομικών τα κέρδη που θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο της παραοικονομίας, που φτάνει μέχρι το 40% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με το γ.γ του υπουργείου, κ. Δ. Γεωργακόπουλο: "Το μέγεθος της παραοικονομίας είναι περίπου 100 δις και αν πούμε ότι μπορούμε να εισπράξουμε το ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος στο μισό από αυτό, έχουμε καλύψει το χρέος και έχουμε και πλεόνασμα." Προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, στο στόχαστρο της εφορίας έχουν μπει ήδη οι ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται στο "κόκκινο" όπως

    - αρχιτέκτονες - καλλιτέχνες κέντρων διασκέδασης - ιδιοκτήτες μπαρ - ιδιοκτήτες εστιατορίων - ξενοδόχοι και - κατασκευαστές

    Μόνο από αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών, κάθε χρόνο το κράτος χάνει περίπου 30 δις από τη φοροδιαφυγή, ενώ στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να εισπραχθούν άμεσα 1,2 δις ευρώ, ενώ η εντολή που έχει δοθεί είναι ο νόμος να εφαρμόζεται με αυστηρότητα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι φοροτεχνικοί: "2 αποδείξεις που δεν θα κόβονται...σε έναν έλεγχο θα μπορούν να βάλουν λουκέτο στην επιχείρηση για 30 μέρες."

    Στον αγώνα για την ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι υπάλληλοι του υπουργείου πραγματοποιούν ελέγχους με διασταυρώσεις μέσω εντύπων Ε1 και Ε3 και ελέγχους για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες που αποσκοπούν στην είσπραξη επιπλέον 400 εκ. ευρώ το 2011 μέσω τεκμηρίων

    Επίσης, ακόμα 1,5 δις ευρώ στοχεύει να εισπράξει το υπουργείο οικονομικών από χρέη που προέρχονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές ή από φόρους που εκκρεμούν στα δικαστήρια και σύμφωνα με το κ. Δ. Γεωργακόπουλο απαιτείται η "οικιοθελής συμμόρφωση φορολογούμενων, αφού οι έλεγχοι θα ενταθούν..."

    Ήδη στο μικροσκόπιο των ελέγχων έχουν μπει περισσότερα από 8.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ, με τις συνολικές οφειλές να φτάνουν τα 20 δις ευρώ.

    Τέλος, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικων, ανοιχτές προς έλεγχο παραμένουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000 έως και 2003 που κανονικά παραγράφονταν στα τέλη Ιουνίου.

    Υπόθεση οφειλών του Τ. Βοσκόπουλου

    Την ίδια ώρα και μετάτο σάλο που ξέσπασε και οδήγησε σε παραίτηση την υφυπουργό Τουρισμού, στοιχεία για την υπόθεση των οφειλών προς την Εφορία του τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλου, συλλέγουν οι Εισαγγελείς, ώστε να διακριβώσουν αν πρέπει να ελεγχθούν ποινικά αρμόδιοι υπάλληλοι.

    Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, με τον αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα Εισαγγελέα πρωτοδικών, Παρασκευά Αδάμη, μελετούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης του τραγουδιστή, ώστε να αποφανθούν αν πρέπει να ελεγχθούν ποινικά δημόσια όργανα, για ολιγωρία στην άσκηση των καθηκόντων τους.

    Σε αυτήν την περίπτωση θα διαταχθεί η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, ώστε ταχύτατα να εντοπιστούν οι υπαίτιοι υπάλληλοι και να απαγγελθούν εναντίον τους κατηγορίες για την επί σειρά ετών εκκρεμότητα του τραγουδιστή.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 36736

    [05] Πέντε πορίσματα για το Βατοπέδι

    Τεταρτη, 19 05 2010 17:54

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Πέντε εκθέσεις όσα και τα κόμματα που μετέχουν στην εξεταστική για το Βατοπέδι θα περιλαμβάνει το πόρισμα της Επιτροπής που θα παραδοθεί την ερχόμενη Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής. Τα μέλη της Εξεταστικής δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν το πεδίο των πολιτικών ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων αναφορικά, με την εκχώρηση της Βιστωνίδας αλλά και τις ανταλλαγές ακινήτων του δημοσίου που ακολούθησαν με τη Μονή. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν ενισχύουν τα δεδομένα περί πολιτικών ευθυνών υπουργών και υφυπουργών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό ενώ τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα κάνουν λόγο με διαχρονικό σκάνδαλο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

    Δεν καταλήγουν σε κοινό πόρισμα

    Δεν θα καταλήξουν σε κοινό πόρισμα τα κόμματα που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή η οποία ερευνά το σκάνδαλο των ανταλλαγών με τη μονή Βατοπεδίου. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όπου διερευνήθηκε η δυνατότητα έκδοσης κοινού πορίσματος διαπιστώνεται ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το κατά πόσο η υπόθεση των ανταλλαγών χρήζει ποινικής διερεύνησης.

    Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη ποινικής διερεύνησης μέσα από τη συγκρότηση στο μέλλον ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για πρώην υπουργούς που εμπλέκονται στη έκδοση αποφάσεων για τις ανταλλαγές.

    Tο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιμένει στις θέσεις που είχε υιοθετήσει με την λήξη και της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Κιλτίδη ("αποχαρακτηρισμός" δάσους Ουρανούπολης), Μαγγίνα ("ανταλλαγή" ολυμπιακού ακινήτου), Αλογοσκούφη (ως προϊσταμένου της ΚΕΔ και του Π. Δούκα) και Μπέζα (χειρισμός της διαδικασίας επιστροφής στο Δημόσιο, των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή) και ποινικές ευθύνες στους κ.κ. Δούκα (αποδοχή της γνωμοδότησης των υπηρεσιών του που επεκύρωνε τις αποφάσεις του 2003 που ευνοούσαν τη Μονή, αλλά και παραίτηση από την έκδοση δικαστικής απόφασης για την πατρότητα της Βισθωνίδας), Μπασιάκο και Κοντό (δρομολόγηση των επίμαχων ανταλλαγών), Βουλγαράκη (προϊστάμενος του υπουργείου στο οποίο υπάγεται η χερσόνησος του Αγίου Όρους από πλευράς αρχαιολογικής προστασίας) και Ρουσόπουλου (εγκαλούμενου από ορισμένους ως συντονιστή της υπόθεσης).

    Η ΝΔ αν και δηλώνει ότι δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με ενημέρωση από βουλευτές της προσανατολίζεται κατ' αρχήν στη απόδοση πολιτικών ευθυνών.

    Από τη ΝΔ έγινε γνωστό ότι θα προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επειδή δεν υιοθέτησε τη γνωμοδότη του νομικού συμβουλίου του κράτους που υποδείκνυε τρόπους ανάκτησης ακινήτων.

    Επίσης επειδή δε διενεργήθηκαν επί 6 μήνες φορολογικοί έλεγχοι στη μονή Βατοπεδίου και επειδή όπως επισημαίνουν από τη ΝΔ στην εξεταστική αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε ένα αλλά περισσότερα ραντεβού με τον επιχειρηματία κ. Πάπιστα.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για τα θέματα της παραγραφής.

    Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, το κόμμα του θα προτείνει την περαιτέρω ποινική διερεύνηση για υπουργούς που έχουν υπογράψει υπουργικές αποφάσεις που σχετίζονται με τις ανταλλαγές και την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας ενώ θα γίνεται λόγος και για πολιτικές ευθύνες.

    Από τον ΛΑΟΣ, ο Θανάσης Πλεύρης δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις για τη στάση του κόμματος, έκανε όμως γνωστό ότι προσανατολίζεται στη ανάγκη περαιτέρω ποινικής διερεύνησης και στην απόδοση πολιτικών ευθυνών.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται στην ανίχνευση ποινικών ευθυνών, τόσο από τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, (για την προσυπογραφή αποφάσεων που παραιτούνταν της περιοχής της Βισθωνίδας για λογαριασμό του Δημοσίου), όσο και από τους κ.κ. Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, αναγνωρίζοντας, όπως και στο πόρισμα του 1998, την ανάγκη σύστασης προανακριτικής Επιτροπής.

    Το ΚΚΕ, με δεδομένη την απουσία για λόγους υγείας του Αντώνη Σκυλλάκου από την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν έχει ακόμα σκιαγραφήσει τη στάση του, σε ό,τι αφορά την ανίχνευση ποινικών ευθυνών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36733

    [06] Αλλαγές στο θέμα της βουλευτικής ασυλίας

    Τεταρτη, 19 05 2010 17:12

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Άρση ασυλίας για δύο βουλευτές, μετά από αίτημά τους, ψήφισε η Βουλή και συγκεκριμένα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θωμά Ρομπόπουλου και του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη. Ο μεν πρώτος αντιμετωπίζει ποινική δίωξη εναντίον του για ανάρτηση διαφημιστικής πινακίδας της εταιρίας του κατά την προεκλογική περίοδο, σε σημείο που απαγορευόταν, ενώ ο δεύτερος κατηγορείται για πρόκληση τροχαίου.

    Σε άλλες ψηφοφορίες απορρίφθηκε η άρση ασυλίας για δύο υποθέσεις, που αφορούσαν συκοφαντική δυσφήμηση εκ μέρους του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αργύρη Λαφαζάνη, όπως και για το βουλευτή της ΝΔ, Γρηγόρη Αποστολάκου, το αδίκημα του οποίου αφορούσε απειλή και εξύβριση.

    Ενδιαφέρουσα ήταν η δήλωση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ότι θα αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής και θα διερευνάται αν η δίωξη του βουλευτή συνδέεται με την πολιτική του δράση και σε αντίθετη περίπτωση η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα εισηγείται την άρση της βουλευτικής ασυλίας.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36730

    [07] Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ:«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από ένα κόμμα ανανεωμένο, το οποίο προσπαθεί να λειτουργήσει στην ουσία και στην πολιτική και όχι στο θεαθήναι.»

    Τεταρτη, 19 05 2010 14:03

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Επτά μήνες σχεδόν και μέσα σε αυτούς τους 7 μήνες έχουμε δυο παραιτήσεις υφυπουργών και τρεις διαγραφές. Είναι καλό σημάδι αυτό;»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Κανείς δεν θα ήθελε να είναι έτσι. Αλλά στην πολιτική, αυτά είναι νομίζω μέσα στο πρόγραμμα και εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το να εξετάζεις σε κάθε περίπτωση του γιατί προέρχονται αυτά και τι πράγματι συμβολίζουν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάντως η παραίτηση της κας Γκερέκου νομίζω ότι και σε άσχημη στιγμή ήρθε για την κυβέρνηση και δεν λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς τα έξω.»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αναγνωρίζεται μια πολιτική ευαισθησία από πλευράς της κας Γκερέκου και της κυβέρνησης, ότι από την ώρα που τέθηκε ένα ζήτημα σε μια τέτοιου είδους στιγμή που αφορά οφειλές προς το δημόσιο δείχνει την πολιτική ευθιξία να φύγει από την κυβέρνηση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε το κόμμα και τα μάτια σας, αυτό θα μας βγάλει από τα δύσκολα. Πιστεύετε ότι στην παρούσα φάση αυτό ισχύει;»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στη θέση που θα έπρεπε να βρίσκεται και να αναπληρωθεί και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του κινήματος χρειάζονται κάποιες προεργασίες και να επιτευχθεί μια πρόοδος. Νομίζω ότι σε αυτό το δρόμο είμαστε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, αλλά το πολιτικό αποτέλεσμα το οποίο φτάνει στην κοινωνία εκεί που πρέπει να φτάσει δεν είναι αυτό το οποίο χρειάζεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και για να υποβοηθείται στο έργο της και για να επιβεβαιώνουμε και εμείς τον ρόλο μας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε μερικούς μήνες ακόμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είμαι σίγουρος ότι έχουν φτάσει στα δικά σας αυτιά αυτά που φτάνουν στα δικά μας αυτιά και αφορά συντρόφους σας που μιλούν για το κόμμα, για το ΠΑΣΟΚ και λένε τι γίνεται; Υπάρχει;»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Αν διερωτώνται και είναι μέσα στο ΠΑΣΟΚ αυτοί που λένε ότι αν υπάρχει, μάλλον είτε δεν το παρακολουθούν είτε δεν θέλουν να το παρακολουθήσουν. Η κριτική και αυτοκριτική που κάνω και εγώ ο ίδιος και η κριτική για το κόμμα έχει να κάνει με αυτό που επιθυμούμε να είναι. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας και μια μεγάλη προσπάθεια από ένα κόμμα ανανεωμένο το οποίο προσπαθεί να λειτουργήσει στην ουσία και στην πολιτική και όχι στο θεαθήναι, έτσι όπως το θέλουν κάποιοι ως ένας στοιχημένος μηχανισμός ο οποίος θα αθροίζεται εδώ ή εκεί. Αυτό το ΠΑΣΟΚ που έχουν κάποιοι στο μυαλό τους δεν μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ του σήμερα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα το οποίο να κάνει κριτική σε μια σειρά από αδυναμίες σε διάφορους τομείς του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε να βοηθά με αυτό τον τρόπο.»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Το ΠΑΣΟΚ κριτική κάνει. Αν αυτοί που το λένε νομίζουν ότι θα βγαίνει σήμερα ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου, ή το κίνημα για να κάνει τον αριστερό ψάλτη της κυβέρνησης, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μας ικανοποιεί ως προδιαγραφή. Η κριτική γίνεται εκεί που πρέπει να γίνεται και νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις εισακούεται από την κυβέρνηση, όχι πάντα βέβαια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν ξέρω αν χρειάζονται, υπάρχουν αριστεροί ψάλτες.»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Χρειάζονται ενδεχομένως και κάνουν και καλό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το συντεταγμένο κόμμα έχει αυτό τον ρόλο, έχει πολύ πιο σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε σχέση με αυτό που σας ανέφερα τις αδυναμίες σε τομείς του κυβερνητικού έργου, τις διακρίνετε και εσείς;»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Ναι βεβαίως και αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούμε να υποβοηθήσουμε αυτή τη στιγμή. Εμείς σήμερα καταγράφουμε, προτείνουμε για καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα και από εκεί και μετά είναι ευθύνη της κυβέρνησης του τι από αυτά προωθεί και τι υλοποιεί και όλοι κρινόμαστε από την λειτουργία μας -και κόμμα και κυβέρνηση-.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα περνάμε κάθε τρίμηνο μια αγωνία σε σχέση με το αν προχωράνε τα μέτρα που έχουμε πει έτσι ώστε να παίρνουμε τα χρήματα. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουμε;»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Νομίζω ότι τα πρώτα τρίμηνα θα είναι πιο δύσκολα, με την έννοια του ότι και αυτοί οι οποίοι μας ελέγχουν θα είναι πιο δύσπιστοι και εμείς θα είμαστε πιο δύσπιστοι σε σχέση με την προσπάθεια που κάνουμε και την αποτελεσματικότητά της. Πιστεύω ότι στις πρώτες δυο -τρεις επαληθεύσεις του ότι βρισκόμαστε στον δρόμο που υποσχεθήκαμε προς τη διεθνή κοινότητα θα κριθούν πάρα πολλά.»

    Είδηση: 36715

    [08] Έθαψαν στις Άλπεις την ανθρώπινη ύπαρξη

    Τεταρτη, 19 05 2010 11:48

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Φοβούμενοι ενδεχομένως το τέλος του κόσμου, Ευρωπαίοι επιστήμονες "έκρυψαν" το ψηφιακό μας γονιδίωμα, για τους ανθρώπους του μέλλοντος...Το πολύτιμο "ψηφιακό γονιδίωμα" αποθηκεύτηκε σε μυστικό υπόγειο οχυρό, βαθιά κάτω από τις Άλπεις για χρήση από τις μελλοντικές γενιές.

    Ορισμένοι άνθρωποι σκέφτονται μόνο το αύριο, αλλά άλλοι (ευτυχώς) προτιμούν να "βλέπουν" πολύ μακριά στο μέλλον. Ευρωπαίοι επιστήμονες, αρχειοφύλακες και βιβλιοθηκάριοι, φοβούμενοι μήπως κάποτε οι μελλοντικές γενιές δεν μπορούν να διαβάσουν τις ψηφιακές πληροφορίες που θα είναι αποθηκευμένες σε ξεπερασμένες πια τεχνολογίες, έθαψαν σε ένα μυστικό υπόγειο οχυρό, βαθιά κάτω από τις ελβετικές Άλπεις, ένα "ψηφιακό γονιδίωμα" που θα επιτρέψει στους ανθρώπους του μέλλοντος, αν ποτέ το χρειαστούν, να "ξεκλειδώσουν" ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών.

    Συνοδευμένοι από αυστηρούς μαυροντυμένους φρουρούς, οι επιστήμονες μετέφεραν την ψηφιακή "χρονοκάψουλα" στο λεγόμενο "ελβετικό Φορτ Νοξ", μέσα σε ένα λαβύρινθο από υπόγεια τούνελ και πέντε διαδοχικές ζώνες ασφαλείας και την απέθεσαν σε μια κρύπτη κάτω από τις πλαγιές όπου βρίσκεται το Γκστάαντ, ο δημοφιλής προορισμός για σκι της διεθνούς ελίτ.

    Το σφραγισμένο κουτί με τον κώδικα, κρυμμένο πίσω από μια πόρτα 3,5 τόνων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, περιέχει το "κλειδί", ώστε οι άνθρωποι του μέλλοντος να μπορούν να διαβάσουν τα απαρχαιωμένα ψηφιακά "φορμά".

    Σύμφωνα με τον Άνταμ Φαρκουχάρ, της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, έναν από τους δύο επιστήμονες της πληροφορικής ειδικούς στην αρχειοθέτηση, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την μεταφορά της "χρονοκάψουλας", "μπορούμε σήμερα να κατεβάσουμε από το ράφι και να διαβάσουμε τις σημειώσεις του Αϊνστάιν, αλλά σε 50 χρόνια από σήμερα, οι περισσότερες από τις σημειώσεις του Στέφεν Χόκινγκ θα είναι πιθανώς αποθηκευμένες μόνο ψηφιακά και ίσως δεν θα μπορούμε να έχουν καν πρόσβαση σε αυτές".

    Η φιλόδοξη πρωτοβουλία, κόστους 15 εκατ. ευρώ, αποτελεί το αποκορύφωμα του τετραετούς σχεδίου "Πλανήτες", που συνδυάζει την εμπειρία 16 ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, αρχείων και ερευνητικών ινστιτούτων, ώστε να διατηρηθεί η ψηφιακή "περιουσία" της ανθρωπότητας, καθώς οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν κάθε λίγο και λιγάκι ξεπερασμένο το υπάρχον υλικό και λογισμικό.

    Η "χρονοκάψουλα" που θάφτηκε κάτω από τις Άλπεις, περιέχει, σύμφωνα με τον Φαρκουχάρ, το ψηφιακό ισοδύναμο του γενετικού κώδικα των διαφορετικών ψηφιακών "φορμά" που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, γι' αυτό έχει αποκληθεί "ψηφιακό γονιδίωμα".

    Περίπου 100 GΒ δεδομένων -ισοδύναμα με 24 τόνους βιβλίων- έχουν ήδη δημιουργηθεί μέχρι τώρα για κάθε κάτοικο του πλανήτη μας. Όλος αυτός ο όγκος των ψηφιακών πληροφοριών αντιστοιχεί σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο CD. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη οδηγεί, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην απαξίωση και ουσιαστικά στην απώλεια (λόγω αδυναμίας πρόσβασης) ψηφιακών πληροφοριών αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

    Οι μελέτες δείχνουν ότι τα "φορμάτ" αποθήκευσης, όπως των CD και των DVD, διαρκούν μόνο γύρω στα 20 χρόνια. "Αντίθετα με τα ιερογλυφικά που είναι σκαλισμένα σε κάποια πέτρα ή έχουν γραφτεί με μελάνι σε μια περγαμηνή, τα ψηφιακά δεδομένα έχουν ζωή ετών όχι χιλιετιών", δήλωσε ο καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης Αντρέας Ράουμπερ, ένας από τους πρωτεργάτες της "χρονοκάψουλας". "Η αποτυχία να λάβουμε επαρκή μέτρα ψηφιακής διατήρησης τώρα, μπορεί να μας κοστίσει δισεκατομμύρια στο μέλλον", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία έχει καταστήσει ελεύθερα διαθέσιμο το κατάλληλο online λογισμικό για να επιτρέψει σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκωδικοποιεί δεδομένα που βρίσκονται σε απαρχαιωμένα ψηφιακά "φορμά".

    Χωρίς την ύπαρξη του κατάλληλου λογισμικού, καθώς και συμβατών λειτουργικών συστημάτων, δεν θα είναι δυνατή όχι μόνο η ανάγνωση, αλλά ούτε καν η επίγνωση του τι υπάρχει αποθηκευμένο σε ένα παλαιό δίσκο. Στόχος είναι η διατήρηση του "DNA" των ψηφιακών δεδομένων, με τη βοήθεια των κατάλληλων "εργαλείων" λογισμικού, ώστε να μην χαθούν οριστικά ιστορικές ψηφιακές "μνήμες" τον επόμενο αιώνα ή και νωρίτερα. Είδηση: 36703

    [09] Ψυχική νόσος και κοινωνική προκατάληψη

    Τεταρτη, 19 05 2010 18:29

    Υγεια

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Ακόμα και στις μέρες μας η ψυχική νόσος μας φοβίζει και η κοινωνική προκατάληψη συνεχίζεται. Πολλές είναι οι οικογένειες που ακόμα δυσκολεύονται να μιλήσουν ανοιχτά για την κατάσταση, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι. Το στίγμα και η κοινωνική προκατάληψη "κυνηγούσε" πάντα τους ψυχικά ασθενείς και τους συγγενείς τους. Ίσως γιατί η κοινωνία δυσκολεύεται να καταλάβει τι είναι η αρρώστια της ψυχής.

    Η άγνοια προκαλεί φόβο - Το αντίδοτο στο φόβο είναι η γνώση

    Η ψυχολόγος Κασσιανή Βρεττού δήλωσε ότι "ο κόσμος το φοβάται κυρίως γιατί δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να το συνειδητοποιήσει. Δεν είναι ένα όργανο που νοσεί, που το βλέπει, που το αντιλαμβάνεται, είναι κάτι το οποίο ακόμα δεν μπορεί ο ίδιος μέσω της αντίληψής του να το κάνει καθαρό μέσα του, να καταλάβει τι είναι αυτό ακριβώς που έφταιξε και έφτασε σε αυτό το σημείο. Και γι' αυτό το λόγο δημιουργείται αυτή η σύγχυση και υπάρχει πάντα και ένα στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια, γιατί φοβούνται και θεωρούν ότι αρρωσταίνει το μυαλό που είναι το βασικό όργανο του ανθρώπου".

    Η άγνοια προκαλεί φόβο. Όμως η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουμε.

    Η υπεύθυνη ξενώνα ΣΟΨΥ Μαρία Κανέλλη τόνισε ότι "όταν ξεκίνησα να δουλεύω στο χώρο είχα κι εγώ ταμπού. Φοβόμουνα τους ανθρώπους που έχουν ψυχική νόσο. Μέχρι να μάθω πως δεν πρέπει να τους φοβάμαι, ότι πρέπει να 'μαι δίπλα τους, ούτε να τους λυπάμαι, είναι είπαμε άνθρωποι ιδιαίτεροι, με μια ιδιαιτερότητα, ίσοι όμως με μας. Δε νομίζω ότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Για τις οικογένειες είναι ταμπού. Είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι το έχουν ξεπεράσει και μιλάνε για το πρόβλημα των ανθρώπων τους. Έχω γνωρίσει πολλές οικογένειες στα κεντρικά γραφεία που ήμουνα πραγματικά φοβούνται, ντρέπονται".

    Οι οικογένειες που συμμετείχαν στο Σύλλογο οικογενειών για την ψυχική υγεία όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια ήταν μόλις 25, σήμερα φτάνουν τους 1.000.

    Το αντίδοτο στο φόβο είναι η γνώση. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να προσφέρουν, αρκεί να τους δείξουμε τον τρόπο.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 36735

    [10] Οι Πυρήνες πίσω από τις βόμβες σε Κορυδαλλό και Θεσσαλονίκη

    Τεταρτη, 19 05 2010 17:33

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού και στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης ανέλαβε με προκήρυξή της στο διαδίκτυο η οργάνωση " Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Ο συντάκτης της προκήρυξης, στο κείμενό του κάνει εκτενή αναφορά και στα επεισόδια στο κέντρο της Αθηνάς στα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο οι τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας Marfin στην οδό σταδίου.

    "...Βάλαμε στο στόχαστρο "παλαιάς" κοπής μηχανισμούς της εξουσίας. Ταυτόχρονα μέσα απ΄ τα χτυπήματα μας, θέλουμε να θέσουμε σε κίνηση μία απ΄ τις βασικές μας προτεραιότητες που είναι η άμεση απελευθέρωση των αιχμάλωτων κρατούμενων. Για αυτό το λόγο δύο πυρήνες μας, επέλεξαν να επιτεθούν στις φυλακές Κορυδαλλού και στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης."

    Συγκεκριμένα, στην προκήρυξη που έστειλαν στο indymedia, τα μέλη της οργάνωσης κάνουν εκτενή αναφορά στα οικονομικά μέτρα και της κοινωνικής κρίσης που αυτά επιφέρουν, ενώ στρέφονται εναντίον των πολιτικών, της δικαιοσύνης, την οποία χαρακτηρίζουν ως "δικαστική μαφία" και των φυλακών, ενώ ο συντάκτης κάνει λόγο και για τις συλλήψεις των μελών της οργάνωσης, του "Επαναστατικού Αγώνα και του Σίμου Σεϊσίδη από την αστυνομία.

    "Η διαφθορά του δημοκρατικού συστήματος εμφανίζουν τις πρώτες συνέπειες. Η θεαματική αλλοτρίωση δεν είναι πλέον ικανή να καλύψει την σφοδρή οικονομική εκμετάλλευση που επέρχεται".

    Βολές κατά της Δικαιοσύνης

    "Η δικαστική μαφία προστατεύει το σύστημα και "εξορίζει" τις αντιφάσεις του στέλνοντας τες φυλακή. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τις αλαζονικές μορφές των δικαστικών. Όντας ένα απ' τα βασικότερα δομικά συστατικά του κράτους, οι δικαστές αποτελούν μια κλειστή κλίκα που λειτουργεί ως ιερατείο. Πολεμάμε την δικαιοσύνη τους όχι γιατί είναι απλά άδικη, αλλά γιατί ο αξιακός κώδικας του συστήματος που εκφράζει είναι εχθρικός με τον δικό μας."

    Για τις φυλακές

    "Η στέρηση της ελευθερίας κινήσεων μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον ,είναι μια συνθήκη απόλυτων περιορισμών. Η φυλακή ουσιαστικά είναι μια μετα-κοινωνία με ένα ολόκληρο σύστημα κανόνων να ορίζουν την καθημερινότητα των εγκλείστων. Οι κρατούμενοι από άνθρωποι γίνονται αριθμοί μητρώων και η ταυτότητα τους είναι η χρονική διάρκεια της ποινής τους. Εκεί θα παρακολουθούνται και θα επιτηρούνται σχεδόν επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Οι φυλακές είναι μηχανισμοί εκδίκησης και φόβου. Δε παραδίδουν μαθήματα ηθικής αλλά εξευτελισμού και ακρωτηριασμού της αξιοπρέπειας", αναφέρει ο συντάκτης.

    Για τις συλλήψεις

    Τα μέλη της οργάνωσης στο κείμενο τους, βάλουν και κατά των αστυνομικών επιχειρήσεων. "Η αρχή έγινε με τη σύλληψη ατόμου στο Βόλο με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση μας, που συνοδεύτηκε από ηχηρούς τίτλους και θορυβώδη δημοσιεύματα "έπιασαν το συντάκτη των πρώτων προκηρύξεων" και άλλα παρόμοια. Σε αυτήν την περίπτωση η φαινομενική "επιτυχία" της αντιτρομοκρατικής συνοδεύτηκε και από τις αντίστοιχες φωτογραφικές αναρτήσεις του "επικίνδυνου τρομοκράτη". Στη συνέχεια ακολούθησε η θεαματική υπερπαραγωγή της "εξάρθρωσης" του Επαναστατικού Αγώνα με πρωταγωνιστές, διωκτικές αρχές, εισαγγελείς και δημοσιογράφους που επιθυμούσαν να πάρουν τη ρεβάνς ενάντια στο αντάρτικο πόλης."

    Είδηση: 36732

    [11] Στον εισαγγελέα οι υποθέσεις ατασθαλιών σε ΟΣΕ και ΕΛΤΑ

    Τεταρτη, 19 05 2010 16:52

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Εντολή για εντατικούς ελέγχους και παραπομπή στη δικαιοσύνη, όλων των υποθέσεων κακοδιαχείρισης στα ΕΛΤΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή και σημερινά δημοσιεύματα για ατασθαλίες την περίοδο 2004-2009.

    «Χθες, χαρακτήρισα, ως παράδειγμα κακοδιαχείρησης και φαυλότητας, τον ΟΣΕ. Να προσθέσω, σήμερα, ότι τέτοιο παράδειγμα είναι και τα ΕΛΤΑ. Αυτά που πρέπει να κάνουμε, τα κάνουμε, κάνουμε αλλαγές και αποδίδουμε ευθύνες και όπου χρειάζεται, παρεμβαίνει ο εισαγγελέας. δόθηκαν εντολές στον πρόεδρο των ΕΛΤΑ να πάρει γρήγορες αποφάσεις. Πάρθηκε στέλεχος του Οργανισμού. Η έρευνα συνεχίζεται. Δυστυχώς, αυτό είναι το πρόβλημα του κράτους και του Δημοσίου και πρέπει να δίνουμε λύσεις».

    Δημ. Ρέππας

    Ο κ. Ρέππας δήλωσε, επίσης, ότι κάποιες αποθήκες του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο είχαν μισθωθεί από τον «Αθήνα 2004» για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαν καταβληθεί πέρσι ενοίκια 4,5 εκατ. ευρώ, αλλά από τότε και μετά φαίνεται ότι κάποιοι κάνανε προφορικές συμφωνίες με ιδιώτες και, ενώ τις χρησιμοποιούν αυτοί, ο ΟΣΕ πληρώνει και το νερό και το ρεύμα».

    Σε ότι αφορά την υπόθεση Βγενόπουλου, ο υπουργός ανέφερε ότι όποιος έχει επιλέξει τη δημόσια ζωή και την πολιτική, γνωρίζει ότι είναι εκτεθειμένος και στην κακόπιστη κριτική. «Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι έτοιμα να ελεγχθούν και να αποδεχθούν τις ευθύνες τους αν υπάρχουν», είπε. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Διαγωνισμού για την άγονη γραμμή ήταν η ίδια και ότι ο ίδιος δεν την άλλαξε. «Σκεφθείτε, αν την είχα αλλάξει πριν γίνει ο διαγωνισμός», πρόσθεσε. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι παρακαλεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εντρυφήσουν στον φάκελο και ο ίδιος θα πρωτοστατήσει στην απόδοση ευθυνών.

    Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα λειτουργίας του Υπουργείου, είπε ότι υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες των κτηρίων, που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και επετεύχθη κέρδος 17%, ενώ υπήρξαν μεγάλες περικοπές και στα έξοδα καθαριότητας και φύλαξης των κτηρίων του υπουργείου.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36731

    [12] Διπλό φονικό στην Κρήτη

    Τεταρτη, 19 05 2010 16:48

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Πράξη επαγγελματία δολοφόνου, δείχνει το διπλό φονικό, με θύματα έναν 55χρονο εφοριακό και την νεαρή αλλοδαπή φίλη του που βρέθηκαν δολοφονημένοι με σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος, γυμνοί και δεμένοι σε εξοχική μεζονέτα έξω από το χωριό Κόξαρη.

    Η άγρια δολοφονία του ζεύγους, αποκαλύφθηκε, όταν ο γιος του 55χρονου εφοριακού, που εργαζόταν στην Ά ΔΥΟ Χερσονήσου και ήταν πατέρας τριών παιδιών, αντίκρισε νεκρό τον πατέρα του και την νεαρή του φίλη.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο άτυχος άνδρας που ήταν ημίγυμνος, είχε δεχτεί σφαίρες από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι, ενώ οι εκτελεστές τον είχαν δέσει στο καλοριφέρ.

    Η 30χρονη σύντροφός του, εντοπίστηκε στον όροφο της μεζονέτας, πυροβολημένη και αυτή, σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι και το στήθος, ενώ ήταν γυμνή.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας, από τα ευρήματα στο χώρο του διπλού φονικού, ο δράστης ή οι δράστες, πρέπει να μπήκαν στο σπίτι από κάποια ανασφάλιστη είσοδο, ενώ όπως φαίνεται ίσως και να ήξεραν τα κατατόπια ή ακόμη και να ήταν γνωστοί του ζευγαριού. Αυτή την εκτίμηση ενισχύει και το γεγονός ότι το όπλο του εγκλήματος ανήκε στον 55χρονο εφοριακό υπάλληλο, που το είχε μαζί του για λόγους ασφαλείας.

    Επίσης ενδεικτικό είναι και το στοιχείο, ότι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης και το σπίτι δεν ήταν αναστατωμένο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δράστες δεν είχαν κίνητρό τους τη ληστεία.

    Η υπόθεση έχει προκαλέσει την αναστάτωση και τον φόβο των κατοίκων της μικρής κοινωνίας των Γουβών του νησιού, ενώ οι διωκτικές Αρχές ερευνούν την υπόθεση προς κάθε κατεύθυνση, εξετάζοντας όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι έρευνες θα ξεκινήσουν από το περιβάλλον των γνωστών, τόσο του 55χρονου, όσο και της νεαρής Βουλγάρας, δεδομένου ότι το πρώτο κίνητρο που εξετάζεται είναι οι προσωπικές ή οικονομικές διαφορές. Είδηση: 36729

    [13] Έτοιμες οι γραμμές Μετρό Χολαργός-Αγία Παρασκευή

    Τεταρτη, 19 05 2010 16:34

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Mέσα στον προσεχή Ιούνιο θα δοθεί στην κυκλοφορία ο σταθμός του Μετρό στον Χολαργό, ενώ τον Σεπτέμβριο ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής. Έργα προϋπολογισμού 10,3 δισ. ευρώ θα δημοπρατήσει από φέτος έως το 2012 το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Ρέππας.

    Στις αρχές του νέου χρόνου εκτιμάται ότι το Υπουργείο θα δημοπρατηθεί η νέα γραμμή V του Μετρό, που θα ξεκινά από το Άλσος Γαλατσίου, θα φθάνει στο Σύνταγμα και θα καταλήγει στο Μαρούσι. Στόχος του Υπουργείου Mεταφορών είναι να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη γραμμή και οι συνοικίες του Βύρωνα και της Καισαριανής.

    Σταδιακά θα αρχίσουν να παραδίδονται, έως το Μάρτιο του 2011, οι νέοι σταθμοί του Μετρό στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, το Ελληνικό, το Περιστέρι, την Ανθούπολη και το Χαϊδάρι. Αν ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση, τι θα γίνει τελικά με την κοινοπραξία που έχει αναλάβει ύστερα από διαγωνισμό την κατασκευή των ηλεκτρονικών συστημάτων στους συγκεκριμένους σταθμούς, καθώς στη συγκεκριμένη κοινοπραξία μετέχει και η Siemens. Την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Μεταφορών διευκρίνησε ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια για έργα ύψους 7.400.000.000 ευρώ από διάφορα προγράμματα και προτεραιότητα θα δοθεί στην επαρχία. Ήδη, δημοπρατείται το οδικό έργο Καρτέρι - Πάργα, ενώ προχωρά ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καστελίου καθώς και άλλα έργα. Τέλος, επανασχεδιάζεται η επέκταση της Αττικής Οδού προς τα Μεσόγεια με βάση τις νέες ανάγκες και τις προβλέψεις του ρυθμιστικού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36727

    [14] Πακιστάν: Μάχες με Ταλιμπάν

    Τεταρτη, 19 05 2010 16:28

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα Τετάρτη στην περιοχή Ορακζάϊ του βορειοδυτικού Πακιστάν, μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών Ταλιμπάν, όταν οι τελευταίοι πραγματοποίησαν επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο.

    Σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και δεν έχουν διασταυρωθεί ακόμα, περίπου 200 Ταλιμπάν πραγματοποίησαν την επιδρομή, ενώ 40 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, όταν η άλλη πλευρά κάνει λόγο για δύο νεκρούς στρατιώτες, μετά από μάχες τρίωρης διάρκειας.

    Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο Πακιστάν ο σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζιμ Τζόουνς και ο διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα, με θέμα συζήτησης με την κυβέρνηση της χώρας, τη λήψη μέτρων πίεσης προς τους Ταλιμπάν, μετά την πρόσφατη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην Τάϊμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 36725

    [15] Φοιτητικές εκλογές σήμερα

    Τεταρτη, 19 05 2010 16:04

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, σε όλες τις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στα διοικητικά συμβούλια των σχολών τους. Οι κάλπες άνοιξαν νωρίς το πρωί και θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου. Οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταδίδουν η κάθε μία ξεχωριστά όλα τα αποτελέσματα.

    Ξεχωριστά αποτελέσματα και φέτος

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στους φοιτητικούς συλλόγους των σχολών τους. Οι κάλπες άνοιξαν νωρίς το πρωί και θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου. Η μεγαλύτερη προσέλευση των φοιτητών και σπουδαστών αναμένεται αργά το απόγευμα.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το πρωί υπήρξε ένταση μεταξύ μελών των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ με αφορμή τον τρόπο ψηφοφορίας.

    Η ΔΑΠ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την ΠΑΣΠ για επιχείρηση αλλοίωσης του αποτελέσματος. Ωστόσο, μέλη της ΠΑΣΠ, που είναι πρώτη δύναμη στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, υποστηρίζουν ότι είναι εκ του πονηρού οι αιτιάσεις της ΔΑΠ.

    Παρά το γεγονός ότι οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές γίνονται υπό τη σκιά των νέων οικονομικών μέτρων, αυτό δεν φαίνεται να συμβάλει στην αύξηση της προσέλευσης των φοιτητών στις κάλπες. Πάντως, οι παρατάξεις περιμένουν ότι θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τα νέα οικονομικά μέτρα.

    Ωστόσο, αρκετά μέλη παρατάξεων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ποσοστό της αποχής.

    Οι κάλπες θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου και ήδη οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταδίδουν η κάθε μία ξεχωριστά όλα τα αποτελέσματα.

    Δυσοίωνες είναι και φέτος οι προβλέψεις για κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα και συγκρότηση της ΕΦΕΕ, παρά το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές εκφράζονται θετικά για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και ειδικά της ΕΦΕΕ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36724

    [16] Τους πυροβόλησε γιατί δεν του έδιναν δανεικά

    Τεταρτη, 19 05 2010 15:41

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Οικονομικά προβλήματα είναι η αιτία της οικογενειακής τραγωδίας που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή του Ν. Ηρακλείου, όταν ένας ηλικιωμένος έστησε καρτέρι θανάτου στον γαμπρό και την αδερφή του, σκοτώνοντας τον ένα και τραυματίζοντας την άλλη, επειδή αρνούντο να του δανείσουν τα χρήματα που τους ζητούσε επίμονα.

    Συγκεκριμένα, η οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε περίπου είκοσι λεπτά πριν από τις εννέα το βράδυ της Τρίτης, όταν ο 62χρονος δράστης έστησε καρτέρι στην 64χρονη αδερφή του και τον 74χρονο σύζυγό της έξω από το σπίτι τους στην οδό Αίνου 20.

    Μόλις τα ανυποψίαστα θύματά του πλησίασαν, ο δράστης, χωρίς να τους πει κουβέντα, έβγαλε ένα πιστόλι από την τσέπη του και άρχισε να τους πυροβολεί.

    Από τις σφαίρες έχασε τη ζωή του ο 74χρονος, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε η ηλικιωμένη γυναίκα που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλεύεται, ενώ σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.

    Όσον αφορά στον δράστη, αμέσως μετά την πράξη του, πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και παραδόθηκε.

    Όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας που τον ανέκριναν, ο λόγος που τον οδήγησε στο να βάψει τα χέρια του με το αίμα του ζευγαριού, ήταν ότι δεν τον δάνειζαν τα χρήματα που τους είχε ζητήσει.

    Ο ίδιος είπε ότι, παλαιότερα είχε καταστήματα τα οποία όμως έκλεισε και από τότε αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με τις καταθέσεις μαρτύρων, ο δράστης και κατά το παρελθόν είχε δημιουργήσει προβλήματα στο άτυχο ζευγάρι, προκαλώντας μικροεπεισόδια και επιμένοντας φορτικά για δανικά χρήματα.

    Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής που τον εξέτασαν, ο 62χρονος δράστης του φονικού θα εξεταστεί και από ψυχίατρο, δεδομένου ότι ίσως και να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα που τον οδήγησαν να διαπράξει ένα έγκλημα για ασήμαντη αφορμή.

    Ο ηλικιωμένος δράστης, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Είδηση: 36728

    [17] Και άλλος στρατηγός στη φυλακή για τη Βαριοπούλα

    Τεταρτη, 19 05 2010 19:26

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Ένας ακόμη ανώτατος στρατιωτικός, που κατηγορείται για την εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος, με την κωδική ονομασία "Βαριοπούλα", οδηγήθηκε στις φυλακές.

    Πρόκειται για τον πρώην υποδιοικητή της Τουρκικής Ακαδημίας Πολέμου, αντιστράτηγος Γιουρνταέρ Ολτζάν, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τη συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος, γνωστή ως υπόθεση «Βαριοπούλα».

    Ο στρατηγός προσήλθε στο Δικαστικό Μέγαρο του Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη όπου και κρατήθηκε, προκειμένου να μεταφερθεί στις στρατιωτικές φυλακές του Χάσνταλ. Πρόκειται για τον 29ο συλληφθέντα για την υπόθεση, που προέβλεπε και την πρόκληση επεισοδίου στο Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

    Ο δικηγόρος του στρατηγού Ολτζάν κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης του πελάτη του επικαλούμενος τον κίνδυνο «ανηκέστου βλάβης» της υγείας του στρατηγού

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36737

    [18] Παπανδρέου: Απαιτούνται νέα μοντέλα ανάπτυξης

    Τεταρτη, 19 05 2010 14:32

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Η αντιμετώπιση της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης απαιτεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο Ετήσιο Συνέδριο για το κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, αλλά και να αναδειχθεί η περιοχή σε ενεργειακό κόμβο, σε κόμβο τουρισμού, καθώς και στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Η Μεσόγειος υπήρξε ιστορικός χώρος ζύμωσης πολιτισμών

    Για την επίσκεψη του σήμερα στο Λίβανο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, καθώς θα διευρύνει αυτή την πρωτοβουλία και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης.

    Στο τέλος του μηνός θα παρουσιάσει τους άξονες αυτής της πρωτοβουλίας στη Βαρκελώνη, για την ανάδειξη μιας νέας στρατηγικής για τη Μεσόγειο, ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις, για τη δημιουργία ενός ταμείου για τη Μεσόγειο και τη δημιουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για την πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή.

    "Η Μεσόγειος που ανέκαθεν υπήρξε ιστορικός χώρος ζύμωσης πολιτισμών μπορεί να προβάλει τη συνεργασία παρά τις αντιθέσεις, ενώ οι κλιματικές αλλαγές είναι μια ευκαιρία ώστε να απαντήσουμε σε αυτές με τη συνεργασία", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ακόμη, ανέφερε ότι για αυτό το θέμα με τον κ. Ερντογάν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ώστε , όπως είπε, να φέρουμε κοντά κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πολίτες και φορείς και στόχος είναι η διαμόρφωση συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας.

    Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι εργασίες της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, οι οποίες θα αποτελέσουν και ένα πρότυπο ενόψει της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μεξικό, η οποία έπεται.

    Με μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι "πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ενώ από τη μεριά του ο πρωθυπουργός είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο μάτι".

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το μη δεσμευτικό σύμφωνο το οποίο τελικά συνήφθη στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη ανέβαλε τις δεσμεύσεις και τις λύσεις για το μέλλον και τόνισε ότι χρειάζεται να δουλέψουμε πιο σκληρά ώστε τελικά να παρθούν αποφάσεις:

    Για το περιβάλλον που απειλείται

    Έτσι δείχνουμε ότι οι ηγεσίες του πλανήτη μπορούμε να αποφασίζουμε και συνεπώς στους πολίτες δίνεται η αίσθηση της ασφάλειας, της σιγουριάς και της προοπτικής.

    "Το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν είχε θετική απάντηση στην Κοπεγχάγη", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας, ότι το μοντέλο ανάπτυξης του πλανήτη έχει εξαντληθεί.

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία ώστε να συνδυαστεί η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να φύγουμε από την κρίση μέσω της συνδυαστικής αντιμετώπισης της φτώχειας, της προοπτικής ανάπτυξης στις φτωχές χώρες και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες".

    Μεσόγειος

    Αναφερόμενος στη Μεσόγειο ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "πρέπει να σώσουμε το περιβάλλον, ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομία είπε ότι ο νότος της Ευρώπης είναι αντιμέτωπος με την απροθυμία και το φόβο των αγορών".

    Κερδοσκοπία

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "εκτός από την κερδοσκοπία υπάρχει και η καλοπροαίρετη, αλλά με φόβο, αντιμετώπιση αυτών των οικονομιών από τις αγορές, καθώς το οικονομικό τους μοντέλο είναι παρωχημένο. Η Ελλάδα βιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο την ανάγκη αλλαγής οικονομικού μοντέλου και η αλλαγή της οικονομίας είναι μονόδρομος με αξιοποίηση του πλούτου και την επένδυση σε νέες πράσινες τεχνολογίες και προϊόντα".

    Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν υπέρ του πολίτη, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ προτεραιότητα είναι η πράσινη ανάπτυξη και ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι "η κυβέρνηση σε έξι μήνες πραγματοποίησε μεγάλες αλλαγές και θα προχωρήσει στο χτύπημα της γραφειοκρατίας, αλλά και σε αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Τα οικονομικά μέτρα είναι επώδυνα, ωστόσο ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ Είδηση: 36718

    [19] Πυρκαγιά σε κατάστημα στο Παλαιό Φάληρο

    Τεταρτη, 19 05 2010 13:58

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Ένας άνθρωπος υπέστη σοβαρά εγκαύματα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, σε ισόγειο κατάστημα με χαρτικά, στην οδό Αγγελίδου 16-18 στο Παλαιό Φάληρο. Ο τραυματίας διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, ενώ στο τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που καταβάλουν προσπάθειες για την κατάσβεσή της.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά δεν είναι μεγάλη, αλλά έχει πολύ πυκνό μαύρο καπνό, λόγω των εύφλεκτων υλικών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36716

    [20] ΕΝΑΕ: Ηχηρό όχι στον Καλλικράτη

    Τεταρτη, 19 05 2010 13:05

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Ειδική συνεδρίαση για το θέμα του σχεδίου "Καλλικράτης", πραγματοποίησε η ΕΝΑΕ, ενώ για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των εκπροσώπων των Τοπικών Ενώσεων στην ΚΕΔΚΕ. Ωστόσο, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, μετά την εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, για ΟΧΙ επί της αρχής, στο σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

    Η ανακοίνωση της ΕΝΑΕ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της 19ης Μαΐου 2010 με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το Πρόγραμμα "Καλλικράτης" αποφάσισε τα ακόλουθα:

    Εμμένει στις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων του που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και επιμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα συνέδρια αυτά για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετεξέλιξή της σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

    Διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών θέσεων και προτάσεών μας, οι οποίες και γραπτώς δόθηκαν και εκτεταμένα αναπτύχθηκαν, όποτε κληθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.

    Και όλα αυτά παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του κ. Υπουργού Εσωτερικών για συνδιαμόρφωση του Καλλικράτη, η οποία θα στηριζόταν και σε βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ. Και ενώ αναμέναμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός, αγνοώντας μας, προχώρησε σε αιφνιδιαστική κατάθεσή του στη Βουλή.

    Κατόπιν τούτων, διακηρύσσει, για μια ακόμη φορά, ότι η ΕΝΑΕ παραμένει σταθερή στο όραμά της για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών αρχών και της περιφερειακής δημοκρατίας. Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ένα ηχηρό "όχι".

    Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρει το όνομα "Καλλικράτης", επιμένοντας στη διεκδίκηση μιας μεταρρύθμισης συνολικής που θα υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πολίτη.

    Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, προκειμένου να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμβολής του στην προσπάθεια για συνολική και ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση, αποφασίζει τη συμμετοχή δια του Πρόεδρου τη ς στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να προβάλει τις αποφάσεις των συνεδρίων μας και να καταθέσει τις προτάσεις όλων των παρατάξεων.

    Λόγω έλλειψης απαρτίας δεν έγινε η Γ.Σ της ΚΕΔΚΕ

    Ένταση υπήρξε στην έκτακτη γενική συνέλευση των εκπροσώπων των Τοπικών Ενώσεων στην ΚΕΔΚΕ, καθώς αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι Δήμαρχοι που πρόσκεινται στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ-Αυτοδιοικητικό Κίνημα, μετά την εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, για ΟΧΙ επί της αρχής, στο σχέδιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

    Λόγω έλλειψης απαρτίας δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η Γενική Συνέλευση των δημάρχων που είχε συγκαλέσει η ΚΕΔΚΕ.

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 36707

    [21] G8: Καμπάνες για επεισόδια, μετά από εννέα χρόνια

    Τεταρτη, 19 05 2010 15:42

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Xρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια για να υπάρξει καταδικαστική απόφαση, αλλά η συνολική ποινή σε 26 αστυνομικούς για επεισόδια του 2001 στη διάρκεια του "G8" στη Γένοβα, έφτασε τα 100 χρόνια φυλάκισης. Οι αστυνομικοί είχαν εισβάλλει τη νύχτα της 21ης Ιουλίου, σε σχολείο στο οποίο κοιμόνταν διαδηλωτές συνέλαβαν 93, ενώ τραυμάτισαν τους 80. Ακολούθως χάλκευσαν κατηγορίες με πλαστές και αναληθείς καταθέσεις, για δήθεν ανεύρεση βομβών μολότωφ και μεταλλικών ροπάλων.

    "Επιβεβαιώθηκε η ενοχή της ηγετικής ομάδας της αστυνομίας. Αυτή η απόφαση μας βοηθά να ξαναποκτήσουμε λίγη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη", δήλωσε η Χάιντι Τζουλιάνι, μητέρα του 19χρονου Κάρλο Τζουλιάνι διαδηλωτή που δολοφονήθηκε από 23χρονο καραμπινιέρο, στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί από τους καταδικασθέντες, από το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν προαχθεί σε κορυφαίες θέσεις της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της αστυνομικής ομάδας για την καταπολέμηση της μαφίας.

    Πρωτόδικα οι 26 είχαν αθωωθεί, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, χαρακτήρισαν την απόφαση "πρωτοφανή" και ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36721

    [22] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Παλαιστινιακό

    Τεταρτη, 19 05 2010 14:10

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Συναντήσεις μεταξύ Παλαιστινίων, Ισραηλινών και του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, διεξάγονται από τις 9 Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες. Ο Κ. Μίτσελ έγινε δεκτός σήμερα από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    Επίσης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ. Χθες Τρίτη ο απεσταλμένος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ στο Τελ Αβίβ, ενώ αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    "Αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις, είναι το θέμα των εποίκων, καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε το Μάρτιο, την κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών στην περιοχή Ραμάτ Σλόμο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κίνηση που οδήγησε σε αποχώρηση των Παλαιστινίων από τον προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν επίσης να ανακηρύξουν την ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 36717

    [23] Ρουμανία: Συλλαλητήριο ενάντια στη λιτότητα

    Τεταρτη, 19 05 2010 13:42

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα λιτότητας πραγματοποιούν σήμερα στη Ρουμανία, αρκετοί κλάδοι εργαζομένων, με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Βικτοριέι του Βουκουρεστίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακοινώσει μείωση κατά 25% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα, περικοπές της τάξης του 15% στις συντάξεις, μείωση κατά 15% των επιδομάτων ανεργίας, "ψαλίδισμα" των οικογενειακών επιδομάτων και μείωση στους μισθούς των εργαζόμενων σε κρατικές εταιρίες.

    Απεργιακό παρόν δίνουν και οι ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ, ενώ σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Δημοσιογράφων της Ρουμανίας MediaSind, αναφέρει ότι:

    "οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συμμετέχουν στη διαμαρτυρία, επειδή θεωρούν ότι θυσιάζονται τα δικαιώματα των μελών των εργατικών συνδικάτων παράνομα και ότι παραβιάζονται το Σύνταγμα, ο Εργατικός Κώδικας, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι εσωτερικοί και διεθνείς κανονισμοί εργασίας".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Agerpres

    Είδηση: 36710

    [24] Ιράν: Απεργία πείνας του Τζαφάρ Παναχί

    Τεταρτη, 19 05 2010 13:00

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Σε απεργία πείνας προχώρησε από την Κυριακή ο αντικαθεστωτικός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί στο Ιράν. Ο φυλακισμένος στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης από τις αρχές Μαρτίου, σκηνοθέτης, είναι υποστηρικτής του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιροσεΐν Μουσαβί.

    Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία στις προεδρικές εκλογές πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε πυροδοτήσει κύμα διαδηλώσεων και συγκρούσεων των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και των δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράν. Τα αιτήματα του φυλακισμένου απεργού πείνας, είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο, να δέχεται επισκέψεις από την οικογένειά του και να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους μέχρι την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο. Επίσης όπως καταγγέλει ο ίδιος τον κατηγορούν ότι είχε κινηματογραφήσει το κελί του, γεγονός που ο ίδιος αρνείται.

    Ο Τζαφάρ Παναχί έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων και το το βραβείο της Χρυσής Κάμερας για την ταινία του "Λευκό Μπαλόνι" στις Κάννες το 1995. Επίσης δύο Γάλλοι υπουργοί αιτήθηκαν (ανεπιτυχώς) την αποφυλάκισή του, για να πάρει μέρος στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ των Καννών, που αρχίζει σήμερα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 36706

    [25] Παρατείνονται 31/12 οι προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποθέσεων

    Τεταρτη, 19 05 2010 15:56

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Παρατείνονται μέχρι 31.12.2010 οι προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποθέσεων που λήγουν στις 30.6.2010. Σχετική εγκύκλιο που δίνει διευκρινίσεις για την παράταση των υποθέσεων αυτών απέστειλε το Yπουργείο Οικονομικών σε όλες τις εφορίες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο η παράταση αφορά κάθε είδους προθεσμίες παραγραφής όπως υποθέσεις χρήσεων 2000, 2001, 2002 και 2003, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία, όπως και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης.

    H παράταση αυτή δεν αφορά υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, κερδών από λαχεία, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ειδικού φόρου επί των ακινήτων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36723

    [26] Ενδιαφέρον Cosco για νέες επενδύσεις

    Τεταρτη, 19 05 2010 14:50

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Το έντονο ενδιαφέρον για επέκταση των δραστηριοτήτων της Cosco στην Ελλάδα αλλά και την ανάδειξη του Λιμανιού του Πειραιά σε βάση της εταιρείας για την ανάπτυξή της στην Ν.Α Ευρώπη, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γουέϊ Τζιαφού, στην υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη με την οποία συναντήθηκε το πρωί στον Πειραία. Ο Κάπταιν της Κινέζικης κρατικής εταιρίας πραγματοποιεί 4ήμερη επίσκεψη στην χώρα, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη.

    Επιχειρηματικά και ναυτιλιακά σχέδια για την Ελλάδα

    Για όλα τα επιχειρηματικά-ναυτιλιακά σχέδια που αφορούν την Κίνα με την Ελλάδα μίλησαν στον Πειραιά, η Λούκα Κατσέλη και ο πρόεδρος της Cosco κάπταιν Τζιαφού.

    Στην πολύωρη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη και εκπρόσωποι τουριστικών και επιχειρηματικών φορέων, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος, ο πρόεδρος της Coscoπου τυγχάνει και υψηλόβαθμο στέλεχος του Κ.Κ.Κ., τόνισε στην Υπουργό ότι τόσο η Coscoόσο και η Κίνα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, σε όλο το εύρος και το βάθος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, εφόσον επέλθει κάποια συμφωνία.

    Ο κος Τζιαφού εξέφρασε τη βούληση της εταιρείας του, να αναδείξει τον Πειραιά σε διεθνές εμπορευματικό Κέντρο και εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας του να επεκτείνει τις δραστηριότητες της και σε αλλά λιμάνια της χώρας, συμμετέχοντας στο διεθνή διαγωνισμό για τον Εμπορευματικό Σταθμό του Θριασίου.

    Ταυτόχρονα συζήτησε την προοπτική σε συνεργασία με τον ΟΛΠ να προχωρήσει σε ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος και των Logistics.

    Ο κος Τζιαφού σημείωσε ότι το πρώτο 4μηνο του 2010, ο τζίρος του λιμανιού του Πειραιά, υπό τη διαχείριση της Cosco, αυξήθηκε κατά 43% και ό,τι σήμερα, απασχολούνται 300 Έλληνες ενώ η προοπτική είναι ο διπλασιασμός του αριθμού των εργαζομένων.

    Αναφερόμενος στη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κος Τζιαφού δήλωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και η κινεζική αντιπροσωπεία ήρθε για να βοηθήσει.

    Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι είναι ευπρόσδεκτη η κινεζική συμμετοχή στα επιχειρηματικά σχήματα που ήδη δημιουργούνται, στο διεθνή διαγωνισμό για τον εμπορευματικό σταθμό του Θριασίου αλλά και γενικότερα για επενδύσεις στην Ελλάδα και χαρακτήρισε την Κίνα, στρατηγικό εταίρο.

    Συνάντηση με Κάρολο Παπούλια

    Ο πρόεδρος της Cosco στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε τις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, αλλά και στις εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, και απευθυνόμενος στον κ. Τζιαφού τον αποκάλεσε ένθερμο φίλο της Ελλάδας.

    Ο κ. Τζιαφού αφού εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που γίνεται δεκτός από τον κ. Παπούλια, υπενθύμισε την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου στην Κίνα τον Ιούνιο του 2008, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στην προώθηση της συνεργασίας της COSCO με την Ελλάδα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36719

    [27] Διευκρινήσεις από το ΙΚΑ

    Τεταρτη, 19 05 2010 13:57

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Απαντητική ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, εξέδωσε η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. στην οποία διευκρινίζει τα εξής:

    Το άρθρο 17 του Ν. 3846/2010 αφορά μόνο στους ασυνεπείς εργοδότες, ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και ρυθμίζει αποκλειστικά τη σχέση τους με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων δεν θίγονται, καθώς εξασφαλίζονται σε κάθε περίπτωση, με την υποβολή της ΑΠΔ.

    Θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος από το Ίδρυμα, η οποία θα διευκρινίζει κάθε λεπτομέρεια της διάταξης.

    Όπως αναφέρει το ΙΚΑ στην ανακοίνωσή του: "σκοπός της εν λόγω διάταξης, είναι η καταβολή εκ μέρους του εργοδότη, των απαιτητών εισφορών ή η ρύθμιση της οφειλής του, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις Ν. 3833/2010 (πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών), ώστε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβεί σε όλα εκείνα τα μέτρα για διασφάλιση των νομίμων συμφερόντων του, προς όφελος της κοινωνικής ασφάλισης και ιδιαίτερα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του". Είδηση: 36714


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 May 2010 - 16:58:12 UTC