Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα
  • [02] Δεκάδες νεκροί στην Ταϊλάνδη
  • [03] Συλλαλητήριο Κ.Κ.Ε στο Πεδίο του Άρεως
  • [04] Συνέντευξη Δ. Δρούτσα στην αυστριακή εφημερίδα KURIER
  • [05] Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα
  • [06] Βρέθηκαν νέα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ
  • [07] Ανακοινώσεις Μ. Ξενογιαννακοπούλου για το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα

    [01] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

    Σαββατο, 15 05 2010 12:32

    Ευρετήριο Άρθρου

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

    Συνέντευξη Ερντογάν, στην εφημερία «ΤΑ ΝΕΑ»

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού, ενώ λίγο νωρίτερα το ζεύγος Παπανδρέου παρέθεσε αποχαιρετιστήριο γεύμα στο ζεύγος Ερντογάν στο ξενοδοχείο Hilton. Την Παρασκευή, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή βούλησή τους για ουσιαστικά βήματα προς την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που επισφραγίστηκε με την πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και την υπογραφή 21 υπουργικών συμφωνιών συνεργασίας.

    "Η σημερινή ημέρα ήταν μεγάλη, τόσο χρονικά αλλά κυρίως ιστορικά. Η δουλειά που κάναμε άξιζε τον κόπο γιατί είχε πολύ θετικά αποτελέσματα", είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσφωνώντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη σύζυγό του και τους υπουργούς της Τουρκίας στο δείπνο που τους παρέθεσε ο ίδιος και η σύζυγός του Άντα στο εστιατόριο Διόνυσος, κάτω από την Ακρόπολη και στο οποίο παρέστησαν και τα μέλη του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου.

    Τέλος ο πρωθυπουργός καλωσόρισε ακόμη μία φορά τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους κάλεσε να ανταλλάξουν, όπως είπε, τις φιλικές τους κουβέντες μέσα στα πλαίσια της πατροπαράδοτης ελληνικής κουζίνας κάτω από την Ακρόπολη ενώ λίγο πρίν το επίσημο δείπνο, οι δυο πρωθυπουργοί πραγματοποίησαν επίσκεψη στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη.

    Δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων

    "Θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας", είπε μετά την συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    "Σήμερα έρχονται με "κλάδο ελαίας" και τον μεταφέρουν με F-16", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να λυθούν ειρηνικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου", ανέφερε ο ΣΥΝ σε κοινή δήλωση με το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας.

    Συνάντηση πρωθυπουργών Τουρκίας - Ελλάδας με διευθυντές εφημερίδων

    Το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με διευθυντές τουρκικών μέσων ενημέρωσης , ενώ την ίδια ώρα ο κ. Ερντογάν είχε παρόμοια συνάντηση με διευθυντές ελληνικών εφημερίδων.

    Ιστορική ημερομηνία χαρακτήρισε την ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στους διευθυντές Ελληνικών εφημερίδων.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα εξετάσει την πρόταση Παπανδρέου για την υποβολή των σχεδίων πτήσεων στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι αν εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, θα έχει γίνει ένα βήμα προς την ειρήνη.

    Είπε επίσης είπε ότι είναι πολύ εποικοδομητικές οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα επί κυβερνήσεων Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη Ερντογάν είναι μια νέα αρχή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα πρέπει να ξεπεράσουμε όσα μας χωρίζουν. Επίσης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία στον οικονομικό τομέα μεταξύ Αθηνάς και Άγκυρας.

    Υπογραφή Ερντογάν στο βιβλίο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

    Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία, ο κ. Ερντογάν, σε συμβολική τελετή στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, υπέγραψε στο βιβλίο της Ολυμπιακής εκεχειρίας, αισθανόμενος -όπως δήλωσε- "μεγάλη τιμή που θα μπορέσω να γράψω το όνομά μου στο βιβλίο αυτό, να βάλω κι εγώ την υπογραφή μου σε έναν κόσμο ειρήνης".

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι "οι 21 συμφωνίες, που υπογράφηκαν χθες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εμπεδώνουν μια νέα πορεία συνεργασίας και ειρήνης σε ό, τι αφορά την Ολυμπιακή εκεχειρία" και σημείωσε πως "η τελετή συνεχίζει και αναβιώνει την προσπάθεια για τη διάσωση του συμβολισμού της Ολυμπιακής εκεχειρίας και είναι σημαντικό ιστορικό γεγονός το ότι συνυπογράφει και η Τουρκία, καθώς έτσι γίνεται σαφές το κοινό μήνυμα, που θέλουμε να δώσουμε Ελλάδα και Τουρκία στην υφήλιο". Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει θερμά την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου, διότι "διατίθεται να προσφέρει όλη την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει η Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004". Όπως δήλωσε, "στην περίπτωση που κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ασφαλώς και θα χρειαστούμε την εμπειρία της Ελλάδας. Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξή της παρέχοντας μας την εμπειρία της".

    Απάντηση Δ. Χριστόφια στον Τ. Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας της δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι είναι κοινή η θέση Ελλάδας και Κύπρου για διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

    Για τη θέση Ερντογάν στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία με ταυτόχρονο άνοιγμα των λιμανιών της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι "δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν οποιεσδήποτε εξουσίες στη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου". Σημείωσε, δε, πως "τα λιμάνια στα κατεχόμενα δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντιπαροχή στην αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Εμείς -είπε ο κ. Χριστόφιας- έχουμε κατατεθειμένη ως αφετηρία, την πρόταση για παράδοση της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για τις θέσεις, που διατύπωσε για το κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

    Επισήμανε πως πρόκειται για "θέσεις αρχής και θέσεις στρογγυλές", από τις οποίες εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και η πλήρης ανάπτυξή τους.

    Είδηση: 36568

    [02] Δεκάδες νεκροί στην Ταϊλάνδη

    Σαββατο, 15 05 2010 17:25

    Στην Ταϊλάνδη, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στους δρόμους της χώρας, όπου διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συγκρούονται καθημερινά με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού. Για περισσότερους από 43 νεκρούς και 1.600 τραυματίες κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπχιζίτ Βετζαζίβα δήλωσε το Σάββατο ότι δεν υπάρχει θέμα "να υποχωρήσει" απέναντι στους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει μια συνοικία της Μπανγκόκ, παρά τον βαρύ απολογισμό των συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει 22 νεκρούς τις τελευταίες 48 ώρες.

    "Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε και να επιτρέψουμε σε όσους παραβιάζουν το νόμο και εξοπλίζουν μαχητές να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση", δήλωσε ο Αμπχιζίτ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

    Ο ίδιος τόνισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει την επιχείρησή του που άρχισε την Πέμπτη, και έχει ως στόχο να καταπνίξει και να απομονώσει τις χιλιάδες των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει μια γειτονιά στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Οι αρχές έχουν κόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και το νερό, και έχουν σταματήσει τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα των διαδηλωτών.

    Αυτά τα μέτρα "είναι τα πλέον κατάλληλα και θα διατηρηθούν, προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα", δήλωσε ο Αμπχιζίτ.

    Τονίζοντας τη θλίψη του, μετά το θάνατο 22 ανθρώπων από το βράδυ της Πέμπτης, από τους οποίους οι έξι έχασαν τη ζωή τους σήμερα, εκτίμησε ότι ο "καλύτερος τρόπος" για να μην επιδεινωθεί αυτός ο απολογισμός είναι να "τεθεί τέρμα στην διαδήλωση".

    Ο Αμπχιζίτ ανέφερε ακόμη ότι "ένοπλοι τρομοκράτες" έχουν εισχωρήσει στο κίνημα των "κόκκινων πουκάμισων" και επιτέθηκαν στην αστυνομία.

    Ένας φωτογράφος που εργάζεται για μια ταϊλανδέζικη καθημερινή εφημερίδα τραυματίστηκε σήμερα στα πόδια από πυροβολισμούς, ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης στην Μπανγκόκ, έγινε γνωστό από την εφημερίδα του.

    Ο Τσαϊουάτ Πουμπουάνγκ, φωτογράφος της εφημερίδας The Nation, είναι ο τέταρτος δημοσιογράφος που τραυματίζεται στην Μπανγκόκ σε δύο ημέρες, μετά από δύο άλλους ταϊλανδούς ρεπόρτερ και έναν καναδό κάμεραμαν.

    Ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Thomson Reuters είχε σκοτωθεί πριν από ένα μήνα.

    Ο Τσαϊουάτ Πουμπουάνγκ εισήχθη στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο πόδι, στο όριο του χώρου που έχει καταληφθεί από τα "κόκκινα πουκάμισα" στο κέντρο της πρωτεύουσας, δήλωσε ο Βίνα Θοπκρατζάε ένας από τους αρχισυντάκτες.

    Έχει "τραυματιστεί σοβαρά. Η σφαίρα χτύπησε ένα κόκαλο", δήλωσε ο αδελφός του.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36571

    [03] Συλλαλητήριο Κ.Κ.Ε στο Πεδίο του Άρεως

    Σαββατο, 15 05 2010 13:41

    Την πρότασή της για Λαϊκή αντίσταση και Λαϊκή συμμετοχή κατέθεσε η Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε, Αλέκα Παπαρήγα, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Πεδίον του Άρεως με αφορμή την οικονομική κρίση, και στο οποίο συμμετείχαν 52 Κομουνιστικά και Εργατικά κόμματα από όλων τον Κόσμο.

    Η κυρία Παπαρήγα κάλεσε τον λαό σε νέες κινητοποιήσεις και νέες μάχες και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να δίδεται καμιά εμπιστοσύνη, καμιά πίστη και καμία σημασία σε ότι λέει και υπόσχεται η κυβέρνηση. "Εκπονούν βάρβαρα μέτρα για να κρατήσουν μία ζωή", τόνισε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε πως "αν υποθέσουμε ότι η Οικονομία θα βγει γρήγορα από την κρίση, πάλι το τοπίο για τον λαό θα είναι χειρότερο".

    Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΚΚ Τουρκίας, του ΚΚ Λαών Ισπανίας, του Κόμματος Εργατών Βελγίου, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ έστειλαν 48 κομμουνιστικά και εργατικά Κόμματα.

    Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36570

    [04] Συνέντευξη Δ. Δρούτσα στην αυστριακή εφημερίδα KURIER

    Σαββατο, 15 05 2010 18:32

    Συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα KURIER έδωσε ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας. Ο κ. Δρούσας μεταξύ άλλων είπε: "Η Αυστρία μπορεί να είναι σίγουρη ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα όλα τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί εγγύηση για αυτό. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της. Αυτήν θέλουμε τώρα να αποκαταστήσουμε". Για τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας: "Είναι η απαρχή μιας νέας προσέγγισης. Συνεχίζουμε το πρότυπο που άρχισε ο Γ. Παπανδρέου στην περίοδο από το 1999 έως το 2004 ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος". Για την ΠΓΔΜ: "Η Αθήνα έχει συμβάλει από την πλευρά της, ώστε να είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός. Δυστυχώς, η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει τηρήσει μέχρι τώρα ανάλογη εποικοδομητική στάση."

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36574

    [05] Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

    Σαββατο, 15 05 2010 11:45

    Διεθνής είναι ο απόηχος της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ενώ εκτενείς αναφορές στη φιλική συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και στα όσα ανέφεραν στην κοινή συνέντευξη τύπου, κάνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τις προσπάθειες για οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βλέπουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες στα σχετικά δημοσιεύματά τους.

    Η φιλική ατμόσφαιρα κυριάρχησε μεταξύ των δύο πρωθυπουργών αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, η οποία έχει τίτλο "Ο όρος οικουμενικός δε με ενοχλεί" αναφερόμενη στη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν. "Στην ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα υπεγράφησαν 22 συμφωνίες και καταργήθηκε η βίζα για όσους έχουν πράσινη κάρτα."

    Για ιστορική συνεργασία με την Αθήνα κάνει λόγο η Ζaman και η Μilliyet μιλά για νέα σελίδα στο Αιγαίο.

    Σε σύμβολο ειρήνης πρέπει να αναχθεί το Αιγαίο αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. "Στην ιστορική επίσκεψη της Αθήνας, ο πρωθυπουργός Ερντογάν έκανε έκκληση για μείωση των εξοπλισμών. Τόνισε ότι Αιγαίο δεν πρέπει να μας χωρίζει, αλλά να μας ενώνει και να είναι σύμβολο ειρήνης."

    Την τουρκική παροιμία "Οι γείτονες έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον" δανείζεται για τον τίτλο της η Yeni Safak, ενώ η γαλλική Figaro σημειώνει "Ο Ερντογάν στην Αθήνα, ένα μεγάλο βήμα εκ των προτέρων."

    "Ο Τούρκος πρωθυπουργός καλεί για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών στην ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα" τιτλοφορείται το άρθρο του Guardian.

    Στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εστιάζει η Deutche Welle, η οποία αναφέρει "Ελλάδα και Τουρκία κάνουν σταθερά βήματα για καλύτερες σχέσεις".

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 36567

    [06] Βρέθηκαν νέα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ

    Τεταρτη, 12 05 2010 12:08

    Υγεια

    Ελπίδες για ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του Αλτσχάιμερ στο μέλλον δημιουργεί η έρευνα Αμερικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων οι οποίοι εντόπισαν δύο νέα γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Μετά τη νέα ανακάλυψη, ανέρχονται πλέον σε εννέα συνολικά τα γονίδια που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην εμφάνιση της ασθένειας.

    Η ανακάλυψη των νέων γονιδίων, υπό τον καθηγητή νευρολογίας Σούντρα Σεσάντρι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βοστώνης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα γονίδια κατευθύνει τους ερευνητές σε νέα βιολογικά "μονοπάτια" μέσω των οποίων εκδηλώνεται η νόσος.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη των εμπλεκομένων γονιδίων "θα οδηγήσει σε νέους τρόπους για την καθυστέρηση, την καταπολέμηση και ίσως την θεραπεία της ασθένειας", αλλά τα πρακτικά οφέλη, όπως είπαν, θα κάνουν πιθανώς μια δεκαετία μέχρι να εμφανιστούν.

    Η διεθνής ερευνητική ομάδα έκανε την μεγαλύτερου εύρους γενετική ανάλυση δείγματος που έχει γίνει ποτέ, αναλύοντας τα γονίδια 35.000 ατόμων, εκ των οποίων πάνω από 8.000 εμφάνισαν Αλτσχάιμερ.

    Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους άνω των 65 ετών θα εμφανίσει τη νόσο, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία. Το Αλτσχάιμερ είναι πιθανότερο να πλήξει άτομα που έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, ενώ ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της ασθένειας.

    AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36461

    [07] Ανακοινώσεις Μ. Ξενογιαννακοπούλου για το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα

    Σαββατο, 15 05 2010 18:02

    Τον Ογκολογικό Ξενώνα της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας εγκαινίασε στην Πάτρα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Προηγουμένως, η υπουργός προήδρευσε σύσκεψης για θέματα Υγείας του νομού Αχαΐας, καθώς και για αυτά που αφορούν στην επαναλειτουργία του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα, που έχει σταματήσει να λειτουργεί μετά τις ζημιές που υπέστη από τον ισχυρό σεισμό στις 8 Ιουνίου του 2008.

    Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί η τριώροφη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και μέχρι το τέλος του 2010 θα παραδοθεί το νέο τμήμα του παλαιού κτιρίου. Με τη λειτουργία των δύο κτιρίων θα αποσυμφορηθούν, όπως είπε, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου τώρα φιλοξενούνται οι κλινικές του "Αγίου Ανδρέα".

    Όσον αφορά τις εργασίες αντισεισμικής θωράκισης του κεντρικού κτιρίου τού "Αγίου Ανδρέα", που υπέστη ζημιές από τον σεισμό, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και όπως τόνισε, "οι πολίτες της Αχαΐας θα απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας".

    Η υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών, ενώ ανακοίνωσε, ότι την επόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού που χρειάζεται η νέα τριώροφη πτέρυγα του νοσοκομείου. Επίσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε την ενίσχυση των νοσοκομείων της Αχαΐας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως ανέφερε, θα προσληφθούν 69 γιατροί, 35 επικουρικοί γιατροί και 86 νοσηλευτές.

    Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, λόγω της συστέγασης των κλινικών, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι θα εξεταστούν σε νέα σύσκεψη, διότι όπως τόνισε, η σημερινή σύσκεψη αφορούσε το νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας".

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο τομέας της υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τού ενδιαφέροντός της. Οπως σημείωσε, "στόχος είναι να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι, διότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό". Επίσης, αναφέρθηκε στην πολιτική του υπουργείου και όπως είπε, έχουν τεθεί σε θεσμικό επίπεδο τρεις στόχοι και ειδικότερα οι προμήθειες και η πολιτική φαρμάκου, η λειτουργία του ΕΣΥ και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

    Σχετικά με τις εφημερίες η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι "θέλουμε ένα νέο πρότυπο εφημέρευσης που θα μπορέσει να δώσει λύσεις". Ακόμη, ανέφερε ότι πάρα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα συνεχιστούν οι προσλήψεις, ανακοινώνοντας την έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών.

    Η υπουργός Υγείας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σημερινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας, βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος, ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Γκούμας, ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, διοικητές νοσοκομείων, εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων κ.α.

    Πριν από τη σύσκεψη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες που γίνονται, ενώ μετά το τέλος της σύσκεψης επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου έγινε αποδέκτης παραπόνων από νοσηλευόμενους, για τις συνθήκες που επικρατούν. Στη συνέχεια, εγκαινίασε τον ξενώνα ογκολογικών ασθενών, που κατασκευάστηκε από τη Νομαρχία Αχαΐας, με τη συνδρομή φορέων της Πάτρας και γενικότερα της Αχαΐας. Είδηση: 36572


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 May 2010 - 16:53:52 UTC