Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Παπανδρέου: Δύναμη ειρήνης η ελληνοτουρκική συνεργασία
  • [02] Διπλή επίθεση

    [01] Α. Παπανδρέου: Δύναμη ειρήνης η ελληνοτουρκική συνεργασία

    Παρασκευη, 14 05 2010 20:38

    Ευρετήριο Άρθρου

    Α. Παπανδρέου: Δύναμη ειρήνης η ελληνοτουρκική συνεργασία

    Δείπνο Παπανδρέου- Τ. Ερντογάν

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησαν οι δύο πρωθυπουργοί μετά το τέλος της υπογραφής των συμφωνιών χαρακτηρίζοντας ιστορική τη συνάντηση και την επίσκεψη εργασίας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Μια μεγάλη δύναμη ειρήνης είναι η συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων, που παρά τις διαφορές, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη και να τα καταφέρουμε, τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο πρωθυπουργοί πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής επίσκεψη στον Μίκη Θεοδωράκη και στη συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο.

    Για νέο ξεκίνημα ιστορικής σημασίας μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ελπίδα η επίσκεψή του να αποτελέσει αφετηρία για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Κοινή ήταν η πεποίθηση τόσο από το Γιώργο Παπανδρέου, όσο και τον Τούρκο ομόλογό του, που δήλωσαν ότι υπάρχει ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα να γίνουν ουσιαστικά βήματα αντιμετώπισης των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με στόχο να εξομαλυνθούν πλήρως.

    Και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συναντώνται σε ετήσια βάση.

    Κοινή συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας - Ομιλία Τ. Ερντογάν

    Αφοπλισμό των αεροσκαφών που υπερίπτανται του Αιγαίου, αμοιβαιότητα στο άνοιγμα των τουρκικών και κυπριακών αεροδρομίων και λιμανιών στα κυπριακά και τουρκικά αντιστοίχως σκάφη, διαβεβαίωση - υπό όρους - ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Χάλκης και ότι θα επιστραφεί το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, αμοιβαιότητα στην επικύρωση των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης με υπόδειξη προς την αντιπολίτευση "να συνεργαστεί με την κυβέρνηση", διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο θα συνεχιστούν από το σημείο που βρίσκονταν επί Ταλάτ, ήταν μερικά από τα κύρια σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ειδικότερα, ο κ.Ερντογάν επεσήμανε ότι:

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας "θα αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Οι ευτυχισμένες στιγμές που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάτοικοι των ελληνικών και τουρκικών πόλεων θα έρθουν και πάλι". Για να προσεγγιστεί όμως αυτός ο στόχος "η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Απαιτούμε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε πράξεις, διότι η συνέργεια έχει μεγάλη σημασία".

    Βίζα

    Για το θέμα της βίζας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να επιφυλάξει για τη χώρα του την ειδική μεταχείριση που προέβλεψε για τη Σερβία.

    Φυσικό αέριο

    Για το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και να ανεφοδιάζεται η Ιταλία μέσω της Ελλάδας.

    Για την οικονομική κρίση

    Κατά παράβαση των ειωθότων, ο Τούρκος πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι, πέραν της κριτικής της αντιπολίτευσης που είναι μέρος του δημοκρατικού πολιτεύματος, όλοι κατανοούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να βγούμε από την οικονομική κρίση.

    Κυπριακό

    Για το Κυπριακό, ο κ.Ερντογάν σημείωσε καταρχάς πως "είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ", πρότεινε την ταυτόχρονη συνεισφορά των Εγγυητριών Δυνάμεων, εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ και σημείωσε πως "ως το τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα".

    Στόχος για το κυπριακό, είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ως προς την παρουσία του "κατοχικού στρατού", ο κ.Ερντογάν ανέτρεξε στο σχέδιο Ανάν για να θυμίσει, ότι αν είχε γίνει δεκτό "σήμερα θα βρίσκονταν στο νησί 650 Τούρκοι στρατιώτες", ενώ επίσης ανέφερε ότι στο Μπύργκενστοκ "από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναβληθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν όμως, στον οποίο είχα δεσμευτεί ότι αν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα με έβρισκε ένα βήμα πιο μπροστά απ΄αυτόν, απάντησε στον Τ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η διαδικασία".

    Αιγαίο

    Για το Αιγαίο, ο κ.Ερντογάν τόνισε πως "μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης κι εμείς θα το καταφέρουμε", ενώ ζήτησε τον αφοπλισμό των αεροπλάνων που υπερίπτανται του Αιγαίου, ακόμη και στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων - οι οποίες πάντως πρέπει να περιοριστούν.

    Ο εναέριος χώρος

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αποτελεί στόχο να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία και να μπορούν οι Τούρκοι τουρίστες να επισκέπτονται για λίγες ημέρες τα νησιά, χωρίς τα εμπόδια της συνθήκης Σέγκεν. Ανέφερε όμως ότι το προηγούμενο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες φοβίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει από την Τουρκία επιθετική βλέψη σε βάρος κάποιου νησιού. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι και τα ελληνικά μαχητικά πετούν οπλισμένα.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου:

    "Το πρώτο που βλέπουμε είναι το μέλλον, οι εναέριες μάχες είναι το παρελθόν. Πίσω από αυτό υπάρχει ένας φόβος και είμαστε ειλικρινείς, μπορεί η Τουρκία κάποια στιγμή να αποφασίσει να πάρει ένα ελληνικό νησί. Μπορεί και η Τουρκία να φοβάται ότι η Ελλάδα θα της επιτεθεί. Καλή γειτονία και κανόνες είναι η λύση και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα σχέδια πτήσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Αν υποβληθούν σχέδια πτήσης, τότε δεν θα υπάρχουν αναχαιτίσεις από οπλισμένα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη".

    Σχολή της Χάλκης-Θρησκευτικές μειονότητες

    Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός ευσχήμως συσχέτισε την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας στους υποψήφιους Πατριάρχες με την επικύρωση από την ελληνική πολιτεία των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, σημειώνοντας πάντως πως κατά τους αρμόδιους υπουργούς "τελικά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα".

    Επίσης, ο κ. Ερντογάν συνδύασε επί του θέματος και το αίτημα για την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ στην Αθήνα.

    Αναφερόμενος στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να απολαμβάνουν τα μέλη της τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Είπε ότι έχει στηρίξει έμπρακτα τα δικαιώματά τους τονίζοντας χαρακτηριστικά "ήμουν και θα είμαι μπροστάρης όποτε υπάρξει αδικία για κάθε πολίτη, πόσο μάλλον για κάθε μειονότητα στα Βαλκάνια".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου θα επιστραφεί στην Ελλάδα.

    CASUS BELLI

    Για το θέμα του "casus belli" ο κ. Ερντογάν παρατήρησε πως "πρέπει να αναλογιστείτε γιατί η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το casus belli" και επεσήμανε πως "αυτά τα πράγματα δεν αίρονται μονομερώς" παραπέμποντας:

    α) στις διερευνητικές συνομιλίες και

    β) στην πρότασή του για αφοπλισμό των στρατιωτικών αεροπλάνων.

    Διεθνές δικαστήριο Χάγης

    Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης τέλος, ο κ. Ερντογάν επέλεξε να δηλώσει ότι οι λύσεις δεν επιβάλλονται από τρίτους, παρά διαμορφώνονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

    Είδηση: 36562

    [02] Διπλή επίθεση

    Παρασκευη, 14 05 2010 19:31

    Δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των εικοσιτεσσάρων ωρών, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης, όταν ισχυρός αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός εξερράγη σε μικρή απόσταση από τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών Κορυδαλλού. Η δεύτερη βόμβα εξερράγη στη μιάμιση το μεσημέρι στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, το κτήριο εκκενώθηκε, αν και ορισμένοι αρνήθηκαν να βγουν έξω, αλλά από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

    Έκρηξη στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

    Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από το υπόγειο του δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού. Επικρατεί αναστάτωση, ενώ ένας δικαστικός υπάλληλος που είχε τραυματιστεί ελαφρά από το ωστικό κύμα, μεταφέρθηκε σε κοντινό ιατρείο του ΙΚΑ.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στη μια και 26 λεπτά. Μισή ώρα πριν, είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και στην Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Ο άγνωστος που τηλεφώνησε είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο υπόγειο του κτιρίου και δεν πρόκειται για φάρσα. Μέσα σε λίγα λεπτά η αστυνομία άρχισε την εκκένωση του μεγάρου.

    Ήταν το δεύτερο βομβιστικό χτύπημα, μέσα σε ένα 24ωρο.

    Ισχυρή έκρηξη στον Κορυδαλλό

    Αργά το βράδυ της Πέμπτης, στις δέκα και δώδεκα πρώτα λεπτά, ισχυρή έκρηξη, έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, προκάλεσε έντονη ανησυχία στην περιοχή. Ο κρότος ήταν αισθητός με πολλές γειτονιές του λεκανοπεδίου. Η βόμβα που αποτελείτο από δέκα κιλά εκρηκτικής ύλης, βρισκόταν μέσα σε σακίδιο πλάτης το οποίο οι δράστες άφησαν κοντά στην εξωτερική περίφραξη των φυλακών. Είχαν προηγηθεί και στην επίθεση αυτή δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

    Η αστυνομία πρόλαβε να εκκενώσει μια από τις διπλανές πολυκατοικίες. Από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια κτιρίων σε μεγάλη απόσταση. Μια 22χρονη και ένας ηλικιωμένος, που διαμένουν σε διαμερίσματα κοντά στις φυλακές, τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά, από τα θραύσματα.

    Η αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ δεν αποκλείει πίσω από τις επιθέσεις στον Κορυδαλλό και στη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται η "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς" ή κάποια άλλη οργάνωση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταδίκασε τις επιθέσεις.

    Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας σχολίασε: "Δυστυχώς οι βομβιστικές επιθέσεις είναι πλέον αλλεπάλληλες , μετά και την έκρηξη στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Όπως επισημάναμε για τη βομβιστική επίθεση στον Κορυδαλλό, αποδεικνύεται ότι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε αρκούν μεμονωμένες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας".

    Τα ευρήματα από τις δύο επιθέσεις έχουν μεταφερθεί και εξετάζονται στα εργαστήρια της αστυνομίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8

    Τρομοκρατικό χτύπημα με συμβολισμό Έκρηξη βόμβας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

    Είδηση: 36561


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 May 2010 - 20:53:20 UTC