Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρές διαπραγματεύσεις και στο βάθος μεικτή λύση
  • [02] Κατατέθηκε το φορολογικό
  • [03] Παπανδρέου: Μας αφορά όλους το πρόβλημα των ναρκωτικών
  • [04] Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο
  • [05] Ελεύθεροι οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, που κατηγορούνται για ναρκωτικά σε πληροφοριοδότη
  • [06] Γ.Βλαχος:«Ο κανιβαλισμός είναι πολύ εύκολος στην πολιτική ζωή του τόπου. Ας δείξουμε μέσα από διαδικασίες τους υπεύθυνους.»
  • [07] Τουρκία-Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών στην επαρχία Ελαζίγκ
  • [08] ΟΟΣΑ - Έκθεση Θέσεις εργασίας για νέους: Ελλάδα
  • [09] Unesco 2008-2009 :125 φόνοι δημοσιογράφων σε 27 χώρες
  • [10] Σχέδιο στήριξης ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
  • [11] Έλεγχοι υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, ΕΦΕΤ στην αγορά κρεάτων
  • [12] Μετάθεση των αστυνομικών από την Κατεχάκη στα τμήματα
  • [13] Ενημέρωση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή
  • [14] Συνάντηση Καρατζαφέρη - Σημίτη
  • [15] ΕΣΠΑ: Ψηφίστηκε στη Βουλή
  • [16] ΠΣΑΚ: Συμβολή στην απόσβεση του δημοσίου χρέους
  • [17] Σκληρό παζάρι μεταξύ εμπόρων και κτηνοτρόφων στη β. Ελλάδα για την τιμή των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα
  • [18] Μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου
  • [19] Πτώση - ρεκόρ στα ποσοστά του συνασπισμού της Μέρκελ
  • [20] Παραιτήθηκε λόγω των σκανδάλων ο επίσκοπος της Ιρλανδίας
  • [21] Σε ισχύ το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

    [01] Σκληρές διαπραγματεύσεις και στο βάθος μεικτή λύση

    Τεταρτη, 24 03 2010 16:12

    Σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χωρών μελών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα πριν από την έναρξη, της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συμφωνία θα προβλέπει εμπλοκή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ζητά η Γερμανία. O επίτροπος Ολι Ρεν ζήτησε να υπάρξει εντός της εβδομάδας, πολιτική απόφαση για το μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα καθοδηγείται από την ευρωζώνη, διαφορετικά - όπως είπε - υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σοβαρή αναταραχή για το ευρώ. Υποστήριξε, δε, την πρόταση Γαλλίας και Ισπανίας για πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Γιούρογκρουπ πριν τη σύνοδο των 27 ηγετών.Την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού στήριξης ενισχύει και το γεγονός ότι ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings προχώρησε στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Πορτογαλίας, τόσο σε εγχώριο νόμισμα όσο και σε συνάλλαγμα.

    Ρεν: " Αναγκαίος ο μηχανισμός στήριξης"

    Σοβαρές επιπλοκές στη ζώνη του ευρώ βλέπει ο επίτροπος των Οικονομικών Όλι Ρεν σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα. Ο Φιλανδός επίτροπος ζητά λύση εντός των τειχών από ένα μηχανισμό που θα διευθύνεται από την Ευρώπη.

    "Η θέση της Επιτροπής είναι ότι προτιμούμε ένα μηχανισμό διευκόλυνσης (πληρωμών) της ζώνης του ευρώ για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, ο οποίος πρέπει να διευθύνεται από την Ευρώπη", είπε ο Ολι Ρεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Τούτου δοθέντος, δεν θέλουμε να μπούμε σε μία θεολογική συζήτηση για το ΔΝΤ", τόνισε διευκρινίζοντας ότι θεωρεί το ΔΝΤ "ένα εταίρο", με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση "ήδη συνεργάζεται πολύ καλά".

    Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ο Όλι Ρεν τάχθηκε υπέρ της πρότασης για σύγκληση του Eurogroup προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ να αποφασίσουν έναν μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Κατά τον επίτροπο η Ευρωζώνη βρίσκεται σ΄ ένα σταυροδρόμι όπου η Ελλάδα ή θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ή η Ευρώπη θα πάρει μαθήματα απ' την κρίση.

    Τα βλέμματα στο Βερολίνο

    Τα βλέμματα όλων των Ευρωπαίων είναι στραμμένα στο Βερολίνο και στη στάση που θα κρατήσει η καγκελάριος Μέρκελ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Di Welt "η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια συμφωνία στην συνάντηση του Eurogroup για μηχανισμό βοήθειας προς χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα συμφωνεί".

    Το Βερολίνο πάντως φαίνεται ότι δεν έχει αποφασίσει πως θα κινηθεί καθώς στον κυβερνητικό συνασπισμό παρατηρείται διγλωσσία. Ενώ η κυβέρνηση Μέρκελ επιθυμεί το ΔΝΤ να έχει ενεργό ρόλο σε οποιοδήποτε πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε διαχωρίζει τη θέση του. Η προσφυγή μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το ευρώ δηλώνει σε συνέντευξή του ο Γερμανός Υπουργός.

    Παράλληλα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε χαρακτήρισε σήμερα "πολύ επικίνδυνη" την προτεινόμενη έκτακτη συνάντηση των ηγετών του Eurogroup, πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής.

    Όπως μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ANP ο Ολλανδός πρωθυπουργός θέλει περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που υπάρχουν πίσω από τη συνάντηση, και επανέλαβε την προτίμηση ττου η Ελλάδα να υποστηριχθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ τάχθηκε και υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    "Αν υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα γινόταν αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά χάρη στη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλειοψηφία και όπου οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες (αντιπρόσωποι) έχουν ολοένα και περισσότερη επιρροή", εκτιμά ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, στο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη.

    Την ίδια ώρα όμως ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι,υποστήριζε τη λύση μιας κοινής παρέμβασης της ΕΕ και του ΔΝΤ για να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά με τις προϋποθέσεις ότι το ΔΝΤ θα ενεργήσει μόνον ως "τράπεζα" και ότι τη διαχείριση της κατάστασης θα έχει η Ευρώπη.

    Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να συζητηθεί το θέμα της ελληνικής οικονομίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι: "τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ευρωζώνη να δημιουργήσει ένα συντονισμένο μηχανισμό δράσης, ο οποίος θα βοηθούσε την Ελλάδα, αν χρειαστεί. Ο μηχανισμός αυτός δεν θα ενεργοποιηθεί αυτόματα, αλλά θα λειτουργούσε ως "δίχτυ ασφαλείας", μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα. Είναι θέμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, εφόσον η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη οικονομική προσπάθεια, οι χώρες του ευρώ πρέπει να την βοηθήσουν, όχι μόνο για το καλό της ίδιας της χώρας, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

    Αύριο Πέμπτη στο γερμανικό περιοδικό Die Zeit, που θα κυκλοφορήσει, υπάρχει δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, όπου τονίζει πως: "Αν είχαμε προσφύγει στο ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα ήταν αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο με τη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού μέσα στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την πλειοψηφία και όπου οι Αμερικανοί και οι εκπρόσωποι της Ασίας έχουν όλο και μεγαλύτερη επιρροή. Η πρόσφατη αντίδραση της αγοράς έδειξε ότι μπορεί να είναι επιζήμια για τη σταθερότητα του ευρώ. Έχουμε μία πιο φιλόδοξη ιδέα για τη σταθερότητα των τιμών από ότι πολλοί οικονομολόγοι του ΔΝΤ".

    Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τον οίκο Fitch.

    Την ανάγκη της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ενισχύει και το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από "AA" σε "ΑΑ-", συνοδεύοντάς την αξιολόγηση αυτή με αρνητική προοπτική.

    "Ακόμη και αν η Πορτογαλία δεν επηρεάσθηκε υπερβολικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης είναι ασθενέστερες από ό,τι στις 15 άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, γεγονός που θα βαρύνει μεσοπρόθεσμα στη δημοσιονομική της κατάσταση", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Fitch.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Fitch, ο δείκτης PSI-20 του χρηματιστηρίου της Λισαβόνας υποχώρησε κατά 2,20% στις 7.910 μονάδες , με το σύνολο των χρηματιστηριακών τίτλων να βρίσκονται στο κόκκινο. Οι τραπεζικοί τίτλοι επλήγησαν ιδιαίτερα με την μετοχή BES να υποχωρεί κατά 3,78%, της BCP κατά 3,17% και της BPI κατά 2,76%.

    Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στις Βρυξέλλες.

    Το πρόγραμμα, το οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, βασίζεται στην δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, με πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα για τέσσερα χρόνια, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων.

    Προβλέπει επίσης αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων , την επανέναρξη των ιδιωτικοποιήσεων και την αναβολή των δημοσίων επενδύσεων.

    Σε πρόγραμμα σκληρής λιτότητας προχωρά ο Ισπανός πρωθυπουργός

    Αποφασισμένος να εφαρμόσει μία πολιτική "άκρας λιτότητας" για να απαντήσει στις αμφιβολίες των αγορών όσον αφορά την ικανότητα της χώρας του να επιτύχει τη μείωση του δημοσίου ελλείμματός της στο 3% το 2013, δήλωσε σήμερα και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

    Η Μαδρίτη έχει ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή ποικίλων οικονομικών μέτρων για το τρέχον έτος, μεταξύ των οποίων και μία "μείωση των προσφορών εργασίας" στον δημόσιο τομέα, υπενθύμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις του ηγέτη της δεξιάς Μαριάνο Ραχόι όσον αφορά την αξιοπιστία του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο παρουσίασε η ισπανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

    Η κυβέρνηση Θαπατέρο εξήγγειλε στα τέλη Ιανουαρίου ένα πρόγραμμα λιτότητας που αποβλέπει στην εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα 2010-2013. Στόχος είναι το 2013 να περιορισθεί στο 3% του ΑΕΠ ένα δημόσιο έλλειμμα που το 2009 εκτοξεύθηκε στο 11,4% του ΑΕΠ.

    Η Ισπανία, τραυματισμένη από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και την έκρηξη της "φούσκας" της αγοράς ακινήτων, βρίσκεται σε ύφεση από τα τέλη του 2008 και βλέπει την ανεργία της να εκτινάσσεται σήμερα στο 19% του ενεργού πληθυσμού.

    Η προσφυγή στο ΔΝΤ, σημάδι αδυναμίας για την ΕΕ, εκτιμά το Παρίσι

    H προσφυγή στο ΔΝΤ για να βοηθήσει την Ελλάδα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ανάκαμψης της Οικονομίας Πατρίκ Ντεβεντζιάν, "θα ήταν ένα σημάδι αδυναμίας" εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δείξει ότι "δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί ακόμη και το δικό της νόμισμα".

    Αν θέλουμε το νόμισμα μας το οποίο είναι σεβαστό σε όλον τον κόσμο να εξακολουθήσει να είναι, πρέπει να το υπερασπιστούμε εμείς οι ίδιοι", είπε ο υπουργός. "Θα ήταν σημάδι αδυναμίας να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ικανή να υπερασπιστεί το ίδιο της το νόμισμα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει Ελλάδα", τόνισε. "Θα είχαμε άδικο να θεωρήσουμε ότι η ισχυρή κερδοσκοπία, που έλαβε χώρα κατά της Ελλάδας, στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, στρέφεται και κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος", σημείωσε ο υπουργός. "Και ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα", πρόσθεσε.

    Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να δίνει στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα κυρίαρχη θέση στο ΔΝΤ, ο κ. Ντεβεντζιάν υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τη Γερμανία κατά τη στιγμή της επανένωσης και την κάλεσε σε κάνει το ίδιο τώρα. "Όταν κάναμε την επανένωση της Γερμανίας, κάναμε "το ένα προς ένα" στην ισοτιμία των μάρκων. Από οικονομική άποψη, αυτό δεν είχε κανένα νόημα, αλλά από πολιτική άποψη είχε", δήλωσε. "Αυτή ήταν μια προσπάθεια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας με την πολιτική του ισχυρού νομίσματος που χρειάστηκε να τηρήσουμε και αυτό μας κόστισε στον τομέα της απασχόλησης και στους μεν και στους δε. Έπρεπε όμως να το κάνουμε να το κάνουμε γιατί ήμασταν αλληλέγγυοι και διότι επρόκειτο για την Ευρώπη και επειδή η επανένωση ήταν σημαντική για την Ευρώπη", υπογράμμισε. Σημειώνοντας ότι η Μέρκελ "το ήξερε σίγουρα καλύτερα από τους άλλους, εκείνη ακριβώς προέρχεται από την Ανατολική Γερμανία, εκτίμησε ότι "αυτή η αλληλεγγύη που οι Ευρωπαίοι έδειξαν εκείνη τη στιγμή ισχύει επίσης και για την Ελλάδα".

    ΠΗΓΕΣΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων

    Είδηση: 34721

    [02] Κατατέθηκε το φορολογικό

    Τεταρτη, 24 03 2010 16:12

    Με αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν στους τόκους των στεγαστικών δανείων, τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απολυμένων και την παρακράτηση φόρου, κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Στην επιτροπή της Βουλής θα συζητηθεί Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη και στην Ολομέλεια η συζήτησή του θα ξεκινήσει την Πέμπτη 8 Απριλίου. Πάντως, όπως φαίνεται, θα γίνονται διορθώσεις και κατά τη διάρκεια της συζήτησής του, ώστε να διασφαλιστεί η δικαιότερη κατανομή των βαρών. Όσον αφορά στο αφορολόγητο όριο των αποζημιώσεων από απολύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτό είναι 60.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπτώσεις μειώνονται μόνο για τα στεγαστικά που ελήφθησαν από το 2009 και μετά. Όσον αφορά στην παρακράτηση φόρου, θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010.

    Οι αλλαγές

    Αποζημιώσεις

    Ακόμη αλλάζει η κλίμακα φορολόγησης των αποζημιώσεων. Το αφορολόγητο διαμορφώνεται στις 60.000 ευρώ. από 60 έως 100.000 ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 10%, για αποζημίωση από 100 έως 150.000 διαμορφώνεται στο 20% και από 150.000 ευρώ και άνω στο 30%, από 40% που προέβλεπε το νομοσχέδιο.

    Ακίνητα - Στεγαστικά

    Η δαπάνη για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελεί τεκμήριο.

    Αύξηση στο τεκμήριο των ακινήτων άνω των 200 τετραγωνικών αλλά και όσων βρίσκονται σε ακριβές περιοχές επιφυλάσσει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Για ακίνητα αξίας έως 2.800 ευρώ το τετραγωνικό:

    από 201-300 τ.μ. : 150 ευρώ / τμ. (από 120 ευρω στο αρχικό σχέδιο) πάνω από 300 τ.μ. : 200 ευρω/τ.μ. ( (από 150 ευρώ στο αρχικό σχέδιο)

    Τα ποσά αυτά ανεβαίνουν κατά 40% (από 30%) σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 2.800 ευρώ έως 5.000 ευρώ το τετραγωνικό και κατά 70% (από 50%) άνω των 5.000 ευρώ /τ.μ.

    Όσον αφορά τη φοροαπαλλαγή για τόκους των στεγαστικών δανείων, δε θίγονται καθόλου τα δάνεια που έχουν συναφθεί πριν την 1η/1ου/2009. Αντίθετα καταργείται η μείωση του φόρου με ποσοστό 40% των τόκων των στεγαστικών δανείων που χορηγούνται το 2009 και 2010 για οποιαδήποτε κατοικία έως 200 τ.μ. και για ύψος δανείου 350.000 ευρώ.

    ΦΠΑ

    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ένταξη στο μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 10% των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν μπαίνει ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχονται από κρατικά νοσοκομεία και οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

    ΦΠΑ 21% μπαίνει στις υπηρεσίες που παρέχουν οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, άμισθοι υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές, ενώ στο μειωμένο συντελεστή 10% εντάσσονται οι συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης.

    Γ. Πεταλωτής: "Δεν εξαιρείται κανείς"

    «Δεν κάνουμε εξαίρεση για κανέναν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής o οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κλάδοι του δημοσίου που μπορεί να έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, «στα πλαίσια, όμως, της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ως χώρα και ως οικονομία, εξαιτίας κυρίως των πολιτικών που άσκησε η ΝΔ δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο να μη γίνουν δεκτές εξαιρέσεις και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κρίνει τις ανάγκες κάθε κλάδου ξεχωριστά.

    Για αποζημιώσεις

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τροποποιείται η ρύθμιση για τη φορολογηση της αποζημίωσης απολυμένων, με αύξηση του αφορολογήτου που διαμορφώνεται στα 60.000 ευρώ.

    Πρόσθεσε δε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση βάζει ένα υψηλό αφορολόγητο και πως μέχρι ένα πολύ μεγάλο ποσό είναι πολύ πιο ευνοϊκή η ρύθμιση στη μεταχείριση των αποζημιώσεων των απολύσεων από το ισχύον καθεστώς.

    Μάλιστα, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «πολιτικό θράσος», να μιλά ο αρχηγός της ΝΔ από το βήμα της Βουλής για ανήθικη φορολόγηση των αποζημιώσεων από τις απολύσεις, όταν «αυτή η ρύθμιση που φέρνουμε είναι πολύ πιο ευνοϊκή από αυτή που ίσχυε από τη ΝΔ».

    Είπε ακόμη ότι «είναι λυπηρό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη γνωρίζει τα στοιχειώδη, όταν μιλάει από τη Βουλή».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη φορολόγηση εκείνων που παίρνουν αποζημιώσεις πάνω από 150.000 ευρώ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι είναι στην κοινή λογική καταγεγραμμένο και ειδικά στις σημερινές συνθήκες ότι θα πρέπει να φορολογηθούν.

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μπορούμε από τη μια να μιλάμε για τα «golden boys» και από την άλλη να θέλουμε να μένουν αφορολόγητα και στις αποζημιώσεις απολύσεως.

    Για εκκλησία

    Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό για το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι προς το παρόν λόγω και των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο και επανέλαβε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης ως προς τη φορολόγηση της Εκκλησίας είναι γνωστές.

    Πηγη: NET, NET 105.8

    Σχετικά άρθρα: Παπανδρέου: "Τεράστια μεταρρύθμιση το φορολογικό ν/σ"

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Είδηση: 34722

    [03] Παπανδρέου: Μας αφορά όλους το πρόβλημα των ναρκωτικών

    Τεταρτη, 24 03 2010 14:20

    Τη Β' Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης Αθήνας του ΟΚΑΝΑ επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Ο κύριος Παπανδρέου τόνισε ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στον αδύνατο και να επιδείξει κοινωνική αλληλεγγύη, ενώ για το πρόβλημα των χρηστών ναρκωτικών υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία. Στην επίσκεψη ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν από την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά και την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη.

    Το πρόγραμμα

    Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εγγεγραμμένα 750 άτομα. Συνολικά στην Ελλάδα, στα προγράμματα υποκατάστασης, που αφορούν τη χορήγηση μεθαδόνης και βουπρενοφρίνης, προκειμένου οι χρήστες σταδιακά να απεξαρτηθούν, είναι εγγεγραμμένα 4.809 άτομα.

    Στα προγράμματα της Αττικής είναι εγγεγραμμένοι 2.033 χρήστες, στη Θεσσαλονίκη 1.185 και στην υπόλοιποι Ελλάδα 1.589.

    Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής βρίσκονται 5.500 χρήστες με μέσο όρο χρόνου αναμονής για να ενταχθούν τα 6 χρόνια και 6 μήνες, χρόνος που μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίος για κάποιους.

    Συνολικά, για τα προγράμματα υπάρχουν 20 χιλιάδες αιτήσεις, σύμφωνα δε με εκτιμήσεις οι χρήστες στη χώρα ανέρχονται σε 40 χιλιάδες.

    Σύμφωνα με τα προγράμματα απεξάρτησης στο χρήστη χορηγείται καθημερινά μία συγκεκριμένη δόση από τις ουσίες που βοηθούν στην απεξάρτηση. Συγχρόνως ο χρήστης πρέπει να παρακολουθείται με συστηματικές ουροληψίες, αλλά και ραντεβού με τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους αρμόδιους γιατρούς, προκειμένου να διαπιστώνεται η εξέλιξη της κατάστασής του.

    Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και μέχρι στιγμής οι ουσίες χορηγούνται μόνο από τον ΟΚΑΝΑ, που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Το αίτημα του ΟΚΑΝΑ είναι για το 40% από τους 750, οι οποίοι είναι σταθεροποιημένοι ασθενείς, οι ουσίες να χορηγούνται μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες, ώστε να αποσυμφορηθεί ο αριθμός των ασθενών που παρακολουθούνται καθημερινά και να μπορέσει να εισαχθεί στα προγράμματα μεγαλύτερος αριθμός απ' αυτούς που έχουν διατυπώσει το ανάλογο αίτημα.

    Γι' αυτό και όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται να παρακολουθήσει το χειρισμό του αιτήματος από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η αποσυμφόρηση της καθημερινής έλευσης να γίνει προγραμματισμένα, ώστε οι ασθενείς να μην υποτροπιάσουν.

    Από τους κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος επισημάνθηκε το σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνική ένταξη, όσων απεξαρτώνται, λόγω σοβαρών ελλείψεων στις προνoιακές δομές και στο θέμα της στέγασης, καθότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που παρακολουθούν το πρόγραμμα παραμένουν άστεγοι.

    O κ. Παπανδρέου πριν αναχωρήσει ευχαρίστησε όλους όσοι εμπλέκονται στον τομέα της απεξάρτησης.

    "Θέλω να ευχαριστήσω και το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τον ΟΚΑΝΑ, καθώς και όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτή την πολύ δύσκολη υπόθεση, διότι πέρα από το χρόνο που δίνουν, δίνουν και την ψυχή τους", τόνισε.

    Νικήτας Κακλαμάνης

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον ΟΚΑΝΑ, ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε πως δεν ανακοινώθηκε αν η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει το πρόγραμμα απομάκρυνσης των μονάδων του Οργανισμού από το κέντρο της πρωτεύουσας σε περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής, όπως είχε ξεκινήσει να γίνεται.

    Η απομάκρυνση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας και την απελευθέρωση του κέντρου της Αθήνας από εικόνες που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 34716

    [04] Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

    Τεταρτη, 24 03 2010 11:24

    Σε μία πρωτόγνωρη πρόκληση προέβησαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες οι Τούρκοι, παραμονή της εθνικής επετείου, με την τκορβέτα "Μπάρφα" να πλέει στο στενό του Καφηρέα. Μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για απόπειρα ελέγχου παραπλέοντος εμπορικού πλοίου που, όμως διαψεύστηκε από το ΓΕΕΘΑ. Η φρεγάτα Κρυσταλλίδης που παρακολουθούσε στενά το τουρκικό πολεμικό σκάφος είχε επισημάνει με μήνυμα ότι παραβιάζει τις αρχές της αβλαβούς διελεύσεως.

    Στις δυόμιση η κορβέτα εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων και αυτή την ώρα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, νοτίως της Χίου, με κατεύθυνση νότια.

    Να σημειώσουμε ότι το δικαίωμα άσκησης ελέγχου σε πλοίο -εντός χωρικών υδάτων, το έχουν μόνο πλοία του λιμενικού ή του πολεμικού ναυτικού της χώρας, στην οποία ανήκουν τα ύδατα αυτά.

    Διάψευση από το ΓΕΕΘΑ

    Πάντως, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, η πληροφορία, ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο ζήτησε από παραπλέον εμπορικό τα στοιχεία του, αυτή δεν ήταν ακριβής, καθώς τέτοια συνομιλία ανάμεσα στο τουρκικό σκάφος και το ελληνικό εμπορικό πλοίο δεν πραγματοποιήθηκε.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχηγείου στόλου, η συνομιλία που καταγράφηκε ήταν συνομιλία του λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλου εμπορικού πλοίου που διερχόταν στην περιοχή.

    Αναβολή επίσκεψης Χρυσοχοΐδη στην Τουρκία

    Λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, που κορυφώθηκε με την διέλευση της κορβέτας «Bafra» από το στενό μεταξύ Τζιας και Κύθνου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέβαλε το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ταξίδι του στην Άγκυρα, όπου θα συναντούσε τον τούρκο ομόλογό του για να συζητήσουν το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

    ΝΔ

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, δήλωσε:

    "Στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση που έγινε στη Βουλή, τη Δευτέρα 22-3-2010, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσε, με έμφαση και υπευθυνότητα, το θέμα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

    Τακτική είναι πλέον η εμφάνιση τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά του Σουνίου, ενώ ακόμη και χθες τουρκική κορβέτα έπλεε δυτικά της Άνδρου.

    Η συχνότητα αυτών των διελεύσεων, όμως, αποκτά πλέον τη δική της σημασία. Την ίδια ανησυχητική σημασία που έχει η αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα, προκλήσεων ακόμη και έναντι πτητικών μέσων της FRONTEX.

    Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντά ακαριαία και αποφασιστικά σε αυτές τις προκλήσεις.

    Και διπλωματικά και αποτρεπτικά γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις έστω από μεμονωμένα και τυχαία συμβάντα τα οποία δεν μπορεί κανείς απολύτως να αποκλείσει."

    ΚΚΕ

    Σχολιάζοντας τηνβ¦" βόλτα" της τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει και να υποβαθμίσει τις απανωτές προκλήσεις της τουρκικής κορβέτας «Bafra», που ενώ έπλεε για ώρες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρησε να ελέγξει τα στοιχεία δρομολογίου εμπορικού πλοίου.

    Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Οι κλιμακούμενες προκλήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο και η διαμόρφωση κλίματος έντασης δεν αποκλείεται να υπηρετούν το σχέδιο ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34706

    [05] Ελεύθεροι οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, που κατηγορούνται για ναρκωτικά σε πληροφοριοδότη

    Τεταρτη, 24 03 2010 17:50

    Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι δύο αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, που κατηγορούνται ότι διέθεταν σε 43χρονο τοξικομανή ναρκωτικά από κατασχεθείσες ποσότητες, με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών. Αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες κατά την απολογία τους στον Δ' ειδικό ανακριτή, ο 44χρονος αστυνομικός διευθυντής και ο 33χρονος υπαστυνόμος. Toυς ασκήθηκαν διώξεις για κατοχή και διάθεση ναρκωτικών ουσιών.

    Εξάλλου, ελεύθερος υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε και ο 43χρονος "πληροφοριοδότης", ο οποίος αρνήθηκε -επίσης- τις σε βάρος του αποδοθείσες κατηγορίες.

    Η σύλληψη των τριών κατηγορουμένων έγινε τον περασμένο Σαββατοκύριακο από τους "αδιάφθορους" της ΕΛΑΣ.

    Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται έπειτα από προκαταρκτική έρευνα, που παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπόμπολης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34728

    [06] Γ.Βλαχος:«Ο κανιβαλισμός είναι πολύ εύκολος στην πολιτική ζωή του τόπου. Ας δείξουμε μέσα από διαδικασίες τους υπεύθυνους.»

    Τεταρτη, 24 03 2010 13:54

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά και τον Δημήτρη Χόνδρο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τι εκτίμηση έχετε για την Σύνοδο Κορυφής;»

    Γ.ΒΛΑΧΟΣ: « Εμένα με ανησυχεί ένα πράγμα, ότι μέσα από τα δελτία κάθε βράδυ, αποκαλύπτονται όλες οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Όταν όλα αυτά αποκαλύπτονται , καταλαβαίνετε ότι η θέση της χώρας δυσχεραίνεται. Φταίνε οι δημοσιογράφοι που τα αποκαλύπτουν, όχι, φταίνε γιατί κάποια μέλη της κυβέρνησης μιλάνε πολύ. Αντί να κρατήσουν, μερικές μέρες τουλάχιστον να μη μιλάνε καθόλου, να διαπραγματεύονται, φανερώνουν τα χαρτιά τους. Είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση. Εγώ θεωρώ ότι μονά ζυγά είμαστε χαμένοι. Είτε ΔΝΤ πάμε είμαστε χαμένοι , είτε με 6,5 δανειστούμε, είμαστε πάλι χαμένοι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εσείς βεβαίως ούτε καν το συζητάτε το ΔΝΤ.»

    Γ.ΒΛΑΧΟΣ: « Εμείς το απορρίπτουμε, γιατί η μέχρι τώρα εμπειρία όλων των χωρών, που απευθύνθηκαν στο ΔΝΤ είναι αρνητική. Ξέρουμε ότι η χώρα μας θα μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια, όπου οι παρενέργειες αυτής της επιλογής θα φανούν στην κοινωνία και θα είναι έντονες. Μπορούσε σε χαμηλότερους τόνους να υπάρξει προσέγγιση στα πλαίσια της Ευρώπης. Δεν χρειαζόταν να ανεβάσουμε τους τόνους τόσο πολύ, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο για να φορτώσουν να πουν ποιος φταίει. Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση μια κοινωνία αγγέλων. Υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα. Και εμείς πήγαμε είπαμε όσα έπρεπε να πούμε και όσα δεν έπρεπε να πούμε. Εμείς δηλαδή να το πω πολύ λαϊκά, «σκοτώσαμε τον πατέρα μας» και τώρα τρέχουμε και να με λυπηθείτε που είμαστε ορφανοί. Νομίζετε ότι θα ξαναβγούμε από την κρίση; Επειδή λέμε 2 χρόνια 3και θα βγούμε από την κρίση; Η ζωή μας θα αλλάξει για πάντα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Θα μάθουμε να ζούμε διαφορετικά.

    Γ.ΒΛΑΧΟΣ: « Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι αυτή η αλλαγή είναι λάθος. Είναι αναγκαία με την έννοια ότι επιτέλους ο καθένας από εμάς θα μάθει να ζει με αυτά που έχει. Δεν γίνεται πια, να συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτή η αυτοκάθαρση που λέει ο κ. Σαμαράς, έχει γίνει μέσα στο κόμμα σας;

    Γ.ΒΛΑΧΟΣ: «Η κάθαρση , προσωποποιείται, έτσι και αλλιώς γενικά και αόριστα δεν λέει τίποτα. Ο Κ. Καραμανλής δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη; Κάποιους όταν οριστικοποιήθηκαν ευθύνες πολιτικές , να τους βγάλει από την κυβέρνηση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Φτάνει η ευθύνη αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και τελειώνει η ιστορία;»

    Γ.ΒΛΑΧΟΣ: « Βγήκαν από την πολιτική ζωή του τόπου αρκετά πρόσωπα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Το θέμα δεν είναι αυτοί που έχουν φύγει, είναι αυτοί που επιμένουν να είναι μέσα.»

    Γ.ΒΛΑΧΟΣ: « Ο κανιβαλισμός είναι πολύ εύκολος στην πολιτική ζωή του τόπου. Ας δείξουμε μέσα από διαδικασίες , όχι όμως με λιντσάρισμα, ας δείξουμε τους υπεύθυνους, να πειστούμε ότι είναι υπεύθυνοι και βεβαίως όχι απλά να πάνε στο σπίτι τους, να στιγματιστούν για πάντα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Κοιτάξτε τα του οίκου σας καταρχάς, και θα τα δούμε όλα μαζί μετά.»

    Γ.ΒΛΑΧΟΣ: « Η ΝΔ θα καθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό της, το καθαρίζει ήδη.»

    Είδηση: 34712

    [07] Τουρκία-Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών στην επαρχία Ελαζίγκ

    Τεταρτη, 24 03 2010 16:52

    Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη στην ανατολική Τουρκία, στην επαρχία Ελαζίγκ, ανακοίνωσε το αστεροσκοπείο Καντίλι της Κωνσταντινούπολης. Η ίδια περιοχή είχε ήδη πληγεί στην αρχή του μήνα από άλλο ισχυρό σεισμό που στοίχισε την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα η ζημιές. Πάντως από το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6 βαθμών.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS Είδηση: 34724

    [08] ΟΟΣΑ - Έκθεση Θέσεις εργασίας για νέους: Ελλάδα

    Τεταρτη, 24 03 2010 18:43

    Έκθεση του ΟΟΣΑ "θέσεις εργασίας για νέους: Ελλάδα" που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότηταε αναφέρει ότι το ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, στην χώρα μας ενδέχεται να ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει τις προσπάθειές της σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα χωρίς αύξηση των δαπανών, όπως βελτίωση των σεμιναρίων εύρεσης εργασίας και περιορισμός, στους μακροχρόνια ανέργους, των επιδοτήσεων απασχόλησης.

    Το ποσοστό ανεργίας στους νέους μπορεί να αγγίξει το 28% στα τέλη του 2010, έναντι 25,3% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Έκθεση του ΟΟΣΑ

    Ακόμη και πριν την κρίση, η ανεργία στους νέους στην Ελλάδα ήταν μεταξύ των υψηλότερων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, έχοντας διαμορφωθεί στο 20,6% το 2008 σε σύγκριση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (13,2%). Οι πιθανότητες να βιώσουν οι νεαροί Έλληνες μακροχρόνια ανεργία είναι διπλάσιες από αυτές των συνομηλίκων τους στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, οι νεαροί Έλληνες διατρέχουν, συγκριτικά, μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

    "Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτή την κρίση της αγοράς εργασίας", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία και πρόσθεσε ότι "πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να διατηρήσουν οι νεαροί Έλληνες την επαφή με την αγορά εργασίας για να αποφευχθεί ο μακροπρόθεσμος τραυματισμός μιας γενιάς".

    Μέτρα του ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση για να αποτραπεί μια καινούργια επιδείνωση της ανεργίας

    -Ενθάρρυνση των νέων να συμμετέχουν, αμέσως μόλις μένουν άνεργοι, σε σεμινάρια εύρεσης εργασίας και υλοποίηση προγραμμάτων με υψηλότερο κόστος μόνον για όσους βρίσκονται σε ανεργία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

    -Περιορισμό των επιδοτήσεων στις θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν εκπαίδευση και στόχευσή τους στους μακροχρόνια άνεργους νέους, τους άνεργους που δεν ολοκλήρωσαν τη βασική εκπαίδευση και στους νέους που δεν εργάστηκαν και δεν επιμορφώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες.

    -Καθιέρωση ενιαίας σύμβασης εργασίας με περιορισμένη αποζημίωση στην περίπτωση απόλυσης, καθώς και επιμήκυνση της δοκιμαστικής περιόδου για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    -Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν εργαζόμενους με το βασικό μισθό σε θέσεις που παρέχουν εκπαίδευση.

    -Χάραξη ενιαίας επαγγελματικής κατεύθυνσης στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνδυάζοντας γνώση που αποκτάται στην αίθουσα διδασκαλίας και στο χώρο εργασίας.

    -Εμπλουτισμός της εκμάθησης επαγγελμάτων με περισσότερα επαγγέλματα και ενθάρρυνση των μικρότερων, κυρίως, επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν περισσότερους μαθητευομένους.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34731

    [09] Unesco 2008-2009 :125 φόνοι δημοσιογράφων σε 27 χώρες

    Τεταρτη, 24 03 2010 16:25

    Οι φόνοι δημοσιογράφων αυξήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στο κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες στις οποίες σημειώνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμπόριο ναρκωτικών η υπάρχει διαφθορά, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Unesco.

    To 2008-2009,o Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό κατέγραψε φόνους 125 δημοσιογράφων σε 27 χώρες, ένας αριθμός ελαφρά μεγαλύτερος από την περίοδο 2006-2007 κατά την οποία είχαν καταγραφεί οι φόνοι 122 δημοσιογράφων.

    Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ φόνων δημοσιογράφων -77- έναντι του προηγούμενου ρεκόρ -69- που είχε σημειωθεί το 2006.

    Οι Φιλιππίνες βρίσκονται επικεφαλής των χωρών στις οποίες σημειώθηκαν οι περισσότεροι φόνοι δημοσιογράφων, με συνολικά 37,μπροστά από το Ιράκ όπου ο αριθμός μειώθηκε από τους 62 το 2006-2007 στους 15 το 2008-2009.

    Η βελτίωση της κατάστασης στο Ιράκ εξηγεί αυτή τη μείωση, ενώ η θεαματική αύξηση στις Φιλιππίνες (+31) οφείλεται στο θάνατο 31 δημοσιογράφων σε μία επίθεση του στρατού εναντίον μίας φάλαγγας αυτοκινήτων στις 23 Νοεμβρίου 2009 στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους, σύμφωνα με την Unesco.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πάνω από το 60% των θυμάτων στο κόσμο έχουν καταγραφεί σε χώρες που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά όπου η δημοσίευση ευαίσθητης φύσης πληροφοριών είναι επικίνδυνη.

    Στη τρίτη θέση βρίσκεται το Μεξικό όπου καταγράφηκαν ένδεκα φόνοι δημοσιογράφων το 2008-2009,επτά περισσότεροι από το 2006-2007,ενώ στη τέταρτη θέση βρίσκεται η Σομαλία όπου καταγράφηκαν το 2008-2009 εννέα φόνοι δημοσιογράφων, επισημαίνεται στην έκθεση.

    AΠΕ Είδηση: 34725

    [10] Σχέδιο στήριξης ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

    Τεταρτη, 24 03 2010 15:15

    Πυκνό πρόγραμμα επαφών θα έχει στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός με στόχο όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την αλλαγή συσχετισμών όσον αφορά το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται πηγή που δεν κατονομάζεται οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αναμένεται να παρουσιάσουν τα σχεδία τους για τη δημιουργία δανειακού μηχανισμού στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης. Περιμένουμε ευρωπαϊκή λύση τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα περιμένει η ένωση να επιδείξει κοινοτική αλληλεγγύη και πολιτική στήριξη.

    Σχέδιο ευρωσοσιαλιστών για μηχανισμό στήριξης

    Σχέδιο για τη δημιουργία μηχανισμού αναμένεται να παρουσιάσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές που θα συνεδριάσουν στις 12 το μεσημέρι παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Το σχέδιο θα παρουσιαστεί λίγο πριν από τη σύνοδο τη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα υποστηριχθεί από τον Ισπανό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε ., Χοσέ Λουί Θαπατέρο.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία για το σχέδιο οι σοσιαλιστές ηγέτες συμβουλεύτηκαν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    "To ταμείο θα μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές χρησιμοποιώντας την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε εκδόσεις ομολόγων. Στη συνέχεια με τα κεφάλαια που θα έχουν συγκεντρωθεί το ταμείο θα μπορεί να δανείσει χρήματα σε κράτη μέλη που τα χρειάζονται" δήλωσαν αξιωματούχοι των σοσιαλιστών στο πρακτορείο Reuters.

    Πεταλωτής: "Περιμένουμε ευρωπαϊκή λύση"

    Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα περιμένει ευρωπαϊκή λύση τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν ζητά οικονομική βοήθεια από κανέναν, αλλά προτείνει και αυτό είναι κεντρικό ζήτημα διαπραγμάτευσης στην σύνοδο κορυφής για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που τυχόν έχουν πρόβλημα εντός της ευρωζώνης, ώστε να μπορούν ο χώρες αυτές να δανειστούν με λογικά επιτόκια.

    "Είναι πλέον η ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δει το μέλλον της ευρωζώνης", τόνισε ο κ. Πεταλωτής δηλώνοντας ταυτόχρονα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η κρισιμότητα τους δεν επιτρέπει προβλέψεις.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί ανάμιξης του ΔΝΤ στη λύση για την Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η στήριξη πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και πως τα ευρωπαϊκά όργανα θα αποφασίσουν τους τρόπους που θα υπάρξουν για την εξεύρεση λύσης.

    "Εμείς δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, η απόφαση είναι της ΕΕ", σημείωσε και τόνισε ότι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι Εταίροι επιμείνουν σε ανάμειξη του ΔΝΤ, ότι οι όποιες λύσεις προκριθούν θα διαμορφωθούν με τη συμμετοχή όλων των χωρών και της Ελλάδας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34720

    [11] Έλεγχοι υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, ΕΦΕΤ στην αγορά κρεάτων

    Τεταρτη, 24 03 2010 16:39

    Σε κινητοποίηση οι υπηρεσίες του Δημοσίου για να ελέγξουν την πασχαλινή αγορά και ιδιαίτερα την αγορά κρεάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΣΔΟΕ, ο ΕΦΕΤ και άλλες υπηρεσίες ετοίμασαν σχέδιο μαζικών ελέγχων με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών. Ειδικότερα, οι έλεγχοι στο κρέας αναμένεται να επικεντρωθούν στο πρόβειο και το κατσικίσιο.

    Αναλυτικά, το σχέδιο περιλαμβάνει:

    1.Έλεγχος εισαγωγών σφάγιων

    Στόχος είναι η πιστοποίηση της καταλληλότητας των εισαγόμενων προϊόντων, γι αυτό θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους συνοριακούς σταθμούς, θα υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση των φορτίων, καθολικός έλεγχος παρτίδων σε ότι αφορά την ταυτοποίηση και επιβεβαίωση άφιξης στον προορισμό με επιτόπιο έλεγχο. Επίσης, θα υπάρχει έλεγχος συνοδευτικών εγγράφων φορτίων από το ΣΔΟΕ (είδος φορτίου, αριθμός σφάγιων, αποστολέας, κωδικός σφαγείου, παραλήπτης, εγκατάσταση προορισμού, ύπαρξη σήμανσης καταλληλότητας, ωοειδής σφραγίδα με τον κωδικό σφαγείου που αποτελείται από τη συντομογραφία χώρας προέλευσης και τον αριθμό του σφαγείου).

    2. Έλεγχος σφάγιων ενδοκοινοτικού εμπορίου

    Στόχος η πιστοποίηση της ποιότητας των διακινούμενων προϊόντων και η αποφυγή παραποίησης της προέλευσης - καταγωγής τους. Θα υπάρχει έλεγχος σήμανσης καταλληλότητας με επιτόπιο έλεγχο στις ψυκτικές εγκαταστάσεις εμπόρων, καθώς και διασταύρωση στοιχείων εμπορικών συνοδευτικών εγγράφων, στοιχείων αποθήκης και παραλαβών, ενώ θα υπάρχει έλεγχος συνοδευτικών εγγράφων φορτίων από το ΣΔΟΕ.

    3. Έλεγχος ζώντων ζώων ενδοκοινοτικού εμπορίου

    Στόχος η αποτροπή των "ελληνοποιήσεων" προϊόντων που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Θα υπάρχουν έλεγχοι στους συνοριακούς σταθμούς, ηλεκτρονική παρακολούθηση των φορτίων, διασταύρωση ηλεκτρονικών δεδομένων και της δήλωσης άφιξης φορτίου, διασταύρωση με στοιχεία της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων, επιβεβαίωση άφιξης προορισμού και κατεύθυνσης φορτίου (άμεση σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) με επιτόπιο έλεγχο στην εγκατάσταση προορισμού, ταυτοποίηση φορτίων και έλεγχος συνοδευτικών εγγράφων φορτίων από το ΣΔΟΕ (είδος και ποσότητα, χώρα προέλευσης, αριθμοί ενωτίων, κατεύθυνση, αποστολέας, παραλήπτης και εγκατάσταση προορισμού).

    4. Έλεγχος στα σφαγεία με στόχο την αποτροπή παραποίησης της προέλευσης - καταγωγής του σφάγιου

    Θα υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση των αφίξεων για σφαγή, προ σφαγής έλεγχος - έλεγχος ταυτότητας ζώων, διασταύρωση ταυτότητας ζώων (ενώτια) και συνοδευτικών εγγράφων και εγγράφων κυκλοφορίας, διασταύρωση ηλεκτρονικών δεδομένων και της δήλωσης άφιξης φορτίου σε περίπτωση ενδοκοινοτικού εμπορίου, διασταύρωση με στοιχεία της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων, επιβεβαίωση άφιξης προορισμού και κατεύθυνσης φορτίου (άμεση σφαγή) σε περίπτωση ενδοκοινοτικού εμπορίου, επίθεση επί του σφάγιου σφραγίδας καταλληλότητας και σφραγίδας προέλευσης κατ' αντιστοιχία με την ταυτότητα του ζώου, έλεγχος εμπορικών συνοδευτικών εγγράφων σφαγίων, έλεγχος ισοζυγίου κρέατος στα σφαγεία, αντιστοίχηση εμπορικών και υγειονομικών συνοδευτικών εγγράφων ζώντων ζώων και εμπορικών συνοδευτικών εγγράφων σφάγιων.

    5. Έλεγχος στις αγορές χονδρικής πώλησης

    Σττόχος η αποτροπή παραποίησης της προέλευσης - καταγωγής προϊόντων.

    Θα υπάρχει έλεγχος εμπορικών συνοδευτικών εγγράφων και ταυτοποίηση του φορτίου (ύπαρξη σήμανσης καταλληλότητας και προέλευσης).

    6. Ελεγχος στη λιανική πώληση (κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές)

    Στόχος η αποτροπή παραποίησης της προέλευσης - καταγωγής των προϊόντων στα σημεία τελικής διάθεσης στον καταναλωτή.

    Τα μέτρα που θα ληφθούν αφορούν τον έλεγχο σήμανσης καταλληλότητας και προέλευσης με επιτόπιο έλεγχο στα σημεία, τα εμπορικά συνοδευτικά έγγραφα - έλεγχος αναγραφής καταγωγής - προέλευσης του κρέατος, τις ετικέτες, έλεγχος αναγραφής καταγωγής - προέλευσης του κρέατος, ενώ θα υπάρχει έλεγχος ζυγιστικών μηχανών για αναγραφή καταγωγής - προέλευσης του κρέατος.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων θα διατεθεί για τον έλεγχο της λιανικής διότι και τα σημεία είναι πολλά και οι έλεγχοι απαιτούν την έντονη φυσική παρουσία ελεγκτών.

    Εντοπισμός φορτίου αρνιών Βουλγαρίας που προορίζονταν για ελληνοποίηση

    Άμεσα αποτελέσματα είχε η κινητοποίηση των κρατικών φορέων για τον έλεγχο της πασχαλινής αγοράς. Όπως ανακοινώθηκε, εντοπίστηκε φορτίο 152 βουλγαρικών αμνοεριφίων που προοριζόταν για την ελληνική αγορά ως ελληνικά.

    Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Κανελλόπουλος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο προχώρησε στον εντοπισμό του φορτίου, μέσω του ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης ενδοκοινοτικού εμπορίου ζώντων ζώων.

    Συμπλήρωσε δε ότι το φορτίο κατευθυνόταν για άμεση σφαγή στα σφαγεία Σκύδρας. Έφερε ως παραλήπτη τον ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ &ΣΙΑ Ο.Ε. - ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ ΓΙΑΝΝΕΛΗ.

    Από την πλευρά του, ο παραλήπτης έμπορος δήλωσε ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε η εμπορική συναλλαγή και ότι δεν αναμένει στην εγκατάστασή του αιγοπρόβατα. Ακολούθως, το φορτίο οδηγήθηκε σε άλλη κατεύθυνση και για αρκετές ώρες δεν είχε εντοπιστεί.

    Το υπουργείο σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και τη σημαντική συμβολή του ΣΔΟΕ, εντόπισε τον πραγματικό προορισμό της παρτίδας, η οποία παρελήφθη τελικά από τον Πετρίδη Αντώνη και Γιάννη στο νομό Γρεβενών.

    Ο παραλήπτης ελέγχεται από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ για παραβάσεις της νομοθεσίας, καθώς και από τις τοπικές Κτηνιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις για παραβάσεις της κτηνιατρικής νομοθεσίας και να ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

    "Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την αμέριστη συνδρομή του ΣΔΟΕ χτενίζουν ηλεκτρονικά αλλά και με τη φυσική τους παρουσία σύνορα, εθνικές οδούς, σφαγεία, αποθήκες, σούπερ μάρκετ, αγορές, κρεοπωλεία" υπογράμμισε ο Γ. Κανελλόπουλος.

    "Είμαστε εδώ και μέρες σε εγρήγορση. Όσο περνά ο καιρός, το επίπεδο του συναγερμού κλιμακώνεται. Ήδη άρχισε να αποδίδει η κινητοποίηση με τον εντοπισμό του πρώτου φορτίου" , κατέληξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34723

    [12] Μετάθεση των αστυνομικών από την Κατεχάκη στα τμήματα

    Τεταρτη, 24 03 2010 14:16

    Στην ενίσχυση των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η εγκληματικότητα, οι δείκτες της οποίας έχουν παρουσιάσει ανησυχητική αύξηση το τελευταίο διάστημα, στοχεύει η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ να μεταθέσει από το μέγαρο της Κατεχάκη περίπου 500 αστυνομικούς.

    Συγκεκριμένα, με αιφνιδιαστική προφορική εντολή του Αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου, 500 όλοι οι αστυνομικοί ως το βαθμό του αστυνόμου Α' που υπηρετούν σε υπηρεσίες του υπουργείου και έχουν γεννηθεί από το 1965 και μετά, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μετατεθούν σε υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και ειδικότερα στα αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας.

    Σύμφωνα με την απόφαση εξαιρούνται αυτής της ηλικίας και βαθμών μόνο όσοι αστυνομικοί υπηρετούν στην φρουρά του Μεγάρου της Κατεχάκη. Είδηση: 34715

    [13] Ενημέρωση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή

    Τεταρτη, 24 03 2010 14:03

    Για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό ενημέρωσε τους βουλευτές ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής. "Ή θα αφήναμε την κατάσταση όπως ήταν και θα αυτοακυρωνόταν το ασφαλιστικό σύστημα, ή θα βγάζαμε τα κάστανα από τη φωτιά", δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να κουκουλώσει το πρόγραμμα, αλλά να θεσμοθετήσει ένα άλλο σύστημα που να ικανοποιεί τις ανάγκες όχι μόνο των σημερινών αλλά και των αυριανών ασφαλισμένων.

    "H στόχευση της κυβέρνησης είναι να προστατεύει τους μη έχοντες και τους μη προνομιούχους" δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μοσιαλος, ενώ και ο συνάδελφος του από τη ΝΔ, Ι. Βρούτσης είπε ότι υπάρχουν ζητήματα με τα οποία η ΝΔ συγκλίνει, καλώντας όμως την κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην καθιέρωση του ανταποδοτικού συστήματος στις συντάξεις και να προετοιμαστεί με αναλογιστικές μελέτες και με επάρκεια των δομών που θα το υποστηρίξουν.

    "Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δεν πείθει τους εργαζόμενους" δήλωσε ο Γιώργος Μαυρίκος από το ΚΚΕ και αναφέρθηκε στο μεγάλο κόλπο του χρηματιστηρίου, που οδήγησε στην αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων ενώ κατήγγειλε ότι το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση θα αποδεδειχθεί σε βάρος της εργατικής τάξης.

    "Βλέπω μια πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση" δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος απο το ΛΑΟΣ και πρόσθεσε ότι αν δε σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση ο πολιτικός κόσμος για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος τότε την κατάρρευσή του θα την χρεωθούν όλοι.

    «To νομοσχέδιο η κυβέρνηση το είχε στο συρτάρι από την εποχή του Γιαννίτση και οι τρεις μήνες της διαβούλευσης ήταν επικοινωνιακό τρυκ» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος και απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας «εμείς δε συμφωνούμε με το ασφαλιστικό που προωθείτε αλλά δεν σας χρειάζεται και η συναίνεσή μας αφού σας στηρίζει η ΝΔ και το ΛΑΟΣ».

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 34713

    [14] Συνάντηση Καρατζαφέρη - Σημίτη

    Τεταρτη, 24 03 2010 12:58

    Συνάντηση με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στο πλαίσιο των επαφών του με τους πρώην πρωθυπουργούς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Σημίτη στη Βουλή και διήρκεσε περίπου 35 λεπτά. Ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του, είπε ότι ο κ. Σημίτης έχει ξεκάθαρες σκέψεις και ιδέες και είπε, ότι αποτελεί μια εφεδρεία η οποία μπορεί να προσκληθεί για να πει την άποψή του. Έμεινα ικανοποιημένος από τη συνάντηση είπε ο κ. Καρατζαφέρης, εκτιμώντας ότι ο κ. Σημίτης μπορεί να συμβάλλει με τις γνώσεις του στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Σε ερώτηση αν θα επιδιώξει να δει και τον Κώστα Καραμανλή, ο κ. Καρατζαφέρης είπε, ότι θα ήταν άτοπο να έχει δει τους δυο πρώην πρωθυπουργούς και να μην ζητήσει να δει και τον κ. Καραμανλή.

    Από την πλευρά του ο κ. Σημίτης δεν έκανε δηλώσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34709

    [15] ΕΣΠΑ: Ψηφίστηκε στη Βουλή

    Τεταρτη, 24 03 2010 19:42

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στα άρθρα του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Υπέρ ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρόν δήλωσε ο ΛΑΟΣ.

    Μέσα στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε ως άρθρο 14, η ρύθμιση για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

    Σύμφωνα με τροποποίηση που προκάλεσε η υπουργός Οικονομίας, παρατείνεται έως τις 31 Μαϊου του 2010 η προθεσμία για την υποβολή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στις τράπεζες από τις επιχειρήσεις, που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο ΤΕΜΠΜΕ.

    Με δηλώσεις της η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου δημιουργεί την ευθύνη: "Να κινητοποιήσουμε, επιτέλους, όλους τους φορείς, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τα 9,8 δισ. Να αποδεσμεύσουμε τους πόρους έγκαιρα στην ελληνική περιφέρεια και να την προετοιμάσουμε για τον νέο αυτοδιοικητικό της ρόλο, που είναι -προπάντων- αναπτυξιακός. Να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους αποτελεσματικά, ως καταλύτη για την πραγματική παραγωγή και την προστιθέμενη αξία για τον τόπο".

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, δήλωσε: "αντί να λειτουργήσει πυρετωδώς η κυβέρνηση, αυτό το πεντάμηνο δεν κατέστη ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη του τόπου".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο τόνισε πως "αντί να συζητούμε τι είναι το ΕΣΠΑ και τι προσανατολισμούς έχει, συζητούμε το πώς θα το διαχειριστούμε".

    Aπό το ΛΑΟΣ ο Αστέριος Ροντούλης εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν δημιουργείται με τη ρύθμιση ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός παραγωγής λαθών, ενώ ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια "παραγωγική έρημο", με ανάπτυξη στο πλην δύο.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 34732

    [16] ΠΣΑΚ: Συμβολή στην απόσβεση του δημοσίου χρέους

    Τεταρτη, 24 03 2010 18:33

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, είχε σήμερα αντιπροσωπεία καλαθοσφαιριστών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ), με θέμα την έκφραση στήριξης των καλαθοσφαιριστών, της εκστρατείας για την απόσβεση του δημοσίου χρέους.

    Την αντιπροσωπεία του ΠΣΑΚ αποτελούσαν οι Κωνσταντίνος Τσατσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Δημήτρης Παπανικολάου και Σάκης Καρύδας με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του ΠΣΑΚ Κώστα Αλεξανδρίδη. Οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΚ δήλωσαν ότι θα συνεισφέρουν στο Λογαριασμό Απόσβεσης του Δημοσίου Χρέους.

    Όπως τόνισε ο κ. Πετσάλνικος: "Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους αθλητές από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου, που ανταποκρίθηκαν αυθόρμητα στην πρόσκληση, την οποία έχω κάνει δημόσια, για τη στήριξη της πατρίδας μας, με τη δημιουργία του λογαριασμού για τη συμβολή στην απόσβεση του δημοσίου χρέους.

    Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω την ευαισθησία που για μια ακόμα φορά αποδεικνύουν, όταν η χώρα μας χρειάζεται βοήθεια και συμπαράσταση απ' όλους μας. Οι νέοι αυτοί αποτελούν θετικά πρότυπα για όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά της πατρίδας μας με τη στάση τους όπως και με τις επιτυχίες τους, όχι μόνο στους συλλόγους τους, αλλά και στην Εθνική μας Ομάδα.

    Με την ευκαιρία αυτή μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε και για θέματα που αφορούν τους ίδιους. Τους διαβεβαίωσα ότι η Βουλή και ο Πρόεδρός της θα έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε για την αθλούμενη νεολαία, ιδιαίτερα στο χώρο του μπάσκετ αλλά και στα άλλα αθλήματα".

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΣΑΚ Κωνσταντίνος Τσατσαρής, δήλωσε: "Είμαστε παρόντες στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή μας συνάντηση, αλλά και να αναδείξουμε από την πλευρά μας, ως αθλητές και καλαθοσφαιριστές, ότι είμαστε παρόντες σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η ελληνική οικονομία και η πατρίδα μας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι και στο μέλλον για ό,τι χρειαστεί θα βρισκόμαστε δίπλα σας".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 34730

    [17] Σκληρό παζάρι μεταξύ εμπόρων και κτηνοτρόφων στη β. Ελλάδα για την τιμή των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

    Τεταρτη, 24 03 2010 18:03

    Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εμπόρων και κτηνοτρόφων στη Δράμα, για την τιμή των αμνοεριφίων, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Οι Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να μην πουλήσουν κάτω από 7 ευρώ το κιλό, τόσο τα κατσίκια, όσο και τα αρνιά, ενώ οι έμποροι δίνουν 6,50 ευρώ/κιλό για τα κατσίκια και 6 ευρώ/κιλό τα αρνιά. Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να κρατήσουν μέχρι και την Κυριακή.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, "όσοι κτηνοτρόφοι δεν ενδώσουν στις πιέσεις των εμπόρων, δεν αποκλείεται να πουλήσουν και σε ακόμα υψηλότερη τιμή των 7 ευρώ τα αμνοερίφιά τους", αφού όπως σημείωσε "η φετινή εγχώρια παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό 30% συγκριτικά με πέρυσι και οι εισαγωγές αναμένονται σημαντικά συρρικνωμένες".

    Ο κ. Καμπούρης εκτιμά ότι αναμένεται να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στην εγχώρια αγορά και να παρατηρηθούν ελλείψεις, επειδή φέτος το Πάσχα είναι νωρίς χρονικά σχετικά με πέρυσι, αλλά και επειδή πολλοί Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν προχώρησαν σε εκτροφή ζώων φέτος, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για τις τιμές τα προηγούμενα χρόνια.

    "Ο κτηνοτροφικός κόσμος είναι αγανακτισμένος και δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να "χαρίσει" και φέτος τα προϊόντα του", τόνισε ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας ότι «όταν όλα τα αγαθά ακριβαίνουν, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν την πολυτέλεια να μην καλύψουν και πάλι τα έξοδά τους για την εκτροφή των ζώων".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34729

    [18] Μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου

    Τεταρτη, 24 03 2010 12:36

    Με την καθιερωμένη παρέλαση στον Άγνωστο Στρατιώτη, η νεολαία της Αθήνας τίμησε την επέτειο του 1821.

    Μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Αθήνας, άνοιξαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο, που θα κορυφωθούν αύριο, με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

    Στη διάρκεια της παρέλασης μικρή ομάδα εκπαιδευτικών πραγματοποίησε διαμαρτυρία φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην οικονομική και εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

    Κ. Παπούλιας

    Στο μήνυμά του για την εθνική εορτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: "Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει πάντα για τον ελληνισμό έναν ιδιαίτερο συμβολισμό".

    Σήμερα, η εθνική ανεξαρτησία είναι εξασφαλισμένη. Είναι, όμως, υπαρκτή η ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και του συλλογικού οράματος. Έχουμε μπροστά μας ανοιχτά εθνικά θέματα, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ένα σύνθετο και ευμετάβλητο περιβάλλον από το οποίο απουσιάζουν οι σταθερές του παρελθόντος. Η ελληνική κοινωνία περνά δύσκολες μέρες και καλείται να πραγματοποιήσει μία ιστορική μετάβαση. Δεν είναι εύκολο ούτε ανώδυνο. Είναι, όμως, αναγκαίο. Είναι επίσης δυνατό, αν αλλάξουν νοοτροπίες, αντιλήψεις και διαχρονικές παθογένειες, εάν εξυγιανθεί η λειτουργία του ελληνικού κράτους και ενωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας για να εκπληρώσουν ένα ιστορικό χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές. Επέτειοι όπως η σημερινή ενισχύουν την εθνική αυτοπεποίθηση με την ανάκληση της μνήμης ενός σπουδαίου παρελθόντος. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας και την ευθύνη να προσπαθήσουμε ώστε να είναι περήφανα και τα δικά μας παιδιά γι' αυτό που τους κληροδοτήσαμε. Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά, υγεία, ευτυχία και προκοπή".

    Δηλώσεις

    "Από τον ηρωισμό μιας χούφτας Ελλήνων ενάντια σε μια αυτοκρατορία, μέχρι τη σημερινή ευρωπαϊκή σύγχρονη Ελλάδα χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες. Η ιστορία είναι με το μέρος μας αλλά δεν αρκεί. Σήμερα σε αυτή τη δραματική στιγμή για τη χώρα μας, εμείς αλλά και η νέα γενιά που καμαρώσαμε, η νέα γενιά που τιμά με τον τρόπο που αυτή ξέρει και θέλει τη σημερινή επέτειο, έχουμε όλοι ένα χρέος να πετύχουμε, και αυτό σημαίνει όραμα, σημαίνει ενωμένες δυνάμεις, σημαίνει πολλή και σκληρή δουλειά. Και πάνω απ΄ όλα, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή να προτάξουμε το 'εμείς' έναντι του 'εγώ', όσον αφορά άτομα αλλά και ομάδες".

    Άννα Διαμαντοπούλου

    Η βουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, σε δηλώσεις της επισήμανε ότι κυρίως εορτάζουμε τους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, για δημοκρατία και ελευθερία. "Εκείνοι που έχυσαν το αίμα τους για την Ελλάδα, δεν μπορούν να ξεχαστούν και η νεολαία με την πανηγυρική της παρέλαση το σηματοδοτεί", πρόσθεσε.

    Ο Θ. Πλεύρης, από το ΛΑΟΣ, τόνισε ότι αυτού του είδους οι επέτειοι, θα πρέπει να μας θυμίζουν ότι εμείς που δεν φοβηθήκαμε αυτοκρατορίες, δεν μπορούμε να φοβηθούμε μια οικονομική κρίση. Θα περάσουμε την οικονομική κρίση και θα τα καταφέρουμε, πρόσθεσε.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι οι Έλληνες το 1821 αγωνίστηκαν με επιτυχία για να απαλλαγούμε από τον στρατιωτικό ζυγό. Το 2010, συνέχισε, καλούμαστε και θα το πράξουμε, αγωνιζόμαστε να μην πέσει η πατρίδα μας σε οικονομικό ζυγό που θέλουν να της επιβάλουν κάποιοι ισχυροί της Ευρώπης και της Αμερικής.

    ΚΚΕ

    "Το πατριωτικό λαϊκό καθήκον σήμερα για το λαό είναι να μη δεχτεί να θυσιαστούν οι τελευταίες κατακτήσεις του, να τον καταδικάσουν στη φτώχεια η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιλογές της πλουτοκρατίας. Ο λαός δημιούργησε την επανάσταση του 1821 όταν απέρριψε τη μοιρολατρία και εμπιστεύτηκε τη δύναμή του".

    "Η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της, έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού της. Έχει έμπειρη και ικανή εργατική τάξη και τις αναγκαίες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να αποδεσμευτεί από τις λυκοσυμμαχίες της ελληνικής πλουτοκρατίας, ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, και να μετατραπούν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε λαϊκή κοινωνική περιουσία. Αυτή η λύση, αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι ώριμος και όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος για το λαό. Μπορεί να τον ανοίξει με μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή συμμαχία".

    "Το μήνυμα της επανάστασης του 1821, όπως και όλων των άλλων αγωνιστικών ανατάσεων ήταν και παραμένει επίκαιρο: Οι θυσίες του αγώνα είναι μικρότερες από τα δεινά στα οποία οδηγεί ο δρόμος της υποταγής στις επιλογές των αντιδραστικών κυρίαρχων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ".

    ΣΥΝ

    "Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στον αγώνα του ελληνικού λαού για την αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Αποτελεί σημείο αναφοράς και παράδειγμα - διαχρονικής σημασίας - για τις δυνατότητες των λαών να ανατρέπουν τους συσχετισμούς δύναμης, να επιβάλουν τη θέλησή τους".

    "Η φετινή - 189η - επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας που δίνονται αυτήν την περίοδο για την υπεράσπιση αυτονόητων στοιχειωδών δικαιωμάτων. Οι στιγμές που ζούμε σήμερα απαιτούν για άλλη μια φορά από όλους και όλες ενεργοποίηση, αυτοοργάνωση και ανάληψη της ευθύνης ώστε να σταματήσει η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η βίαιη μείωση των εισοδημάτων, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Για να μην πληρώσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι, για να διεκδικήσουν μια Ευρώπη των λαών, ενάντια σε μια Ευρώπη των κερδοσκόπων.

    Σε όλο τον κόσμο οι πολίτες αγωνιούν, αφυπνίζονται και κάνουν τα πρώτα βήματα για μία αλλαγή πορείας που είναι όσο ποτέ αναγκαία ".

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 - ΝΕΤ Είδηση: 34708

    [19] Πτώση - ρεκόρ στα ποσοστά του συνασπισμού της Μέρκελ

    Τεταρτη, 24 03 2010 14:43

    Η υποστήριξη προς τον κεντροδεξιό συνασπισμό της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, καθώς τα δύο κυβερνώντα κόμματα συγκεντρώνουν μόλις 40%. Η έρευνα δημοσιεύεται έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και λίγες ημέρες αφού ο Πρόεδρος Χορστ Κέλερ επέκρινε την "απογοητευτική" αρχή της δεύτερης θητείας της Μέρκελ, η οποία χαρακτηρίστηκε από διενέξεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού σχετικά με θέματα όπως η φορολογία και η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης.

    Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) και οι βαυαροί σύμμαχοί τους, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), συγκεντρώνουν μαζί 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.

    Ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) συγκεντρώνουν μόλις 8%, σημειώνοντας πτώση 7 μονάδων από την επίδοσή τους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συνολική δημοτικότητα των τριών κομμάτων βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο μετά το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων της CDU πριν από 10 χρόνια.

    Η έρευνα δίνει στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) την καλύτερη επίδοση μετά τις περυσινές εκλογές, τοποθετώντας τους στο 25%.

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είπε ότι θα προτιμούσε μια επιστροφή στο μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών. Το δείγμα της έρευνας του Forsa ήταν 2.500 πρόσωπα και 56% είπαν ότι θα υποστήριζαν ένα συνασπισμό CDU - SPD.

    Μια χωριστή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ δίνει στις CDU/CSU 36% και 9% στο FDP - μια πτώση κατά 3% σε σύγκριση με τα περυσινά εκλογικά αποτελέσματα.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34717

    [20] Παραιτήθηκε λόγω των σκανδάλων ο επίσκοπος της Ιρλανδίας

    Τεταρτη, 24 03 2010 14:42

    Την παραίτησή του στον Πάπα, υπό το βάρος των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς, υπέβαλλε ο επίσκοπος του Κλόιν της Ιρλανδίας, ο οποίος εξέφρασε "την ειλικρινή του συγγνώμη" στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης της επισκοπής του.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, ο ιρλανδός επίσκοπος Τζον Μαγκί υπέβαλλε την παραίτησή του που έγινε δεκτή από το Πάπα Βενέδικτος ΙΣΤ'

    "Την ώρα της αποχώρησής μου, θα ήθελα να εκφράσω εκ νέου την ειλικρινή μου συγγνώμη σε όλους όσοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από έναν ή πολλούς ιερείς της επισκοπής του Κλόιν όσο διάστημα ήμουν επίσκοπος", δήλωσε ο Μαγκί. "Σε όλους όσους απογοήτευσα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ή που υπέφεραν εξαιτίας δικών μου παραλείψεων ζητάω συγγνώμη".

    Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε λίγο αφού το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο πάπας αποδέχθηκε την παραίτηση του επισκόπου του Κλόιν που εμπλέκεται στην έρευνα για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς.

    Έρευνα στη Γερμανία

    Την ίδια ώρα η Γερμανία διόρισε σήμερα μία συνήγορο του πολίτη, προκειμένου να δεχθεί και να ερευνήσει κατηγορίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις από την δεκαετία του 1950 σε καθολικά και άλλα ιδιωτικά σχολεία.

    Η Κριστίνε Μπέργκμαν,70 ετών, που διετέλεσε υπουργός για τις οικογενειακές υποθέσεις της Γερμανίας από το 1998 έως το 2002 και ορίστικε συνήγορος του πολίτη θα μελετήσει περιπτώσεις που σημειώθηκαν πολύ παλιά για να διερευνηθούν από την αστυνομία. Στη Γερμανία δεν απαγγέλλονται διώξεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών όταν το θύμα συμπληρώσει τα 28.

    Σε μία σχετική εξέλιξη η καθολική αρχιεπισκοπή του Μονάχου ανακοίνωσε ότι αναφέρθηκε στην αστυνομία ένα παράπονο ότι ένας από τους ιερείς της είχε κάνει σεξ με ένα παιδί το 1998.Ο ιερέας μεταφέρθηκε στην αρχιεπισκοπή το 1980 εποχή που αρχιεπίσκοπος του Μονάχου ήταν ο πάπας Βενέδικτος 16ος.

    Η Κριστίνα Σρέντερ, νυν υπουργός οικογενειακών υποθέσεων, δήλωσε ότι η προκάτοχός της είναι ιδανική για συνήγορος του πολίτη αφού είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατά της σεξουαλικής βίας ως υπουργός.

    Εξάλλου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και την δημιουργία ενός στρογγυλού τραπεζιού για την παιδεραστία. Αυτό το στρογγυλό τραπέζι θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 23 Απριλίου και θα προεδρεύουν οι υπουργοί Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Εκπαίδευσης.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34719

    [21] Σε ισχύ το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

    Τεταρτη, 24 03 2010 14:20

    Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε 8 νομούς της χώρας, θα ισχύσει από σήμερα, Τετάρτη και μέχρι τις 11 Απριλίου. Στόχος είναι η συγκράτηση των τιμών των καυσίμων, που είχαν ξεφύγει σημαντικά σε νομούς της περιφέρειας, όπως η Κρήτη, όπου η απλή αμόλυβδη, έφτασε να πωλείται και πάνω από 1,60 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα καταστρατήγησης του πλαφόν.

    Υπέρ του πλαφόν στα καύσιμα, δηλώνουν οι καταναλωτές στην Κρήτη. Αντίθετα, οι βενζινοπώλες αντιδρούν. Ζητούν να μπει πλαφόν σε κάθε στάδιο διακίνησης, δηλαδή και σε διυλιστήρια και εταιρίες και όχι μόνο στην τελική τιμή.

    Αντίδραση ΟΒΕ

    Για παραπλάνηση των καταναλωτών με αφορμή την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων κατηγορεί την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

    Αναφέρει παράλληλα ότι πολλά πρατήρια αγόρασαν σήμερα πάνω από τη τιμή του πλαφόν και τώρα καλούνται να πουλήσουν κάτω από τη τιμή αγοράς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.

    Η ΟΒΕ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση αρνείται να θίξει τα μεγάλα συμφέροντα και επικαλείται το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε πλαφόν στα πρατήρια των εθνικών αυτοκινητοδρόμων τα οποία όπως αναφέρει κατέχουν μεγάλες εταιρείες, σε μια περίοδο που οι καταναλωτές θα κινηθούν έντονα για τις γιορτές του Πάσχα και με διαπιστωμένη την κατά πολύ ακριβότερη τιμή από τις μέσες.

    Η ΟΒΕ επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με τα οποία το μέσο κέρδος των εταιρειών ανέρχεται σε 5,5 λεπτά ανά λίτρο (4%) ενώ το μέσο κέρδος των πρατηρίων ανέρχεται σε 5,2 λεπτά (3,6%) και επαναλαμβάνει τη θέση της υπέρ της επιβολής ανώτατων τιμών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.

    Με λουκέτο το Πάσχα απειλούν από την έτερη ομοσπονδία, ΠΟΠΑΚ, που λειτουργεί σε κάποιους νομούς.

    Γ. Πεταλωτής: "Στοχευμένο το πλαφόν"

    «Το πλαφόν που βάλαμε είναι στοχευμένο έτσι ώστε να προστατευθεί ο απλός Έλληνας πολίτης, ο καταναλωτής»,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει «κατηγορία» της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας ότι η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν σε οκτώ νομούς είναι μονομερής, καθώς αφορά μόνο στη λιανική και όχι τη χονδρική πώληση των καυσίμων.

    «Το να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια κερδοσκοπίας και στη λιανική, είναι υποχρέωσή μας και αυτό κάνουμε με την επιβολή πλαφόν»,τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Το ύψος του πλαφόν

    Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι ανώτατες τιμές των καυσίμων που ισχύουν από το πρωί στους 8 νομούς της χώρας. Οι ανώτατες τιμές της αμόλυβδης ανά νομό έχουν ως εξής:

    Δωδεκάνησα: 1,517

    Ηράκλειο: 1,520

    Θεσπρωτία: 1,493

    Λασίθι: 1,543

    Πρέβεζα: 1,477

    Ρέθυμνο: 1,562

    Φωκίδα: 1,490

    Χανιά: 1,537

    Το ύψος του πλαφόν, υπολογίζεται με μαθημετικό τύπο και είναι διαφορετικό για κάθε νομό και για κάθε τύπο καυσίμου και θα αλλάζει κάθε Κυριακή. Κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνονται νέες ανώτατες τιμές.

    Στο νομό Θεσπρωτίας το πλαφόν αφορά την αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης, στο νομό Πρέβεζας την αμόλυβδη και τη σούπερ αμόλυβδη και στη Φωκίδα την αμόλυβδη.

    Η ακριβότερη αμόλυβδη 95 οκτανίων στα βενζινάδικα είχε εντοπιστεί σε:

    Ρέθυμνο: 1,62 (πλαφον 1,562)

    Λασίθι: 1,60 (πλαφόν 1,543)

    Δωδεκάνησα: 1,589 (πλαφον 1,517)

    Σε εντατικούς ελέγχους στους νομούς, όπου ισχύει το πλαφόν προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τις νομαρχίες. Όπου εντοπίζονται φαινόμενα συνεννόησης και εναρμονισμού τιμών, δηλαδή καρτέλ για να πουλάνε όλοι στο όριο του πλαφόν, θα γίνονται παραπομπές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για επιβολή αυστηρών προστίμων.

    Εντείνονται οι έλεγχοι

    Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων από το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ειδικά στους νομούς της χώρας που έχει επιβληθεί πλαφόν.

    Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, στις συγκεκριμένες περιοχές στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, που οδηγούν τις τιμές ακόμα και στα φθηνότερα πρατήρια να πωλούν στο ύψος του πλαφόν. Στις περιπτώσεις αυτές σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό, θα ζητηθεί η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Πλαφόν στα καύσιμα σε 8 Νομούς για 3 εβδομάδες Είδηση: 34714


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 March 2010 - 17:55:01 UTC