Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή στην Κομισιόν-Συρρίκνωση της οικονομίας- Μείωση του ελλείμματος
  • [02] Κ. Μπατζελή: Πήρε στο σπίτι της τον φάκελο της υπόθεσης Βατοπεδίου η πρώην προϊσταμένη της διεύθυνσης Πολιτικής Γης
  • [03] Πόλεις φαντάσματα της σοβιετικής εποχής ξαναβρίσκουν τη θέση τους στο χάρτη
  • [04] Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας στην Κική Δημουλά
  • [05] Η θεραπεία της γαστρίτιδας και του έλκους προστατεύει από το Αλτσχάιμερ
  • [06] Για πρώτη φορά επιστήμονες διάβασαν μνήμες ανθρώπων
  • [07] Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωση για το Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [08] Αμερικανική Πρεσβεία Αθήνας: Οδηγίες για το θέμα κατάργησης της βίζας
  • [09] Ως τον Σεπτέμβρη τα Π.Δ για τα ΤΕΙ
  • [10] Διπλή φονική επίθεση στο Πακιστάν

    [01] Επιστολή στην Κομισιόν-Συρρίκνωση της οικονομίας- Μείωση του ελλείμματος

    Παρασκευη, 12 03 2010 11:59

    Ευρετήριο Άρθρου

    Επιστολή στην Κομισιόν-Συρρίκνωση της οικονομίας- Μείωση του ελλείμματος

    Συρρίκνωση της οικονομίας μείωση του ελλείμματος

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Στα χέρια του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, βρίσκεται η επιστολή που απέστειλαν η Άγκελα Μέρκελ, ο Νικολα Σαρκοζί, ο Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ και ο Γιώργος Παπανδρέου, με την οποία ζητείται η λήψη μέτρων κατά των κερδοσκόπων. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Την κίνηση των τεσσάρων χαιρέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν πως υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο για δανεισμό της Ελλάδας, ύψους 20-25 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, πως η χώρα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια. Εν τω μεταξύ, συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και μείωση του ελλείμματος δείχνουν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

    Ισχύς εν τη ενώσει

    Τέσσερις ευρωπαίοι ηγέτες ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της κερδοσκοπίας. Με επιστολή τους στον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προτείνουν "η Κομισιόν να διενεργήσει το συντομότερο δυνατό έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ρόλο και τον αντίκτυπο των κερδοσκοπικών πρακτικών στα CDS και τη διαπραγμάτευση των κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών".

    Στην επιστολή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα οι "4" αναφέρουν:

    "Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Ενώπιον των τρεχουσών εξελίξεων στις αγορές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου {(credit default swaps (CDS)} των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, προκειμένου να αποτραπεί αδικαιολόγητη κερδοσκοπία, να προάγουμε τη διαφάνεια και να βελτιώσουμε την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συναλλαγών σε παράγωγα.

    Πρώτον, πρέπει να αποτρέψουμε κερδοσκοπικές ενέργειες που προκαλούν τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές, ώστε οι τιμές να μην παρέχουν πλέον ακριβείς πληροφορίες και η χρηματοδότηση των κρατών να φτάνει σε εντελώς αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Προτείνουμε, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει το ταχύτερο δυνατόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα για τον ρόλο και τις συνέπειες των κερδοσκοπικών πρακτικών σε σχέση με τις συναλλαγές των CDS στα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών. Εάν η έρευνα διαπιστώσει κατάχρηση στις αγορές ή ότι υπάρχει βάσιμη υποψία ότι οι πρακτικές κερδοσκοπίας έχουν σημαντικές συνέπειες στις εξελίξεις των αποδόσεων, θα πρέπει τάχιστα να εξετάσουμε μέτρα για να καθορίσουμε εάν είναι κατάλληλα και, αν χρειαστεί να υιοθετήσουμε την κατάλληλη νομοθεσία. Η διερεύνηση αυτή θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ελάχιστων περιόδων διακράτησης στην εμπορία των CDS, την απαγόρευση των κερδοσκοπικών συναλλαγών CDS, καθώς και την απαγόρευση της απόκτησης CDS που δεν χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης των κινδύνων.

    Δεύτερον, θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και να εντείνουμε τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην βελτίωση της διαφάνειας σχετικά με τις αγορές παραγώγων, βάση των αποφάσεων των G20:

    (i) Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν πρόσβαση στο τρέχον χαρτοφυλάκιο και τις πληροφορίες που αφορούν συναλλαγές παραγώγων, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών CDS, με την υποχρεωτική κοινοποίηση όλων των συναλλαγών σε παράγωγα σε μια κεντρική βάση δεδομένων για συναλλαγές που θα εδρεύει στην Ευρώπη. Αυτό θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να εντοπίσουν τους κύριους διαπραγματευτές και να παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητές τους. Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα της αγοράς. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα λαμβάνουν τις σχετικές λεπτομερείς πληροφορίες από μη ευρωπαϊκές κεντρικές βάσεις δεδομένων για συναλλαγές.

    (ii) Όπως συνιστάται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο Ecofin, θα πρέπει να βελτιώσουμε την ασφάλεια των αγορών εξωχρηματιστηριακών (OTC) παραγώγων εξασφαλίζοντας ότι, όλα τα αποδεκτά παράγωγα προϊόντα θα διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια ή ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, ανάλογα με την περίπτωση, και θα διακανονίζονται μέσα από κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους (CCP). Οι οντότητες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται επαρκώς για να εξασφαλίζεται αυξημένη ασφάλεια και αξιοπιστία. Υποστηρίζουμε σθεναρά τη θέση των ευρωπαϊκών κεντρικών αντισυμβαλλομένων εντός της ζώνης του ευρώ για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της ευστάθειας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών, καθώς και ενδεχόμενες προτάσεις για τα θέματα αυτά σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ecofin, ούτως ώστε οι υπουργοί Οικονομικών, να είναι σε θέση να συζητήσουν σε αυτή τη βάση".

    Υπέρ του ΕΝΤ τάσσεται ο πρόεδρος του Eurogroup επισημαίνοντας ότι απαιτεί χρόνο. Ωστόσο στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin της Δευτέρας, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα η συζήτηση του θέματος καθώς όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται η επίσημη πρόταση από την Κομισιόν, τους Γερμανούς, τους Γάλλους και άλλους ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα του τι ζητά ο καθένας.

    Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επανέρχεται με άρθρο στους Financial Times τονίζοντας ότι κράτη μέλη θα μπορούσαν να δεχθούν έκτακτη βοήθεια από το ΕΝΤ, χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένη καθώς θα πρέπει να χορηγείται:

    υπό ιδιαίτερα αυστηρούς όρους,

    σε έκτακτες περιπτώσεις,

    η κατάρρευση του κράτους θα οδηγούσε σε κίνδυνο το συνολο της ευρωζώνης

    Παράλληλα, τάσσεται υπέρ:

    της αίρεσης της δυνατότητας ψήφου ενός κράτους-μέλους για ένα έτος

    εξόδου από την ευρωζώνη, αν δεν κατορθώσει να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά της

    ελέγχου των δημοσιονομικών μεγεθών μιας χώρας οταν υπάρχει η υποψία παραποίησης.

    Χαιρετίζει την κίνηση η Κομισιόν

    Την επιστολή των Ευρωπαίων ηγετών, χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε αναφερθεί στο θέμα των συμβολαίων διασφάλισης κινδύνου (CDS), κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περασμένη Τρίτη, μιλώντας τόσο για την ανάγκη θεμελιώδους μεταρρύθμισης στην αγορά των παραγώγων, όσο και για την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η συζήτηση για τα CDS διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα έχει παγκόσμιες διαστάσεις και σκοπός είναι να τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο των χωρών του G20. Ο κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι την Τρίτη, 16 Μαρτίου, το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εcofin, αλλά και στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία θα παρέμβει ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

    Τέλος, ο κ. Αλταφάζ ανέφερε ότι τις προσεχείς εβδομάδες ο κ. Μπαρνιέ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με την αμερικανική πλευρά, στη βάση της αρχής της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι τα όποια μέτρα ληφθούν να μην είναι προστατευτικού και διακριτικού χαρακτήρα.

    "Ευρωπαϊκό σχέδιο για δανεισμό"

    Σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

    Όπως αναφέρει η "Monde", τα κράτη-μέλη της Eυρωζώνης είναι κοντά σε συμφωνία για ένα πιθανό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, μάλιστα, πως στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου αυτού στη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Υπογραμμίζεται δε ότι η στήριξη προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο σε περίπτωσης ανάγκης.

    Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητο έγγραφο της Κομισιόν, η ΕΕ εξετάζει δύο εναλλακτικούς τρόπους παροχής βοήθειας στην Ελλάδα: είτε μέσω διακρατικών δανείων υπό το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε μέσω της παροχής εγγυήσεων.

    Εκτιμά δε ότι η εφαρμογή του πρώτου τρόπου στήριξης της Ελλάδας, δηλαδή, μέσω διακρατικών δανείων, θα ήταν ευκολότερη βραχυπρόθεσμα.

    Παράλληλα, η αυστριακή εφημερίδα Kurier υποστηρίζει ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Γερμανία, είναι έτοιμες να προσφέρουν 10 δισ. και 20 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα να συγκεντρώσει τα 55 δισ. ευρώ που χρειάζεται φέτος για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εγκρίνει το σχέδιο αυτό.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

    Είδηση: 34221

    [02] Κ. Μπατζελή: Πήρε στο σπίτι της τον φάκελο της υπόθεσης Βατοπεδίου η πρώην προϊσταμένη της διεύθυνσης Πολιτικής Γης

    Παρασκευη, 12 03 2010 19:56

    Στην υπόθεση Βατοπεδίου, αίσθηση προκάλεσε το έγγραφο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, σύμφωνα με το οποίο, η πρώην προϊσταμένη της διεύθυνσης Πολιτικής Γης, κυρία Σ. Μαντέλη, είχε στο σπίτι της, το αρχείο με τα έγγραφα για τις ανταλλαγές του δημοσίου με τη Μονή, από την ημέρα που συνταξιοδοτήθηκε από την υπηρεσία της.

    Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος. Το απίστευτο γεγονός ήρθε στην επιφάνεια όταν ζητήθηκε να προσκομιστεί ο φάκελος της υπόθεσης στην εξεταστική επιτροπή. Η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή ενημέρωσε σχετικά την εξεταστική επιτροπή της Βουλής με έγγραφό. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι έχει ήδη ενημερωθεί η αρμόδια εισαγγελική αρχή για την άσκηση πρόσθετης δίωξης κατά της κυρίας Μαντέλη. Αλλά και ότι έχει κληθεί σε απολογία η νυν διευθύντρια της υπηρεσίας, η οποία και δεν ενημέρωσε ,ως όφειλε, την πολιτική ηγεσία, για την αφαίρεση του αρχείου από την εν λόγω προϊσταμένη στην διεύθυνσης Πολιτικής Γης.

    NET Είδηση: 34251

    [03] Πόλεις φαντάσματα της σοβιετικής εποχής ξαναβρίσκουν τη θέση τους στο χάρτη

    Παρασκευη, 12 03 2010 21:25

    Κτισμένη με άκρα μυστικότητα, η Σκρούντα 1 είχε δημιουργηθεί από το μηδέν για να φιλοξενήσει μια στρατιωτική βάση. Για δεκαετίες ολόκληρες ήταν μια μυστική πόλη στη σημερινή Λετονία και είχε πάρει το όνομά της από το ομώνυμο χωριό που βρισκόταν 5 χιλιόμετρα νοτιότερα. Στον χάρτη δεν είχε εμφανισθεί ποτέ και οι κάτοικοί της, στρατιωτικό προσωπικό στην πλειοψηφία τους, ζούσαν σχεδόν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Λετονίας, η Σκρούντα 1 έγινε μια πόλη - φάντασμα.

    Ο πληθυσμός της την εγκατέλειψε και το μόνο που θυμίζει σήμερα την ύπαρξή της είναι τα εγκαταλελειμμένα της κτίρια, χαρακτηριστικά δείγματα της σοβιετικής αρχιτεκτονικής. Πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο, η Σκρούντα 1 απέκτησε μια ευκαιρία για να ξαναποκτήσει ζωή. Στη Ρίγα, πρωτεύουσα της βαλτικής δημοκρατίας, μια ρωσική εταιρία αγόρασε σε δημοπρασία ολόκληρη την πόλη. Το τελικό «χτύπημα» για τα 70 κτίρια της πόλης, μεταξύ των οποίων κατοικίες, ένα σχολείο, ένα ξενοδοχείο κι ένα νοσοκομείο, ήταν 3,1 εκατομμύρια δολάρια - περίπου όσο κοστίζει ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν.

    Αν και τα κτίρια της πόλης δεν βρίσκονται πλέον σε πολύ καλή κατάσταση, τα σημάδια της σοβιετικής εποχής είναι έντονα: Στις πλάγιες όψεις πολλών κτισμάτων διακρίνονται ακόμη τα τεράστια πορτρέτα του Λένιν και του Σταχάνοφ, του εργάτη που έγινε σύμβολο της σοβιετικής εποχής, ή οι ρήσεις του Κάρολου Μαρξ. Με την απόφαση της κυβέρνησης της Λετονίας να πουλήσει τα 450 στρέμματα που καταλαμβάνουν τα σπίτια και οι δρόμοι της πόλης - φάντασμα, η Σκρούντα 1 μπορεί να βγει από μια λήθη στην οποία είχε πέσει την ίδια στιγμή που είχε δημιουργηθεί: απούσα από τον χάρτη και τις συζητήσεις, η Σκρούντα 1 υπήρχε μόνο στα μάτια των κατοίκων της.

    Αυτό που παραμένει ασαφές, είναι με ποιο τρόπο θα επιστρέψει η ξεχασμένη πόλη στον κόσμο των ζωντανών. Μιλώντας στην εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα», η επικεφαλής της λετονικής υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων αποκάλυψε μόνο ότι η τελική τιμή που πουλήθηκε η Σκρούντα 1 ήταν δέκα φορές υψηλότερη από την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και ότι ο νέος ιδιοκτήτης είναι η ρωσική εταιρία «Αλεξεγιεβσκόγιε Σέρβις». Θα γίνει μήπως ένα θεματικό πάρκο για τους τουρίστες με θέμα «στον καιρό της σοβιετικής αυτοκρατορίας»; Η Λετονή αξιωματούχος Ανέτε Φριντενστέινα Μπρίντινα δεν έχει να δώσει καμία απάντηση.

    Από μια άποψη, η Σκρούντα 1 θα μπορούσε να θυμίσει το «Στάλκερ», την αριστουργηματική ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι, στην οποία ο Ρώσος σκηνοθέτης διηγείται το ονειρικό ταξίδι ενός συγγραφέα, ενός επιστήμονα κι ενός εξερευνητή σε μια στρατιωτική ζωή που έχει καταστραφεί από μια άγνωστη αιτία. Η Σκρούντα 1, πάντως, δεν είναι η μοναδική πόλη στην πρώην Σοβιετική Ένωση που έζησε για δεκαετίες κάτω από το πέπλο της μυστικότητας, κλειστή, χωρίς να υπάρχει στον χάρτη, με τείχη να την αποκλείουν από τον υπόλοιπο κόσμο και οπλισμένους φύλακες να περιπολούν μέρα και νύχτα.

    Σβέρντλοσκ 45

    Μια τέτοια πόλη είναι το Σβέρντλοσκ 45 στους πρόποδες των Ουραλίων Ορέων, περίπου 250 χιλιόμετρα από το «αυθεντικό» Σβέρντλοσκ και 1.500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Αντίθετα όμως από τη Σκρούντα 1, το Σβέρντλοσκ 45 δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται. Μόνο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης άλλαξε το όνομά του σε Λεσνόι.

    Σε αυτή την πόλη γεννήθηκε πριν από 38 χρόνια η ηθοποιός Νατάσα Στεφανένκο. «Στους ξένους απαγορευόταν η είσοδος, ακόμη οι σοβιετικοί υπήκοοι υπόκειντο σε αυστηρούς περιορισμούς. Μόνο εμείς είχαμε άδεια εισόδου, την οποία έπρεπε να επιδείξουμε στα φυλάκια της περιμέτρου. Αλλά όλα αυτά, τότε, μου φαινόντουσαν απολύτως φυσιολογικά, πίστευα πώς ο κόσμος ήταν έτσι», διηγείται.

    Η πρώτη επαφή της Νατάσα Στεφανένκο με τον κόσμο που δεν ήταν «έτσι», έγινε στα 9 της χρόνια, όταν άρχισε να ταξιδεύει σε άλλες πόλεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ως ταλαντούχα αθλήτρια της κολύμβησης. «Στο πρώτο μας ταξίδι μάς συγκέντρωσε η καθηγήτριά μας και μας έδωσε οδηγίες: δεν έπρεπε να πούμε σε κανέναν από πού ήμασταν, το χωριό μας ήταν μια μυστική πόλη και οι γονείς μας εργάζονταν για την προστασία της Μητέρας Ρωσίας από τους εχθρούς της».

    Χαμένη στα δάση, σκεπασμένη από το χιόνι επτά μήνες το χρόνο, με το θερμόμετρο να φτάνει έως και μείον 45 βαθμούς Κελσίου και τους υπόγειους πυρηνικούς σταθμούς να ξεφεύγουν από το μάτι του δορυφόρου, η πόλη του Λεσνόι μετρούσε 25.000 κατοίκους την εποχή που λεγόταν ακόμη Σβέρντλοσκ 45. Σήμερα ο πληθυσμός της έχει διπλασιαστεί. Και ασφαλώς έχει βρει τη θέση της στον χάρτη, ακόμη και αν η Νατάσα Στεφανένκο έχει αρχίσει μόλις εδώ και λίγο καιρό να μιλάει ανοικτά για την πόλη της: Για πολλά χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσίδα ηθοποιός πίστευε ότι το Σβέρντλοσκ 45 ή Λεσνόι ήταν ένα κρατικό μυστικό που όφειλε να κρατάει πολύ καλά φυλαγμένο. Είδηση: 34255

    [04] Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας στην Κική Δημουλά

    Παρασκευη, 12 03 2010 21:13

    Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας θα απονεμηθεί,αύριο Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010, στην ποιήτρια, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ.Κική Δημουλά, για το σύνολο του ποιητικού και του πεζού έργου της.

    Η απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας και αποτελεί κορυφαίο γεγονός στον χώρο των Ευρωπαϊκών Γραμμάτων.

    Την κυρία Κική Δημουλά θα παρουσιάσει στο Γαλλικό κοινό ο μεταφραστής έργων της κ. Michel Volkovitch. Η ηθοποιός κυρία Dinah Faust θα αποδώσει στην γαλλική γλώσσα κείμενα της κυρίας Κικής Δημουλά που θα διαβάσει η ποιήτρια στα ελληνικά.

    Οι εκάστοτε βραβευόμενοι ανήκουν σε μία από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η θέσπιση του Βραβείου Λογοτεχνίας αποσκοπεί στην ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού της καθεμιάς ευρωπαϊκής χώρας ξεχωριστά.

    Επιτροπή, αποτελούμενη από συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, πανεπιστημιακούς και αρμοδίους για πολιτιστικά θέματα αποφασίζει για την απονομή του Βραβείου. Εφέτος, στο πρόσωπο της κ. Κικής Δημουλά τιμάται η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός.

    Τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας υποστηρίζουν η πόλη του Στρασβούργου, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, η επιθεώρηση "Europe" που ιδρύθηκε το 1923 υπό την αιγίδα του Ρομαίν Ρολλάν, και της οποίας συνεργάτες , μεταξύ των άλλων υπήρξαν ο Πωλ Ελυάρ και ο Λουί Αραγκόν. Επίσης στηρίζουν το θεσμό του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας το πανεπιστημιακό δίκτυο "Les Lettres Europennes" («Τα Ευρωπαϊκά Γράμματα»), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας, το Διεθνές Κέντρο Ποιήσεως της Μασσαλίας, το Σπίτι των Συγγραφέων Λογοτεχνίας του Παρισιού, καθώς και άλλοι πνευματικοί φορείς.

    AΠΕ Είδηση: 34254

    [05] Η θεραπεία της γαστρίτιδας και του έλκους προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

    Παρασκευη, 12 03 2010 22:04

    Υγεια

    H θεραπεία της γαστρίτιδας ή του έλκους προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τον συσχετισμό του ελικοβακτηριδίου που πυλωρού (το οποίο ευθύνεται για τη γαστρίτιδα και το έλκος) με τη νόσο Αλτσχάιμερ έδειξαν τα αποτελέσματα πρωτοποριακής έρευνας της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου και της Γ΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του 25ο Πανελλήνιου Συνεδρίου της Νόσου Αλτσχάιμερ,το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    «Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού λόγω μοριακής μίμησης μιμείται στοιχεία του νευρικού ιστού του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι το ελικοβακτηρίδιο πηγαίνει στον εγκέφαλο των ασθενών με αποτέλεσμα να κινητοποιεί μια φλεγμονώδης διεργασία , η οποία είναι ότι κακό μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλο, και επομένως κάτω από αυτό το στρες ίσως οδηγείται το νευρικό κύτταρο στην εκφύλιση και τη νόσο Αλτσχάιμερ» εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη

    Οι μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν υψηλό ποσοστό ενεργού λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο στο στομάχι και επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου ενδεχομένως να μεταβάλει τη φυσική πορεία της νόσου Αλτσχάιμερ σε 2-5 χρόνια, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι στα αρχικά στάδια (ήπια νοητική στέρηση).

    «Ο μέσος όρος επιβίωσης των ασθενών με Αλτσχάιμερ είναι 3,1 χρόνια. Εμείς παρακολουθήσαμε τη πορεία τους σε 5 έτη και διαπιστώσαμε ότι αυτοί στους οποίους εκριζώθηκε το ελικοβακτηρίδιο έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης. Ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν ενεργό λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο σε ποσοστό 88% ενώ στους μη πάσχοντες από Αλτσχάιμερ το ποσοστό αυτό είναι μόνο 47%. Η διαφορά είναι σημαντική και η παρακολούθηση έδειξε ότι με την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου βελτιώνονται όλα τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών που έχουν νόσο Αλτσχάιμερ» εξήγησε ο παθολόγος-γαστρεντερολόγος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Κουντουράς.

    Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν 65 ασθενείς με Αλτσχάιμερ , εκ των οποίων το 88% είχε ενεργή λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο. Μετά την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου οι ασθενείς άρχισαν να επικοινωνούν με το περιβάλλον και να βοηθούν τον εαυτό τους. «Άλλαξε η ζωή τους εν μέρει. Δεν λέμε ότι το ελικοβακτηρίδιο είναι ο μοναδικός παράγων της νόσου Αλτσχάιμερ. Και η εκρίζωσή του δεν είναι πανάκεια. Οπωσδήποτε υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες. Θεωρούμε όμως ότι σε πρώιμο στάδιο της νόσου ενδεχομένως ,εάν γίνει εκρίζωση, να μεταβληθεί η πορεία της νόσου» εξήγησε ο κ Κουντουράς.

    Παράλληλα αναφέρθηκε και στη σχέση του ελικοβακτηριδίου με το γλαύκωμα, το οποίο χαρακτήρισε ως τη «νόσο Αλτσχάιμερ του οφθαλμού».Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση μιας ζαχαροπλάστισσας από τη Θεσσαλονίκη στην οποία μετά την εκρίζωση του ελικοβακτηριδιού, η ενδοφθάλμια πίεση, η οποία χαρακτηρίζει το γλαύκωμα, από 21 που ήταν έπεσε στα φυσιολογικά επίπεδα.

    AΠΕ Είδηση: 34257

    [06] Για πρώτη φορά επιστήμονες διάβασαν μνήμες ανθρώπων

    Παρασκευη, 12 03 2010 21:52

    Βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, "σαρώνοντας" ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο ανθρώπων, να ξεχωρίσουν ποιο γεγονός του παρελθόντος θυμόταν κάποιος.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (University College London -UCL), υπό την καθηγήτρια νευροεπιστήμης Ελεάνορ Μαγκουάιρ, παρουσίασαν την πρωτοποριακή έρευνά τους στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού (fMRI), έδειξαν σε δέκα "καλωδιωμένους" εγκεφαλικά εθελοντές τρεις σύντομες σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες. Στη συνέχεια, ήσαν σε θέση (με τη βοήθεια λογισμικού με ειδικούς αλγόριθμους), μελετώντας απλώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, να καταλάβουν και να ξεχωρίσουν ποιες ακριβώς σκηνές σκέφτονταν οι εθελοντές, από αυτές που είχαν δει προηγουμένως.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για όσους πάσχουν από απώλεια μνήμης, ενώ σε απώτερο στάδιο θα μπορούσε ίσως να συμβάλλει στη θεραπεία της εγκεφαλικής άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Μπορεί επίσης, όπως είπαν, να υπάρξουν και άλλες πρακτικές εφαρμογές, για παράδειγμα, η διάκριση ανάμεσα σε μια αληθινή και μια ψευδή μνήμη ή ανάμεσα σε μια πρόσφατη και μια παλαιότερη μνήμη.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι, μέσα από το "σκανάρισμα" του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν απλούστερες σκέψεις, όπως να καταλάβουν ποιο χρώμα σκέφτονταν οι εθελοντές, ποιο αντικείμενο ή ποια τοποθεσία. Τώρα πια, αυτή η ικανότητα "ανάγνωσης" του εγκεφάλου επεκτείνεται και στις μνήμες, που αποτελούν πιο πολύπλοκες διαδικασίες.

    Η νέα έρευνα βασίζεται σε μια προηγούμενη από την ίδια ερευνητική ομάδα, που είχε μπορέσει να καταλάβει που "στεκόταν" νοητικά ένα άτομο σε ένα εικονικό δωμάτιο, "διαβάζοντας" τον εγκέφαλό του. Ο αλγόριθμος του υπολογιστή, που έχουν αναπτύξει οι βρετανοί ερευνητές και ο οποίος αναλύει τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας, δεν "διαβάζει" στην πραγματικότητα τις μνήμες, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τη μια από την άλλη.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μνήμες βρίσκονται σίγουρα μέσα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. "Τώρα που έχουμε δει που βρίσκονται, έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς οι μνήμες αποθηκεύονται και πώς μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου", δήλωσε η Μαγκουάιρ.

    Οι νευροεπιστήμονες έχουν, τα τελευταία χρόνια, κάνει σημαντικές προόδους στο "διάβασμα" του εγκεφάλου. Μεταξύ άλλων, έχουν μπορέσει να καταλάβουν ποιόν αριθμό είδε ένας άνθρωπος, ποιο γράμμα σκοπεύει να πληκτρολογήσει κ.α.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

    http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(10)00142-9 Είδηση: 34256

    [07] Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωση για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Παρασκευη, 12 03 2010 20:52

    Οι περιορισμοί που επιβάλλει το τουρκικό κράτος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλούν την ίδια την ύπαρξή του, διότι ο μειούμενος πληθυσμός της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αποτελούμενης από 2.500 άτομα, δεν μπορεί να διατηρήσει τον θεσμό, επισημαίνεται στο κεφάλαιο περί θρησκευτικών ελευθεριών της φετινής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημειώνεται και πάλι ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη, αλλά μόνο την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης κοινότητας, καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η χρήση του όρου "οικουμενικός" από τον Πατριάρχη δεν θα έπρεπε να αποτελεί θέμα ρυθμιζόμενο από το κράτος.

    Επαναλαμβάνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιδιώκει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και επισημαίνεται πως το Δεκέμβριο του 2008 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέτρεψε θεωρήσεις βίζας διάρκειας ενός έτους για ξένους κληρικούς που υπηρετούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Στο τμήμα που αφορά την Τουρκία γίνεται λόγος για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που απαγορεύει την προσαγωγή σε δίκη πολιτών σε στρατιωτικά δικαστήρια, ενώ ως "θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζονται τα μέτρα για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας καθώς και μη-τουρκικών γλωσσών.

    Σημειώνεται επίσης η "σημαντική μείωση" των περιπτώσεων εκδίκασης υποθέσεων και καταδικών βασισμένων στο άρθρο 301 του ΠΚ, που απαγορεύει την προσβολή του "τουρκικού κράτους", οι τηλεοπτικές εκπομπές στα κουρδικά και αρμενικά από την κρατική τηλεόραση καθώς και η άδεια εκπομπών από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για εκπομπές σε μη τουρκικές γλώσσες. Επετράπη επίσης σε πανεπιστημιακό Τμήμα να διδάσκει την κουρδική γλώσσα ως "ζωντανή" γλώσσα.

    Αναφέρονται επίσης επιγραμματικά οι τομείς όπου σημειώθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες παρατίθενται αναλυτικά στα αντίστοιχα κεφάλαια (βασανιστήρια, έρευνες και καταδικαστικές αποφάσεις κατά κρατικών οργάνων για παραβιάσεις, συνθήκες κράτησης, κλπ).

    AΠΕ Είδηση: 34252

    [08] Αμερικανική Πρεσβεία Αθήνας: Οδηγίες για το θέμα κατάργησης της βίζας

    Παρασκευη, 12 03 2010 20:58

    Αξιωματούχοι της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα έδωσαν συνέντευξη τύπου την Παρασκευή με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίων (η περίφημη ταξιδιωτική βίζα) για τουριστικά και επιχειρηματικά ταξίδια.

    Αν και όλες οι σχετικές πληροφορίες αναγράφονται στη ιστοσελίδα της πρεσβείας (http://athens.usembassy.gov), οι προξενικές αρχές των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισαν ότι ήδη δέχονται εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές ερωτήσεις από Έλληνες πολίτες μετά την ανακοίνωση της Αμερικανίδας Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας κα. Τζάνετ Ναπολιτάνο, η οποία έκανε την ανακοίνωση την Τρίτη κατά την διάρκεια της παραμονής του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον, για συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο Αμερικανός Γενικός Πρόξενος Μάθιου ΜαΚήβερ, οι Έλληνες ταξιδιώτες που θα θελήσουν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ για διάστημα έως και 90 ημέρες θα πρέπει μέσω του διαδικτύου (και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα https://esta.cbp.dhs.gov) να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στην λεγόμενο Ηλεκτρονικό Σύστημα για την Ταξιδιωτική Άδεια (ESTA), όπως αυτά αναγράφονται στο νέο βιομετρικό διαβατήριό τους - έκδοση μετά τις 26.08.2006.

    Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα εφαρμοστεί για τους Έλληνες πολίτες μετά από ένα περίπου μήνα, αλλά όχι πάντως πριν το Πάσχα.

    Περιληπτικά:

    - Η αίτηση μέσω ESTA πρέπει να υποβληθεί τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρηση του ταξιδιώτη.

    - Η έγκριση μέσω ESTA (ισχύει για 2 χρόνια) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια. Για επαγγελματικούς σκοπούς ισχύει μόνο για δραστηριότητα από την οποία δεν προκύπτει αμοιβή. Δηλαδή, καλλιτέχνες ή δημοσιογράφοι θα πρέπει να συνεχίζουν να εκδίδουν την σχετική βίζα.

    - Κάτοχοι διαβατηρίων που έχουν ήδη εκδώσει έγκυρη Β1/Β2 βίζα δεν χρειάζονται να πραγματοποιήσουν νέα αίτηση μέσω ESTA.

    Αξιωματούχοι της Αμερικανικής πρεσβείας επίσης τόνισαν ότι περιμένουν τα ποσοστά έγκρισης των αιτήσεων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος θα αγγίξουν το 97%, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά εγκρίσεις σε εκκρεμότητα. Τέτοιες καθυστερήσεις θα αφορούν κυρίως θέματα ταυτοπροσωπίας, π.χ. για πολύ συνηθισμένα ονοματεπώνυμα.

    Επιπλέον, σε αντίθεση με το μέχρι πρότινος καθεστώς της βίζας, η αίτηση μέσω ESTA είναι ακόμη δωρεάν, αν και ο κ. ΜαΚήβερ είπε ότι ενδέχεται να επιβληθεί μια "περιορισμένη" χρέωση στο εγγύς μέλλον, αλλά σίγουρα όχι άνω των 50 δολαρίων.

    Τέλος, υπάλληλοι της Αμερικανικής προξενικής αρχής θα συνεργάζονται με τις Ελληνικές τελωνιακές αρχές και τις αεροπορικές εταιρείες κατά τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου μέτρου.

    ΑΠΕ Είδηση: 34253

    [09] Ως τον Σεπτέμβρη τα Π.Δ για τα ΤΕΙ

    Παρασκευη, 12 03 2010 14:03

    Ως την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους θα είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος κατά την ομιλία του ενώπιον των προέδρων και των αντιπροέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας που συνεδριάζουν στη Λαμία, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης.

    "Τα Προεδρικά Διατάγματα που έχουν προετοιμαστεί αποτελούν τη βάση. Την ερχόμενη βδομάδα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε σύσκεψη, στην οποία θα μετέχουν πανεπιστήμια, ΤΕΙ και κοινωνικοί φορείς, για να συζητήσουμε αυτό το θέμα και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ήδη αναρτηθεί όλα τα σχέδια ΠΔ για διαβούλευση". Ιωάννης Πανάρετος

    Μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού, πρόεδροι και αντιπρόεδροι ΤΕΙ προτίθενται να συζητήσουν εκ νέου τη σκληρή στάση, που είχαν αποφασίσει να επιδείξουν.

    Ο κ. Πανάρετος υπογράμμισε ότι «πριν εκδοθούν τα Π.Δ, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η υπογραφή όλων των συναρμόδιων υπουργών, ώστε να μη μείνει τίποτα στον αέρα, όπως στο παρελθόν. Οι οποιεσδήποτε ενδεχόμενες παρατηρήσεις θα πρέπει να έχουν σχέση με την ουσία τους», είπε ο υφυπουργός, παραπέμποντας στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κινηθεί προς την κατεύθυνση έκδοσης των ΠΔ, αντιμετωπίζοντας ενδεχόμενες αντιρρήσεις, είτε από εκπαιδευτικούς, είτε από συνδικαλιστικούς φορείς.

    Επίσης, επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, γεγονός το οποίο έδειξε να ικανοποιεί την πλειονότητα των προέδρων των ΤΕΙ.

    Απέφυγε ωστόσο, να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των προέδρων για την τύχη των τμημάτων, που ιδρύθηκαν λίγο πριν τις εκλογές, τονίζοντας ότι «όλα αυτά είναι ζητήματα που θα εξεταστούν στην αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, που μελετά το Υπουργείο Παιδείας».

    Έτοιμα για νέες κινητοποιήσεις τα ΤΕΙ

    Απαράδεκτες και μη αποδεχόμενες θεωρεί η 41η Σύνοδος Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ, που συνεδρίασε στη Λαμία, διατάξεις σε πρόσφατα σχέδια νόμου των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, που αφορούν, αντίστοιχα, το σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, καθώς και την ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τους ενεργειακούς επιθεωρητές των κτιρίων.

    Η Σύνοδος εκτιμά ότι τα συγκεκριμένα σχέδια νόμου αποκλείουν τους πτυχιούχους ΤΕΙ και ζητά την άμεση τροποποίησή τους.

    Η Σύνοδος θεωρεί σημαντική τη δέσμευση του υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των Π.Δ. μέχρι τέλος Ιουνίου και την έκδοσή στους πριν την έναρξη της νέας, ακαδημαϊκής χρονιάς. Θεωρεί επίσης σημαντική τη δήλωση του στη Σύνοδο, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν θα αποδεχθεί διαφωνία συναρμόδιων υπουργείων για συντεχνιακούς λόγους.

    Όπως αναφέρει η Σύνοδος, θα καθορίσει τη μελλοντική στάση της από την τήρηση των προαναφερόμενων "στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ευρωπαϊκής πρακτικής, διαφορετικά θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Η Σύνοδος των Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ απαιτεί την ένταξη των πτυχιούχων ΤΕΙ στο ίδιο επίπεδο με αυτό των πτυχιούχων του Πανεπιστημιακού Τομέα ίσης διάρκειας φοίτησης. Τέλος, θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή εκπροσώπων της Συνόδου σε όλες τις διαδικασίες στρατηγικού σχεδιασμού της εκπαίδευσης και έρευνας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34233

    [10] Διπλή φονική επίθεση στο Πακιστάν

    Παρασκευη, 12 03 2010 12:25

    Δείτε το video

    Τουλάχιστον 48 νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής, που σημειώθηκε στη Λαχόρη του Πακιστάν. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι καμικάζι πλησίασαν περπατώντας τα οχήματα σε στρατιωτική συνοικία της πόλης και ανατινάχτηκαν, κοντά σε πολυσύχναστη αγορά και την ώρα που οι πιστοί προσέρχονταν στα τεμένη για την προσευχή της Παρασκευής.

    Σκηνές φρίκης

    "Βρήκαμε τα κεφάλια των δύο καμικάζι. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά 15 δευτερολέπτων και είχαν στόχο στρατιωτικά οχήματα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σόντρι Μοχάμαντ Σαφίκ, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί αφού πολλοί από τους τραυματίες, ανάμεσά τους και στρατιώτες, είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    "Η πρώτη έκρηξη δεν ήταν τόσο ισχυρή και ακολούθησαν πυρά όπλων, αλλά αμέσως μετά σημειώθηκε και δεύτερη ισχυρότερη κατά των δύο στρατιωτικών οχημάτων", δήλωσε ο Μοχάμαντ Μπιλάλ που βρέθηκε κοντά στο σημείο των επιθέσεων.

    Μέσα σε ένα χρόνο στη Λαχόρη έχουν χάσει τη ζωή τους 160 άνθρωποι σε οκτώ επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters Είδηση: 34223


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 March 2010 - 21:52:35 UTC