Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καπέλο στα καύσιμα
  • [02] Κόντρα για τα δημοσιονομικά στοιχεία
  • [03] Το Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία -ΠΓΔΜ
  • [04] 13 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

    [01] Καπέλο στα καύσιμα

    Τεταρτη, 10 02 2010 22:54

    Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση που έκανε λόγο για άδικες ρυθμίσεις, ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο για την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Την Πέμπτη, με την ίδια διαδικασία θα ψηφιστεί και από την ολομέλεια. Ο αρμόδιος υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης επισήμανε ότι το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων και παρ' ότι ανέφερε ότι η επιβολή έμμεσων φόρων επιβαρύνει τους πολίτες, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που κληρονόμησε. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης ήττας. Αρκετές ήττες είχαμε τα πεντέμισυ χρόνια της ΝΔ", ανέφερε.

    Σύσσωμη η Αντιπολίτευση καταψήφισε

    Από την ΝΔ, ο εισηγητής της Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για αντιαναπτυξιακό μέτρο το οποίο θα έχει πολλαπλασιαστικά αρνητικές συνέπειες στην Οικονομία.Τόνισε δε πως οι αυξήσεις θα επιτείνουν την ύφεση, ενώ θα μετακυληθούν στους πολίτες.

    Η ΝΔ,είπε, δεν συναινεί σε μέτρα που προκαλούν ασφυξία και στραγγίζουν την ελληνική οικονομία.Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προαναγγέλλοντας το μέτρο,συνέτεινε στο να εκτοξευθεί η κερδοσκοπία με την αποθεματοποίηση καυσίμων, που οδήγησε σε κερδοσκοπία 36 εκατ. ευρώ.

    "Ανεδαφικό" χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ο υφυπουργός Οικονομικών και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,ρώτησε: "Μιλάτε εσείς που αναγάγατε σε νόμο το περιθώριο για κερδοσκοπία;".

    Ο κ.Σαχινίδης διερωτήθηκε ακόμη αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση προήλθε από παρθενογένεση ώστε να θεωρεί ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση ενώ η ίδια ως κυβέρνηση δεν είχε καμία ευθύνη.

    "Παραβιάζετε την κοινή λογική. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για το χρέος,αλλά όχι να κοροϊδεύετε τον κόσμο λέγοντας ότι το χρέος ήταν απόρροια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ",είπε.

    Καταλόγισε στην ΝΔ αντίφαση, όταν από την μία μιλά για συναίνεση κι από την άλλη ασκεί κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης και διερωτήθηκε γιατί δεν έλαβε τα μέτρα που σήμερα προτείνει ως αντιπολίτευση; Αναφερόμενος δε στην κριτική για τις συνέπειες επιβολής του μέτρου,κατηγόρησε την ΝΔ για "λογική του υαλοκαθαριστήρα", αφού, όπως είπε, μάλλον η ΝΔ θεωρεί πως δεν ίσχυαν τότε, που ως κυβέρνηση επέβαλλε αυξήσεις, τα όσα σήμερα υποστηρίζει. "Δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση αυτή" σημείωσε.

    Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) είπε ότι το σχέδιο νόμου αυτό εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική ολομέτωπης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, προσθέτοντας πως η απάντηση στις πολεμικές αυτές τακτικές ήρθε από την μαζική απεργία των εργαζόμενων την Τετάρτη. Μίλησε δε για πολιτικό θράσος της κυβέρνησης όταν υποστηρίζει ότι επιχειρεί να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα και παράλληλα επιβάλλει αυξήσεις που εξανεμίζουν τις υποτιθέμενες αυξήσεις.

    Την εκτίμηση ότι δεν θα καταγραφούν τελικώς στο λογαριασμό τα 934 εκατ. ευρώ που προσδοκά η κυβέρνηση, εξέφρασε ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) αιτιολογώντας πως ενώ ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση τα σημερινά δεδομένα ζήτησης της αγοράς, έχει αποδειχθεί ότι η φορολογία την επηρεάζει αρνητικά.

    "Δεν θα τα πάρετε αυτά τα χρήματα, γιατί θα έχετε παράπλευρες απώλειες", τόνισε προς τον αρμόδιο υφυπουργό.

    Για "πολιτική ληστεία" για να βγει η Οικονομία από την κρίση μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης και είπε πως οι πολίτες ξέρουν πως και μας κοροϊδεύουν και μας ληστεύουν.

    Έκανε δε λόγο για υπεραύξηση που θα πλήξει τους φτωχούς πολίτες, τους αγρότες και τους ανέργους,καθώς καύσιμα δεν χρησιμοποιούν οι πλούσιοι.

    Της έγκρισης του σχεδίου νόμου,προηγήθηκε συζήτηση επί του αιτήματος σύσσωμης της Αντιπολίτευσης να απορριφθεί το αίτημα της κυβέρνησης για κατεπείγουσα ψήφιση του σχεδίου νόμου.

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο Μ. Κεφαλογιάννης καταλόγισε σύγχυση στην κυβέρνηση, εξαιτίας της οποίας μπορεί να επιφυλαχθούν τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό (μπορεί να μας φέρει και το φορολογικό ως κατεπείγον,είπε).

    Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της κυβέρνησης να εισάγει με την διαδικασία του κατεπείγοντος τα σχέδια νόμου, όπως εκείνο με τις γονικές παροχές.

    Ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) ανέφερε ότι αφενός δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς το κατεπείγον εκ μέρους της κυβέρνησης, αφετέρου επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος,αφού ισχύει αναδρομικά η ρύθμιση για την αύξηση.

    Για "πραξικόπημα" έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης, "καθώς δεν υπάρχει ζήτημα κατεπείγοντος".

    Η Επιτροπή πάντως συμφώνησε (και ψήφισε υπέρ του κατεπείγοντος) με το σκεπτικό αιτιολόγησης του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο οποίος είπε ότι δεν είναι δόκιμο να «καλούμε τον πολίτη να υπόκειται σε φόρο και να μην έχουμε ψηφίσει τη ρύθμιση».

    Η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου έθεσε ζήτημα εξαιρετικής κατάστασης, η οποία απαιτεί και εξαιρετική αντιμετώπιση αλλά και συμβολής όλων στην εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας της χώρας, με το να υλοποιεί άμεσα εκείνα που εξαγγέλλει. Είδηση: 33159

    [02] Κόντρα για τα δημοσιονομικά στοιχεία

    Τεταρτη, 10 02 2010 23:18

    Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για την καταγραφή των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Μέλος της ανεξάρτητης επιτροπής που αξιολόγησε το πρόβλημα αποκάλυψε πως οι υπάλληλοι της Στατιστικής Υπηρεσίας υπέγραφαν τα στοιχεία που στέλνονταν στη Εurostat, έπειτα από εντολές εκτός της ιεραρχίας της υπηρεσίας. Για ευθύνες που προκύπτουν από το πόρισμα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου που ενημέρωσε την Επιτροπή.

    Ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων την τελευταία πενταετία άφησε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Υπάρχει θέμα εισαγγελέα υπάρχει θέμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, θα διαμορφώσω την εισήγηση μου προς την κυβέρνηση και θα ληφθούν οι αποφάσεις τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την παρουσίαση του πορίσματος της Ανεξάρτητης Εμπειρογνωμόνων για την αξιοποίηση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να σταλούν τα στοιχεία του πορίσματος στον εισαγγελέα και αν προκύψουν στοιχεία να συσταθεί εξεταστική επιτροπή.

    Την πρόταση του για εξεταστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τη διαχείριση του χρέους και τη διαμόρφωση των σπρεντς επανέλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας είχε γνωστοποιήσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την μετεξέλιξη της Εθνικής Στατικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη Αρχής.

    Διάψευση από το Υπουργείο Οικονομικών για αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος

    Σε κατηγορηματική διάψευση της φημολογίας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 αναθεωρήθηκε σε επίπεδο υψηλότερο του 12,7% του ΑΕΠ, προέβη το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Yπουργείο, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (και από τα οποία προήλθε η φημολογία για αναθεώρηση του ελλείμματος) στο πλαίσιο της υποχρέωσης της χώρας για τη δημοσιοποίηση του πίνακα SDDS, αναφέρονται σε όλες τις πληρωμές που γίνονται από την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως εάν αφορούν ανταποδοτικές πληρωμές, πληρωμές για υποχρεώσεις παρελθόντων ετών ή κοινές δαπάνες του προϋπολογισμού του έτους.

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως δημοσιεύτηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος- και συνεκτιμώντας την αποπληρωμή χρεών νοσοκομείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο- βρίσκεται σε πλήρη συνέπεια με τις εκτιμήσεις του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2010 και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 ύψους 12,7% του ΑΕΠ).

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΝΕΤ Είδηση: 33160

    [03] Το Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία -ΠΓΔΜ

    Τεταρτη, 10 02 2010 21:21

    Ευρετήριο Άρθρου

    Το Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία -ΠΓΔΜ

    Παρεμβάσεις Μ. Γιαννάκου και Γ. Κουμουτσάκου στη συζήτηση για ΠΓΔΜ και Τουρκία

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο οι εκθέσεις προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και της ΦΥΡΟΜ. Από τις πιο σκληρές, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκθεση για την Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του που ενέκρινε την Τετάρτη, ζητά: "Την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων" από την Κύπρο και "την επιστροφή της Αμμοχώστου". Η έκθεση, για ΦΥΡΟΜ, δεν αποσυνδέει το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το θέμα της επίλυσης της ονομασίας.

    Το σχετικό ψήφισμα "για την πρόοδο της Τουρκίας" εισηγήθηκε η χριστιανοδημοκράτης Ολλανδή ευρωβουλευτής κα Ria Oomen- Ruijten, εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με ανάταση χειρός.

    Το ΕΚ "καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του εποικισμού της νήσου με τούρκους πολίτες και επιτρέποντας να επιστραφεί το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Παράλληλα, το ΕΚ σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας και καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή "casus belli" και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

    Το ΕΚ καλεί επίσης την Τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητά την άμεση και πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και υπενθυμίζει ότι η μη εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Επιδοκιμάζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και επαινεί τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.

    Παράλληλα, το ΕΚ σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας και καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή "casus belli" και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Το ΕΚ καλεί επίσης την Τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητά την άμεση και πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και υπενθυμίζει ότι η μη εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Επιδοκιμάζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και επαινεί τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.

    Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων

    Το ΕΚ επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, ζητεί την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι θρησκευτικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιοκτησίας. Αποδοκιμάζει επίσης τα προβλήματα που συναντούν Αλεβίτες και Συροχριστιανοί και σημειώνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία ενθαρρυντική εξέλιξη για τον ελληνικό πληθυσμό των νήσων Ίμβρου και Τενέδου. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τον περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης και να καταργήσει το σύστημα των φρουρών στα χωριά του ανατολικού τμήματος της Τουρκίας. Προτρέπουν τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση να κατοχυρώσει ότι η βουλευτική ασυλία θα καλύπτει την έκφραση πολιτικών πεποιθήσεων για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του κοινοβουλίου. Παράλληλα, καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας του ΠΚΚ και άλλων ομάδων στο τουρκικό έδαφος και καλούν το ΠΚΚ να καταθέσει τα όπλα κηρύσσοντας τον τερματισμό της βίας.

    ΕΕ προς υποψήφιους: οι μεταρρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη

    Το ΕΚ προέβη σε συνολικά θετική αξιολόγηση των προσπαθειών που κατέβαλλαν πέρυσι η Κροατία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για να εξασφαλίσουν την ένταξη στην ΕΕ ενώ υπογράμμισε την περιορισμένη πρόοδο της Τουρκίας σε ότι αφορά την εκπλήρωση των "Κριτηρίων της Κοπεγχάγης".

    Οι εκθέσεις προόδου των τριών υποψηφίων και τα αντίστοιχα ψηφίσματα του ΕΚ συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην ολομέλεια. Ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία έκφρασης, οι σχέσεις καλής γειτονίας, η αντιμετώπιση των μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών και η μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος δεν έχουν ακόμα αντιμετωπισθεί πλήρως από την Κροατία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Τουρκία, επισημαίνουν τα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν την Τετάρτη.

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του 2010 και η επιτυχής ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας με τη χώρα θα αποτελέσει "έναυσμα" στη διαδικασία για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνεται στην έκθεση που ετοίμασε ο εισηγητής του ΕΚ για την Κροατία, Hannes Swoboda (Σοσιαλιστές, Αυστρία), η οποία υιοθετήθηκε με 582 ψήφους έναντι 24 και 37 αποχές. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πτώση που καταγράφεται στην υποστήριξη για την ένταξη στην ίδια την Κροατία. Η ΕΕ αναμένει από την Κροατία να "συνεργασθεί πλήρως" με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ) και να του παράσχει πρόσβαση στα έγγραφα που έχει ζητήσει στο πλαίσιο της εκδίκασης των υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου.

    Οι προετοιμασίες για την επίλυση της διμερούς μεθοριακής διαφοράς έχουν "δημιουργήσει δυναμική για το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας που απομένουν" σημειώνεται στο ψήφισμα, το δε Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει "το συντομότερο δυνατό" το άνοιγμα του κεφαλαίου "Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα". Συνολικά από τα 35 κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας έχουν ανοίξει τα 28 ενώ 17 έχουν κλείσει προσωρινά.

    Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

    Οι ευρωβουλευτές αναμένουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια θα αρχίσουν "στο εγγύς μέλλον" και ζητούν από το Συμβούλιο "να επικυρώσει την εισήγηση της Επιτροπής κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου του 2009" για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Στηρίζουν επίσης την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να ορισθεί το 2014 "ως κίνητρο και συμβολικό χρονικό ορίζοντα" ένταξης για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Το ψήφισμα, που ετοίμασε ο Zoran Thaler (Σοσιαλιστές, Σλοβενία) υιοθετήθηκε με 548 ψήφους έναντι 45 και 35 αποχές.

    Για το θέμα της ονομασίας το Κοινοβούλιο καλεί τις κυβερνήσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας να " εντείνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας." Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές η ΕΕ οφείλει να είναι πρόθυμη να συμβάλλει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Πέραν αυτού, με το ψήφισμα, το ΕΚ "σημειώνει με ανησυχία τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στο πλαίσιο του διεξαγόμενου διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου φαινόμενου της λεγόμενης «αρχαιοποίησης», που ενέχει τον κίνδυνο όξυνσης των εντάσεων" για να χαιρετίσει, τέλος "το νέο, πιο θετικό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών".

    Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας με τις οποίες έκλεισε το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας και ακυρώθηκε η νομοθεσία περί περιορισμού της Δικαιοδοσίας των στρατοδικείων, τις οποίες χαρακτηρίζουν "σοβαρή" οπισθοδρόμηση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και έτσι ζητούν να υπάρξει μεταρρύθμιση του συντάγματος της χώρας.

    Ως θετικές εξελίξεις οι ευρωβουλευτές σημειώνουν τον ευρύ δημόσιο διάλογο που έχει αρχίσει γύρω από το λεγόμενο "δημοκρατικό άνοιγμα" καθώς και τη νομοθεσία περί άρσης της απαγόρευσης εκπομπών στην κουρδικής γλώσσας. Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τις διπλωματικές προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ουκρανία αλλά ζητούν την επικύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων ενώ αναγνωρίζουν το ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή.

    Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Nabucco και ζητούν να ανοίξει το κεφάλαιο "Ενέργεια" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μέχρι τώρα έχουν ανοίξει 12 από τα 35 κεφάλαια με πιο πρόσφατο, τον Δεκέμβριο, το κεφάλαιο "Περιβάλλον".

    Είδηση: 33158

    [04] 13 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

    Τεταρτη, 10 02 2010 16:11

    Περισσότεροι από 13 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 7 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στην ζώνη του Ουαζιριστάν η οποία είναι περιοχή των φυλών Χιμπέρ κοντά στα αφγανικά σύνορα. "Ο βομβιστής αυτοκτονίας έπεσε με το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητό του πάνω στο αυτοκίνητο των αστυνομικών, ο απολογισμός είναι 13 νεκροί, μεταξύ αυτών 7 αστυνομικοί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαφεερουλάχ Γουαζίρ. "Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε την ταυτότητα των υπόλοιπων 6 νεκρών", πρόσθεσε.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 33145


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 February 2010 - 21:58:41 UTC