Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης
  • [02] Kλειστό λόγω απεργίας το Δημόσιο την Τετάρτη
  • [03] Χονγκ Κονγκ : «Μην τρώτε ζωντανά σκουλήκια: Δεν αδυνατίζουν»
  • [04] 8.300 θέσεις εργασίας θα περικόψει η Opel
  • [05] Παπανδρέου: Δίκαιες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης - Στήριξη Αλμούνια
  • [06] Φορολογικό και εισοδηματική πολιτική
  • [07] Λάθος του πιλότου η συντριβή του αιθιοπικού αεροπλάνου
  • [08] Στο Κακουργιοδικείο και οι τρεις για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή.
  • [09] Google: Εισαγωγή στοιχείων των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στο Gmail.
  • [10] Μάστιγα ο προστάτης για τους άνδρες άνω των 50 ετών

    [01] Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης

    Τριτη, 09 02 2010 17:56

    Ευρετήριο Άρθρου

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης

    Διευκρινίσεις Γ. Παπακωνσταντίνου για φορολογικό

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2Στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και τη στήριξη της ανάπτυξης, εστιάζουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για την εισοδηματική πολιτική και την φορολογία, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη Tύπου, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Οι αλλαγές προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεισφέρουν ουσιαστικά στην υλοποίησή του. Ο υπουργός έδωσε επίσης έμφαση στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Οι αλλαγές στους μισθούς, τις συντάξεις και τη φορολογία βρέθηκαν νωρίτερα στο επίκεντρο της άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σε ο,τι αφορά τα εισοδηματικά, θα υπάρξει:

    -γενικό πάγωμα των μισθών και των συντάξεων πάνω απο 2.000 ευρώ -περικοπή των επιδομάτων κατά 10% -αναστολή προσλήψεων και -μείωση των αποδοχών για τις διοικήσεις δημοσίων Οργανισμών και ΔΕΚΟ.

    Στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής (το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), ο υπουργός διευκρίνισε ότι η περικοπή των επιδομάτων κατά 10% θα είναι οριζόντια (χωρίς κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος), ενώ δεν περικόπτονται τα αναπηρικά επιδόματα.

    Όσον αφορά τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός είπε ότι οι μικτές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα δοθεί αύξηση, είναι της τάξης του 5% του συνόλου των συνταξιούχων του Δημοσίου και το δημοσιονομικό όφελος από τη μη χορήγηση αυξήσεων σε αυτές είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ.

    Βασικές ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου

    Ενιαία φορολογική κλίμακα, αφορολόγητο που θα χτίζεται με αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης, υποχρεωτικές ταμειακές μηχανές για μια σειρά επαγγέλματα, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, κίνητρα για την επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό, φόρος στις συναλλαγές των off shore εταιριών και επαναφορά φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι οι βασικές αλλαγές στο φορολογικό.

    -Ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, με προοδευτική κλίμακα συντελεστών φορολόγησης και αφορολόγητο 12.000 ευρώ που θα "χτίζεται" με αποδείξεις, περιλαμβάνουν οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

    -Για ύψος εισοδήματος από 0 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής καθορίζεται σε 0%, από 12.001 ευρώ έως 16.000 ευρώ ο συντελεστής καθορίζεται στο 18% και από 16.001 έως 22.000 ευρώ στο 24%.

    -Στη συνέχεια ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 26% για εισοδήματααπό 22.001 - 26.000 ευρώ, στο 32% για εισοδήματα από 26.001 ευρώ-32.000 ευρώ και 36% για εισοδήματα από 32.001 - 40.000 ευρώ.

    -Τέλος, για τα εισοδήματα από 40.001 - 60.000 ευρώ ο συντελεστής καθορίζεται στο 38% και άνω των 60.000 στο 40%.

    -Καθιερώνονται τεκμήρια διαβίωσης για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και θα είναι υποχρεωτικές οι ταμειακές μηχανές για μια σειρά επαγγελμάτων.

    -Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή τη φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές.

    -Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά σε συνδυασμό με το εισοδηματικό κριτήριο.

    -Δίνονται κίνητρα για την επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό, επιβάλλεται φόρος στις συναλλαγές των off shore εταιριών.

    -Επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας που είναι ίσος με 0,1% για περιουσία από 400.001 ευρώ - 500.000 ευρώκαι αυξάνεται κλιμακωτά ώστε να φθάσει το 1% για περιουσία άνω των 800.000 ευρώ.

    -Τέλος η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας θα φορολογηθεί όπως και των άλλων νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου κοινωφελούς σκοπού.

    Εν τω μεταξύ, στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να αυξηθεί κατά 14 λεπτά το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά έξι λεπτά. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου το συνολικό όφελος για το 2010 από την αύξηση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Αντιδράσεις

    Σε σημαντική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων υποστηρίζει ότι οδηγούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας.

    "Οι κυβερνητικές αποφάσεις οδηγούν σε σημαντική μείωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνουν καμία ειδική μέριμνα για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις" αναφέρει από τη ΝΔ, ο Χ. Σταϊκούρας:

    "Το άθροισμα των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τη φορολόγηση των καυσίμων και την εισοδηματική πολιτική δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, που θα στεγνώσει την αγορά και θα οδηγήσει σε μεγάλη αφαίμαξη εισοδήματος, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων" προσθέτει.

    Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν και να αποκρούσουν τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος τους, αναφέρει το ΚΚΕ. Με κοινό αποφασιστικό μέτωπο να απαιτήσουν τη δραστική φορολόγηση με συντελεστή 45% όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τη διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου στα 40.000 ευρώ για την οικογένεια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Για τον κύριο όγκο των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων η κυβέρνηση μειώνει τον ήδη μικρό φορολογικό συντελεστή, την ίδια στιγμή που φορτώνει με νέα βάρη τα λαϊκά εισοδήματα και μειώνει δραστικά μισθούς και συντάξεις, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Αναφορικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ: "Η κυβέρνηση σήμερα δεν ανακοίνωσε μέτρα, αλλά εξαπέλυσε ένα «τσουνάμι» εισοδηματικής, φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.Η οικονομία εξωθείται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και η κοινωνία οδεύει σε εφιάλτη".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ σε δηλώσεις του αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε:

    «Εμμένουμε στην διακηρυγμένη θέση μας που προβλέπει ενιαίο μισθολόγιο για όλους με την χορήγηση ενός «bonus» αποκλειστικά και μόνο για τους ενστόλους. Οποιεσδήποτε υποχωρήσεις, κάμψεις και εκπτώσεις σε εκβιαστικές ενέργειες συντεχνιών που θα αλλοιώνουν το πνεύμα της ίσης συμβολής στη νέα προσπάθεια δεν πρέπει να επιτραπούν».

    Είδηση: 33107

    [02] Kλειστό λόγω απεργίας το Δημόσιο την Τετάρτη

    Τριτη, 09 02 2010 14:22

    Απεργία κατά των κυβερνητικών μέτρων έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στη μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί σε μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, καλεί τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα σε μαζική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην απεργία συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ με στάσεις εργασίας, καθώς και οι δάσκαλοι οι καθηγητές και οι πανεπιστημιακοί. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία λόγω της απεργίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

    H αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, η ενίσχυση της απασχόλησης και η ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού, ώστε να καταστεί πιο δίκαιο είναι τα βασικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ που έχει προκηρύξει για αύριο 24ωρη πανελλαδική απεργία.

    Στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις εφορίες, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες.

    Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας , καθώς απεργούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

    Κλειστά θα παραμείνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς απεργούν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι πανεπιστημιακοί και το προσωπικό των ΤΕΙ.

    Καμία απολύτως πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς στην απεργία συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σήμερα στις πτήσεις της ΟΑ και της Aegean.

    Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς την ημέρα πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ, με εξαίρεση τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και τον ΟΣΕ, όπου θα γίνουν κυλιόμενες στάσεις εργασίας, από τις 6-9 το πρωί, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα και από τις 10 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

    Η κεντρική συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματισθεί για τις 10:30 στην πλ.Κλαυθμώνος.

    Παράλληλα, απεργία και στον ιδιωτικό τομέα έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ, που πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε 65 πόλεις της χώρας.Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 στην πλ.Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά την ίδια ώρα στον ηλεκτρικό σταθμό.

    Η ΑΔΕΔΥ θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα πραγματοποιήσει και άλλη απεργία στις αρχές Μαρτίου ή θα συμμετάσχει στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 24 Φεβρουαρίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33091

    [03] Χονγκ Κονγκ : «Μην τρώτε ζωντανά σκουλήκια: Δεν αδυνατίζουν»

    Τριτη, 09 02 2010 16:26

    Οι αρχές και οι γιατροί προειδοποιούν όσους κάνουν δίαιτα στο Χονγκ Κονγκ να σταματήσουν να καταπίνουν ζωντανά σκουλήκια στο πλαίσιο μεθόδου αδυνατίσματος.

    Το τμήμα Δημόσιας Υγείας κινητοποιήθηκε μετά από εντοπισμό ιστοσελίδων οι οποίες προσέφεραν προϊόντα που περιείχαν επικίνδυνα παράσιτα και μάλιστα ζωντανά, ως ιδανικό τρόπο απώλειας βάρους.

    Τα προϊόντα χρησιμοποιούσαν τους σκώληκες Ascaris, γιγαντιαίους εντεροσκώληκες που μπορεί να φθάσουν μέχρι 40 εκατοστά μήκος, να εγκατασταθούν στο έντερο και να γεννούν μέχρι και 200.000 αυγά ημερησίως.

    Ο εκπρόσωπος του τμήματος Δημόσιας Υγείας προειδοποιεί ότι η κατάποση των παρασίτων μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους στην κοιλιά, τυμπανισμό, εμετό, διάρροια και υποσιτισμό.

    "Η μόλυνση από το παράσιτο μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποβεί μοιραία εάν προκληθούν σοβαρές επιπλοκές, απόφραξη του εντέρου ή της χοληφόρου, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και δυσλειτουργία του παγκρέατος", δήλωσε ο υγειονομικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε "οι σκώληκες έχουν τη δυνατότητα να εισβάλουν και σε άλλα ζωτικά όργανα, όπως οι πνεύμονες".

    "Η μόλυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να εξοντώσει το παράσιτο. Ωστόσο μπορεί να απαιτηθεί και χειρουργική επέμβαση για να απομακρυνθούν οι σκώληκες εάν υπάρξουν κάποια εμπόδια", συνέχισε ο εκπρόσωπος.

    Ο υγειονομικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ζητούν την ιατρική συμβουλή πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε δίαιτα και τόνισε ότι οι μόνοι φυσικοί, υγιεινοί και αποτελεσματικοί τρόποι απώλειας βάρους είναι μέσω σωστής και ελεγχόμενης διατροφής και τακτικής άσκησης. Είδηση: 33104

    [04] 8.300 θέσεις εργασίας θα περικόψει η Opel

    Τριτη, 09 02 2010 16:50

    Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Opel θα περικόψει, όπως προβλεπόταν, 8.300 θέσεις εργασίας από τις 50.000 που έχει στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ανασυγκρότησής της, ανακοίνωσε ο διευθυντής της Νικ Ράιλι σε συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη, διευκρινίζοντας ότι λίγο λιγότερες από τις μισές θα περικοπούν στην Γερμανία. Η θυγατρική της αμερικανικής General Motors επιβεβαίωσε επίσης το κλείσιμο του βελγικού εργοστασίου της Αμβέρσας, που θα οδηγήσει στην απώλεια 2.377 θέσεων εργασίας.

    Η Opel θα περικόψει συνολικά 3.911 θέσεις εργασίας στη Γερμανία.

    Η General Motors υπολογίζει σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ το συνολικό κόστος της ανασυγκρότησής της και ελπίζει να εξασφαλίσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσιες βοήθειες για να φέρει εις πέρας τα σχέδιά της, σημείωσε ο Ράιλι.

    Σήμερα το σχέδιο αυτό υποβλήθηκε επισήμως στη γερμανική κυβέρνηση, από την οποία η Opel ζητεί πιστώσεις ή εγγυήσεις για πιστώσεις, προσέθεσε.

    Συγκεκριμένα η Opel υπέβαλε επισήμως αίτημα για τη χορήγηση κρατικής βοήθειας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από τη Γερμανία, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε απάντησε ότι οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το αίτημά της "προσεκτικά" και προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια να αποφανθεί ποιά βοήθεια προς την Opel είναι νόμιμη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33106

    [05] Παπανδρέου: Δίκαιες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης - Στήριξη Αλμούνια

    Τριτη, 09 02 2010 15:01

    Ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη. Την Τετάρτη, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του συντονισμένη πολιτική δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων. Παράλληλα στη Σύνοδο θα εξεταστεί και η έκδοση ευρω-ομόλογου. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης, είναι να σωθεί η οικονομία και να μειωθεί το χρέος, επιδιώκοντας κάθε φορά τις πιο δίκαιες λύσεις, οι οποίες θα προστατεύουν, στο μέτρο του δυνατού, τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη. "Η ΕΕ δε χρειάζεται να καλέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει την Ελλάδα και ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα" τόνισε ο Χ. Αλμούνια ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Αλμούνια αναγνώρισε συγχρόνως τις προσπάθειες της κυβέρνησης και χαρακτήρισε ως «φιλόδοξο» το πρόγραμμα ανάκαμψης που προτείνει.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι για να επιτευχτεί αυτό χρειάζεται επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στο μέτωπο της ανάπτυξης.

    "...Πρέπει να πατήσουμε γκάζι διαφορετικά το κόστος της κρίσης και οι επιπτώσεις της θα είναι μεγαλύτερες..."

    Γιώργος Παπανδρέου

    "Πρέπει να πατήσουμε γκάζι στην εφαρμογή των αναπτυξιακών μέτρων και πρόσθεσε ότι διαφορετικά το κόστος της κρίσης και οι επιπτώσεις της θα είναι μεγαλύτερες" τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε γρηγορότερο ρυθμό εκδήλωσης των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στο θεσμικό, κυρίως, τομέα.

    Πρόκειται για πρωτοβουλίες οι οποίες δεν έχουν μεγάλο κόστος κι οι οποίες, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οδηγούν σε ανακούφιση του πολίτη, σε καλύτερες υπηρεσίες από το κράτος και καλυτέρευση των συνθηκών ζωής.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε για την κατάσταση της οικονομίας την κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας την κρίση που χτύπησε τη χώρα αποτέλεσμα των λαθών και της κακοδιαχείρισης που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια.

    Τόνισε επίσης ότι η κρίση που βιώνει σήμερα είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών της ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού αλλά και των κερδοσκοπικών επιθέσεων των αγορών που αφέθηκαν ασύδοτες, παρά τη ζημιά που προκάλεσαν πριν από μόλις ενάμιση χρόνο.

    Ο κ. Παπανδρέου θα έχει την Τετάρτη στο Παρίσι συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, όπως υπενθύμισε ο κ. Παπανδρέου στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, "έχει μιλήσει για την ανάγκη άλλων ρυθμίσεων που θα διέπουν τις αγορές".

    Αλμούνια: Δε θα καλέσουμε τη συνδρομή του ΔΝΤ

    "Δε χρειάζεται να καλέσουμε το ΔΝΤ για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    "Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας", πρόσθεσε.

    "Εάν έχουμε επαρκή βαθμό συντονισμού, εάν έχουμε την πολιτική δέσμευση (...) έχουμε περισσότερα μέσα από ότι χρειάζεται για να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ελλάδα", πρόσθεσε.

    «Θα ήθελα οι ευρωπαίοι ηγέτες να πούν στις ελληνικές αρχές ότι σαν αντάλλαγμα των προσπάθειών τους θα μπορέσουν να βασισθούν στην υποτήριξή μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αναφερόμενος στην άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

    Η υποστήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα δεν θα είναι δωρεάν Χ. Αλμούνια

    «Είναι μία ξεκάθαρη υποστήριξη, με αντάλλαγμα, όμως, μίαξεκάθαρη δέσμευση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στιςευθύνες της», τόνισε.

    Ο Αλμούνια αναγνώρισε συγχρόνως τις προσπάθειες της κυβέρνησης καιχαρακτήρισε ως «φιλόδοξο» το πρόγραμμα ανάκαμψης που προτείνει.

    Επικρίσεις στον Μπαρόζο

    Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα απασχόλησε τις συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Η έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Στρασβούργο δεν έγινε χωρίς αυστηρές επικρίσεις προς τον Πρόεδρό της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η οικονομική κρίση κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών με κατηγορίες για έλλειψη πρωτοβουλιών και υποστήριξης προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

    Ο επικεφαλής των πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ κατηγόρησε Μπαρόζο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλλειψη αλληλλεγγύης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη της Ελλάδος για εξοπλιστικά προγράμματα, λόγω μή επίλυσης του Κυπριακού.

    Απαντώντας ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι δύσκολη, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί τις προσπάθειες και τα μέτρα της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση.

    Δήλωση εμπιστοσύνης παρείχαν η Γαλλία και η Σουηδία.

    "Η Γαλλία και η Σουηδία έχουν "πλήρη εμπιστοσύνη" στην ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που έχει στόχο να καθησυχάσει τις χρηματαγορές", δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από συνάντηση με τον Σουηδό ομόλογό της, Άντερς Μποργκ.

    Η γαλλίδα υπουργός διαβεβαίωσε ότι "αισθάνεται ανακούφιση που βλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον ενημέρωσε την κοινή της γνώμη, αλλά εργάζεται τώρα με το κοινοβούλιό της για την υλοποίηση των διατάξεων του προγράμματος σταθερότητας".

    Ανήσυχη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Μέσα στο κλίμα των ασφυκτικών πιέσεων προς το ευρώ, η κρίσιμη Σύνοδος των 27 στις Βρυξέλλες καλείται να σώσει την αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βρει τρόπους οχύρωσης απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, που άρχισαν από την Ελλάδα για να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρωζώνη.

    Την ίδια ώρα όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωνε "ανήσυχη" για την οικονομική κρίση της Ελλάδας.

    "Η Επιτροπή ανησυχεί για τα σημαντικά οικονομικά και δημοσιονομικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα", δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια και επισήμανε ότι η "δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα είναι ένα θέμα κοινής ανησυχίας για την ζώνη του ευρώ και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση", καθώς όπως "οι σημαντικές και επίμονες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες απειλούν την σταθερότητα" της χώρας "με σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης".

    "Οι διακυμάνσεις των spreads σε άλλες χώρες είναι επίσης απόδειξη των ξεκάθαρων κινδύνων μετάδοσης σε άλλες χώρες μέλη", τόνισε ο κ. Αλμούνια που ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να βοηθήσει την Ελλάδα.

    Να σημειωθεί ότι η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Αντιδράσεις

    "Χθες ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε από τη Βουλή τον ελληνικό λαό που ακόμα δεν αντέδρασε στα πολύ σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη Όμως αύριο θα πάρει μια πρώτη γεύση αντίδρασης. Ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί, δίχως να αντιδράσει, μια πολιτική που συρρικνώνει τα δικαιώματά της.", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33095

    [06] Φορολογικό και εισοδηματική πολιτική

    Τριτη, 09 02 2010 11:36

    Οι αλλαγές στους μισθούς, τις συντάξεις και τη φορολογία βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Τις αποφάσεις της κυβέρνησης ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προβλέπει μεγάλες ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας με εφαρμογή ενιαίας κλίμακας, σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης αμοιβών και επιδομάτων, καθολικό έλεγχο του "πόθεν έσχες", τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επαναφορά του ΦΜΑΠ.

    Η εισοδηματική πολιτική για το 2010 προβλέπει πάγωμα των βασικών μισθών τόσο στο Δημόσιο όσο και στις ΔΕΚΟ, αλλά και μείωση 5-20% των επιδομάτων που χορηγούνται στους δημόσιους υπαλλήλους, αν και εξετάζεται η μείωση όλων των επιδομάτων κατά 10%.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάνει αυτήν την ώρα ανακοινώσεις για το φορολογικό, ενώ ήδη στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να αυξηθεί κατά 14 λεπτά το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά έξι λεπτά.

    Αντίθετοι στην επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές δηλώνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια για τις φορολογικές αλλαγές στα ακίνητα άφησαν οι φορείς της κτηματαγοράς.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Στην τελική ευθεία φορολογικό-εισοδηματική πολιτική Ευρωπαϊκή αντεπίθεση κατά των κερδοσκόπων

    Είδηση: 33082

    [07] Λάθος του πιλότου η συντριβή του αιθιοπικού αεροπλάνου

    Τριτη, 09 02 2010 19:00

    Λάθος του πιλότου προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών ανοικτά των ακτών του Λιβάνου, τον περασμένο μήνα, που στοίχισε τη ζωή 90 ανθρώπων, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την πορεία των ερευνών για το δυστύχημα.

    "Η ερευνητική ομάδα έχει καταλήξει σε ένα πρώτο συμπέρασμα, ότι επρόκειτο για λάθος του πιλότου, βασιζόμενη στις πληροφορίες από το μαύρο κουτί", δήλωσε η πηγή την οποία επικαλείται το Ρόιτερ.

    Στην ομάδα που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος και στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι από το Λίβανο, τη Γαλλία και την Αιθιοπία μετέβη χθες στη Γαλλία, έχοντας στα χέρια της τα λεγόμενα "μαύρα κουτιά" του αεροσκάφους, για ανάλυση των στοιχείων που περιέχουν. Είδηση: 33112

    [08] Στο Κακουργιοδικείο και οι τρεις για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή.

    Τριτη, 09 02 2010 18:37

    Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παρέπεμψε το απόγευμα της Τρίτης το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τους Ανδρέα Γρηγορίου, Αναστάσιο Κρασοπούλη και Έλενα Κρασοπούλη -Σκορδέλη, για τη δολοφονία του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος "ΔΙΑΣ" Αντη Χατζηκωστή, το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου 2010.

    Η δίκη ορίστηκε για τις 22 Φεβρουαρίου του 2010.

    Οι δικηγόροι υπεράσπισης και των τριών κατηγορουμένων αιτήθηκαν, όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο αίτημα αυτό αύριο.

    AΠΕ Είδηση: 33109

    [09] Google: Εισαγωγή στοιχείων των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στο Gmail.

    Τριτη, 09 02 2010 18:32

    Ο διαδικτυακός όμιλος Google ετοιμάζεται να εισάγει στοιχεία των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στην υπηρεσία του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου Gmail, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, που όπως αναφέρει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα μπορεί να ξεκινήσει ήδη από αυτή την εβδομάδα.

    Την ώρα που κάποιοι επισκέπτες του διαδικτύου χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, όχι μόνο για να ενημερώσουν τους φίλους τους για το τι τους συμβαίνει, αλλά και για να ανταλλάξουν μηνύματα και να κάνουν ιδιωτικές συζητήσεις με έναν φίλο τους, αυτή η καινοτομία της Google θα έχει ως στόχο να αντικρούσει αυτόν τον αναδυόμενο αντίπαλο του κλασσικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Η Google μπορεί να θέσει σε εφαρμογή αυτή την αλλαγή προσθέτοντας ένα παράθυρο στην σελίδα του Gmail που θα επιτρέπει να γίνονται γνωστές σε αληθινό χρόνο οι αναρτήσεις των φίλων του χρήστη.

    Αργότερα το νέο παράθυρο που θα προστεθεί στο Gmail μπορεί να επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε φωτογραφίες και βίντεο που ανεβάζουν οι χρήστες άλλων υπηρεσιών της Google, όπως το YouTube.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Yahoo έχει προσθέσει ήδη από τον προηγούμενο χρόνο αυτή την εφαρμογή στην σελίδα του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου. Είδηση: 33108

    [10] Μάστιγα ο προστάτης για τους άνδρες άνω των 50 ετών

    Τριτη, 09 02 2010 16:46

    Περίπου οι μισοί από τους άνδρες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση του προστάτη, καθώς, με την αύξηση της ηλικίας των ανδρών, αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανιστούν τρεις διαταραχές που συχνά προσβάλλουν τον αδένα του προστάτη: η καλοήθης υπερπλασία, ο καρκίνος του προστάτη και οι φλεγμονές του αδένα.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας Παθήσεων του Προστάτη (ΚΕΠΠ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Μονάδας Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη προσβάλλει περίπου τον ένα στους δύο άνδρες άνω των 50 ετών. Στη συνέχεια, περίπου ένας στους δέκα θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη, ενώ οι φλεγμονές του προστάτη (π.χ. προστατίτιδα), είναι επίσης συχνές και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

    Παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης των παθήσεων αυτών, μόνον ένας στους εφτά γνωρίζει πού βρίσκεται ο προστάτης, και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν τα συμπτώματα και την ανάγκη προληπτικού ελέγχου. Το ΚΕΠΠ δίνει έμφαση στην ενημέρωση των ανδρών αλλά και των γυναικών - συντρόφων τους για τα συμπτώματα των παθήσεων του προστάτη.

    Άλλωστε, τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής και θεραπείας θεωρούνται σημαντικά, καθώς οι παθήσεις του προστάτη, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την έρευνα και την πληροφόρηση. Επίσης για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων λειτουργεί ανώνυμη γραμμή επικοινωνίας: 2310 99 90 99 (εργάσιμες ημέρες, 09.00- 17.00)

    Η καλοήθης υπερπλασία

    Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η συχνότερη καλοήθης νεοπλασία στους άνδρες και όπως αναφέρουν στοιχεία του ΚΕΠΠ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανδρών με συμπτώματά της θα αυξηθεί κατά περίπου 45% τα επόμενα 10 χρόνια. Τα αίτιά της δεν είναι γνωστά, ωστόσο, αναγνωρίζεται ο ρόλος των ανδρικών ορμονών στην εμφάνισή της. Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υπερπλασία οδηγεί στον καρκίνο του προστάτη.

    Ωστόσο, τα συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό (κύστη, ουρήθρα), μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή, διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη, διουρηθρική τομή του αυχένα του προστάτη, ανοιχτή προστατεκτομή - διουρηθρική προστατεκτομή με laser - ή διουρηθρική θεραπεία του προστάτη με μικροκύματα - υπερθερμία. Το πλεονέκτημα της διουρηθρικής θεραπείας με μικροκύματα είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί στα εξωτερικά ιατρεία ή σε εξασθενημένους ασθενείς που πάσχουν από άλλα προβλήματα υγείας.

    Ο καρκίνος

    Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα στον άντρα. Εμφανίζεται πολύ συχνά και σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΠ, περίπου ένας στους δέκα άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, ευθύνεται έως και για το 9% όλων των θανάτων από καρκίνο, στον άνδρα.

    Σήμερα, οι έρευνες δείχνουν ότι το 60-70% όλων των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη. Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν πλέον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί έλεγχοι.

    Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά, δεν εξαπλώνεται σε άλλα σημεία και σε γενικές γραμμές η πρόβλεψη είναι καλή, όταν όμως εντοπιστεί έγκαιρα. Λόγω του ότι αναπτύσσεται πολύ αργά και παίρνει χρόνια για να εξαπλωθεί, ενδέχεται να μην χρειαστεί η άμεση και επιθετική θεραπεία όταν πρόκειται για ηλικιωμένους άνδρες.

    Η ολική αφαίρεση του προστάτη αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Η καλύτερη γνώση των σημείων που σχετίζονται με τη λειτουργία της στύσης και τον έλεγχο της ούρησης έχουν μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας και ακράτειας. Η εγχείριση συνήθως συνιστάται σε άνδρες που είναι 50 με 70 ετών.

    Η προστατίτιδα

    Η προστατίτιδα είναι η χρόνια ή η οξεία φλεγμονή του προστάτη και μπορεί να δημιουργηθεί από κάποια μόλυνση. Χαρακτηρίζεται από την ξαφνική εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων, ενώ στη χρόνια προστατίτιδα τα συμπτώματα είναι επίμονα και μικρής έντασης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΠ η πιθανότητα εμφάνισης οξείας προστατίτιδας είναι υψηλότερη σε νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις.

    Αν η οξεία προστατίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργήσει απόστημα στον προστάτη. Η αιτία είναι άγνωστη στις περισσότερες περιπτώσεις. Το 5% των περιπτώσεων προέρχεται από βακτηριακή μόλυνση, η οποία, συνήθως, περνά μέσα από την ουρήθρα και φτάνει τελικά στον προστάτη. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από τη σεξουαλική επαφή. Πάντως, σπάνια, η οξεία προστατίτιδα οδηγεί σε χρόνια προστατίτιδα.

    Στην οξεία προστατίτιδα μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και χορήγηση αντιβιοτικών, είτε ενδοφλεβίως, είτε από το στόμα, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ για τη μείωση του πόνου και του πυρετού χορηγούνται αναλγητικά. Αν έχει δημιουργηθεί απόστημα, ίσως χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί το πυώδες υγρό.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33105


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 February 2010 - 18:38:46 UTC