Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τύρναβος -Πλατύκαμπος: Αναστολή των κινητοποιήσεων
  • [02] Κατάθεση Τέλλογλου για τη Siemens
  • [03] Φονικό χιόνι
  • [04] Σε εκστρατεία εναντίον της παιδικής παχυσαρκίας η Μισέλ Ομπάμα
  • [05] Εξαρθρώθηκε σπείρα αλλοδαπών που έκλεβε ρούχα και τρόφιμα
  • [06] 20 χρόνια από την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα
  • [07] Ημέρα ασφαλούς Ίντερνετ με σύνθημα «Σκέψου πριν δημοσιεύσεις»
  • [08] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από Tετάρτη
  • [09] Εναντίον νόμου κατά της μπούρκας ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας

    [01] Τύρναβος -Πλατύκαμπος: Αναστολή των κινητοποιήσεων

    Τριτη, 09 02 2010 20:53

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε τελικά την Τρίτη η συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή με τους εκπροσώπους Θεσσαλών και Μακεδόνων αγροτών. Για αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική του υπουργείου έκανε λόγο μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Μπούτας, ως εκ τούτου, καλεί τους αγρότες σε συνέχιση των κινητοποιήσεων με αφορμή και την απεργία της ΑΔΕΥ και του ΠΑΜΕ, ενώ οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των κοινοποιήσεων θα ληφθούν στα μπλόκα. Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του νέου Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου που είχε συσταθεί στα Μάλγαρα και το οποίο περιλαμβάνει τα μπλόκα του Τυρνάβου και του Πλατυκάμπου.

    Χωρίς αποτέλεσμα έγινε η τέταρτη - και τελευταία - συνάντηση εκπροσώπων αγροτών από τα διάφορα μπλοκ της εθνικής οδού, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Μπατζελή - Καρχιμάκης - Κανελλόπουλος).

    Ο εκπρόσωπος από το μπλοκ της Νίκαιας Βαγ. Μπούτας δήλωσε ότι η υπουργός κινήθηκε στην ίδια αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική και αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα 9 αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Κάλεσε δε τους αγρότες να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με αποφάσεις που θα παρθούν στο χώρο των μπλοκ.

    Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης θα γίνουν συνελεύσεις στα μπλόκα της Θεσσαλίας (Τύρναβος, Μικροθήβες, Πλατύκαμπος, κ.λπ) με εισήγηση για λύση των αποκλεισμών.

    Ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου Αγροτών Ελλάδος για αναστολή των κινητοποιήσεων

    "Αγαπητοί συνάδελφοι αγρότες. Μετά από έναν μεγαλειώδη 20ημερο αγώνα, πολλές φορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αδιαλλαξία αλλά και την έλλειψη διάθεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη μεριά της Κυβέρνησης, αν και αποσπάσαμε ομολογία αποδοχής της Υπουργού κ. Μπατζελή, ότι το εισόδημά μας μειώθηκε κατά 40% αναστέλλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας.

    Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τονίσουμε τα κάτωθι:

    1. Στα οικονομικά μας ζητήματα ο αγώνας μας δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ώστε να είμαστε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί στο διεθνές περιβάλλον, παρά ταύτα, εμείς θα συνεχίσουμε να παράγουμε στη γη και να δημιουργούμε πλούτο για την ελληνική οικονομία.

    2. Για τα μεγάλα και τα μικρά έργα μέσω του προγράμματος Μπαλτατζής δεν αποσπάσαμε ούτε καν δέσμευση για συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων.

    3. Για τα θεσμικά ζητήματα αναμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του Μητρώου Εμπόρων και επίσης για την εφαρμογή ως εργαλείο Εθνικής Πολιτικής του Μητρώου Αγροτών.

    Επίσης, δηλώνουμε ότι η αποχώρησή μας από τα μπλόκα δεν μπορεί να θεωρηθεί από τους Κυβερνώντες ως ήττα για εμάς και νίκη της Κυβερνητικής γραμμής.

    Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι η αναστολή του αγώνα είναι πρόσκαιρη και ότι εάν δεν υλοποιηθούν αυτά στα οποία η ίδια η Κυβέρνηση έβαλε χρονοδιάγραμμα, τότε θα μας βρουν μπροστά τους.

    Πορευτήκαμε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του αγρότη. Αντιλαμβανόμαστε δε ότι δημιουργήσαμε μικρά ή μεγάλα προβλήματα στις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες, πολλές από τις οποίες ήταν αλληλέγγυες στον αγώνα μας αλλά, όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε άλλη επιλογή για να ακουστεί η φωνή μας.

    Οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους αγρότες που συμμετείχαν στον αγώνα που από κοινού δώσαμε και τους καλούμε να συμπαρασταθούνε με κάθε τρόπο στην αυριανή απεργία των εργαζομένων.

    Ραντεβού στην εκατοστή επέτειο του Κιλελέρ, που από τότε οι πραγματικοί αγρότες μας δείξανε το δρόμο του συνεχή αγώνα για να φτάσουμε κάποτε στην ΙΘΑΚΗ."

    Τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου είναι τα εξής: Μικροθήβες Τύρναβος Πλατύκαμπος Φλώρινα Αμύνταιο Γιαννιτσά Παραλίμνης Χαλάστρα - Μάλγαρα Τρίγλια Χαλκιδικής Γαλάτιστα Χαλκιδικής Σέρβια Κοζάνης Πράσινα Φανάρια Νέα Χαλκηδόνα

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνάντηση αγροτών με την υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Είδηση: 33117

    [02] Κατάθεση Τέλλογλου για τη Siemens

    Τριτη, 09 02 2010 15:40

    Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος επικαλούμενος έγγραφο της γερμανικής δικαιοσύνης υποστήριξε ότι πριν τις ευρωεκλογές είχε διαμηνυθεί στον Μιχάλη Χριστοφοράκο να φύγει από την Ελλάδα, καθώς αν παρέμενε στη χώρα, θα ερχόταν αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη, συνεχίστηκε η διαδικασία στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για την υπόθεση της Ζίμενς.

    Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου καταθέτοντας στην επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση, επικαλέστηκε έγγραφο προερχόμενο από τη γερμανική δικαιοσύνη από το οποίο προκύπτει ότι πριν τις ευρωεκλογές είχε διαμηνυθεί στο Χριστοφοράκο ότι επίκειται επιτάχυνση της έρευνας για τη ΖΙΜΕΝΣ, ότι θα γίνουν συλλήψεις και ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει την ποινή των ισοβίων -γι, αυτό και είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί η περίπτωσή του σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη από ποιον μπορεί να ήλθε το μήνυμα, ο μάρτυρας είπε ότι «μόνον από την κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει τέτοια ειδοποίηση».

    Ο δημοσιογράφος κατήγγειλε επίσης, διαχρονικές πληρωμές της εταιρίας Siemens και στα δύο μεγάλα κόμματα και εξαιρετική βραδυπορία στις ελληνικές δικαστικές έρευνες, που κατατείνουν σε συσκότιση.

    Σύμφωνα με το μάρτυρα, η διαδικασία των δωροδοκιών από τη Siemens είχε πάρει τη μορφή μηχανής, τουλάχιστον από το 1998 κι οπωσδήποτε ως τον Οκτώβριο του 2004 και τα μεγάλα ποσά δίδονταν χέρι με χέρι.

    Ο κ. Τέλλογλου τόνισε ότι είναι πλέον στοιχειοθετημένη από όλες τις πλευρές η δωροδοκία του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, ο οποίος πήρε από τη γερμανική εταιρεία 200.000 μάρκα το 1998, μέσω λογαριασμών συγγενικών του προσώπων. Όπως παραδεδεγμένη είναι η είσπραξη 1εκατ. ευρώ από τον Θόδωρο Τσουκάτο υπέρ του ταμείου του ΠΑΣΟΚ το 2000.

    Κατά τον δημοσιογράφο, η αποκάλυψη του λογαριασμού του Τάσου Μαντέλη προέκυψε τυχαία και εξέφρασε την αμφιβολία του, αν μπορούν να αποκαλυφθούν άλλα ονόματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δόθηκαν για μίζες συνολικά 145 εκατ. μάρκα και έχουν αποκαλυφθεί μόνον τα 200.000 του Τάσου Μαντέλη και το 1εκατ. μάρκα του Θόδωρου Τσουκάτου».

    Όπως είπε ο μάρτυρας μιλώντας στην εξεταστική, μεγάλες πληρωμές στα δύο μεγάλα κόμματα δόθηκαν στην προεκλογική περίοδο του 2000, οπότε ξοδεύτηκαν πενταπλάσια ποσά από την κρατική ενίσχυση που δικαιούντο.

    Τελευταία βεβαιωμένη εκροή χρημάτων, ύψους 750.000 ευρώ ήταν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2004 που συνέπιπτε χρονικά με την πληρωμή 31 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων C 4I.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, κατά τον μάρτυρα εικάζεται - σε σχέση και με τις καταθέσεις του «διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ - ότι δόθηκαν, κατά το 2002, 10 εκατ. ευρώ σε τέσσερις φορείς (υπουργεία Αμύνης,Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης και Αθήνα 2004) κατά την εποχή σύνταξης των προδιαγραφών του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων.

    Από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό ότι ο μάρτυρας εκτίμησε πως ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός «δεν έκανε καλά τη δουλειά του για λόγους που σχετίζονταν με τον τρόπο που αντιμετώπιζε η ιεραρχία το θέμα».

    Καταθέτοντας, είπε ότι στη Γερμανία ασχολήθηκαν με την υπόθεση συντονισμένα 270 υπάλληλοι, ενώ εδώ ήταν μόνον ο ανακριτής και η γραμματέας του.

    Ήδη, πρόσθεσε, από τον Ιούνιο '07 κάλεσαν οι Γερμανοί την ελληνική πλευρά να λάβει γνώση των στοιχείων που διέθεταν κι η πρώτη επίσκεψη δικαστικού έγινε μόλις το Φεβρουάριο β08.

    Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο μάρτυρας είπε ότι οι δωροδοκίες είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του '80, σε συνεργασία με τον τότε επικεφαλής του ΟΤΕ Θεοφάνη Τόμπρα.

    Σύμφωνα με το μάρτυρα, με δεδομένο ότι λίγα είναι τα στοιχεία που μπορούν να αποκαλυφθούν, η πολιτεία θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε τρεις θεσμικές αλλαγές: την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών που κατατείνει σε νόμο ατιμωρησίας, στην αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων ειδικά στο σκέλος των χορηγιών εταιρειών και, τέλος στην αλλαγή του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου που δυσχεραίνει στην αποκάλυψη στοιχείων και πληροφοριών. Είδηση: 33097

    [03] Φονικό χιόνι

    Τριτη, 09 02 2010 21:30

    Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους πλήττει ο χιονιάς στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου οι θερμοκρασίες έχουν πέσει πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν. Οι συγκοινωνίες έχουν νεκρώσει, πτήσεις ματαιώνονται, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν. Στην Αττάλεια, τρεις άνθρωποι πνίγηκαν στις καταρρακτώδεις βροχές, που έχουν κυριολεκτικά παραλύσει τη νότια Τουρκία.

    Βυθισμένη στο χιόνι η Ρουμανία

    Στα νότια της χώρας οι συγκοινωνίες έχουν παραλύσει και δεκάδες οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες στα οχήματά τους. Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δύο ημέρες θα ακυρωθούν 80 δρομολόγια τρένων, ενώ πολλά δρομολόγια έχουν ήδη τροποποιηθεί. Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας κλειστά παραμένουν τα σχολεία στις νότιες επαρχίες της χώρας, αλλά και μέσα στο Βουκουρέστι.

    Τουρκία

    Οι πλημμύρες που σαρώνουν την Αττάλεια άφησαν στο πέρασμά τους τρεις νεκρούς και έναν αγνοούμενο. Πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει από τις καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν ασταμάτητα τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι αρχές της χώρας έχουν επιστρατεύσει ελικόπτερα προκειμένου να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν αγρότες που έχουν παγιδευτεί στα θερμοκήπιά τους.

    Βουλγαρία Στους 60 πόντους έχει φτάσει το ύψος του χιονιού στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της Βουλγαρίας. 12 δήμοι στα βορειοανατολικά της χώρας έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι και η πρόσβαση σε αυτές της περιοχές είναι αδύνατη. Στο αεροδρόμιο της Σόφιας δεκάδες πτήσεις καθυστέρησαν και για αρκετές ώρες παρέμεινε κλειστός ο δρόμος που ενώνει την πρωτεύουσα με το Μπουργκάς στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

    Αυστρία

    Στην Αυστρία από θαύμα σώθηκε ένα 2χρονο αγόρι που σταμάτησε να αναπνέει όταν το καταπλάκωσε ένας χιονάνθρωπος ύψους 2 μέτρων. Ο πατέρας του, με τη βοήθεια περαστικών κατάφεραν να βγάλουν από το χιόνι το παιδί, που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έριξαν το 2χρονο αγόρι σε τεχνητό κώμα, ώστε να μπορέσουν να το φροντίσουν και λίγο αργότερα το επανέφεραν. Είδηση: 33119

    [04] Σε εκστρατεία εναντίον της παιδικής παχυσαρκίας η Μισέλ Ομπάμα

    Τριτη, 09 02 2010 19:21

    Η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μισέλ Ομπάμα, κήρυξε την έναρξη πανεθνικής εκστρατείας εναντίον της παιδικής παχυσαρκίας, που θεωρείται μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία του Αμερικανού πολίτη.

    "Αρχίζουμε μία εθνική εκστρατεία...Θέλουμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας σε μία γενιά", δήλωσε η Μισέλ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, προσθέτοντας ότι "το ένα στα τρία παιδιά πάσχει από παχυσαρκία και δαπανούμε 150 δισεκατομμύρια το χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες που προκαλεί η παχυσαρκία".

    Η παιδική παχυσαρκία είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ένα στα τρία παιδιά στις ΗΠΑ και το προεδρικό ζεύγος της χώρας έχει στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις κυβερνητικές υπηρεσίες, τους γονείς και διάφορες οργανώσεις για να βελτιωθεί η ποιότητα της διατροφής των παιδιών και να αλλάξει ο καθημερινός τρόπος ζωής τους.

    Η παιδική παχυσαρκία "είναι ένα από τα πλέον επείγοντα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα. Στόχος της εκστρατείας είναι "να βοηθήσουμε τους γονείς να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για το πως θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να είναι ενεργά και να τρέφονται πιο υγιεινά", πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Είδηση: 33113

    [05] Εξαρθρώθηκε σπείρα αλλοδαπών που έκλεβε ρούχα και τρόφιμα

    Τριτη, 09 02 2010 19:41

    Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς των Γιαννιτσών σπείρα αλλοδαπών που έκλεβε -μεταξύ άλλων- από εμπορικά καταστήματα, ρούχα, τρόφιμα, ποτά και απορρυπαντικά. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών.

    Όπως έγινε γνωστό, μετά από "μπλόκο" σε δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν οι συλληφθέντες -υπήκοοι Ρουμανίας- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοστούμια, μπουφάν, παντελόνια, πουκάμισα, αθλητικές εμφανίσεις, τρόφιμα, απορρυπαντικά, συσκευασίες καφέ και ελαιόλαδου, καθώς επίσης φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, συνολικής αξίας 1.900 ευρώ.

    Οι δράστες, ηλικίας 18 έως 36 ετών, ανάμεσα τους και μία γυναίκα, αφαιρούσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα με τη χρήση μαγνητικού μηχανισμού αφαίρεσης αντικλεπτικού συστήματος και διαρρηκτών εργαλείων. Οι κλοπές έγιναν σε κατάστημα ειδών ένδυσης στα Γιαννιτσά και σε εμπορικό κατάστημα επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33114

    [06] 20 χρόνια από την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα

    Τριτη, 09 02 2010 18:52

    Η εικόνα του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα ενώ βγαίνει από τη φυλακή, μετά από 27 χρόνια κράτησης, στις 11 Φεβρουαρίου 1990, αποτελεί μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές της εποχής μας.

    Τότε η επιλογή που είχε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) και ο Μαντέλα ήταν ανάμεσα στον σκληρό ή στον ήπιο τρόπο να ανατραπεί το καθεστώς του ρατσιστικού απαρτχάιντ.

    Ο Μαντέλα επέμεινε στην δεύτερη επιλογή και ενέπλεξε την κυβέρνηση της μειονότητας των λευκών σε διαπραγματεύσεις που διάρκεσαν τρία χρόνια και κορυφώθηκαν με την πλειοψηφία των μαύρων της Νότιας Αφρικής να παίρνει την εξουσία, σε εκλογές και χωρίς μάχη.

    Σήμερα η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει μία νέα σειρά επιλογών που θα καθορίσουν κατά πόσο το έργο που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, μπορεί να ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον να προωθηθεί.

    Όπως είχε δηλώσει ο Μαντέλα, την ημέρα της απελευθέρωσης του, το ANC είχε ως διπλό στόχο, την χειραφέτηση της Νότιας Αφρικής τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά.

    Είκοσι χρόνια αργότερα, όλοι οι Νοτιοαφρικανοί έχουν ψήφο αλλά οι περισσότεροι μαύροι παραμένουν σε καθεστώς φτώχειας και σε άναρχα εξαπλούμενες παραγκουπόλεις, τις οποίες αναγκάστηκαν να κατοικήσουν κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.

    Ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και το 75% από αυτούς, κάτω από 35 χρόνων. Σε αυτή την ηλικία, ένας στους 4 δεν είχε ποτέ εργασία, παρά την ισχυρή ανάπτυξη που βίωσε η χώρα επί 10 χρόνια, μέχρι το 2008.

    Ένα καλά χρηματοδοτούμενο αλλά αξιοθρήνητο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο εξακολουθεί να προσπαθεί να αποτινάξει την επίδραση του απαρτχάιντ, με δασκάλους χωρίς προσόντα και χωρίς καλή πληρωμή, κατηγορείται ότι παράγει μία εργατική δύναμη που δεν μπορεί να βρει δουλειά και πολλοί νέοι στρέφονται στο έγκλημα για να τα βγάλουν πέρα.

    Με 50 ανθρώπους να δολοφονούνται κάθε μέρα και άλλους 50 να επιβιώνουν της απόπειρας δολοφονίας τους, η ανασφάλεια εξακολουθεί να επισκιάζει την καθημερινότητα και να μπαίνει σφήνα ανάμεσα στην αυξανόμενη μεσαία τάξη και στη δυσαρεστημένη κατώτερη τάξη.

    Όταν ο πρώτος μαύρος πρύτανης Τζόναθαν Τζάνσεν, ανέλαβε καθήκοντα στο συντηρητικό πανεπιστήμιο του Orange Free State, επικρίθηκε ιδιαίτερα διότι ανακοίνωσε ότι η σχολή θα δεχόταν πίσω τέσσερις λευκούς σπουδαστές, που είχαν αποβληθεί διότι κινηματογράφησαν ο ένας τον άλλο να ουρεί στο φαγητό των μαύρων εργατών τους και να τους αναγκάζουν να το φάνε.

    Πριν 20 χρόνια, η διάθεση του καθηγητή Τζάνσεν να συγχωρήσει, θα επιδοκιμαζόταν, έστω απρόθυμα, από τους μαύρους νοτιοαφρικανούς, εφέτος όμως εξαναγκάστηκε να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την επιστροφή των τεσσάρων σπουδαστών, οι οποίες άρχισαν πριν από 4 μήνες και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

    «Πρέπει να βαδίσουμε έξω από τη φυλακή της παρελθούσης επιτυχίας μας», έγραψε ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ντζαμπούλο Ντέμπελε, ο οποίος προσέθεσε ότι «είναι καλό να γιορτάζεις τις παλιές επιτυχίες, αλλά γίνεται μοιραίο να προσπαθείς να τις επαναλάβεις κάτω από αλλαγμένες συνθήκες». Είδηση: 33111

    [07] Ημέρα ασφαλούς Ίντερνετ με σύνθημα «Σκέψου πριν δημοσιεύσεις»

    Τριτη, 09 02 2010 15:59

    Έκκληση να δημιουργηθεί ένα δίκτυο φορέων που θα έχει ως έργο την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του ίντερνετ έκανε η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά μιλώντας σήμερα στο συνέδριο που οργάνωσε το ελληνικό κέντρο ασφαλούς διαδικτύου στην Αθήνα.

    Όπως ειπώθηκε στο συνέδριο 70 παιδιά βρίσκονται σε θεραπεία στη μονάδα εφηβικής ιατρικής του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με συμπτώματα εθισμού,94 παιδιά σώθηκαν από άμεσο ενδεχόμενο αυτοκτονίας και 10 παιδιά είχαν φύγει από το σπίτι τους ακολουθώντας άτομα που είχαν γνωρίσει στο διαδίκτυο, ενώ οι γονείς τους βρίσκονταν σε ολονύχτια διασκέδαση.

    Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι 25 ιστότοποι τους οποίους διαχειρίζονται οι 20 εταιρίες παροχής σύνδεσης με το ίντερνετ που υπέγραψαν πέρυσι μνημόνιο συνεργασίας μαζί της έχουν βελτιώσει τη λειτουργία τους ως προς την προστασία της ιδιωτικότητας των ανηλίκων, δεν ανταποκρίνονται όμως επαρκώς στο αίτημα για βοήθεια σε περιπτώσεις καταγγελίας, απάτης ή παρενόχλησης.

    Μιλώντας στο συνέδριο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ζήτησε από την Εκκλησία να είναι ανοιχτή σε αυτά τα θέματα και να διδάσκεται από τις εμπειρίες των παιδιών.

    Ανακοίνωσε επισης, ότι ξεκινάει εκπαίδευση των κατηχητών. Είδηση: 33102

    [08] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από Tετάρτη

    Τριτη, 09 02 2010 14:58

    Οι πολύ ισχυρές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα και οι θυελλώδεις άνεμοι, κυρίως στα πελάγη θα είναι σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες 48 ώρες. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Τετάρτη που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με το δελτίο, για την Τετάρτη προβλέπεται η εκδήλωση πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια στη δυτική Στερεά, το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

    Το βράδυ, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Παράλληλα, θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 8 με 9 μποφόρ και πιθανόν στο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ.

    Είδηση: 33094

    [09] Εναντίον νόμου κατά της μπούρκας ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας

    Τριτη, 09 02 2010 21:43

    Αντίθετος στην προοπτική θέσπισης ενός νόμου, που να απαγορεύει την μπούρκα στη βρετανική επικράτεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Τζακ Στρο. "Όλοι μας μπορεί να έχουμε τις πεποιθήσεις μας για την μπούρκα, όμως προσωπικά αντιτίθεμαι στο να αφαιρεί στο μέλλον η αστυνομία μας από μία γυναίκα την μπούρκα, την οποία οι γυναίκες φορούν για λόγους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς", δήλωσε ο εν λόγω υπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη. "Δεν θέλω, λοιπόν, να αλλάξουμε στο συγκεκριμένο σημείο τη νομοθεσία μας", τόνισε, ενώ στη Γαλλία "κυοφορείται" μία ακριβώς αντίθετη νομοθετική μεταρρύθμιση.

    Πρόκειται για ένα θέμα, που αναστάτωσε τη βρετανική πολιτική σκηνή και το 2006, οπότε ο κ. Στρο, τότε υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με τη Βουλή, δήλωνε ενοχλημένος "να μιλά σε γυναίκα, που να φορά μπούρκα".

    Σύμφωνα πάντως με τελευταία δημοσκόπηση, ποσοστό 69% των Βρετανών ευνοεί την απαγόρευση της "νικάμπ", δηλαδή του υφασμάτινου καλύμματος όλου του γυναικείου προσώπου, με την εξαίρεση των ματιών, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

    Επίσης, ποσοστό 72% των Βρετανών εναντιώνεται στην ίδια τη μπούρκα. Νομοθετικές ρυθμίσεις στα θέματα αυτά δεν υπάρχουν, ενώ η "χιτζάμπ", το γυναικείο μαντήλι στο κεφάλι, είναι γενικώς δεκτό από την κοινωνία στη Βρετανία, όπου ζουν 2,5 εκατομ. Μουσουλμάνοι. Πολλοί λίγοι απ αυτούς, όμως, (περίπου 1%) φορούν "νικάμπ", ή μπούρκα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33120


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 February 2010 - 21:57:35 UTC