Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο εθνικής ανάταξης
  • [02] Για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Αϊτή, τονίζει ο πρόεδρος της χώρας
  • [03] ΗΠΑ: Κρατική ενίσχυση στην πράσινη τεχνολογία
  • [04] Φήμες τα περί συναντήσεως με απεσταλμένο του ΟΗΕ δηλώνουν οι Ταλιμπάν

    [01] Σχέδιο εθνικής ανάταξης

    Σαββατο, 30 01 2010 19:59

    Κρίσιμο τεστ της ελληνικής Οικονομίας την ερχόμενη Τετάρτη οπότε αναμένεται η γνωμοδότηση από το κολλέγιο επιτρόπων της Kομισιόν για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Οι κρίσιμες παρατηρήσεις της Kομισιόν αφορούν τις δεσμεύσεις του προγράμματος σταθερότητας. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ελληνική παρουσία στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός , τονίζοντας ότι πέρασε ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Με συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στα μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν αναμένει οικονομική βοήθεια και δεν έχει ζητήσει κανένα σχέδιο διάσωσης. "Αστείο, είναι ότι θα βρεθούμε εκτός ευρωζώνης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο Associated Press, ενώ στο CNN δήλωσε ότι "δεν χρειαζόμαστε στήριξη και δεν θα ζητήσουμε στήριξη".

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Την ίδια ώρα, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΟΟΣΑ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Γερμανία και Γαλλία προέβησαν σε δηλώσεις στήριξης της ελληνικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας ή αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς και ότι η ελληνική κρίση δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την σταθερότητα της ευρωζώνης, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλα τα μέτρα που απαιτούνται.

    Ακόμη, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στη φορολογία. Μεταξύ άλλων θα προβλέπουν κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, φοροαπαλλαγών και καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας. Από τις ρυθμίσεις αυτές, προβλέπεται η εξοικονόμηση πάνω από 4 δις ευρώ.

    Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετούνται ταμειακές μηχανές σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, ενώ διασταυρώσεις και δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται συχνά σε πολλές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

    Τέλος, εφοριακοί τριών ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης, φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε μία πρωτοφανή για τα φορολογικά δεδομένα της χώρας υπόθεση, που έχει να κάνει με κατάχρηση 8,8 εκατομμυρίων ευρώ. Έρευνες για την υπόθεση διενεργεί η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Γ. Παπανδρέου: "Θα λύσουμε μόνοι τα προβλήματά μας" Είδηση: 32675

    [02] Για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Αϊτή, τονίζει ο πρόεδρος της χώρας

    Σαββατο, 30 01 2010 12:31

    Σκληρή κριτική άσκησε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των χωρών που παρέχουν βοήθεια στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου. Χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία διοχετεύουν τη βοήθεια μέσω των δικών τους θεσμών και καναλιών παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Αϊτής, που επιδιώκει να συντονίσει τις προσπάθειες αρωγής, τόνισε ο πρόεδρος της Αϊτής.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο δεύτερος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό. έφθασε χθες βράδυ στο Πορτ-ο-Πρενς. Ο Κορέα αναμένεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας,όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον της κυβέρνησης του Ισημερινού.

    Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα στείλει οκτώ κινητά μηχανήματα ακτινογραφίας στην Αϊτή ώστε να εξεταστούν ευκολότερα οι χιλιάδες άνθρωποι που τραυματίστηκαν από το σεισμό. Τα μηχανήματα θα χρησιμοποιηθούν στα νοσοκομεία που έχουν στηθεί στο Πορτ-ο-Πρενς, το Ζασμέλ και σε άλλες περιοχές.

    Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού συνεχίζει να αυξάνεται. Ο πρόεδρος της χώρας είχε κάνει λόγο για 170.000 νεκρούς ωστόσο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν ήδη τους 180.000 και μπορεί να αυξηθούν κι άλλο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32664

    [03] ΗΠΑ: Κρατική ενίσχυση στην πράσινη τεχνολογία

    Παρασκευη, 08 01 2010 20:26

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να ανακοινώσει ένα "πρόγραμμα πιστώσεων, ύψους 2.3 δισ.δολαρίων, με κεντρικό στόχο" να προωθηθεί στις ΗΠΑ η τεχνολογία που παράγει «καθαρή» ενέργεια (όσο γίνεται απαλλαγμένη από εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα) "δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδίως στον πληττόμενο--λόγω της παρατεταμένης κρίσης--βιομηχανικό τομέα", ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

    Διευκρινίστηκε ταυτόχρονα ότι, για το πρόγραμμα χρησιμοποιούνται "αδιάθετα" κονδύλια από το συνολικό "κονδύλι" των 787 δισ. δολαρίων της κρατικής στήριξης στην ομοσπονδιακή οικονομία, που διοχετεύτηκε στις αγορές μετά τον Φεβρουάριο, πέρυσι.

    Εκφράστηκε παράλληλα η ευχή, για τη δημιουργία "τουλάχιστον 17 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας" κατά την εφαρμογή του προγράμματος "πράσινη ανάπτυξη".

    Το πρόγραμμα αφορά 183 επιμέρους επενδύσεις, στις 43 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την υψηλότερη ανεργία (οριακά +10,0% του "ενεργού" πληθυσμού), από το 1986 ως σήμερα.

    Στοχεύεται, έως το 2012, να "διπλασιαστεί" ο όγκος των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) στο εσωτερικό των ΗΠΑ, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μορφές της ενέργειας.

    Διευκρινίστηκε, τέλος, ότι πολλοί ιδιώτες ενισχύουν το ίδιο πρόγραμμα με δικές τους επενδύσεις, αξίας πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 31693

    [04] Φήμες τα περί συναντήσεως με απεσταλμένο του ΟΗΕ δηλώνουν οι Ταλιμπάν

    Σαββατο, 30 01 2010 11:25

    Διαψεύδουν οι Ταλιμπάν με ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, τα περί συναντήσεως τους με απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, με προοπτική την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στο Αφγανιστάν. Την Πέμπτη, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο, αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο επικεφαλής της αποστολής του διεθνούς οργανισμού στο Αφγανιστάν, ο Νορβηγός Κάι Έιντε συναντήθηκε με στελέχη των Ταλιμπάν στο Ντουμπάι τον Ιανουάριο με σχετικό αντικείμενο. Εν τω μεταξύ, σε σύγκρουση μεταξύ νατοϊκών και αφγανικών στρατευμάτων στην επαρχία Ουαρντάκ σκοτώθηκαν τέσσερις και τραυματίστηκαν έξι Αφγανοί στρατιώτες, ενώ, σε άλλο αιματηρό περιστατικό, δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί και ένας Αμερικανός πολίτης έχασαν τη ζωή τους.

    "Προπαγάνδα των δυνάμεων εισβολής"

    "Το συμβούλιο του ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν αρνείται κατηγορηματικά τις φήμες που μεταδόθηκαν από ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τη διενέργεια συνομιλιών μεταξύ του Κάι Έιντε και εκπροσώπων του ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν" αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία οι Ταλιμπάν καταγγέλλουν εκ νέου "μία προπαγάνδα των δυνάμεων εισβολής εναντίον του τζιχάντ (ιερού πολέμου) και των Μουτζαχιντίν".

    "Οι Ταλιμπάν έκαναν μία πρόταση στον ειδικό απεσταλμένο για ειρηνευτικές συνομιλίες" σημείωσε από την πλευρά του ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του.

    Ο ίδιος δεν είπε ποια μέλη των Ταλιμπάν έλαβαν μέρος στη συνάντηση αυτή, αλλά διαβεβαίωσε ότι έγινε μετά από αίτημα των ανταρτών.

    Νεκροί Αφγανοί στρατιώτες από νατοϊκά πυρά

    Νατοϊκά στρατεύματα συγκρούστηκαν με τον αφγανικό στρατό με αποτέλεσμα τέσσερις Αφγανοί στρατιώτες να σκοτωθούν και έξι να τραυματιστούν, σύμφωνα με Αφγανό περιφερειακό αξιωματούχο.

    Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Ουαρντάκ, νοτιοδυτικά της Καμπούλ, ξένες δυνάμεις και αφγανικά στρατεύματα διεξήγαγαν από κοινού επιχειρήσεις το βράδυ της Παρασκευής στην επαρχία όταν άρχισε η μία πλευρά να βάλλει εναντίον της άλλης.

    "Τέσσερις Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν όταν οι ξένες δυνάμεις έπληξαν από άερος θέσεις τους. Δεν γνωρίζουμε γιατί συνέβη αυτό αλλά είναι πραγματικά λυπηρό" ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επίθεση είχε στόχο φυλάκιο του αφγανικού στρατού στην περιοχή που είχε τελευταία δημιουργηθεί.

    Από την Isaf έγινε λόγος για "τυχαίο γεγονός" μεταξύ δυτικών και αφγανικών δυνάμεων, αλλά δεν ανακοινώθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες. "Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Αμυνας για να διευκρινιστούν οι συνθήκες που συνέβη το περιστατικό" ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

    Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες βρήκαν το θάνατο δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί κι ένας Αμερικανός πολίτης στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Taliban denies Afghan peace talks with UN's Kai Eide Είδηση: 32657


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 January 2010 - 21:52:11 UTC