Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη σε συγκρότημα κατοικιών στο Βέλγιο
  • [02] Γάμος αλά Mama Mia στη Ελλάδα
  • [03] Αϊτή: Νέο θαύμα στα ερείπια
  • [04] Σε πτηνοτροφείο του Ισραήλ εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών
  • [05] Στρατιωτική ένταση στην Κορεατική χερσόνησο
  • [06] Σρι Λάνκα: Επανεκλογή του Προέδρου Ραζαπάσκα
  • [07] Αϊτή: Δέκα χρόνια για την ανοικοδόμηση
  • [08] Λιγότερο αλάτι, περισσότερη ζωή

    [01] Έκρηξη σε συγκρότημα κατοικιών στο Βέλγιο

    Τεταρτη, 27 01 2010 11:21

    Σαράντα άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο αγνοούνται, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια ενός συγκροτήματος κατοικιών στη βελγική πόλη Λιέγη, το οποίο κατέρρευσε ύστερα από έκρηξη, ανακοίνωσε η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 02:00 τοπική ώρα και κατέστρεψε αρκετά κτίρια στον ίδιο δρόμο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του ανατολικού Βελγίου.

    Γύρω στις 07:00 τοπική ώρα το πενταώροφο κτίριο κατέρρευσε. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 32496

    [02] Γάμος αλά Mama Mia στη Ελλάδα

    Τεταρτη, 27 01 2010 11:12

    Πέραν των εσόδων που έφερε στους παραγωγούς και διανομείς της, η ταινία "Mama Mia", φαίνεται πως "φέρνει" και μελλόνυμφους από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Να μια εντελώς "παράπλευρη" θετική συνέπεια που δεν είχαν υπολογίσει οι δημιουργοί της ταινίας! Το "Mama Mia", που πραγματεύεται έναν παραμυθένιο γάμο, είναι η κινηματογραφική μεταφορά της μακρόβιας μουσικοχορευτικής θεατρικής παράστασης με τα 22 τραγούδια των AΒΒΑ και βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι του 2008. Από τότε εκατοντάδες ζευγάρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ ονειρεύονται να τελέσουν τον γάμο τους στην Ελλάδα -ή ακόμη και να τον επαναλάβουν, ανανεώνοντας τους όρκους τους!

    Την ολοένα ισχυρότερη αυτή τάση "έπιασε στον αέρα" η διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρίας elahol-holiday-villas.com, Ρόζμαρι Ράσελ, η οποία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τουρισμό, το οποίο διοργάνωσε η οργάνωση TOWER (Οργάνωση Γυναικών Θεσσαλονίκης Επαγγελματικής Ενημέρωσης και Υποστήριξης).

    "Από τότε που η ταινία και το soundtrack της κυκλοφόρησαν, η ιστοσελίδα μας άρχισε να δέχεται αυξημένα αιτήματα για... γαμήλιο τουρισμό στην Ελλάδα", εξήγησε η κα Ράσελ, σύμφωνα με την οποία, αν κάποιος πληκτρολογήσει στη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης Google τη φράση "Weddings in Greece" (σ.σ. Γάμοι στην Ελλάδα), η αναζήτηση θα αποδώσει πάνω από 3.550.000 αποτελέσματα!

    Πολλά από τα αιτήματα, που δέχεται η ιστοσελίδα της εταιρίας της κας Ράσελ, προέρχονται από τη Βρετανία, αλλά κι από άλλες περιοχές της Ευρώπης και από ζευγάρια εκτός "γηραιάς ηπείρου". Μάλιστα, μετά το "Mama Mia", τα ζευγάρια δεν ψάχνουν καταλύματα μόνο για... δύο, αλλά και για τις οικογένειές τους και τους προσκεκλημένους τους!

    Βέβαια, οι γάμοι αλλοδαπών, που τελούνται στην Ελλάδα, δεν είναι στην πλειοψηφία τους ελληνορθόδοξοι: σύμφωνα με την κα Ράσελ, μόνον ένα από τα ζευγάρια, που επικοινώνησαν μαζί της, επιθυμούσε ελληνορθόδοξο γάμο -με όλα τα έθιμα. Τα υπόλοιπα ήθελαν έναν πολιτικό, αγγλικανικό ή καθολικό γάμο, με τα έθιμα της χώρας τους, αλλά επί ελληνικού εδάφους.

    Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

    Όπως είπε η κα Ράσελ, τα περισσότερα ζευγάρια που "κοιτάζουν" προς Ελλάδα, ονειρεύονται έναν καλοκαιρινό γάμο, κυρίως στα νησιά Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο και Σαντορίνη και, δευτερευόντως, σε Σκόπελο και Σκιάθο. Εσχάτως, μάλιστα, "οπαδούς" κερδίζει και η ηπειρωτική Ελλάδα, με πιο δημοφιλή προορισμό μελλονύμφων τη Χαλκιδική.

    Οι γαμήλιες τελετές κυριολεκτικά "πάνω στην αμμουδιά" αποτελούν το ιδανικό για τα ξένα ζευγάρια. Πολλά από αυτά, όμως, αναγκάζονται να συμβιβαστούν με πιο ρεαλιστικές λύσεις, καθώς στις περιοχές όπου... σκάει το κύμα είναι συνήθως δύσκολο να βρεθούν αρκετά δωμάτια για όλους τους φιλοξενούμενους εν μέσω θέρους.

    Το τελευταίο διάστημα, πάντως, αναπτύσσεται μια προτίμηση προς τους ανοιξιάτικους ή και φθινοπωρινούς γάμους σε νησιά ή και γραφικά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς τα χρονικά αυτά διαστήματα συμπίπτουν με ολιγοήμερες διακοπές στα βρετανικά σχολεία.

    Κατά την κα Ράσελ, όμως, προβλήματα δημιουργεί η οδική υποδομή στην επαρχιακή Ελλάδα, καθώς πολλές περιοχές "εξαιρετικής ομορφιάς", όπως για παράδειγμα το Πήλιο, έχουν δύσκολη προσβασιμότητα και χρειάζεται πολλή ώρα, προκειμένου να τις προσεγγίσεις.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32492

    [03] Αϊτή: Νέο θαύμα στα ερείπια

    Τεταρτη, 27 01 2010 10:58

    Δώδεκα μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, Αμερικανοί στρατιώτες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό από τα ερείπια ενός κτηρίου έναν άντρα 31 ετών. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας ένα κάταγμα στο μηρό και σοβαρή αφυδάτωση. Παγιδεύτηκε στα ερείπια ενός μαγαζιού, όχι στον πρώτο μεγάλο σεισμό αλλά σε έναν μετασεισμό και αρχικά εντοπίστηκε από μία ομάδα Αϊτινών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων διακόπηκαν επίσημα την Κυριακή. Μέχρι στιγμής από τα ερείπια των κτηρίων ανασύρθηκαν ζωντανοί 130 άνθρωποι.

    Έκκληση για 200.000 σκηνές πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Αϊτής, απηύθυνε έκκληση για τη άμεση διάθεση, πριν από τον Μάιο οπότε και αρχίζει η περίοδος των βροχών, 200.000 σκηνών για τους περίπου 1.000.000 άστεγους του Πόρτο Πρενς.

    Ο Ρενέ Πρεβάλ, του οποίου επίσης η κατοικία κατέρρευσε μετά το σεισμό θα εγκατασταθεί σύντομα σε μία σκηνή που θα στήσει έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

    Νωρίτερα, μιλώντας σε αμερικανικό ραδιόφωνο, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τοποθετήθηκε για το ζήτημα της διαγραφής των χρεών της Αϊτής, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Μετά τη Βενεζουέλα και τον Καναδά που διέγραψαν τα χρέη των Αϊτινών, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι το ζήτημα της διαγραφής των χρεών είναι υπό εξέταση .

    Μετά το σεισμό η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δίνει στην Αϊτή 5ετή περίοδο χάριτος όσον αφορά την πληρωμή του χρέους ενώ το Κλαμπ του Παρισιού πρότεινε να διαγραφούν χρέη, ύψους 214 εκατ. δολαρίων προς μέλη του.

    Πηγή: AFP - BBC Σχετικά άρθρα: Αϊτή: Δέκα χρόνια για την ανοικοδόμηση Είδηση: 32491

    [04] Σε πτηνοτροφείο του Ισραήλ εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών

    Τεταρτη, 27 01 2010 10:23

    Σε πτηνοτροφική μονάδα εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας. Συγκεκριμένα, ο ιός Η5Ν1 ανιχνεύτηκε σε πουλερικά στο κιμπούτς Εϊν Σέμερ κοντά στην Χαντέρα, νότια της Χάιφα, διευκρίνισε ο Μοσέ Χαϊμοβιτς, επικεφαλής της κτηνιατρικής ομάδας του υπουργείου. Το Υπουργείο Υγείας διάταξε να απομονωθεί η μονάδα σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων και να θανατωθούν περίπου 43.000 πουλερικά, καθώς και να διεξαχθούν επείγοντες έλεγχοι ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επιζωοτίας.

    Τον Μάρτιο του 2006 η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές πτηνών, κρέατος πουλερικών και αυγών από το Ισραήλ, όπου πολλά πτηνοτροφεία είχαν μολυνθεί από τον ιό Η5Ν1 με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές της χώρας να προχωρήσουν στη θανάτωση περίπου 1,4 εκατομμυρίων πτηνών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32487

    [05] Στρατιωτική ένταση στην Κορεατική χερσόνησο

    Τεταρτη, 27 01 2010 11:22

    Συνεχίζεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, μια ημέρα μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των στρατών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Όπως ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, θα συνεχίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

    Η περιοχή που σημειώθηκε το επεισόδιο, είναι διαμφισβητούμενη και μετά την ανταλλαγή πυρών, η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε τη ναυσιπλοΐα. Παράλληλα το γενικό επιτελείο της χώρας ανακοίνωσε ότι: "Οι ασκήσεις πυροβολικού τις οποίες πραγματοποιεί ο λαϊκός στρατός της Κορέας θα συνεχιστούν στην ίδια περιοχή".

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 32495

    [06] Σρι Λάνκα: Επανεκλογή του Προέδρου Ραζαπάσκα

    Τεταρτη, 27 01 2010 11:34

    Με περισσότερες από 1.8 εκατομμύρια ψήφους, την επανεκλογή του εξασφαλίζει στη Σρι Λάνκα, ο Πρόεδρος Μαχίντα Ραζαπάσκα. Την ίδια ώρα, ο έτερος υποψήφιος στρατηγός Φονσέκα βρίσκεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας περικυκλωμένος από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, θα ζητήσει την προστασία μίας γειτονικής χώρας, η οποία να μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά του. Ο Φονσέκα, ήταν πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και πολύ στενός συνεργάτης του Προέδρου Ραζαπάσκα.

    Τεταμένη η ατμόσφαιρα Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την περιοχή, η παρουσία των στρατευμάτων έξω από το ξενοδοχείο Κολόμπο, όπου βρίσκονται τόσο ο Φονσέκα όσο και άλλοι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης,δημιουργεί μία τεταμένη ατμόσφαιρα.

    Εκπρόσωπος πάντως του στρατού, δήλωσε ότι πρόκειται για προστατευτικό μέτρο.

    Πηγή: AFP - BBC Διαβάστε ακόμα: Troops surround Sri Lanka opposition leader Sarath Fonseka's hotel Είδηση: 32500

    [07] Αϊτή: Δέκα χρόνια για την ανοικοδόμηση

    Τριτη, 26 01 2010 09:56

    Νέα διεθνή διάσκεψη στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο για το μέλλον της Αϊτής, οι χώρες που πήραν μέρος στη συνάντηση του Μόντρεαλ. Δυο βδομάδες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αϊτή, που άφησε πίσω του τουλάχιστον, 150.000 νεκρούς και 1.000.000 άστεγους, ο Πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε ένα σχέδιο μακράς πνοής για την ανοικοδόμηση του νησιού, αφού φυσικά πρώτα καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του αϊτινού λαού, για τροφή, νερό, στέγη και ιατρική περίθαλψη. "Η Αϊτή μπορεί να τεθεί επικεφαλής του έργου ανοικοδόμησης" τόνισε ο Πρωθυπουργός Μπελερίβ υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι για αυτό χρειάζεται η στήριξη της διεθνούς κοινότητας." Ο δρόμος για την ανοικοδόμηση της Αϊτής είναι μακρύς και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια για να γίνει αυτό" τόνισε με έμφαση ο Καναδός Πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ.

    Σβήνουν τα χρέη της Αϊτής Καναδάς - Βενεζουέλα

    "Ο δρόμος για την ανοικοδόμηση της Αϊτής είναι μακρύς και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια για να γίνει αυτό" Στέφεν Χάρπερ, Καναδός Πρωθυπουργός

    Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δωρητριών χωρών θα τεθεί και το θέμα της διαγραφής των χρεών που έχει η χώρα.

    Νωρίτερα πάντως η πρώτη κίνηση για τη διαγραφή των χρεών της Αϊτής έγινε από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

    Πρόκειται για ένα χρέος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ενεργειακής συμφωνίας Petrocaribe και το οποίο υπολογίζεται στα 295 εκατομμύρια δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό χρέος της χώρας υπολογίζεται στο 1 δις δολάρια.

    Εκτός της Βενεζουέλας, στη διαγραφή του χρέους ύψους 2 - 3 εκατομμυρίων δολαρίων προχώρησε και ο Καναδάς. Ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε μάλιστα το παράδειγμα της χώρας του να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

    Ζήτημα αρχής η αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας της Αϊτής

    Επί τάπητος στη διάσκεψη του Μόντρεαλ, τέθηκε και το θέμα της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

    "Στο κείμενο των συμπερασμάτων που θέλουμε να προωθήσουμε θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι μετέχουν στο τραπέζι αναγνωρίζουν την εθνική κυριαρχία της Αϊτής", τόνισε ο Καναδός υπ. Εξωτερικών Λόρενς Κάνον.

    Συγκρούσεις για τα γεύματα

    Σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται η σίτιση αλλά και η στέγαση του 1.000.000 αστέγων, με τον Πρωθυπουργό της Αϊτής, να απευθύνει έκκληση για τη διάθεση 200.000 σκηνών, πριν από τον Μαϊο, οπότε και αναμένεται η περίοδος των βροχών.

    Μία επιχείρηση διανομής φαγητού από κυανοκράνους του ΟΗΕ προκάλεσε χάος στο Πόρτο Πρενς καθώς οι 18 άνδρες του ΟΗΕ ήταν αδύνατο να ελέγξουν το πλήθος περίπου πεινασμένων 4000 Αϊτινών.

    Επιπλέον, τα αποθέματα γευμάτων του ΟΗΕ έχουν εξαντληθεί με την επικεφαλής του επισιτιστικού προγράμματος PAM, να απευθύνει έκκληση στους στρατιώτες των χωρών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας να προσφέρουν στους Αϊτινούς τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν.

    Νωρίτερα πάντως, το Μεξικό ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει στην Αϊτή μία κουζίνα ικανή να μοιράσει 3000 ζεστά γεύματα την ημέρα.

    Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

    Περίπου 30.000 σκηνές θα διανεμηθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες για στους άστεγους στην Αϊτή, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ), ο οποίος προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αρχίσει η ανακοιδόμηση κανονικών κτιρίων πριν από την περίοδο των βροχών, τον Μάιο-Ιούνιο.

    Την Τρίτη και την Τετάρτη, 29.632 οικογενειακές σκηνές που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 150.000 ανθρώπους θα διανεμηθούν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Γενεύη, ο Ζαν Φιλίπ Σοζί.

    "Γνωρίζουμε καλά ότι οι σκηνές στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, αναγκαστικά θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές, επειδή θα έχουμε την εποχή των βροχών, την εποχή των τροπικών καταιγίδων", εξήγησε, τονίζοντας ότι θα πρέπει "οπωσδήποτε να κατασκευαστούν καταφύγια που θα είναι πολύ πιο ανθεκτικά".

    Η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΒΙD) σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών αυτού του τύπου, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της BID.

    Αυτή η οργάνωση εποπτεύει την παράδοση και διανομή της βοήθειας, που δεν είναι σε τρόφιμα, στους πληγέντες από τον σεισμό που σάρωσε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου.

    "Προς το παρόν, καθώς είμαστε σε εποχή ξηρασίας, οι σκηνές είναι απαραίτητες", σημείωσε ο κ. Σοζί, σύμφωνα με τον οποίο 100.000 ακόμη οικογενειακές σκηνές είναι καθ' οδόν.

    Η ΟΙΜ, που εκτιμά ότι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν 200.000 οικογένειες, ή ένα εκατομμύριο άνθρωποι, διανέμει επίσης πλαστικά καλύμματα και οικοδομικά υλικά. "Θα πρέπει επίσης να επιτρέπουν στους ανθρώπους που μπορούν να ανοικοδομούν λίγο τα σπίτια που υπέστησαν λιγότερες ζημιές από άλλα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

    Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια από την Κοπεγχάγη

    Η Δανία αποφάσισε σήμερα να αποδεσμεύσει μια νέα επείγουσα βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων Κορωνών (4 εκατομμύρια ευρώ) για βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής, γεγονός που ανεβάζει τη βοήθεια της Δανίας στη χώρα αυτή στα 115 εκατομμύρια κορώνες.

    Η υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Ούλα Τέρνες έλαβε την ανωτέρω απόφαση μετά από σύνοδο για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Αϊτή με τις μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις της Δανίας που έχουν δεσμευτεί για παροχή αμέριστης βοήθειας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της υπουργού.

    "Δύο από τις μεγαλύτερες αποστολές βοήθειας που βρίσκονται στην κατεστραμμένη χώρα έχουν στόχο τους να εξασφαλίσουν καταφύγιο στους άστεγους προστατεύοντας περίπου 800 χιλιάδες πολίτες, ενώ παράλληλα προμηθεύουν τους πολίτες με πόσιμο νερό.

    Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι άστεγοι έχουν συγκεντρωθεί σε 500 στρατόπεδα που στήθηκαν σε μεγάλους δρόμους ή σε δημόσιους κήπους αλλά δεν έχουν νερό και τουαλέτες.

    Ο τελικός απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου έφτασε τους 150 χιλιάδες και έως τώρα έχουν ταφεί μόνο 90 χιλιάδες νεκροί.

    Είδηση: 32437

    [08] Λιγότερο αλάτι, περισσότερη ζωή

    Τεταρτη, 27 01 2010 10:23

    Mειώστε το αλάτι στο φαγητό, σώστε τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά και τη ζωή σας, προτρέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. "Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού, που υπολογίζεται στα 9-12 gr ημερησίως, στα 5-6 gr θα επιφέρει μείωση στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κατά 24% και ελάττωση της θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου κατά 18%", επισήμανε ο καθηγητής παθολογίας Χρύσανθος Ζαμπούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Αρτηριακής Υπέρτασης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 28-30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Από τα στοιχεία μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φραντσίσκο σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του New England Journal of Medicine, προέκυψε ότι ελαττώνοντας το αλάτι κατά 3gr την ημέρα υπολογίζεται να ελαττωθεί στις ΗΠΑ ο ετήσιος αριθμός νέων περιπτώσεων με στεφανιαία νόσο από 60.000 έως 120.000, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων από 32.000 έως 66.000 και των εμφραγμάτων από 54.000 έως 90.000. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός θανάτων από οποιαδήποτε αιτία θα ελαττωθεί κατά 44.000 έως 92.000 και το κόστος της παροχής υπηρεσιών υγείας θα ελαττωθεί κατά 10 έως 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού παγκοσμίως υπολογίζεται ότι είναι 9-12 γραμ. κατ' άτομο, με τον ΠΟΥ να συστήνει κατανάλωση έως 5-6 γραμ., δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, ενώ είναι γνωστό ότι η αιτία για την ανάπτυξη υπέρτασης σε 3 στους 10 ενήλικες οφείλεται στη μεγάλη κατανάλωση αλατιού. Η ποσότητα αυτή εξακολουθεί να είναι περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που καταναλώνονταν μέσα στα εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξής μας. Τα τελευταία 200-300 χρόνια αποκτήσαμε τη συνήθεια να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες. Συνήθως, προσλαμβάνουμε αλάτι που είναι κρυμμένο στα τρόφιμα. Ακόμη και τα δημητριακά που καταναλώνουμε περιέχουν ποσότητα αλατιού, που μαζί αυτή που θα πάρουμε από 1-2 φέτες ψωμιού που θα φάμε, καλύπτουν το μισό της ποσότητας που πρέπει να καταναλώνουμε. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος, που χρειάζεται για να συνηθίσει κανείς το λιγότερο αλάτι στο φαγητό και να το βρίσκει νόστιμο είναι περίπου 2 εβδομάδες", ανέφερε ο κ. Ζαμπούλης.

    Υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο

    Εξάλλου, στοιχεία μελέτης, που αφορά τον ελληνικό πληθυσμό και δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό, έδειξαν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σε σχέση με την επίπτωση των παραμέτρων του μεταβολικού συνδρόμου.

    "Οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα υπέρταση και υψηλά τριγλυκερίδια, ενώ οι γυναίκες κοιλιακή παχυσαρκία και χαμηλή HDL-χοληστερόλη. Εντούτοις οι άνδρες παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο για την ανάπτυξη θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου στην επόμενη δεκαετία", ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας Κωνσταντίνος Παλέτας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της μελέτης.

    "Στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο υπέρταση και παχυσαρκία συνιστάται μια δίαιτα περιοριστική σε θερμίδες κατά 500 έως 1.000 Kcal ημερησίως με στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους κατά 7% μέχρι 10% σε ένα χρόνο. Η μείωση του σωματικού βάρους κατά 4,5 Kg στους παχύσαρκους υπερτασικούς αποδείχθηκε ότι μειώνει τη διαστολική πίεση κατά 11 περίπου mmHg", πρόσθεσε ο κ. Παλέτας

    Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη άσκησης των υπερτασικών ασθενών είτε λαμβάνουν είτε όχι αντιυπερτασική αγωγή.

    "Στους υπερτασικούς ασθενείς συνιστάται μέτριας έντασης άσκηση όπως, βάδισμα, ποδηλασία ή κολύμβηση μη ανταγωνιστική, διάρκειας 30 λεπτών ημερησίως επί 5 ημέρες εβδομαδιαίως".

    Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αλατιού στο μαγείρεμα και η ύπαρξη αλατιέρων στο τραπέζι.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32485


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 January 2010 - 9:55:10 UTC