Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενδιαφέρον και διαψεύσεις για τα ελληνικά ομόλογα
  • [02] Ψάχνουν τη λύση- Εμμένουν στα μπλόκα
  • [03] Ενίσχυση της ρευστότητας και διαφάνεια
  • [04] H οικονομική και πολιτική ελίτ στο Νταβός
  • [05] Σχέδιο νόμου για τις προμήθειες στα νοσοκομεία
  • [06] Προβληματισμός Σαμαρά για τις επιστολές Παπανδρέου- Ερντογάν
  • [07] Να καταργηθούν όλα τα διόδια μέχρι τα Τέμπη ζητούν επιτροπές πολιτών
  • [08] Υπόθεση Εργκενεκόν : Νέο κατηγορητήριο - Διώξεις για συμμετοχή στο σχέδιο συνομωσίας
  • [09] Νεολιθικοί... χειρουργοί
  • [10] Μήνυμα Ομπάμα για τα 65 χρόνια από την απελευθέρωση του ¶ουσβιτς
  • [11] Ξεκίνησε περιπολίες ο αστυνομικός της γειτονιάς
  • [12] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [13] Με πτώση 3,89% έκλεισε το Χρηματιστήριο
  • [14] Έρευνα της Κομισιόν για ΔΕΗ - ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ
  • [15] Πτώση ρεκόρ στις αερομεταφορές το 2009
  • [16] Βουλή: Σύσκεψη για τις ΔΕΚΟ
  • [17] Μέχρι το τέλος της θητείας Ομπάμα θα έχει κλείσει το Γκουαντάναμο
  • [18] Βρετανία: Την Πέμπτη συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου

    [01] Ενδιαφέρον και διαψεύσεις για τα ελληνικά ομόλογα

    Τεταρτη, 27 01 2010 14:35

    Τρία έως πέντε δισ. ευρώ αναζητά το ελληνικό δημόσιο στις διεθνείς αγορές. Ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου μιλώντας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο προανήγγειλε την πώληση ελληνικών ομολόγων αξίας έως και 10 δισ ευρώ στις ασιατικές αγορές. Η σεναριολογία για τα ελληνικά ομόλογα μονοπωλεί το διεθνή τύπο, με τους Financial Times να αναφέρουν ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 25 δισ. ευρώ, είδηση η οποία διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το Υπουργείο Οικονομικών. Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Με δηλώσεις του ο προεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδας και χαρακτηριζει παράλογη την έξοδό της από την ευρωζώνη.

    Σε κατηγορηματική διάψευση ότι υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την αγορά χρέους ή ελληνικών ομολόγων ή άλλων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

    Παράλληλα, το Υπουργείο διέψευσε ότι υπάρχει και οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα για να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

    "..Η ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης..."

    Υπουργείο Οικονομικών

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι η ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης και στο πλαίσιο του δανεισμού της χώρας εντάσσεται και η γεωγραφική διαφοροποίηση των πηγών δανεισμού.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προστίθεται στην ανακοίνωση, πραγματοποίησε πρόσφατα ταξίδι στο Λονδίνο, όπου είχε συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, ενώ παρόμοιες συναντήσεις συνεχίζονται και στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν επισκέψεις του υπουργού στις ΗΠΑ και στην Ασία.

    Τέλος επισημαίνεται ότι η επιτυχής έκδοση του πενταετούς ομολόγου στις 25 Ιανουαρίου, αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτηση από τις διεθνείς αγορές για ελληνικά ομόλογα, ενώ η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και των μεγάλων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, αναμένεται να οδηγήσει και σε καλύτερους όρους δανεισμού.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση, τα σπρεντ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διευρύνθηκαν στο ιστορικό υψηλό επίπεδο.

    Συγκεκριμένα το 10ετές κατέγραψε ρεκόρ στις 354 μονάδες, ενώ και τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας εκτοξεύθηκαν στα ύψη με το 2ετες να φτάνει τις 452 μονάδες, το 3ετές τις 485 και το 5ετές τις 411.

    "Το ότι μπορέσαμε και δανειστήκαμε αυτό το ποσό το οποίο είχαμε βάλει στόχο και μάλιστα με πολλαπλάσια προσφορά, αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό βήμα. Το spread είναι πανάκριβο, αυτό, όμως, προέρχεται από την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αυτό προσπαθούμε να αναπληρώσουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για θετικά σημεία και δείγματα και από τις αγορές και από τους εταίρους μας, απέδωσε το γεγονός στο ότι η κυβέρνηση δουλεύει με αξιοπιστία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μόνη της δημιούργησε τα προβλήματα και μόνη της θα τα λύσει.

    Αισιόδοξος ο Προβόπουλος

    Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός. Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Προβόπουλος έγινε μία μακρά συζήτηση για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί φέτος.

    "Φεύγω πιο αισιόδοξος. Ο Πρωθυπουργός μου μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και δράσης", τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

    Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με νέα δήλωση στήριξης της χώρας μας, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ.

    "Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει, και το γνωρίζει, ότι πρέπει να καταβάλει πολύ σοβαρές προσπάθειες, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Αυτό κάνει. Επικροτούμε τις προσπάθειες (εξυγίανσης) που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές", τόνισε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, δήλωσε στη Wall Street Journal: "Πιστεύω ότι δεν είναι απλώς ρεαλιστικό, αλλά επίσης απαραίτητο στις παρούσες απαιτητικές συνθήκες να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος. Επικροτώ την φιλοδοξία. Επικροτώ τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2012".

    Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ ζήτησε από τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ η "Κασσάνδρα των αγορών" ο Νουριέλ Ρουμπινί στο περιθώριο του φόρουμ του Νταβός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, ενώ επιτέθηκε και στην Ισπανία

    "Η προσοχή στρέφεται στην Ελλάδα και λανθασμένα «αφήνει έξω» την περίπτωση της Ισπανίας. Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την ευρωζώνη. Εάν καταρρεύσει η Ισπανία αυτό θα ήταν καταστροφή", δήλωσε ο κ. Ρουμπινί.

    Αντιδράσεις

    "Όσοι δανείστηκαν από τον ...Γούκο, ή φυλακίστηκαν ή πτώχευσαν. Ας ελπίσουμε ότι η χώρα δεν θα έχει την ίδια τύχη από τη στιγμή που δανείζεται με τοκογλυφικά επιτόκια...", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    "Αντί να επιχαίρει η κυβέρνηση για τα υψηλά επιτόκια των ομολόγων που εξέδωσε, θα έπρεπε να διεκδικήσει έναν άλλο τρόπο δανεισμού του δημοσίου. Θα έπρεπε να διεκδικήσει τον απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έκδοση ευρωομολόγου ή να επιλέξει τον εσωτερικό δανεισμό με την απευθείας διάθεση στους πολίτες εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

    ¶λλωστε, αυτοί που έχουν λόγους να χαίρονται σήμερα είναι οι κερδοσκόποι και οι τράπεζες.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση συμμαχιών μέσα στην Ε.Ε. με εκείνες τις χώρες που θα είναι τα επόμενα θύματα των κερδοσκόπων, με στόχο την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε. και την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας" ήταν το σχόλιο του ΣΥΝ για την Οικονομία, διά στόματος του εκπροσώπου του, Π. Σκουρλέτη.

    Κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και φορέων

    Περισσότερες από 200 περιπτώσεις συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων νομικών προσώπων δημοσίου, οργανισμών και φορέων εξετάστηκαν σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Θόδωρος Πάγκαλο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Πάγκαλος το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου με αντικείμενο και τις αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

    ''Την έλλειψη σαφούς σχεδίου για τον περιορισμό του αριθμού των φορέων του δημοσίου, αλλά και τις αντιφάσεις που έχουν ήδη προκύψει σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών'' επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

    Στο Νταβός ο Πρωθυπουργός

    Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, θα πάρει μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, με κυριάρχο ζήτημα την μεταρρύθμιση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ώστε να αποφευχθεί μια νέα κρίση

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτός των παρεμβάσεων που θα κάνει κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Φόρουμ θα έχει και επαφές με αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32510

    [02] Ψάχνουν τη λύση- Εμμένουν στα μπλόκα

    Τεταρτη, 27 01 2010 15:18

    Νέα πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε στους αγρότες ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα προβλήματα δεν λύνονται με τα μπλόκα αλλά μέσα από το διάλογο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει τη διάθεση για μεγάλες ανατροπές που χρειάζονται τη βοήθεια όλων. Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο, όσο και στα μέτωπα των αγροτών για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής φόρμουλας για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων. Μέτρα για τους νέους αγρότες ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Κοινή πλατφόρμα αιτημάτων ετοιμάζουν οι αγρότες από όλη τη χώρα στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν ενιαία στάση απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ εμμένουν στην τακτική των μπλόκων ως μέσο πίεσης. Έρευνα ξεκινά η Κομισιόν για το "πακέτο Χατζηγάκη" ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε η χώρα μας στους αγρότες την περίοδο 2008 - 2009.Την ίδια ώρα στην αγορά έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις τόσο στις εξαγωγές όσο και στις μεταφορές των εμπορευμάτων απο τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις.

    Την φόρμα που θα οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου ψάχνουν κυβέρνηση και αγρότες που συνεχίζουν να παραμένουν στα μπλόκα την ώρα που σε γενικές συνελεύσεις οι παραγωγοί με στόχο πρώτον να ενοποιηθούν τα αιτήματα αλλά και να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

    "...μέχρι τέλος Μαρτίου το 40% της προκαταβολής..." Κ.Μπατζελή

    Σήμερα εκ νέου ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανοιχτή πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο, ενώ σε συνάντησή της με εκπροσώπους νέων αγροτών η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει μέχρι τέλος Μαρτίου το 40% της προκαταβολής σε όσους ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ.

    Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα προκύψουν από οριοθέτηση και μετά την ενοποίηση των δύο προκηρύξεων του 2009.

    Η Υπουργός κατηγόρησε παράλληλα την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς όπως υποστήριξε πέρυσι είχε προκηρύξει δυο σχετικά προγράμματα συνολικού ύψους 287 εκ ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός και τα διαθέσιμα κονδύλια ανέρχονταν μόλις σε 100 εκ. ευρώ.

    Πάγκαλος

    "Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να μην υπάρχουν λόγω γραφειοκρατίας καθυστερήσεις ή καταστάσεις που μπορεί να ενοχλούν κάποιες ομάδες αγροτών και θα βοηθήσουν στην αύξηση της ρευστότητας. Ωστόσο νέο χρήμα δεν υπάρχει", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Θόδωρος Πάγκαλος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά το τέλος διυπουργικής σύσκεψης, τονίζοντας παράλληλα ότι από τους 11 στόχους που είχε θέσει για τον αγροτικό τομέα ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν ήδη εκπληρωθεί οι 9 και από τα 7 αιτήματα των αγροτών τα 5 έχουν ήδη ικανοποιηθεί.

    Από εκεί και πέρα πρόσθεσε μπορεί κανείς να δει σε ποια πλευρά υπάρχει αδιαλλαξία.

    Πεταλωτής

    Δεν είναι απέναντί μας οι αγρότες, τους θέλουμε μαζί για την αναδιοργάνωση της αγροτικής καλλιέργειας, δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο κ. Πεταλωτής κάλεσε τον αγροτικό κόσμο σε "συστράτευση" για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα και επισήμανε ότι στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών η κυβέρνηση απαντά με μακρόπνοο σχέδιο και σοβαρές και μόνιμες προτάσεις.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο δυναμικής λύσης για να σπάσουν τα μπλόκα, ενώ άφησε και αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης.

    "Τα κόμματα είναι υπεύθυνα για τη στάση τους, ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται και τις πολιτικές και τις τακτικές των κομμάτων, αντιλαμβάνεται ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία το να παίζουν μικροπολιτικά, όχι απλώς δεν βγάζει πουθενά, αλλά είναι μεγάλη ζημία για τον τόπο", τόνισε και ταυτόχρονα αρνήθηκε ότι υπάρχει "μέτωπο" απέναντι στο ΚΚΕ και τους αγροσυνδικαλιστές της ΝΔ.

    "Δεν έχουμε μέτωπο κατά κάποιων κομμάτων, έχουμε μέτωπο κατά αυτών που δημιουργούν προβλήματα, σε συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για τη χώρα μας και η καλύτερη απάντηση είναι η πολιτική μας, την οποία ξεδιπλώνουμε μέρα με τη μέρα και την εφαρμόζουμε", είπε χαρακτηριστικά.

    Κινητοποιήσεις εξετάζουν και οι κτηνοτρόφοι

    Το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών ή ακόμα και να στήσουν αμιγώς κτηνοτροφικά μπλόκα μέσα στο Φεβρουάριο θα εξετάσουν τις επόμενες ημέρες οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δημήτρης Καμπούρης, μετά από τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έμειναν ανικανοποίητοι ως προς το οικονομικό σκέλος των αιτημάτων.

    Ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις καθώς ήδη είμαστε κατηγορούμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε ότι μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών η κυβέρνηση θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους και θα πολεμήσει το θέμα των ελληνοποιήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

    Αντιδράσεις

    «Το ΠΑΣΟΚ διέψευσε τις ελπίδες των νέων αγροτών» σημείωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κόμματος με νέους αγρότες. Για ακόμα μία φορά ο Αντώνης Σαμαράς συμπαραστάθηκε στα αιτήματα των αγροτών αλλά επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ ότι αντιτίθεται στο κλείσιμο των δρόμων.

    "Η κυβέρνηση, οι εμποροβιομήχανοι και η ΝΔ, που απαιτούν να διαλυθούν τα αγροτικά μπλόκα, είναι οι ένοχοι για την απόγνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και για την ακρίβεια στα προϊόντα και δεν δικαιούνται να παριστάνουν τους κατήγορους. Η αγροτιά έχει και δικαίωμα και καθήκον να κλείνει με τους αγώνες της το δρόμο στην πολιτική που την ξεκληρίζει και παραδίδει τον αγροτικό τομέα στον πλήρη έλεγχο των καρτέλ. Δίπλα και μαζί της έχουν συμφέρον και πρέπει να είναι όλα τα λαϊκά στρώματα", τονίζει το ΚΚΕ.

    "Η λύση των μπλόκων αφορά την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή την κυβέρνηση. Η ύπαρξή τους αφορά τη δικαστική εξουσία. Όσοι ανέχονται τις παραβατικές πρακτικές κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον κουφό ούτε τον τυφλό", επισημαίνει ο ΛΑΟΣ.

    Να σταματήσει τον εμπαιγμό των αγροτών κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , ο οποίος συναντήθηκε με την Ένωση Νέων Αγροτών. Όπως τόνισε ο κύριος Τσίπρας πρέπει να υλοποιηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις της και να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απαξιώνει την Ελλάδα που δημιουργεί και αυτή την ώρα βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα.

    "Η κυβέρνηση και η κυρία Μπατζελή, λέει, ότι δεν υπάρχει σάλιο για τους αγρότες, την ίδια στιγμή όμως βρίσκουν 1.000.000 ευρώ για να επιδοτηθούν οι επιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς. Είναι μια μεγάλη αντίφαση. Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, κυρίως τα θεσμικά αλλά και τα οικονομικά', τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Οι νέοι αγρότες έχουν αυτή την ώρα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Την ίδια ώρα παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο 90 χλμ της Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα προς Αθήνα, στο Κάστρο, τη Ριτσώνα, την Αλαμάνα, στο 72ο χλμ Παλιάς Εθνικής Οδού Λαμίας-Λιβαδειάς και στο 146ο χλμ της ΠΑΘΕ στους Λιβανάτες, ρεύμα προς Αθήνα.

    Κλειστοί παραμένουν οι κόμβοι Νίκαιας και Μικροθηβών Θεσσαλίας, ενώ αγρότες παραμένουν στον Πλατύκαμπο και στον Τύρναβο, όπου όμως η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    Τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων προανήγγειλε το μεσημέρι, από το μπλόκο της Νίκαιας, ο συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το "πακέτο" που, όπως εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, θα δοθεί σταδιακά στους αγρότες δεν είναι τίποτε άλλο παρά λεφτά που ήδη δικαιούνται.

    Μάλιστα, δεν απέκλεισε τη «σύμπλευση» των αγροτών της Νίκαιας με άλλα μπλόκα, απέκλεισε, όμως, κατηγορηματικά τη συνεργασία τους με τους παραγωγούς του Πλατυκάμπου και του Τυρνάβου, διότι, όπως υποστήριξε, "η ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση που τους απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, βέριξε τις μάσκες' και φάνηκε περί ποίων πρόκειται".

    Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών, όταν οι αγρότες, που έχουν αποκλείσει την οδική διέλευση της περιοχής, μετακίνησαν ορισμένα από τα τρακτέρ τους πάνω στις ράγες, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει επίσημα το σταθμάρχη για τις προθέσεις τους αλλά ούτε και για την ακριβή ώρα, που θα προχωρούσαν στον αποκλεισμό.

    Όπως ανέφερε ο σταθμάρχης του Προμαχώνα Γιώργος Νικολάου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη στιγμή του αποκλεισμού, κατευθυνόταν στο σταθμό του Προμαχώνα εμπορική αμαξοστοιχία, από τη Βουλγαρία. Ο συρμός κινούνταν με ταχύτητα και ο κ. Νικολάου κατέφερε την ύστατη στιγμή, αφενός μεν να ειδοποιήσει τους μηχανοδηγούς να κόψουν ταχύτητα αλλά και τους αγρότες να πάρουν προσωρινά τα τρακτέρ τους από τις ράγες.

    Οι αγρότες δήλωσαν πάντως την πρόθεσή τους να αποκλείσουν επί δύο 24ωρα τη σιδηροδρομική διέλευση στον Προμαχώνα.

    Όπως δήλωσε ο σταθμάρχης του Προμαχώνα, Γιώργος Νικόλαου, οι παραγωγοί δεν τον έχουν ενημερώσει επίσημα για τις προθέσεις τους. Τόνισε, όμως, πως σε περίπτωση που προχωρήσουν σε αποκλεισμό, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα Σερρών.

    Αποκλεισμένη παραμένει, εξάλλου, και η οδική διέλευση από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ενώ από τις έξι το πρωί οι αγρότες δεν επιτρέπουν ούτε τη διέλευση των ΙΧ επιβατηγών αυτοκινήτων.

    Κλειστή παραμένει, επίσης, η Εγνατία οδός Σερρών - Καβάλας, στο κόμπο Κερδυλλίων, για δέκατη τρίτη μέρα. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέχρι σήμερα από την παλιά Εθνική Οδό, η οποία, όμως, πρόκειται να αποκλειστεί στο ύψος του κόμβο της Αμφίπολης, μετά τη μία το μεσημέρι και μέχρι τις έξι το απόγευμα.

    Στο Βελεστίνο πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η σύσκεψη των αγροτών που συμμετέχουν στα μπλόκα Μικροθηβών - Τυρνάβου και Πλατύκαμπου (-δεν συμμετείχαν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας). Αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, ενώ όπως έγινε γνωστό ανάλογη σύσκεψη θα γίνει αύριο στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.

    Έρευνα για τις επιδοτήσεις Χατζηγάκη

    Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας σε ό,τι αφορά τις αντισταθμιστικές πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009.

    Η Επιτροπή έχει αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα αυτών των ενισχύσεων με την εσωτερική αγορά, αμφισβητώντας επί της ουσίας αν το μέγεθος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο, όσο δηλώθηκε.

    Την ίδια ώρα Βούλγαροι και Ρουμάνοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα εμπορεύματά τους, εξαιτίας των μπλόκων που έχουν στήσει οι Έλληνες αγρότες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου απέστειλε το Ελληνοβουλγαρικό Επιμελητήριο με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στα ελληνο - βουλγαρικά σύνορα προκαλούν τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου και κατά συνέπεια στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

    Επιπτώσεις στην ελληνική αγορά από τις αγροτικές κινητοποίσεις

    Σε περισσότερα από 20 εκ. ευρώ, υπολογίζεται το ημερήσιο κόστος των κινητοποιήσεων των αγροτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Επιμελητηρίου προχώρησαν σε τηλεφωνική έρευνα σε τυχαίο δείγμα 500 επιχειρήσεων-μελών του, το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι 265 επιχειρήσεις αντιμετωπιζουν ήδη προβλήματα εξαιτίας των κινητοποιήσεων, ενώ το συνολικό ημερήσιο εκτιμώμενο κόστος, ξεπερνά τα 20 με 25 εκ. ευρώ.

    Σήμα κινδύνου από όλα τα επιμελητήρια

    Ο σύνδεσμος εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος υπολογίζει ότι τα διαφυγόντα έξοδα ημερησίως είναι 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ η χώρα έχει φτάσει να κατέχει την 26η θέση σε εξαγωγές ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και για τους μεταφορείς. Σύμφωνα με στοιχεία μεγάλης μεταφορικής εταιρείας το κόστος μετακίνησης προϊόντων έχει αυξηθεί κατά 25%, κόστος που τελικά μετακυλύετε στις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή.

    Η ζημιά στην αγορά είναι μακροπρόθεσμη τονίζουν φορείς της , καθώς πλέον τίθεται θέμα αξιοπιστίας για τις Ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι στους οίκους του εξωτερικού.

    Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα επιμελητήρια από ολόκληρη τη χώρα για την ζημιά που έχουν ήδη υποστεί πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας και απαντούν με μαζικές αγωγές κατά παντός υπευθύνου. Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε ήδη από τον πρόεδρο ξενοδόχων Μαγνησίας. 1 στις 2 επιχειρήσεις μετρά ζημιές 500.000 ευρώ μόλις μέσα σε ένα διήμερο. Στα 25 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ημερήσιο κόστος για τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις .

    Αντιμέτωποι με φαινόμενα κερδοσκοπίας θα βρεθούν οι καταναλωτές προειδοποιούν καταναλωτικές οργανώσεις και έμποροι, με άλλοθι το αυξημένο κόστος των μεταφορικών.

    Ήδη το εισόδημα μια τετραμελούς οικογένειας επιβαρύνθηκε με 75 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα κινητοποιήσεων. Όλα αυτά δε με τον πληθωρισμό σε ανοδική πορεία μετά το νέο άλμα που έκανε τον Δεκέμβριο στο 2,6%. Παράλληλα εντείνονται και οι κοστολογικοί έλεγχοι από την υπηρεσία εποπτείας της αγοράς. Επίσης και οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή κατά παντός υπευθύνου για τα προβλήματα στα δρομολόγια.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32513

    [03] Ενίσχυση της ρευστότητας και διαφάνεια

    Τεταρτη, 27 01 2010 15:25

    Ο νόμος για τη ρευστότητα στην αγορά, μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί από επιχειρηματίες, ενώ τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά , ανέφερε η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στην ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου που θέτει τέρμα στα ψιλά γράμματα των τραπεζικών συναλλαγών, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Αναφερόμενη στην κατάσταση στην αγορά η Λούκα Κατσέλη επεσήμανε ότι δεν καταγράφονται ανατιμήσεις.

    «Δεν υπάρχει κανένα κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης».

    Λούκα Κατσέλη

    Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία της στο ΕΣΚΑ για την κατάσταση της αγοράς, η υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: Τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καταγράφουν μείωση κατά 7,6% σε ετήσια βάση στην ομάδα των οπωροκηπευτικών και κατά 1% στα τρόφιμα και ποτά, ενώ και οι συγκρίσεις του Παρατηρητηρίου Τιμών δείχνουν μηδενικές μεταβολές τον τελευταίο μήνα στις τιμές των περισσότερων από 1.000 βασικών καταναλωτικών προϊόντων που παρακολουθούνται ηλεκτρονικά σε τακτική βάση.

    Μάλιστα, η κ. Κατσέλη επεσήμανε πως το υπουργείο παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στην αγορά, ενώ ετοιμάζει σχέδιο πρόσθετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά.

    Επίσης, η κ. Κατσέλη, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2010 στον τομέα της προστασίας του καταναλωτή, αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών με τις αλλαγές που προβλέπονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, στο μέτρο της διαγραφής των δυσμενών δεδομένων για όσους έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν εντός ορισμένου χρόνου τις οφειλές τους και την κατάθεση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Το σχέδιο αφορά τους καταναλωτές αλλά και τους επαγγελματίες που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

    Τέλος, η υπουργός τόνισε πως το επόμενο δίμηνο θα δοθεί για διαβούλευση το τρίτο σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές. Σκοπός του σχεδίου είναι η αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών και η προαγωγή της διαφάνειας και του ανταγωνισμού. Θα υπάρξει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων, που στόχο έχουν να καθιερώσουν την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού και να ενισχύσουν τη διαφάνεια. Είδηση: 32518

    [04] H οικονομική και πολιτική ελίτ στο Νταβός

    Τεταρτη, 27 01 2010 18:51

    Τραπεζίτες και πολιτικοί αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο φόρουμ του Νταβός για το αν πρέπει ή όχι να μπουν αυστηροί κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι προβλέψεις των κορυφαίων αναλυτών -εκείνων που είχαν προβλέψει πέρυσι τη λαίλαπα της κρίσης- σχετικά με το πώς θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια. Οι πρώτες δηλώσεις τους πάντως είναι απαισιόδοξες, καθώς εκτιμούν ότι ή κατάσταση είναι εύθραυστη και η ανάκαμψη θα αργήσει.

    Αν και πέρυσι είχαν προτιμήσει να κρυφτούν, οι μεγάλοι τραπεζίτες φέτος επέστρεψαν στο Νταβός. Αποφεύγουν ωστόσο την επίδειξη πλούτου, καθώς το κλίμα παραμένει αρνητικό για τα Γκόλντεν Μπόις από την έναρξη κιόλας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε καλύτερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και άλλοι ηγέτες θέλουν μέτρα, ώστε οι πολίτες να μην χρειαστεί να ξαναπληρώσουν τα λάθη των τραπεζών.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις κινήσεις των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων κερδίζοντας την υποστήριξη του Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Οι τραπεζίτες αντεπιτίθενται λέγοντας ότι ο υπερπροστατευτισμός θα διώξει τις τράπεζες από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, προς άλλα οικονομικά κέντρα, όπως η Σιγκαπούρη και η Ζυρίχη.

    Ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οικονομολόγος που προέβλεψε την κρίση, ο Τζορτζ Σόρος και Νομπελίστας, Γιόζεφ Στίγκλιτς, έχουν φτάσει στο Νταβός απαισιόδοξοι για την ανάκαμψη. Οι 3 γκουρού της οικονομίας λένε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή και δεν αποκλείουν νέα επιβράδυνση.

    Με την ελίτ της πολιτικής και της οικονομίας στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο, οι εξελίξεις στο Φόρουμ είναι πάντα απρόβλεπτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη αν και στην έδρα της χάνει σταθερά έδαφος απέναντι στις αναδυόμενες οικονομίες. Οι ασιατικές χώρες επλήγησαν λιγότερο από την κρίση και κυρίως η Κίνα είναι ο μοναδικός παίκτης ισότιμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποδείχτηκε και στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

    Εν τω μεταξύ, πριν μεταβεί στην Ελβετία, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας έγινε δεκτός σαν ροκ σταρ στο Πόρτο Αλέγκρε, όπου διοργανώνεται το αντι-Φόρουμ του Νταβός. Εκεί, 25.000 πολέμιοι του καπιταλισμού προτείνουν τις δικές τους λύσεις απέναντι στα προβλήματα και ζητούν από τους ισχυρούς να μην ξεχάσουν την δοκιμαζόμενη Αϊτή.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 32533

    [05] Σχέδιο νόμου για τις προμήθειες στα νοσοκομεία

    Τεταρτη, 27 01 2010 16:47

    Σχέδιο νόμου για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση κατά το προσεχές δίμηνο, σε μια προσπάθεια εκκαθάρισης του συστήματος προμηθειών και πάταξης των υπερτιμολογήσεων, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Η Υπουργός διευκρίνισε, μεταξύ άλλων,πως θα υπάρξουν ρυθμίσεις που να καθιερώνουν ηλεκτρονική παρακολούθηση των παραγγελιών, καθώς και ειδική νοσοκομειακή συσκευασία για τα φάρμακα.

    Το σύστημα προμηθειών είναι, είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου,ο βασικός υπεύθυνος για την εκτίναξη των χρεών των νοσοκομείων,για τα οποία η υπουργός διαπίστωσε να ανέρχονται, την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ (2005-2009) σε 6,2 δισ., εκ των οποίων έχει πληρωθεί 1,2 δισ. ευρώ και για τα υπόλοιπα αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση.

    «Ειδικά για τα αναλώσιμα, οι τιμές είναι πέντε και έξι φορές μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες», ανέφερε.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ακύρωσε συμβάσεις της ΝΔ για 12,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την νέα γρίπη, οι οποίες, στην πορεία, αποδείχθηκαν αχρείαστες,με την χώρα να έχει εξασφαλίσει ένα απόθεμα 3,5 εκατ. εμβολίων.

    Δημοσιονομικά, η εξοικονόμηση αυτή ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, «363.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, διότι εξακολουθούμε να έχουμε πολλά βαριά περιστατικά και δύο άνθρωποι την ημέρα, εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους», είπε.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίστηκε η υπουργός σε σχέση με την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για την λειτουργία των ανενεργών μονάδων εντατικής θεραπείας:

    «Από τις 150 κλίνες που παρέμεναν ανενεργές, λειτουργούν 83 σε 27 νοσοκομεία της χώρας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου να λειτουργούν όλες. Μεγάλη υπήρξε η βοήθεια του ΑΣΕΠ και του προέδρου του κ.Βέη, που βοήθησαν στην πρόσληψη 211 μονίμων νοσηλευτών και στην νέα πρόσληψη (μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου) άλλων 240, από κυλιόμενες κλίμακες. Πρόκειται για μια σοβαρή ένεση στο σύστημα, που δείχνει πως το σύστημα κινείται με γοργούς ρυθμούς»,ανέφερε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32523

    [06] Προβληματισμός Σαμαρά για τις επιστολές Παπανδρέου- Ερντογάν

    Τεταρτη, 27 01 2010 17:07

    Τη δημοσιοποίηση των επιστολών που αντάλλαξαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν ζητεί με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εκφράζει τον προβληματισμό του για το περιεχόμενο αυτών των επιστολών, αλλά και την ανησυχία του για την διαχείριση των Ελληνοτουρκικών από την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς τονίζει πως με αυτή την κίνηση ενισχύεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία εφ' όλης της ύλης κεκλεισμένων των θυρών την ώρα που η Τουρκία προσθέτει όλο και περισσότερα προβλήματα και διεκδικήσεις στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ αναφέρει: «Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόκρυψη του συνολικού περιεχομένου των επιστολών που αντάλλαξαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας, επικείμενης μάλιστα της συνάντησης των δύο στο Νταβός και της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

    Ενισχύεται έτσι η εντύπωση, που από καιρό είχα επισημάνει, ότι η χώρα μας διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία, εφ' όλης της ύλης και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών.

    Και τούτο, την ώρα που η Τουρκία σαφέστατα προσθέτει ολοένα και περισσότερα "προβλήματα και διεκδικήσεις" στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ζητούμε, επομένως, τη δημοσίευση των επιστολών αυτών, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων». Είδηση: 32528

    [07] Να καταργηθούν όλα τα διόδια μέχρι τα Τέμπη ζητούν επιτροπές πολιτών

    Τεταρτη, 27 01 2010 17:27

    Να καταλογίσει το ελληνικό δημόσιο ευθύνες στην πολυεθνική κοινοπραξία "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.", που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο "Μαλιακός - Κλειδί", για την βραχόπτωση στα Τέμπη, ζητούν οι επιτροπές πολιτών " Ακρίβεια-Ανεργία-Stop", καθώς και πανελλαδική επιτροπή που συστήθηκε ενάντια στα διόδια. "Η κοινοπραξία να επωμισθεί τόσο το κόστος της αποκατάστασης των Τεμπών, όσο και τις αποζημιώσεις των επαγγελματικών τάξεων, που επλήγησαν από το κλείσιμο το δρόμου", επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής των επιτροπών "Ακρίβεια-Ανεργία-STOP", Γιώργος Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας ότι μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στα Τέμπη θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα διόδια στην διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη.

    Οι επιτροπές υποστηρίζουν ότι η κοινοπραξία, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για την διάνοιξη των σηράγγων στα Τέμπη, προκάλεσε τις καταπτώσεις των πρανών. Μάλιστα, καλεί εκπροσώπους της εταιρίας να συμμετάσχουν σε "ημερίδα δημόσιας αντιπαράθεσης" γύρω από τα αίτια της κατάπτωσης, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στις 12 μ.μ., στο "Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης".

    Την απουσία εναλλακτικών διαδρομών, χωρίς διόδια, για την κίνηση των ανθρώπων που μένουν και κινούνται καθημερινώς στη Βόρεια Πιερία κατήγγειλε από την πλευρά του ο συντονιστής της επιτροπής "Αγώνα Πιερίας" εναντίον των διοδίων στο Αιγίνιο, Παναγιώτης Αγγελίδης. Εντός των ορίων του νομού -επισήμανε- λειτουργούν τέσσερις σταθμοί διοδίων, γεγονός που από μόνο του αποτελεί αντικίνητρο για τους πιθανούς επισκέπτες του νομού.

    ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΑ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στην συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκπρόσωποι των κλάδων που έχουν πληγεί από το κλείσιμο των Τεμπών [σωματείο Φορτοταξί, ΚΤΕΛ, Σωματείο Αυτοκινητιστών Φορτηγών Δ.Χ.]. Ο εκπρόσωπος των ΚΤΕΛ νομού Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Καρκανάκης επισήμανε ότι τα καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα από 22 έχουν μειωθεί σε τέσσερα, τα οποία φεύγουν με μονοψήφιους αριθμούς επιβατών, καθώς η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου εννέα ώρες. Οι εισπράξεις έχουν μειωθεί κατά 80% -είπε- προσθέτοντας ότι οι μισθοί των 140 εργαζομένων -αυτοί που θα καταβληθούν στα τέλη Φεβρουαρίου- θα περικοπούν κατά το ήμισυ, κι αν δεν αλλάξει η κατάσταση από το Μάρτιο θα γίνουν και απολύσεις. Οι εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ ζητούν να τους επιτρέπεται η διέλευση μέσω της παραλιακής διαδρομής "Στόμιο- Αγιά-Αγιόκαμπος Λαρίσης", η οποία τώρα χρησιμοποιείται μόνο από Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32535

    [08] Υπόθεση Εργκενεκόν : Νέο κατηγορητήριο - Διώξεις για συμμετοχή στο σχέδιο συνομωσίας

    Τεταρτη, 27 01 2010 18:47

    Δεκτό έγινε από το δικαστήριο το νέο κατηγορητήριο που σχετίζεται με την υπόθεση "Εργκενεκόν" και ετοιμάστηκε μετά από έρευνες που είχαν γίνει σχετικά με τον οπλισμό που βρέθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε ασιατική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

    Το κατηγορητήριο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο "Σχέδιο Κλωβός" που συντάχθηκε το Μάρτιο του 2009 και θέτει ως στόχο βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες δολοφονίας εναντίον μελών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Κωνσταντινούπολη.

    Κατά τις έρευνες που είχαν γίνει στις 21-28 Απριλίου 2009 στο Ποϊράζκιοϊ της ασιατικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης, είχε βρεθεί πολεμικό υλικό, το οποίο συσχετίστηκε με αξιωματικούς της τουρκικής Μονάδας Υποβρύχιων Καταδρομών.

    Το νέο κατηγορητήριο αφορά τους 17 κατηγορούμενους της υπόθεσης αυτής, τους οποίους συνδέει με το "Σχέδιο Κλωβός" και γενικότερα με την υπόθεση "Εργκενεκόν".

    Η σχετική δίκη θα ξεκινήσει στις 9 Απριλίου.

    Η κατηγορία που απευθύνεται στους κατηγορούμενους είναι η σύσταση συμμορίας και η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

    Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει το σχέδιο "Δράσης της Επιχείρησης Κλωβός" τον οποίο υπογράφει η "Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων". Στο σχέδιο υπάρχει η ένδειξη Μάρτιος 2009.

    Στην εισαγωγή του σχεδίου αναφέρεται ότι "μετά από της επιχειρήσεις του ιερέα Σαντόρο, του εκδοτικού οίκου Ζιρβέ στη Μαλάτια και του Χραντ Ντινκ διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη η άποψη ότι οι μη μουσουλμάνοι είναι στόχος των οπισθοδρομικών ομάδων, αλλά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με τη στήριξη και των αντίθετων ΜΜΕ προέβη σε έντονη προπαγανδιστική δραστηριότητα για το ότι τα εν λόγω γεγονότα οργανώθηκαν από την Εργκενεκόν".

    Ο Σαντόρο είναι ο καθολικός ιεράς που είχε δολοφονηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2006 στην Τραπεζούντα.

    Στις 18 Απριλίου 2007 δολοφονήθηκαν τρία άτομα στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ στη Μαλάτια. Ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ είχε δολοφονηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου 2007.

    Το "καθήκον", σύμφωνα με το "σχέδιο", ήταν "να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια των μη μουσουλμάνων που ζουν στην Τουρκία, να αυξηθούν οι εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις προς την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, να απασχοληθεί η κοινή γνώμη και να αλλάξει η θεματολογία της επικαιρότητας, με πρώτο το θέμα της δίκης Εργκενεκόν".

    Το σχέδιο αναφέρει τις φάσεις προετοιμασίας δημιουργίας τρόμου, δημιουργίας κοινής γνώμης και δράσης.

    Στην πρώτη από τις φάσεις αυτές προβλέπονται διάφορες ενέργειες όπως "η διαπίστωση των ονομάτων και των διευθύνσεων του μη μουσουλμανικού πληθυσμού", "η συγκέντρωση των καταλόγων των συνδρομητών των μη μουσουλμανικών εφημερίδων, περιοδικών καθώς επίσης και των μη μουσουλμανικών βακουφίων, ναών και νεκροταφείων".

    Στη δεύτερη φάση θα δημοσιοποιούνταν μέσω σελίδων στο διαδίκτυο, ο κατάλογος των συνδρομητών της αρμενικής εφημερίδας "¶γκος", θα γινόταν απειλές εναντίον των συνδρομητών αυτών, μέσω τηλεφώνων και επιστολών και θα γράφονταν απειλητικά συνθήματα σε διάφορα σημεία των Πριγκηπόνησων, όπου ειδικά τα καλοκαίρια κατοικούν μη μουσουλμάνου (Αρμένιοι, Εβραίοι και Έλληνες).

    Στην τρίτη φάση θα αναπτύσσονταν δραστηριότητες ώστε οι κατάλογοι των μη μουσουλμάνων να δημοσιευθούν υπό μορφή είδησης στον εθνικό τύπο, να συνταχθούν σχετικά άρθρα και σχόλια, να γίνει αναπαραγωγή θεμάτων όπως τα γεγονότα 6-7 Σεπτεμβρίου 1055 και ο Φόρους Περιουσίας (1942) εναντίον των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Κωνσταντινούπολη.

    Η τέταρτη φάση προέβλεπε δραστηριότητες, όπως η έκρηξη βομβών σε διάφορα σημεία στα Πριγκηπόνησα, οι απόπειρες δολοφονίας εναντίον αυτών που είναι στο προσκήνιο ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μη μουσουλμάνων, η τοποθέτηση βομβών στην περιοχή γύρω από τα γραφεία της εφημερίδας "¶γκας", η τοποθέτηση βομβών στις αποβάθρες από όπου ξεκινούν τα πλοία για τα Πριγκηπόνησα, η πραγματοποίηση θεαματικών ενεργειών στα νεκροταφεία των μη μουσουλμάνων και η απαγωγή γνωστών μη μουσουλμάνων επιχειρηματιών και καλλιτεχνών, η πυρπόληση κατοικιών και αυτοκινήτων σε περιοχές όπου κατοικούν μη μουσουλμάνοι.

    Διώξεις για συμμετοχή στη συνομωσία

    Η τουρκική εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον 17 ακόμη ανθρώπων με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι εισαγγελείς θα ζητήσουν την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε πέντε αξιωματούχους.

    Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσα τους στρατιωτικοί αξιωματούχοι, δικηγόροι και πολιτικοί έχουν συλληφθεί από την περίοδο που η υπόθεση Εργκένεκον ήλθε στο φως της δημοσιότητας περίπου δυόμισι χρόνια πριν.

    Οι Τούρκοι εισαγγελείς κατηγορούν την ομάδα ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει χάος στη χώρα με βομβιστικές επιθέσεις προκειμένου να αναγκάσουν τον στρατό να αναλάβει δράση και να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν.

    AΠΕ Είδηση: 32534

    [09] Νεολιθικοί... χειρουργοί

    Τεταρτη, 27 01 2010 12:04

    Και όμως, υπήρχαν Νεολιθικοί χειρουργοί, που έκαναν πετυχημένους ακρωτηριασμούς, σύμφωνα με νέα ανακάλυψη. Πριν από περίπου 6.900 χρόνια (4.900 π.Χ.), οι Νεολιθικοί αγρότες της Ευρώπης είχαν πολύ πιο εξελιγμένες ιατρικές γνώσεις από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, σε βαθμό που έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις ακρωτηριασμού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή ενός τάφου 70 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού.

    Ο χειρουργός, ντυμένος με δέρμα κατσίκας ή προβάτου, κρατώντας μια ακονισμένη πέτρα και χρησιμοποιώντας κάποια φυτική αναισθητική ουσία, ακρωτηρίασε το αριστερό χέρι του ηλικιωμένου "ασθενούς" του με επιτυχία. Η επέμβαση φαίνεται να έγινε με συνθήκες αντισηψίας, το κόψιμο ήταν "καθαρό" και στη συνέχεια ο "γιατρός" περιποιήθηκε το τραύμα. Αυτό ακριβώς πιστεύουν οι επιστήμονες ότι συνέβη, με βάση όσα ανακάλυψαν ένα τάφο της πρώιμης νεολιθικής εποχής, στην περιοχή Μπιτιέ-Μπουλανκούρ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (INRAP) της Γαλλίας.

    Η αποκάλυψη, υπό την αρχαιολόγο Σεσίλ Μπικέ-Μαρκόν, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity (Αρχαιότητα), οδηγεί πλέον σε μια επαναξιολόγηση της ιστορίας της χειρουργικής, καθώς πρόσφατα οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο ακόμα ενδείξεις για νεολιθικούς ακρωτηριασμούς, στη Γερμανία και την Τσεχία, σύμφωνα με τους Τimes του Λονδίνου. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι οι νεολιθικοί "γιατροί" έκαναν τρυπανισμούς του κρανίου, όχι όμως και ακρωτηριασμούς. Σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές, "φαίνεται πως οι πρώτοι ευρωπαίοι γεωργοί ήσαν ικανοί για αρκετά εξελιγμένες χειρουργικές πράξεις".

    Ο τάφος που μελετήθηκε στη νέα έρευνα, πρέπει να ανήκε σε σημαίνον πρόσωπο, καθώς είχε μήκος δύο μέτρων (μεγαλύτερος από άλλους), και περιείχε ένα τσεκούρι και τα υπολείμματα ενός νεαρού ζώου, ενδεικτικά για το υψηλό "στάτους" του.

    Μια σειρά από βιολογικά, ακτινολογικά και άλλα τεστ έδειξαν ότι το χέρι του είχε αποκοπεί με σκόπιμη και επιτυχή επέμβαση. Πιθανώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, είχε τραυματιστεί σε μάχη ή από ζώο ή από πέσιμο και κρίθηκε αναγκαίος ο ακρωτηριασμός του. "Δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτοί που έκαναν την επέμβαση, ήσαν γιατροί με τη σημερινή έννοια, παρόλα αυτά είχαν προφανώς ιατρικές γνώσεις", δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Σεσίλ Μπικέ-Μαρκόν. Σχεδόν σίγουρα, ως νυστέρι χρησιμοποιήθηκε κάποιος πυρόλιθος, ενώ ο ασθενής ίσως είχε πάρει το παραισθησιογόνο φυτό "ντατούρα" για να μην νιώθει τον πόνο του. Φυτά, όπως η φασκομηλιά, πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν για το καθάρισμα της πληγής, καθώς η σύγχρονη έρευνα δεν έδειξε οποιαδήποτε μόλυνση στην περιοχή του ακρωτηριασμού. Τα τεστ επίσης αποκάλυψαν ότι ο ακρωτηριασθείς, αν και υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα, έζησε για μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση, ενώ δεν έπαψε να αποτελεί μέλος της κοινότητάς του. Είδηση: 32503

    [10] Μήνυμα Ομπάμα για τα 65 χρόνια από την απελευθέρωση του ¶ουσβιτς

    Τεταρτη, 27 01 2010 17:06

    Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλεί τον κόσμο να αντισταθεί στον αντισημιτισμό και την άγνοια σε μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα στην Κρακοβία, στη νότια Πολωνία, με αφορμή την 65η επέτειο από την απελευθέρωση του ¶ουσβιτς.

    Οι σημερινές γενιές πρέπει "να αντισταθούν στον αντισημιτισμό και στην άγνοια σε όλες της τις μορφές, να αρνηθούν να γίνουν μάρτυρες του κακού όποτε αυτό δείχνει το άσχημο πρόσωπό του, όπου κι αν είναι αυτό", σημειώνει ο Ομπάμα.

    "Έχουμε το ιερό καθήκον να θυμόμαστε τη βαρβαρότητα που βασίλεψε εδώ", υπογραμμίζει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε ενώπιον περίπου 700 ανθρώπων που μετέχουν στη διάσκεψη που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό εβραϊκό συμβούλιο στην Κρακοβία.

    "Έχουμε το ιερό καθήκον να θυμόμαστε τον παρεκκλίνοντα τρόπο σκέψης που οδήγησε σε αυτό, τον τρόπο που μια μεγάλη χώρα με πολιτισμό και επιστήμη παραδόθηκε στα χειρότερα ένστικτα του ανθρώπου και εκλογίκευσε τις μαζικές δολοφονίες", καταλήγει ο Aμερικανός πρόεδρος.

    Επιζήσαντες του ¶ουσβιτς, πρώην στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού και προσωπικότητες, όπως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, μετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται για τα 65 χρόνια από την απελευθέρωση του ¶ουσβιτς από τα σοβιετικά στρατεύματα, στις 27 Ιανουαρίου του 1945.

    Το 2005 ο ΟΗΕ κήρυξε την 27η Ιανουαρίου "Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος". Είδηση: 32527

    [11] Ξεκίνησε περιπολίες ο αστυνομικός της γειτονιάς

    Τεταρτη, 27 01 2010 16:27

    Επίσημη πρώτη σήμερα για τον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, η παρουσίαση του οποίου έγινε σήμερα στο Περιστέρι από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Λευτέρη Οικονόμου. Στόχος του νέου θεσμού, είναι η άμεση αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

    Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ επισκέφτηκε το πρωί το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου, όπου συναντήθηκε με «Αστυνομικούς της Γειτονιάς».

    Ο κ. Αρχηγός, συνομίλησε με «Αστυνομικούς της Γειτονιάς» οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις του, που αφορούσαν θέματα, όπως: η εκπαίδευσή τους, ο εξοπλισμός τους, η διαδικασία εφαρμογής του μέτρου και η ανταπόκριση των πολιτών στο νέο αυτό θεσμό.

    Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην εφαρμογή του θεσμού και τους στόχους της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είπε: «Ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονίας είναι ένας νέος θεσμός, που έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη των πολιτών για ασφάλεια. Γι' αυτό και η ανταπόκριση είναι θετική. Σκοπός μας είναι ο θεσμός αυτός να αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα. Επιδιώκουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη και να ανταποκρινόμαστε θετικά στα προβλήματα της καθημερινότητάς του.»

    Τα πρώτα μηνύματα από τους πολίτες είναι πάρα πολύ θετικά. Περιμένουν την ανταπόκριση της Αστυνομίας, όπως τόνισα, στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Μελετούμε καθημερινά το θεσμό αυτό, κάνουμε την αξιολόγησή του γιατί πραγματικά επενδύουμε πάρα πολλά στη σχέση μας με τους πολίτες.» Είδηση: 32526

    [12] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Τεταρτη, 27 01 2010 16:15

    Αλλαγές στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου ανακοίνωσε η διοίκηση του ΗΣΑΠ, εξ αιτίας των εργασιών ανακαίνισης της γραμμής, που συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 31 του μηνός θα παραμείνει κλειστό το τμήμα από τον σταθμό "Ειρήνη" ως την Κηφισιά. Το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ-5. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την 1η Απριλίου θα παραμείνει εκτός λειτουργίας το τμήμα Καλλιθέας - Φαλήρου για το οποίο η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με την λεωφορειακή γραμμή Χ-13.

    ΠΗΓΕΣ: ΗΣΑΠ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32529

    [13] Με πτώση 3,89% έκλεισε το Χρηματιστήριο

    Τεταρτη, 27 01 2010 18:08

    Η αναταραχή στην αγορά των ομολόγων οδήγησε την αγορά του χρηματιστηρίου σε μεγάλη πτώση, με τον βασικό δείκτη να διασπά καθοδικά το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 μονάδων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.972,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,89%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 210,2 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,68%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,03% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,83 %.

    Ολοι οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με πτώση. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών -5,89% και των Πρώτων Υλών -5,69%.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές : Εικόνα- Ηχος +13,33%, Εμπορικός Δεσμός (κο) +12,50%, Plias +10,00%, Ζάμπα +9,93% και Vivere +9,43%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές:Nexans -9,74%, Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο(κο) -9,43%, Envitec -9,38%, Τεξαπρέτ -8,33% και Τεχνικές Εκδόσεις -8,11%.

    47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 139 πτωτικά και 43 παρέμειναν σταθερές.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32532

    [14] Έρευνα της Κομισιόν για ΔΕΗ - ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ

    Τεταρτη, 27 01 2010 15:15

    Την απόφασή της να ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον η συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση η προτιμησιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στην εταιρεία "Αλουμίνιον της Ελλάδος" που βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή θα εξετάσει εάν η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται σε τιμές κατώτερες των τιμών της αγοράς και θα διερευνήσει επίσης καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο κρατικός φορέας "Δημόσια Επιχείρηση Αερίου" επιβαρύνθηκε με τη δαπάνη κατασκευής ενός αγωγού αερίου που ανήκει στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος". Σημειώνεται ότι η έναρξη διεξοδικής έρευνας παρέχει στα ενδιαφερόμενα μέρη τη δυνατότητα να σχολιάσουν τα υπό εξέταση μέτρα.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της επιτροπής, η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Νίλι Κρους δήλωσε: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η "Αλουμίνιον της Ελλάδος" δεν είχε κάποιο αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αλλά κατέβαλε, όπως κάθε άλλη επιχείρηση, την τιμή της αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο που αγόρασε».

    Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε δύο καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είχε χορηγήσει ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση στην εταιρεία παραγωγής αλουμινίου "Αλουμίνιον της Ελλάδος", με την παροχή διαφόρων πλεονεκτημάτων και συγκεκριμένα φορολογικών απαλλαγών, αναβολής φορολογικών υποχρεώσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους, απαλλοτρίωσης εκτάσεων, αποκλειστικής χρήσης παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής, καθώς και χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

    Εντούτοις , όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα συνέχισε να παρέχει στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές, για 15 μήνες ύστερα από τη λήξη της σύμβασης εγκατάστασης. Η διαφορά μεταξύ της προτιμησιακής και της συνήθους τιμής ανέρχεται σε 17,4 εκατ. ευρώ. Είδηση: 32514

    [15] Πτώση ρεκόρ στις αερομεταφορές το 2009

    Τεταρτη, 27 01 2010 13:52

    Τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κατέγραψε η επιβατική κίνηση στις αερομεταφορές το 2009, παρά τη βελτίωση που παρατηρήθηκε στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

    Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση της διεθνούς ένωσης, η ζήτηση σημείωσε κάμψη κατά 3,5% το 2009, ενώ το ποσοστό πληρότητας των αεροσκαφών ανήλθε στο 75,6%. Η κυκλοφορία των εμπορευμάτων σημείωσε πτώση κατά 10,1% σε σχέση με το 2008 και η πληρότητα των αεροσκαφών ανήλθε στο 49,1% , αναφέρεται στην ανακοίνωση της IATA.

    "Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας τερμάτισε το 2009 με τη σημαντικότερη πτώση που καταγράφηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, το 2009 θα καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας ως το χειρότερο έτος που γνώρισε ποτέ η βιομηχανία (των αερομεταφορών)", δήλωσε ο διευθυντής της IATA Τζιοβάνι Μπιζινιάνι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Βελτίωση διαπιστώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες του έτους και απεικονίσθηκε στην άνοδο της ζήτησης κατά 4,5% τον Δεκέμβριο του 2009 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32508

    [16] Βουλή: Σύσκεψη για τις ΔΕΚΟ

    Τεταρτη, 27 01 2010 12:35

    Με θέμα "Δημόσιες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, Μειώσεις Αμοιβών, Μειώσεις Μελών ΔΣ, Συγχωνεύσεις-Καταργήσεις", συνεδριάζει υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

    Η συνεδρίαση διεξάγεται στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου της Βουλής και συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, η υπουργός Οικονομίας, η υπουργός Περιβάλλοντος, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32505

    [17] Μέχρι το τέλος της θητείας Ομπάμα θα έχει κλείσει το Γκουαντάναμο

    Τεταρτη, 27 01 2010 19:37

    Το αμερικανικό κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο θα κλείσει μέχρι το τέλος της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ο Ντάνιελ Φράιντ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο. "Πιστεύω ότι το Γκουαντάναμο θα κλείσει μέχρι το τέλος της πρώτης θητείας του προέδρου Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2013", πρόσθεσε ο κ. Φράιντ, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης βρίσκεται σε περιοδεία στην Γηραιά Ήπειρο προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τέσσερις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από το Γκουαντάναμο στην Ευρώπη (τρεις στη Σλοβακία και ένας Ελβετία). "Οι διαπραγματεύσεις με την Ισπανία βρίσκονται σε εξέλιξη για ένα κρατουμένων" σημείωσε ο αμερικανός απεσταλμένος.

    "Το κλείσιμο του Γκουαντάναμο είναι το σωστό" δήλωσε ο απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32537

    [18] Βρετανία: Την Πέμπτη συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου

    Τεταρτη, 27 01 2010 19:22

    Στο Λονδίνο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας για να μετάσχει την Πέμπτη στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν. Ο κ. Δρούτσας μετείχε την Τετάρτη σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών (LSE) με θέμα συζήτησης τις προοπτικές και τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εξήγησε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού, των εξελίξεων στα Βαλκάνια και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Μετά τη συζήτηση στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου ο κ. Δρούτσας είχε συνάντηση με τον υπουργό των Εξωτερικών της Αυστραλίας κ. Σμίθ, ενώ την Πέμπτη, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και με τον υπουργό των Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Δρούτσας θα έχει δείπνο εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32536


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 January 2010 - 17:53:17 UTC