Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό
  • [02] Αποδείξεις κατά της φοροδιαφυγής
  • [03] Ψαλίδι στις δαπάνες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
  • [04] Τελευταίο αντίο στο Χρήστο Λαμπράκη
  • [05] Τζαμάικα: Συντριβή αεροπλάνου με 40 τραυματίες
  • [06] ΗΠΑ: Ανατιμήθηκε την Τετάρτη το αργό πετρέλαιο
  • [07] Βραζιλία: Κι άλλο παιδί με βελόνες στο σώμα του, από τελετές μαγείας
  • [08] Τα δώρα που κανείς δεν θέλει
  • [09] Στην κατάψυξη η Ευρώπη

    [01] Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

    Τεταρτη, 23 12 2009 20:16

    Με τη φανερή ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, κορυφώνεται η εν εξελίξει συζήτηση του προϋπολογισμού και θα είναι η πρώτη πολιτική αντιπαράθεση Παπανδρέου - Σαμαρά στη Βουλή, με επίκεντρο τα ελλείμματα και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές και την Ευρώπη για την ελληνική οικονομία. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η ομιλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναμένεται να εξειδικεύσει την πολιτική του υπουργείου Οικονομικών, υπό το βάρος των πιέσεων των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία.

    Σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά

    " Ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οφείλω να μεταφέρω στο Σώμα, τη δική μας οπτική για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, την κριτική μας για τους αυτοσχεδιασμούς της Κυβέρνησης, την αντίθεσή μας στην πορεία που χάραξε, αλλά και τις δικές μας προτάσεις για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε... Γιατί η Αντιπολίτευση έχει σοβαρές ευθύνες. Δεν βρίσκεται η υπευθυνότητά της "σε αναστολή", μέχρι να έλθει, πάλι, η σειρά της να κυβερνήσει. Αν θέλουμε τους πολίτες ενεργούς, δηλαδή να συμμετέχουν στα κοινά - όχι απλώς να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια - τότε κατά μείζονα λόγο απαιτούμε κι από την Αντιπολίτευση να είναι υπεύθυνη κάθε μέρα, σε κάθε ζήτημα".

    Η συζήτηση που έγινε μέχρι τώρα, μου δίνει την αφορμή να ξεκινήσω με κάποιες καίριες πολιτικές επισημάνσεις: Ασφαλώς αναγνωρίζουμε την ανάγκη αυτοκριτικής από την πλευρά μας. Άλλωστε, πρώτος έκανε την αυτοκριτική του ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Κι επρόκειτο για μια αυτοκριτική δημόσια, απερίφραστη, και θαρραλέα... Και σήμερα ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σας λέω κι εγώ, ότι ασφαλώς, και σφάλματα κάναμε, και παραλείψεις σημειώθηκαν.

    Όχι, όμως, του είδους εκείνου που να σας επιτρέπει, με πρωτοφανή αλαζονεία, να λέτε αυτό που ακούστηκε στην αίθουσα αυτή: ότι δήθεν η ΝΔ εγκατέλειψε το σκάφος πριν πέσει στα βράχια, πριν πέσει στον ύφαλο...!Όταν το ΠΑΣΟΚ μιλά για "βράχια" και "υφάλους", καλά θα κάνει να είναι πολύ προσεκτικό. Γιατί δύο ύφαλοι σημαδεύουν τη δική του Πολιτική. Έχει στις γραμμές του δύο σχολές σκέψεις: Του υπουργού του κ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού της κας. Κατσέλη. Κι όταν παίρνει πρωτοβουλίες ο κ. Παπακωνσταντίνου πέφτει πάνω στον ύφαλο Κατσέλη. Κι όταν παίρνει πρωτοβουλίες η κα. Κατσέλη πέφτει πάνω στον ύφαλο Παπακωνσταντίνου.

    Ομιλία υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη.

    Για εθνικό στοίχημα αντιστροφής του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ανάταξης της παραγωγικής δραστηριότητας έκανε λόγο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

    Σε περίπτωση αποτυχίας, "τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια, δεν θα βρίσκουν δουλειές".

    Λούκα Κατσέλη

    Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης το 2010, είναι κατά την κα Κατσέλη, η άμεση στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας . Αυτό θα γίνει κατορθωτό με μέτρα άμεσης απόδοσης, που προωθούνται με νομοθετήματα που έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται στη Βουλή και αφορούν τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή και πληρωμής οφειλών, στην προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και στη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

    Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει να άρει την στάση πληρωμών που είχε κηρύξει "για ακατανόητους λόγους" η προηγούμενη κυβέρνηση και που αφορούσαν ποσά που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ. "Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, εξοφλούμε τους ανοιχτούς λογαριασμούς. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε κατά 800 εκατ., μέσα στο 2010, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αντιστρέφοντας τη λογική της συνεχούς μείωσής του ως ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος την τελευταία πενταετία. Υλοποιούμε έτσι τη δέσμευσή μας για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στα 10, 3 δισεκ. ευρώ, πάνω δηλαδή από 4% του ΑΕΠ".

    Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και την αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό αλλά και στο αν θα καλύψει την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή η θα τηρήσει αποστάσεις...

    Αντιπαράθεση Παπουτσή-Μαρκόπουλου

    "Για την έξοδο από την κρίση δεν αρκεί η περιοριστική δημοσιονομική διαχείριση, γιατί η πραγματική οικονομία εκδικείται όταν εγκλωβίζεται σε περιοριστικά μέτρα".

    Χρήστος Παπουτσής

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ.Παπουτσής, στηρίζουν και τις δύο πολιτικές, πιστοί στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα πληρώσουν την κρίση οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι υπάρχει παρόμοιος προβληματισμός και στην ΕΕ, όμως εδώ υπάρχει σκόπιμη και "χυδαία μεθόδευση τρομοκρατίας, όταν επιμένουμε στην υπεράσπιση των δεσμεύσεων μας". Όλοι αναγνωρίζουν, είπε ο κ. Παπουτσής, ότι αν σταματήσει η δημοσιονομική στήριξη στην αγορά η οικονομία θα γυρίσει στην ύφεση. Ο κ. Παπουτσής επιτέθηκε στη ΝΔ αποδίδοντάς της θράσος, όταν λέει ότι στηρίζει θετικές αποφάσεις, "μόνο όμως αν ακολουθήσουμε την πολιτική Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου και λάβουμε σκληρότερα μέτρα, μία πολιτική που καταδικάστηκε από το λαό. Δυστυχώς αφήσατε συντρίμμια και το λογαριασμό στις επόμενες γενιές".

    Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος μίλησε για λανθασμένη θεώρηση της στήριξης που παρέχει η αξιωματική αντιπολίτευση: "Δεν είναι το θέμα, είπε, να κάνουμε οξύτερη αντιπαράθεση στον κοινό αγώνα. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο που ετοιμάζετε να εφαρμόσετε από τον Ιανουάριο δεν θα το αντέξει ο λαός. Αυτό είναι η διακύβευση. Ο συνδυασμός που προτείνετε είναι αποτυχημένος".

    Ομιλία υπουργού Άμυνας Ευ. Βενιζέλου

    "Η επιτακτική εθνική ανάγκη να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να βγούμε από την περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, αποτελεί, το πρόταγμα του νέου προϋπολογισμού".

    Ευάγγελος Βενιζέλος

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "πρακτικά ανύπαρκτο και ως εκ τούτου αφελές" το δίλημμα που ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχει στα κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσα στη λήψη σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και στην επιλογή της ήπιας γραμμής που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας, και στην προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων".

    Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, πρέπει, σύμφωνα με την προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ, να ειδωθούν στο πλαίσιο "μιας μεγάλης εθνικής συμφωνίας για την οργανωμένη μετάβαση από την ανομία σε τυπικές, διαφανείς, εκλογικευμένες και δίκαιες σχέσεις. Εργασιακές, ασφαλιστικές, πολιτικές διοικητικές, και εντέλει κοινωνικές".

    " Η εθνική ασφάλεια, η ακεραιότητα του εθνικού χώρου και η τιμή της πατρίδας έχουν ανυπολόγιστη αξία. Δεν συγκρίνονται με κανένα δημοσιονομικό ή μακροοικονομικό μέγεθος. Είναι όμως πατριωτική δημοκρατική και κοινωνική υποχρέωση να διασφαλίζουμε την άμυνα της χώρας με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος και τη μέγιστη δυνατή αμυντική, αναπτυξιακή και κοινωνική αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    Κριτική στα δυο μεγάλα κόμματα άσκησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα λέγοντας ότι και τα δυο έχουν την ίδια τακτική απλώς το ΠΑΣΟΚ είναι πιο ικανό στη λαϊκή χειραγώγηση. Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στον προϋπολογισμό είπε ότι υπηρετεί με συνέπεια τις πολιτικές των προηγουμένων προϋπολογισμών που έφεραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την αντίθεσή του με τη νομιμοποίηση των μεταναστών καλώντας τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά να μην συναινέσει και να μην συμβάλει με τη στάση του να πάρουν ιθαγένεια όπως χαρακτηριστικά ανέφερε λαθρομετανάστες. Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού 2010, ο κ. Καρατζαφέρης απέδωσε διαχρονικές ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν - κάνοντας ιστορική αναδρομή - αμφισβήτησε την δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και την απόδοση των μέτρων του οικονομικού επιτελείου για την ανάταξη της Οικονομίας και εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της κας Θ. Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας.

    Δήλωση Π. Παναγιωτόπουλου για ομιλία Καρατζαφέρη και στάση προεδρείου

    Τη δυσφορία του για την στάση του Προεδρείου της Βουλής, σε σχέση με τις αναφορές του Γιώργου Καρατζαφέρη για τον Κώστα Καραμανλή, εξέφρασε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    «Δεν είναι δυνατόν το Προεδρείο της Βουλής να ανέχεται να υβρίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο, ένας πρώην Πρωθυπουργός που έχει τιμηθεί επανειλημμένως με την ψήφο του ελληνικού λαού. Αυτό ήταν το νόημα της παρέμβασης που θέλαμε να κάνουμε, τόσο ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, όσο κι εγώ, αλλά ο κος Πετσάλνικος δεν μας έδωσε το λόγο» ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Π. Παναγιωτόπουλος.

    Με την εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, που έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, παρομοίωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας την κατάσταση της οικονομίας. Μια εθνική οδό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατεστραμμένη, για την οποία όμως καταβάλουμε υψηλότατο αντίτιμο διοδίων.

    Το πρωί της Τετάρτης, με αιχμηρή παρέμβασή του ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στηλίτευσε την απουσία των βουλευτών της ΝΔ από τη σημερινή συζήτηση και αναρωτήθηκε εάν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το πόσο είναι το έλλειμμα. Ο κ. Σαχινίδης απευθυνόμενος στο Λ.Α.ΟΣ κάλεσε τους βουλευτές του να ελέγξουν τους συγκατοίκους τους στην πολυκατοικία για τα πάρτυ που έκαναν στο εξωτερικό και έστελναν μετά το λογαριασμό στην Ελλάδα.

    Εμείς δε θα απολογηθούμε για τη ΝΔ ας ήταν εδώ, απάντησε ο Γιώργος Καραζαφέρης και κατήγγειλε ότι στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο οι διοργανωτές δεν έδωσαν τα κλειδιά να ανοίξει το ελληνικό περίπτερο γιατί η χώρα μας δεν είχε πληρώσει.

    Οι ξένοι οίκοι παίζουν επιθετικό και κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της χώρας, κατήγγειλε ο Χάρης Καστανίδης και ζήτησε οι πολιτικές δυνάμεις να τηρήσουν ομόθυμη στάση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

    Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικό είναι διαχρονικό, προειδοποίησε ότι τα ταμεία βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη και επισήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς συνθήματα, ωραιοποιήσεις και απλουστεύσεις.

    Εν τω μεταξύ, θετικά αντιδρούν οι αγορές στην ήπια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Moody's. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αναγνώριση ότι το σχέδιο εξόδου από την κρίση κινείται στη σωστή κατεύθυνση και διαμηνύει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανάταξη της οικονομίας. Με την υποβάθμιση του οίκου Moody's κλείνει ένας αρνητικός κύκλος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Η υποβάθμιση δεν είναι αυτή που περιμέναμε και συνιστά ένα ακόμα λανθασμένο μήνυμα στις αγορές, σχολίασε η ΝΔ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Είδηση: 31137

    [02] Αποδείξεις κατά της φοροδιαφυγής

    Τεταρτη, 23 12 2009 15:46

    Το μέτρο των αποδείξεων επιστρατεύει το Υπουργείο Οικονομικών για να μειώσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που θεωρείται υπαίτια για την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθεί συγκεκριμένα κίνητρα προκειμένου οι έλληνες πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Την Τετάρτη αναρτήθηκε προς διαβούλευση το πλαίσιο διαλόγου, πάνω στο οποίο μπορούν να εκφραστούν απόψεις και παρατηρήσεις, σχετικά με την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος,. H διαβούλευση στο διαδίκτυο θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου.

    Στο "κυνήγι" συλλογής αποδείξεων αναμένεται να ριχθούν από την 1η Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράττεται ο ΦΠΑ που διαφεύγει λόγω μη έκδοσης αποδείξεων.

    Στην λίστα των αποδείξεων που θα ζητούνται ενδεχομένως να περιληφθούν

    *γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές

    *είδη ένδυσης & υπόδησης

    *οικιακές συσκευές

    * εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών

    * συνεργεία ΙΧ & μοτοσυκλετών

    *κομμωτήρια, γυμναστήρια

    Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η σύνδεση του αφορολογήτου με το ύψος των αποδείξεων

    Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσια εισοδήματα 10.200 ευρώ και με αποδείξεις 7.000 ευρώ, θα φορολογηθεί για τα υπόλοιπα 3.200 ευρω

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ληφθεί ειδική μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους όπου εξετάζεται το σενάριο ένα μεγάλο μέρος του αφορολογήτου (όπως 10.000 ευρώ) να μην χρειάζεται αποδείξεις και τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ να χρειάζονται.

    Όπως ξεκαθαρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν τίθεται θέμα φορολόγησης του εφάπαξ ποσού που λαμβάνουν οι υπάλληλοι κατά τη συνταξιοδότηση τους, ενώ τη διαβεβαίωση ότι δεν θα φορολογηθεί το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας 8.000 στελεχών ειδικών κατηγοριών των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Σήμερα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το πλαίσιο διαλόγου, πάνω στο οποίο μπορούν να εκφραστούν απόψεις και παρατηρήσεις, σχετικά με την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

    Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτό το διάλογο με ξεκάθαρες δεσμεύσεις και στόχο το φορολογικό βάρος να κατανεμηθεί ισότιμα μεταξύ των πολιτών και ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα

    Το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

    Είδηση: 31130

    [03] Ψαλίδι στις δαπάνες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    Τεταρτη, 23 12 2009 19:04

    Με τιμές περσινές θα στρώσουν φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι καταναλωτές. Η πτώση των πωλήσεων αναγκάζει βιομηχανίες και σουπερ μάρκετ να παγώσουν ή και να μειώσουν τις τιμές στα τρόφιμα, και να ακολουθήσουν πολιτική προσφορών. Χτυπήματα κατά των καρτέλ και της ακρίβειας ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, με το παρατηρητήριο τιμών που τέθηκε ήδη σε λειτουργία, αλλά και τη δημιουργία Αντιμονοπωλιακής Επιτροπής αμέσως μετά τις γιορτές. Τσουχτερά πρόστιμα 180 και 60 χιλιάδων ευρώ επέβαλε ο ΕΦΕΤ αντίστοιχα σε αλυσίδα σούπερ-μάρκετ για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού κατ' εξακολούθηση, αλλά και σε εταιρεία στο Βόλο για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων.

    Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά. Από το πρωί της Τετάρτης αυξημένη ήταν η κίνηση στη Βαρβάκειο, καθώς οι καταναλωτές προμηθεύονται τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

    Πτώση πωλήσεων: Αγορά κρέατος - 30%, είδη αρτοποιίας - 20%

    Οι κρεοπώλες βλέπουν τις πώλησης να πέφτουν ακόμη και κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και στα είδη αρτοποιίας η πτώση των πωλήσεων φθάνει το 20%. Αν και οι τιμές έχουν παγώσει, όπως άλλωστε δείχνουν και οι τιμοληψίες του Υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την πανελλήνια ένωση καταναλωτών , αυξάνουν κατά 4,8% το κόστος του φετινού τραπεζιού, οι τσιμπημένες τιμές κυρίως των γαλακτοκομικών στα σουπερ μάρκετ

    Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    Δαπάνες για κρέας/ τυριά/λαχανικά/ποτά/γλυκά. Συνολικά φέτος 128,85 ευρώ Από 122,95 πέρυσι. Αυξημένο κατά 4,8%.

    Ετήσιο ψαλίδι 840 ευρώ στα ψώνια από τα σούπερ μάρκετ έβαλε το κάθε νοικοκυριό στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στα καθημερινά του έξοδα. 8 στους 10 δηλώνουν ότι ψωνίζουν πλέον μόνο με λίστα, ενώ σε πακέτα προσφορών είναι 3 στα 10 προϊόντα που επιλέγουν.

    Ψαλίδι στις δαπάνες σούπερ μάρκετ - 840 ευρώ το 2008 η μέση μείωση δαπανών - πιστοί στη λίστα 8 στους 10 καταναλωτές - 3 στα 10 προϊόντα σε πακέτο προσφοράς

    Φρένο στα καρτέλ που θρέφουν την ακρίβεια επιδιώκει να βάλει το Υπουργείο Οικονομίας στοχοποιώντας τις πολυεθνικές που πωλούν τα ίδια προϊόντα στην χώρα μας έως και 5 φορές ακριβότερα από τις άλλες χώρες. Ηλεκτρονικό μάτι για τον έλεγχο των τιμών 200.000 προϊόντων που πωλούνταν σε 1.182 σουπερ μάρκετ τέθηκε ήδη σε λειτουργία.

    Ηλεκτρονικό μάτι κατά της ακρίβειας

    Στο διαδίκτυο οι τιμές 200.000 προϊόντων Έλεγχος: 1.182 σημείων πώλησης σε 25 πόλεις

    Στο στόχαστρο των ελέγχων μπαίνουν οι υπόγειες συμφωνίες μεταξύ προμηθευτών και λιανέμπορων που κρύβονται πίσω από τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές στο ράφι. Από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, αμέσως μετά τις γιορτές είναι η σύσταση ειδικής αντιμονοπωλιακής επιτροπής για τον έλεγχο των κλειστών αγορών.

    Είδηση: 31134

    [04] Τελευταίο αντίο στο Χρήστο Λαμπράκη

    Τεταρτη, 23 12 2009 15:10

    Σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρέτησε σήμερα τον δημοσιογράφο, πρωτεργάτη και ακούραστο εργάτη του πολιτισμού Χρήστο Λαμπάκη. Την εξόδιο ακολουθία, έψαλε στο Α' Νεκροταφείο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συμπαραστατούντος του μητροπολίτη Σύρου-Τήνου Δωρόθεου, παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του προέδρου της ΝΔ και του προέδρου του ΛΑΟΣ. Τη σορό του εκλιπόντος, συνόδευσαν οι πρώην πρωθυπουργοί κ. Σημίτης και Μητσοτάκης, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές και προσωπικότητες της οικονομίας, της επιστήμης και της τέχνης. Επικήδειοι δεν εκφωνήθηκαν κατόπιν επιθυμίας του ίδιου και της οικογένειας του.

    Στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών,αναπαύεται από τις πρώτες απογευματινές ώρες ο Χρήστος Λαμπράκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 75 ετών.

    Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, εργαζόμενοι στον ΔΟΛ, το Μέγαρο Μουσικής αλλά και πλήθος κόσμου είπαν το ύστατο χαίρε στον εκδότη.

    Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α΄Νεκροταφείου Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, μετά δε το τέλος της, δεν εκφωνήθηκαν επικήδειοι, σύμφωνα με επιθυμία του εκλιπόντος και της οικογένειάς του.

    Στην κηδεία παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του Άντα, δυο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, πολλοί πρώην υπουργοί, βουλευτές, οικονομικοί παράγοντες, καλλιτέχνες και πλήθος δημοσιογράφων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «ο Χρήστος Λαμπράκης σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, με τις εκδοτικές του δραστηριότητες, αλλά και το πάθος του για τον Πολιτισμό».

    Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε:

    "Ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου μας. Με την παρουσία του σφράγισε τη δημοσιογραφία, την πορεία των Μέσων Ενημέρωσης και τον Πολιτισμό. Ήταν μεγάλη η συμβολή του στα Γράμματα και στις Τέχνες, η δε απώλειά του έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό και βέβαια είναι τέλος μιας εποχής.Στους οικείους του τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια, καθώς και σε όλους τους φίλους του, που τον τιμούν και είναι σήμερα εδώ".

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

    "Ο Χ. Λαμπράκης, ένας ικανότατος δημοσιογράφος, ένας πολύ πετυχημένος εκδότης, που παράλληλα προσέφερε παρά πολλά - και είχα την τύχη να το γνωρίζω αυτό έμπρακτα ο ίδιος, στον χώρο του πολιτισμού - δεν είναι πια κοντά μας. Σήμερα ειναι μια μέρα πένθους για όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο".

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε:

    "Είναι απώλεια για τον Τύπο, τον Πολιτισμό και την Πολιτική. Θέλω να ελπίζω ότι οι κληρονόμοι του θα συνεχίσουν την ποιότητα της δράσης του".

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη δήλωσε:

    "Για εμένα ήταν πρώτα απ΄όλα ένα πολύ καλός φίλος. Άνθρωπος της εξουσίας, αλλά κατάφερε να μην μείνει εκτός ουσίας, την πολέμησε με ομορφιά. Μπορεί να κρίθηκε ως Σαλιέρι, αλλά σε αυτό που ήθελε να κάνει ήταν περισσότερο Μότσαρτ".

    Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάννη Ραγκούση, Παύλο Γερουλάνο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Άντζελα Γκερέκου, Νίκο Σηφουνάκη, Φώφη Γεννηματά, Αννα Διαμαντοπούλου,Ντόρα Μπακογιάννη, Προκόπη Παυλόπουλο, Κώστα Λαλιώτη, Κώστα Σκανδαλίδη, Γιώργο Βουλγαράκη, Θόδωρο Κασσίμη, Χρήστο Παπουτσή, Ευάγγελο Αντώναρο, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Δημήτρη Κρεμαστινό, Άκη Τσοχατζόπουλο, Τηλέμαχο Χυτήρη, Βάσω Παπανδρέου, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Γιώργο Σουφλιά, Χρήστο Βερελή, Γιώργο Λιάνη, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννο Παπαντωνίου, Τάσο Γιαννίτση, Δημήτρη Σιούφα, Άρη Σπηλιωτόπουλο, Γιώργο Κατσιφάρα,τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, τον Νίκο Αθανασάκη, τη Συλβάνα Ράπτη, την Άννυ Ποδηματά, το Σίμο Κεδίκογλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Γιάννη Ανδριανό. Ήταν επίσης εκεί ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, η Ειρήνη Αθανασιάδη, ο Γ. Μπόμπολας, ο Δ. Ρίζος, ο Δ. Καλοφωλιάς, ο Χρήστος Πασαλάρης, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Καψής, ο Πάνος Σόμπολος κ.α.

    Στεφάνια απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας καθώς και δεκάδες συνεργάτες και φίλοι του εκλιπόντος.

    Εκλογή νέων μελών ΔΣ στο ΔΟΛ

    Την εκλογή της κ. Χριστίνας Τσούτσουρα - Ψυχάρη ως εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου και του κ. Νικολάου Κορίτσα ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), μετά το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, εκτελεστικού προέδρου του ΔΣ του ΔΟΛ, και την παραίτηση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού συμβούλου, κ. Αναστάσιου Γιοννίτση.

    Κατά συνέπεια, το ΔΣ της εταιρίας συγκροτήθηκε σε σώμα, ως ακολούθως: Σταύρος Ψυχάρης, εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Ψυχάρης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Cebrian Juan Luis, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Colombani Jean Marie, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Παντελής Καψής, εκτελεστικό μέλος, Νικόλαος Κορίτσας, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Τρύφων Κουταλίδης, εκτελεστικό μέλος, Ιωάννης Μάνος, εκτελεστικό μέλος, Στέργιος Νέζης, εκτελεστικό μέλος, Iωάννης Παράσχης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Νικόλαος Πεφάνης, εκτελεστικό μέλος, Βίκτωρ Ρέστης, μη εκτελεστικό μέλος, Αντώνιος Τριφύλλης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Χριστίνα Τσούτσουρα -Ψυχάρη, εκτελεστικό μέλος.

    Είδηση: 31127

    [05] Τζαμάικα: Συντριβή αεροπλάνου με 40 τραυματίες

    Τεταρτη, 23 12 2009 10:31

    Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν αεροσκάφος της American Airlines συνετρίβη το βράδυ της Τρίτης ενώ προσγειωνόταν, υπό σφοδρή βροχόπτωση, στο διεθνές αεροδρόμιο στο Κίνγκστον της Τζαμάικας. "Οι τραυματισμένοι επιβάτες διακομίστηκαν στο Δημόσιο Νοσοκομείο του Κίνγκστον", δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών της τζαμαϊκανής Κυβέρνησης, Ντάριλ Βαζ, μιλώντας στην εφημερίδα Jamaica Observer.

    "Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς", πρόσθεσε χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για την κατάσταση των τραυματιών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Jamaica Gleaner τρεις επιβάτες τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι υπέστησαν ελαφρύτερους τραυματισμούς.

    Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση AA 331 από το Μαϊάμι και μετέφερε 148 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος, βγήκε από τον διάδρομο ανέφερε η ίδια πηγή.

    Η εφημερίδα Jamaica Observer ανέφερε ότι το αεροσκάφος "έσπασε στα δύο" μετά την προσγείωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο Νόρμαν Μάνλεϊ. "Το αεροπλάνο συνετρίβη και έσπασε σχεδόν μπροστά μου", επιβεβαίωσε η επιβάτιδα Ναόμι Πάλμερ στην εφημερίδα.

    Είδηση: 31116

    [06] ΗΠΑ: Ανατιμήθηκε την Τετάρτη το αργό πετρέλαιο

    Τεταρτη, 23 12 2009 21:54

    Το βαρέλι του αργού πετρελαίου για άμεση παράδοση ξεπέρασε, την Τετάρτη και τα 76 δολάρια, επειδή το αμερικανικό νόμισμα εντός της τρέχουσας ημέρας "διολίσθησε" έναντι του γεν και του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγματικές αγορές (εξέλιξη που οι αναλυτές αποδίδουν στην "απογοητευτική κατάσταση" στην αμερικανική αγορά της κατοικίας). Ταυτοχρόνως και με απρόβλεπτο τρόπο, μειώθηκαν τα συνολικά "εμπορικά αποθέματα" του αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες -όπου ο φετινός χειμώνας είναι "βαρύς"-- κατά σχεδόν πέντε, ολόκληρα, εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι αναλυτές από την πλευρά τους προεξοφλούσαν μείωση των αποθεμάτων μόνον κατά 900 χιλιάδες βαρέλια.

    Στην αγορά της Νέας Υόρκης το βαρέλι του αργού για άμεση παράδοση σήμερα ανατιμήθηκε περισσότερο από δύο δολάρια κι έφθασε τα 76,50 δολάρια.

    Στο Λονδίνο το βρετανικό αργό, δηλαδή το "Brent", διαμόρφωσε την αντίστοιχη τιμή πολύ κοντά στα 76 δολάρια, με ημερήσια άνοδο σχεδόν δύο δολαρίων.

    Είδηση: 31141

    [07] Βραζιλία: Κι άλλο παιδί με βελόνες στο σώμα του, από τελετές μαγείας

    Τεταρτη, 23 12 2009 20:36

    Άλλο ένα δίχρονο αγοράκι στη βορειοανατολική Βραζιλία τρυπήθηκε πρόσφατα με βελόνες, θύμα και τούτο τελετής μαύρης μαγείας, ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία, που συνέλαβε τον πατέρα.

    «Όλα συνηγορούν ότι ο πατέρας συμμετείχε σε τελετές μαύρης μαγείας. Κλείσθηκε στο κρατητήριο για πέντε ημέρες, και παρατάθηκε η κράτησή του για άλλες πέντε ημέρες», τόνισε ο επιθεωρητής Αρμάντου Πασέκου, επικεφαλής των ερευνών.

    Ο πατέρας του παιδιού, Φρανσίσκου Κοέλιου Κάμπους, που μέχρι σήμερα δεν είχε προσαχθεί στον ανακριτή, συνελήφθη έπειτα από καταγγελίες γονιών και γειτόνων, οι οποίοι παραπονέθηκαν στην αστυνομία τις τελευταίες ημέρες.

    «Και άλλα άτομα εμπλέκονται στις τελετές αυτές, όμως εξαιτίας της έρευνας δεν μπορούμε να δώσουμε άλλες λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οι γονείς του παιδιού αρνούνται τις κατηγορίες, όμως τους απαγορεύθηκε η επιμέλειά του και το παιδί δόθηκε στους γονείς του πατέρα.

    Τον περασμένο Αύγουστο, διαγνώσθηκε χάρις σε ακτινογραφία πως το παιδί είχε επτά βελόνες στην κοιλιά του. Δύο από αυτές ήδη έχουν αφαιρεθεί.

    Η νέα αυτή περίπτωση, που εντοπίσθηκε στο Σάο Βισέντε Φερέρ, στο κρατίδιο Μαρανιάου, πήρε νέες διαστάσεις μετά το πάθημα ενός, επίσης δίχρονου, αγοριού, του οποίου το σώμα διατρήθηκε από τον πατριό του με από πάνω από 30 βελόνες, έπειτα από προτροπή 'μάγισσας' για να φέρει πίσω τη γυναίκα του και μητέρα του παιδιού, μία υπόθεση που προκάλεσε συγκίνηση σε άπασα τη Βραζιλία.

    Σήμερα, το παιδί επρόκειτο να εγχειρισθεί για δεύτερη φορά για την αφαίρεση των βελονιών στην ουροδόχο κύστη και στο έντερο.

    Την περασμένη Παρασκευή είχε εγχειρισθεί επιτυχώς για την αφαίρεση των βελόνων κοντά στην καρδιά και στους πνεύμονες.

    Είδηση: 31138

    [08] Τα δώρα που κανείς δεν θέλει

    Τεταρτη, 23 12 2009 19:44

    Μια πανέξυπνη ιδέα είχαν τέσσερις νέες γυναίκες από την Σλοβενία: άνοιξαν ένα κατάστημα στο οποίο μπορεί όποιος θέλει να φέρει δώρα που έχει δεχτεί αλλά δεν του αρέσουν και να τα ανταλλάξει με άλλα.

    Το μαγαζί ονομάζεται Darilnica (Δώρο) και ειδικεύεται στις ανταλλαγές αντικειμένων που έχουν δοθεί ως δώρα Χριστουγέννων, γενεθλίων ή γάμων.

    "Τα δώρα που έχουμε στο κατάστημα δεν κοστολογούνται. Οποιοσδήποτε μπορεί να φέρει ένα αντικείμενο που δεν του αρέσει και να φύγει παίρνοντας κάτι άλλο, χωρίς να πληρώσει", εξηγεί η Μάσα Τσβέτκο, μια από τις ιδιοκτήτριες του καταστήματος.

    "Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται πριν κάνουν ένα δώρο, να διαλέγουν κάτι που έχει συμβολική και προσωπική αξία", επισημαίνει.

    Είδηση: 31133

    [09] Στην κατάψυξη η Ευρώπη

    Τεταρτη, 23 12 2009 21:00

    Παραμονές Χριστουγέννων και η σφοδρή κακοκαιρία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους Ευρωπαίους, καθώς οι συνεχείς χιονοπτώσεις και ο πάγος προκαλούν χάος στις αεροπορικές, τις σιδηροδρομικές και στις οδικές συγκοινωνίες. Περισσότεροι από ενενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την παγωνιά, αλλά και από τροχαία δυστυχήματα. Ανεμοθύελλα έπληξε την Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων. Καταρρακτώδεις βροχές εκδηλώνονται στην Ισπανία και την Ιταλία, με τη Βενετία να έχει βουλιάξει κάτω από τα νερά.

    Όμηροι της κακοκαιρίας που πλήττει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, βρίσκονται εκατομμύρια άνθρωποι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Βρετανία, όπου οι δρόμοι έχουν παγώσει, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά τροχαία. Σε ένα από αυτά σκοτώθηκαν δύο γυναίκες. Αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί, πτήσεις ματαιώνονται και το μόνο ασφαλές μέσο μετακίνησης αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το τρένο.

    Μετά τη χιονοθύελλα, ο ακόμη πιο επικίνδυνος πάγος στους δρόμους. Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν και 47 ακόμη επιβάτες τραυματίστηκαν, όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν γλίστρησε και βγήκε από το δρόμο στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

    Τα συνεργεία διάσωσης έφτασαν με δυσκολία στον τόπο του δυστυχήματος εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στους βρετανικούς δρόμους, τους οποίους τις επόμενες μέρες θα διασχίσουν 12 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Αλλά και η επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών σταθμών και των αεροδρομίων έγινε με πολλά προβλήματα. Αεροσκάφος της Ράιανερ γλίστρησε στον πάγο κατά την προσγείωσή του, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

    Αεροπλάνο της Britis Ergoueis προσγειώθηκε αναγκαστικά στην Γλασκόβη, εξαιτίας κακοκαιρίας στο Λονδίνο.

    Σε κλοιό χιονιά και το Μιλάνο, όπου ο στρατός βγήκε στους δρόμους, για να αντιμετωπίσει τη χαοτική κατάσταση. Ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο Λινάτε, αφότου ακυρώθηκαν οι πτήσεις τους και τα σχολεία έμειναν κλειστά. Καλυμμένη από νερό είναι πάλι η μισή Βενετία μετά από σφοδρές καταιγίδες. Το νερό δεν αναμένεται να υποχωρήσει πριν την ημέρα των Χριστουγέννων.

    Στα Κανάρια Νησιά, προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες μετά από κατολίσθηση και ένας άντρας τραυματίστηκε σοβαρά από την πτώση των βράχων. Σε συναγερμό είναι η βόρεια Πορτογαλία μετά τις χιονοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας, ενώ νοτιότερα δυνατοί άνεμοι και βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις και ξερίζωσαν δέντρα.

    Είδηση: 31139


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 December 2009 - 21:51:41 UTC