Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοπεγχάγη: Διαφορετικές εκτιμήσεις, συγκρατημένη αισιοδοξία
  • [02] Τέλος εποχής για τον όμιλο Saab
  • [03] Ληστείες και εμπρησμοί στη Θεσσαλονίκη

    [01] Κοπεγχάγη: Διαφορετικές εκτιμήσεις, συγκρατημένη αισιοδοξία

    Σαββατο, 19 12 2009 09:54

    Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασαν οι ηγέτες κρατών που πήραν μέρος στη διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Όλοι συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα, ενώ δεν έλειψαν και οι εκφράσεις απογοήτευσης.

    Στα θετικά σημεία συγκαταλέγεται η συμφωνία για έναν χρηματοπιστωτικό μηχανισμό, ο στόχος "ελάφρυνσης" είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου, η συμφωνία να δίνουν οι χώρες πληροφορίες για τις εκπομπές τους μέσω "εθνικών επικοινωνιών" με πιθανότητα διεθνών διαβουλεύσεων και η δέσμευση των ΗΠΑ να χορηγήσουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς τις πιο ευπαθείς χώρες από τώρα έως το 2012 προκειμένου να βοηθηθούν να προσαρμοσθούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμευθεί να χορηγήσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και η Ιαπωνία ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ότι θα χορηγήσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτά τα τρία χρόνια. Συνολικά μέχρι το 2020, οι φτωχές χώρες αναμένεται να βοηθηθούν με 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

    Σε ένα εξάμηνο στη Βόνη, θα διοργανωθεί συνάντηση προετοιμασίας της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα, στο Μεξικό στα τέλη του 2010.

    "Έχουμε κάνει ένα βήμα, είχαμε ελπίσει για πολύ περισσότερα" Άνγκελα Μέρκελ

    Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε: "Η απουσία ενός στόχου για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050, που είναι απαραίτητος προκειμένου να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, είναι μία απογοήτευση". Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε πως "έχουμε κάνει μια αρχή" για το κλίμα και πως επιθυμεί να υπάρξει γρήγορα συνέχεια για να μετατραπεί σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο.

    Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της διάσκεψης εξέφρασε η Κίνα, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά, εμπιστοσύνη μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών προκειμένου να επιτευχθεί μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα.

    "Δεν είναι ίσως ό,τι είχαμε ελπίσει, αλλά αυτή η απόφαση της διάσκεψης αποτελεί ένα ουσιώδες στάδιο", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη δανική πρωτεύουσα.

    Αντιδράσεις

    Aπογοητευμένος δήλωσε ότι είναι ο Σουδανός αντιπρόσωπος Λουμούμπα Στανισλάς Ντία-Πινγκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της G77 (130 αναπτυσσομένων χωρών), λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή στην Κοπεγχάγη κατά το τέλος μιας συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών είναι η χειρότερη στην ιστορία, της G77".

    Την αντίθεσή τους με την προτεινόμενη συμφωνία εξέφρασαν οι αντιπροσωπείες της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Κούβας και της Νικαράγουας, που θεωρούν ότι δε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι καταρτίστηκε αδιαφανώς.

    "Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι το Τουβαλού δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το κείμενο", δήλωσε ο Ίαν Φράι, εκπρόσωπος του μικρού νησιού στον Ειρηνικό που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να σβηστεί από το χάρτη λόγω της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας.

    Αντίθετες ήταν οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, οι Φίλοι της Γης και το WWF. Για να καταστεί η συμφωνία διεθνής συνθήκη με έγκριση του ΟΗΕ θα χρειαστεί η ομόφωνη ψήφισή του και από τις 193 χώρες που λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες. Εάν εναντιωθούν κάποιες, θα υιοθετηθεί μόνον από όσες την υποστηρίξουν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ήδη χώρες που είναι υπεύθυνες για το 50% και πλέον των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Παπανδρέου - Ομπάμα

    Πρόσκληση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να επισκεφθεί τις ΗΠΑ το 2010, απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε σύντομη συνάντησή τους στο περιθώριο της Διάσκεψης στη Δανία.

    Εξάλλου, σε συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να αναμορφωθεί ριζικά η Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα καταστεί οικονομικά βιώσιμη, στραμμένη προς την πράσινη ανάπτυξη.

    Αναβολή για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης

    Σήμερα Σάββατο, οι συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή στην σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη αναβλήθηκαν για λίγο ύστερα από τη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής, όπου εκπρόσωποι απείλησαν να απορρίψουν μία συμβιβαστική συμφωνία με μεσολάβηση της Κίνας και των ΗΠΑ.

    Τελικά το αποτέλεσμα ήταν μόνο η συμφωνία που αναγνωρίζει το πρόβλημα του περιβάλλοντος στον πλανήτη, αλλά που δεν δεσμεύει κανένα και παραπέμπει για λύσεις στην επόμενη διάσκεψη στο Μεξικό.

    Τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, η οποία τιτλοφορείται "Συμφωνία της Κοπεγχάγης".

    Μακροπρόθεσμοι στόχοι

    "Βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές απαιτούνται σύμφωνα με την επιστήμη... με προοπτική να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές έτσι ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου".

    Νομικά δεσμευτική συμφωνία

    Μία πρόταση που επισυνάπτεται στη συμφωνία καλεί για μία νομικά δεσμευτική συνθήκη έως τα τέλη του επόμενου έτους.

    Χρηματοδότηση φτωχών χωρών

    Το κείμενο αναφέρει: "Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους, τεχνολογία και δημιουργία ικανοτήτων προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες".

    Αναφέρει ως ιδιαίτερα ευπαθείς και έχουσες ανάγκη βοήθειας τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη και χώρες στην Αφρική.

    Βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις από ανεπτυγμένες χώρες (2010-2012) ΕΕ - 10,6 δισεκατομμύρια $ Ιαπωνία - 11 δισ. $ ΗΠΑ - 3,6 δισ. $

    "Οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν έναν στόχο κινητοποίησης από κοινού 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έως το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών".

    Μείωση εκπομπών

    Οι λεπτομέρειες για τα σχέδια μετριασμού των ρύπων περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά παραρτήματα, ένα για τους στόχους των ανεπτυγμένων χωρών και ένα για τις εθελοντικές δεσμεύσεις των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών.

    Αυτές δεν είναι δεσμευτικές και περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τις δεσμεύσεις - κυμαινόμενες από τις "υπό σκέψη" για τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις "εγκριθείσες με νομοθεσία" για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επαλήθευση

    Ένα από τα σημεία αδιεξόδου για μία συμφωνία, κυρίως επειδή η Κίνα αρνήθηκε να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους, το τμήμα για την παρακολούθηση των δεσμεύσεων των αναπτυσσομένων χωρών είναι ένα από τα μεγαλύτερα της συμφωνίας.

    Αναφέρει πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να παρακολουθούν τις προσπάθειές τους και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη κάθε δύο χρόνια, με μερικούς διεθνείς ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστούν δυτικές ανησυχίες για διαφάνεια αλλά "να διασφαλισθεί ότι η εθνική κυριαρχία θα τύχει σεβασμού".

    Προστασία δασών

    Η συμφωνία "αναγνωρίζει τη σημασία της μείωσης εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση δασών και την ανάγκη να ενταθεί η απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου από τα δάση" και συμφωνεί να παράσχει "θετικά κίνητρα" για τη χρηματοδότηση τέτοιας δράσης με οικονομικούς πόρους από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

    Αγορές άνθρακα

    Αναφέρονται, αλλά όχι λεπτομερειακά. Η συμφωνία αναφέρει: "Αποφασίζουμε να επιδιώξουμε διάφορες προσεγγίσεις, περιλαμβανομένων ευκαιριών για τη χρησιμοποίηση αγορών ώστε να ενταθεί το κόστος-αποτελεσματικότητα των και να προωθηθούν οι δράσεις μετριασμού".

    Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: "Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης καταδεικνύει την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών και αποκαλύπτει ότι προστασία περιβάλλοντος και κέρδος δεν συμβιβάζονται.

    Η ουσιαστική λύση για την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να δοθεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ευθύνονται για τη δημιουργία και τη διόγκωση του προβλήματος.

    Όσα ισχυρίζονται και η «ευαισθησία» που επιδεικνύουν, ειδικά οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αποτελούν χονδροειδή δημαγωγία. Οι κοινές αναζητήσεις τους δεν αφορούν στην προστασία του προβλήματος, αλλά στη διασφάλιση κερδοφόρας διεξόδου για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, στους κλάδους της «πράσινης οικονομίας».

    Οι διαφωνίες τους αντανακλούν τη γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των αγορών, που εκφράζονται και στον καθορισμό των στόχων, των μηχανισμών ελέγχου και την κατανομή της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η διέξοδος προϋποθέτει την κατάργηση της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης της γης, του αέρα, του νερού. Βρίσκεται σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό, που θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και στη γενικότερη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: "Περικόπτουν μισθούς και θέσεις εργασίας αλλά όχι εκπομπές ρύπων Πρέπει να καταλάβουν πριν να είναι αργά. Αυτό το οικονομικό μοντέλο καταστρέφει τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, το συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Περικόπτουν με ευκολία μισθούς και θέσεις εργασίας σε όποια χώρα έχει πρόβλημα, αλλά αδυνατούν να δεσμευτούν ότι θα περικόψουν τις εκπομπές αερίων. Γιατί πιστεύουμε, ότι η οικολογική κριτική, για να είναι αποτελεσματική, δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την αναπαλαίωση του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης. Αλλά, εργαλείο για το ριζικό μετασχηματισμό του. Η μόνη κληρονομιά της Κοπεγχάγης που πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους είναι η εικόνα των χιλιάδων πολιτών, που κινητοποιούνται και διεκδικούν. Και πάνω σε αυτό οφείλουν οι προοδευτικές, οι αριστερές, οι οικολογικές δυνάμεις να χτίσουν για να παλέψουν, διεθνώς και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, ώστε να αντιμετωπιστεί και η κλιματική αλλαγή, αλλά και κάθε επιλογή που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας".

    Είδηση: 30991

    [02] Τέλος εποχής για τον όμιλο Saab

    Σαββατο, 19 12 2009 21:58

    Η απόφαση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας "General Motors (GM)", να κλείσει την ελλειμματική σουηδική θυγατρική της "Saab", αποτελεί "μία θλιβερή είδηση", όμως αποσαφηνίστηκε στην ίδια επίσημη σουηδική αντίδραση ότι, η "σουηδική κυβέρνηση δεν λογαριάζει να αποκτήσει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο στον ελλειμματικό όμιλο".

    "Είναι μία θλιβερή είδηση (το κλείσιμο της Σάαμπ) κι επιπλέον ήλθε στην πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή" για τους εργαζομένους στον όμιλο, ανέφερε η σουηδική κεντροδεξιά κυβέρνηση στην επίσημη ανακοίνωσή της.

    Η GM από την πλευρά της ανέφερε στο μεταξύ ότι "ναυάγησαν" οι συνομιλίες με την ολλανδική αυτοκινητοβιομηχανία "Σπάϊκερ" (ειδικεύεται στα σπορ οχήματα) για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στη "Σάαμπ".

    "Η Σάαμπ θα διακόψει τη λειτουργία της με τρόπο συντεταγμένο, εγγυώμεθα ως GM γιαυτό", τονίστηκε στην ανακοίνωση αυτή.

    Υπενθυμίζεται ότι η GM σχεδιάζει να καταργήσει δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της, μη αποκαλύπτοντας πού και πότε.

    Για την Δευτέρα στην πόλη Τρολχέταν στη νοτιοδυτική Σουηδία, όπου κι η έδρα της "Σάαμπ" αναγγέλθηκε μία συνάντηση κυβερνητικών εκπροσώπων και συνδικάτων των εργαζομένων στη "Σάαμπ".

    Η Σουηδή υπουργός αρμόδια για τις επιχειρήσεις, κυρία Μάουντ Ολοφσον, τόνισε σήμερα ότι "η GM θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της...να ασχοληθεί με αυτούς τους υπαλλήλους της και το μέλλον τους...πώς να αξιοποιήσει η ίδια τις γνώσεις τους".

    Είδηση: 31008

    [03] Ληστείες και εμπρησμοί στη Θεσσαλονίκη

    Σαββατο, 19 12 2009 11:40

    Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε στη Θεσσαλονίκη, καθώς ληστείες και εμπρησμοί σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή των Διαβατών δύο άγνωστοι, με τη χρήση σωματικής βίας, άρπαξαν 120 ευρώ από το ταμείο, έχοντας ακινητοποιήσει τον υπάλληλο και εξαφανίστηκαν με μηχανάκι.

    Τρία άτομα με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησαν υπάλληλο εταιρίας "ντελίβερι" επί της οδού Γαμβέτα και του απέσπασαν 150 ευρώ που είχε μαζί του, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

    Στόχος διαρρηκτών έγινε μία ηλικιωμένη γυναίκα και το ανήλικο εγγονάκι της, χθες το απόγευμα, στην περιοχή Πλαγιάρι στη Θεσσαλονίκη. Τέσσερα άτομα εισέβαλαν στο σπίτι τους, πήραν κοσμήματα και έφυγαν όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία της γυναίκας και του παιδιού, που είναι καλά στην υγεία τους.

    Είδηση: 31000


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 December 2009 - 21:51:01 UTC