Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προϋπολογισμός: Συζήτηση στη Βουλή
  • [02] Τέμπη: Μέτρα για την κυκλοφορία
  • [03] Συντάξεις: Ορατές αλλαγές μετά από οκτώ χρόνια
  • [04] Φάρμακα: Με λίστα από το Φεβρουάριο
  • [05] Νέα Γρίπη: Στους 55 οι θάνατοι στην Ελλάδα
  • [06] Γ.ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ:«Η εθελουσία έξοδος των υπαλλήλων του ΟΛΠ θα βαρύνει τον ΟΛΠ, δεν βαρύνει το δημόσιο.»
  • [07] Πεκίνο: Κυκλοφοριακό έμφραγμα
  • [08] Eoρταστικό ωράριο στα καταστήματα

    [01] Προϋπολογισμός: Συζήτηση στη Βουλή

    Σαββατο, 19 12 2009 10:17

    Με τις ομιλίες των εισηγητών ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως καθοριστικό βήμα για την ανάταξη της οικονομίας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε δριμύτατα στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όπως είπε φυγομάχησε στα προβλήματα και όταν το πλοίο πήγαινε στα βράχια ο καπετάνιος παράτησε το πηδάλιο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δίνουμε μάχη ανηφορική και ζήτησε εθνική συστράτευση απ' όλους, κόμματα κοινωνικούς εταίρους και πολίτες χωρίς αυτό να σημαίνει όπως είπε, αμνηστία και άφεση αμαρτιών. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2010 χρονιά μεγάλων τομών και ανατροπών απέναντι στα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να αναβάλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται. Κάλεσε τέλος την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ακροάσεις ώστε να καταλήξει σε πόρισμα για μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ Μέσων ενημέρωσης και πολιτικής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου,χθές, προανήγγειλε ενιαία και προοδευτική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των χαριστικών φοροαπαλλαγών, φορολόγηση των οφ-σορ εταιρειών και γενίκευση του πόθεν έσχες. Ακόμα, τόνισε ότι μελετάται η προείσπραξη -έναντι κινήτρων- του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καθώς και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

    Ένας στους τρείς λέει "ναι" στις θυσίες

    'Εν τω μεταξύ, ένας στους τρεις πολίτες φέρεται διατεθειμένος να κάνει θυσίες για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με 4μηνη πανελλαδική δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για την Ημερησία. Ακόμα, το 76% εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση και το 48,7% χαρακτηρίζει την οικονομία ως το κυριότερο πρόβλημα, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ως το καταλληλότερο κόμμα για τη διαχείριση όλων των τομέων. Τέλος, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 38,3% έναντι 27,9% έναντι της ΝΔ και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το προβάδισμα με 42,3% έναντι 23,6% του Αντώνη Σαμαρά.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 30992

    [02] Τέμπη: Μέτρα για την κυκλοφορία

    Σαββατο, 19 12 2009 14:57

    Με εκτροπή της κίνησης σε παρακαμπτήριες οδούς διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στην κοιλάδα των Τεμπών και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ιταλός μηχανικός, επικεφαλής της ανάδοχης κοινοπραξίας. Για τουλάχιστον ένα μήνα θα παραμείνει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών.

    Κυκλοφοριακό κομφούζιο έχει δημιουργηθεί στο Νομό Λάρισας, μετά το κλείσιμο των Τεμπών. Αυτό προκύπτει διότι οι εναλλακτικές διαδρομές που έχουν υιοθετηθεί δεν διαθέτουν αξιόπιστα οδικά δίκτυα και τη δυνατότητα να "σηκώσουν" τόσο κυκλοφοριακό φόρτο. Επιπλέον η έλλειψη επαρκούς σήμανσης δημιουργεί δυσκολίες, ενώ απαιτούνται και διορθωτικές παρεμβάσεις στα οδοστρώματα των δρόμων που χρησιμοποιούνται. Στο Νομό Λάρισας στα διόδια υπάρχει ελεύθερη διέλευση.

    Όπως ανακοίνωσε η τροχαία, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ, προερχόμενα από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης (κόμβος Κορινού Πιερίας) προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου-Αμπελώνα-Γυρτώνης θα συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας, όπου θα εισέρχονται εκ νέου στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.

    Επίσης, όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που κινούνται επί της ΠΑΘΕ, προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από το Κλειδί Ημαθίας προς την Εγνατία Οδό Βέροιας-Κοζάνης απ' όπου μέσω της εθνικής οδού Κοζάνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου-Αμπελώνα-Γυρτώνης θα συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας, όπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.

    Τα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον κόμβο Συκουρίου προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας και στη συνέχεια μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης θα συνεχίζουν στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης-Αμπελώνα-Τυρνάβου-Ελασσόνας-Αγίου Δημητρίου-Κατερίνης, όπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη.

    Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που ακολουθούν διαδρομή προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται επίσης από τον κόμβο Συκουρίου και θα ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο μέχρι το Μικρό Ελευθεροχώρι και στη συνέχεια μέσω της Εγνατίας Οδού Κοζάνης-Βέροιας θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ από τον κόμβο «Κλειδί» Ημαθίας. Η Τροχαία θα βρίσκεται επί ποδός καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύσουν οι έκτακτες διαδρομές.

    Επίσης, έχουν σταλεί αποχιονιστικά μηχανήματα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και της Ελασσόνας, ώστε να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση χιονόπτωσης, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται ελικόπτερο το οποίο θα βρίσκεται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

    Από την Κυριακή ενισχύονται και οι συρμοί του ΟΣΕ στο τμήμα Αθήνα -Θεσσαλονίκη, με στόχο τη διευκόλυνση των επιβατών.

    Παράλληλα αποφασίστηκαν μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών, ενόψει των γιορτών.

    Το πόρισμα των Ελβετών εμπειρογνωμόνων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Δευτέρα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικά άρθρα: Κομμένη στα δυο η Ελλάδα

    Είδηση: 31004

    [03] Συντάξεις: Ορατές αλλαγές μετά από οκτώ χρόνια

    Σαββατο, 19 12 2009 11:58

    Σε όσους βγουν στη σύνταξη μετά από οκτώ έως δέκα χρόνια θα φανούν οι αλλαγές στο καθεστώς των συντάξεων, που θα προκύψουν από την ψήφιση του νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα τον προσεχή Ιούνιο. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος παράλληλα στην αναγκαιότητα δομικών αλλαγών για τη διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης.

    Είδηση: 31001

    [04] Φάρμακα: Με λίστα από το Φεβρουάριο

    Σαββατο, 19 12 2009 14:13

    Αλλαγές αναμένονται από το Φεβρουάριο στον τομέα του φαρμάκου, καθώς η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, ανακοίνωση την επανατιμολόγηση έξι χιλιάδων φαρμάκων. Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη: "Η κυβέρνηση προσδοκά σημαντική μείωση της δαπάνης με την επανατιμολόγηση των φαρμάκων και την επανεισαγωγή της λίστας. Η επανατιμολόγηση θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα".

    Η κυβέρνηση προωθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή για την επανεισαγωγή της λίστας φαρμάκων.

    Επίσης η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανεφερε ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την δυνατότητα συνταγογράφησης των αναντικατάστατων φαρμάκων και ότι από τα νοσοκομεία θα προκηρυχθούν ανοιχτοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί .

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι από 1ης Μαρτίου ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και από 1ης Μαΐου η εφαρμογή του συστήματος θα είναι καθολική.

    Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου όπου συζητείται η τροπολογία που αφορά στη λίστα φαρμάκων, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι το κόστος στα ταμεία για την φαρμακευτική κάλυψη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

    Είδηση: 31003

    [05] Νέα Γρίπη: Στους 55 οι θάνατοι στην Ελλάδα

    Σαββατο, 19 12 2009 15:33

    Στους 55 ανήλθαν οι συνολικοί θάνατοι στην Ελλάδα εξαιτίας του ιού της νέας γρίπης. Το τελευταίο 24ωρο δύο ακόμη άνθρωποι ένας 82 ετών και ένας 14χρονος, οι οποίοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, κατέληξαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Άλλα 8 άτομα μπήκαν στην εντατική -ανάμεσά τους- και ένα υγιές αγοράκι ενός έτους.

    Είδηση: 31005

    [06] Γ.ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ:«Η εθελουσία έξοδος των υπαλλήλων του ΟΛΠ θα βαρύνει τον ΟΛΠ, δεν βαρύνει το δημόσιο.»

    Παρασκευη, 18 12 2009 15:43

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τη Ντένια Σαρακίνη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το θέμα με την εθελουσία έξοδο στον ΟΛΠ έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μάλιστα ο κος Λοβέρδος είπε, «ας πληρώσουν οι κινέζοι ό,τι είναι να πληρώσουν, τα ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν.»

    Γ.ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: « Η εθελουσία έξοδος των υπαλλήλων του ΟΛΠ βάσει νόμου, το νόμο 5654 που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2008 θα βαρύνει τον ΟΛΠ και μόνο τον ΟΛΠ, δεν βαρύνει το δημόσιο και εγώ δεν είπα τίποτα τέτοιο. Εγώ είπα απλώς ότι, αν ήμουν εγώ το 2008, με τις τότε συνθήκες θα είχα ζητήσει και την συμμετοχή της Πολιτείας, όπως έχει γίνει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Ο νόμος υπάρχει από το 2008 και είναι σαφής ο νόμος, το κόστος της εθελουσίας βαρύνει τον ΟΛΠ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το να δίνεται η δυνατότητα εθελουσίας και μάλιστα με τόσο υψηλό κόστος δεν προκαλεί;»

    Γ.ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: « Όλα τα οικονομικά μεγέθη τα οποία δημοσιεύονται είναι όλα λάθος, δεν είναι ορθά, διότι όλα εμπεριέχουν υποθέσεις για να φτάσουμε στο μάξιμουμ. Ο νόμος λέει ότι μπορεί και δικαιούται να ζητήσει εθελουσία έξοδο από την εργασία του, όποιος θεμελιώνει δικαίωμα συντάξεως τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι όλοι έχουν πέντε χρόνια. Άρα η επιβάρυνση δεν είναι ισομερώς για όλους. Ο εργαζόμενος που πρέπει να φύγει, ζητάει να φύγει, θα πάρει τη σύνταξή του και το επικουρικό του, δεν μπορεί να πάρει κάτι άλλο. Το ποσό γίνεται πολύ σημαντικό για τον ΟΛΠ, επειδή θα καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Όσοι ασχολούνται με αυτό το θέμα, πρέπει να απαντήσουν και να λάβουν υπόψιν τους, ότι το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά που διαχειριζόταν ο ΟΛΠ δόθηκε σε μια ξένη εταιρία. Δεν έχει ο ΟΛΠ λιμάνι αυτή τη στιγμή. Όταν λοιπόν προβλέφθηκε να δοθεί στην Cοsco το λιμάνι, δικαίως προβλέφθηκε ότι θα πρέπει να φύγει και ένας αριθμός εργαζομένων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό δεν θα μπορούσε να τεθεί υπό διαπραγμάτευση;»

    Είδηση: 30974

    [07] Πεκίνο: Κυκλοφοριακό έμφραγμα

    Σαββατο, 19 12 2009 11:04

    Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια είναι τα καταχωρημένα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο Πεκίνο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Σημαντικές είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της κυκλοφορίας τους σε βάρος του περιβάλλοντος, στην πόλη που θεωρείται μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

    Σε 5,68 εκατομμύρια υπολογίζονται οι διπλωματούχοι οδηγοί, ενώ 13,6 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθημερινά, ποσοστό αυξημένο κατά 11,1% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1949 στο Πεκίνο κυκλοφορούσαν 2.300 αυτοκίνητα, το 1997, ένα εκατομμύριο, ενώ το 2008 θεσπίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων για μια ημέρα κάθε εβδομάδα, βάσει των αριθμών των πινακίδων τους. Περίπου δέκα χιλιάδες αυτοκίνητα αγοράζονται κάθε εβδομάδα, κάνοντας την αγορά του Πεκίνου την πρώτη στο κόσμο. Συνολικά στην Κίνα η αγορά αυτοκινήτου, ξεπέρασε ακόμα και αυτή των ΗΠΑ.

    Είδηση: 30997

    [08] Eoρταστικό ωράριο στα καταστήματα

    Σαββατο, 19 12 2009 11:26

    Με εορταστικό ωράριο λειτουργούν τα καταστήματα στην Αθήνα και σήμερα θα είναι ανοικτά έως τις 6 το απόγευμα , ενώ αύριο τελευταία Κυριακή του χρόνου θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Έως και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα στην Αθήνα θα παραμένουν ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, το Σάββατο 19/12 θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου έως την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν έως τις 6 το απόγευμα. Από τη Δευτέρα 28 του μήνα έως την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου θα παραμένουν ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα λειτουργήσουν από έως τις 6 το απόγευμα.

    Και στη Θεσσαλονίκη τα καταστήματα ακολουθούν εορταστικό ωράριο. Μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδι. Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου θα παραμένουν ανοικτά από τις 10 το πρωί 10 έως τις 8 το βράδυ. Από τη Δευτέρα 21 μέχρι την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

    Από τη Δευτέρα 28 μέχρι και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου από τις 10:00 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010 τα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα παραμείνουν κλειστά.

    Είδηση: 30999


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 December 2009 - 17:51:34 UTC