Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθεροι οι 22 του Ρεσάλτο
  • [02] ΕΕ: Κρίσιμες διαβουλεύσεις για ΠΓΔΜ-Τουρκία
  • [03] Επίσκεψη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [04] Νέο μακελειό στη Βαγδάτη
  • [05] Πακιστάν: Τρεις νεκροί από πυραυλική επίθεση
  • [06] Ποδοπατήθηκαν μαθητές σε σχολείο της Κίνας
  • [07] Διαδοχικές συναντήσεις Γ. Παπανδρέου
  • [08] Απεργία στο Δήμο Αθηναίων

    [01] Ελεύθεροι οι 22 του Ρεσάλτο

    Τριτη, 08 12 2009 08:55

    Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, βάσει των επιβαρυντικών διατάξεων περί κουκούλας, αντιμετωπίζουν μετά την απολογία τους στον Eισαγγελέα, δέκα από τους συλληφθέντες κατά τα επεισόδια στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στο μεταξύ, ελεύθερα με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες (στις 5.30 τα ξημερώματα) τα 22 άτομα που είχαν συλληφθεί στο στέκι "Ρεσάλτο" στο Κερατσίνι. Ο ιδιοκτήτης του "Ρεσάλτο", καλείται να καταβάλει εγγύηση 15.000 ευρώ, τρία άτομα που είχαν τα κλειδιά του χώρου 5.000 ευρώ και από 3.000 ευρώ ακόμη 13 άτομα. Πέντε από τους συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

    Δικάζονται οι συλληφθέντες για την κατάληψη του Δημαρχείου

    Στη μία το μεσημέρι δικάζονται στο Αυτόφωρο οι 42 συλληφθέντες που το βράδυ το Σαββάτου είχαν καταλάβει το Δημαρχείο Κερατσινίου.

    Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για τα επεισόδια του τριημέρου.

    Την ίδια ώρα, θέμα επανεξέτασης όσων ισχύουν για το πανεπιστημιακό άσυλο, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

    Τη Δευτέρα μετά, από επίσημο αίτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από το ιστορικό κεντρικό κτήριο του ιδρύματος για να αποτρέψουν κατάληψή του.

    Έτοιμη να υποστηρίξει τις αποφάσεις και τις επιλογές του πανεπιστημίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ η ΝΔ ζητά αλλαγή του καθεστώτος του πανεπιστημιακού ασύλου.

    Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νομικού πλαισίου του ασύλου, δηλώνει η κυβέρνηση.

    Επιχειρείται να τεθούν οι πρυτανικές αρχές προ εκβιαστικού διλήμματος, με στόχο την κατάλυση του ασύλου, εκτίμησε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Ειρηνική πορεία - "κλεφτοπόλεμος" στο περιθώριο Αντιπαράθεση για τα επεισόδια Είδηση: 30519

    [02] ΕΕ: Κρίσιμες διαβουλεύσεις για ΠΓΔΜ-Τουρκία

    Τριτη, 08 12 2009 09:57

    Σε καταρχήν πολιτική συμφωνία τείνει να καταλήξει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΠΓΔΜ. Η σουηδική προεδρία υπέβαλε τη Δευτέρα ένα κείμενο τελικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου, στο οποίο αναφερόταν ότι η ΕΕ θα εξετάσει τον Μάρτιο αν πληρούνται οι συνθήκες για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο δεν ικανοποιούσε την ελληνική διπλωματία. Μετά από μακρές διαβουλεύσεις επετεύχθη μια καταρχήν πολιτική συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, ικανοποιεί την ελληνική πλευρά αφού δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο. Ανάλογες διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και για το θέμα της Τουρκίας, όπου η ΕΕ εμφανίζεται επίσης διχασμένη, με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ άλλες χώρες εμμένουν στη θέση ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί ανάλογο μήνυμα.

    Επί ισπανικής προεδρίας η συζήτηση για την ΠΓΔΜ

    Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, η ΕΕ εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό διχασμένη, με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης στα Βαλκάνια και ορισμένες άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

    Μετά από σκληρές και επίμονες διαπραγματεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να παραπεμφθεί στην ισπανική προεδρία η συζήτηση του θέματος, απορρίπτοντας την αρχική πρόταση της σουηδικής προεδρίας στο οποίο αναφερόταν ότι η ΕΕ θα εξετάσει τον Μάρτιο αν πληρούνται οι συνθήκες για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την ελληνική θέση υποστήριξε μία ομάδα χωρών, όπως η Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Κύπρος, Ιταλία και Μάλτα

    Επίσης, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη και από το γεγονός ότι αλλάζουν οι διατυπώσεις και συνεπώς δεν τίθεται θέμα δέσμευσης της ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Η καταρχήν πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά σήμερα. Οι 27 θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο το οποίο αναμένεται να ικανοποιεί την ελληνική διπλωματία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Kρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες Είδηση: 30522

    [03] Επίσκεψη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Τριτη, 08 12 2009 10:25

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα επισκεφτεί στις 12.30, ο Αντώνης Σαμαράς. O πρόεδρος της ΝΔ όρισε το Δημήτρη Αβραμόπουλο πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί το βράδυ με το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ορίστηκε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του τακτικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του 2010.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας τις συναντήσεις με βουλευτές, είδε χθες στη Ρηγίλλης τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια ο οποίος είχε στηρίξει στις πρόσφατες εκλογές την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη. Εν τω μεταξύ η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι λόγω ασθένειας δεν θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά που θα μεταβεί στη Βόννη για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Νέες γέφυρες προς τη Ρηγίλλης με αφορμή τα εθνικά ζητήματα έριξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αναδιπλούμενος στο θέμα της επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 30524

    [04] Νέο μακελειό στη Βαγδάτη

    Τριτη, 08 12 2009 10:59

    Νέο μακελειό με τουλάχιστον ογδόντα νεκρούς και 126 τραυματίες, σημειώθηκε το πρωί στη Βαγδάτη, μετά από μπαράζ εκρήξεων που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Η πρώτη έκρηξη είχε στόχο αστυνομικό τμήμα στο προάστειο Ντούρα της πρωτεύουσας. Οι υπόλοιπες που ακολούθησαν, σημειώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο, σε νέο μπαράζ εκρήξεων είχαν χάσει τη ζωή τους 155 άνθρωποι.

    Πηγή: Reuters Είδηση: 30525

    [05] Πακιστάν: Τρεις νεκροί από πυραυλική επίθεση

    Τριτη, 08 12 2009 08:41

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσο τραυματίστηκαν από πυραύλους που πιθανότατα εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο βορειοδυτικό Πακιστάν, το πρωί της Τρίτης. Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Ασπάλγκα, περίπου 12 χλμ. ΝΑ της Μιρανσάχ, της κυριότερης πόλης του βόρειου Ουαζιριστάν. Τη Δευτέρα, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βόμβα σε δικαστικό κτήριο στην πόλη Πεσαβάρ, ενώ, 12 είναι οι νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στη Λαχώρη.

    Χωρίς τέλος οι αιματηρές επιθέσεις

    "Ένα αυτοκίνητο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους που σκότωσαν τρία άτομα και τραυμάτισαν άλλα τρία" ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό αεροσκάφος.

    Τον τελευταίο χρόνο, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους στο Πακιστάν. Σε ένα παρόμοιο χτύπημα, τον Αύγουστο, σκοτώθηκε ο επικεφαλής των Πακιστανών Ταλιμπάν, Μπαϊτουλάχ Μαχσούντ.

    Τη Δευτέρα, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βόμβα που εξερράγη σε δικαστικό κτήριο στην Πεσαβάρ, στην τελευταία από μία μακρά σειρά παρόμοιων επιθέσεων στην πόλη τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, η βόμβα ενδεχομένως να είχε τοποθετηθεί σε παραδοσιακό όχημα 'ρίκσο', που είχε αφεθεί σε απόσταση κοντινή στο κτήριο.

    Οι ισλαμιστές μαχητές έχουν τοποθετήσει πολυάριθμες βόμβες στην πόλη αυτή, σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις του στρατού στη φυλετική περιοχή του Νοτίου Ουαζιριστάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

    Στη Λαχώρη, τουλάχιστον 12 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε σε αγορά. Είκοσι έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν, με πολλά από τα θύματα να είναι γυναίκες που έκαναν τις αγορές τους στην αγορά.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: US drone attack kills three 'militants' in Pakistan Είδηση: 30518

    [06] Ποδοπατήθηκαν μαθητές σε σχολείο της Κίνας

    Τριτη, 08 12 2009 09:56

    Τραγικό θάνατο, βρήκαν σε σχολείο της κεντρικής Κίνας, στην πόλη Σιανγκτάν, οκτώ μαθητές όταν ποδοπατήθηκαν σε σκάλα του σχολείου . Το δυστύχημα συνέβη στο σχόλασμα την ώρα που τα παιδιά κατέβαιναν τη σκάλα για να φύγουν από το σχολείο. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας μαθητής που προπορευόταν έπεσε παρασύροντας και άλλους με αποτέλεσμα αυτοί που τους ακολουθούσαν να τους ποδοπατήσουν. Η κατάσταση της υγείας των 26 παιδιών που τραυματίσθηκαν δεν έχει διευκρινιστεί. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την αστυνομία ενώ απολύθηκε ο επικεφαλής εκπαίδευσης της πόλης Σιανγκτάν.

    Είδηση: 30521

    [07] Διαδοχικές συναντήσεις Γ. Παπανδρέου

    Τριτη, 08 12 2009 09:43

    Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς, για τη διαμόρφωση του πλαισίου για τον κοινωνικό διάλογο που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα θα έχει από το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου θα συναντήσει διαδοχικά τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 30520

    [08] Απεργία στο Δήμο Αθηναίων

    Τριτη, 08 12 2009 11:35

    Νέες κινητοποιήσεις από αύριο εξήγγειλε ο σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων που ζητά ρύθμιση του θέματος των συμβασιούχων. Συγκεκριμένα οι συμβασιούχοι ξεκινούν απεργία διαρκείας, ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι έχουν προγραμματίσει 4ωρες στάσεις εργασίας από αύριο έως και την Παρασκευή.

    Το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων θα αυξηθεί καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα μετέχει στις κινητοποιήσεις. Είδηση: 30526


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 December 2009 - 9:52:24 UTC