Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλίμα - οικονομική κρίση στη Σοσιαλιστική Διεθνή
  • [02] Ανακαλούνται οι άδειες κολεγίων
  • [03] Ξανά σε λειτουργία τέθηκε ο επιταχυντής του CERN
  • [04] Επέκταση στην Θεσσαλονίκη κάνει η Cyta
  • [05] Βρετανία: Η Σιδηρά Κυρία εγκαινιάζει το πορτρέτο της

    [01] Κλίμα - οικονομική κρίση στη Σοσιαλιστική Διεθνή

    Δευτερα, 23 11 2009 21:00

    Τα περιβαλλοντικά ζητήματα και οι κλιματικές αλλαγές, αλλά και η οικονομική κρίση έχουν τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο του συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιείται στον Άγιο Δομίνικο, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Το τελικό κείμενο της απόφασης θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το Δεκέμβριο στη Διεθνή Διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι καθήκον των Σοσιαλιστών, είναι η εμπέδωση στην παγκόσμια κοινωνία πολιτικών, που θα ενισχύουν τους Δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η οικονομική κρίση, η διατροφική κρίση, η ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση συνιστούν μεγάλες απειλές για τον πλανήτη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι μπορούν να δημιουργήσουν νέες εντάσεις και συγκρούσεις σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολύ σημαντικές επιπτώσεις αυτών των κρίσεων στις υπό ανάπτυξη χώρες, οι οποίες χτυπήθηκαν και από πανδημίες και επιβαρύνουν περισσότερο μια ήδη υπάρχουσα κρίση.

    Οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη ευθύνη να προχωρήσουν μπροστά και να είναι φορείς αλλαγής σήμερα που το σύστημα απέτυχε, τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, είπε ότι η οικονομική κρίση, η κρίση περιβάλλοντος και η κρίση ενέργειας για να αντιμετωπισθούν χρειάζεται εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την πράσινη αλλαγή και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Υπογράμμισε δε ότι για τους προοδευτικούς βασική αρχή και πιστεύω είναι πρώτα ο άνθρωπος.

    "Βασική αξία είναι να γίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις οι φορείς της αλλαγής στην παγκόσμια κοινωνία, στην οποία το βασικό χαρακτηριστικό είναι η κοινωνική δικαιοσύνη".

    Γιώργος Παπανδρέου

    Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στις άλλες παραμέτρους της, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αν δεν ανακοπεί και αντίθετα συνεχιστεί η κρίση θα χειροτερέψουν οι περισσότεροι δείκτες. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει παγκόσμια αλληλεξάρτηση και όλοι μαζί μοιραζόμαστε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης. Γι' αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται άμεση δράση για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνέργειας των πολιτικών των προοδευτικών δυνάμεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Και αναφερόμενος στη σύνοδο της Κοπεγχάγης τόνισε ότι καλό είναι να μπορέσει να γίνει συνεννόηση σε συγκεκριμένα θέματα και να μη μείνουμε σε γενικές αρχές. Αναγνώρισε, βέβαια, ότι υπάρχουν διαφορές προτεραιοτήτων και ενδιαφερόντων μεταξύ των χωρών, κάτι το οποίο θεώρησε θεμιτό. Ενώ, αναφέρθηκε και στο τεχνολογικό χάσμα Βορά - Νότου, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να αποτελέσουν υπεκφυγές για να αποφευχθεί η κοινή δράση. Αντίθετα, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει σοβαρή συζήτηση και να ληφθούν δραστικά μέτρα (π.χ. φόρος του διοξειδίου του άνθρακα, πράσινος φόρος κ.λπ).

    Μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων που πρέπει να τεθούν από τους προοδευτικούς και τους σοσιαλιστές, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για να αντιμετωπισθούν πολλά από τα προβλήματα είναι η πράσινη ανάπτυξη, μέσω της οποίας μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις, να αναπτυχθούν η γεωργία και ο τουρισμός και μέσω αυτών να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην καλή δουλειά που έχει κάνει η αρμόδια επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την κλιματική αλλαγή, επικεφαλής της οποίας είναι οι Ρικάρντο Λάγκος και Γκόραν Πέρσον, μια δουλειά, όπως είπε, που δείχνει το δρόμο για να φθάσουμε "από την οικονομία των υψηλών ρύπων, σε μια κοινωνία χαμηλών ρύπων".

    Αναφέρθηκε στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας τονίζοντας ότι σύμφωνα με αυτά, το 2009 ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 18 έως 30 εκατομμύρια σε σχέση με το 2007. Και σύμφωνα με ένα σενάριο, 200 εκατομμύρια άνθρωποι από τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιθανό να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας και το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι γυναίκες και νέοι.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες", όπως χαρακτήρισε τις μεγάλες χώρες που επηρεάζουν περισσότερο τις αποφάσεις, θα πρέπει να προχωρήσουν σε παροχή οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι απόλυτα δεσμευμένες να μην ανεχθούν την ανεργία, καθώς η εργασία είναι για τις δυνάμεις αυτές υψηλή προτεραιότητα. Ότι ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική κρίση έχει χρησιμοποιηθεί από συντηρητικές δυνάμεις για να απομειώσουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική ασφάλεια, το κράτος πρόνοιας και άλλα κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία το εργατικό κίνημα κατέκτησε με πολλούς και μακρόχρονους αγώνες.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών εκφράζοντας την ελπίδα ότι τον Μάιο στη συνάντηση της Νέας Υόρκης οι συζητήσεις θα πάνε καλά και η Σοσιαλιστική Διεθνής θα βοηθήσει όσο μπορεί στο μέτωπο αυτό. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εκλογή του Μπαρόκ Όμπυα, η οποία, όπως είπε, ενδυνάμωσε τις προοπτικές για μία εποικοδομητική παγκόσμια συνεργασία. Υπήρξαν κάποια θετικά βήματα, ανέφερε, αλλά, όπως πρόσθεσε, μένουν να γίνουν πολλά ακόμα.

    Αναφορά έκανε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου στην ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Διεθνής πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της σε όσους ζουν σε χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα, υπογραμμίζοντας ότι δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια.

    Παρέμβαση Σπ. Κουβέλη

    Η ανάδειξη της κλιματικής αλλαγής σε πρώτο θέμα στη σύνοδο του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει μεγάλη σημασία, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, παρεμβαίνοντας στη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου. Υπάρχουν, τόνισε, δύο σημαντικοί συμβολισμοί: ο πρώτος είναι ότι συζητείται το θέμα αυτό μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη διεθνή διάσκεψη της Κοπεγχάγης και δεύτερο, ότι η σύνοδος του συμβουλίου γίνεται στο μηχανοστάσιο του παγκόσμιου κλίματος, όπως χαρακτήρισε την περιοχή της Καραϊβικής και του Κόλπου του Μεξικού από όπου εκπορεύεται το ρεύμα αέρος, γνωστό ως Γκάλφ στριμ.

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να τηρηθεί το όριο του 2% σε ό,τι αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην αυξανόμενη θερμοκρασία των ωκεανών, κάτι που χαρακτήρισε ως μη αναστρέψιμη ζημιά.

    Αυτές οι αλλαγές, τόνισε ο κ. Κουβέλης, οδηγούν σε ένα μεγάλο ρεύμα κλιματικών προσφύγων, ο αριθμός των οποίων μαζί με τους κάθε άλλου είδους πρόσφυγες ξεπερνά τα εκατοντάδες εκατομμύρια.

    "Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι η μόνη που μπορεί να διαμορφώσει μια πρόταση για έξοδο από αυτή την κρίση".

    Σπύρος Κουβέλης

    Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της Πράσινης Ανάπτυξης, και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας όπου το ΠΑΣΟΚ το ανέδειξε ως πρώτο θέμα κερδίζοντας τις εκλογές και αυτό το θέμα πρέπει να τεθεί στην ατζέντα και στα κυβερνητικά προγράμματα όλων των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής τόνισε ότι η διαφορά είναι πως οι συντηρητικές κυβερνήσεις συζητούν ποιος θα πληρώσει το κόστος περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει πολιτική δέσμευση και όραμα στο οποίο θα επιμείνουν, ώστε να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή. Και αυτό, όπως είπε, θα γίνει με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της Πράσινης Ανάπτυξης, και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας όπου το ΠΑΣΟΚ το ανέδειξε ως πρώτο θέμα κερδίζοντας τις εκλογές και αυτό το θέμα πρέπει να τεθεί στην ατζέντα και στα κυβερνητικά προγράμματα όλων των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής τόνισε ότι η διαφορά είναι πως οι συντηρητικές κυβερνήσεις συζητούν ποιος θα πληρώσει το κόστος περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει πολιτική δέσμευση και όραμα στο οποίο θα επιμείνουν, ώστε να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή. Και αυτό, όπως είπε, θα γίνει με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Αναφορικά με τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι εκεί δεν παίζεται μόνο η κλιματική αλλαγή, αλλά και η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι στους ηγέτες τους. Είπε, επίσης, ότι δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, αλλά μια απλή πολιτική συμφωνία. Έκλεισε όμως αισιόδοξα την παρέμβασή του, τονίζοντας ότι εκεί που οι άλλοι θα δουν αποτυχία, εμείς πρέπει να δούμε μια ευκαιρία για να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες.

    Είδηση: 29891

    [02] Ανακαλούνται οι άδειες κολεγίων

    Δευτερα, 23 11 2009 20:39

    Παράνομη κρίθηκε η χορήγηση αδειών σε κολέγια -δύο ημέρες πριν από τις εκλογές- από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και ανοίγει το δρόμο για να ανακληθούν όλες οι άδειες από το υπουργείο Παιδείας και να επανεξεταστούν ένας προς ένας οι φάκελοι.

    Είδηση: 29890

    [03] Ξανά σε λειτουργία τέθηκε ο επιταχυντής του CERN

    Δευτερα, 23 11 2009 17:02

    Μία πρώτη δέσμη πρωτονίων διέτρεξε χωρίς προβλήματα και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου, ο οποίος την Παρασκευή τέθηκε ξανά σε λειτουργία -έπειτα από μία διακοπή 14 μηνών εξ αιτίας μίας σοβαρής βλάβης- όπως ανακοίνωσε το "Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας" [CERN].

    "Μία δέσμη η οποία κινείτο στην φορά των δεικτών του ρολογιού παρήχθη. Είναι ένα σημαντικό στάδιο στην προοπτική των πρώτων αποτελεσμάτων φυσικής στον LHC [Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων] που αναμένονται το 2010!", αναφέρει χαρακτηριστικά το CERN σε μία σχετική ανακοίνωσή του.

    Το CERN -που έχει την έδρα του στην Γενεύη- έθεσε και πάλι σε λειτουργία τον LHC LHC [Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων] προχωρώντας στις πρώτες δοκιμές έγχυσης μορίων πρωτονίων. Η -διάρκειας μερικών λεπτών- κυκλοφορία μίας δέσμης σωματιδίων, αρχικώς είχε προβλεφθεί να πραγματοποιηθεί αργότερα. Όμως, καθώς οι πρώτες δοκιμές έγχυσης σωματιδίων ήταν αποφασιστικές, το CERN αποφάσισε να επισπεύσει κατά μερικές ώρες την κυκλοφορία της δέσμης. "Είναι θαυμάσιο να βλέπεις να κυκλοφορούν και πάλι πρωτόνια στον LHC", ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ Χόιερ και προσέθεσε: "Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να αρχίσουμε να κάνουμε φυσική, αλλά, αυτό το ξεκίνημα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός".

    Είδηση: 29889

    [04] Επέκταση στην Θεσσαλονίκη κάνει η Cyta

    Δευτερα, 23 11 2009 17:19

    Τις υπηρεσίες της και στην Θεσσαλονίκη θα παρέχει πλέον η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cyta Ελλάδος, η οποία ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη δραστηριότητάς της στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, το οποίο προβλέπεται να αποτελέσει σημαντικό σταθμό για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Η επέκταση της Cyta στην ελληνική αγορά, θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και κατά την διάρκεια του νέου έτους, όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Cyta Ελλάδος και Ανώτερος Διευθυντής της Cyta Κύπρου κ. Μιχάλης Ε. Αχιλλέως, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που περοχώρησε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, με αφορμή την -με θετικό πρόσημο- συμπλήρωση ενός έτους εμπορικής λειτουργίας της εν λόγω εταιρείας.

    Το επόμενο βήμα της Cyta Ελλάδος είναι, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, να παρέχει τις υπηρεσίες της [σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου] και στην Αττική, με την έναρξη δραστηριότητας και στην πρωτεύουσα πόλη της χώρας μας.

    Δηλώσεις Μιχάλη Αχιλλέως Ειδικότερα, προχωρώντας σε ένα σύντομο απολογισμό για το 2009, ο κ. Αχιλλέως επεσήμανε με έμφαση το ότι «Η χρονιά που διανύουμε θεωρούμε ότι υπήρξε ενδεικτική όσον αφορά στη μελλοντική μας πορεία στην Ελλάδα. Με την ανάληψη του έργου της Κοινωνίας της Πληροφορίας αντιμετωπίσαμε προκλήσεις στις οποίες ανταποκριθήκαμε δυναμικά και με αίσθημα ευθύνης έναντι του πολίτη. Σε αυτόν τον έναν χρόνο εμπορικής λειτουργίας δοκιμαστήκαμε, αντέξαμε, υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας και κυρίως, αποδείξαμε τις δυνάμεις μας. Με τους συνδρομητές μας να υπερβαίνουν σήμερα τους 45.000 και με ρυθμό ανάπτυξης σε νέες συνδέσεις από τους υψηλότερους στην αγορά, μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι η μάρκα μας σημαίνει κάτι για τον καταναλωτή. Πιστεύω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της επένδυσής μας σε ιδιόκτητες υποδομές και ποιοτικές υπηρεσίες, όσο και της τακτικής μας να φροντίζουμε την σχέση μας με τον πελάτη και μετά την πώληση. Την εμπειρία που αποκτήσαμε στην ελληνική αγορά αξιοποιούμε ήδη στη Θεσσαλονίκη, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, όπου επεκτείνουμε το δίκτυό μας. Πιστεύουμε ότι η ειλικρίνειά μας απέναντι στον πελάτη, η σκληρή δουλειά και οι εντατικές προσπάθειες για διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών μας θα πείσουν και το κοινό της Θεσσαλονίκης να μας εμπιστευθεί!».

    Με αφορμή την είσοδο στον νομό Θεσσαλονίκης, τόσο ο πρόεδρος της Cyta, κ. Στάθης Κιττής, όσο και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Φώτιος Σαββίδης, στάθηκαν στην σοβαρότητα της παρουσίας της Cyta στην ελληνική αγορά και στις άριστες προδιαγραφές που διαθέτει για ένα ανεξάρτητο και κερδοφόρο μέλλον στην Ελλάδα.

    Δηλώσεις Στάθη Κιττή Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του ο κ. Κιττής υπογράμμισε το ότι «Οι βάσεις της μητρικής και η απόλυτη στήριξή της, τόσο σε τεχνογνωσία, όσο και σε οικονομικούς πόρους υπήρξαν εφαλτήριο για να κτιστεί αυτό για το οποίο σήμερα -μόλις έναν χρόνο μετά- νιώθουμε όλοι υπερήφανοι. Σε μία αγορά εξαιρετικά ανταγωνιστική, την οποία χαρακτηρίζει η έντονη τάση συγχωνεύσεων και εξαγορών στον χώρο, αποδείξαμε ότι μία εταιρεία μπορεί, όταν γνωρίζει το πως να σταθεί μόνη της δίπλα στους υπόλοιπους παρόχους!».

    Δηλώσεις Φώτιου Σαββίδη Ο κ. Φ. Σαββίδης συμπλήρωσε με την σειρά του λέγοντας το ότι η Cyta Κύπρου έχει παράδοση στην επιτυχία, γεγονός που αποτελεί εγγύηση για την πολύ καλή πορεία της και στην Ελλάδα: «Στην Κύπρο είμαστε ο κορυφαίος πάροχος. Στην Ελλάδα ήδη ξεπεράσαμε τους αρχικούς στρατηγικούς στόχους, γεγονός που μας ενθαρρύνει να διεκδικήσουμε με αξιώσεις μία θέση ανάμεσα στους πρώτους. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά, αν και ώριμη, παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης!».

    Είδηση: 29892

    [05] Βρετανία: Η Σιδηρά Κυρία εγκαινιάζει το πορτρέτο της

    Δευτερα, 23 11 2009 23:32

    Η Μάργκαρετ Θάτσερ επέστρεψε τη Δευτέρα στο 10 της Ντάουνινγκ Στέιτ, όπου κατοικούσε επί ένδεκα χρόνια ως επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, για να εγκαινιάσει το πορτρέτο της. Φορώντας μακρύ μπλε παλτό, η πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών έγινε δεκτή στο κατώφλι της πόρτας από τον Εργατικό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τη σύζυγό του Σάρα. Η Σιδηρά Κυρία παρέστη σε δεξίωση για τα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου της που θα τοποθετηθεί στον πρώτο όροφο της επίσημης κατοικίας του βρετανού πρωθυπουργού. Το πορτρέτο που φιλοτεχνήθηκε από τον Ρίτσαρντ Στόουν χρηματοδοτήθηκε από ανώνυμο δωρητή.

    Ο Γκόρντον Μπράουν είχε προτείνει στην κα. Θάτσερ να τοποθετηθεί το επίσημο πορτραίτο της στην πρωθυπουργική κατοικία, όταν την είχε προσκαλέσει να πιουν μαζί τσάι τον Σεπτέμβριο του 2007, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Φωτογραφίες των προηγούμενων πρωθυπουργών, έως εκείνη του Τόνι Μπλερ, διακοσμούν το χώρο πάνω από την κύρια σκάλα της κατοικίας στο 10 της Ντάουνινγκ Στέιτ.

    Λίγοι όμως πρωθυπουργοί που υπηρέτησαν το αξίωμα αυτό τον 20ο αιώνα, έχουν ζωγραφισμένο πορτρέτο τους αναρτημένο στην κατοικία αυτή: Ο Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, και τώρα η Μάργκαρετ Θάτσερ η μόνη εν ζωή πρωθυπουργός που απολαμβάνει αυτής της τιμής.

    Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός για έντεκα χρόνια από τις 4 Μαΐου του 1979. Δίχασε σε μεγάλο βαθμό τους Βρετανούς για τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις της, πολιτική που τις εξασφάλισε δίκαια το παρατσούκλι "Σιδηρά Κυρία". Η Θάτσερ δεν ομιλεί πλέον δημόσια μετά το 2002, σύμφωνα με τις συμβουλές των γιατρών της, επειδή έχει υποστεί αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια. Εξακολουθεί όμως να συμμετέχει στις επίσημες εκδηλώσεις. Η κόρη της Κάρολ έχει αποκαλύψει σε βιβλίο της το 2008 ότι η μητέρα της πάσχει από γεροντική άνοια εδώ και επτά χρόνια.

    Είδηση: 29894


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 November 2009 - 21:52:05 UTC