Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον απόηχο της αναμέτρησης των δύο
  • [02] Μπαν Κι Μουν: Μονόδρομος μια διεθνής συμφωνία στην Κοπεγχάγη
  • [03] Στον Ευαγγελισμό ο Λεωνίδας Κύρκος
  • [04] Κόκκινη σκόνη κάλυψε το Σίδνεϊ

    [01] Στον απόηχο της αναμέτρησης των δύο

    Τα συν και τα πλην της τηλεοπτικής αναμέτρησης Καραμανλή - Παπανδρέου, αποτιμούν στα επιτελεία των δυο μεγάλων κομμάτων. Για συνέχεια της αοριστολογίας και έωλες υποσχέσεις που οδηγούν σε επικίνδυνες ακροβασίες κατηγόρησε ο Κώστας Καραμανλής τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον ελληνικό λαό να εξέλθει στις 4 Οκτωβρίου από το «τέλμα» στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής.

    Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στη Ρηγίλλης για την εμφάνιση του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως λένε, κατάφερε να αποδομήσει τα επιχειρήματα Παπανδρέου δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να μιλά με ασάφεια και ανευθυνότητα.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή, για μια πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ του υπεύθυνου, δύσκολου δρόμου και του ευχάριστου -γεμάτου υποσχέσεις -δρόμου, που οδηγεί στη διόγκωση των προβλημάτων.

    Ευχαριστημένοι όμως εμφανίζονται και στο ΠΑΣΟΚ για την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου. Κύκλοι της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Κινήματος πραγματοποίησε μια εμφάνιση που «γέννησε και πάλι την ελπίδα» στον πολίτη.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε στους ψηφοφόρους το δίλημμα ανάμεσα στη συνέχιση μίας πολιτικής παρακμής και αδιαφάνειας και μίας νέας κυβέρνησης με βούληση και δύναμη να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές.

    Το απόγευμα, ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη. Ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη όπου θα προεδρεύσει της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και αναμένεται να έχει επαφές με ξένους ηγέτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα επισκέπτεται η Γ.Γ του ΚΚΕ, και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Περιστέρι. Την Τρίτη η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην Κομοτηνή κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην παραγράψουν τις ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων, και τα κατηγόρησε για χειραγώγηση και συνειδητό αποπροσανατολισμό της λαϊκής αγανάκτησης.

    Στη Χαλκίδα μιλά απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Σε επίσκεψή του στον Ευαγγελισμό έκανε λόγο για χρεοκοπία του ΕΣΥ, εξαιτίας των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, στηλίτευσε την απόπειρα απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Την Άρτα επισκέπτεται, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την επίσκεψη του χθες στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, στον Πειραιά, υποστήριξε ότι στους πρώτους μήνες του 2009 υπήρξε αλματώδης αύξηση της ανεργίας, και πρότεινε 5ετή απασχόληση ατόμων που ζουν σε ακριτικές περιοχές, με εξασφάλιση στέγης από την πολιτεία.

    Μέτρα υπέρ φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων μετακίνησης, ζήτησε από τον δήμαρχο Αθηναίων ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.

    Είδηση: 27033

    [02] Μπαν Κι Μουν: Μονόδρομος μια διεθνής συμφωνία στην Κοπεγχάγη

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 23 09 2009 09:57

    Νέα ώθηση στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενόψει και της κρίσιμης συνόδου το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, έδωσε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν. Νωρίτερα, είχε επιστήσει την προσοχή όλων, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως "ο χρόνος είναι ελάχιστος και οι διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα πολύπλοκες". Παράλληλα, συνεδριάζουν και οι επιτροπές διαβουλεύσεων σχετικά με τα ζητήματα του αφοπλισμού και βέβαια της φτώχειας, καθώς πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι -σύμφωνα με τον ΟΗΕ- ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Εξάλλου, αναμένονται και οι κατευθυντήριες γραμμές για όσα θα τεθούν επί τάπητος το Σαββατοκύριακο και στη Σύνοδο Κορυφής της G20. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί και ειδική συνάντηση των ΥΠΕΞ όλων των χωρών-μελών του ΟΗΕ, με βασικό στόχο τη διαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών.

    Στο επίκεντρο το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

    Ως "ηθικά ασυγχώρητη" χαρακτήρισε μία ενδεχόμενη αποτυχία της συνόδου για το κλίμα στην Κοπενχάγη ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνάντησης Κορυφής για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμμετέχουν περίπου 100 αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι και ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ.

    "Η αδυναμία να καταλήξουμε σε μία διεθνή συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα είναι ηθικά ασυγχώρητη, κοντόφθαλμη οικονομικά και απερίσκεπτη πολιτικά" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Κύριο ζήτημα της Συνέλευσης είναι το επίμαχο κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ποιοι θα το αναλάβουν. Εάν έλθουν σε συμφωνία, τότε υπάρχει ελπίδα κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

    Οι εκτιμήσεις αναφορικά με το κόστος της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της προετοιμασίας για περισσότερες πλημμύρες και ξηρασίες (δηλαδή της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή) διαφοροποιούνται. Σε σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζεται ότι "το εκτιμώμενο ποσό των 75 δισ. δολαρίων ετησίως απέχει παρασάγγας από τα σημερινά διαθέσιμα: ούτε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    Σύμφωνα με έκθεση που παρέδωσαν στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τόνι Μπλερ και η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Climate Group, μια κλιματική συμφωνία που θα θέτει "φιλόδοξους" στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία έως και 10 εκατομμύρια νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι πρέπει να κατανοήσουν ιθύνοντες και κοινό πως οι επενδύσεις για μείωση των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Εξάλλου, "το κόστος της ανάληψης δράσης πέφτει δραματικά όσο πιο ευρείς είναι οι τομείς συνεργασίας".

    Σύμφωνα με την έκθεση, βασισμένη σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αν συμμετάσχουν όλες οι χώρες σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8% περισσότερο.

    Η συγκεκριμένη έκθεση εκτιμά ότι χρειάζεται ετησίως το 1,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ (ένα τρισ. δολάρια) μέχρι το 2050 για να καταστεί διαθέσιμη η τεχνολογία που απαιτεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Ύφεση και κλιματική αλλαγή

    Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη για τον αντίκτυπο της ύφεσης στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώθηκαν σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης - κι αυτό δίνει στο κόσμο μια μοναδική ευκαιρία να απομακρυνθεί από μια "ανάπτυξη υψηλού ίχνους άνθρακα", όπως αποκαλείται.

    Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που καταγράφηκε το 2008, είναι η σημαντικότερη εδώ και 40 χρόνια. Ως κύριες αιτίες αναφέρονται μεταβολές στην ενεργειακή ζήτηση και αναβολή πολλών ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα βασίζονταν στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας.

    Όμως, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι κυβερνητικές ρυθμίσεις: ο στόχος της Ευρώπης να μειώσει κατά 20% τις εκπομπές ως το 2020, τα πρότυπα εκπομπών για τα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και οι πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας στην Κίνα.

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, υποσχέθηκε να μειώσει "σημαντικά" τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα που παράγει η αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας του, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Πεκίνου να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

    Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιουκίο Χατογιάμα υποσχέθηκε πως η χώρα του θα χορηγήσει μεγαλύτερη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές.

    Το κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα του Χατογιάμα έχει υιοθετήσει μία πιο θετική στάση στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος από τον προκάτοχό του στην εξουσία, προκαλώντας αντιδράσεις από το παντοδύναμο λόμπι των βιομηχάνων, που υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να πληγεί ο κλάδος.

    Επιπλέον, επανέλαβε την υπόσχεση της Ιαπωνίας να μειώσει κατά 25% τα επίπεδα εκπομπών του 1990 έως το 2020, εν σχέσει προς το 8% του στόχου της προηγούμενης κυβέρνησης, κερδίζοντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 27031

    [03] Στον Ευαγγελισμό ο Λεωνίδας Κύρκος

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 23 09 2009 11:26

    Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" εισήχθη ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος, μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη τη Δευτέρα. Ο κ. Κύρκος, ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση, αναμένεται αύριο να υποβληθεί σε επέμβαση τοποθέτησης βηματοδότη.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27034

    [04] Κόκκινη σκόνη κάλυψε το Σίδνεϊ

    Ειδήσεις

    Πόλη σε κόκκινο πλανήτη θυμίζει από το πρωί της Τετάρτης το Σίδνεϊ. Οι κάτοικοι ξύπνησαν βλέποντας σκεπασμένα τα παράθυρα σπιτιών και αυτοκινήτων από τη σκόνη ενώ οι οδηγοί δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν τα αυτοκίνητά τους. Λόγω της πολύ περιορισμένης ορατότητας, προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κίνηση, ειδικά στις λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας. Επίσης ακυρώθηκαν σχεδόν όλες οι πρωϊνές πτήσεις.

    Στα σχολεία, η πρωινή συγκέντρωση των μαθητών έγινε σε εσωτερικούς χώρους, αφού η ατμόσφαιρα έξω είναι αποπνικτική. Οι περισσότεροι πολίτες που τολμούν να περπατήσουν, φορούν μάσκες.

    Η θύελλα σκόνης, συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους 100 χιλιομέτρων την ώρα, που κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση. Έχουν αναφερθεί ζημιές σε στέγες και έπεσαν ή ξεριζώθηκαν δέντρα. Η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών έχει δεχθεί πολλές κλήσεις για βοήθεια.

    Το ακραίο καιρικό φαινόμενο, που επικρατεί στο σύνολο σχεδόν της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναμένεται να κρατήσει έως τις απογευματινές ώρες σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Οι αρχές προειδοποιούν τα άτομα με προβλήματα υγείας ειδικά όσους υποφέρουν από άσθμα και καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς χώρους.

    Πολλοί κάτοικοι τηλεφώνησαν στις πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές για να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, κυρίως αναπνευστικά. Ορισμένοι ανέφεραν πως είδαν πεθαμένα πουλιά στις αυλές τους και τα κατοικίδια ζώα τους να έχουν εξαφανιστεί.

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27032


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 September 2009 - 8:52:15 UTC