Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οφείλω την αλήθεια στους πολίτες
  • [02] Κ. Καραμανλής: Όχι σε ευχάριστες συνταγές

    [01] Οφείλω την αλήθεια στους πολίτες

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 20 09 2009 23:13

    Τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα νικήσει στις εκλογές του Οκτωβρίου, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΝΕΤ και τον Γιώργο Κουβαρά. Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης και τόνισε ότι οφείλει να λέει στους πολίτες την αλήθεια για την οικονομία. Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου για τα όσα είπε για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για λάθη και παραλείψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, και απέκλεισε και πάλι την πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, κάνοντας λόγο για κόμμα ακραίας έκφρασης διαμαρτυρίας.

    "Μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης το Επικρατείας"

    Στα πρόσωπα που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας- το οποίο χαρακτήρισε ως μείγμα, εμπειρίας, ικανότητας και ανανέωσης- αλλά και στην απόφαση του Μιλτιάδη Έβερτ να αποχωρήσει από την πρώτη θέση, αναφέρθηκε ο Κώστας Καραμανλής.

    Όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει πάρει και παίρνει πολύ δύσκολες αποφάσεις, "όμως υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που είναι πάνω από σφυγμομετρήσεις ή δημοσκοπήσεις: είναι ο σεβασμός στην ιστορία, στην πορεία ενός κόμματος, ο σεβασμός στην παράταξη γενικότερα".

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Εβερτ είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά και στην παράταξη και στον τόπο, η απόφαση που πήρε τον τιμά, γιατί βοηθάει και ανοίγει το δρόμο στην ανανέωση αλλά είναι μια απόφαση που έπρεπε να είναι δική του, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    "Οφείλω την αλήθεια στους πολίτες"

    Ο Πρωθυπουργός μίλησε για το κρίσιμο ζήτημα της Οικονομίας και τη στάση του απέναντι στους πολίτες.

    "Όμως κανείς πρέπει να είναι και αυτό είναι χρέος εμού, με έχουν τιμήσει οι πολίτες δυο φορές με την εμπιστοσύνη τους, το πρώτο χρέος, λοιπόν είναι να τους πω την αλήθεια: ότι έχουμε ακόμα ανηφόρα μπροστά μας". Κ. Καραμανλής

    "Κάναμε πολλά. Γι΄αυτό και την κρίση στην πραγματική οικονομία την αντιμετωπίζουμε, λιγότερο βαριά από ότι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες" είπε, τονίζοντας ότι στη δική μας περίπτωση, εμείς έχουμε μια πάγια διαρθρωτική ανισορροπία, το τεράστιο χρέος, και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα.

    Όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά, σημείωσε ότι σε έκτακτες συνθήκες, παίρνεις έκτακτα μέτρα και πως οι πλέον εισοδηματικά εύποροι, θα επιμεριστούν μεγαλύτερο βάρος, σημειώνοντας ότι αυτό δεν απαλλάσσει την πολιτεία, από το μεγάλο θέμα που έχει, επιτέλους να πολεμήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη φοροδιαφυγή.

    Απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι αυτοί έχουν δύο επιλογές: "Ο ένας του λέει την αλήθεια προεκλογικά και το τι πρέπει να γίνει, με δύσκολα μέτρα αλλά επιτρέψτε μου να πω όχι ακραία, η άλλη πλευρά τους λέει, δεν χρειάζεται να πάρουμε ούτε δύσκολε αποφάσεις, υπάρχουν εύκολοι τρόποι να αντιμετωπιστούν αυτά. Και θα οδηγήσει αυτό σε ακόμα πιο δυσβάσταχτες πολιτικές, στο όχι μακρινό μέλλον".

    "Που επενδύει ο κ. Παπανδρέου;"

    Ως έσχατη μικροπολιτική κίνηση, η οποία πρέπει να διορθωθεί πάραυτα χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την στάση του ΠΑΣΟΚ για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας πως τέτοιας μεγάλης εθνικής σημασίας θέματα δεν μπαίνουν σε μικροπολιτική.

    "Πού επενδύει πολιτικά; Τι είδους επένδυση είναι αυτή; Τι είδους πολιτική επένδυση είναι αυτή; Να λες ότι μία μεγάλη διακρατική συμφωνία, που την έχει υπογράψει η χώρα, που είναι επωφελής για τη χώρα, εθνικά, πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά, να την αμφισβητείς, το θεωρώ αυτό έσχατη μικροπολιτική κίνηση. Γιατί θέλω να πω ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί πάρα αυτά"

    Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, επί 15 χρόνια γινόταν η συζήτηση για το Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και δεν προχώραγε: "Και εμείς το προχωρήσαμε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και πετύχαμε μία πολύ επωφελής συμφωνία. Λοιπόν, η χώρα έχει υπογράψει. Πρέπει όλοι να σεβόμαστε την υπογραφή της χώρας. Στο κάτω- κάτω υπάρχει συνέχεια- πριν από μένα το χειρίστηκε ο κ. Σημίτης. Πριν από τον κ. Σημίτη το χειρίστηκε ο κ. Αν. Παπανδρέου, πριν από τον κ. Αν. Παπανδρέου το είχε χειριστεί ο κ. Μητσοτάκης. Τι θα κάνουμε, λοιπόν; Θα έρχεται ο ένας να αναιρεί διεθνώς την υπογραφή του άλλου, ειδικά όταν είναι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα".

    "Κάνω την αυτοκριτική μου"

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν κάνει αυτοκριτική αναφορικά με επιλογές προσώπων, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν είναι αλάνθαστος και πως βεβαίως έχουν γίνει λάθη, "αλλά αυτά δεν πρόκειται ποτέ να τα πω δημόσια, διότι μπορεί να θίξουν πρόσωπα", συμπληρώνοντας ότι έχει πει αρκετές φορές "ότι έπρεπε να πάμε πιο τολμηρά, πιο γρήγορα, πίστευα- και εκεί διαψεύστηκα- ότι μπορούμε να περάσουμε σε μια διαφορετική- καλύτερη εννοώ πολιτική κουλούρα και συνεννόηση".

    "Δική μου η απόφαση για τον Σ.Τσιτουρίδη"

    Ερωτώμενος ποια συμπεριφορά στην περίπτωση του κ. Τσιτουρίδη, τον οδήγησε εκτός ψηφοδελτίων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για δική του απόφαση, σημειώνοντας ότι "για κάθε άνθρωπο αξιολογείς, μια συνολική διαδρομή, μια συνολική συμπεριφορά", εκτιμώντας εάν αυτή βοηθά το κόμμα ή όχι.

    "Η ΝΔ θα νικήσει και πάλι"

    Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα οτι η Νεα Δημοκρατία θα νικήσει στις εκλογές του Οκτωβρίου.

    "Θα τις πάρουμε τις εκλογές. Βεβαίως, υπάρχουν στεναχώριες, υπάρχουν πικρίες. Αυτά πάντα υπάρχουν. Δεν υπάρχει άνω τελεία. Ούτε λέει κανείς ότι είμαστε αλάνθαστοι. Όμως, έρχεται μια ώρα, που κανείς πρέπει να ιεραρχήσει τα πιο σημαντικά από τα λιγότερο. Και τα πιο σημαντικά αυτή την ώρα είναι πώς θα πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια".

    "Βεβαίως έχουμε οικονομικές αποφάσεις δύσκολες μπροστά μας, αλλά αυτές είμαι αποφασισμένος να τις εφαρμόσω έτσι κι αλλιώς. Κάποιες εξ αυτών είναι ήδη σε εφαρμογή εδώ και μήνες. Απλώς αυτό ήταν σε συνδυασμό με το γεγονός του εκβιασμού από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκλογών για το μέγα ζήτημα, το σοβαρό θεσμικό ζήτημα, της Προεδρίας της Δημοκρατίας" σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    "Εγώ τη λέω καθαρά την πολιτική μου. Θα είναι μια δύσκολη πολιτική αλλά θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, θα τη βγάλει αλώβητη και θα της επιτρέψει να τρέξει στο δρόμο της ανάπτυξης", είπε ο κ. Καραμανλής, για να προσθέσει ότι "από την άλλη ακούμε νεφελώδεις περιγραφές, συνταγές εύκολες, μοιρασιές και υποσχέσεις. Πώς θα συγκεραστούν αυτά τα δύο;"

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδοχή του στη ΝΔ, τόνισε πως τιμά όλους τους συνεργάτες του, ο ίδιος και η παράταξη πηγαίνει στη μάχη για να κερδίσει, ενώ για πρώτη φορά απαντώντας στο τι θα κάνει σε περίπτωση ήττας της ΝΔ, τόνισε δεν θα πάψει να αγωνίζεται στο μέλλον για τις απόψεις και τις θέσεις του, χαρακτηρίζοντας όλα τα υπόλοιπα θεωρίες για το μέλλον.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα : Κ. Καραμανλής: "Όχι" σε ευχάριστες συνταγέςΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26972

    [02] Κ. Καραμανλής: Όχι σε ευχάριστες συνταγές

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 20 09 2009 23:04

    Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι, τόνισε από τη Λάρισα ο Κώστας Καραμανλής, όπου πραγματοποίησε ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση το βράδυ της Κυριακής, συνεχίζοντας την προεκλογική δραστηριότητά του. "Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να μην αφήσουμε την Οικονομία στο έλεος περιπετειών και αδιεξόδων, που οδηγούν οι ανεύθυνες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ" σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι "αν αφεθούμε να πιστέψουμε σε ευχάριστες συνταγές, απέναντι σε τόσο δύσκολες καταστάσεις, η πλάνη θα είναι οδυνηρή". Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής έκανε έκκληση σε όσους δεν αποφάσισαν ακόμα και σε όσους πίκρανε η παράταξη, να γυρίσουν σε αυτή.

    "Παλεύουμε για την Ελλάδα που αισιοδοξεί"

    "Επέλεξα το ψηφοδέλτιο της Λάρισας για να σηματοδοτήσω μια βασική προτεραιότητα της επόμενης περιόδου: Ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη. Ακόμη εντονότερη δράση για την αναγέννηση της υπαίθρου. Ακόμη περισσότερη αφοσίωση στην ανάπτυξη της Περιφέρειας" είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

    "Ο δρόμος που ανοίξαμε, τα τελευταία χρόνια, δεν ανακόπτεται. Δεν σταματά. Δεν μπορεί να σταματήσει! Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα. Παλεύουμε για την Ελλάδα που αισιοδοξεί. Την Ελλάδα που θέλει και μπορεί. Την Ελλάδα του μέλλοντος." Κ. Καραμανλής

    Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής, ανέπτυξε με σαφήνεια όλα τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται, γιατί θέλει να ξέρουν οι πολίτες όλη την αλήθεια, να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν: "Μέτρα που υπηρετούν ένα στόχο: Να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση. Κατέθεσα, ταυτόχρονα, το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών, που χρειάζονται για την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης".

    " Αν αφεθούμε να πιστέψουμε σε ευχάριστες συνταγές, απέναντι σε τόσο δύσκολες καταστάσεις, η πλάνη θα είναι οδυνηρή. Το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο, τόσο για τους οικονομικά ασθενέστερους, όσο και για τα μεσαία εισοδήματα. (β¦) Με συνταγές ΠΑΣΟΚ, η Οικονομία μας θα μπει σε επικίνδυνες περιπέτειες. Το χρέος όλων είναι σαφές: Να μην αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο" τόνισε ο ίδιος.

    "Έχουμε εθνική υποχρέωση να τολμήσουμε σήμερα - όχι αύριο - σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, για να δημιουργήσουμε νέες δομές. Να μην αφήσουμε τον καιρό να χάνεται. Να μη χάσουμε, αύριο, το τρένο της ανάπτυξης. Με δύσκολες αποφάσεις, σήμερα, θα είμαστε στους νικητές την επομένη της κρίσης." Κ. Καραμανλής

    Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, επέλεξε το δύσκολο, αλλά "σίγουρο δρόμο για το κοινό μας μέλλον. Επέλεξα να υπηρετήσω -με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος- το κοινό καλό. Δεν επιδιώκω πρόσκαιρες εντυπώσεις, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπόσχομαι μαγικές συνταγές, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπόσχομαι φαινομενικά ευχάριστα πακέτα, που κρύβουν κινδύνους. Σκέφτομαι, μεριμνώ, έχω ως κύριο μέλημά μου το αύριο των παιδιών μας, με στέρεες λύσεις και σίγουρα οφέλη για όλους. Αυτός είναι ο γνώμονάς μου: Το μέλλον της Κοινωνίας μας. Το μέλλον της Πατρίδας μας. Πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον!"

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση και έβαλαν όπως είπε τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, και ειδικότερα αναφέρθηκε στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τον οποίο χαρακτήρισε συμφωνία εθνικής σημασίας που το αντιλαμβάνονται όλοι "εκτός από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είναι ακατανόητο" όπως είπε, τονίζοντας ότι με το να βάζουν εμπόδια στην συμφωνία δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα.

    Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα έργα της κυβέρνησης στην Θεσσαλία, καθώς και στο έργο που θα προωθήσει ως Πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα των εκλογών.

    Έκανε λόγο για θέσπιση ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, για νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του δημοσίου για δημιουργία υπουργείου δημόσιας διοίκησης και υπουργείου Υποδομών , για δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, για επανένταξη κοινωνικής ασφάλισης στο υπουργείου Υγείας, για ριζική αναμόρφωση της διοικητικής δομής της χώρας, για περιορισμό του αριθμού των δήμων στους 250 κ.α.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα ύψους 2,5 δις ευρώ που γίνονται στη Λάρισα, τα οποία, όπως είπε, είναι έργα που αρνήθηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τόνισε ότι η ΝΔ δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της περιφέρειας και απόδειξη τούτου είναι όπως είπε το ότι το 80% του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί εκτός Αττικής.

    Οι αγρότες είπε ότι έχουν λάβει έως τώρα ενισχύσεις πάνω από 18 δις ευρώ ενώ στην περιοχή έχουν γίνει οι αναγκαίες υποδομές για την αντιμετώπιση του κινδύνου της λειψυδρίας,.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε και στηρίζει την εκτροπή του Αχελώου, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ακόμη, είπε ο κ.Καραμανλής και έκανε λόγο για έργα 500 εκ. ευρώ που κατασκευάζονται στη Θεσσαλία.

    Αναφέρθηκε στην επανασύσταση της λίμνης Κάρλας και τα φράγματα του Σμοκόβου και της Γυρτώνης.

    Μόνο στους αγρότες της Θεσσαλίας δόθηκαν 1,5 δις. ευρώ συνολικές ενισχύσεις, είπε ο κ. Καραμανλής, και πως για το 2010 εξασφαλίστηκε ο διπλασιασμός ενίσχυσης στα προϊόντα κτηνοτροφίας από το 20 στα 40 εκ. τονίζοντας ότι "είμαστε στο πλευρό τους των κτηνοτρόφων για να κρατήσουν ζωντανό τον κλάδο τους". Τόνισε ακόμη πως "όταν το ΠΑΣΟΚ μιλά για ενδυνάμωση συνεταιρισμών παραβιάζει ανοιχτές πόρτες" και το κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την χρεοκοπία των συνεταιρισμών.

    "Η ψήφος σας είναι απόφαση ευθύνης"

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για φτηνή απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών, μοιράζοντας εξωπραγματικές υποσχέσεις και βάζοντας στη θέση της πολιτικής τον πιο ανεύθυνο λαϊκισμό.

    Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς της σε εθνικά ζητήματα: " Σκεφτείτε τα εθνικά μας ζητήματα: Θυμηθείτε τις εμπειρίες σας από το πρόσφατο παρελθόν:

    - Τις πιέσεις από τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στους Ελληνοκύπριους για το Σχέδιο Ανάν. - Τις περίεργες, πρόσφατες, τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα Σκόπια. - Τη δική μας αποφασιστική στάση στο Βουκουρέστι. Στάση εθνικής ευθύνης και περηφάνιας".

    Είδηση: 26970


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 September 2009 - 20:51:24 UTC