Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πύρινη κόλαση» κατακαίει στον Γραμματικό
  • [02] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [03] Πύρινη μανία και στην Πορτογαλία

    [01] «Πύρινη κόλαση» κατακαίει στον Γραμματικό

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 22 08 2009 11:39

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το βράδυ στην περιοχή Σέσι, στο Γραμματικό. Το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν νωρίτερα το πρωί προς τον Βαρνάβα αλλά ο άνεμος γύρισε προς το Γραμματικό, και πλέον οι φλόγες απειλούν σπίτια της κατοικημένης περιοχής του Γραμματικού.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Λούτσας. Έκαψε ξερά χόρτα και περιορισμένης έκτασης δασική περιοχή, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στην Μαγούλα.

    Σε εξέλιξη είναι και η τριμέτωπη πυρκαγιά στην Ζάκυνθο.

    Πυκνά σύννεφα καπνού και στάχτης έχουν καλύψει την Αθήνα από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Σέσσι Γραμματικού και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Το πρωί προστέθηκε νέο μέτωπο φωτιάς, μέσα στο ρέμα που χωρίζει το Βαρνάβα από το Γραμματικό. Αυτή την ώρα, η φωτιά περνάει από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και κατευθύνεται προς τη λίμνη Μαραθώνα.

    Ο δρόμος από Γραμματικό προς Βαρνάβα, καθώς και ο δρόμος από Βαρνάβα προς παραλία Βαρνάβα έχουν κλείσει.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 10χλμ. και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.

    Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με 35 οχήματα, 100 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων, 8 αεροσκάφη τύπου καναντέρ και 5 ελικόπτερα και που αυξάνονται συνεχώς. Τα αεροσκάφη εντάχθηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας.

    Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη λόγω των ισχυρών κι ευμετάβλητων ανέμων έντασης 5 μποφόρ, με κατεύθυνση ανατολικά και βόρειοανατολικά προς Μαραθώνα, που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν τις επόμενες ώρες.

    Την ίδια, ώρα, σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές σε τρεις περιοχές της Ζακύνθου, στα Στόμια, το Στρογγυλό και τις Μαριές.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ-105,8 ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Νίκος Βούλγαρης, σημείωσε ότι απειλούνται σπίτια στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την κοινότητα.

    Ως «κόλαση» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί ο πρόεδρος της Κοινότητας του Γραμματικού Νίκος Κούκης, εκφράζοντας φόβους για απώλεια ανθρωπίνων ζωών και εκτιμώντας ότι έχουν καεί πάνω από 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

    Ακόμα, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής και υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Λούτσας, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στη Μαγούλα.

    Τρίτη ημέρα πυρκαγιών στην Ζάκυνθο

    Την ίδια, ώρα, σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές σε τρεις περιοχές της Ζακύνθου, στα Στόμια, το Στρογγυλό και τις Μαριές.

    Από νωρίς σήμερα το πρωί συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των τριών πυρκαγιών που εδώ και τρεις ημέρες κατακαίουν τα βουνά της Ζακύνθου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περίπου 3.000 στρέμματα δάσους.

    Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε τρία μέτωπα. Η πρώτη και αρχική στο δημοτικό διαμέρισμα Βολιμών, η δεύτερη στο δημοτικό διαμέρισμα Αναφωνήτριας και η τρίτη στο δημοτικό διαμέρισμα Μαριών του δήμου Ελατιών, βορειοδυτικά της Ζακύνθου.

    Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ήδη δύο ελικόπτερα και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου, με τουλάχιστον 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.

    Προς το παρόν έχει αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστροφή σε σπίτια και αγροικίες και το μέτωπο της φωτιάς κινείται κυρίως στις δασικές περιοχές.

    Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο δήμαρχος Ελατίων Νίκος Θεοδόσης, που έχει κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, καθώς καίγονται δύσβατες περιοχές. Όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πτώση των ανέμων που παρατηρείται σήμερα, θα βοηθήσει την κατάσταση.

    Κλειστά τα δάση του νομού Αρκαδίας

    Εν τω μεταξύ, προκειμένου να προστατευθούν τα δασικά συμπλέγματα του νομού Αρκαδίας και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιάς, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας απαγορεύτηκε όλο το 24ωρο η κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στο Μαίναλο και σε όλα τα δάση του νομού.

    Επίσης, εντάθηκαν οι περιπολίες εθελοντικών οργανώσεων και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα δάση και το μέτρο αυτό θα ισχύσει ως και τις 24 Αυγούστου λόγω των καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την περιοχή.

    Προειδοποίηση της ΓΓΠΠ

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [Γ.Γ.Π.Π.] πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια, Ανατολική και Δυτική Αττική, Αθήνα και Πειραιά.

    Είδηση: 26034

    [02] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Κοινωνία

    Μετ' εμποδίων διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, 22 και 23 του μηνός, τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, εξ αιτίας των έργων ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής, που εκτελούνται εδώ και αρκετούς μήνες.

    Συγκεκριμένα, οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα κινούνται από τον Πειραιά ως την Καλλιθέα, από την Ομόνοια ως την Ν. Ιωνία και από την Ειρήνη ως την Κηφισιά.

    Οι επιβάτες για την μετακίνησή τους στα τμήματα από την Καλλιθέα ως την Ομόνοια & από την Ν. Ιωνία ως την Ειρήνη, θα εξυπηρετούνται με τις λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ Χ-7 & Χ-9, αντιστοίχως.

    Επίσης, από τον ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε το ότι η διακοπή της συγκοινωνίας από την Ν. Ιωνία ως και την Ειρήνη θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Αυγούστου.

    Είδηση: 26036

    [03] Πύρινη μανία και στην Πορτογαλία

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Τεράστια πυρκαγιά μαίνεται από εχθές το απόγευμα στην Πορτογαλία.

    Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

    Στην μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, βρίσκονται περισσότεροι από 246 πυροσβέστες.

    Πυκνοί καπνοί και φλόγες σχηματίζονται στον ουρανό της Πορτογαλίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας.

    Τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στη περιοχή Μπέλας κοντά στη Λισσαβόνα καίγοντας δέντρα και θάμνους.

    Οχήματα της πυροσβεστικής σπεύδουν στην περιοχή, όπου ήδη περισσότεροι από 246 πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση των πύρινων εστιών, με τα ελικόπτερα και τα καναντέρ να αξιοποιούν την οποιαδήποτε πηγή νερού.

    Το έργο της πυροσβεστικής βοηθούν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και η δασική υπηρεσία που βρίσκεται στη περιοχή.

    Οι φλόγες απείλησαν πολλά σπίτια, αναγκάζοντας εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Βεβαίως, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

    Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 240.000 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη στην Πορτογαλία.

    Είδηση: 26037


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 August 2009 - 8:56:03 UTC