Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Καραμανλή στο ΙΚΑ Περιστερίου
  • [02] Νέα αντιπαράθεση για Πρόεδρο και πρόωρες εκλογές
  • [03] Πρώτο κρούσμα με σοβαρές επιπλοκές
  • [04] Τομή στις συναλλαγές
  • [05] Αποφασίζουν για τα μπλόκα
  • [06] Ασία: Αύριο η μεγαλύτερη έκλειψη ηλίου του αιώνα
  • [07] Βουλή: Φορολογικό Νομοσχέδιο και αντιδράσεις
  • [08] Η Προκολομβιανή Τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη
  • [09] Αναπρογραμματισμένα κύτταρα επιδιορθώνουν βλάβες στην καρδιά
  • [10] Έγκαιρος o εντοπισμός των τσουνάμι μέσω ραντάρ δορυφόρων
  • [11] Μαχαίρωσαν τον διευθυντή του τμήματος αλλοδαπών στην Πάτρα
  • [12] Εκκενώθηκε από τους μετανάστες το κτίριο του παλαιού Εφετείου
  • [13] Μειώνεται η δημοτικότητα του Μπερλουσκόνι
  • [14] Η μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του κόσμου από την Barnes & Noble
  • [15] Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για Κυπριακό
  • [16] Ερευνούν συμμετοχή δικαστικού στο κύκλωμα
  • [17] Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη
  • [18] Αφγανιστάν: Πολύνεκρες επιθέσεις Ταλιμπάν

    [01] Επίσκεψη Καραμανλή στο ΙΚΑ Περιστερίου

    Το ΙΚΑ Περιστερίου επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός . Ο Κώστας Καραμανλής εξήγγειλε από την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη προγράμματος προληπτικής ιατρικής ενηλίκων σε οκτώ υποκαταστήματα του ιδρύματος. Επισήμανε ακόμα, ότι γίνονται σημαντικά βήματα στον τομέα της περίθαλψης και αναφέρθηκε στον διαχωρισμό των κλάδων υγείας και ασφάλισης του ΙΚΑ.

    Διαχωρίζονται οι κλάδοι υγείας - ασφάλισης

    Σε δηλώσεις που έκανε από το ΙΚΑ Περιστερίου, ένα από τα μεγαλύτερα υποκαταστήματα του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, όπως η αναμονή για ραντεβού ορισμένων ειδικοτήτων, τα κενά σε στελέχωση προσωπικού και εξοπλισμό, η ανάγκη βελτίωσης του λογισμικού 184 για τα τηλεφωνικά ραντεβού.

    "Με σχέδιο νόμου, κάνουμε μια μεγάλη τομή: Διαχωρίζουμε τον τομέα των υπηρεσιών υγείας, από τον τομέα της ασφάλισης. Διασφαλίζεται έτσι και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών" Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής

    Στόχος, όπως ανέφερε είναι ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ και στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε η κυβέρνηση προχωρά σε μία μεγάλη τομή, το διαχωρισμό των υπηρεσιών υγείας από τον τομέα της ασφάλισης.

    "Διασφαλίζεται έτσι και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών" είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ακόμα μία εντελώς νέα παροχή η οποία ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου και θα λειτουργήσει πιλοτικά σε οκτώ μονάδες του ΙΚΑ

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, ένα πλήρες ετήσιο τσεκ απ για τους ασφαλισμένους του.

    Αντιδράσεις

    "Ο πρωθυπουργός, που αύξησε τα όρια ηλικίας και μείωσε τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός που παρέλαβε το ΙΚΑ πλεονασματικό κατά 1,3 δις ευρώ και σήμερα βρίσκεται ελλειμματικό κατά 1,7 δις ευρώ, βρίσκεται και πάλι σήμερα σε πλήρη προεκλογική δραστηριότητα, επισκεπτόμενος το ΙΚΑ Περιστερίου, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους ότι η καθημερινότητά τους θα βελτιωθεί", σχολίασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    "To σχέδιο νόμου για το διαχωρισμό του τομέα των υπηρεσιών Υγείας από τον τομέα της σύνταξης για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ, που ανέφερε ο πρωθυπουργός και προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο για το χτύπημα των λαϊκών αναγκών.Η νέα ρύθμιση προωθείται ενώ τόσο οι παροχές Υγείας όσο και οι παροχές σύνταξης, όχι μόνο των ασφαλισμένων του ΙΚΑ αλλά και των υπόλοιπων Ταμείων, μειώνονται εδώ και χρόνια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και στον χώρο της Υγείας", τόνισε το ΚΚΕ.

    Επίσκεψη αβροφροσύνης, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΙΚΑ Περιστερίου, επισημαίνοντας πως ο κόσμος περιμένει από τον πρωθυπουργό απαντήσεις, πάνω σε καίρια ζητήματα όπως τι θα γίνει με την εισφοροδιαφυγή που φτάνει τα 6 έως 7 δισ ευρώ το χρόνο, τι θα γίνει με την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και στο ΙΚΑ τι θα γίνει με την καταλήστευση πόρων του ΙΚΑ και από φαρμακευτικές εταιρίες και τι θα γίνει με την αύξηση των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τόσων ασφαλισμένων που σήμερα συμπιέζονται με το χειρότερο τρόπο.

    Είδηση: 25030

    [02] Νέα αντιπαράθεση για Πρόεδρο και πρόωρες εκλογές

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών εξαιτίας της. Η κυβέρνηση κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ακατάσχετη εκλογολαγνεία και μικροκομματικό συμφέρον. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτή είναι που καταπατά τους θεσμούς. Αντίθετος στην πολιτική τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και της κυβέρνησης, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας μετά και τις σχετικές δηλώσεις συνταγματολόγων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του, πως διακατέχεται από άκρατη εκλογολογία, ότι φάσκει και αντιφάσκει για το συγκεκριμένο θέμα και πρόσθεσε πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αλλά και η ηγετική ομάδα του προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως το μόνο θέμα είναι η προσφυγή στις κάλπες μονό και μόνο για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους μικροκομματικούς στόχους και τη δίψα τους για την εξουσία.

    "Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να καταδείξει ότι δεν διακατέχεται περισσότερο από εξουσιολαγνεία από ότι σεβασμό προς τους θεσμούς", τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, επιμένει ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι συνταγματικό και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι αυτή που καταπατά τους θεσμούς.

    "Τα πράγματα είναι καθαρά και μάταια επιχειρούν κάποιοι να τα θολώσουν. Έχουμε μια Κυβέρνηση μειοψηφίας που ασκεί καταστροφική πολιτική, που υποκρίνεται πως σέβεται τους θεσμούς, στην ουσία όμως δε διστάζει να τους εξευτελίζει, όπως τη δικαιοσύνη, για χάρη του κομματικού της συμφέροντος. Αν δεν είχαμε αυτή τη θέση ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό θα ήταν σαν να κλείναμε τα μάτια μας μπροστά στην πραγματικότητα και μπροστά στην καταστροφή. Εμείς δεν το κάνουμε. Όσοι επιχειρούν να θολώσουν τα νερά προφανώς και το κάνουν", τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    " Η συζήτηση γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μάλλον αποτελεί άλλοθι από την κυβέρνηση, άλλοθι και οδό διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις", τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη.

    Αντίθετος στην πολιτική τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και της κυβέρνησης, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος έκανε λόγο για κόλπα, παιχνίδια, προσχήματα και υποκρισία, τόσο στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων όσο και εσωκομματικά.

    Είδηση: 25036

    [03] Πρώτο κρούσμα με σοβαρές επιπλοκές

    Ποικίλα και ίσως ακραία σενάρια σχετικά με την εξάπλωση της νέας γρίπης βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ η συμπτωματολογία στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι ήπια και η αποθεραπεία έχει φτάσει στο 95% κρουσμάτων. 32χρονος Έλληνας που ζει και εργάζεται στη χώρα μας εισήχθη στις 19 Ιουλίου με πνευμονία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σε σοβαρή κατάσταση. Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της νέας πρακτικής που εφαρμόζει, να δίνει στη δημοσιότητα μόνο τα σοβαρά περιστατικά της νόσου και όχι το σύνολο των κρουσμάτων. "Σχεδιάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να χρειαστούν, για να είμαστε έτοιμοι", απαντά ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος στην επιστολή των 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν ενημέρωση για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της γρίπης, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Φυλλάδια για την ενημέρωση των πιστών θα διανεμηθούν σε όλους τους ναούς της χώρας για το θέμα του ιού της νέας γρίπης, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας και του Αρχιεπισκόπου.

    Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο

    Φυλλάδια για την ενημέρωση των πιστών θα διανεμηθούν σε όλους τους ναούς της χώρας για το θέμα του ιού της νέας γρίπης, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

    Σε δηλώσεις τους Υπουργός και Αρχιεπίσκοπος εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για την ενημέρωση του κοινού.

    Ο κ Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα μέτρα που ελήφθησαν θα φέρουν θετικά αποτελέσματα.

    Από την πλευρά του ο κ Ιερώνυμος ανέφερε πως η Εκκλησία θα θέσει τις υποδομές της στη διάθεση της Πολιτείας για την ενημέρωση των πιστών και του κοινού.

    Σε ερώτηση αν θα προτείνει η Εκκλησία σε όσους έχουν συμπτώματα να μην εκκλησιάζονται, είπε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ για το θέμα της Θειας Κοινωνίας, είπε ότι δεν είναι στιγμή να συζητήσουμε για ιερά θέματα.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου Αρχιμανδρίτης, κ Άνθης είπε να μην μπαίνουμε σε πειρασμούς γιατί καθημερινά και κάθε Κυριακή χιλιάδες άρρωστοι συνάνθρωποί μας μεταλαμβάνουν.

    Εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

    Εφιαλτικό σενάριο για την εξάπλωση της νέας γρίπης στην Ελλάδα έφερε στο φως τη δημοσιότητας σήμερα η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

    Το σενάριο βασίζεται σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οποία εκτιμάται ότι έως 4.400 ασθενείς θα χρειαστούν μονάδες εντατικής ή αυξημένης φροντίδας, πάνω από 10.000 θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αναπνευστήρες και περίπου 900.000 θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα.

    Επιπλέον, τα 200 εκατομμύρια ευρώ θα φτάσει η οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας και τα 3 δισεκατομμύρια των ασφαλιστικών ταμείων και των επιχειρήσεων εξαιτίας των απουσιών των εργαζομένων λόγω της γρίπης.

    Απάντηση έδωσε στη ΝΕΤ και ΝΕΤ 105,8, ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Πάνος Ευσταθίου.

    Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη λήψη μέτρων και δίνει τις εκτιμήσεις του, με βάση τα διεθνή δεδομένα και τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ όπως τόνισε πρόκειται η νέα γρίπη είναι ήπιας μορφής και δεν πρέπει να προκαλείται πανικός.

    Την ίδια ώρα με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της επιτροπής, ζητούν να προσέλθει στην Επιτροπή ο υπουργός Παιδείας, ώστε να τους ενημερώσει για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της νέας γρίπης, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Παράλληλα ζητούν να προσέλθει και ο Υπουργός Υγείας για να παρουσιάσει το συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της γρίπης αλλά και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό στο χώρο όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.

    Επίσημη ενημέρωση ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Επίσημη και έγκυρη ενημέρωση για τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού ζητά το ΠΑΣΟΚ διά στόματος της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος. "Ζητούμε πλήρη ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης της Κυβέρνησης, το οποίο ακόμα δεν έχουμε δει. Για το λόγο αυτό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο που τους επιτρέπει το Κοινοβούλιο, έχουν ζητήσει να προσέλθει άμεσα ο Υπουργός Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να διεξαχθεί συζήτηση και να ενημερωθούν βεβαίως τα μέλη της Επιτροπής για τα μέτρα που λαμβάνει ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, για να ξέρουμε αν υπάρχουν μέτρα ή αν πρόκειται για μια επικοινωνιακή διαχείριση της γρίπης. Επίσης ζητούμε να προσέλθει στην Επιτροπή και να ενημερώσει ο Υπουργός Παιδείας αν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς" δήλωσε η Μ. Καρακλιούμη.

    Α. Σπηλιωτόπουλος: "Μακριά από σενάρια πανικού"

    "Μακριά από κινδυνολογίες και πανικό", συνέστησε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του, με αφορμή την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να ενημερώσει την επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη νέα σχολική χρονιά, τόνισε ότι αποδέχεται την αγωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν ενημέρωση, από κει και πέρα όμως με συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, όπως είπε, σχεδιάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να χρειαστούν, για να είμαστε έτοιμοι για την όσο το δυνατό έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

    Είδηση: 25034

    [04] Τομή στις συναλλαγές

    Ειδήσεις

    Να απαλείψουν τους καταχρηστικούς όρους από τα ψιλά γράμματα των δανειακών συμβάσεων που συνάπτουν, κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Όπως τόνισε, οι τράπεζες θα έπρεπε, δίνοντας δείγματα καλής θέλησης, να συμμορφωθούν με δικαστικές αποφάσεις υπέρ καταναλωτών που έχουν κάνει προσφυγές, ακόμη και αν αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει. Τέλος, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται στο υπουργείο Ανάπτυξης τηλεφωνική γραμμή στην οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες ειδικά για τράπεζες.

    Νέα ισχυρή πίεση στις τράπεζες με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών, άσκησε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς.

    Οι εν λόγω πρωτοβουλίες αφορούν στη δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων, την έναρξη ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη και την πρόσκληση για επίσπευση εφαρμογής αποφάσεων για όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί, αλλά όχι με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

    Σε ό,τι αφορά τη σύσταση του ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως θα αξιοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ και κυρίως από το ΕΠΑΝ, η δομή θα λειτουργεί στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και ενδεικτικά θα περιλαμβάνει:

    -τηλεφωνική γραμμή για την καταγραφή ερωτήσεων, παραπόνων και καταγγελιών για θέματα της χρηματοπιστωτικής αγορά χαρτογράφηση των προσφερομένων τραπεζικών προϊόντων

    -συμβουλευτική υποστήριξη του καταναλωτή για τη καλύτερη δυνατή επιλογή δανείου ή άλλου τραπεζικού προϊόντος

    -νομική υποστήριξη σε αρχικό στάδιο, για την απεμπλοκή από διάφορα προβλήματα στην ενημέρωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.

    "Δική μας επιλογή είναι με στοχευμένες νομικές πρωτοβουλίες, θεσμικές παρεμβάσεις και χρήσιμες ενημερωτικές δράσεις, να πετύχουμε τη σωστή αντιμετώπιση των καταναλωτών από το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα" Κωστής Χατζηδάκης

    "Δική μας επιλογή είναι με στοχευμένες νομικές πρωτοβουλίες, θεσμικές παρεμβάσεις και χρήσιμες ενημερωτικές δράσεις, να πετύχουμε τη σωστή αντιμετώπιση των καταναλωτών από το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης

    Σχετικά με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που έχει αντικείμενο την καταναλωτική πίστη, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το Σεπτέμβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για την Καταναλωτική Πίστη.

    Με την ενσωμάτωση της οδηγίας, όπως είπε, όλοι οι καταναλωτές στην ΕΕ θα λαμβάνουν μέσω του εντύπου των "τυποποιημένων ευρωπαϊκών πληροφοριών καταναλωτικής πίστης" τις ίδιες πληροφορίες, ούτως ώστε εύκολα να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα τραπεζική υπηρεσία ή προϊόν, είτε στη χώρα τους είτε σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και να επωφελούνται από τραπεζικά προϊόντα που δεν διατίθενται στη χώρα τους.

    Όσον αφορά την πρόσκληση για επίσπευση εφαρμογής αποφάσεων για όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί, αλλά όχι με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι αφορά δικαστικές αποφάσεις που μετά από προσφυγές καταναλωτών, μια σειρά από όρους τραπεζικών συναλλαγών έχουν κριθεί καταχρηστικοί.

    Σύμφωνα με τον υπουργό "οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αμετάκλητες, ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε καθολική εφαρμογή, και ενδεχομένως, μέχρι να καταστούν αμετάκλητες να περάσει αρκετός χρόνος.

    "Οι όροι αυτοί αφορούν σχεδόν κάθε πελάτη της τράπεζας, και με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη νομικό υπόβαθρο για την απόσυρση τους, καλούμε σήμερα τις τράπεζες να υιοθετήσουν άμεσα το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων και να προχωρήσουν από τώρα στην κατάργηση αυτών των χρεώσεων. Η καθυστέρηση εκ μέρους τους στην εφαρμογή αποφάσεων που είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα αποκτήσουν αμετάκλητο χαρακτήρα και θα έχουν καθολική εφαρμογή δεν είναι προς όφελος κανενός", τόνισε.

    Σε επαγρύπνηση βρίσκονται τόσο η ΤτΕ, τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τα αρμόδια υπουργεία καθώς ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης των δανείων που βρίσκεται στο κόκκινο είναι ορατός.

    Σχετικά χαμηλό κρίνεται το ποσοστό των επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση έναντι των στεγαστικών και των καταναλωτικών.

    Αύριο πρόκειται να κατατεθεί πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    'Θεωρούμε πως από καθορισμένη δικαστική διαδικασία όσοι καταναλωτές έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους πρέπει να μπορούν να τα ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από αυτά", τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη.

    "Η κυβέρνηση αντί να δηλώσει αν συμφωνεί ή όχι με τη χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων καταναλωτών, απάντησε για άλλη μια φορά γενικώς και αορίστως με συστάσεις προς τις τράπεζες αλλά και με τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης των καταναλωτών", αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

    Είδηση: 25047

    [05] Αποφασίζουν για τα μπλόκα

    Την αναστολή ή μη των κινητοποιήσεων αποφασίζουν σε συνεδρίασή τους οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας. Μέλος της συντονιστικής επιτροπής είπε ότι δόθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα ο κ. Χατζηγάκης και συγκεκριμένα εξειδικεύτηκαν οι εξαγγελίες κυρίως σε ότι αφορά το ύψος των αποζημιώσεων για τους 200.000 τόνους των αδιάθετων ποσοτήτων ροδακίνων αλλά και τον τρόπο που θα γίνει από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ η καταγραφή των ζημιών της παραγωγής.

    Οι παραγωγοί διεμήνυαν ότι για να εγκαταλείψουν τα μπλόκα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί στο παραγωγό τιμή 26-27 λεπτά το κιλό που σημαίνει 18 λεπτά από τους μεταποιητές, 4 λεπτά από το ΛΑΕΚ και 4-5 λεπτά ως επιδότηση βιομηχανικού κόστους, ενώ η τιμή αποζημίωσης του ΕΛΓΑ που θα δοθεί να είναι περίπου, 18-19 λεπτά το κιλό.

    Να σημειωθεί ότι η νέα βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου μιλούσε για 22 λεπτά το κιλό, ενώ οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν πλήρως από τον ΕΛΓΑ για τις ποσότητες εκείνες που έχουν υποστεί ζημιές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και δεν θα απορροφηθούν από τις βιομηχανίες.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Λάρισας που θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Γενικό Γραμματέα, ενώ στη συνέχεια θα αποκλείσουν συμβολικά την κονσερβοποιία ΕΛΒΑΚ.

    Κυρίαρχα αιτήματα η καθιέρωση κατώτατης εγγυημένης ικανοποιητικής τιμής στα 40 λεπτά και κρατική παρέμβαση ώστε να απορροφηθεί από τις βιομηχανίες το σύνολο της φετινής παραγωγής.

    Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι αν επιδοτηθούν οι ροδακινοπαραγωγοί με 4 λεπτά το κιλό από το Λογαριασμό για την Απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση, θα προσφύγει στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Και σε ανακοίνωση της αναφέρει: "Μέχρι σήμερα είχαμε γνωρίσει τις έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης να «απαλλοτριώσει» τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ αλλά χρειάζεται πολύ φαντασία και θράσος να τον μετατρέψει σε παράρτημα του ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αδυναμίες της πολιτικής της".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 25053

    [06] Ασία: Αύριο η μεγαλύτερη έκλειψη ηλίου του αιώνα

    Ειδήσεις

    Την Τετάρτη εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία θα απολαύσουν την μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα. Η σκιά της Σελήνης θα διασχίσει το μισό πλανήτη, με τρομακτική ταχύτητα από Ινδία έως Χαβάη.

    Στην κορύφωσή του φαινομένου ο ήλιος θα είναι εντελώς καλυμμένος για 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα.

    Το φαινόμενο θα είναι ορατό τα ξημερώματα λίγο βόρεια του Μουμπάι (πρώην Βομβάη). Η σκιά της Σελήνης θα κινηθεί στη συνέχεια κατά πλάτος της Ινδίας, του Νεπάλ, της Μιανμάρ, του Μπαγκλαντές, του Μπουτάν και της Κίνας πριν πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό και στο τέλος θα περάσει από τα νότια νησιά της Ιαπωνίας και θα εξαφανιστεί στη Χαβάης περίπου τέσσερις ώρες μετά την έναρξή του.

    Αυτό σημαίνει ότι η σκιά του φεγγαριού θα κινείται πάνω στην επιφάνεια της Γης με την υπερηχητική ταχύτητα των 3.000 χιλιομέτρων την ώρα.

    Για τους αστρονόμους που οδεύουν προς τη Σαγκάη και το Μπαγκλαντές, η έκλειψη θα προσφέρει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για παρατήρηση του ηλιακού στέμματος. «Το στέμμα έχει θερμοκρασία 2 εκατομμυρίων βαθμών αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί είναι τόσο καυτό» αναφέρει η Λούσι Γκριν του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, μια από τους ερευνητές που θα παρατηρήσουν το φαινόμενο από αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο στο ιαπωνικό νησί Ίβο Τζίμα, εκεί που η σκιά της Σελήνης θα πέφτει κατακόρυφα στη Γη.

    Προλήψεις και δεισιδαιμονίες

    Τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία των επιστημόνων δεν τον συμμερίζονται πάντως χιλιάδες προληπτικοί κάτοικοι της Ασίας. Ένας αστρολόγος στη Μιανμάρ προέβλεψε ότι η έκλειψη θα φέρει διεθνές χάος, ενώ στην Ινδία πολλές έγκυες θα παραμείνουν κλεισμένες στα σπίτια φοβούμενες ότι το φαινόμενο θα προκαλέσει συγγενείς ανωμαλίες στα παιδιά τους.

    Είδηση: 25052

    [07] Βουλή: Φορολογικό Νομοσχέδιο και αντιδράσεις

    Ειδήσεις

    Πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα μέσα του 2010, προέβλεψε ο υφυπουργός Οικονομίας Α. Μπέζας μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή επί της αρχής του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και το οποίο καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

    Ο κ. Μπέζας αντέκρουσε τις διαφωνίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έκτακτη φορολόγηση των ιδιοκτητών επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, λέγοντας ότι το ζητούμενο καταρχήν είναι να καταμετρηθούν οι πραγματικοί επαγγελματίες έναντι αυτών που εκμεταλλεύονται τα «παράθυρα» των νόμων και βαφτίζουν τα σκάφη τους (άνω των 10 μέτρων μηχανοκίνητα, άνω των 15 ιστιοπλοϊκά) ως επαγγελματικά. Στους πραγματικούς επαγγελματίες, είπε ο υφυπουργός, θα επιστραφεί το 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και το 100% της έκτακτης εισφοράς. Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί με τροπολογία, είτε σε άλλο τελικώς νομοσχέδιο, (αν δεν προλάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου) η εξουσιοδοτική ρύθμιση προς την υπουργό Απασχόλησης για έκδοση απόφασης για τη νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης ότι θέλει να αποφύγει τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Ηλ. Καλλιώρας μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι με αυτό το κυβερνών κόμμα «βάζει τη σφραγίδα ότι νομοθετεί με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να δίνουν περισσότερο οι έχοντες και κατέχοντες».

    Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης έκανε λόγο για ευκαιριακή, αποσπασματική και αναποτελεσματική νομοθέτηση κι ότι «ο πολίτης ζει μία άγρια φοροεπιδρομή που θα συμπληρωθεί με φοροκαταιγίδα το φθινόπωρο».

    Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το ΕΤΑΚ και θα επαναφέρει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία για τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα μέσω των επιχορηγήσεων του ΟΑΕΔ και κοινοτικών επιδοτήσεων να χρηματοδοτούνται προγράμματα ανέργων ακόμη και στο Δημόσιο τομέα.

    -Να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν μιλάμε για προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά όταν καλπάζει η ανεργία πρέπει να βρεθούν λύσεις πέρα από τα επιδόματα ανεργίας, διευκρίνισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι αντίστοιχες προβλέψεις υπήρχαν σε νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Για «ίδια φορολογική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» έκανε λόγο ο αγορητής του ΚΚΕ Νικ. Καραθανασόπουλος κρίνοντας ότι είναι μικροί οι φόροι για τους «σκαφάτους που θα βρουν παραθυράκια για να μην πληρώσουν».

    Χαρακτήρισε βαθύτατα αντιδραστική τη διάταξη για τον ΟΑΕΔ, ενώ έκανε λόγο για «διάλογο-κοροϊδία των κοινωνικών φορέων για τα βαρέα και ανθυγιεινά».

    Για επιπτώσεις της κρίσης στις εταιρίες επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, έκανε λόγο ο αγορητής του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης, μιλώντας για ραγδαία πτώση των ναυλώσεων και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για την όποια λήψη μέτρων.

    Τέλος, η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη χαρακτήρισε μεν θετικές τις διατάξεις για την επιβολή έκτακτων φόρων στους ιδιοκτήτες μεγάλων σκαφών και τη ρύθμιση της έκπτωσης των αποδείξεων γιατρών και δικηγόρων, έκρινε, όμως, ότι το ν.σ. «βρίθει φωτογραφικών -χαριστικών ρυθμίσεων.

    Ο υφυπουργός κ. Μπέζας τόνισε ότι το ν/σ. εντάσσεται στη σειρά μέτρων που λαμβάνονται για την απομείωση των επιπτώσεων από την κρίση και επανέλαβε ότι οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής είναι η συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας με στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και, τέλος, η στήριξη των ασθενεστέρων τάξεων: «Χρειάζεται ουσιαστική προσπάθεια και προς τις τρεις κατευθύνσεις. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί σχέδιο και εθνική συνεννόηση».

    Είδηση: 25048

    [08] Η Προκολομβιανή Τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη

    Ειδήσεις

    Στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τις 24 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου 2009 η Συλλογή του Γεωργίου Κ. Γόντικα με έργα Προκολομβιανής Τέχνης. Πρόκειται για το μοναδικό καταγεγραμμένο σύνολο έργων τέχνης που επικεντρώνεται στους "πολιτισμούς των Άνδεων" της Νότιας Αμερικής, χαρακτηρισμός που δηλώνει ένα πλήθος πολιτισμικών ομάδων που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων και χαρακτηρίζονταν από κοινές πράξεις λατρείας και πολλά κοινά τεχνολογικά επιτεύγματα.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα κεραμικά αγγεία, ειδώλια, λίθινα αντικείμενα και εργαλεία από το Περού, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες. Η κάθε ενότητα πλαισιώνεται από εισαγωγικά κείμενα και χάρτες όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την άγνωστη, για τα ελληνικά δεδομένα, τέχνη των προκολομβιανών χωρών μέσα από αντικείμενα της καθημερινής και θρησκευτικής ζωής των πολιτισμών των Άνδεων. χαρακτηρισμός που δηλώνει ένα πλήθος πολιτισμικών ομάδων που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων και χαρακτηρίζονταν από κοινές πράξεις λατρείας και πολλά κοινά τεχνολογικά επιτεύγματα.

    Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και ξεναγήσεις, ενώ συνοδεύεται από δίγλωσσο επιστημονικό κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά), το υλικό του οποίου επεξεργάστηκαν οι Αγάπη Φιλίνη και ο Colin McEwan.

    Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009 στις 19.30 στο αμφιθέατρο του κτηρίου της οδού Πειραιώς, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του καθηγητή Αρτούρο Βάργκας με τίτλο "Η Προκολομβιανή Τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη", στο αμφιθέατρο του κτηρίου της οδού Πειραιώς, ενώ ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται για όλο τον Ιούλιο, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη: στις 11.00, 12.00,13.00

    Πληροφορίες για ξεναγήσεις για άτομα με προβλήματα όρασης οργανωμένες από το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος στην κ. Δήμητρα Ασιδέρη στο τηλ. 210-941 5222 και 6932 414189, email:

    <!-- var prefix = '&#109;a' + 'i&#108;' + '&#116;o'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy67518 = 'ft&#101;' + '&#64;'; addy67518 = addy67518 + '&#111;t&#101;n&#101;t' + '&#46;' + 'gr'; document.write( '' ); document.write( addy67518 ); document.write( '' );

    <!-- document.write( '' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    <!-- document.write( '</' ); document.write( 'span>' ); //-->

    Μουσείο Μπενάκη κεντρικό κτίριο

    Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Τηλ. 210 3671000

    Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιουνίου β 30 Αυγούστου 2009

    Εγκαίνια: 22 Ιουνίου 2009, 20.00

    Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό κτήριο

    Ωράριο Λειτουργίας

    Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

    Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00

    Πέμπτη: 9.00-24.00

    Κυριακή: 9.00-15.00

    Είδηση: 25049

    [09] Αναπρογραμματισμένα κύτταρα επιδιορθώνουν βλάβες στην καρδιά

    Κοινά κύτταρα, που αναπρογραμματίστηκαν για να δρουν σαν εμβρυικά βλαστοκύτταρα, μπόρεσαν για πρώτη φορά να αποκαταστήσουν τις βλάβες στην καρδιά ποντικιών, μια εξέλιξη η οποία μπορεί να έχει ελπιδοφόρες πρακτικές εφαρμογές και στους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα ή πάσχουν από άλλη καρδιοπάθεια.

    Ο κύριος στόχος είναι στο μέλλον οι ασθενείς με σοβαρές καρδιοπάθειες να θεραπεύονται με δικά τους κύτταρα, χωρίς να απαιτείται η μεταμόσχευση μιας ξένης καρδιάς, που είτε δεν είναι εύκολο να βρεθεί, είτε απαιτεί επικίνδυνα φάρμακα για να εμποδιστεί η απόρριψη του ξένου οργάνου από τον οργανισμό του ασθενούς.

    Η ανακάλυψη έγινε από εργαστηριακά πειράματα Αμερικανών ερευνητών υπό τον δρα Τίμοθι Νέλσον της κλινικής Mayo και η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Circulation", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

    Όταν εισήχθησαν σε ποντίκια που είχαν υποστεί έμφραγμα, τα νέα αναπρογραμματισμένα κύτταρα βοήθησαν ουσιαστικά στην αποκατάσταση του ιστού και στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν «αναπρογραμματισμένα» πολυδύναμα κύτταρα (που δρουν σαν βλαστοκύτταρα), τα οποία προέρχονται από συνήθη κύτταρα. Πολλές επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο δουλεύουν πάνω σε αυτό το νέο τύπο κυττάρων, στο πλαίσιο του νέου πεδίου της "αναγεννητικής ιατρικής", επειδή η νέα τεχνολογία θεωρείται ότι αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδο για το μέλλον.

    Όπως και τα κανονικά βλαστοκύτταρα, τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα κύτταρα έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν οποιοδήποτε άλλο κύτταρο του σώματος. Επειδή τα αρχικά κοινά κύτταρα προέρχονται από ιστούς ενηλίκων, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι παρακάμπτει το επίμαχο ηθικό πρόβλημα της χρήσης εμβρυικών βλαστοκυττάρων, που προέρχονται από έμβρυα λίγων μόλις ημερών.

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι δημιουργίας αυτών των πολυδύναμων κυττάρων, από το 2007 που για πρώτη φορά αναπρογραμματίστηκαν κοινά κύτταρα δέρματος και μετατράπηκαν σε πολυδύναμα "βλαστοκύτταρα". Η ομάδα του Νέλσον χρησιμοποίησε έναν ιό για να μεταφέρει τα γονίδια που αναπρογραμματίζουν τα απλά κύτταρα και τα μετατρέπουν σε πολυδύναμα. Τα κύτταρα αυτά, που εισήχθησαν στα ποντίκια, μετά από δύο εβδομάδες άρχισαν να δημιουργούν διαφορετικούς τύπους ιστού της καρδιάς, όπως καρδιακούς μυς, αιμοφόρα αγγεία κ.α. Τα κύτταρα αυτόματα δημιούργησαν τους κατάλληλους ιστούς, ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες της καρδιάς.

    Η διαδικασία αναγέννησης των ιστών συνεχίστηκε για ένα μήνα περίπου και τα ποντίκια έγιναν πολύ καλύτερα στην υγεία τους, σε σχέση με άλλα ποντίκια που δεν είχαν τύχει της ίδιας θεραπείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αυτή δίνει υποσχέσεις για ανάλογες ανθρώπινες θεραπείες. Επειδή τέτοια πολυδύναμα κύτταρα μπορούν να παραχθούν με την χρήση απλών κυττάρων από το δέρμα του ασθενούς, δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψής τους από τον οργανισμό του ασθενούς, όταν μετατραπούν σε πολυδύναμα.

    Προς το παρόν πάντως, δεν χρησιμοποιούνται ακόμα καθόλου πολυδύναμα κύτταρα σε ανθρώπινες θεραπείες, επειδή οι επιστήμονες θέλουν να σιγουρευτούν ότι η όλη διαδικασία θα είναι απόλυτα ασφαλής.Σύμφωνα με τον Νέλσον, ίσως χρειαστούν αρκετά χρόνια, αλλά τελικά η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς, αλλά και σε άλλες ασθένειες (ήπατος, δέρματος, ματιών, εγκεφάλου, νεύρων κ.α.), πράγμα που, μεταξύ άλλων, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25046

    [10] Έγκαιρος o εντοπισμός των τσουνάμι μέσω ραντάρ δορυφόρων

    Τα ραντάρ των δορυφόρων μπορούν έγκαιρα να εντοπίσουν το θαλάσσιο "μέτωπο" που δημιουργεί ένα τσουνάμι, σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερους τρόπους ανίχνευσης των γιγάντιων καταστροφικών κυμάτων, έτσι ώστε να δίνονται σωτήριες προειδοποιήσεις στους παραθαλάσσιους πληθυσμούς.

    Η ανακάλυψη ανατρέπει τη μέχρι σήμερα επικρατούσα αντίληψη ότι ένα τσουνάμι στον ανοικτό και βαθύ ωκεανό είναι πολύ αδιόρατο για να γίνει αντιληπτό στην επιφάνεια του νερού.

    Οι Αμερικανοί ερευνητές της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, στο Μπούλντερ του Κολοράντο, υπό τον Όλεγκ Γκόντιν, ανέτρεξαν σε δορυφορικές εικόνες του Ινδικού Ωκεανού (από το δορυφόρο "Ιάσονα 1" της ΝΑSA), καθώς άρχισε να εξελίσσεται το φονικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004, το οποίο επέφερε τρομερά πλήγματα στις ακτές της Ταϊλάνδης, της Σρι Λάνκα και άλλων χωρών μετά από το γιγάντιο σεισμό στην Ινδονησία, αφήνοντας πάνω από 228.000 νεκρούς.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από ψηλά οι δορυφόροι είχαν καταγράψει ξεκάθαρα ίχνη στο νερό που άφηνε το διογκούμενο τσουνάμι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν με αυτό τον τρόπο ένα τσουνάμι να εξελίσσεται υπόγεια και να αφήνει θαλάσσια ίχνη, πριν καν εκδηλωθεί στην επιφάνεια του νερού με όλη του την ένταση.

    Μετά το τσουνάμι του 2004, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει σε εφαρμογή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, μεταξύ άλλων ένα που βασίζεται σε σημαδούρες με αισθητήρες στη μέση του ωκεανού, ώστε να ανιχνεύσουν έγκαιρα τα κύματα από τυχόν τσουνάμι. Όμως το σύστημα αυτό θεωρείται ανεπαρκές, καθώς οι σημαδούρες δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού, με συνέπεια τεράστιες περιοχές των ωκεανών να μένουν ακάλυπτες. Ένα άλλο σύστημα προειδοποίησης χρησιμοποιεί αισθητήρες όχι στην επιφάνεια του νερού, αλλά στο βυθό, που μετρούν μεταβολές στην πίεση, σε περίπτωση που δημιουργηθεί τσουνάμι.

    Τα τσουνάμι συνήθως γίνονται ορατά και εκδηλώνουν την καταστροφική τους δύναμη, όταν φθάνουν σε ρηχά νερά. Στα βάθη των ωκεανών, ο όγκος νερού που αντικαθιστούν στο πέρασμά τους, περνά σχεδόν απαρατήρητος - όμως αυτή η μικρή μετακίνηση της "σκιάς" πάνω στο νερό (που δημιουργείται καθώς το τσουνάμι αναδεύει το επιφανειακό νερό, κάνοντάς το έτσι πιο σκούρο) μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους δορυφόρους.

    Η ομάδα του Γκόντιν ανακάλυψε ότι καθώς το τσουνάμι διασχίζει τον ωκεανό, ανακατεύει και ταυτόχρονα σκουραίνει την επιφάνεια του νερού κατά μήκος του "μετώπου" του, κάτι που μπορούν να ανιχνεύσουν αρκετοί δορυφόροι, σύμφωνα με τη σχετική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Natural Hazards and Earth System Sciences" (Φυσικοί Κίνδυνοι και Συστημικές Επιστήμες της Γης) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών. Όμως οι δορυφόροι που έχουν αυτή την ικανότητα ανίχνευσης, δεν καλύπτουν σήμερα όλους τους ωκεανούς της Γης, άρα υπάρχει μια ανάλογη ανεπάρκεια με τις σημαδούρες.

    Η εργασία έρχεται να επαληθεύσει εμπειρικά την θεωρία που πρώτος διατύπωσε ο Γκόντιν, μετά το 2002, ότι ένα τσουνάμι μπορεί να ανιχνευτεί από ψηλά. Η αρχική έμπνευση είχε δοθεί το 1994, όταν ένα τσουνάμι, που είχε χτυπήσει τη Χαβάη, είχε δημιουργήσει μια "σκιά" πάνω στο νερό που είχε γίνει αντιληπτή λίγο πριν το πλήγμα στην ακτή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25044

    [11] Μαχαίρωσαν τον διευθυντή του τμήματος αλλοδαπών στην Πάτρα

    Κοινωνία

    Στην εντατική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου νοσηλεύεται με τραύμα στο κεφάλι και στην κοιλιά ο Προϊστάμενος της Δ/νσης του τμήματος Αλλοδαπών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Γιάννης Σιδέρης,. Ο κ. Σιδέρης δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα της Τρίτης έξω από το γραφείο του στην Πάτρα. Δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή, τον μαχαίρωσαν τη στιγμή που κατέβαινε από το γραφείο του και κατευθυνόταν στο σημείο που είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες παρακολουθούσαν τις κινήσεις του, ενώ η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

    Είδηση: 25050

    [12] Εκκενώθηκε από τους μετανάστες το κτίριο του παλαιού Εφετείου

    Κοινωνία

    Εκκενώθηκε σήμερα το πρωί και από τους τελευταίους μετανάστες που έμεναν εκεί, κάτω από άθλιες συνθήκες, το κτίριο του παλαιού Εφετείου, στην οδό Σωκράτους στην Ομόνοια.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε τρεις ορόφους του κτιρίου, πριν από λίγες ημέρες, σε σωρούς απορριμμάτων και ύστερα από συμπλοκή μεταξύ των αλλοδαπών που έμεναν εκεί, δόθηκε "τελεσίγραφο" μέχρι σήμερα στους αλλοδαπούς να εκκενώσουν το κτίριο.

    Από χθες το βράδυ οι μετανάστες άρχισαν να αποχωρούν, υπό την επιτήρηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες δεν επέτρεπαν την είσοδο σε κανέναν άλλο.

    Σήμερα το πρωί είχαν μείνει έξι άτομα, Νιγηριανοί και Ρουμάνοι, τους οποίους οι αστυνομικοί απομάκρυναν. Οι έξι μετανάστες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, όπου θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμοι ή παράνομοι στη χώρα μας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, που προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο.

    Αμέσως μετά την εκκένωση του κτιρίου, κλιμάκια αστυνομικών το ερεύνησαν σχολαστικά, διαπιστώνοντας ότι επικρατούν πραγματικά άθλιες συνθήκες στο εσωτερικό του και αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, έχει αποκλειστεί και φρουρείται.

    Είδηση: 25045

    [13] Μειώνεται η δημοτικότητα του Μπερλουσκόνι

    Ειδήσεις

    Για πρώτη φορά από την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία, τον Απρίλιο του 2008, η δημοτικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι χαμηλότερη του 50%, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα". Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipr Marketing τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου, το 50% των Ιταλών δείχνει «πολύ λίγη ή και καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού», το 1% δεν εκφέρει γνώμη και το υπόλοιπο 49% δηλώνει πως εμπιστεύεται «πολύ ή αρκετά» τον πρωθυπουργό. Ως χαλκευμένες χαρακτηρίζει ο δικηγόρος του "Καβαλιέρε" τις ηχογραφήσεις που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η ιταλική εφημερίδα Espresso. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η αντρική φωνή που ακούγεται ανήκει στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ότι καταγράφει τις ιδιαίτερα στενές επαφές που είχε στην πρωθυπουργική του κατοικία στη Ρώμη με τη συνοδό πολυτελείας Πατρίτσια Ντ'Αντάριο.

    Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο με «καυτό» περιεχόμενο από τηλεφωνική συνομιλία του Μπερλουσκόνι με την Ντ'Αντάριο. Το 42χρονο «κολ γκερλ» βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας με κατηγορούμενο έναν επιχειρηματία από το Μπάρι, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και φέρεται να «προμήθευε» τα πάρτι του Καβαλιέρε με γυναίκες συνοδούς.

    Τον εμπιστεύονται λιγότεροι

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της "Ρεπούμπλικα", η δημοτικότητα του «Καβαλιέρε» μειώθηκε μέσα σε δύο μήνες, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, εξαιτίας, κυρίως, των αποκαλύψεων που συνδέονται με την προσωπική του ζωή.

    «Η διάσκεψη του G-8 (Ομάδα των Οκτώ) της Λ' Άκουιλα, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, βοήθησε μόνο στο να περιορισθεί η πτώση», γράφει σε σημερινό της σχόλιο η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

    Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του έργου της κυβέρνησης, το 44% των Ιταλών εκφράζεται θετικά, το 52% εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου το κυβερνητικό σχήμα του μεγιστάνα και το 4% δηλώνει αναποφάσιστο.

    Σχετικά με την αποδοχή της οποίας χαίρουν οι υπουργοί, ο Κλάουντιο Σκαγιόλα, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει σταθερά πρώτος, με ποσοστό 58%. Αλλά και η Μάρα Καρφάνια, η οποία ξενάγησε στη Ρώμη και τη Λ' Άκουιλα τις «πρώτες κυρίες» της συνόδου του «G-8», εξασφαλίζει ποσοστό 54%, με άνοδο 5% σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. Τέλος, η υπουργός παιδείας Μαρία Στέλα Τζελμίνι, η οποία παραβρέθηκε επίσης στη σύνοδο της Λ' Άκουιλα, με χρέη οικοδέσποινας μαζί με την Καρφάνια, δεν ξεπερνά το 42%, εξαιτίας, ίσως και των αντιδράσεων στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει στον εκπαιδευτικό τομέα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 25043

    [14] Η μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του κόσμου από την Barnes & Noble

    Ειδήσεις

    Η Aμερικανική αλυσίδα βιβλιοπωλείων Barnes & Nobles παρουσίασε χτες 20 Ιουλίου τη μεγαλύτερη, όπως υποστηρίζει, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του κόσμου που αναμένεται να επισκιάσει ακόμα και το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Amazon, τον "κολοσσό" στον τομέα του ηλεκτρονικού βιβλίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει θέσει 700.000 τίτλους βιβλίων, σε ηλεκτρονική μορφή, στη διάθεση των πελατών της σε αντίθεση με την Amazon που δεσπόζει μέχρι τώρα διαθέτοντας 300.000 τίτλους.

    Τα ηλεκτρονικά βιβλία της Barnes & Noble θα διαβάζονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή σε κινητά τηλέφωνα.

    "Θέλουμε να κάνουμε το ηλεκτρονικό βιβλίο απλό, προσιτό, φτηνό και πρακτικό για όλους", δήλωσε ο Ουίλιαμ Λιντς, υπεύθυνος της ιστοσελίδας της Barnes & Noble.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25042

    [15] Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για Κυπριακό

    Την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, στηλίτευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν άφησε στο απυρόβλητο, ούτε ορισμένους Ευρωπαίους, που δεν αντιλαμβάνονται, όπως είπε, ότι στρατός κατοχής σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβάλλει όλη την Ευρώπη. Υποδεχόμενος μέλη του μουσικοχορευτικού ομίλου του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την παρουσία κατοχικού στρατού σε κράτος μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κύριος Παπούλιας υποδεχόμενος τους νεαρούς κυπρίους είπε : "μου δίνετε κουράγιο σε μια επέτειο μαύρη, ελπίζουμε στην αναστάσιμη μέρα που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατός στη Δημοκρατία της Κύπρου γιατί όπως λέω δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Εγώ δεν το δέχομαι σαν ευρωπαίος πολίτης αλλά υπάρχουν μερικοί ευρωπαίοι που το δέχονται. Πιστεύω ότι θα τους κάμψουμε κι αυτούς", και ο Πρόεδρος κατέληξε λέγοντας "ελπίζω οι συνομιλίες που γίνονται, δύσκολες συνομιλίες, να καταλήξουν κάποια στιγμή στο ποθούμενο αποτέλεσμα, την επανένωση της Κύπρου όπου οι δυο κοινότητες θα ζήσουν ειρηνικά όπως πιστεύαμε πάντοτε που δεν αποκλείαμε κανέναν. Και δεν αποκλείουμε και τώρα και ο Πρόεδρος Χριστόφιας αυτό πρεσβεύει".

    Είδηση: 25041

    [16] Ερευνούν συμμετοχή δικαστικού στο κύκλωμα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Συμμετοχή και νέων προσώπων στο κύκλωμα της συμμορίας των 16 ερευνά η εισαγγελία εφετών Κρήτης, με βάση στοιχεία της δικογραφίας για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διέταξε επείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση κατά δικαστικής λειτουργού στην Κρήτη. Εν τω μεταξύ, στις φυλακές οδηγήθηκαν και πάλι μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια ο Κωνσταντίνος Ανδρέου και ο Σκοπιανός συνεργός του Μπόμπαν Ριστέβσκι.

    Την εμπλοκή και μίας δικαστικής λειτουργού στην υπόθεση τού γνωστού ως "συνδικάτου τού εγκλήματος" διερευνά η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης.

    Ειδικότερα, με επείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση ερευνάται η εμπλοκή μίας πρωτοδίκου του Ηρακλείου Κρήτης, καθώς σε βάρος της φέρεται να προκύπτουν ενδείξεις ενοχής από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων.

    Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, τώρα την οποία διενεργεί η 25η τακτική ανακρίτρια Αθήνας, απολογήθηκαν σήμερα, ο Κωνσταντίνος Ανδρέου και ο Σκοπιανός Μπόμπαν Ριστέβσκι, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση.

    Στην απολογία τους, αρνήθηκαν ότι είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα εκρηκτικά για τον επιχειρηματία στην Αρτα και δήλωσαν πρόθυμοι να δώσουν βιολογικό υλικό και δείγμα φωνής για εργαστηριακή και συγκριτική ανάλυση.

    Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας τους, επέστρεψαν στη φυλακή, όπου κρατούνται για άλλα αδικήματα, αν και για την υπόθεση αυτή αφέθηκαν, τυπικά, ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους.

    Είδηση: 25037

    [17] Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη

    Ειδήσεις

    Εννέα εκδηλώσεις, έξι συναυλίες, μια ατομική έκθεση ζωγραφικής και δύο παραστάσεις θεάτρου σκιών, περιλαμβάνει φέτος το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη που διεξάγεται στα Φηρά της Σαντορίνης από 1 έως 23 Αυγούστου 2009, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

    Ειδικότερα το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 1/8/2009, 9ΜΜ: ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΙ ΠΡΕΚΑ: Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2009 σηκώνει αυλαία την 1η Αυγούστου με μία ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής του μεγάλου ζωγράφου ΠΑΡΙ ΠΡΕΚΑ (1926-1999), αφιέρωμα μνήμης του "καλλιτέχνη της φυγής και της αναζήτησης" δέκα χρόνια φέτος από τον θάνατό του.

    Τίτλος έκθεσης: "Οι Λιθογραφίες στο Ταξίδι του Πάρι Πρέκα": Θα εκτεθούν 25 μεγάλες λιθογραφίες του καλλιτέχνη, οι περισσότερες από αυτές δοκίμια από το προσωπικό του αρχείο, με θέμα τα άλογα, τα τάνκερς και τοπία της Ελλάδας (ανάμεσά τους δεσπόζουσα θέση κατέχει η Σαντορίνη, τόπος καταγωγής του πατέρα του).

    Εγκαίνια: 1η Αυγούστου 2009, ώρα 9 μμ

    Θα προλογίσει ο Ιστορικός Τέχνης Καθηγητής Μανόλης Βλάχος. Διάρκεια έκθεσης: 1 - 23 Αυγούστου 2009

    ΤΡΙΤΗ 4/8/2009, 9ΜΜ: TRIO ARTE: Ένα ξεχωριστό Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου με το "TRIO ARTE" θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές την Τρίτη 4 Αυγούστου 2009, όταν ξεκινούν οι μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2009 στα Φηρά Σαντορίνης. Η κοινή επιθυμία να εκφρασθούν καλλιτεχνικά, ερμηνεύοντας έργα του κλασικού ρεπερτορίου, ένωσε τρείς σπουδαίους καλλιτέχνες με αποτέλεσμα την σύσταση αυτού του συνόλου. Το βTrio Arteβ' αποτελείται από τρεις κορυφαίους και καταξιωμένους σολίστες. Δημήτρης Γούζιος - βιολοντσέλο, Απόλλων Γραμματικόπουλος - βιολί, Γιάννης Μιχαηλίδης β πιάνο. Ερμηνεύουν έργα των J.S.Bach, J. Haydn και A. Dvorak σε ένα μοναδικό κονσέρτο κλασικής μουσικής.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/8/2009, 9ΜΜ: ΕΛΕΝΗ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ: Στην σκηνή του Μεγάρου Γκύζη ξετυλίγεται στις 7/8 η μουσική παράσταση "Ο γύρος του κόσμου σε ... οκτάβες" με την Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή, δύο ταλαντούχες κοπέλες με ξεχωριστό "μέταλλο" φωνής η καθεμία, που τραγουδούν με τις αιθέριες φωνές τους, είτε σόλο είτε ντουέτο, αλλά και παίζουν πιάνο και κιθάρα. Τραγουδούν σε 20 γλώσσες και διαλέκτους από γκόσπελ, μπλουζ και fados έως τσιγγάνικα, παραδοσιακά ελληνόφωνα της Κ. Ιταλίας αλλά και Χατζιδάκι και Τσιτσάνη.

    Ελένη Βουγιουκλή, φωνή β πιάνο, Σουζάνα Βουγιουκλή, φωνή - κιθάρα β πιάνο.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 10/8 & ΤΡΙΤΗ 11/8/2009, 8:30ΜΜ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΣΚΙΩΝ: Στις 10 και 11 Αυγούστου ο Καραγκιόζης, η φωνή της αμφισβήτησης και της ανατροπής, προσγειώνεται στη σκηνή του Μεγάρου Γκύζη, όταν ο εξαιρετικός καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης (Αθηναϊκός Θίασος Σκιών) παίρνει τις φιγούρες του και ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους μέσα από τις κλασικές κωμωδίες του Θεάτρου Σκιών

    "Ο Καραγκιόζης Γραμματικός" (10/8) &

    "Τα ογδόντα δύο εντάλματα του Καραγκιόζη" (11/8)

    ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ

    Ώρα έναρξης: 8:30μμ

    Διάρκεια έργου: 60΄

    ΠΕΜΠΤΗ 13/8/2009, 9ΜΜ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ & ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ξεχωριστή ασφαλώς εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη αποτελεί στις 13 Αυγούστου η συναυλία της μοναδικής Φωτεινής Δάρρα, μιας από τις μελωδικότερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού πενταγράμμου, που με την σπάνια χροιάς φωνή της και την ξεχωριστή παρουσία της ερμηνεύει τραγούδια αγαπημένα του συνθέτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (την συνοδεύει στο πιάνο ως special guest στη συναυλία) αλλά και τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, σε ένα σύνθετο πρόγραμμα που αναμένεται να εντυπωσιάσει. Μαζί της στο πιάνο ο εξαίρετος μουσικός Νίκος Ορφανός. Φωτεινή Δάρρα β φωνή, Νίκος Ορφανός - πιάνο

    SPECIAL GUEST: Δημήτρης Παπαδημητρίου - πιάνο

    ΔΕΥΤΕΡΑ 17/8/2009, 9ΜΜ: ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ: latin - tango β jazz: Η Ζωή Τηγανούρια και ο Γιώργος Ψυχογιός, για πρώτη φορά μαζί, μας ταξιδεύουν στις 17 Αυγούστου σε μια latin-tango-jazz παράσταση, αλλά και σε ρυθμούς ελληνικών μελωδιών διασκευασμένων. Ο αισθησιακός δυναμισμός και το ταλέντο της βιρτουόζου ακκορντεονίστας Ζωής Τηγανούρια ενώνεται σε ένα μαγικό μείγμα με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του κορυφαίου πιανίστα αλλά και δεξιοτέχνη ακκορντεονίστα Γιώργου Ψυχογιού.

    Κεντρικός άξονας της μελωδικής αυτής ξενάγησης είναι οι τρεις δισκογραφικές δουλειές της Ζωής Τηγανούρια "Libertango", "Tanguera" και η πρόσφατη για το soundtrack του σήριαλ "Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο", καθώς και οι δύο δισκογραφικές δουλειές του Γιώργου Ψυχογιού "Resurrection β¦ a jazz sensation" και "Love Obsession β¦ a jazz sensation 2".

    ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ, ακκορντεόν

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ, πιάνο - ακκορντεόν

    ΠΕΜΠΤΗ 20/8/2009, 9ΜΜ: YANNIS ARZIMANOGLOU GAGABUNGA QUINTET latin jazz: Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2009 συνεχίζεται στις 20 Αυγούστου με το κουϊντέτο Gagabunga του συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Αρζιμάνογλου, που μας συστήνει τον δικό του "διάσπαρτο κόσμο" μέσω των μελωδιών του που αναμειγνύουν μουσικά στυλ όπως την jazz, latin, bossa nova, salsa, αλλά και ελληνική και μεσογειακή μουσική. Συμμετέχουν τέσσερις επίσης σπουδαίoι μουσικοί, ο Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο), ο Κουβανός Manuel Orza (μπάσο) και οι Αργεντινοί Roman Gomez (bandoneon & κιθάρα) και Demian Gomez (κρουστά).

    Γιάννης Αρζιμάνογλου, πιάνο - φωνή

    Αντώνης Λαδόπουλος - σαξόφωνο

    Roman Gomez, κιθάρα - bandoneόn

    Manuel Orza - μπάσο

    Demian Gomez - κρουστά

    ΚΥΡΙΑΚΗ 23/8/2009, 9ΜΜ: ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ & MARAVEYAS ILEGAL: Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται στις 23 Αυγούστου με έναν από τους καλύτερους νέους performer, τον ΚΩΣΤΗ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ και την μπάντα του MARAVEYAS ILEGAL. Ενέργεια, ρυθμός, πάθος, εξωστρέφεια και εκρηκτικότητα συνθέτουν αυτήν τη μουσική γιορτή. Με φωνή ζεστή και γνώριμη o Κωστής Μαραβέγιας ξεσηκώνει τους θεατές και τους κάνει μέρος της παράστασης. Με άλλους τέσσερις συναρπαστικούς μουσικούς στη σκηνή, μας αφηγείται τις δικές του ιστορίες δείχνοντάς μας πως τελικά ... "la vita e bella"!

    Τη μπάντα Maraveyas Ilegal συνθέτουν οι:

    Κωστής Μαραβέγιας, φωνή-ακορντεόν-κιθάρα, Ιλάν Μανουάχ, σαξόφωνο, Άγγελος Παπαδάτος, μπάσο, Γρηγόρης Ντάνης, κιθάρα, Νίκος Παπαβρανούσης, τύμπανα

    * Για περισσότερα από 25 χρόνια, από το 1981, το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη διοργανώνει κάθε Αύγουστο ένα Φεστιβάλ Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων με συναυλίες μουσικής και εκθέσεις ζωγραφικής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εκδηλώσεις αυτές προσφέρονται δωρεάν στους κατοίκους και στους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, αφού η είσοδος είναι πάντοτε ελεύθερη.

    Είδηση: 25035

    [18] Αφγανιστάν: Πολύνεκρες επιθέσεις Ταλιμπάν

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν 15 Ταλιμπάν, βομβιστές αυτοκτονίας, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, εξαπέλυσαν την Τρίτη επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτηρίων στην πόλη Γκαρντέζ και σε στρατιωτική βάση της πόλης Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωνε ότι ένας Bρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε έκρηξη στη νότια επαρχία Χελμάντ. Με τον θάνατο αυτό αυξάνεται σε 18 ο αριθμός των Bρετανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Ιουλίου, και σε 187 ο αριθμός των Βρετανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν τον Οκτώβριο του 2001.

    Στην Γκαρντέζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Πάκτια, έξι καμικάζι εκ των οποίων ορισμένοι έφεραν όπλα, επιχείρησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτήρια.

    "Ενας από τους καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από τα τοπικά γραφεία της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφαλείας (DNS, μυστικές υπηρεσίες). Τρεις πράκτορες πληροφοριών και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Τρεις καμικάζι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας" δήλωσε εκπρόσωπος της επαρχίας.

    Στην επαρχία Νανγκαρχάρ, η πρωτεύουσα Τζαλαλαμπάντ έγινε θέατρο ανταλλαγής πυρών μεταξύ της αστυνομίας και δύο καμικάζι που σκοτώθηκαν, ενώ προσπαθούσαν να μπουν στο αεροδρόμιο όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση των ξένων και αφγανικών δυνάμεων, είπε ο εκπρόσωπος.

    Ένας αστυνομικός υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης.

    Ιούλιος ο πλέον φονικός μήνας για τις ξένες δυνάμεις

    Ο Ιούλιος αποδεικνύεται ο πλέον φονικός μήνας για τις ξένες δυνάμεις στα οκτώ χρόνια των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν. Τα θύματα σχεδόν στο σύνολό τους σκοτώθηκαν σε εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

    Ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων έχει προκαλέσει έντονη πολεμική στη Βρετανία σε σχέση με τον εξοπλισμό που διατίθενται στις ξένες δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

    Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν ουδέποτε ήταν τόσο υψηλός όσο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και μετά την έναρξη δύο μεγάλων επιχειρήσεων της δύναμης του ΝΑΤΟ σε προπύργια των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν. Στόχος των επιχειρήσεων είναι να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή πριν από τις προεδρικές και τοπικές εκλογές στις 20 Αυγούστου.

    Η ISAF εξαπέλυσε δύο επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Χελμάντ: η μια βρετανική, με 3.000 στρατιώτες που συνεχίζεται από τις 23 Ιουνίου και η άλλη αμερικανική, με 4.000 πεζοναύτες που μαίνεται από τις 2 Ιουλίου.

    Είδηση: 25033


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 July 2009 - 16:58:05 UTC