Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανία: Στο τραπέζι το κλείσιμο σχολείων λόγω γρίπης
  • [02] Καθυστερεί η υποβολή έκθεσης για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο
  • [03] Αποφασίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί
  • [04] Γυναίκα και θρησκεία στην Αρχαιότητα
  • [05] Ιαπωνία: Διάλυση της Βουλής ενόψει πρόωρων εκλογών
  • [06] Υπέρ του σχεδίου ανάκαμψης ο Ομπάμα
  • [07] Ευρεία σύσκεψη για την ασφάλεια στην Αθήνα
  • [08] Στο ΙΚΑ Περιστερίου ο πρωθυπουργός

    [01] Βρετανία: Στο τραπέζι το κλείσιμο σχολείων λόγω γρίπης

    Ειδήσεις

    Τον ερχόμενο μήνα θα λάβει τα πρώτα εμβόλια, η Βρετανία, μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη γρίπη Α'. Αυτό, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός. Ο υπουργός Υγείας, πάντως, διευκρίνισε ότι τα εμβόλια αυτά, θα πρέπει να περάσουν από μία σειρά δοκιμών πριν οι υγειονομικές αρχές δώσουν το πράσινο φως για τη χρησιμοποίησή τους. Την ίδια ώρα προβληματισμός υπάρχει όσον αφορά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολειών, θα μείωνε ακόμα και κατά 45% την μετάδοση του ιού.

    Προβληματισμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

    Σύμφωνα με τους καθηγητές Νιλ Φέργκιουσον και Σάιμον Σοσέμεζ, οι οποίοι πρότειναν το μέτρο στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, καθυστερώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος μέχρι την παρασκευή των εμβολίων.

    Από την πλευρά τους πάντως στελέχη του υπουργείου Παιδείας, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο ίσως και να μη βοηθούσε δεδομένου ότι ο ιός έχει ήδη εισέλθει στη χώρα

    "Το υπουργείο έχει ήδη υπογράψει δύο συμβόλαια με κατασκευαστές ώστε να παράσχουμε αρκετά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, θα αρχίσουμε να εφοδιαζόμαστε τον Αύγουστο και ως το τέλος του έτους θα έχουμε αρκετά για τουλάχιστον 30.000.000 ανθρώπους", είπε ο υπουργός Άντι Μπέρνχαμ.

    Την ίδια ώρα, πάντως πληθαίνουν οι φωνές για καθυστέρηση της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

    " Κρατείστε κλειστά τα σχολεία,για λιγότερους θανάτους" γράφουν σήμερα πολλές βρετανικές εφημερίδες

    Η Βρετανία έχει τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη:

    Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 55.000 νέα κρούσματα της γρίπης, ενώ 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι ωστόσο, έπασχαν από χρόνια προβλήματα.

    Σήμερα νοσηλεύονται 652 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 53 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα πρώτα εμβόλια θα δοθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κυρίως στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας.

    Στο μεταξύ, νωρίτερα έγινε γνωστό, ότι πέντε χορευτές του βασιλικού μπαλέτου της Βρετανίας που ταξίδευαν στην Κούβα, προσβλήθηκαν από τον ιό. Οι χορευτές, απομονώθηκαν, τους χορηγήθηκε κατάλληλη αγωγή.

    128 οι νεκροί στο Μεξικό

    Την ίδια ώρα, στο Μεξικό, από όπου ξεκίνησε η νέα γρίπη, ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 128, ενώ περισσότεροι από 14.100 έχουν μολυνθεί από τον ιό

    Πάντως, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η εξάπλωση της νέας γρίπης βρίσκεται "υπό έλεγχο" στην χώρα, μολονότι καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή Τσιάπας.

    Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αλβανία. Οκτώ πιθανά

    Νωρίτερα, έγινε γνωστό, ότι το πρώτο κρούσμα της γρίπης Α' καταγράφηκε στην Αλβανία.

    Όπως ανακοίνωσε η Αλβανίδα υπουργός Υγείας, Ανίλα Γκόντο, θετική στον ιό, βρέθηκε μία 22χρονη αλλά η κατάσταση της είναι σταθερή. Υπάρχουν επίσης στη χώρα, ακόμα οκτώ πιθανές περιπτώσεις.

    Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, στις πιθανές περιπτώσεις της νέας γρίπης, βρίσκονται και Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην Αλβανία για τις διακοπές τους.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 - ΑΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25027

    [02] Καθυστερεί η υποβολή έκθεσης για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο

    Αμερική-ΗΠΑ

    Μία κρίσιμη έκθεση που είχε ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο, και η οποία επρόκειτο να παραδοθεί σήμερα, θα καθυστερήσει τελικά κατά έξι μήνες. Η φυλακή στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα λειτούργησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και δέχτηκε σφοδρά πυρά επειδή πολλά άτομα κρατήθηκαν εκεί επ' αόριστον, συχνά χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για το κλείσιμο της φυλακής τον Ιανουάριο του 2010, όπως έχει υποσχεθεί ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Την ώρα που βουλευτές και κυβέρνηση διαφωνούν για την τύχη των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα ανέφεραν ότι η ομάδα εργασίας που ετοιμάζει τη νέα στρατηγική για τους κατηγορούμενους για τρομοκρατία δεν θα προλάβει τη λήξη της διορίας, σήμερα, για να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο με προτάσεις.

    Αντί για αυτό, αργά το βράδυ της Δευτέρας η ομάδα εξέδωσε μια ενδιάμεση έκθεση που αναφέρει γενικά τις διαθέσιμες επιλογές, όπως την προσαγωγή των κρατουμένων σε πολιτικά δικαστήρια και σε μια στρατιωτική επιτροπή ή τη μεταφορά των υπόπτων σε άλλες χώρες.

    Μια άλλη ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να αναθεωρήσει τις ανακριτικές μεθόδους θα χρειαστεί άλλους δύο μήνες για να υποβάλλει την τελική έκθεσή της, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η διορία που είχε αυτή η ομάδα έληγε επίσης σήμερα.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ CNN: Deadline missed for policy on detaining terror suspects

    Είδηση: 25026

    [03] Αποφασίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί

    Για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους αποφασίζουν σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσουν το πρωί οι ροδακινοπαραγωγοί. Μέχρι και αυτήν την ώρα, πάντως παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει στον κόμβο Μελισσίου και τη διασταύρωση Γυψοχωρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ Σχετικά άρθρα: Βελτιωμένο πακέτο για τους ροδακινοπαραγωγούς

    Είδηση: 25022

    [04] Γυναίκα και θρησκεία στην Αρχαιότητα

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Τη σχέση γυναίκας και θρησκείας διερευνά η έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που παρουσιάστηκε αρχικά και με μεγάλη επιτυχία στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Νέας Υόρκης. Με περισσότερα από 170 αρχαία έργα τέχνης από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και από σπουδαία μουσεία του εξωτερικού, αναδεικνύει την κοινωνική ζωή της γυναίκας μέσω της θρησκείας. Την έκθεση ''Γυναικών Λατρείες, Τελετουργία και Καθημερινότητα στην Κλασική Αθήνα'' εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

    Η ενότητα με τίτλο "Θεές" είναι αφιερωμένη στη λατρεία γυναικείων θεοτήτων και συγκεκριμένα της Αθηνάς, της Αφροδίτης, της Αρτεμης, της Δήμητρας και της Κόρης. Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται και η λατρεία μυθικών γυναικών, ηρωίδων, όπως ήταν οι κόρες του Κέκροπα, η Αγλαυρος, η Έρση και η Πάνδροσος. Μοναδικά ανάγλυφα του Εθνικού Μουσείου και μία εξαιρετική πυξίδα του Ζωγράφου του Μειδία εικονογραφούν τον μύθο των Κεκροπιδών.

    Η ενότητα με τον τίτλο "Ιέρειες" αναφέρεται σε μυθικές Ιέρειες, όπως τη Θεανώ και την Ιφιγένεια, μέσα από αγγεία από το Βατικανό, τη Φεράρα και το Βρετανικό Μουσείο, επώνυμες ιέρειες μέσα από ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες και κιονίσκους, ή ιέρειες που απεικονίζονται σε αγγεία και ανάγλυφα να κρατούν το κλειδί του ναού ή το ξόανο μιας θεότητας.

    Στη συνέχεια, στην ενότητα "Οι γυναίκες στη λατρεία", παρουσιάζονται οι γυναίκες να συμμετέχουν σε λατρευτικά δρώμενα ως κανηφόροι, σπένδουσες ή συμμετέχουσες σε θυσία. Εδώ περιλαμβάνεται και το αντίγραφο του περίφημου πίνακα από τον Πιτσά (το πρωτότυπο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

    Η ενότητα με τον τίτλο "Γιορτές" δείχνει μέσα από μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία ελληνικών και ξένων μουσείων τη συμμετοχή των γυναικών σε μεγάλες γιορτές, όπως τα Παναθήναια ή σε αμιγώς γυναικείες γιορτές, όπως στα Αδώνια και στα Θεσμοφόρια, αλλά και σε γιορτές προς τιμή του Διονύσου κ.λπ. Στην ενότητα αυτή εκτίθεται και το γύψινο αντίγραφο του Λίθου V της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (το πρωτότυπο στο Βρετανικό Μουσείο).

    Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή τα 180 χρόνια από τη θέσπιση του μουσείου και τα 120 από τα εγκαίνιά του, και πραγματοποιείται από κοινού με το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

    Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δρ Νικόλαος Καλτσάς και ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, δρ Άλαν Σαπίρο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25028

    [05] Ιαπωνία: Διάλυση της Βουλής ενόψει πρόωρων εκλογών

    Ειδήσεις

    Διέλυσε το Κοινοβούλιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο, ενόψει των εκλογών στις 30 Αυγούστου, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο της χώρας. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (PDJ), που υπόσχεται ότι θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις ανησυχίες του ιαπωνικού λαού, θεωρείται πιθανό να βάλει τέλος στη κυριαρχία των συντηρητικών του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD), που ελέγχει την πολιτική ζωή της Ιαπωνίας για περισσότερο από μισό αιώνα.

    "Η Βουλή διαλύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 7 του Συντάγματος" δήλωσε ο πρόεδρός της Γιοχέι Κόνο. Τη διάλυση της Βουλής που πρότεινε ο πρωθυπουργός ενέκρινε ο αυτοκράτορας Ακιχίτο.

    Ο 68χρονος Άσο αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καλώντας τους ψηφοφόρους στις κάλπες στις 30 Αυγούστου για να εκλέξουν τα 480 μέλη της Βουλής.

    "Η διάλυση της Βουλής είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε περισσότερο από την συνεργασία του ιαπωνικού λαού" Τάρο Άσο, απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης.

    Η δημοτικότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού έχει πέσει κάτω από το 20% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φέρνοντας πρώτο στις προτιμήσεις του κόσμου το Δημοκρατικό Κόμμα και τον αρχηγό του Γουκίο Χατογιάμα.

    Ο 62χρονος Χατογιάμα προέρχεται από πλούσια δυναστεία πολιτικών που συχνά την συγκρίνουν με τους Κένεντι. Σε περίπτωση νίκης του κόμματός του, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα, που δεν έχει ποτέ κυβερνήσει, υπόσχεται να εφαρμόσει μια λιγότερο φιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική και να περιορίσει την εξουσία των γραφειοκρατών.

    Η θητεία της Βουλής κανονικά έληγε στις 10 Σεπτεμβρίου και οι εκλογές θα γίνονταν τον Οκτώβριο..

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία BBC: Japanese PM dissolves parliament

    Είδηση: 25024

    [06] Υπέρ του σχεδίου ανάκαμψης ο Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Το οικονομικό σχέδιο ανάκαμψης των ΗΠΑ που εφαρμόζει κατά τους έξι πρώτους μήνες της προεδρίας του υπερασπίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας όμως ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει. "Πιστεύω ότι είμαστε μακριά από την άβυσσο. Πιστεύω ότι έχουμε σβήσει την φωτιά" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αντιμετωπίζει τα πρώτα σημάδια αμφιβολίας των Αμερικανών για την οικονομική πολιτική του. Την ίδια ώρα, και μετά από πολλούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, οι βουλευτές και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, κατέληξαν σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η Πολιτεία αυτή λόγω του ελλείμματος-ρεκόρ, στον προϋπολογισμό της, ύψους 26,3 δισ.

    "Η μεταφορά που χρησιμοποιώ καμιά φορά είναι ότι είχαμε ένα όμορφο σπίτι που έπιασε φωτιά. Φτάσαμε και χρησιμοποιήσαμε την πυροσβεστική μάνικα. Η φωτιά έσβησε αλλά ανακαλύψαμε ότι πρέπει να φτιάξουμε τους τοίχους, τη στέγη, ότι ο λέβητας είναι εκτός λειτουργίας και στη συνέχεια ότι έχουμε αργήσει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς" ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε συνέντευξη του στο PBS.

    Στην Καλιφόρνια, μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ εμφανίστηκε στο πλευρό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών βουλευτών και ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ CNN: Schwarzenegger, lawmakers reach agreement on budget

    Είδηση: 25023

    [07] Ευρεία σύσκεψη για την ασφάλεια στην Αθήνα

    Η ασφάλεια στην Αθήνα είναι το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΛ.ΑΣ, της Τουριστικής και Δημοτικής αστυνομίας, της Νομαρχίας και του Δήμου Αθηναίων και της Ένωσης Ξενοδόχων.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25021

    [08] Στο ΙΚΑ Περιστερίου ο πρωθυπουργός

    Το υποκατάστημα του ΙΚΑ Περιστερίου θα επισκεφτεί στις 10 ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής που έχει εξαγγείλει τον διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης στο ΙΚΑ, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη περιστολής της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης στις δαπάνες των Ταμείων.

    Χτες ο Πρωθυπουργός, από τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα, που επισκέφτηκε, ανέδειξε ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας, την καταστροφή του δασικού πλούτου.

    ''Οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση'', υπογράμμισε και εξήρε τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού, στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Εγκώμια Καραμανλή στο έργο τής από αέρος πυρόσβεσης

    Είδηση: 25020


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 July 2009 - 8:58:41 UTC