Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από σήμερα το βφιρμάνιβ κατά του τσιγάρου
  • [02] Να μειωθούν οι δαπάνες
  • [03] Τα 91α γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα
  • [04] Σλοβακία: Ατύχημα, λόγω κακοκαιρίας, σε μουσικό φεστιβάλ
  • [05] Τραγωδία πριν τη συναυλία

    [01] Από σήμερα το βφιρμάνιβ κατά του τσιγάρου

    Ειδήσεις

    Τσιγάρο "γιοκ" για τα παραδοσιακά καφενεία της Τουρκίας από την Κυριακή. Μπορεί στον ευρωπαϊκό χώρο το κάπνισμα να είναι συνώνυμο με την Τουρκία καθώς η γνωστή φράση "καπνίζει σαν Τούρκος" περιέχεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, όμως από τις 19 Ιουλίου η βλαβερή συνήθεια θα είναι απαγορευμένη σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ. Κύριος εκφραστής της αντικαπνιστικής καμπάνιας στη γείτονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει παραλληλίσει την αντιμετώπιση του καπνίσματος με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας .

    Στα παραδοσιακά καφενεία της Τουρκίας το τάβλι και η τράπουλα παραμένουν πάνω στο τραπέζι, εξοστρακίζονται όμως τα τσιγάρα με το σταχτοδοχείο. Εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να μάθουν να περνούν διαφορετικά τον ελεύθερο χρόνο τους, άλλοι νιώθουν ανακούφιση.

    Στη χώρα που θέλει να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και ο ναργιλές που κέρδισε έδαφος στις προτιμήσεις ντόπιων και τουριστών τα τελευταία χρόνια, τίθεται εκτός νόμου. Η απαγόρευση δεν θα ισχύει μόνο στους κλειστούς χώρους των καφενείων, των εστιατορίων και των μπαρ. Ούτε κάτω από ομπρέλες δεν θα επιτρέπεται το κάπνισμα.

    Σταυροφόρος της εκστρατείας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει παρομοιάσει το κάπνισμα με την τρομοκρατία. Φανατικός αντικαπνιστής ήταν και ο Σουλτάνος Μουράτ ο 4ος που το 17ο αιώνα διέταζε την εκτέλεση των καπνιστών. Τώρα θα πληρώνουν πρόστιμο 32 ευρώ.

    Κάποιοι μιλούν για επίθεση στην τουρκική κουλτούρα κι άλλοι για πλήγμα στην οικονομία, όμως, σύμφωνα με έρευνα, το 90% των Τούρκων εγκρίνει τα αντικαπνιστικά μέτρα. Και οι καπνιστές δεν είναι λίγοι. 22 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων σχεδόν ο μισός ενήλικος αντρικός πληθυσμός, καπνίζουν και 100.000 θάνατοι ετησίως συνδέονται με το κάπνισμα.

    Οι ιδιοκτήτες των χώρων διασκέδασης πρέπει να αρνηθούν να σερβίρουν όποιον ανάψει τσιγάρο, κι αν επιμείνει να καλέσουν την αστυνομία. Υπάρχει αισιοδοξία ότι τα μέτρα θα ισχύσουν στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, όχι όμως και στην επαρχία, όπου το 80% όσων περνούν ατελείωτες ώρες στα καφενεία είναι καπνιστές.

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24955

    [02] Να μειωθούν οι δαπάνες

    Ειδήσεις

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ζήτησε να "περιοριστούν οι δαπάνες" στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, εκτιμώντας ότι υπάρχει ένα "πρόβλημα εμπιστοσύνης". "Γενικά, οι Ευρωπαίοι της ευρωζώνης ξοδεύουν, σε αναλογία με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, περισσότερα από τις άλλες βιομηχανικές χώρες (...) και εντός της ευρωζώνης η Γαλλία έχει τις μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες" είπε μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι LCI.

    "Το σημαντικό νομίζω είναι να καθοριστούν οι προτεραιότητες, να γίνει ανακατανομή των προτεραιοτήτων στο σύνολο των δαπανών" επειδή "όταν ξοδεύετε περισσότερα από τους άλλους, πιθανότατα υπάρχουν πολλές δαπάνες που θα έπρεπε να αποφύγετε να κάνετε", υπογράμμισε ο Τρισέ. Ερωτώμενος για το μεγάλο δανεισμό που αναμένεται το 2010 ο Τρισέ δεν θέλησε να αναφερθεί σε όρους, όμως επέμεινε ότι "πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες".

    Είδηση: 24956

    [03] Τα 91α γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Τα 91χρόνια συμπλήρωσε ο Νέλσον Μαντέλα και προς τιμήν του διοργανώθηκε συναυλία με γνωστά ονόματα της μουσικής αλλά και ηθοποιούς, στο Radio city hall της Νέας Υόρκης. Σύμβολο της συμφιλίωσης στη Νότια Αφρική ανάμεσα στους λευκούς και τους αφροαμερικανούς ο Νέλσον Μαντέλα, κατακλύστηκε από μηνύματα για τα γενέθλια του. Ευτυχισμένα γενέθλια ευχήθηκε στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, δόθηκε ένα μεγάλο κονσέρτο για φιλανθρωπικούς λόγους το Σάββατο στη Νέα Υόρκη (τοπική ώρα) με καλλιτέχνες απ΄όλα τα μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων είναι η Αρίθα Φράνκλιν, ο Στίβι Γουόντερ, η πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, η Σίντι Λόπεζ κ.α. καθώς και πολλοί Αφρικανοί γνωστοί μουσικοί.

    Πολλοί ήταν οι γνωστοί καλιτέχνες του Χόλιγουντ που παρήστησαν για να υποστηρίξουν το Ιδρυμα Μαντέλα, όπως ο Μόργκαν Φρίμαν, η Σούζαν Σάραντον , η Γιούπι Γκόλντεμπεργκ, ο Ματ Ντέιμον, ο Φόρεστ Γουαϊτέικερ κ.α. Με το κονσέρτο αυτό ολοκληρώθηκαν οι εβδομαδιαίοι εορτασμοί προς τιμήν του πρωταγωνιστή του αγώνα κατά του απαρτχάιντ , του τιμημένου με Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα που η πολύ ευαίσθητη υγεία του δεν θα του επιτρέψει να παραστεί.

    Όλες οι εκδηλώσεις προς τιμήν του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής έγιναν υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μαντέλα και οργανώθηκαν έτσι ώστε να συμπέσουν με τα 91α γενέθλιά του στις 18 Ιουλίου. Τα έσοδα του μεγάλου κονσέρτου στο Μανχάταν θα δοθούν για την καταπολέμηση του AIDS στο πλαίσιο εκστρατείας που δεν την δόθηκε όνομα αλλά ο αριθμό 46.664 που είναι το νούμερο με το οποίο ήταν καταγεγραμμένος ο Μαντέλα τα 27 χρόνια της ζωής του που πέρασε στη φυλακή πριν ηγηθεί της Νότιας Αφρικής από το 1994 έως το 1999.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24957

    [04] Σλοβακία: Ατύχημα, λόγω κακοκαιρίας, σε μουσικό φεστιβάλ

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 38 τραυματίστηκαν όταν μια γιγαντιαία τέντα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ στο Τρέντσιν της δυτικής Σλοβακίας. Το φεστιβάλ μουσικής ροκ και τέκνο, το σημαντικότερο στη χώρα, ακυρώθηκε λόγω της καταστροφής αυτής. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ, ένα "νεαρό αγόρι" σκοτώθηκε. Ένα μπουρίνι σήκωσε την τέντα η οποία ξανάπεσε πάνω στους θεατές που είχαν καταφύγει από κάτω της για να προφυλαχτούν από τη νεροποντή. Από τους τραυματίες οι 15 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και οι τρεις από αυτούς αναμένεται να χειρουργηθούν.

    Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μια γιγαντιαία τέντα κατέρρευσε λόγω της κακοκαιρίας κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Πόχοντα στο Τρέντσιν της δυτικής Σλοβακίας, όπως μετέδωσε το σλοβακικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SITA.

    Ένα μπουρίνι σήκωσε την τέντα η οποία έπεσε πάνω σε εκατοντάδες θεατές που παρακολουθούσαν το φεστιβάλ μουσικής ροκ και τέκνο -- πρόκειται για το σημαντικότερο μουσικό φεστιβάλ της χώρας. Πολλές δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

    Οι οργανωτές απομάκρυναν από την περιοχή 33.000 θεατές και ακύρωσαν το φεστιβάλ. Ο αριθμός των τραυματιών δεν έχει διευκρινιστεί.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 24953

    [05] Τραγωδία πριν τη συναυλία

    Ειδήσεις

    Σε τραγωδία εξελίχθηκε η προγραμματισμένη, για σήμερα Κυριακή, συναυλία της Μαντόνα στο Ποδηλατοδρόμιο της Μασσαλίας, στο πλαίσιο της περιοδείας της Sticky & Sweet, όταν τμήμα της σκηνής την Πέμπτη κατέρρευσε με αποτέλεσμα δύο από τους τεχνικούς, που εργάζονταν για την κατασκευή της, να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον άλλοι έξι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

    Είδηση: 24952


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 19 July 2009 - 8:54:12 UTC