Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύλληψη για αρχαιοκαπηλία
  • [02] Επίθεση αυτοκτονίας με δύο νεκρούς στο πακιστανικό Κασμίρ
  • [03] Η Quantas προσαρμόζεται στην κρίση
  • [04] 17ο Φεστιβάλ της Σάνης: πολλές συναυλίες και γόνιμες συνεργασίες
  • [05] Νέα κρούσματα της γρίπης Α
  • [06] Απαγόρευση καπνίσματος ακόμα και μέσα στα αυτοκίνητα
  • [07] Αυτοκαταστροφική... η ζωή στην Γη;
  • [08] Κορυφαία μουσειολόγος τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
  • [09] Ιταλία: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς εναντίον νεαρών
  • [10] Μπερλουσκόνι: Οι Ιταλοί με αγαπούν
  • [11] Μεξικό συλλήψεις αστυνομικών για ναρκοπροστασία
  • [12] Γ. Παπανδρέου: Βαλκανική περιοδεία
  • [13] Ένας θρύλος έφυγε
  • [14] Ψηφίστε για το νέο λογότυπο της Olympic Air
  • [15] Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
  • [16] Ντ.Μπακογιάννη: «Πρόκληση το θέμα της ασφάλειας στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ»
  • [17] Έφυγε ο βασιλιάς της ποπ

    [01] Σύλληψη για αρχαιοκαπηλία

    Στα χέρια της ασφάλειας Αττικής έπεσαν τρεις αρχαιοκάπηλοι και σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Αστυνομικός παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής και έκλεισε ραντεβού με ζευγάρι για την αγορά 46 αρχαίων αντικειμένων αντί σημαντικού χρηματικού ποσού. Η συνάντηση έγινε έξω από κεντρικό ξενοδοχείο και τη στιγμή της αγοραπωλησίας συνάδελφοί του συνέλαβαν 48χρονο υδραυλικό και τη 43χρονη φίλη του. Όπως προέκυψε από την έρευνα τα αρχαία αντικείμενα τα είχαν προμηθευτεί από έμπορο από το Μαρτίνο Φθιώτιδας και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν άλλα 121 αρχαία αντικείμενα του 4ου πΧ αιώνα και των μεταβυζαντινών χρόνων. Επίσης βρέθηκαν και δεκάδες φωτογραφίες που απεικόνιζαν αρχαία κι όπως εκτιμούν οι ειδικοί τις έδειχναν στους υποψήφιους αγοραστές και στη συνέχεια τους εμφάνιζαν τα ίδια τα αντικείμενα.

    Είδηση: 24105

    [02] Επίθεση αυτοκτονίας με δύο νεκρούς στο πακιστανικό Κασμίρ

    Ειδήσεις

    Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στο Πακιστανικό Κασμίρ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Είναι η πρώτη τέτοια επίθεση που γίνεται στο πακιστανικό τμήμα της διαφιλονικούμενης περιοχής των Ιμαλαΐων. Ισλαμιστές ένοπλοι έχουν κάνει σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Πακιστάν τις τελευταίες εβδομάδες σε αντίποινα για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει τέτοιες ενέργειες στο Κασμίρ. "Ο βομβιστής αυτοανατινάχτηκε κοντά σε ένα στρατιωτικό όχημα. Δύο από τους στρατιώτες έγιναν μάρτυρες", δήλωσε στο ειδησεογραφικό Ρόιτερ εκπρόσωπος του στρατού. Το Κασμίρ βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας και ήταν η αφορμή για δύο από τους πολέμους στους οποίους έχουν εμπλακεί οι δύο χώρες αφότου απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία, το 1947.

    Είδηση: 24103

    [03] Η Quantas προσαρμόζεται στην κρίση

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Σε "προσαρμογή" στα δεδομένα που δημιουργεί η διεθνής οικονομική κρίση οδηγήθηκε η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία Κουάντας (Qantas), με την απόφασή της να ακυρώσει, αλλά και να καθυστερήσει παραγγελίες 30 αεροσκαφών τύπου787 Dreamliner της Μπόινγκ (Boeing).

    Συγκεκριμένα ακυρώθηκε η παραγγελία 15 αεροσκαφών και αναβλήθηκε για μια τετραετία η παραλαβή άλλων 15, κινήσεις που αναμένεται να μειώσουν κατά 3.7 δισεκατομμύρια δολάρια τις δαπάνες της Qantas.

    Ενδέχεται οι εξελίξεις αυτές να επηρεάσουν τα σχέδια της εταιρίας για έναρξη δρομολογίων από την Αυστραλία, προς την Αθήνα και τη Ρώμη, που θα ξεκινούσαν στις 30 Ιουνίου.

    Πάντως και η Boeing, κατασκευάστρια εταιρία των αεροσκαφών τύπου 787 Dreamliner, που θεωρείται οικονομικό μοντέλο διότι καταναλώνει 20% λιγότερο καύσιμα σε σχέση με άλλα αεροπλάνα παρόμοιου μεγέθους, κυρίως λόγω του μειωμένου βάρους, προχώρησε σε διορθωτικές παρεμβάσεις στο σχεδιασμό του αεροσκάφους, συμβάλλοντας αι αυτή στις καθυστερήσεις παράδοσης.

    Η Qantas παρουσιάζει σαν αιτία των ακυρώσεων τη μείωση της επιβατικής κίνησης, που το Μάιο ανήλθε στο 9.3%, εκτιμώντας ότι θα ανακάμψει μέσα στο επόμενο 18μηνο.

    Είδηση: 24090

    [04] 17ο Φεστιβάλ της Σάνης: πολλές συναυλίες και γόνιμες συνεργασίες

    Ειδήσεις

    Με μια νέα ενότητα, αφιερωμένη στην κινηματογραφική μουσική, αλλά και με απούσες τις εικαστικές και χορευτικές εκδηλώσεις ανοίγει η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ της Σάνης, στη Χαλκιδική, το οποίο διεξάγεται από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 29 Αυγούστου στο λόφο της Σάνης. Με έντονη τη διάθεση συνεργασίας με πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 19 εκδηλώσεις και "δίνει μια πολιτιστική απάντηση στην οικονομική κρίση", όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Σάνη, Σταύρος Ανδρεάδης.

    Η βαρύτητα στον φετινό προγραμματισμό δίνεται στις συναυλίες. "Το φεστιβάλ αποτελεί μια μουσική διοργάνωση και αυτό θέλαμε να υπογραμμίσουμε φέτος", εξήγησε η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, Όλγα Ταμπουρή.

    Μια νέα ενότητα με τίτλο "Music on Film vs Film on Music" διαφοροποιεί φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Σάνη και εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Τη διάθεση συνεργασίας με πολιτιστικούς φορείς και της Χαλκιδικής "κατέθεσε" μάλιστα δημόσια ο κ. Ανδρεάδης. "Είναι ανάγκη όλα τα φεστιβάλ της Χαλκιδικής να συντονιστούν μεταξύ τους, να μη λειτουργούν αποσπασματικά και να δώσουν την εικόνα της Χαλκιδικής ως ενιαίου προορισμού, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να επιλέγει τις διακοπές του με βάση τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής", είπε.

    Το πρόγραμμα

    Η έναρξη του Φεστιβάλ Σάνη θα γίνει με την ενότητα «Sounds of the world» και τις συναυλίες του σχήματος Sca Cubano, του Ροντρίγκο Λεάο (εκ των ιδρυτών των Madredeus) και των βραβευμένων με Γκράμι, Calima, στις 17, 18 και 19 Ιουλίου, αντίστοιχα.

    Από τις 24 έως τις 26 Ιουλίου θα ακολουθήσει η ενότητα "Jazz on the Hill", στην οποία θα συμμετάσχουν το τρίο του Γιάρον Χέρμαν, ο πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος και ο Ρίτσαρντ Γκαλιάνο με το κουαρτέτο του.

    Για τις δύο πρώτες ενότητες έχει προβλεφθεί δωρεάν μετακίνηση νέων ηλικίας 18-25 ετών από τη Θεσσαλονίκη.

    Αφιερωμένο στις κινηματογραφικές μουσικές του Μισέλ Λεγκράν θα είναι το φετινό πρόγραμμα της ενότητας "Music on Film vs Film on Music" (30 Ιουλίου- 2 Αυγούστου). Η ενότητα περιλαμβάνει συναυλία του διεθνούς φήμης συνθέτη, καθώς και κινηματογραφικές προβολές ταινιών που "έντυσε" μουσικά ο ίδιος.

    Τη σκυτάλη θα πάρουν μουσικό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τον Γιώργο Νταλάρα (8 Αυγούστου), συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Μανώλη Μητσιά (14 Αυγούστου) και σύμπραξη του Γιώργου Ανδρέου, της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Χρήστου Θηβαίου με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων (21 Αυγούστου).

    Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την ενότητα "Sani Classic" (24-29 Αυγούστου), τη μοναδική που πραγματοποιείται στον κινηματογράφο Ορφέας.

    Είδηση: 24106

    [05] Νέα κρούσματα της γρίπης Α

    Υγεία -

    Ειδήσεις

    Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, κάνει γνωστό ότι αναφέρθηκαν άλλα τρία κρούσματα αναφέρθηκαν έως σήμερα από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος. Πρόκειται για έναν άντρα, 20 ετών, Βρετανικής καταγωγής , που ήρθε από την Μεγάλη Βρετανία, έναν άντρα, 18 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Μεγάλη Βρετανία και ένα παιδί, 2 ετών, ελληνικής καταγωγής, μόνιμος κάτοικος των Η.Π.Α., που ήρθε από τις Η.Π.Α.

    Τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε 73, από τα οποία 27 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

    Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως. Επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Είδηση: 24091

    [06] Απαγόρευση καπνίσματος ακόμα και μέσα στα αυτοκίνητα

    Απελπισμένοι πρέπει να νιώθουν οι Αυστραλοί καπνιστές αφού πλέον δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν το τσιγαράκι τους ούτε μέσα στο ίδιο τους το αυτοκίνητο! Με νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της Βικτόριας -αλλά και σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας- το κάπνισμα θα απαγορεύεται και στα αυτοκίνητα, αν σ' αυτά επιβαίνουν άτομα κάτω των 18 ετών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί αν και προβλέπει αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

    Στην κυβέρνηση έχει υποβληθεί πρόταση να απαγορευτεί το κάπνισμα και στα σπίτια αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24104

    [07] Αυτοκαταστροφική... η ζωή στην Γη;

    Τα τελευταία 50 χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικοί και μη, σκέφτονται τη Γη σαν ένα καλόβολο μέρος, που κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την ισορροπία του, ώστε η ζωή να συνεχίζει να αναπτύσσεται πάνω στον πλανήτη μας, παρά τις πάσης φύσης "τρικλοποδιές" που βάζουν οι άνθρωποι και ο τεχνολογικός πολιτισμός τους.

    Η ιδέα αυτή, που προβλήθηκε εμβληματικά ως η "Υπόθεση της Γαίας" από το, βρετανό επιστήμονα Τζέημς Λάβλοκ, έχει προωθήσει στα μυαλά πολλών ανθρώπων την αντίληψη ότι η Γη συμπεριφέρεται σαν ένα είδος γιγάντιου ενιαίου "ζωντανού" οργανισμού, με τα πολύπλοκα οικο-συστήματά της να αυτο-επιδιορθώνονται και να αλληλοσυμπληρώνονται, όταν κάτι πάει στραβά.

    Τώρα, ένα νέο ανατρεπτικό βιβλίο από τον Πίτερ Γουόρντ, καθηγητή βιολογίας και γεω-επιστημών στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, έρχεται να παρουσιάσει την ακριβώς αντίθετη εικόνα, σύμφωνα με την οποία, «η Γη, στην πραγματικότητα, είναι αφιλόξενη για τη ζωή και ίσως γι' αυτό φταίει η ίδια η ζωή, η οποία, μέσα από τη διαρκή εξέλιξή της, έχει απρόσμενες και συχνά αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον της».

    Αντί για την καλοκάγαθη θεά Γαία, ο Γουόρντ προτιμά την μοχθηρή Μήδεια της ελληνικής μυθολογίας. Στο βιβλίο του "Η Υπόθεση Μήδεια: Είναι τελικά αυτό-καταστροφική η ζωή στη Γη;", που μόλις εκδόθηκε από τις Πανεπιστημίακές Εκδόσεις του πανεπιστημίου Πρίνστον, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι καλά θα κάνουν να χρησιμοποιήσουν τη διαθέσιμη τεχνολογία [π.χ. την τροποποίηση μικροβίων για διατροφικούς και ενεργειακούς λόγους], για να διαχειριστούν το φυσικό περιβάλλον τους, αλλιώς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μίας δυνητικής εξαφάνισης αν η Γη αφεθεί μόνη της να διαχειριστεί τα του οίκου της.

    Για να υποστηρίξει το επιχείρημά του, θυμίζει πόσες μαζικές εξαφανίσεις ειδών έχουν ήδη συμβεί στην ιστορία του πλανήτη μας, χωρίς καν ο άνθρωπος να είναι παρών και άρα να μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος ότι εξαιτίας του τα οικοσυστήματα αποσταθεροποιήθηκαν [όπως υποστηρίζει η υπόθεση της Γαίας].

    Ο Γουόρντ αναφέρει διάφορα παραδείγματα που, όπως λέει, δείχνουν ότι η Γη έχει "εκδικητική" φύση, σαν τη Μήδεια που σκότωσε τα δύο παιδιά που είχε κάνει με τον Ιάσωνα. Μεταξύ άλλων:

    - Η εξέλιξη των οργανισμών που παράγουν οξυγόνο, δύο φορές οδήγησε τη Γη σε εποχές παγετώνων, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι ζωτικό για τη φωτοσύνθεση, αφαιρέθηκε από την ατμόσφαιρα [εξαφανίζοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου], κι έτσι η θερμοκρασία της Γης έπεσε δραματικά.

    - Η εξέλιξη των πρώτων πραγματικών ζώων προκάλεσε την εξαφάνιση των περισσότερων μικροβίων, γεγονός που οδήγησε μεν σε πιο πολύπλοκες μορφές ζωής, αλλά, από την άλλη, και σε ένα τρομερά μικρότερο όγκο ζωντανής ύλης.

    - Η εξέλιξη των πρώτων δασών, πριν 400 εκατ. χρόνια, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του πλανήτη μας. Όμως, οι ρίζες των δέντρων, καθώς εξαπλώνονταν, ανάγκασαν τους μέχρι τότε βράχους που ήσαν κάτω από την επιφάνεια, να εκτεθούν στην επιφανειακή φθορά, μία διαδικασία που επίσης οδήγησε στην αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και προκάλεσε μία νέα εποχή των παγετώνων πριν 90 εκατ. χρόνια.

    Πολύτιμο το διοξείδιο του άνθρακα!

    Σύμφωνα με τον Γουόρντ, αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι αυτή την εποχή η Γη διαθέτει άφθονο διοξείδιο, το οποίο, ενώ θα έπρεπε να το αποθηκεύουμε σε μία "τράπεζα", γιατί κάποτε θα το χρειαστούμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το μειώσουμε. Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριό του, με βάση τις παρατηρήσεις για το τι έχει συμβεί στην ιστορία της Γης μέχρι τώρα, το διοξείδιο του άνθρακα αφαιρείται σταδιακά από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύεται σε δέντρα, βράχους και ωκεανούς.

    Οι διαδικασίες αυτές θα συνεχιστούν ώσπου το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα μειωθεί στα 10 μέρη ανά εκατομμύριο [από 380 μέρη που είναι σήμερα, εμφανίζοντας ανοδική τάση], οπότε δεν θα μπορούν πια να ζήσουν τα φυτά. Από τη στιγμή που θα εξαφανιστούν τα φυτά, μέσα σε 20 εκατ. χρόνια το οξυγόνο θα μειωθεί μόλις στο 1% της συνολικής ατμόσφαιρας και η ζωή, όπως την ξέρουμε σήμερα, θα σταματήσει.

    "Τότε θα έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου θα είναι για πάντα αδύνατο να ξαναφέρουμε την ζωή και την βιοποικιλότητα πίσω. Θα είναι για πάντα αδύνατο να επαναφέρουμε μία ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο. Αυτή δεν είναι η Γαία. Είναι το αντίθετο της Γαίας", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να εμπιστεύονται τις αυτορρυθμιζόμενες φυσικές διαδικασίες για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη μας, γι' αυτό πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους [όσο τουλάχιστον περνάει από το χέρι τους].

    Σύμφωνα με τον Γουόρντ, από τις 15 μαζικές καταστροφές που έχουν συμβεί ως τώρα στη Γη, μόνο μία -αυτή που πριν 65 εκατ. χρόνια εξαφάνισε τους δεινόσαυρους- πιθανώς προήλθε από ένα εξωγενή -και "εξωγήινο"- παράγοντα, δηλαδή, από την πτώση κάποιου κομήτη ή αστεροειδούς. Όλες οι άλλες μαζικές καταστροφές προέκυψαν ενδογενώς, μέσα από τις φυσικές διαδικασίες της ίδιας της Γης.

    "Δεν έχουμε να κάνουμε με τη Γαία, αλλά, απλώς με μία χαζή, τυφλή ζωή. Προσπαθεί να υλοποιήσει όλα τα νέα πράγματα που είναι ωφέλιμα για τα νέα είδη ζωής, αλλά, από την άλλη, γίνονται επιβλαβή για οτιδήποτε άλλο υπάρχει. Οι καινοτομίες της Γης οδηγούν στην καταστροφή", κατά τον Γουόρντ.

    Όπως τονίζει, διαφωνεί κατηγορηματικά με τις ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις ότι, με κάποιο "μαγικό" τρόπο, ο πλανήτης μας θα "αυτο-θεραπευόταν", αν όλοι οι άνθρωποι ξαφνικά απομακρύνονταν από αυτόν. Απεναντίας, τονίζει, οι άνθρωποι, χάρη στη νοημοσύνη τους, αποτελούν το "κλειδί" για τη σωτηρία του πλανήτη και ίσως τελικά αποδειχθούν ότι αυτοί αποτελούν τη κατ' εξοχήν γνήσια "δύναμη της Γαίας".

    Είδηση: 24087

    [08] Κορυφαία μουσειολόγος τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Ειδήσεις

    Στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε η Ελάιν Χέιμαν Γκούριαν, ειδική στον τομέα μουσειολογίας και σύμβουλος κορυφαίων μουσείων ανά τον κόσμο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αυστραλία. Απαντώντας στο ερώτημα αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η κα Γκούριαν επεσήμανε ότι τα αυστραλιανά μουσεία έχουν θέσει ένα παράδειγμα, καθώς αντιμετωπίζουν με ευαισθησία τα αντικείμενα τέχνης των Αβοριγίνων και έχουν διαπραγματευτεί τον επαναπατρισμό λειψάνων Αβοριγίνων από το εξωτερικό.

    Αλλά και πολλά άλλα μουσεία έχουν αντιμετωπίσει το θέμα της επιστροφής αντικειμένων. Μερικά μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, έχουν επιτύχει συμφωνίες επιστροφής επίμαχων έργων με αντάλλαγμα το μόνιμο δανεισμό παρόμοιων έργων. Η κα Γκούριαν πιστεύει ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί τελικά και στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Στο μεταξύ και η Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε εκστρατεία για την προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς και τον εντοπισμό αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς που ενδέχεται να έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24100

    [09] Ιταλία: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς εναντίον νεαρών

    Ευρώπη

    Ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον μια ομάδας νεαρών που έπαιζαν ποδόσφαιρο στον Κρότωνα, στη νότια Ιταλία, σκοτώνοντας έναν από αυτούς και τραυματίζοντας τουλάχιστον έξι άτομα, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο Ansa. Ο δράστης πλησίασε στα συρματοπλέγματα του μικρού ποδοσφαιρικού γηπέδου, στα βόρεια προάστια του Κρότωνα, τη στιγμή που στο χώρο βρίσκονταν πολλοί νέοι, ηλικίας 15 έως 30 ετών. Πυροβόλησε κατ' επανάληψη εναντίον τους και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ένας από τους νεαρούς -η ηλικία του δεν έγινε γνωστή- σκοτώθηκε και έξι συμπαίκτες του τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών είναι και ένας 15χρονος, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή.

    Είδηση: 24101

    [10] Μπερλουσκόνι: Οι Ιταλοί με αγαπούν

    Ειδήσεις

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα αναφορικά με την ιδιωτική ζωή του, δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει "να αλλάξει" και ότι οι Ιταλοί τον "θέλουν" επειδή είναι "καλός, γενναιόδωρος, ειλικρινής και πιστός". "Έτσι είμαι και δεν αλλάζω. Για αυτό με θέλουν οι Ιταλοί. Έχω ποσοστό 61% θετικών απόψεων", είπε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

    "Με αγαπούν επειδή είμαι καλός, γενναιόδωρος, ειλικρινής, πιστός και τηρώ τις υποσχέσεις μου", πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

    Από τις αρχές Μαΐου, όταν η σύζυγός του, Βερόνικα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει διαζύγιο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει αντιμετωπίσει πολλά σκάνδαλα που αφορούν την ιδιωτική ζωή του, την προτίμησή του στις νεαρές γυναίκες αλλά και τη χρήση κρατικών αεροσκαφών για τη μεταφορά των προσκεκλημένων του στις πολυτελείς κατοικίες του.

    "Δεν ξέρω τι θα σκαρφιστούν ακόμη, όλα θα διαψευστούν", σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Είδηση: 24097

    [11] Μεξικό συλλήψεις αστυνομικών για ναρκοπροστασία

    Αμερική-ΗΠΑ

    Μαζικές συλλήψεις επίορκων αστυνομικών σημειώθηκαν στο Μεξικό, λόγω της ανάμιξής τους σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Οι 91 συλληφθέντες κατηγορούνται για παροχή προστασίας στη συμμορία "Ζέτας", η οποία είναι το ένοπλο τμήμα του καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών.

    Η συμμορία αυτή αποτελείται από πρώην μέλη επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζουν τα καρτέλ των ναρκωτικών καις τη συνέχεια στρατολογήθηκαν από τα κυκλώματα αυτά. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Πατσούκα στο κεντρικό Μεξικό.

    Είδηση: 24093

    [12] Γ. Παπανδρέου: Βαλκανική περιοδεία

    Πολιτική

    Τα Τίρανα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου και στις 11.30πμ συναντάται με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Edi Rama. Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στη 1.15μμ με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο και στις 14:00, με τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλη Ντούλε.

    Το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου στις 2.00 μ.μ., θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας, το οποίο παραθέτει ο Πρόεδρος της Σερβίας, Boris Tadic, ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και υπουργό Εσωτερικών, Ivica Dacic.

    Την Κυριακή το βράδυ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφτεί το Μαυροβούνιο, προκειμένου να προεδρεύσει στη συνάντηση των μελών του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 29 και 30 Ιουνίου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Θέματα συζήτησης θα είναι μεταξύ άλλων, η διεθνής οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές, η λαθρομετανάστευση και οι περιφερειακές κρίσεις.

    Είδηση: 24092

    [13] Ένας θρύλος έφυγε

    Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον, "έφυγε" από τη ζωήτα ξημερώματα της Πέμπτης σε ηλικία 50 ετών σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.Οι τραυματιοφορείς που έφτασαν στο σπίτι του Τζάκσον βρήκαν τον βασιλιά της ποπ σταρ να μην αναπνέει και του έκαναν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη επί τόπου. Στη συνέχεια τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο Ιατρικό Κέντρο UCLA.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times οι τραυματιοφορείς που έφτασαν στο σπίτι του Τζάκσον βρήκαν τον pop-star να μην αναπνέει και του έκαναν επί τόπου καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη. Εν συνεχεία, τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο Ιατρικό Κέντρο UCLA.

    Ο Τζάκσον ετοιμαζόταν για τη «μεγάλη επιστροφή του» με μια σειρά από συναυλίες, οι οποίες θα ξεκινούσαν στις 13 Ιουλίου στο Λονδίνο. Οι παραστάσεις του θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2010, ενώ όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του είχαν εξαντληθεί από τον Μάρτιο.

    Είδηση: 24089

    [14] Ψηφίστε για το νέο λογότυπο της Olympic Air

    Κοινωνία

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή του νέου λογοτύπου της Olympic Air, όπως ανακοινώθηκε από την Marfin Investment Group.

    Σύμφωνα με την MIG, η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις, καθώς η εταιρεία δέχθηκε 854 προτάσεις.

    Έλληνες γραφίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην προσπάθεια, συμβάλλοντας μαζικά στην προσπάθεια επανασχεδιασμού της νέας Ολυμπιακής.

    Οι διοικήσεις της Marfin Investment Group [MIG] και της Olympic Air, ευχαριστούν όλους τους συμμετέχοντες για το υψηλό επίπεδο των προτάσεων και συγχαίρουν τους δημιουργούς των τριών προτάσεων που έχουν επιλεγεί και θα τεθούν στην κρίση του κοινού μέσα από την ιστοσελίδα www.oalogo.gr.

    Η πρόταση που θα συγκεντρώσει την μεγαλύτερη προτίμηση θα είναι το νέο λογότυπο της Olympic Air.

    Οι τρεις προτάσεις που προκρίθηκαν και θα "ψηφιστούν" από το κοινό στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, έχουν σχεδιαστεί από τους:

    1. Σπύρος Γάγγας,

    2. Γιάννης Παπαθανασίου - Πάνος Τριανταφυλλόπουλος &

    3. Γιάννης Λιβέρης.

    Όσοι θα ψηφίσουν το λογότυπο που τους αρέσει περισσότερο ως και την Κυριακή 5 Ιουλίου, συμμετέχουν σε κλήρωση που θα αναδείξει 50 τυχερούς που κερδίζουν διπλά εισιτήρια μετ' επιστροφής για προορισμούς της Olympic Air, από την 1η Οκτωβρίου 2009.

    Στην ιστοσελίδα: www.oalogo.gr διεξάγεται η ψηφοφορία για την επιλογή της στολής. Επίσης, "τρέχει" και το παιχνίδι "air memo"! προκειται για ένα on line παιχνίδι παρατηρητικότητας και μνήμης, για μικρούς και μεγάλους.

    Είδηση: 24086

    [15] Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    "Ο αγώνας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι κοινωνικός, είναι ανθρώπινος, εθνικός και παγκόσμιος. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Από εμάς εξαρτάται, να δώσουμε μια νέα προοπτική στα παιδιά μας και με ενεργητική πολιτική πρόληψης να χτυπήσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών στη ρίζα τους", δήλωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας , ο Υπουργός Υγειάς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, βουλευτές των κομμάτων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Γ. Κωνσταντόπουλος καθώς και εργοδότες, εκπαιδευόμενοι και απόφοιτοι των Προγραμμάτων Κατάρτισης του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης Αθήνας (ΕΚΚΕΕ) και της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης (ΜΕΚ).

    "Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην ένταξη των μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, στα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Εντάσσουμε για πρώτη φορά προγράμματα του Τέταρτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για τη πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική ένταξη", είπε στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος. "Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε ζητήματα υποχρηματοδότησης, που έχουν προκύψει από την αυθαιρεσία και την άναρχη ανάπτυξη, που επικράτησε τα τελευταία 20 χρόνια στο χώρο των εξαρτήσεων. Ο αγώνας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι κοινωνικός, είναι ανθρώπινος, εθνικός και παγκόσμιος. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Από εμάς εξαρτάται, να δώσουμε μια νέα προοπτική στα παιδιά μας και με ενεργητική πολιτική πρόληψης να χτυπήσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών στη ρίζα τους. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στα παιδιά. Τα επιτεύγματά τους είναι συγκινητικά. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.".

    Υποβαθμίζονται λόγω έλλειψης κονδυλίων τα 73 κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

    Τεράστια προβλήματα λειτουργίας, λόγω έλλειψης κονδυλίων, αντιμετωπίζουν τα 73 κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά που λειτουργούν στην Ελλάδα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Με την ευκαιρία της αυριανής παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών εκπρόσωποι των εργαζομένων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη, ζήτησαν από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα μέσω του ΟΚΑΝΑ τα κέντρα με το χρηματικό ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως είπαν, ήταν ο προϋπολογισμός λειτουργίας τους για τα τελευταία 2,5 χρόνια. "Το 35% των στελεχών που απασχολούνταν στα κέντρα αποχώρησαν τους τελευταίους μήνες υπό το βάρος της απλήρωτης εργασίας. Όσοι απέμειναν παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 8 μήνες, εδώ και 18 μήνες δεν καταβάλλονται εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, στην Ηγουμενίτσα απέμειναν μόνο δυο στελέχη, στη Λήμνο 1, ενώ αν συνεχιστεί η υποβάθμιση οι δομές απεξάρτησης θα αρχίσουν σύντομα να καταρρέουν η μια μετά την άλλη λόγω έλλειψης χρημάτων», είπε ο οργανωτικός γραμματέας του σωματείου στελεχών στα κέντρα απεξάρτησης Ανδρέας Τσούνης.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών Ηλίας Κονδύλης είπε ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη χρηματοδότησης ανοίγουν το δρόμο στη χρήση υποκατάστατων, αλλά και λειτουργία παράνομων ιδιωτικών κέντρων και θεραπευτηρίων. «Με αυτή την πολιτική της απαξίωσης εγκαταλείπεται η πρόληψη και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στα προγράμματα υποκατάστασης και στη λειτουργία παράνομων κέντρων με την εμπλοκή ιδιωτών. Οικογένειες συντρίβονται οικονομικά, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν 3.000 ευρώ το μήνα για αμφίβολης αποτελεσματικότητας προγράμματα απεξάρτησης που λειτουργούν ανεξέλεγκτα ιδιώτες», είπε ο κ. Κονδύλης. Στις 7 το απόγευμα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη με κύριο αίτημα τη χρηματοδότηση και τη στήριξη του θεσμού των 73 κέντρων απεξάρτησης.

    Μηνύματα κομμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

    ΠΑΣΟΚ

    Εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών με συνεχή εκπαίδευση, αξιολόγηση και αδιαφάνεια των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολική κάλυψη της χώρας με κέντρα πρόληψης με θεσμική κατοχύρωση και συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς και θέσπιση προγραμμάτων εναλλακτικών της φυλάκισης για χρήστες με μικροπαραβατικότητα, είναι μερικές από τις προτάσεις-δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της μάστιγας ναρκωτικών. Τις κατευθύνσεις του κόμματος παρουσίασε ο πολιτικός του εκπρόσωπος του για θέματα Υγείας, Γ. Φλωρίδης, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

    Ο κ. Φλωρίδης επισήμανε, ακόμη, ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών περιλαμβάνει, τόσο την ενίσχυση της λειτουργίας των οργανισμών απεξάρτησης, «ώστε να δοθεί τέλος στις λίστες της ντροπής», όσο και τη δημόσια κάλυψη της παροχής υπηρεσιών. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική «στερείται σχεδίου δράσης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ώρα που «αρνείται συστηματικά να πληρώσει δεδουλευμένα μηνών στους εργαζόμενους των κέντρων πρόληψης, ο υπουργός Υγείας, όπως πληροφορηθήκαμε, θα διαθέσει 3,5 εκ. ευρώ για διαφημιστική καμπάνια στα ζητήματα των εξαρτήσεων».

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο "τα μέτρα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη διυπουργική επιτροπή να είναι στο πλαίσιο μιας φοροεπιδρομής, που θα λειτουργήσει ως προάγγελος εκλογών το Σεπτέμβρη", ο κ. Φλωρίδης είπε πως "τέτοιο καιρό πέρυσι, ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει ότι πιάσαμε πάτο" και πως "αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της ομολογημένης αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. σε 5 χρόνια".

    Επιπλέον, ο κ. Φλωρίδης υποστήριξε ότι «από τη μια μεριά η κυβέρνηση με πολιτικές φοροεπιδρομής θέλει να εισπράξει και το τελευταίο ευρώ από ανθρώπους, που δεν το έχουν και από την άλλη, έχει ανοικτές τις "κάνουλες" της σπατάλης και της διαφθοράς του δημόσιου τομέα, με αιχμή τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στις προμήθειες των νοσοκομείων".

    Γραφείου Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

    Κάθε χρόνο μετράμε χιλιάδες θανάτους από τα ναρκωτικά, ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι βυθίζονται καθημερινά στον κόσμο της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες. Τα αίτια του προβλήματος μπορούν να αναζητηθούν κατά κύριο λόγο στη φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, και τον συνεχώς αυξανόμενο φόβο για το παρόν και το μέλλον. Κάθε χρόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως παλαιότερα και το ΠΑΣΟΚ, βγάζει ωραίους λόγους και πραγματοποιεί φαντασμαγορικές φιέστες για την ανάγκη καταπολέμησης των ναρκωτικών. Και αυτή είναι η "συνεισφορά" τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Η πολιτεία επιλέγει μια κατασταλτική πολιτική, που προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο αφήνει τα κέντρα απεξάρτησης και επανένταξης, υποχρηματοδοτούμενα και εγκαταλελειμμένα, επιμένοντας να αντιμετωπίζει τους χρήστες ως εγκληματίες, αποξενώνοντας τους περαιτέρω από την κοινωνία και οδηγώντας τους σε βέβαιο θάνατο. Επιλέγει την καταστροφική λύση της καταστολής και της ασυλοποίησης, κλείνοντας τα μάτια στην ανάγκη για προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης και ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών απεξάρτησης και επανένταξης. Αυτή η επιλογή της καταστολής, σε συνδυασμό με την πολιτική εξομοίωσης όλων των ουσιών, έχει όχι μόνο αυξήσει τον αριθμό των θανάτων, αλλά οδηγεί και χιλιάδες χρήστες κάνναβης στην κοινωνική περιθωριοποίηση και την παραβατικότητα και τελικά στη χρήση των λεγόμενων «σκληρών» ουσιών, οι οποίες πολύ εύκολα βρίσκονται μέσα στις φυλακές.

    Ως Νεολαία Συνασπισμού αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις και ενάντια στα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που τις δημιουργούν. Η πρόληψη και η ενημέρωση των νέων, η ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης και ο πλουραλισμός των θεραπευτικών μεθόδων, η δημιουργία δομών και υπηρεσιών κοινωνικής επανένταξης, καθώς και η αποποινικοποίηση της χρήσης, με τη λογική ότι έχουμε να κάνουμε με ασθενείς και όχι με εγκληματίες, είναι απαραίτητα μέτρα για την άμβλυνση του προβλήματος.

    ΛΑ.Ο.Σ

    Κάθε χρόνο η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Η μάστιγα αυτή παραμένει μία διαρκής απειλή για τη κοινωνία μας, για τα παιδιά μας. Ο ΛΑ.Ο.Σ έχοντας σταθερές και ακλόνητες θέσεις για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου, τόσο στους τομείς της πρόληψης όσο και της θεραπείας αλλά και της καταστολής συνεχίζει τη μάχη για την εξάλειψη της τοξικομανίας.

    Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου 2009, ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ και Πρέσβυς ε.τ. κ. Γεώργιος Γεωργίου συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο του Τομέα κατά των Ναρκωτικών του ΛΑ.Ο.Σ και Πρόεδρο του Πανελλήνιου Αντικαρκινικού Αγώνα κ. Ιωάννη Δαραβίγκα θα επισκεφθούν τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), χώρο της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών και ακολούθως στη ΓΑΔΑ την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

    Μήνυμα αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

    "Απέναντι στη μάστιγα της ουσιοεξάρτησης, που κατατρώγει τα σωθικά της νεολαίας μας, δεν ταιριάζει εφησυχασμός και αδιαφορία, αλλά ούτε μοιρολατρική διάθεση και απογοήτευση - τίποτε από τα παραπάνω δεν "εξορκίζει" το κακό. Στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς μας, ταιριάζει η ειλικρίνεια. Να μη διστάσουμε να ομολογήσουμε την αποτυχία μας για όλα εκείνα που οδηγούν τους νέους μας σε αδιέξοδους δρόμους: Η οικογένεια, που δεν πρόσφερε στα παιδιά το χρόνο και τη στοργή, που εκείνα ζητούσαν. Το σχολείο, που πλημμύρισε τις ψυχές των με άγχος και επιθανάτια αγωνία για την είσοδο σε μια «ανώτατη» σχολή. Η Εκκλησία, που δεν βρήκε ακόμη τη γλώσσα της καρδιάς να απευθυνθεί στους νέους με ουσιαστικό περιεχόμενο στις αναζητήσεις τους και όχι τυπολατρικά. Η κοινωνία μας, που απαιτεί να επιβραβεύει μόνο όσα έχει ο άνθρωπος και όχι όσα είναι.

    Όλοι όσοι σοβαρά ασχολούνται με το πρόβλημα των εξαρτήσεων, συμφωνούν ότι πίσω από κάθε άλλη αιτία κρύβονται τα αδιέξοδα της ευαίσθητης εφηβικής ψυχής, το βαθύ εσωτερικό κενό που δεν γεμίζει με υποκατάστατα. Αν υπάρχει κάτι που οι νέοι άνθρωποι μας δείχνουν σήμερα, επιλέγοντας στη ζωή τους τις λογής - λογής εξαρτήσεις, είναι η επανάσταση απέναντι στην υποκρισία, η ανατροπή απέναντι στην ασυνέπεια των λόγων και των έργων μας, η αναζήτηση της αλήθειας και της ευθύτητας, η ασυμβίβαστη πορεία προς το ωφέλιμο και όχι το κερδοφόρο.

    Εκείνο που δικαιωματικά απαιτούν είναι να ασχοληθούμε υπεύθυνα μαζί τους, να τους πάρουμε στα σοβαρά. Να τους προσφέρουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας, τη βεβαιότητα ότι μπορούν να μας μιλήσουν, την υπόσχεση ότι μπορούμε να τους ακούσουμε, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Να αντιληφθούν ότι στον καθένα μας μπορούν να συναντήσουν έναν αληθινό φίλο, που δεν θα τους οδηγήσει στην πρώτη δοκιμή μιας «παράξενης» ουσίας που τους «φτιάχνει», αλλά στην ανακάλυψη της αληθινής ουσίας της ζωής, που φτιάχνει με αισιοδοξία το μέλλον τους. Ως ποιμένες της Εκκλησίας δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στο τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών. Γι' αυτό και συνοδοιπορούμε με όλους εκείνους, τα πρόσωπα και τους θεσμούς που αγωνίζονται, συμβάλλοντας ολοπρόθυμα με πνευματική προσφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Αγαπητοί μου γονείς, χαρίστε περισσότερο χρόνο για διάλογο με τα παιδιά σας. Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, κάμετε τα σχολειά μας χώρους δημιουργικής έκφρασης και αληθινής γνώσης, που θα αγαπήσουν οι μαθητές. Αγαπητοί μου πατέρες, πλησιάστε τους νέους της ενορίας σας με ανυπόκριτο ενδιαφέρον, φανερώνοντας πως ο χώρος της Εκκλησίας είναι ο τρόπος που ονειρεύτηκαν την αληθινή σχέση τους με τον Θεό.

    Αγαπητά μου παιδιά, με όσα ανυπόφορα σας οδηγήσαμε στην απομόνωση δεν καταφέραμε και πολλά. Όμως εσείς γεμίστε την καρδιά σας με όλα τα πνευματικά και ηθικά αντισώματα για να μπορείτε πάντα να λέτε «όχι» σε εκείνους που επιδιώκουν να δουλαγωγήσουν την ψυχή και το σώμα σας. Κι ακόμη, αναζητήστε τις ευθύνες όχι μόνο γύρω σας, αλλά και μέσα σας. Απαιτεί γενναιότητα αυτό. Και διαρκή εγρήγορση. Τοποθετήστε απέναντι στην περιέργεια την κριτική διάθεση, απέναντι στις «προτροπές» της παρέας την αληθινή φιλία, απέναντι σε ό,τι σας «ρίχνει» την περήφανη νιότη σας. Μη στερήσετε από τον εαυτό σας αυτό το μοναδικό προνόμιο: να αποφασίσετε εσείς για τη ζωή σας, με υπευθυνότητα, ωριμότητα, αισιοδοξία.

    Χαρείτε τη ζωή. Χαρείτε την ελευθερία. Αρνηθείτε κάθε εξάρτηση. Και ο Χριστός, που διάλεξε να είναι ο αληθινός φίλος των νέων (Ιω. 15,15), να σας στηρίζει στο δρόμο της ελευθερίας και της ολοκλήρωσης».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24088

    [16] Ντ.Μπακογιάννη: «Πρόκληση το θέμα της ασφάλειας στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ»

    Ειδήσεις

    «Οι μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ευρώπης στον 21ο αιώνα εκτείνονται πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο και περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βορείου Κορέας και τη Μέση Ανατολή», τονίζει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα «www.huffingtonpost.com», η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη σύγκληση της Συνόδου του ΟΑΣΕ της Κέρκυρας, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

    Η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν τα εργαλεία και οι πολιτικές εκείνες οι οποίες θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των διαφορών των χωρών του ΟΑΣΕ, αλλά και να συζητηθούν τα θέματα εκείνα τα οποία αποτελούν τις πραγματικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας».

    Η υπουργός Εξωτερικών της χώρα μας αναφέρει ότι «ο στόχος της Συνόδου είναι όλες οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να εμπλακούν στη διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία θα βοηθήσει στον καθορισμό κοινών στόχων και κοινής δράσης για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον 21ο αιώνα».

    Είδηση: 24084

    [17] Έφυγε ο βασιλιάς της ποπ

    Ειδήσεις

    Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ποπ μουσικής, ο Μάικλ Τζάκσον, πέθανε την περασμένη νύχτα σε ηλικία 51 ετών. Ο ξαφνικός θάνατος του βασιλιά της ποπ, από καρδιακή ανακοπή, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της πολυδιαφημισμένης περιοδείας του, συγκλονίζει τους θαυμαστές του σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Τζάκσον πέθανε το βράδυ της Πέμπτης αφού μεταφέρθηκε, σε βαθύ κώμα, από τραυματιοφορείς του πυροσβεστικού σώματος σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες. Οι τραυματιοφορείς που έφτασαν στο σπίτι του, βρήκαν τον ποπ σταρ να μην αναπνέει και του έκαναν επί τόπου καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη. Στη συνέχεια, τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο Ιατρικό Κέντρο UCLA. Ο Τζάκσον ετοιμαζόταν για τη «μεγάλη επιστροφή του» με μια σειρά από συναυλίες, οι οποίες θα ξεκινούσαν στις 13 Ιουλίου στο Λονδίνο. Οι παραστάσεις του θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2010, ενώ όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του είχαν εξαντληθεί από τον Μάρτιο.

    Ο πρώην εκπρόσωπος του σταρ της ποπ μουσικής, Μάικλ Τζάκσον, δήλωσε ότι "δεν εξεπλάγη" από "τα τραγικά νέα" για το θάνατο του Τζάκσον.

    "Ο Μάικλ βρισκόταν σε ένα ανέφικτο, δύσκολο και συχνά αυτοκαταστροφικό ταξίδι εδώ και χρόνια. Το ταλέντο του ήταν αναμφισβήτητο, αλλά έτσι ήταν και η ενόχλησή του για τους κανόνες του κόσμου", δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος του Τζάκσον, Μάικλ Λεβίν.

    "Ο άνθρωπος απλά δεν μπορεί να αντέξει σε τέτοια επίπεδα πίεσης", πρόσθεσε.

    Σε συνέντευξή του στο CNN, ο ιατροδικαστής Φρεντ Κοράλ δήλωσε ότι ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον από καρδιακή ανακοπή διαπιστώθηκε στις 2.26 - τοπική ώρα Καλιφόρνια, αφού τον εξέτασαν οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, από την κατοικία του.

    Αμφιλεγόμενο είδωλο

    Ο Μάικλ Τζάκσον, "παιδί θαύμα" και ιδιοφυία της μουσικής, υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους αλλά και αμφιλεγόμενους τραγουδιστές, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής του και των "μεταμορφώσεων" στις οποίες υποβλήθηκε.

    Αφού ουσιαστικά "εξαφανίστηκε" μετά την απαλλαγή του, το 2005, από τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, ο 50χρονος "βασιλιάς της ποπ" επανήλθε μόλις τον περασμένο Μάρτιο και ανακοίνωσε τη μεγάλη επιστροφή του στη σκηνή, με μια σειρά συναυλιών στο Λονδίνο.

    Ο Τζάκσον με τη χαρακτηριστική φωνή και το απαράμιλλο ταλέντο στο χορό, ήταν ήδη γνωστός από τα 10 χρόνια του αλλά σταδιακά έγινε διεθνής σταρ και κατάφερε να κερδίσει 13 βραβεία Γκράμι, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Υπολογίζεται ότι συνολικά πούλησε 750 εκατομμύρια δίσκους.

    Ο Μάικλ Τζο Τζάκσον γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στο Γκάρι της Ιντιάνα. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια: ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος, η μητέρα υπάλληλος σε ένα κατάστημα. Ο Μάικλ Τζο ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά του ζεύγους.

    Η μουσική καριέρα της οικογένειας ξεκίνησε με τους τέσσερις μεγαλύτερους αδελφούς του στους οποίους σύντομα εντάχθηκε και ο Μάικλ, που τότε ήταν μόλις 6 ετών, δημιουργώντας έτσι το γκρουπ "Jackson Five". Το 1972 ηχογράφησε τον πρώτο σόλο δίσκο του, το Got to be there, όντας ακόμη ανήλικος. Το 1979 ηχογράφησε το Off The Wall, με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς. Τρία χρόνια αργότερα με το άλμπουμ Thriller, ο Τζάκσον έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως (περισσότερα από 50 εκατομμύρια δίσκοι). Ακολούθησαν οι λιγότεροι επιτυχημένοι αλλά εξίσου αξιόλογοι δίσκοι Bad (1987) και Dangerous (1991).

    Την ίδια περίοδο όμως η όψη του σταρ αλλάζει, το δέρμα του λευκαίνει και η μύτη του λεπταίνει. Ο ίδιος αρνιόταν ότι είχε υποβληθεί σε αισθητικές επεμβάσεις, εκτός από δύο ρινοπλαστικές, και υποστήριζε ότι έπασχε από λευκοδερμία.

    Ο Τζάκσον είχε μετατρέψει ένα ράντσο στην Καλιφόρνια σε κατοικία και ψυχαγωγικό πάρκο και το ονόμασε "Neverland" προς τιμή του ήρωά του, του Πίτερ Παν, του παιδιού που δεν θέλει να μεγαλώσει.

    Όμως το 1993 αυτή η εικόνα της εκκεντρικότητας καταρρέει όταν ένας 13χρονος τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση τελειώνει με συμβιβασμό. Ο τραγουδιστής συμφωνεί να καταβάλει 23,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει μόλις ένα κλάσμα της περιουσίας του που τότε υπολογιζόταν στα 600 εκατομμύρια.

    Το 1994, προς γενική κατάπληξη, ο Τζάκσον παντρεύεται την κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί το HIStory. Μετά το διαζύγιό του με την Πρίσλεϊ παντρεύεται μια Αυστραλή νοσοκόμα, την Ντέμπι Ρόου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρινς Μάικλ Τζούνιορ και την Πάρις Μάικλ Κάθριν. Το 2002 και ενώ είχε ήδη χωρίσει με τη Ρόου απέκτησε άλλο ένα παιδί, τον Πρινς Μάικλ Β΄, από παρένθετη μητέρα.

    Το άλμπουμ Invincible, που ηχογράφησε το 2001, είχε μέτρια επιτυχία. Το 2003 προκαλεί σκάνδαλο όταν παραδέχεται σε ένα βρετανικό ντοκιμαντέρ ότι του αρέσει να κοιμάται, αθώα, με μικρά αγόρια. Η δικαστική διαμάχη στην οποία ενεπλάκη κατέστρεψε την εικόνα του μολονότι τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, τον Ιούνιο του 2005.

    Στο μεταξύ, η περιουσία του είχε εξανεμιστεί και το 2006 τα χρέη του ανέρχονταν στα 170 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο. Μόλις πρόσφατα είχε πετύχει μια μικρή "νίκη" μέσα στον ωκεανό των οικονομικών προβλημάτων του, όταν ακύρωσε την πώληση των προσωπικών αντικειμένων του από τον οίκο δημοπρασιών Julien's.

    Είδηση: 24107


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 June 2009 - 8:56:39 UTC